Demokratska fronta Željko Komšić

ultima_palabra

#25501 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

maher wrote:nemam bas povjerenja u ove premijerove mjere, a pogotovo sto ne vidim kako to misli realizovati ... to sto on zeli da radi, ne znaci i da zna kako to uraditi ... sam nacin kako je saopstio vijest o hitnoj privatizaciji kompanija je katastrofa ... trebaju nam pare pa prodajemo firme, ko da je iz koloseuma jutrso izasao pa mu trebaju pare da vrati dugove ... i sama kategorizacija firmi je upitna, jer svaka firma je prica i problem za sebe ... tako da se svaka mora posmatrati pojedinacno, ako se zeli nesto ozbiljno napraviti u pricu o privatizaciji je trebalo ulaziti samo onda kada bude neki konkretan i ozbiljan kupac ... ovako se bojim da cemo imati stetne posljedice za one firme koje jos uvijek kako tako posluju, kao los uticaj na trenutno poslovanje tih firmi ... od danas ce ih svi drugacije posmatrati i radnici, i banke, i kupci, i dobavljaci, i konkurencija ...
takodjer, vidim da cemo u nekim vaznim djelatnostima ostati bez uticaja drzave kao npr. bosnalijek, pa nije bas jasno zasto energopetrol odnosno naftna industrija nije strateska (jedino ako ne planiraju da te udjele prodaju domacim firmama, ali prije bih rekao da ce stranci preuzeti sve) ...
i ovo spajanje agencija ... kako misle da agencija za reviziju privatizacije kontrolise sta je uradila agencija za privatizaciju ako su zajedno ...
U većini firmi sa manjinskim državnim kapitalom, uticaj države je bio negativan, odnosno država je radila za nečije privatne interese.

Što se tiče Energopetrola, mislim da nema šanse da će neko kupiti 22% vlasništva u situaciji gdje INA-Mol ima kontrolni paket i evidentno radi da na tome da ugasi firmu. Ne znam ni hoće li neko htjeti da uleti u osinje gnijezdo zvano FDS ili Sa-osiguranje.

Što se tiče agencije za reviziju, to je neuspio eksperiment... ta agencija ima samo jednog zaposlenog - direktora.
Banksy

#25502 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote: U većini firmi sa manjinskim državnim kapitalom, uticaj države je bio negativan, odnosno država je radila za nečije privatne interese.

Što se tiče Energopetrola, mislim da nema šanse da će neko kupiti 22% vlasništva u situaciji gdje INA-Mol ima kontrolni paket i evidentno radi da na tome da ugasi firmu. Ne znam ni hoće li neko htjeti da uleti u osinje gnijezdo zvano FDS ili Sa-osiguranje.

Što se tiče agencije za reviziju, to je neuspio eksperiment... ta agencija ima samo jednog zaposlenog - direktora.
Oko Novalićevih najava privatizacije, zanima me tvoje mišljenje, je li to dobro ili nije, šta je +, šta -, kakvi će biti efekti, i to dugoročni, po džep i standard prosječnog građanina ako se privatizacija zaista i desi?
ultima_palabra

#25503 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:
ultima_palabra wrote: U većini firmi sa manjinskim državnim kapitalom, uticaj države je bio negativan, odnosno država je radila za nečije privatne interese.

Oko Novalićevih najava privatizacije, zanima me tvoje mišljenje, je li to dobro ili nije, šta je +, šta -, kakvi će biti efekti, i to dugoročni, po džep i standard prosječnog građanina ako se privatizacija zaista i desi?
Valjda su to podijelili na tri grupe:

Oko preduzeća sa manjinskim državnim paketom sam već rekao, niti je država imala dividendu niti se prosječan građanin mogao tu zaposliti. Državni kapital je služio za održavanje grupice direktora bliskih SDA (a po potrebi i drugim strankama). S druge strane, i ako se to proda, lova odlazi da se popuni budžet. Uticaj na prosječnog građanina nikakav... garbage in, garbage out :mrgreen:

Firme sa teškoćama, tu nema nikakvih promjena... tu ionako moraš dobro potezati za rukav nekoga, nudeći mu svakojake nemoralne olakšice da investira.

