INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#25501 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Domaci izdajnik »

dječak sa šibicama wrote: 26/06/2025 16:28 Cijene kvadrata stana su takve jer prodace se, uvijek ima kupaca
Za cijene kvadrata ću još jednom reći i neću više ponavljati: Cijenu nabija građevinska mafija koja pere novac preko nekretnina!

Prođeš kraj nove zgrade, sve rasprodato prije kopanja temelja, pola stanova ima navučene roletne i naveče je pola zgrade u mraku. Uđeš u ulaz pogledaš sandučiće, a ono sedam stanova na isto prezime :shock: U mojoj zgradi (stara gradnja) su do nedavno bila dva prazna stana, renovirana i namještena. Jedan je trenutno useljen (izdat ili prodat ne znam) dok drugi već dvije godine stoji neuseljen, a potpuno namješten. Računi se redovno izmiruju, nema zakačenih koverti i opomena...Sa druge strane je potražnja za stanovima navodno ogromna, a ovamo ih praznih ko u priči koji niti se izdaju, niti prodaju.
dječak sa šibicama

#25502 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Domaci izdajnik wrote: 26/06/2025 16:36
dječak sa šibicama wrote: 26/06/2025 16:28 Cijene kvadrata stana su takve jer prodace se, uvijek ima kupaca
Za cijene kvadrata ću još jednom reći i neću više ponavljati: Cijenu nabija građevinska mafija koja pere novac preko nekretnina!

Prođeš kraj nove zgrade, sve rasprodato prije kopanja temelja, pola stanova ima navučene roletne i naveče je pola zgrade u mraku. Uđeš u ulaz pogledaš sandučiće, a ono sedam stanova na isto prezime :shock: U mojoj zgradi (stara gradnja) su do nedavno bila dva prazna stana, renovirana i namještena. Jedan je trenutno useljen (izdat ili prodat ne znam) dok drugi već dvije godine stoji neuseljen, a potpuno namješten. Računi se redovno izmiruju, nema zakačenih koverti i opomena...Sa druge strane je potražnja za stanovima navodno ogromna, a ovamo ih praznih ko u priči koji niti se izdaju, niti prodaju.
Slazem se, javna tajna, novac pere onaj ko stoji iza gradjevinara, Malco nije odjednom postao neimar svi znamo ko je Malco. Neko je ulozio da opere novac.

Ali eto, cijenu drze jer mogu prodati po istoj, nije vazno kome.

Ovdje se samo SPO i grade, mafija masovno pere novac.
1Dante1

#25503 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Domaci izdajnik wrote: 26/06/2025 16:21 Po tebi je u redu da je kvadrat stana skoro ko u Beču, cijene namirnica ko u Oslu, a plate kao u Kišnjevu?
Domaci izdajnik wrote: 26/06/2025 16:36 Za cijene kvadrata ću još jednom reći i neću više ponavljati: Cijenu nabija građevinska mafija koja pere novac preko nekretnina!

Hehe, predrasude. Znas li da je cijena stana u maglaju 2.800-3.000KM? Koja je tu mafija u pitanju?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25504 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Kako se tu pere novac ne kontam shemu :?
Zgradu pravis kesovinom pa fiktivno sam od sebe kupujes stanove?
Kako dokazes porijeklo novca za kupovinu stana?
Kvaka 22.
Ili neki korak preskacem?
Domaci izdajnik

#25505 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

1Dante1 wrote: 26/06/2025 16:56 Hehe, predrasude. Znas li da je cijena stana u maglaju 2.800-3.000KM? Koja je tu mafija u pitanju?
Ista ona koja traži preko četiri milje za zgradu u Trnovu.
Domaci izdajnik

#25506 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

_BataZiv_0809 wrote: 26/06/2025 16:57 Kako se tu pere novac ne kontam shemu :?
Kvaka 22.
BIH ti je meka za pranje novca u regionu, odmah nakom Srbije. Daj pikslu kome treba i niko te ništa ne pita...Koje su glavne banke u RS i ko im je vlasnik samo ti sve kaže ;-)
1Dante1

#25507 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Ima li krimnala? Ima dakako. ALi opet ja kada sam kupovao stan nisam isti osjetio, osim da svi prate agencije i jedni druge.

