X FACTOR Adria

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Atticus Finch

#2551 Re: X FACTOR Adria

Post by Atticus Finch »

jastuk1 wrote:Stvarno je umjetnost kad vokalist uspije izjednačiti tonalitet u vrhu svog visokog registra sa tonom muzičke podloge, pa se ni ne osjeti kad je ustvari prestao pjevati jer se vokal potpuno stopio s visokim tonom muzičke podloge. (ovo se odnosi primarno na Odiseja nastup)
Čuj umjetnost pogoditi ton i otpjevati istu notu kao na muzičkoj podlozi? To se zove biti u tonalitetu i imati sluha i valjda se podrazumjeva za nekoga ko se zove pjevač(ica).

Sam sebe zbunjuješ. ;-)
spinel_

#2552 Re: X FACTOR Adria

Post by spinel_ »

It_is_a_Leclerc wrote:
spinel_ wrote:evo sve
suze mi niz ledja liju
...
blago vama kad se zamarate idiotizmima
A ti si na temu došao da pokažeš kako si ti urban, moderan, prosvijećen i slušaš samo Haydena ?

idiotizam je cime se vi zamarate.. propalim muzicarima voditeljima iza scene i maloljetnom djecicom koja ne razlikuje osnovne stvari..
steta samo sto se ovome daje velika paznja, pa htio ne htio covjek ih ne moze da ignorise.
OldMayor

#2553 Re: X FACTOR Adria

Post by OldMayor »

Maid da ima x faktor, valjda bi ga neko vidio u tih njegovih 30 godina?

Kod Ilme je to vidjeno odmah u njenom prvom pojavljivanju! Maid je bio i na hajatu, nista nije napravio. A ja da sam na njegovom mjestu ovu 'sadaku' ne bih prihvatio.

Ali ovo je mozda i bolje za Ilmu, jer da je pobjedila sigurno te vezu ugovorima do kraja zivota. Ne znam sad koliko je vec vezana, ali sigurno nije kao sto ce biti pobjednik.
Kal El

#2554 Re: X FACTOR Adria

Post by Kal El »

Nadam se da će neka druga TV stanica dobiti licencu, ovaj Pink sve upropasti,i nadam se novim sastavom žirija.
Željko bi mogao da ostane, ali da bude surov iskren a ne da i za najgoreg kaže "Super si"
Atticus Finch

#2555 Re: X FACTOR Adria

Post by Atticus Finch »

Precjenjujete sve što ima veze sa ovim takmičenjem, posebno ovom balkanskom verzijom. Kakav x faktor, kakve gluposti, to možda pije vode na većim tržištima, konkretno u ovom slučaju, to je još jedna u nizu efemernih senzacija, a što je najgore iz sedmice u sedmicu isplivava sva poganština svojevrsna samo ovim prostorima. O failovima tehničke prirode je već bilo riječi i nema potrebe da se ponavljamo.
nekitamopd

#2556 Re: X FACTOR Adria

Post by nekitamopd »

Neko prica da ovo nije takmicenje glasovnih sposobnosti i ja se tu slazem.

Ali treba shvatiti da i pored glasovnih sposobnosti Ilma je imala i taj famozni "x factor" jer da nije nebi se ovakva pompa napravila oko njenog ispadanja.
90% BiH zbog nje je i pratilo ovaj show.

I nije samo na nacionalnoj osnovi jer smo imali i Harisa pa niko nije ni rijeci rekao kad je ispao.
Havatar

#2557 Re: X FACTOR Adria

Post by Havatar »

Otac Ilme Karahmet: Nepravda je što je moja kćerka izbačena zbog godina

Podsjetimo, Ilma se sinoć kao jedna od takmičarki sa najmanjim brojem glasova publike našla u duelu sa sunarodnjakom Maidom Hećimovićem iz Orašja

Posebne zamjerke Ilmin otac, koji se u mladosti također bavio muzikom, ima upravo na kompetentnost te dvije članice žirija.
It_is_a_Leclerc

#2558 Re: X FACTOR Adria

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo kako je i zašto produkcija "sredila" Ilmu.

