Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Comrad

#2551 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

@dustaban, ti izgleda samo volis da seres po svemu. Pa ajde da cujemo tvoje konstruktivno rjesenje?

Je li shvatas da se mi moramo povezati sa Evropom. Pogledaj mrezu autoputeva, pa vidi kakva smo mi crna rupa. Ja ne zelim da ti objasnjavam sta autoput sve donosi, ti si se uhvatio turista isto ko da ga samo oni koriste, ali skontaj da ce nam ljudi za 50-70 godina biti zahvalni sto smo im nesto ostavili, isto ko sto si ti sad zahvalan sto ti je Tito ostavio puteve, magistrale, pruge.

Treba misliti malo unaprijed. I uostalom, ja vise volim da pare idu za autoput, nego u havu. Dignu kredit da isplate sebi plate i penzije niko nista, a kad se digne kredit za jedan ovako vazan poduhvat svi krenu kenjat, investiciju koja ce se kad tad otplatiti. I gdje je tu logika jbt.

Ja shvatam da je nekome ko je u Kaknju, Visokom sad malo zeznuto, troskovi su povecani. Ali brate stavi sve na papir, ako te dolazak u Sa na posao kosta toliko i toliko, pa iznajmi stan ovdje, doseli se. Ako te opet i tu nema nigdje, pa trazi neko trece rjesenje. Ne moze ova drzava dovjeka ispastati zbog interesa manjine. :run:
dustaban

#2552 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

ins wrote:Cijela ova prica jer pojedincima tesko pada sto moraju platici cestarinu za autoput :run:
POTPUNO POGRESAN ZAKLJUCAK.

Moja prica ima za cilj da se projektu autoputa pristupi OBJEKTVNO sa svih strana.

Mi svemu, pa tako i ovome pristupamo sasvim iracionalno. Od REALNIH pretpostavki, prostornih i konzumentskih, planiranja trasa, projektovanja izvedbenih detalja do izbora izvodjaca... pa potom kreiranja naplatne politike... pa
kad na to sve dodamo i vise nego evidentnu korupciju... onda se zaista postavlja pitanje gdje nas sve ovo vodi.

Vi od svega sta se desava, ko mala djecica, vadite iz konteksta slike lijepih prizora i odusevljavate se petljama koje se prave deset godina a japanci to isto naprave za deset dana!

I kad sve to napravimo imacemo situaciju da ti autoput prolazi kraj kuce a ti ces gledati kako da ga izbjegnes jer ce ti plata, ako je uopce imadnes, biti samo duplo veca od putarine!

Ja boga molim da ovaj biznis sa autoputevima prepustimo strancima, ako to iko htjedne uzeti. Tek tada cemo se okrenuti ka popravci onih lokalnih puteva od kojih nam zivot zavisi.
Neka i autoceste, neka i aerodroma i aviona, insallah da se hocemo i raketama voziti... ali u medjuvremenu nama valja stvoriti radna mjesta i SVAKODNEVNO do njih klapati pedesetak kilometara (sto je nekakav prosjek u normalnim zemljama) da bi ljudi imali nekakvu pristojnu platu koja ce biti makar 10 x veca od mjesecne putarine!
Odustajem od poredjenja sa Slovencem koji ima par hiljada EUR i GODISNJU vinjetu od 100 EUR.

Eto o tome ja govorim.
Alfons Kauders

#2553 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

dustaban wrote:
ins wrote:Cijela ova prica jer pojedincima tesko pada sto moraju platici cestarinu za autoput :run:
POTPUNO POGRESAN ZAKLJUCAK.

Moja prica ima za cilj da se projektu autoputa pristupi OBJEKTVNO sa svih strana.

Mi svemu, pa tako i ovome pristupamo sasvim iracionalno. Od REALNIH pretpostavki, prostornih i konzumentskih, planiranja trasa, projektovanja izvedbenih detalja do izbora izvodjaca... pa potom kreiranja naplatne politike... pa
kad na to sve dodamo i vise nego evidentnu korupciju... onda se zaista postavlja pitanje gdje nas sve ovo vodi.