Cijena na dobrinji, starogradnja, kakav kriminal? Cijena u Vogosci, starogradnja, opet visoka cijena, kakav kriminal?

Recimo statogradnja 2800, novotadnja 3000 i to ode ko halva.

Ono sto ja LICNo znam da ljudi ko ludi dizu kredite. 200-300k to ide kao keks, kao da kupuju auto, a ne kucu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#25508 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Domaci izdajnik wrote: 26/06/2025 16:59
Kvaka 22.
BIH ti je meka za pranje novca u regionu, odmah nakom Srbije. Daj pikslu kome treba i niko te ništa ne pita...Koje su glavne banke u RS i ko im je vlasnik samo ti sve kaže ;-)
Ma dobro sve to stoji, ali opet to ostavlja puno tragova iza sebe, nema mi logike...

Kontam pranje para preko usluznih djelatnosti, gdje niko nece provjeravati je li stvarno drustvo iz separea narucilo 15 Moeta koje su im fakturisao...
dječak sa šibicama

#25509 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Kod nas ti niko nece ispitivati porijeklo novca kad gradis zgradu, ali hoce ako iznosis novac vani, recimo. Zato narkomafija placa ljudima da prenose novac u kuferima, cesto padnu vozaci kamiona recimo, ili autobusa, niko normalan nece pomisliti da on posjeduje tih 20 ili 40 ili 100 milja eura. Prenosi za nekoga.

Izgradis zgradu, prodas stanove, cista lova. To je uostalom trik jos talijanske mafije, sto je la famiglia u NY ili Cicago drzala gradjevinske sindikate nego zbog pranja novca.

Stara dobra stanogradnja.

Ko kupuje stanove je drugi par cipela, a cinjenica je da je mnogo stanova pa i u stanogradnji, prazno odnosno iznajmljuje se. Ko to ima novca da kupuje stan na stan, kod mene je stara gradnja iz osamdesetih proslog vijeka, pola stanova prodato i tek dva su uselili stvarni kupci, porodice sa djecom. Ostalo niko ne zna ni ko je vlasnik, predstavnik stanara ne zna ko je vlasnik. Samo se smjenjuju studenti ili je prazno, van skolske godine.

Neko stanca stanove, nekretnine, iznajmljuje i bere lovu. A ko ima para da kupi pet stanova, pa eto sami zakljucite.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#25510 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

U to bih povjerovao da nisam relativno skoro kupovao nekretninu.
Mora biti neka šnjura.
Domaci izdajnik

#25511 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Bato moj dobri, nije važno šta znaš nego koga znaš ;-) Privatna šerif država. Šta misliš što su gorjele arhive u sumnjivim požarima i bile afere oko IRB?

@1Dante1 da vidim prosječan par sa prosječnim primanjima koji može na kredit da kupi stan od 50 m2 po trenutnim cijenama u BL, a takvih je najviše!

Jbt život naroda sve manje, škole se zatvaraju, vidi se golim okom depopulacija, a potražnja za stanovima kao da se useljavaju hiljade ljudi godišnje :roll:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25512 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by izvrsni direktor »

Kvaka 22.
"Pranje novca" je izraz koji u 90% slucajeva koriste oni koji uopce i ne znaju sta to znaci.
dječak sa šibicama

#25513 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

_BataZiv_0809 wrote: 26/06/2025 17:08 U to bih povjerovao da nisam relativno skoro kupovao nekretninu.
Mora biti neka šnjura.
Zato sto si obicni covjek kao i mi ostali, a za povlastene postoje posebne procedure.

Nije li u HR uveden taj zakon da se sprjeci iznajmljivanje stanova koje "neko" kupuje u vecem broju.

Sjeti se slucaja nebodera u Pofalicima, kad pohapsise investitore, ne sjecam se detalja na sta su pali ali padose. Onaj neboder ni do danas nije rijesio sve infrastrukturalne probleme, ali bila je fora da izgrade sto prije i prodaju. Ko zna cije su se tu pare prale.

Ili Fahrin "hotel" u Nedzaricima, on je ono gradio kao poslovnu zgradu pa preradio u hotel, javna tajna da je prao jneke pare.