Telekomi i elektroprivrede, to neće još dirati, nije još došlo do grla... što ne znači da neće.
madner

#25504 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Ovo trece nije tacno, hoce dirat.

Obecanja obecanja. :D
and

#25505 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by and »

dustaban wrote:
madner wrote:To je to, niko se nije sjetio prije da proda profitabilne firme. Kakav mastralan potez. :D
Sta covjek da uradi da bi neko precizno interpretirao stvari? Jesi li ti cuo da su firme podjelili u neke tri kategorije. Privatizacija se odnosi na one gdje drzava ima manjinske udjele, poput Mitala...
Osim toga... zar nekome ko stalno olajava partijsko upravljanje firmama nije prihvatljiva opcija njihove privatizacije?

Ljudi shvatite da nam gori pod nogama, treba radit, yebo vise shuplju prichu...
treba raditi naravno,samo je poduži spisak ovih firmi pred raspadom,a oni su rezultat nečijeg rada 20 godina.zato je manjak optimizma.
da nam je vidjeti neke rezultate rada,pa da se nečemu nadamo. :zzzz:
Banksy

#25506 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:
Telekomi i elektroprivrede, to neće još dirati, nije još došlo do grla... što ne znači da neće.
Da li bi bilo dobro/pametno da to urade i kako bi to mi osjetili ako i urade?
lerdi

#25507 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

dustaban wrote:
lerdi wrote: Nema rade ko singerica. Jebo te šta moraš biti da pozdraviš potez kojim planiraju prodati jedan Energoinvest? Firmu koja je godinama bila pokretačka snaga privrede, firmu koja je okupljala najkvalitetnije i najstručnije kadrove sa ovih prostora srozali su do dna i sada kao epohalno rješenje nude prodaju nekadašnjeg giganta kako bi održali guzice u foteljama te prikrili kriminal koji se godinama tamo odvijao. Stvarno potez za pohvalu. Sad se vidi što im je Bajrović smetao jer večina firmi koje su na prodaju dolaze upravo iz ministarstva gdje je on bio ministar. Nevjerovatno slučajna koincidencija.
Kada sve ovo pogledaš vidiš u kakvom paradoksalnom svijetu živimo. Ljudi koji nisu sposobni okrečiti ono što je jedan EI izgradio odlučuju o sudbini istog. Emerik Blum se okreče u grobu.
Vidi nesta... sve si u pravu. SDA je syebala Energoinvest.