Vi od svega sta se desava, ko mala djecica, vadite iz konteksta slike lijepih prizora i odusevljavate se petljama koje se prave deset godina a japanci to isto naprave za deset dana!

I kad sve to napravimo imacemo situaciju da ti autoput prolazi kraj kuce a ti ces gledati kako da ga izbjegnes jer ce ti plata, ako je uopce imadnes, biti samo duplo veca od putarine!

Ja boga molim da ovaj biznis sa autoputevima prepustimo strancima, ako to iko htjedne uzeti. Tek tada cemo se okrenuti ka popravci onih lokalnih puteva od kojih nam zivot zavisi.
Neka i autoceste, neka i aerodroma i aviona, insallah da se hocemo i raketama voziti... ali u medjuvremenu nama valja stvoriti radna mjesta i SVAKODNEVNO do njih klapati pedesetak kilometara (sto je nekakav prosjek u normalnim zemljama) da bi ljudi imali nekakvu pristojnu platu koja ce biti makar 10 x veca od mjesecne putarine!
Odustajem od poredjenja sa Slovencem koji ima par hiljada EUR i GODISNJU vinjetu od 100 EUR.

Eto o tome ja govorim.
Ti govoris o tome da trebamo imati alternativne pravce za alternativne pravce - sto bi znacilo da pored autoputa imamo jos dvije magistralne ceste koje idu uporedo...

Pa ti vidi.
VjecitiStudent

#2554 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Comrad wrote:@dustaban, ti izgleda samo volis da seres po svemu. Pa ajde da cujemo tvoje konstruktivno rjesenje?

Je li shvatas da se mi moramo povezati sa Evropom. Pogledaj mrezu autoputeva, pa vidi kakva smo mi crna rupa. Ja ne zelim da ti objasnjavam sta autoput sve donosi, ti si se uhvatio turista isto ko da ga samo oni koriste, ali skontaj da ce nam ljudi za 50-70 godina biti zahvalni sto smo im nesto ostavili, isto ko sto si ti sad zahvalan sto ti je Tito ostavio puteve, magistrale, pruge.
...
Logika izgradnje auto-cesta u slučaju Hrvatske mi je potpuno jasna, imali su odličan proizvod - turizam, kojeg je trebalo što bolje prodati i auto-putevi tu definitivno malčice pomažu.
Koja je konkretno ekonomska logika u našem slučaju, osim "Evropa to radi".
ins

#2555 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

1. Snizavamo troskove naseg proizvoda, s obzirom da mozemo prezivjeti samo ako smo 100% izvozno orjentisani (natovaren kamion koji "kruza" po autoputu trosi najmanje goriva i ima najbolju iskoristenost)
2. Snizavamo troskove domace trgovine (vidi pod jedan)
3. Povecavamo efikasnost i iskoristenost postojecih resursa (jedan komercijalista u jednom bijelom kombiju moze da napravi daleko veci posao za jedan dan)
4. Trosimo manje goriva koje (do daljnjeg) 100% uvozimo.
5. Cuvamo zivote, ne trosimo novac na invalidnine tesko povrijedjenim i porodicne dodatke djeci i supruznicima poginulih

Za ove teoreticare pitanje: da li uopste znate koliko drzavu kosta pogibija osobe od 35-40 godina, oca dvoje djece u dobi npr 3-8 godina? :run:
neki

#2556 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

VjecitiStudent wrote:
Comrad wrote:@dustaban, ti izgleda samo volis da seres po svemu. Pa ajde da cujemo tvoje konstruktivno rjesenje?

...
Logika izgradnje auto-cesta u slučaju Hrvatske mi je potpuno jasna, imali su odličan proizvod - turizam, kojeg je trebalo što bolje prodati i auto-putevi tu definitivno malčice pomažu.
Koja je konkretno ekonomska logika u našem slučaju, osim "Evropa to radi".
industrija,..transport roba.
Hrvatska juzno od Bosiljeva nema bukvalno ni jedan pogon koji bi intenzivno koristio izgradjeni autoput...koriste ga iskljucivo za putnicki saobracaj
dustaban

#2557 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Alfons Kauders wrote: Ti govoris o tome da trebamo imati alternativne pravce za alternativne pravce - sto bi znacilo da pored autoputa imamo jos dvije magistralne ceste koje idu uporedo...

