Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
julisiz es grant

#2551 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by julisiz es grant »

Da postavim jedno smisleno pitanje, ako ima iko ko ovo čita i razumije se u pravo u ovoj posranoj zemlji.
Kako znamo, Batko je osuđen na 40 i kusur godina i akobogda i skončaće u zatvoru. Eh sad, znamo da je u nekim slučajevima koji su čak i pravosnažno presuđeni pred Sudom BiH Ustavni sud oborio presude, jer su neustavne, zato što je u vrijeme kad su djela vršena najveća zatvorska kazna bila 20 godina zatvora. To je došlo zbog neke žalbe dvojice osuđenih u nevezanim procesima, nekog Srbina i nekog Arapa iz srednje Bosne. Na osnovu te odluke već su umanjene kazne nekim Srbima za Srebrenicu, i đeneralu Đukiću za Tuzlu, što mu je i omogućilo da zbriše.
Eh, sad, znači li ta odluka da će u konačnici sve presude Suda BiH u kojima je dosuđena kazna za ratne zločine duža od 20 godina, pa tako i Batkova, biti oborene?
Molim odgovor, ko zna.
Sokol31

#2552 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Sokol31 »

julisiz es grant wrote:Da postavim jedno smisleno pitanje, ako ima iko ko ovo čita i razumije se u pravo u ovoj posranoj zemlji.
Kako znamo, Batko je osuđen na 40 i kusur godina i akobogda i skončaće u zatvoru. Eh sad, znamo da je u nekim slučajevima koji su čak i pravosnažno presuđeni pred Sudom BiH Ustavni sud oborio presude, jer su neustavne, zato što je u vrijeme kad su djela vršena najveća zatvorska kazna bila 20 godina zatvora. To je došlo zbog neke žalbe dvojice osuđenih u nevezanim procesima, nekog Srbina i nekog Arapa iz srednje Bosne. Na osnovu te odluke već su umanjene kazne nekim Srbima za Srebrenicu, i đeneralu Đukiću za Tuzlu, što mu je i omogućilo da zbriše.
Eh, sad, znači li ta odluka da će u konačnici sve presude Suda BiH u kojima je dosuđena kazna za ratne zločine duža od 20 godina, pa tako i Batkova, biti oborene?
Molim odgovor, ko zna.
Upravo tako kako si naveo, Ustavni sud i Evropski sud za ljudska prava su ukazali na to da je Sud BiH morao pretpostaviti nevinost optuženog bez ikakvih preduvjerenja i da se može suditi samo na osnovu dokaza iznesenih tokom suđenja. Princip pretpostavke nevinosti znači da je teret dokazivanja na tužilaštvu, da optuženi nije dužan da se brani, mada ima pravo na obranu, odnosno nije dužan da dokazuje svoju nevinost i da Sud mora donijeti oslobađajuću presudu ne samo kad je uvjeren u nevinost optuženog nego i onda kada nije uvjeren ni u njegovu krivnju, ni u njegovu nevinost, iz razloga što postoje pravni standardi, a u svakom konkretnom slučaju je da se dokaže krivnja van svake razumne sumnje. Dakle, kada ima sumnju, Sud mora primijeniti princip in dubio pro reo, tj. u korist optuženoga, što je bitan element prava na pravično suđenje iz člana 6. Europske konvencije , a BiH se protokolima uz Ustav obavezala na direktnu primjenu ove konvencije, odnosno to pravo je iznad nacionalnog prava. Apelanti su smatrali da je Sud BiH bio dužan primijeniti relevantne odredbe KZ-a SFRJ, budući da je taj zakon važio u inkriminiranom periodu, odnosno u vrijeme učinjenja krivičnog djela i da je taj zakon blaži od KZ-a BiH koji je primijenjen u konkretnom slučaju. Ustavni sud je zaključio da su prekršena ustavna prava apelanata jer je u konkretnim slučajevima u pogledu izricanja kazne retroaktivna primjena KZ-a BiH bila na štetu apelanata, pa su iz tog razloga ukinute presude Suda BiH u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg Krivičnog zakona. I to nije jedini slučaj da Ustavni sud obara presude Suda BiH, a u nekim slučajevima i Evropski sud za ljudska prava je obarao presude Suda BiH, što imaš u članku na navedenom prvom linku. Također na ovom drugom linku sa Klixa imaš objašnjenje sudije koji je postupao u ovim predmetima i njegovo mišljenje. Što se tiče tvog pitanja vezano za Vlahovića, postoji šansa da i ta presuda bude oborena, ali samo u slučaju da se podnese apelacija. Ti slučajevi koje si naveo su pojedinačni slučajevi, kod ovakvih osjetljivih pravnih pitanja nema analogije i generaliziranja, tako da čisto sumnjam da će se u pogledu Monstruma sa Grbavice bilo šta promjeniti, još će se on naležati u zatvoru :lol:

