Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Norm

#25526 Re: Zeničani

Post by Norm »

kamen spoticanja wrote: nebom stupa,nebom lupa moja generacija
jedan po jedan ...
hebi se meni prpa :cry:
.. :kontrabas: :serbo: jedan po jedan, srest cemo se svi... :violina:

A sta to nema grijanja??? :lol:
Norm

#25527 Re: Zeničani

Post by Norm »

Jimmy McNulty wrote:Bi bilo dobro da i mi u prigradskim naseljima dobijemo grijanje :-D dosadilo ugalj i drva kupovat i ložit.
...ali drug moj neogrija se sto sebi ne nalozi...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25528 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Throttle wrote:Bato, zasto centralnom grijanju nema premca? Ja se grijem na konvektore i konstantno mi je 4-5 stepeni toplije nego kod roditelja koji su na gradskom grijanju a placam upola manje nego gradsko grijanje. Prosle godine u januaru, kad je osvanulo -24 stepena, kod mene u stanu je bilo 22-23. Doduse, u Babinoj rijeci je manje zgrada pa mreza dobro podnosi, problem bi bio samo gdje je gusto naseljeno pa dosta potrosaca vuce struju. Male su sanse da cu se vratit na centralno ikad, planiram jos ubacit inverter klimu kao rezervu, ili ako se pokaze ekonomicnije, koristit nju a konvektore ostavit kao bekap. Nije to samo racunica, ima i do toga da je covjek nezavisan i da ga boli patka hoce li puknut cijev, kotao ili nesto trece. Ne moze ti niko nadoknadit noc na - 25 kad je nestalo grijanja a ti npr nisi bio pripremljen sa grijalicom ili necim slicnim
Je li suh zrak u stanu? Bude li zagusljivo? To su moje zamjerke grijalicama i konvektorima generalno. A centralno grijanje je valjda najbolji nacin grijanja, tako bar vele strucnjaci u koje se ne ubrajam, ali definitivno ima razlike.

Mada nista mi nema draze od kamina :)
kakavdanakneiskustvu

#25529 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

_BataZiv_0809 wrote:
Warashii wrote:
Ci-Nick wrote:Šta uraditi sada, čini mi se jedino logično rješenje bi bilo odjaviti grijanje,..
plaćam 1200 KM godišnje, umanjenja zbog lošeg grijanja bude maksimalno 100 KM.
Dakle dam 1100 KM za grijanje koje je malo bolje od onog koje je ubuduće "besplatno grijanje". :roll:
Naravno.
Svako ko ostane na ovom grijanju je najblaze receno levat, pocevsi od mene koji sam jos uvijek prijavljen.
Sve je to ok dok su 3-4 stana u zgradi na struji a ostatlih 15 na grijanju. Sta ce biti kad svi upale struju, a zgrada projektovana 1960-tih, kakvih je more u Zenici? Iskakat ce osiguraci ko kokice.

da,kod mene u zgradi prosle zime nesto slicno se desavalo
kakavdanakneiskustvu

#25530 Re: Zeničani

_BataZiv_0809 wrote:
Throttle wrote:Bato, zasto centralnom grijanju nema premca? Ja se grijem na konvektore i konstantno mi je 4-5 stepeni toplije nego kod roditelja koji su na gradskom grijanju a placam upola manje nego gradsko grijanje. Prosle godine u januaru, kad je osvanulo -24 stepena, kod mene u stanu je bilo 22-23. Doduse, u Babinoj rijeci je manje zgrada pa mreza dobro podnosi, problem bi bio samo gdje je gusto naseljeno pa dosta potrosaca vuce struju. Male su sanse da cu se vratit na centralno ikad, planiram jos ubacit inverter klimu kao rezervu, ili ako se pokaze ekonomicnije, koristit nju a konvektore ostavit kao bekap. Nije to samo racunica, ima i do toga da je covjek nezavisan i da ga boli patka hoce li puknut cijev, kotao ili nesto trece. Ne moze ti niko nadoknadit noc na - 25 kad je nestalo grijanja a ti npr nisi bio pripremljen sa grijalicom ili necim slicnim
Je li suh zrak u stanu? Bude li zagusljivo? To su moje zamjerke grijalicama i konvektorima generalno. A centralno grijanje je valjda najbolji nacin grijanja, tako bar vele strucnjaci u koje se ne ubrajam, ali definitivno ima razlike.