Pa ti vidi.
Ma daj, uhvatio si se onog detalja za popravkom mosta izmedju Kaknja i Visokog pa BIHAMK metno da je alternativni pravac preko autoputa...
Ali, ako cemo pravo, zar ne bi bilo u redu da lokalno stanovnistvo, kojemu je samo trebalo preci taj most, da ti ljudi imaju neku povlasticu na autoputu makar dok traje popravka mosta?
Ma jok, kakva povlastica, ko ih yebe nek presele iz Kaknja u Visoko, i obrnuto....

E strucnjaci moji, ovo sto je neko vec predlozio - "ako je Kakanjcu koji radi u Sarajevu skup autoput nek preseli u Sarajevo..." to se nazalost desava jer ta putarina zaista postaje ekvivalent kirije ili rate stambenog kredita.

ALI TO JE STRASNO ! To je upravo ono sto je najgori moguci proces - koncentracija umjesto disperzije stanovnistva. I vi ponovo, sarajevski egocentricno, samo vidite problem provincije koja pichi u Sarajevo. ZAsto ne bi bilo obrnuto, zasto ne bi smo razmisljali na nacin KAKO CIO NORMALAN SVIJET razmislja: poso-kuca 50 km, OK.
Tek tada bi ste shvatili problem o kojem govorim. Tek tada bi ste shvatili od kolike je vaznosti RAZDVAJANJE ovakvih korisnika autoputa od onog yebenog Madzara sto sam ga, ni krivog ni duznog, naveo vec desetak u puta u mojim uzaludnim argumentacijama.

Jedino se moram zahvaliti forumashu @rimcu koji me je, haman, jedini ispravno shvatio
rimac wrote:
dustaban wrote:
Dakle nevjerovatno koja kolicina bezobrazluka u jednom postu!
FINANSIJSKE OPRAVDANOSTI NEMA NI ZA JEDAN JAVNI PRIJEVOZ. Kad bi sarajlije placale tramvaj kako, da zadrzim termin - "kakanjci" placaju autoput da bi dosli na posao, pitao bih ja tebe bi li tako laprdao.
Autoput treba da se placa, to niko ne spori. Medjutim, ovaj autoput nije postavljen na nekoj novoj trasi kako se to radi u Hrvatskoj, nego je PREOTEO staru dionicu koja je bila sasvim OK. Ova alternativa sto se sad pravi pored autoputa se namjerno cini takvom (nema bajpasa u naseljima) da te tjera na autoput. Da je ostala stara cesta SA-ZE a novi autoput postavljen na novoj trasi (znam, usko, nema mjesta) onda bi moji argumenti bili nebitni.

A moj argument, tj. ono sto se sarajevski shovinisti (moram tako nazvati sve vas koji mrzite ove koji iz okolnih mjesta dolaze na posao u Sarajevo) nikad nece sloziti, jeste to da je sarajevsko-zenicka kotlina JEDINSTVENA URBANA CJELINA i da komunikaciju unutar te cjeline treba tako tretirati.
Onima koji svakodnevno voze na posao u Sarajevo je naplacivanje autoputa po istoj cijeni koju placa Madzar koji tuda prodje jednom godisnje... je jednako bezobrazno kao kada bi stanovnici sarajeva placali parking po satu pred svojom zgradom!
Evo, hajmo malo o tome - zasto sarajlije imaju povlastenu mjesecnu cijenu parkinga (neka imaju, tako i treba) a LOKALNI stanovnici koji svakodnevno koriste LOKALNU dionicu autoputa nemaju takvu povlasticu???
Iz Sarajeva sam, ali čovjek uspio argumentirati svoj stav. Mislim da je u pravu.
kakaljin