Ali reci ti meni zar bi drugacije bilo da je ovakav DF bio na vlasti svih ovih godina?! Vi nikako da shvatite da je nas problem... sto smo gowna. A ne sto nismo dobili pravog kuhara da napravi pitu od nas! Nas jedino moze izvuci kada bi promjenili Materijal - kad bi smo uvezli jedno milion japanaca!
Iz ove kratke DF-ove igre na terenu imamo sve potvrde ovoga gore sto rekoh. Njihova kadrovska rjesenja, njihova demagogija i njihove kafanske sheme sa "kontroverznim" biznismenima, pa na kraju krajeva i cinjenica da tu stranku vode prebjezi iz starih stranaka... zar vam sve to ne govori da se radi o cistoj ublehi.
Mi samo trebamo boga moliti da nam se stranke na koje smo osudjeni - SDA i HDZ, poprave iznutra. Sjetite se primjera iz komsiluka - Sanaderu nije dohakao SDP ili HSP vec njegov HDZ. Reuf vam je Sanader sa licem djeteta!
Zapravo, DF-ov jedini pozitivan efekat je mogao biti upravo to - da malkice popravi SDA i HDZ. Ali ni to ne moze na ovakav nacin - da se kukavicki povuce iz igre.
Nisam Azira nit neki od saradnika da znam šta bi bilo da je DF na vlasti. Možda bi bilo bolje, možda gore ali to se nije desilo i spada u sferu ŠBBKBB. Ono što znam je da su ovi koji sada čine vladu sjebali sve i jednu firmu na koju su stavili šapu. Kao što rekoh moraš fakat biti nešto posebno da nakon svega što su uspjeli urušiti podržiš njihove poteze i prebacuješ priču u polje DF-a koji je u vlasti bio par mjeseci. I ne nismo mi govna već zbog sistema kakav je uspostavljen govnima među nama prolazi sve i svašta pa su oni normalni prinuđeni da budu govna kako bi iole preživjeli u tom sistemu. Što nismo govna kad odemo negdje vani? I kad smo kod kadrovskih rješenja koje su to fule DF-a? Kurteš? Ok iako čovjek nit smrdi nit miriše ovo otkako je ministar u kantonu ali zbog nekih prijašnjih aferima ne bi smio biti tu gdje je sada. Koja su to druga loša kadrovska rješenja? Koje su to šeme sa kontroverznim biznismenima? Koji to prebjezi iz drugih stranaka vode DF? I još na kraju pišeš da je Reuf Sanader sa licem djeteta. Pa pored živih ovih koji nam kruje sudbinu godinama ti nađe čovjeka koji je par mjeseci bio ministar da nazoveš Sanaderom. Jel kontaš koliko je to smiješno?
ultima_palabra

#25508 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:
ultima_palabra wrote:
Pitanje svih pitanja :D

Elektroprivrede svakako da ne. Ako hoćemo da imamo ikakvu ekonomsku i razvojnu politiku u budućnosti, to moramo zadržati. Sa nadom da će nekad doći neko ko će te resurse iskoristiti na pravi način.

Telekomi... nije više pitanje da li, nego kad. Nakon što je dugo vremena godišnji profit BHT bio 130-150 miliona, ove godine je dramatično pao na 80. Jasno je da gube tržišnu utrku, i da su prošla vremena kad je to bio stranački bankomat. Sad, ako to vidimo mi, onda to još bolje vide i stranci. Ali vide i da bi sa tržišnim načinom poslovanja, mogli imati i 200 miliona profita. Nije isključeno da se desi i rs-scenario, tj. da Erdogan ponudi cijenu iznad tržišne kako bi spasio Bakirovu guzicu.

Glavno pitanje je šta bi se uradilo s tim parama... imamo iskustvo sa prilivom para od PDV-a iz 2006. pa znamo da nam je to samo natovarilo brojne budžetlije na vrat. Čisto sumnjam da u SDA-HDZ vladi neko ima viziju da pokrene održiv investicioni ciklus.
Drinski

#25509 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Drinski »

Zamislite da imate seljaka koji ima deset krava koje daju puno mlijeka. I onda on pocne razmisljati da te krave proda... Ja takvog farmera zamisliti ne mogu, ali nehljebara mogu. Isto je i sa prodajom Telekoma, banaka etc.
Mister Yes

#25510 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

Nemaju naši političari šta tu da razmišljaju i odlučuju hoće li ili neće prodati. Ako hoće tranšu MMF-a moraju prodati. Znači prodat će
kox

#25511 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kox »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:
ultima_palabra wrote:

Elektroprivrede svakako da ne. Ako hoćemo da imamo ikakvu ekonomsku i razvojnu politiku u budućnosti, to moramo zadržati. Sa nadom da će nekad doći neko ko će te resurse iskoristiti na pravi način.

Telekomi... nije više pitanje da li, nego kad. Nakon što je dugo vremena godišnji profit BHT bio 130-150 miliona, ove godine je dramatično pao na 80. Jasno je da gube tržišnu utrku, i da su prošla vremena kad je to bio stranački bankomat. Sad, ako to vidimo mi, onda to još bolje vide i stranci. Ali vide i da bi sa tržišnim načinom poslovanja, mogli imati i 200 miliona profita. Nije isključeno da se desi i rs-scenario, tj. da Erdogan ponudi cijenu iznad tržišne kako bi spasio Bakirovu guzicu.