kod mene niti je zagusljivo niti je suv zrak,a grijem se konvektorima
Norm

#25531 Re: Zeničani

Post by Norm »

Koliko bi meni trebalo konvektora i struje mjesecno za zagrijavanje prostora od 90 i kusur kvadratica? :?
kakavdanakneiskustvu

#25532 Re: Zeničani

Norm wrote:Koliko bi meni trebalo konvektora i struje mjesecno za zagrijavanje prostora od 90 i kusur kvadratica? :?

3 konvektora minimalno i to od 2 kilowata,ja sa takva dva i jednim od 1 kilowata zagrijavam 60 kvadrata,sad sve zavisi koliko je neko u stambenom prostoru,meni je prosli racun za struju bio 85 km,ove zime najveci
Norm

#25533 Re: Zeničani

Post by Norm »

...sa malom djecom, 24/7...mislim da ne bi islo...
kakavdanakneiskustvu

#25534 Re: Zeničani

Norm wrote:...sa malom djecom, 24/7...mislim da ne bi islo...

imam i ja dijete ali ne držim stalno upaljene konvektore,imam novu izolaciju pa zadrži toplotu,imam druga koji je prošlu zimu,onu kadj e bilo minus 24,25 držao mjesec dana konvektor non stop upaljen plus jednu grijalicu koristio za stan od 84 kvadrata,320 maraka mu bio racun za struju
channel10

#25535 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Norm wrote:Koliko bi meni trebalo konvektora i struje mjesecno za zagrijavanje prostora od 90 i kusur kvadratica? :?
Puno i nemoj ni pomisljati na to. Jedino invertere ugraditi, ali to je bas skup sport zbog velicine stana. Oni bi ti dugorocno bili najbolje rjesenje.
channel10

#25536 Re: Zeničani

Post by channel10 »

_BataZiv_0809 wrote:
Warashii wrote:
Ci-Nick wrote:Šta uraditi sada, čini mi se jedino logično rješenje bi bilo odjaviti grijanje,..
plaćam 1200 KM godišnje, umanjenja zbog lošeg grijanja bude maksimalno 100 KM.
Dakle dam 1100 KM za grijanje koje je malo bolje od onog koje je ubuduće "besplatno grijanje". :roll:
Naravno.
Svako ko ostane na ovom grijanju je najblaze receno levat, pocevsi od mene koji sam jos uvijek prijavljen.
Sve je to ok dok su 3-4 stana u zgradi na struji a ostatlih 15 na grijanju. Sta ce biti kad svi upale struju, a zgrada projektovana 1960-tih, kakvih je more u Zenici? Iskakat ce osiguraci ko kokice.
Pojacas gl.vod i nema problema sa osiguracima.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#25537 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Ne zavaljujte se u konvektore ako nemate dobru izolaciju.. u prevodu stanove oko sebe i dobru PVC stolariju. U suprotnom nema limita racunu :D

Meni sa nekom cunga-lunga klimom (nije inverter) i jednim konvektorom od 2kw + svi ostali potrosaci dodje max 105-110km.. obicno je to reda 95-100. Nisam se smrz'o ni jednom ali ne mogu reci da bi tako bilo da nemam okolnih stanova, dobru stolariju i vertikale (koje iako slabo griju dobro dodju za ukupnu temperaturu)
Warashii

#25538 Re: Zeničani

Post by Warashii »