#2558 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

ins wrote:1. Snizavamo troskove naseg proizvoda, s obzirom da mozemo prezivjeti samo ako smo 100% izvozno orjentisani (natovaren kamion koji "kruza" po autoputu trosi najmanje goriva i ima najbolju iskoristenost)
3. Povecavamo efikasnost i iskoristenost postojecih resursa (jedan komercijalista u jednom bijelom kombiju moze da napravi daleko veci posao za jedan dan)
5. Cuvamo zivote, ne trosimo novac na invalidnine tesko povrijedjenim i porodicne dodatke djeci i supruznicima poginulih

Za ove teoreticare pitanje: da li uopste znate koliko drzavu kosta pogibija osobe od 35-40 godina, oca dvoje djece u dobi npr 3-8 godina? :run:
Znaci da je autoput veoma isplativa investicija , kratko i jasno.

Vrijeme je novac, ako nesto mozes da obavis za krace vrijeme to ces i iskoristiti.
ins

#2559 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

dustaban wrote:
ALI TO JE STRASNO ! To je upravo ono sto je najgori moguci proces - koncentracija umjesto disperzije stanovnistva. I vi ponovo, sarajevski egocentricno, samo vidite problem provincije koja pichi u Sarajevo. ZAsto ne bi bilo obrnuto, zasto ne bi smo razmisljali na nacin KAKO CIO NORMALAN SVIJET razmislja: poso-kuca 50 km, OK.
Onog trenutka kada se m2 stana, kuce, gradjevinske dozviole ili zemljista u Kaknju bude placao kao u Sarajevu, onda ce tvoja prica imati smisla...

Tvoje teorije su iz vremena socijalizma, ne poznaju trzisnu ekonomiju uopste.
Probaj da razumijes:

U Kaknju nema posla
U Sarajevu ima posla
U Kaknju kuca ili stan kosta 80.000 KM, u Sarajevu kosta 240.000 KM.
Onaj iz Kaknja ima dvije opcije: da vozi svaki dan ili da preseli u Sarajevo
Koju ce opciju odabrati, je njegov problem, drzava ne treba niti smije da utice na bilo koje rjesenje, jer trziste to treba da regulise.
Last edited by ins on 05/07/2013 12:06, edited 1 time in total.
ins

#2560 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

kakaljin wrote:
Znaci da je autoput veoma isplativa investicija , kratko i jasno.

Vrijeme je novac, ako nesto mozes da obavis za krace vrijeme to ces i iskoristiti.
Fali ti jedna "nepoznata" u cijeloj jednacini: koliko kosta ta usteda na vremenu? :D

Dakle, da bi bio isplativ mora se znati koliko ces platiti izgradnju autoputa da bi imao efikasniju privredu? Sto se Koridora Vc, osim dionice Tarcin - Mostar, dilema nema...
dustaban

#2561 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

ins wrote:1. Snizavamo troskove naseg proizvoda, s obzirom da mozemo prezivjeti samo ako smo 100% izvozno orjentisani (natovaren kamion koji "kruza" po autoputu trosi najmanje goriva i ima najbolju iskoristenost)

Ova argumentacija od 1-4 je vrlo relativna, znam privrednike iz Kaknja koji imaju mnogo vozila (npr. Deltapetrol) i njihova vozila vise ne vidjam autoputu !!! Ali vidjam na zaobilaznicama.
A ova pateticna argumentacija o "spasenim zivotima" to me je toliko ganulo... :roll:

Znas li ti koliko ovu drzavu zaboli racku za pogibijom bilo kojeg njenog gradjanina?!

Da ne kazem da joj olaksamo kad poginemo prije nego zatrazimo posao!
Last edited by dustaban on 05/07/2013 12:08, edited 1 time in total.
ins

#2562 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

Vidim, po obicaju na bilo kakav argument odgovaras ublehom.