Poučeni iskustvom da, kad u finale bilo kakvog regionalnog takmičenja uđe neko iz BiH, to uzrokuje apsolutnu glasačku mobilizaciju, pa ti takmičari uglavnom popišaju po glavi ostale, produkcija je odlučila da se broj takmičara iz BiH mora svesti na manji broj. Kako se još od prvog dana (Kristinino: "Ja mislim da slušamo pobjednika X Factora") zna da će pobijediti vardarski pitomac, gledalo se ko bi od preostalih takmičara imao najviše šanse da tom dosadnom i infantilnom Danijelu odnese pobjedu ispred nosa. Procijenjeno je da je to Ilma, pa se ona, iako je sigurno i uvjeren sam, u top 3 po broju glasova, našla u duelu sa takmičarom koji je, čudnog li čuda, također iz BiH, koji, čudnog li čuda, ima konstantno mali broj glasova i time nije prijetnja Danijelu...Dvije muhe jednim udarcem...

Ilma je zvijezda. U budućnosti taj status može samo popravljati.

Iako nije kćerka poznatog oca, i iako se nije udala za turskog superstara, Ilma Karahmet je, i unatoč svojoj smijuriji koju je produkcija izvela, jedna velika zvijezda.
The Realist

#2559 Re: X FACTOR Adria

Post by The Realist »

Meni je drago što je Maid prošao, ali mi je žao što je ispala Ilma.

Maid je fantastičan pjevač, ima jako veliki raspon glasa, ima snagu u glasu, može jako dugo držati ravan ton, bez da mora ubacivati vibrato kako bi ga održao (što je inače problem za mnoge pjevače i onda ubacuju isti samo da bi mogli održati ton), jako, jako, jako rijetko da promaši ton, može skakati po bini, "bacati" se i opet ton ostaje kakav treba biti, a ne gubi na snazi i mislim da mnogi ne shvaćaju koliko je to teško (još kad pročitam komentare da se "dere" :roll: ). Također je dokazao da može pjevati sve, iako forsira Ćolu, ali to očito ima veze s tim što ga lično preferira (no, ne treba ni zaboraviti da su njegove pjesme puno teže za otpjevati, nego pjesme većine nekih drugih izvođača).

Općenito je on po mom mišljenju jedini koji tu ima puni paket, apsolutno sve (doduše, ja odgledao dvije audicije i onda poneka samo preslušam kandidate, live show ne gledam, ali nisam primjetio da neko ima apsolutno sve).

Ono što me kod njega nervira su njegove grimase koje pravi tokom nastupa, koje stvarno izgledaju loše (ovdje ne mislim na period dok pjeva, nego dok ne pjeva i onda samo nešto napravi prema publici....), te oni pokreti nogama (ne dok pleše u sklopu koreografije, nego koje sam radi, ali to vjerovatno ima veze sa onim hlačama). Uglavnom, mislim da mu to ne treba.

Ilma također ima fantastičan glas, ali definitivno ima puno više za učiti od Maida, jer on je skoro pa gotov pjevač, ona nije ni blizu (njen glas još uvijek nije zreo i dok pjeva se osjeti da je dijete i to mi najviše "smeta" kod nje, ali će to kroz par godina nestati), ali zato joj je vjerovatno samo nebo granica i mislim da jedina ima pravu šansu napraviti internacinalnu karijeru (i ovdje mislim na pravu internacionalnu karijeru, ne na područje bivše države), iako ne znam kako bi Maid zvučao na engleskom, ali kako ga nisam čuo, Ilma mi jedina "izgleda" kao neko ko bi mogao napraviti tu veliku karijeru.

Što se sinoćnjeg ispadanja tiče, Eminin argument i nije loš, a usporedbe sa USA emisijom nemaju veze, jer tamo dobiju 5mio dolara nagrade (dok je trajala) i dobiju album koji će im sigurno puno novca donijeti i popularnost koja bi kod one male vjerovatno i ostala, a čak i da spadne, dovoljno je zaradila da može ponovo vratiti se školovanju.

Šta imaju kod nas? Niti će neki veliki novac dobiti, diskutabilno je koliko će postati popularna, jer je premlada i to kod nas toliko ne prolazi (ja prvi ne želim slušati nekoga ko ima 13 godina, a pjeva mi o izgubljenim ljubavima i slično, pa dijete je majka mu stara, kakve izgubljene ljubavi....) i šta ako to ne uspije, šta joj ostaje, a školovanje je stavila u drugi plan?

