Ne znamo mi presjek kupaca stanova ali primjecujemo neke trendove.
Raja koja kupuje stan za sebe, uglavnom se vodi onom koliko dug jorgan ima da se pokrije. Pretpostavljam vecina ide na staru gradnju, da plati nesto nize. Moze se naci i prihvatljiva cijena. Digni kredit, prodaj nesto, kako ko.
Ulaz do mene, pricaju prijatelji iz tog ulaza, dva stana prodata likovima navodno su rodjaci koji su prodali zemlju na selu. Negdje dobra lokacija zemljista dal Kakanj, Kiseljak nemam pojma, hvale se da su dobili dobre pare. I kupe stan u centru glavnog grada, ne zna ono hodati po asfaltu ali
Dijaspora je takodje kupac, sto da ne, oni imaju pare da to plate a kont je "kad odem u penziju da imam". On tamo gdje zivi, recimo u USA, ne moze kupiti nekretninu po toj cijeni.
Statistika kaze da je 23 miliona amerikanaca milioneri, suha statistika, a zapravo vlasnici su preskupih nekretnina tamo. Zavaljeni do kraja zivota u kredite, ali su vlasnici.
Tamo kuca ne ide ispod pola miliona, i to one najmanje trazene.
Oni to u sali zovu middle class millionaire, recimo penzioner koji je kupio stan ili kucu u velikom gradu prije 50 godina, platio 200 milja dolara, danas taj stan kosta dva miliona a on zivi od penzijice.
Bolje kupiti stan u Sarajevu, mislim za ove nase dijasporase.