A ako drzavu boli k* za poginule oceve djece, zastio bi ih bolio za Kakannjce koji jadni moraju platiti putarinu?
Alfons Kauders

#2563 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

dustaban wrote:
Alfons Kauders wrote: Ti govoris o tome da trebamo imati alternativne pravce za alternativne pravce - sto bi znacilo da pored autoputa imamo jos dvije magistralne ceste koje idu uporedo...

Pa ti vidi.
Ma daj, uhvatio si se onog detalja za popravkom mosta izmedju Kaknja i Visokog pa BIHAMK metno da je alternativni pravac preko autoputa...
Ali, ako cemo pravo, zar ne bi bilo u redu da lokalno stanovnistvo, kojemu je samo trebalo preci taj most, da ti ljudi imaju neku povlasticu na autoputu makar dok traje popravka mosta?
Ma jok, kakva povlastica, ko ih yebe nek presele iz Kaknja u Visoko, i obrnuto....

E strucnjaci moji, ovo sto je neko vec predlozio - "ako je Kakanjcu koji radi u Sarajevu skup autoput nek preseli u Sarajevo..." to se nazalost desava jer ta putarina zaista postaje ekvivalent kirije ili rate stambenog kredita.

Tek tada bi ste shvatili problem o kojem govorim. Tek tada bi ste shvatili od kolike je vaznosti RAZDVAJANJE ovakvih korisnika autoputa od onog yebenog Madzara sto sam ga, ni krivog ni duznog, naveo vec desetak u puta u mojim uzaludnim argumentacijama.

Jedino se moram zahvaliti forumashu @rimcu koji me je, haman, jedini ispravno shvatio
Pa moze povlastice dok traje popravak, ali traziti da imamo alternativni put alternativnom putu je naucna fantastika.

A sto se tice price da je sad skuplje vozariti od Visokog, Kaknja ili Breze... Jebiga druze, ne mogu ni iz Mostara ili Tuzle voziti do Sarajeva na posao, sta se moze. Nemoguce je svakom ugoditi. Kad bi dao neke trajne povlastice npr. raji u Brezi i Visokom, mislis da onda iste ne bi trazili od Lasve do Zenice?
VjecitiStudent

#2564 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

1. Ima li mozda konkretan primjer nekog naseg proizvoda koji se ne moze prodati jer izmedju njega i evropskog trzista su hiljade kilometara kozjih staza?
2. i 3. i 4. Komercijalistu u bijelom kombiju i ostale trgovce cim sidju sa naplatne rampe u Josanici ili Kaknju i dalje cekaju strasne guzve po gradovima, nepostojeci parkinzi oko bilo kojeg objekta kojeg moraju obici u Sarajevu, Travniku, Zenici, ...
Umjesto sto su potpuno nepotrebno ulupane stotine miliona od u puni autoput od Butila do Tarcina, zasto nisu ti krediti preusmjereni u zaobilaznice oko Viteza, Travnika, Bihaca, Tuzle????
5. Ako nam je vec do ljudskih zivota, jednostavna provedba i jeftina implementacija zabrane pusenja u ugostiteljskim objektima ili jos drasticnije oporezovanje cigareta, ce sacuvati daleko vise zivota nego sto ih godisnje pogine na svim nasim cestama.
Alfons Kauders

#2565 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

dustaban wrote:

Ova argumentacija od 1-4 je vrlo relativna, znam privrednike iz Kaknja koji imaju mnogo vozila (npr. Deltapetrol) i njihova vozila vise ne vidjam autoputu !!! Ali vidjam na zaobilaznicama.
A ova pateticna argumentacija o "spasenim zivotima" to me je toliko ganulo... :roll:

Znas li ti koliko ovu drzavu zaboli racku za pogibijom bilo kojeg njenog gradjanina?!

