Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Šta uraditi sada, čini mi se jedino logično rješenje bi bilo odjaviti grijanje,..
plaćam 1200 KM godišnje, umanjenja zbog lošeg grijanja bude maksimalno 100 KM.
Dakle dam 1100 KM za grijanje koje je malo bolje od onog koje je ubuduće "besplatno grijanje".
najpametnije je odjaviti ovakvo grijanje,ja imam tri konvektora u stanu od 60 kvadrata i racun za struju mi prosli mjesc bio 85 maraka,pretprosli oko 75 cini mi se,dakle isplativije prilično od ovakvog grijanja
Ci-Nick wrote:Šta uraditi sada, čini mi se jedino logično rješenje bi bilo odjaviti grijanje,..
Dakle dam 1100 KM za grijanje koje je malo bolje od onog koje je ubuduće "besplatno grijanje".
Naravno.
Svako ko ostane na ovom grijanju je najblaze receno levat, pocevsi od mene koji sam jos uvijek prijavljen.
Ci-Nick wrote:Šta uraditi sada, čini mi se jedino logično rješenje bi bilo odjaviti grijanje,..
Naravno.
Svako ko ostane na ovom grijanju je najblaze receno levat, pocevsi od mene koji sam jos uvijek prijavljen.
Ono što me najviše nervira je to da JP Grijanje toplu vodu (paru) plaća Mittalu prema naručenim i isporučenim količinama i da iz godine u godinu smanjuju nabavku na štetu kvaliteta a da nama naplaćuju paušalno a ne prema isporučenim količinama.
Ako su u 2016 i 2017. godini nabavili i platili 30% manje nego u 2015. godini kako su onda mogli umanjiti račune za samo 5% a ne za nama pripadajućih 30%.
Naravno.
Sve je to ok dok su 3-4 stana u zgradi na struji a ostatlih 15 na grijanju. Sta ce biti kad svi upale struju, a zgrada projektovana 1960-tih, kakvih je more u Zenici? Iskakat ce osiguraci ko kokice.
Pa bila ti je vec ta situacija prosle godine kad je na onom najvecem minusu stalo grijanje. Poceli osiguraci iskakati, grad ostao bez struje. Nisam nesto strucan, ali znam da konvektori vuku jako puno struje i opterecuju el.mrezu.
Istina je to sto ti pricas, samo nisu osiguraci iskakali bukvalno nego se jednostavno mreza preopteretila
I biti isto jel
A koja je alternativna? Grijanja biti nece kako god okrenes. Zasto ostati i placati?
Ove godine nije bilo grijanja kada je najvise trebalo a mreza je to sasvim ok podnijela.
A ne znam sta da ti kazem, bojim se da smo dovedeni pred svrsen čin. Kasno je sad, bilo je kasno i 2008, neko nas je doveo do toga, a mi smo tog nekog doveli (ne)glasanjem.
Moliti boga da ti novi kotlovi budu sto prije gotovi i to je to. Struja jeste dobra alternativa, ali centralnom grijanju nema premca...Opet nek svako sebi trazi racunicu, ali ne po principu nek je meni dobro, druge ko jebe.
Bato, zasto centralnom grijanju nema premca? Ja se grijem na konvektore i konstantno mi je 4-5 stepeni toplije nego kod roditelja koji su na gradskom grijanju a placam upola manje nego gradsko grijanje. Prosle godine u januaru, kad je osvanulo -24 stepena, kod mene u stanu je bilo 22-23. Doduse, u Babinoj rijeci je manje zgrada pa mreza dobro podnosi, problem bi bio samo gdje je gusto naseljeno pa dosta potrosaca vuce struju. Male su sanse da cu se vratit na centralno ikad, planiram jos ubacit inverter klimu kao rezervu, ili ako se pokaze ekonomicnije, koristit nju a konvektore ostavit kao bekap. Nije to samo racunica, ima i do toga da je covjek nezavisan i da ga boli patka hoce li puknut cijev, kotao ili nesto trece. Ne moze ti niko nadoknadit noc na - 25 kad je nestalo grijanja a ti npr nisi bio pripremljen sa grijalicom ili necim slicnim