http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 27105.html

http://www.klix.ba/vijesti/bih/drzavni- ... /130718080
Nekako s proljeća

#2553 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

2.3.1992
Image

9.4.1992
Image

5.12.1992
Image
Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2554 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

Nekako s proljeća wrote:2.3.1992
Image
Gdje je ovo snimljeno, mislim lokacijski? Pretpostavljam da je Grbavica, ali ne vidim neki znacajniji orjentir, izuzev trole, a znamo kojom trasom ona ide.
karanana

#2555 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

vrbanja. u pozadini, prema skenderiji, se vidi veca zgrada. mislim da je to nesto od vodovoda ili neceg tako
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2556 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

karanana wrote:vrbanja. u pozadini, prema skenderiji, se vidi veca zgrada. mislim da je to nesto od vodovoda ili neceg tako
Sta je onda carapasu ovo iza ledja?
karanana

#2557 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

pa trebala bi biti energopetrolova pumpa nekih 20-30 metara iza.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2558 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

Aham tako sam i pretpostavljao kad sam procitao tvoj prethodni upis. Znaci on je nedje ispod one kuce odakle su pucali i ubili Olgu i Suadu. Sad tu blizu na podzidi ima spomen ploca francuzima sto se porokase sa chetnicima onomad. Pisalo se na ovoj temi o tome.
dječak sa šibicama

#2559 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

_BataZiv_0809 wrote:
karanana wrote:vrbanja. u pozadini, prema skenderiji, se vidi veca zgrada. mislim da je to nesto od vodovoda ili neceg tako
Parkirano auto. Barikada je odmah ispod OHR-a, nekad Unioninvestove zgrade. Iza glave u daljini se vide obrisi zgrade vodovoda, ili je ono osnovna skola vladimir Nazor, nisam sad siguran u magli je.
Nekako s proljeća

#2560 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Image

Posthumno je odlikovan "Zlatnom policijskom zvijezdom", "Medaljom za hrabrost" i "Ordenom zlatnog grba sa mačevima", a jedna ulica u sarajevskom naselju Dobrinja nosi njegovo ime. Imao je samo 28 godina kada je poginuo. Iza Vinka Šamarlića ostali su supruga Radojka i sin Ilija.

Image

karanana

#2561 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

cini se da je 8. juni 92. bio kljucni dan kada se krenulo na sve ili nista na vise pravaca kada je u pitanju deblokada i oslobadjanje sarajeva. hrasno, trebevic, zuc....mozda se doslo do nesto oruzja pa se mozda pretpostavilo da je dobro vrijeme za pokusaj oslobadjanja. nakon toga se ocigledno uvidjelo da je nemoguce uraditi bilo sta iznutra i sve poslije toga do 95. nije bilo masovnih ofanzivnih dejstava.
studiorum_tuzlaensis

#2562 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by studiorum_tuzlaensis »

_BataZiv_0809 wrote:
Nekako s proljeća wrote:2.3.1992
Image
Gdje je ovo snimljeno, mislim lokacijski? Pretpostavljam da je Grbavica, ali ne vidim neki znacajniji orjentir, izuzev trole, a znamo kojom trasom ona ide.
Može li mi neko od poznavalaca oružja reći jel ovo originalni PPSh (popularna Špagina) ili je Zastava M49 sa dobošem?
Seawolf