Tih je slucajeva bezbroj. Peru pare i usput i zarade, sto da ne. Ono na Gorici ce planuti zbog lokacije, kupice ovi sto su puni ko brod, a Bog te pitaj odakle novac.
Za Malcu se od ranije zna da mu novac daje stanoviti bogatas iz istocnog Sarajeva. Politicar.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#25514 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 26/06/2025 17:10
Kvaka 22.
"Pranje novca" je izraz koji u 90% slucajeva koriste oni koji uopce i ne znaju sta to znaci.
Bukvalno.
dječak sa šibicama

#25515 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Zgrada na tranzitu, pisao sam vec, na dnu Soukbunara. Investitori Dzambiceva cerka i suprug, sin Brankovica inzinjera.

Mimo svih regula izgradjeno, napravili su i kliziste i razjebali mokri cvor, ali izgradise i sad ce prodavati stanove. Moze sve kad si dobro uvezan. Ko takva pita za porijeklo para i ostale trice.

Nemojte biti naivni, ovdje sve ide na sistem veza i vezica. Ne mozes zelenaru otvoriti ako ne dobijes amin od nekog Ize.
1Dante1

#25516 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Pa ide, ima kriminala, ima nekih para preko mindje i sl, ali ima dosta raje koja ima 2x2000KM i digne kredit od sta ja znam 200.000 na 30 godina.

Ko i zasto kupuje stan? Dosao takav trend. Opet kazem, sta je Hami iz svecke da kupi stan za 1.500 po kvadratu, jos mu KS da subcenciju za to :)

Da bi kupio stan, mora novac imati na racunu. Za to bi trebalo da se ima porjeklo.
dječak sa šibicama

#25517 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ne znamo mi presjek kupaca stanova ali primjecujemo neke trendove.

Raja koja kupuje stan za sebe, uglavnom se vodi onom koliko dug jorgan ima da se pokrije. Pretpostavljam vecina ide na staru gradnju, da plati nesto nize. Moze se naci i prihvatljiva cijena. Digni kredit, prodaj nesto, kako ko.
Ulaz do mene, pricaju prijatelji iz tog ulaza, dva stana prodata likovima navodno su rodjaci koji su prodali zemlju na selu. Negdje dobra lokacija zemljista dal Kakanj, Kiseljak nemam pojma, hvale se da su dobili dobre pare. I kupe stan u centru glavnog grada, ne zna ono hodati po asfaltu ali :D

Dijaspora je takodje kupac, sto da ne, oni imaju pare da to plate a kont je "kad odem u penziju da imam". On tamo gdje zivi, recimo u USA, ne moze kupiti nekretninu po toj cijeni.
Statistika kaze da je 23 miliona amerikanaca milioneri, suha statistika, a zapravo vlasnici su preskupih nekretnina tamo. Zavaljeni do kraja zivota u kredite, ali su vlasnici.
Tamo kuca ne ide ispod pola miliona, i to one najmanje trazene.
Oni to u sali zovu middle class millionaire, recimo penzioner koji je kupio stan ili kucu u velikom gradu prije 50 godina, platio 200 milja dolara, danas taj stan kosta dva miliona a on zivi od penzijice.

Bolje kupiti stan u Sarajevu, mislim za ove nase dijasporase.
1Dante1

#25518 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Pa da, nikada nije samo jedan razlog.

Evo recimo, ako se u sarajevu godisnje napravi 200 stanova a mi imamo izmedju milion i dva stanovnika u dijaspori, mislim sta reci?

200-400 stanova u glavnom gradu na par miliona ljudi :lol:

Eh da, da me ne bi napali odmah kako par miliona nema uslove za stan i ne trazi, eto neka je 10%.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#25519 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Stan u Sarajevu je najlaksa investicija za B komponentu bilo domacu bilo dijasporsku.

A oduvijek je bio stvar prestiza i statusni simbol za provinciju.

Sve to dize cijene jer je drzava dozvolila da istu utakmicu igraju i oni koji rjesavaju krov nad glavom i oni koji investiraju.