Glavno pitanje je šta bi se uradilo s tim parama... imamo iskustvo sa prilivom para od PDV-a iz 2006. pa znamo da nam je to samo natovarilo brojne budžetlije na vrat. Čisto sumnjam da u SDA-HDZ vladi neko ima viziju da pokrene održiv investicioni ciklus.
Što vrijeme više prolazi BH Telecom će više gubiti na vrijednosti. Kada odluče da ga prodaju, a to se vjerovatno neće desiti u bližoj budućnosti, veliki će problem imati da nadju ozbiljnog kupca. I ako u tome uspiju dobijeni novac vjerovatno neće biti veliki. Dovoljno je pogledati šta se u Srbiji dešava sa privatizacijom njihovog telekoma pa da neke stvari budu jasnije.
Banksy

#25512 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:
ultima_palabra wrote:

Hvala na odgovorima. :)
Tako sam nekako i ja razmišljala. Novac od Telecoma bi sigurno bio bačen u bunar, jer ne vidim tu glavu/e koja bi iskreirala investiciju i profit, sve i da to žele.
Elektoprivreda sigurno treba ostati u našim rukama, a ode li u tuđe ruke, bilo čije, nekako vidim najcrnji scenario eksploatacije, i prirode i resursa i ljudi i zagađenja i zloupotreba. Posebno ne vidim nikoga, ni u vlasti ni u narodu, ko bi spriječio eventualne naznake takvog mešetarenja i iskorištavanja.
kox

#25513 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kox »

@ultima_palabra: I samo mali dodatak, kako se sada može čuti izvještaji o profitu BH Telecoma se već godinama 'friziraju'. Kakvo je stvarno stanje te kompanije će se vidjeti kada neko pred privatizaciju uradi ozbiljnu analizu. Mislim da ćemo biti vrlo iznenadjeni, nažalost negativno.
A i o drugim spomenutim kompanijama bi se moglo štošta napisati, ako do mene usput dolaze ovakve informacije mogu zamisliti koliko znaju ljudi koji se tim ozbiljno bave.
and

#25514 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by and »

Banksy wrote:
ultima_palabra wrote:
evo laičko razmišljanje.
prodaš telekom i sve pare uložiš u vjetroelektrane. :mrgreen:
StupskaBitanga

#25515 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by StupskaBitanga »

kox wrote:@ultima_palabra: I samo mali dodatak, kako se sada može čuti izvještaji o profitu BH Telecoma se već godinama 'friziraju'. Kakvo je stvarno stanje te kompanije će se vidjeti kada neko pred privatizaciju uradi ozbiljnu analizu. Mislim da ćemo biti vrlo iznenadjeni, nažalost negativno.
A i o drugim spomenutim kompanijama bi se moglo štošta napisati, ako do mene usput dolaze ovakve informacije mogu zamisliti koliko znaju ljudi koji se tim ozbiljno bave.
:thumbup:
madner

#25516 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

EP ide sljedece godine, ali prvo da odvoje neprofitabilne djelove koje bi mogli smetati investitoru. Rudnici kljuc u bravu.

Bice zanimljivo u Banovicima gledati taj spektakl, samo je malo skupo za drustvo.
Pravi Valter

#25517 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pravi Valter »

madner wrote:EP ide sljedece godine, ali prvo da odvoje neprofitabilne djelove koje bi mogli smetati investitoru. Rudnici kljuc u bravu.