Eh, čitao sam da se Maid kritikuje da je prepotentan i da nema "emociju", dok Ilma je Ilma dijete i tu joj se može progledati kroz prste, te da ona ima tu "emociju".

Ja kod Ilme apsolutno nigdje ne vidim tu "emociju" i nikada nisam vidio, a ne znam ni kako da neko sa 13 godina pokaže tu "emociju" u onakvim pjesmama, kad sama nije mogla ništa slično nikada proživjeti. I ona i Maid čisto tehnički pjevaju pjesme, ubacuju neke svoje stvari, s tim što zbog vrste pjesama i više iskustva, Maid više sa publikom komunicira (ali zbog različitog stila koji će imati to nije toliko bitno u ovoj usporedbi), no NIJEDNO tu nema neku pretjeranu "emociju". Više bih rekao da se Ilmu gleda kroz tih 13 godina i onda se predstavlja bolja, nego što stvarno jeste (ponavljam, odlična je i potencijal je ogroman, ali nije ni blizu gotovog pjevača - ne stoje ni usporedbe sa Carly Rose, jer ta mala je ipak nivo iznad Ilme, ali ni ona nema tu pravu famoznu "emociju", nego je sve kopiranje drugih, kako misli da bi trebalo nešto izgledati, a i kako da dijete od 13 godina pokaže to u takvim pjesmama).

Što se tiče prepotencije, pa Ilma je baš ta koja izgleda dosta prepotentno i vjerovatno dijelom i jeste, ali i ja se slažem da godine tu imaju veliki uticaj i vjerovatno će se to promijeniti, ali trenutno mi trebala poraditi na tome. Maid mi više izgleda kao neko ko je jako otvoren i druželjubiv, ali ne baš prepotentan. Opet, ne poznajem nijedno lično, tako možda i griješim, ovo je samo moj dojam.

Komentare vezane za fizički izgled Ilme i ne shvatam ozbiljno, kao ni styling, jer Ilma zna pjevati, a to je uvijek puno bitnije. Ona će i smršati i promijeniti styling i naučiti se kretati i šta sve već, jer to se može promijeniti. Meni je uvijek bilo bitno da neko zna pjevati, a ostalo će se "lako" srediti. Mene ne znam kako da obuku, ja neću moći pjevati kao Maid, Ilma, ili neko treći.
The Realist

#2560 Re: X FACTOR Adria

Post by The Realist »

Havatar wrote:
Otac Ilme Karahmet: Nepravda je što je moja kćerka izbačena zbog godina

Podsjetimo, Ilma se sinoć kao jedna od takmičarki sa najmanjim brojem glasova publike našla u duelu sa sunarodnjakom Maidom Hećimovićem iz Orašja

Posebne zamjerke Ilmin otac, koji se u mladosti također bavio muzikom, ima upravo na kompetentnost te dvije članice žirija.
I on "kaki", pa Kristina je sigurno školovanija i od njega i od mnogih drugih, barem kada je muzika u pitanju. Ne moramo se mi slagati sa odlukama, ali kompetenciju sigurno ima.
krompir i riza

#2561 Re: X FACTOR Adria

Post by krompir i riza »

Dzaba sve, meni nekako najvise zao onog naseg doktorcica sto dade onoj voditeljici ruzu a ona je baci. Pa sto ga izblamira crna zuta?! :D
It_is_a_Leclerc

#2562 Re: X FACTOR Adria

Post by It_is_a_Leclerc »

Jel može definicija "te neke emocije" ?

Ovdje, izgleda, kad ne možete nekom naći manu kažete da nema emocije.
MedenoSrce

#2563 Re: X FACTOR Adria

Post by MedenoSrce »

Prestala sam ovo gledati prije par emisija. Pratim ovdje.
Ne znam zasto se cudite Ilminom ispadanju kad je bilo ocigledno da ce je izbaciti prije finala, a poslije profesorovog ispadanja meni je kompletan sou izgubio smisao.
The Realist

#2564 Re: X FACTOR Adria

Post by The Realist »

It_is_a_Leclerc wrote:Jel može definicija "te neke emocije" ?

Ovdje, izgleda, kad ne možete nekom naći manu kažete da nema emocije.
Ja to nisam ni "uveo", to se spominjalo za Maida, a ja ne vidim razliku što se toga tiče ni kod Ilme.