#2563 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Seawolf »

PPŠ-41. Poznat ćeš ga po ovalnim otvorima na oblogi cijevi. M49 je imao kružne otvore.
dječak sa šibicama

#2564 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

karanana wrote:cini se da je 8. juni 92. bio kljucni dan kada se krenulo na sve ili nista na vise pravaca kada je u pitanju deblokada i oslobadjanje sarajeva. hrasno, trebevic, zuc....mozda se doslo do nesto oruzja pa se mozda pretpostavilo da je dobro vrijeme za pokusaj oslobadjanja. nakon toga se ocigledno uvidjelo da je nemoguce uraditi bilo sta iznutra i sve poslije toga do 95. nije bilo masovnih ofanzivnih dejstava.
Islo se ocito uz "hajmo raja".

Vecina izginulih na Vidikovcu poginuli su cekajuci pojacanje, kontranapad srpskih vojnika je bio koban. Rijec je o onih 25 imena koja svakog 8. juna izadju na smrtovnici Avaza.

Pojacanje nikada nije stiglo.

Na Poljinama su ljudi izginuli ko zecevi, prvo su ih srpski vojnici docekali na cistini sijacem, a onda su one koji su se panicno povlacili u Barama povaljala straza ne znajuci da se radi o njihovim saborcima.

Pustite vi ove knjige kojekakvih generala, i usminkanu "istinu". Pitajte ljude koji su u tome ucestovali.

Jedino sto je konkretno uradjeno jeste Orlic.
karanana

#2565 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Mislim da je onaj veliki debakl na poljinama bio u julu. Ne znam da li se iz tog pravca i 8. juna kretalo.
dječak sa šibicama

#2566 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

karanana wrote:Mislim da je onaj veliki debakl na poljinama bio u julu. Ne znam da li se iz tog pravca i 8. juna kretalo.
Bilo je vise tih "sjajno" planiranih akcija na Poljine, ovaj napad preko Betanije je bio pokolj, klasicno slanje ljudi u smrt.

U pravu si, u julu, tada je stradala brigada Zmaj od Bosne uglavnom lokalni sa K. Brda ljudi, nekoliko komsija je zaplatilo.

Poginuo je i komandant Asko Prazina, skoro 100 poginulih i 150 ranjenih, po svjedocenju Seje Alica komandanta odreda K. Brdo. Do dana danasnjeg niko nije ni pokusao objasniti ko je odgovoran, ko je planirao i sta je planirao, jedino prezivjeli obiljezavaju godisnjice kod spomen obiljezja.

Osmog juna je stradala Istocnobosanska.
studiorum_tuzlaensis

#2567 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by studiorum_tuzlaensis »

dječak sa šibicama wrote:
karanana wrote:Mislim da je onaj veliki debakl na poljinama bio u julu. Ne znam da li se iz tog pravca i 8. juna kretalo.
Bilo je vise tih "sjajno" planiranih akcija na Poljine, ovaj napad preko Betanije je bio pokolj, klasicno slanje ljudi u smrt.

U pravu si, u julu, tada je stradala brigada Zmaj od Bosne uglavnom lokalni sa K. Brda ljudi, nekoliko komsija je zaplatilo.

Poginuo je i komandant Asko Prazina, skoro 100 poginulih i 150 ranjenih, po svjedocenju Seje Alica komandanta odreda K. Brdo. Do dana danasnjeg niko nije ni pokusao objasniti ko je odgovoran, ko je planirao i sta je planirao, jedino prezivjeli obiljezavaju godisnjice kod spomen obiljezja.

