Meni je drago što je Maid prošao, ali mi je žao što je ispala Ilma.
Maid je fantastičan pjevač, ima jako veliki raspon glasa, ima snagu u glasu, može jako dugo držati ravan ton, bez da mora ubacivati vibrato kako bi ga održao (što je inače problem za mnoge pjevače i onda ubacuju isti samo da bi mogli održati ton), jako, jako, jako rijetko da promaši ton, može skakati po bini, "bacati" se i opet ton ostaje kakav treba biti, a ne gubi na snazi i mislim da mnogi ne shvaćaju koliko je to teško (još kad pročitam komentare da se "dere"

). Također je dokazao da može pjevati sve, iako forsira Ćolu, ali to očito ima veze s tim što ga lično preferira (no, ne treba ni zaboraviti da su njegove pjesme puno teže za otpjevati, nego pjesme većine nekih drugih izvođača).
Općenito je on po mom mišljenju jedini koji tu ima puni paket, apsolutno sve (doduše, ja odgledao dvije audicije i onda poneka samo preslušam kandidate, live show ne gledam, ali nisam primjetio da neko ima apsolutno sve).
Ono što me kod njega nervira su njegove grimase koje pravi tokom nastupa, koje stvarno izgledaju loše (ovdje ne mislim na period dok pjeva, nego dok ne pjeva i onda samo nešto napravi prema publici....), te oni pokreti nogama (ne dok pleše u sklopu koreografije, nego koje sam radi, ali to vjerovatno ima veze sa onim hlačama). Uglavnom, mislim da mu to ne treba.
Ilma također ima fantastičan glas, ali definitivno ima puno više za učiti od Maida, jer on je skoro pa gotov pjevač, ona nije ni blizu (njen glas još uvijek nije zreo i dok pjeva se osjeti da je dijete i to mi najviše "smeta" kod nje, ali će to kroz par godina nestati), ali zato joj je vjerovatno samo nebo granica i mislim da jedina ima pravu šansu napraviti internacinalnu karijeru (i ovdje mislim na pravu internacionalnu karijeru, ne na područje bivše države), iako ne znam kako bi Maid zvučao na engleskom, ali kako ga nisam čuo, Ilma mi jedina "izgleda" kao neko ko bi mogao napraviti tu veliku karijeru.
Što se sinoćnjeg ispadanja tiče, Eminin argument i nije loš, a usporedbe sa USA emisijom nemaju veze, jer tamo dobiju 5mio dolara nagrade (dok je trajala) i dobiju album koji će im sigurno puno novca donijeti i popularnost koja bi kod one male vjerovatno i ostala, a čak i da spadne, dovoljno je zaradila da može ponovo vratiti se školovanju.
Šta imaju kod nas? Niti će neki veliki novac dobiti, diskutabilno je koliko će postati popularna, jer je premlada i to kod nas toliko ne prolazi (ja prvi ne želim slušati nekoga ko ima 13 godina, a pjeva mi o izgubljenim ljubavima i slično, pa dijete je majka mu stara, kakve izgubljene ljubavi....) i šta ako to ne uspije, šta joj ostaje, a školovanje je stavila u drugi plan?
Eh, čitao sam da se Maid kritikuje da je prepotentan i da nema "emociju", dok Ilma je Ilma dijete i tu joj se može progledati kroz prste, te da ona ima tu "emociju".
Ja kod Ilme apsolutno nigdje ne vidim tu "emociju" i nikada nisam vidio, a ne znam ni kako da neko sa 13 godina pokaže tu "emociju" u onakvim pjesmama, kad sama nije mogla ništa slično nikada proživjeti. I ona i Maid čisto tehnički pjevaju pjesme, ubacuju neke svoje stvari, s tim što zbog vrste pjesama i više iskustva, Maid više sa publikom komunicira (ali zbog različitog stila koji će imati to nije toliko bitno u ovoj usporedbi), no NIJEDNO tu nema neku pretjeranu "emociju". Više bih rekao da se Ilmu gleda kroz tih 13 godina i onda se predstavlja bolja, nego što stvarno jeste (ponavljam, odlična je i potencijal je ogroman, ali nije ni blizu gotovog pjevača - ne stoje ni usporedbe sa Carly Rose, jer ta mala je ipak nivo iznad Ilme, ali ni ona nema tu pravu famoznu "emociju", nego je sve kopiranje drugih, kako misli da bi trebalo nešto izgledati, a i kako da dijete od 13 godina pokaže to u takvim pjesmama).
Što se tiče prepotencije, pa Ilma je baš ta koja izgleda dosta prepotentno i vjerovatno dijelom i jeste, ali i ja se slažem da godine tu imaju veliki uticaj i vjerovatno će se to promijeniti, ali trenutno mi trebala poraditi na tome. Maid mi više izgleda kao neko ko je jako otvoren i druželjubiv, ali ne baš prepotentan. Opet, ne poznajem nijedno lično, tako možda i griješim, ovo je samo moj dojam.
Komentare vezane za fizički izgled Ilme i ne shvatam ozbiljno, kao ni styling, jer Ilma zna pjevati, a to je uvijek puno bitnije. Ona će i smršati i promijeniti styling i naučiti se kretati i šta sve već, jer to se može promijeniti. Meni je uvijek bilo bitno da neko zna pjevati, a ostalo će se "lako" srediti. Mene ne znam kako da obuku, ja neću moći pjevati kao Maid, Ilma, ili neko treći.