U većini firmi sa manjinskim državnim kapitalom, uticaj države je bio negativan, odnosno država je radila za nečije privatne interese.maher wrote:nemam bas povjerenja u ove premijerove mjere, a pogotovo sto ne vidim kako to misli realizovati ... to sto on zeli da radi, ne znaci i da zna kako to uraditi ... sam nacin kako je saopstio vijest o hitnoj privatizaciji kompanija je katastrofa ... trebaju nam pare pa prodajemo firme, ko da je iz koloseuma jutrso izasao pa mu trebaju pare da vrati dugove ... i sama kategorizacija firmi je upitna, jer svaka firma je prica i problem za sebe ... tako da se svaka mora posmatrati pojedinacno, ako se zeli nesto ozbiljno napraviti u pricu o privatizaciji je trebalo ulaziti samo onda kada bude neki konkretan i ozbiljan kupac ... ovako se bojim da cemo imati stetne posljedice za one firme koje jos uvijek kako tako posluju, kao los uticaj na trenutno poslovanje tih firmi ... od danas ce ih svi drugacije posmatrati i radnici, i banke, i kupci, i dobavljaci, i konkurencija ...
takodjer, vidim da cemo u nekim vaznim djelatnostima ostati bez uticaja drzave kao npr. bosnalijek, pa nije bas jasno zasto energopetrol odnosno naftna industrija nije strateska (jedino ako ne planiraju da te udjele prodaju domacim firmama, ali prije bih rekao da ce stranci preuzeti sve) ...
i ovo spajanje agencija ... kako misle da agencija za reviziju privatizacije kontrolise sta je uradila agencija za privatizaciju ako su zajedno ...
Što se tiče Energopetrola, mislim da nema šanse da će neko kupiti 22% vlasništva u situaciji gdje INA-Mol ima kontrolni paket i evidentno radi da na tome da ugasi firmu. Ne znam ni hoće li neko htjeti da uleti u osinje gnijezdo zvano FDS ili Sa-osiguranje.
Što se tiče agencije za reviziju, to je neuspio eksperiment... ta agencija ima samo jednog zaposlenog - direktora.