Jbjga ove dvije tri godine se s necim moraju predeverati.
Definitivno centralno nema konkurenciji ali kada radi kako treba, ovakvom grijanju konkurencija je i stari crt tv, definitivno grije bolje.
kakavdanakneiskustvu

#25539 Re: Zeničani

Image
Inteligencija

#25540 Re: Zeničani

Post by Inteligencija »

Nakon 140 godina odlucim otici u pozoriste, dodjem, 50 ljudi ispred nema mjesta :shock: , kaze Burina nazad sine puno je, ode i on kuci :)
jasko_ba

#25541 Re: Zeničani

Post by jasko_ba »

Inteligencija wrote:Nakon 140 godina odlucim otici u pozoriste, dodjem, 50 ljudi ispred nema mjesta :shock: , kaze Burina nazad sine puno je, ode i on kuci :)
Romeo i Julija jel? A dobro veceras je premijera bila, ali vec sutra i preksutra se moze ponovo pogledati. Nadam se da cu moci navrnuti u cetvrtak.
Inteligencija

#25542 Re: Zeničani

Post by Inteligencija »

jasko_ba wrote:
Inteligencija wrote:Nakon 140 godina odlucim otici u pozoriste, dodjem, 50 ljudi ispred nema mjesta :shock: , kaze Burina nazad sine puno je, ode i on kuci :)
Romeo i Julija jel? A dobro veceras je premijera bila, ali vec sutra i preksutra se moze ponovo pogledati. Nadam se da cu moci navrnuti u cetvrtak.
Da, Romeo i Julija, cuo sam da ce igrati jos 3-4 puta zaredom pa cu otici. Nego kakav je Burina gospodin pitam ga sta je sto si izasao, kaze bolje da oslobodim
mjesto nekome drugom, doslo je ljudi sa strane ja sam tu svaki dan :)
Throttle

#25543 Re: Zeničani

Post by Throttle »

_BataZiv_0809 wrote:

zagusljivo nije, provjetrava se svako jutro a suh zrak se rijesi onim kinom keramickim koje zakacim na konvektor i naspem vodu. Isto sam radio i dok sam bio na centralnom grijanju. Meni je najveći racun do sad dosao 193KM, prosli januar, temperatura u stanu bila konstantno 22+ i bojler non-stop bio uključen. Prevedeno, platio bih 100-tinjak KM za grijanje gradu i struje 50-60 i smrzo se ko ekser. Ovako hodao u sorcu po kuci, kcerka tada imala 6 mjeseci pa drzali visoku temperaturu zbog nje. Ove godine najveci racun bio 113+rtv taksa. A mjesecno sam za grijanje davao preko 100KM, na 6 mjeseci
kamen spoticanja

#25544 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

jel ono mittal preuzeo salyvenov profil? :D
Inteligencija

#25546 Re: Zeničani

Post by Inteligencija »

Sta se ovo desava sa policijom ? Svaku noc po 2-3 pljacke i to po carsiji, sinoc avanti nastrada..
kakavdanakneiskustvu

#25547 Re: Zeničani

Inteligencija wrote:
Sta se ovo desava sa policijom ? Svaku noc po 2-3 pljacke i to po carsiji, sinoc avanti nastrada..

mene ptaš,pa nisam ja komesar
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#25548 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Pa MUP-ovac si, valjda imaš nekih sočnih informacija za našeg druga :D
Inteligencija

#25549 Re: Zeničani

Post by Inteligencija »

Odmah se ljuti, pa valjda pricate na poslu, nemoguce da vam svaku noc neko odradjuje 2-3 objekta i to redovno svaku noc i da mu to polazi za rukom a da ne bude uhapsen
kakavdanakneiskustvu

#25550 Re: Zeničani

Inteligencija wrote:Odmah se ljuti, pa valjda pricate na poslu, nemoguce da vam svaku noc neko odradjuje 2-3 objekta i to redovno svaku noc i da mu to polazi za rukom a da ne bude uhapsen

jbg,nisam uniformisan tako da bas i nemam te informacije
Post Reply