Da ne kazem da joj olaksamo kad poginemo prije nego zatrazimo posao!
Majko mila... Pa jarane ako ti na nekoj krivini pogine covjek u tridesetim koji je npr. programer ili neki kurac i radi za izvoz, drzava je zijanila cca 35 godina rada tog nesretnika... To je milioncic pa ti vidi... A stotine ljudi nam ginu na cestama, najcesce upravo najaktivnije stanovnistvo, ljudi koji krenu poslom na put pa izgube glavu, od majstora do doktora.
ins

#2566 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

Alfons Kauders wrote: A sto se tice price da je sad skuplje vozariti od Visokog, Kaknja ili Breze... Jebiga druze, ne mogu ni iz Mostara ili Tuzle voziti do Sarajeva na posao, sta se moze. Nemoguce je svakom ugoditi. Kad bi dao neke trajne povlastice npr. raji u Brezi i Visokom, mislis da onda iste ne bi trazili od Lasve do Zenice?
Upravo to!

A pored toga, bilo kakvim subvencijama narusavas trziste:

Ako das subvencije Kaknju za cestarinu, automatski dizes cijene nekretnina u Kaknju i time ugrozavas stanovnistvu koje ne radi u Sarajevu.
Ako povecas cijenu cestarine cinis rad u Sarajevu neatraktivnim za Kakanjce, time poskupljujes cijenu rad medju Sarajlijama i cinis proizvod nekonkurentnim.

Trziste, trziste, samo trziste...
dustaban

#2567 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Alfons Kauders wrote:
dustaban wrote:
Pa ti vidi.
Pa moze povlastice dok traje popravak, ali traziti da imamo alternativni put alternativnom putu je naucna fantastika.
A sto se tice price da je sad skuplje vozariti od Visokog, Kaknja ili Breze... Jebiga druze, ne mogu ni iz Mostara ili Tuzle voziti do Sarajeva na posao, sta se moze. Nemoguce je svakom ugoditi. Kad bi dao neke trajne povlastice npr. raji u Brezi i Visokom, mislis da onda iste ne bi trazili od Lasve do Zenice?
Ti ponovo o "dva alternativna puta" sto ja nigdje nisam spomenuo.

A sto se povlastica tice... to se moze JAKO FINO i jednostavno rjesiti. Kad se hoce.
Jedan od jednostavnih nacina je Refundiranje / SUBVENCIJA u firmama gdje "vozari" rade, s tim sto ce firme praviti posebne aranzmane sa Autocestama. Tako bi se jednostavno izbjegle zloupotrebe.
Ma sve se moze kad se hoce.
ins

#2568 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

VjecitiStudent wrote:
1. Ima li mozda konkretan primjer nekog naseg proizvoda koji se ne moze prodati jer izmedju njega i evropskog trzista su hiljade kilometara kozjih staza?
2. i 3. i 4. Komercijalistu u bijelom kombiju i ostale trgovce cim sidju sa naplatne rampe u Josanici ili Kaknju i dalje cekaju strasne guzve po gradovima, nepostojeci parkinzi oko bilo kojeg objekta kojeg moraju obici u Sarajevu, Travniku, Zenici, ...
Umjesto sto su potpuno nepotrebno ulupane stotine miliona od u puni autoput od Butila do Tarcina, zasto nisu ti krediti preusmjereni u zaobilaznice oko Viteza, Travnika, Bihaca, Tuzle????
5. Ako nam je vec do ljudskih zivota, jednostavna provedba i jeftina implementacija zabrane pusenja u ugostiteljskim objektima ili jos drasticnije oporezovanje cigareta, ce sacuvati daleko vise zivota nego sto ih godisnje pogine na svim nasim cestama.
Na 1: :-) :-) :-) :-)

Na 2.,3.,4.: aha, po tebi bi mi trebali na nebesima izgraditi cijeli autoput, i onda ga spustiti na njegovo mjesto, pa da otvorimo recimo Sarajevo - Svilaj u jednom danu? Get real... :lol: :lol: :lol:

5. Tacno, ali ove dvije stvari se medjusobno ne iskljucuju
dustaban

#2569 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

ins wrote: Upravo to!
A pored toga, bilo kakvim subvencijama narusavas trziste:
Ako das subvencije Kaknju za cestarinu, automatski dizes cijene nekretnina u Kaknju i time ugrozavas stanovnistvu koje ne radi u Sarajevu.
Ako povecas cijenu cestarine cinis rad u Sarajevu neatraktivnim za Kakanjce, time poskupljujes cijenu rad medju Sarajlijama i cinis proizvod nekonkurentnim.
Trziste, trziste, samo trziste...
@inse,

vidim ja sta ti pises ali te moram ignoristai jer je tvoje poimanje ekonomije ocajno !
Izvini!
ins

#2570 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

Jel to "opet" argument?
Alfons Kauders

#2571 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

dustaban wrote:
Ti ponovo o "dva alternativna puta" sto ja nigdje nisam spomenuo.

