jeza u ledja wrote:
Inace, Dzeko nije bio najbolji strijelac u tri od Liga petice, vec u dvije. Napisao si to na dva razlicita nacina u postu, tako da ne vjerujem da je lapsus. Malo si se zanio.
I BHF, samo jos ovo da dodam. Za svaki statisticki argument, ili neki naziv kluba pored imena, liga, titule, milionski iznosi.....se mogu naci kontraargumenti sa nekim drugim primjerima, iako su ovi validni. Igrace se ne moze gledati ni samo kroz statistiku, ni samo kroz klubove, ni samo kroz golove, vec kroz sve to zajedno, kao neki opsti "umjetnicki dojam."
Zato kazem, ja bi radije pravio klase u koje bi stavljao igrace po grupama, ali ti institiras ne samo da je Dzeko "najbolji", ma sta god to znacilo, vec da zato sto je najbolji on ne moze u grupu ni sa kim.
E meni to onda ne zvuci kao argumentovana rasprava, vec neko tjeranje inata, pretjerivanje koje se svodi na "pricajte vi sta god hocete, ali...". U stvari, nije rasprava, vec navijanje za svog ljubimca. I tako se ova prica onda svodi na raspravu izmedju grupe ljudi koja bi da porede razne igrace u nasoj reprezentaciji i grupe ljudi koja je tu samo da brani Dzeku. Tako se onda ovi iz druge grupe zanesu pa pocnu iznositi podatke koje nisu tacni (npr. da je Dzeko bio najbolji strijelac EPL).
Inace, kad kazem za svaki podatak moze se naci kontra primjer....kazes Dzeko je bio najbolji strijela Bundeske i Serie A. Pa evo, Luca Toni je bio najbolji strijelac Serie A DVA puta, i najbolji strijelac Bundeske. Je li to Luca Toni onda veci nivo od Dzeke?
I da ne bude zabune, za mene je Dzeko najbolji, najvazniji i najbitniji igrac nase reprezentacije od kad ona postoji. I ovo ne kazem samo na osnovu njegove klupske karijere, koja je naravno impresivna, vec radi njegovih igara za reprezentaciju, njegovih golova i onoga sto je nasa reprezentacija postigla sa njim kao kljucnim igracem.
No ako cemo pricati o klupskim karijerama, onda je vec rasprava malo komplikovanijai onda se moraju porediti kruske i jabuke. Zato kazem, ima smisla samo govoriti o klasama igraca, a sto se tice Dzeke, on je za mene klasa Salihamidzica i Pjanica. Ne postoji klasa iznad toga u fudbalu uopste, osim sacice igraca u svjetskoj historiji. A naravno, ucinak Pjanica ili Salihamidzica u reprezentaciji je nemjerljiv sa ucinkom Dzeke, ili znacajem uopste. Cak sta vise, Pjanic i Salihamidzic su imali manji znacaj i od nekih drugih igraca u reprezentaciji, tipa Misimovic, tipa Barbarez. I ovako razmislja 99.99% ljudi, i u BiH i na ovom forumu. I ne vidim cemu onda potreba za isticanjem ocitog?