Ali tako je svudje u svijetu manje vise.
Domaci izdajnik

#25520 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Mala digresija: Dijaspora u zdnje vrijeme najmanje kupuje stanove po BL - više se ne isplati :)

Edit: Što se tiče kriminala i nekretnina koga zanima neka ovo prostudira aferu Đoko Ekvator: https://etto.ba/clanak/%C4%91oko-ekvato ... instagrama
geralt

#25521 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by geralt »

dječak sa šibicama wrote: 26/06/2025 17:29 Ne znamo mi presjek kupaca stanova ali primjecujemo neke trendove.

Raja koja kupuje stan za sebe, uglavnom se vodi onom koliko dug jorgan ima da se pokrije. Pretpostavljam vecina ide na staru gradnju, da plati nesto nize. Moze se naci i prihvatljiva cijena. Digni kredit, prodaj nesto, kako ko.
Ulaz do mene, pricaju prijatelji iz tog ulaza, dva stana prodata likovima navodno su rodjaci koji su prodali zemlju na selu. Negdje dobra lokacija zemljista dal Kakanj, Kiseljak nemam pojma, hvale se da su dobili dobre pare. I kupe stan u centru glavnog grada, ne zna ono hodati po asfaltu ali :D

Dijaspora je takodje kupac, sto da ne, oni imaju pare da to plate a kont je "kad odem u penziju da imam". On tamo gdje zivi, recimo u USA, ne moze kupiti nekretninu po toj cijeni.
Statistika kaze da je 23 miliona amerikanaca milioneri, suha statistika, a zapravo vlasnici su preskupih nekretnina tamo. Zavaljeni do kraja zivota u kredite, ali su vlasnici.
Tamo kuca ne ide ispod pola miliona, i to one najmanje trazene.
Oni to u sali zovu middle class millionaire, recimo penzioner koji je kupio stan ili kucu u velikom gradu prije 50 godina, platio 200 milja dolara, danas taj stan kosta dva miliona a on zivi od penzijice.

Bolje kupiti stan u Sarajevu, mislim za ove nase dijasporase.
Kupio sam u zivotu dvije nekretnine, stan u Sarajevu izgradjen 1960-ih i kucu na Floridi izgradjenu 2000-ih. Kvadrat tog stana u Sarajevu prema trenutnim trzisnim cijenama kosta oko 20% vise nego kvadrat kuce na Floridi, racunajuci samo unutrasnju kvadraturu (bez dvorista, tavana i garaze). I brze mu raste vrijednost.
pepeljara

#25522 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

Sta je ovo ulaznice u cinemacity opet porasle.

16.19KM ulaznica wtf?
nepass1

#25523 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Domaci izdajnik wrote: 26/06/2025 16:36

Kad sam gledao stan u novoj otoci bio m² 2200KM, prije toga islo za 1800KM.
I haj reko moze li niza cjena kaze mi lik mrtav hladan. Jarane ja da imam jos pet ovih zgrada sve cu prodati za 2200.
Znaci ni marke popusta i ja odustanem. Nije se trznuo da ponudi manju cijenu.
Kupim u drugoj zgradi i jes jedno 40% stanova prazno ali sve dijaspora. Dodju 10-15 dana, vidis ih.
nepass1

#25524 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Kvaka 22.
Objasnjavala mi je to zena, ugl notar napise da je poznato porijeklo novca i to vise niko ne gleda
Imaju firme, dizu hipoteke, obrcu
Npr neki dan je bio jedan vlasnik firme koja gradi i prodaje nekretnine da digne 50k na sestrinog muza.
Ili vlasnik jedne IT kompanije dize kredit da kupi novu kiu sportage
Prema plati moze je za sest mjeseci kupiti.
BiBi911

#25525 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by BiBi911 »

nepass1 wrote: 27/06/2025 06:58
Kvaka 22.
Objasnjavala mi je to zena, ugl notar napise da je poznato porijeklo novca i to vise niko ne gleda
Imaju firme, dizu hipoteke, obrcu
Npr neki dan je bio jedan vlasnik firme koja gradi i prodaje nekretnine da digne 50k na sestrinog muza.
Ili vlasnik jedne IT kompanije dize kredit da kupi novu kiu sportage
Prema plati moze je za sest mjeseci kupiti.
Dodaj jos na to da je cijena gradnje max 20% prodajne cijene.
Od tih 2200km/m2 lakse je oprat 400km i "dokazat" poreznoj odakle ti
Post Reply