Bice zanimljivo u Banovicima gledati taj spektakl, samo je malo skupo za drustvo.
Kako misliš da ide EP? Rudnici raus, EP profitabilna prodaja, distribucija ostaje?
madner

#25518 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Ne raus, nego ce napraviti reorganizaciju pa ce rudnici biti dio EP Rudnici i jos neka ovisna firma, a sasvim slucajno ce se odvojeno izvrsiti privatizacija i iz objektivnih razloga bas taj dio ce ostati u drzavnom vlasnistvu.
Pravi Valter

#25519 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pravi Valter »

madner wrote:Ne raus, nego ce napraviti reorganizaciju pa ce rudnici biti dio EP Rudnici i jos neka ovisna firma, a sasvim slucajno ce se odvojeno izvrsiti privatizacija i iz objektivnih razloga bas taj dio ce ostati u drzavnom vlasnistvu.
Distribucija?
madner

#25520 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Odvojena skroz, moguce da se ne privatizira opste.
Pravi Valter

#25521 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pravi Valter »

madner wrote:Odvojena skroz, moguce da se ne privatizira opste.
Taman tako, i ne smije se privatizirati jer se onda gubi kontrola.
Moguće je ovo što si naveo kao scenarij, ali mislim da je rano to predvidjati za sljedeću godinu. Sada su rudnici kamen spoticanja. Moraće izmisliti neki novi zakon o njihovoj konsolidaciji ili, što je mnogo jednostavnije, produžiti stari.
madner

#25522 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Mislim da ovo nije prognoza. :D
Trebam te

#25523 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Trebam te »

and wrote:
Banksy wrote:
ultima_palabra wrote:
evo laičko razmišljanje.
prodaš telekom i sve pare uložiš u vjetroelektrane. :mrgreen:

Losa investicija, vjetroelektrane skupe za odrzavanje!

Nemamo mi plana a niti strategije sta dalje, a i da znamo nemamo jedinstvenu politiku koja bi to podrzala!!!
Pravi Valter

#25524 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pravi Valter »

madner wrote:Mislim da ovo nije prognoza. :D
Dok se ne desi jeste :D
Pitanje jeste da li je privatizacija pravi put (ne sporim da o tome treba razgovarati). Primjer, prije desetak godina smo navodno mogli prodati telekom za 1,2 milijarde, danas bi iznos bio daleko manji (ne usudjujem se ni prognozirati). Teza je da bi od tadašnje prodaje istog do danas mogli napraviti koridor, što bi uposlilo mnogo firmi, radnika itd te bi se pozitivno ta i takva potrošnja odrazila na privredu... Po tim računicama izgubili smo koridor jer ga nismo na vrijeme prodali. Teza dva, zar neko misli da telekom ne može bolje? Tačnije zar misli da se iz čiste njegove dobiti, postavljanjem adekvatnih kadrova u top menadjment, ne bi mogao izgraditi koridor i onda ti plus ostane telekom kao profitabilan.
Slična naglabanja su danas i za EP.
U stvari se samo radi o onome ispod linije, onome što se ne vidi
Trebam te

#25525 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Trebam te »

Pravi Valter wrote:
madner wrote:Mislim da ovo nije prognoza. :D
Dok se ne desi jeste :D
Pitanje jeste da li je privatizacija pravi put (ne sporim da o tome treba razgovarati). Primjer, prije desetak godina smo navodno mogli prodati telekom za 1,2 milijarde, danas bi iznos bio daleko manji (ne usudjujem se ni prognozirati). Teza je da bi od tadašnje prodaje istog do danas mogli napraviti koridor, što bi uposlilo mnogo firmi, radnika itd te bi se pozitivno ta i takva potrošnja odrazila na privredu... Po tim računicama izgubili smo koridor jer ga nismo na vrijeme prodali. Teza dva, zar neko misli da telekom ne može bolje? Tačnije zar misli da se iz čiste njegove dobiti, postavljanjem adekvatnih kadrova u top menadjment, ne bi mogao izgraditi koridor i onda ti plus ostane telekom kao profitabilan.
Slična naglabanja su danas i za EP.
U stvari se samo radi o onome ispod linije, onome što se ne vidi

Telekom ne moze bolje jer je isti privatizovan in sadasnjih i bivsih direktora, firme i firmice u semi sa poslovnim partnerima!!!

Upravo zbog ovoga Telekom nije privatizovan na vrijeme!!!
Post Reply