Osmog juna je stradala Istocnobosanska.
Moj sadašnji komšija i radni kolega je bio 8. juna na Poljinama , mislim da je iz navedene Istočnobosanske. Čovjek mi je pričao horor koji su preživjeli, kaže da uopće nisu znali na šta idu, a većina su bili mlađi pa se muda se otegla, ono klasika, kontaš najviše što te može zakačit je neki fajt između kuća i puškaranje.

Stariji i ovi što su negdje dobili po nosu i osjetili kako je kad te rokaju minobacači i haubice su bili kudikamo oprezniji i sa rezervom sve uzimali, ukratko su se čuvali više. Prvo ih je otreso minobacač u rovu, smrtno ranio nekoliko kolega, a poslije ga je pogodio snajper u ruku na barama kad su ga izvlačili vani na nosilima. Poslije pola godine se opet vratio na ratište

Danas ima još 10tak sitnih gelera u glavi, i ugrađenu metalnu šipku u ruci. U prosjeku svakih nekoliko godina se neki malo pokrene, pa mora na vađenje gelera u bolnicu.

Tip je i dalje pravi vojnički, sigurno bi se borio da izbije sukob. Interesantno je kako mi uvijek govori kada priča o ratu da čuvaš prvenstveno svoju glavu, i vjeruješ nadređenima, jer po njemu lakše je i kad srljaš u svoju smrt obavljajući neki zadatak nego rasulo i dezorganizacija kad ne znaš ni šta trebaš, ni koji ti je cilj, a koja te u takvim stresnim situacijama može navesti na samoubistvo. U biti tako je većina nemogućih akcija i odrađena, jednostavno, to je cilj i nema posustajanja dok ne sje.beš sve da dođeš tamo.

I ono standardno, priča kako je bio glup, vojska nije zajebancija i kako treba čuvati šljem, dobro se ukopati, ne štedit energiju u ukopavanju, kamuflaža i pribranost, općenito vojna obuka i sve što je tamo napisano i učeno nije bezveze i za olako shvatit. Nekad stvarno uživam da služam u tim pričama, iako su većinom stvari koje nikad ne bi volio doživjeti niti bi se mogao nositi sa tim, to je 100% s obzirom da sam generacija koja nikad nije držala pištolj u ruci.
PM72

#2568 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

8 juna nije ništa bilo na Poljinama.tad je gorio Žuč,Trebević,Hrasno brdo...
__Phoenix__

#2569 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by __Phoenix__ »

Poljine, Betanija su se mogle osvojiti samo sa avionima, obilježava se nekoliko datuma, i u decembru i u julu...
tempuser

#2571 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

Maloprije nicim izazvan pogledah u vrh nebodera kod Sopinga pa poslije 20 god primjetih nesto cudno.
Naime sva 3 nebodera, najvise onaj najblizi Vracama sa nekih 100-njak, pa onaj najblizi Miljacki sa 50-ak, treci (u kojem je ex Aquarius) sa 10-ak rupa, su izresetani sa juzne strane (koja gleda prema Vracama) u zoni od 14 do 20 sprata, po mojoj procjeni PAM-om i nesto malo PAT-om ili su dva kalibra PAT-a, dok sa zapadne strane (prema Trgu) prakticno neosteceni.
Da li je moguce da su to "komsije" same sebe greskom pretresle s Vraca ili je to mogla biti nasa antisnamjperska vatra iskosa sa Hrasnog Brda, sto bi mi bilo jako cudno s obzirom na ugao i sta pokriva juzna strana!?
dječak sa šibicama

#2572 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Vjerovatno kad sa Vraca roka PAT-om i PAM-om usput zakaci i nebodere. I najboljem strijelcu pobjegne masina zbog povratnog trzaja, a jos ako je pijan...
tempuser

#2573 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

Tim prije sto sa ostale 3 strane nema ostecenja od vecih kalibara!
karanana

#2574 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Jel ko uzeo/cito ovaj roman/svjedocenje "kad sam bio hodza"? Zvuci interesantno. Ozone jesi ovo ti piso?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2575 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by bitanga_sa_otesa »

_BataZiv_0809 wrote:
tamic furgon :thumbup:

Image
Post Reply