A sto se povlastica tice... to se moze JAKO FINO i jednostavno rjesiti. Kad se hoce.
Jedan od jednostavnih nacina je Refundiranje / SUBVENCIJA u firmama gdje "vozari" rade, s tim sto ce firme praviti posebne aranzmane sa Autocestama. Tako bi se jednostavno izbjegle zloupotrebe.
Ma sve se moze kad se hoce.
Pa neka se rijesi, u cemu je problem.

Fino neka se organizuju lokalne zajednice i neka tim ljudima srede neku vrstu refundiranja - jer ipak donose pare koje zarade u grad. Sta sad ocekujes? Da neko iz Tuzle ili Bihaca placa subvenciju nekom iz Visokog ko radi u Sarajevu?
VjecitiStudent

#2572 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

ins wrote: Na 1: :-) :-) :-) :-)

Na 2.,3.,4.: aha, po tebi bi mi trebali na nebesima izgraditi cijeli autoput, i onda ga spustiti na njegovo mjesto, pa da otvorimo recimo Sarajevo - Svilaj u jednom danu? Get real... :lol: :lol: :lol:

5. Tacno, ali ove dvije stvari se medjusobno ne iskljucuju
Za razliku od tebe, ja primjer imam, jedino sto je proizvod u primjeru - hrvatski:
Svako jutro se u Sarajevu moze nabaviti svjeza morska riba, sto znaci da nepostojanje autoputa od mora do Sarajeva ocito nije prepreka, za ovaj proizvod.
Ista riba npr. do Tuzle nikako ne stize, tri dodatna sata preko Karaule ocito jesu problem.
Ukoliko se Tuzla bolje poveze putevima sa morem, eto morske ribe svako jutro i u Tuzlu.

Stoga ponavljam pitanje: Znas li za neki domaci proizvod koji ne moze ici u izvoz, jer je glavna prepreka izvozu losa putna infrastruktura?

2.3.4. - ti je nigdje veze.
Povoljan efekat po ekonomicnost obavljanja trgovine bi bio daleko veci da su stotine miliona potrosene, umjesto na POTPUNO NEPOTREBNI PUNI PROFIL autoputa od Butila do Tarcina, u izgradnju obilaznica oko Tuzle, Viteza, Bihaca, Travnika ...

Da zakljucim kuknjavu o poginulim:
Ukupan broj poginulih na svim magistralnim cestama u FBiH u 2012. godini je 79.
http://www.fup.gov.ba/wp-content/upload ... a-2012.pdf
Ukupan broj umrlih od raka pluca u FBiH u 2010. godini je 1024.
http://www.zzjzfbih.ba/wp-content/uploa ... H-2011.doc
ins

#2573 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

Za proizvod: kakva ti je to kategorija "moze" i "ne moze"? :skoljka:

Pitanje je da li bi Sirbegovic izvozio vise betonskih prefabrikata kada bi bio autoput, da li bi Borac Travnik sasio vise odijela, itd a ne glupo pitanje "sta to ne moze?" :run:
ins

#2574 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

VjecitiStudent wrote: umjesto na POTPUNO NEPOTREBNI PUNI PROFIL autoputa od Butila do Tarcina,
Izvor podataka?
VjecitiStudent

#2575 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

ins wrote:
VjecitiStudent wrote: umjesto na POTPUNO NEPOTREBNI PUNI PROFIL autoputa od Butila do Tarcina,
Izvor podataka?
http://lnweb90.worldbank.org/ECA/Transp ... endocument
Post Reply