Pretpostavljam da se misli na način izvođenja kao kod Cockera, Houston,...., gdje pjesma zbog načina izvođenja dobije još neko dublje značenje, ne znam šta bi drugo moglo značiti.

A rekao sam šta mi se ne sviđa kod Ilme, a također sam napomenuo da ne mislim da je bila toliko dobra, koliko se govori, nego da se radi njenih godina i hypea nakon audicije većina njenih nastupa preuveličavalo što se tiče kvalitete, a sve radi njenih godina (ovo apsolutno ne znači da nije bila dobra/odlična, ali jednostavno mora poraditi još na sebi, a to će se najviše vidjeti nakon 4-5 godina, kada se uporede njeni nastupi).

Ovo je naravno moje mišljenje i ne tražim da se ljudi slože oko toga.

Btw. to da je ona trebala u finale, to apsolutno stoji, pogotovo kada vidimo još neke koji su prošli, ali to je toliko jasno da se o tome ne treba ni raspravljati.
bosanska rijec

#2565 Re: X FACTOR Adria

Post by bosanska rijec »

Da si ti dobro "slusao" Ilmu znao bi da upravo to njeno pjevanje ima to duboko znacanje... zato i jest x faktor sto sa toliko godina a pjeva kao da ima 35....da ne govorim koliko je za svoje godine neobicno ostroumna, pametna...
E sad zasto su vas sve uhvatili u udicu da raspravljate o Maidu i Ilmu nemam pojma, jer i jedno i drugo su tako dobri da su se trebali naci u finalu. pa ko ima vise glasova neka pobijedi... ali ovako da se njih dvoje i jedno i drugo koji super pjevaju nadju u ovoj situaciji je bas cudno, pogotovo za Ilmu koja od samog pocetka bila favorit..... a bez sumnje da je Maid takodje zasluzio da ide u finale, on je i u ZMBT trebao pobijediti i bio najbolji e sad sto nije pobijedio niko nije dizao dreku jer su presudili glasovi. A u x faktoru upravo se ovo dovodi u pitanje i iznenadjujce je....ali na kraju krajeva i nije... :D
Mislim da se pazi i favorizira Tamara.... iako ima osrednji glasic... :mrgreen:
Kal El

#2566 Re: X FACTOR Adria

Post by Kal El »

Namjerno su je onako oblačili svo vrijeme,ljudi se iznervirali i prestali glasati.

Sent from my LT26ii using Tapatalk
jastuk1

#2567 Re: X FACTOR Adria

Post by jastuk1 »

The Realist,

Meni Maid ima sasvim dovoljno emocije kad pjeva, čak možda i previše. Ne mislim na teatralnosti i dramu, već baš na emociju. A ako se govori o nekome ko pjeva bez emocije onda je to Danijel. Pa i Lukijan puno bolje emotira od njega.

Danijel samo onako lijepo zvuči. Burek lijepo upakovan, miriše, a nema baš puno mesa. Čak je i daleko više jednoobrazniji vokalista od Maida.

Da hoće Maid pjevat Kao moja mati u finalu. Pjevao je to ZMBT ali nema tona taj snimak na youtubu. Koja je to emocija bila.

Čini se da je baš velika besparica ovdje, pa ljudi fakat jako malo glasaju iz BiH.
Big Ang

#2568 Re: X FACTOR Adria

Post by Big Ang »

Kal El wrote:Namjerno su je onako oblačili svo vrijeme,ljudi se iznervirali i prestali glasati.

NaVijem ja takve ljude :roll:
bosanska rijec

#2569 Re: X FACTOR Adria

Post by bosanska rijec »

nevjerujem, mislim da su lazirali.... ne moze biti da su glasali i od jednom tek naprasno prestali .... kako ste naivni... :roll:
kingofsnake

#2570 Re: X FACTOR Adria

Post by kingofsnake »

The Realist wrote:Pretpostavljam da se misli na način izvođenja kao kod Cockera, Houston
To se zove droga a ne emocija
Kal El

#2571 Re: X FACTOR Adria

Post by Kal El »

Ljudi govore da nisu mogli glasati za Ilmu, da im je došlo obavještenje da nije uspjelo,uz to im oduzeli kr.

ćiribiribela

#2572 Re: X FACTOR Adria

Post by ćiribiribela »

Kal El wrote:Namjerno su je onako oblačili svo vrijeme,ljudi se iznervirali i prestali glasati.

:lol: :lol:
Kaza1

#2573 Re: X FACTOR Adria

Post by Kaza1 »

bosanska rijec wrote:Da si ti dobro "slusao" Ilmu znao bi da upravo to njeno pjevanje ima to duboko znacanje... zato i jest x faktor sto sa toliko godina a pjeva kao da ima 35....da ne govorim koliko je za svoje godine neobicno ostroumna, pametna...
E sad zasto su vas sve uhvatili u udicu da raspravljate o Maidu i Ilmu nemam pojma, jer i jedno i drugo su tako dobri da su se trebali naci u finalu. pa ko ima vise glasova neka pobijedi... ali ovako da se njih dvoje i jedno i drugo koji super pjevaju nadju u ovoj situaciji je bas cudno, pogotovo za Ilmu koja od samog pocetka bila favorit..... a bez sumnje da je Maid takodje zasluzio da ide u finale, on je i u ZMBT trebao pobijediti i bio najbolji e sad sto nije pobijedio niko nije dizao dreku jer su presudili glasovi. A u x faktoru upravo se ovo dovodi u pitanje i iznenadjujce je....ali na kraju krajeva i nije... :D
Mislim da se pazi i favorizira Tamara.... iako ima osrednji glasic... :mrgreen:
Maidu je u ZMBT nanijeta ogromna nepravda jer je imao 12 000 vise glasova nego tadasnji „pobjednik“ . Tu su odlucili glasovi zirija jer je tako Svrakic naredio, isto kao i u slucaju pobjede Anide Idrizovic, koja je imala jos neuporedivo manje glasova od Mirze Selimovica . Od zirija koji je Maida glorifikovao iz emisije u emisiju je Maid dobio 15, a taj pobjednik 16,5 poena i na kraju je suma sumarum bilo da je Maid imao 26 poena sa 12 000 vise glasova, a ovaj pobjednik 26,5.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater

I tada se isto digla velika dreka, ali ko ima koristi od toga.
bosanska rijec

#2574 Re: X FACTOR Adria

Post by bosanska rijec »

Bas sam pratila ZMBT ali nisam uocila da je bilo neke galame.... Maid u ZMBT i x faktoru je velika razlika, vjerovatno zbog stecenog iskustva u zmbt sada je puno bolji....Maid nije za kafanske muzike kao ovaj mali Danijal zato i nije pobijedio. :D
The Realist

#2575 Re: X FACTOR Adria

Post by The Realist »

bosanska rijec wrote:Da si ti dobro "slusao" Ilmu znao bi da upravo to njeno pjevanje ima to duboko znacanje... zato i jest x faktor sto sa toliko godina a pjeva kao da ima 35....da ne govorim koliko je za svoje godine neobicno ostroumna, pametna...
Tu se ne slažemo, ona meni ne pjeva kao da ima 35, nego baš kao da ima 13 godina, ali odličan glas. Nije zrela, a to se ionako tek postižem godinama. Siguran sam da će to za nekoliko godina biti jasno uočljivo.
E sad zasto su vas sve uhvatili u udicu da raspravljate o Maidu i Ilmu nemam pojma, jer i jedno i drugo su tako dobri da su se trebali naci u finalu. pa ko ima vise glasova neka pobijedi... ali ovako da se njih dvoje i jedno i drugo koji super pjevaju nadju u ovoj situaciji je bas cudno, pogotovo za Ilmu koja od samog pocetka bila favorit..... a bez sumnje da je Maid takodje zasluzio da ide u finale, on je i u ZMBT trebao pobijediti i bio najbolji e sad sto nije pobijedio niko nije dizao dreku jer su presudili glasovi.
O njima se raspravlja jer valjaju, jer su dobri i najbolji tamo. Šta ćeš raspravljati o pola njih, kad nisu njihov nivo. Ni u mom prvobitnom postu nije bilo pljuvanja po Ilmi, ili sličnoga. Rekao sam šta mislim da joj fali, ali nigdje nisam negirao da je odlična i da ima ogroman potencijal.

A Maid je u ZMBT imao najviše glasova, ali tu je presudio žiri, ne glasovi :).
Post Reply