Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Ramzess Veliki

#2551 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:Cuj Huso Cesir? :lol: :lol:
Cuj efendija Munir? :lol: :lol:
Cuj Halil Bicaj? :lol: :lol:

I onda za kraj da oprostite na izrazu,ali fakat da oprostite i da mi halalite.Ili mozda bolje da ne kazem sta mislim.
Bolan kako ćeš zaboraviti borčinu herojčinu Safeta Alihodžu. :lol: :lol: :lol:

Dođe nama jednom bicaj (nisam nepismen neg' me je sramota na njegovo ime staviti veliko slovo):
On: - "Anooo sam ti ja to računooo da vi možete za sedam sekundi dotrčati do na kraj Aerodromsko naselje u njihova dubina nooo ... "
Ja: - "E jel' ... fino. I šta zatim? Da otvorimo piljaru ili da se sami predamo?"
On: - "Aaaa ooo ... "
Ja: - "Halile, de matereti idi kući i nastavi gledati vesterne ..."

Koji smo mi bili heroji, baška rat, još nam je valjalo preživjeti ovakve idiote u komandi ... :roll:
Ramzess Veliki

#2552 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Sjeća li se ko one scene kad je Igman padao, momci iz Safetovog bataljona razvaljeni zavaljeni, a Sajo nam se naš dočepao Hrasnice, rakije, nose ga oni njegovi guzolisci kroz tunel Sajo meraklija bekrija pijan k'o stoka bahulja i jadikuje od mahmurluka, a gore mu vojska raskomadana.
E moja armijo, ko te je vodio ...
trocadero

#2553 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trocadero »

...
Repetitor

#2554 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Jel tako Troka? Jel de da jeste :lol: :lol:

Ma isto i kod vas bilo...jbg :lol: :lol:
serum

#2555 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by serum »

Živim na Dobrinji (odrstao na Dobrini) ali sam u rat bio maloljetan, i proveo rat na Bistriku.
Ipak poznajem dosta Dobrinju i zanimaju me ove ratne priče, t imam par pitanja., naravno ako je neko upućen.
1. kakav borac je bio Dule (znam pravo ime i prezime) ali nebih....s početka rata bio je na Bistriku kasnije otišao kod roditelja na Dobrini, mislim da mu je majka teško bila bolesna..
2.odakle na Trgu Zlatnih Ljiljana (bivša Smaje Hadžimusić) ostaci teknova po zgradama i to na fasadama koje su okrenute prema Mercatoru (znači morao je gađati sa aerodromske ceste)...
3.kojeg dana je u pomenutu ulicu ušao transporter i jna, te su neki ljudi odvedeni ali navodno su neki pružili otpor, pa se čete razbježale
4. Zna li neko izvjesnog Čedu sa D1, bio je prijeratni policajac, supruga Milka, i gdje su bili za vrijeme rata.....
ODVRATAN_i_GADAN

#2556 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by ODVRATAN_i_GADAN »

dječak sa šibicama wrote:Pa sta bi na kraju sa ovim tunelom sto je kopan prema Dobrinji 4???

Prilicno veliki poduhvat, a nikada nisam cuo da ga se spominje.
Dva su kopana koliko ja znam. Jedan je miniran godine neke (meni su te ratne godine sve iste mada mislim da je 1994.) aaaaa drugi nikada nije provaljen mada istine radi nikada nije ni iskopan do kraja. :D

Edit: Kopan je tunel i iz Lava Tolstoja u pravcu skole ali se u neka doba pretvorio u rov. To je treci.

Edit1: Tek sada sam pogledao ovaj video i bolje da nista ne kazem o istom ali ovaj tunel gdje Smajo prica je miniran od strane pocetnika, a ovaj drugi gdje Alija prica je nastavljen u rov koji je motao po onoj sumici pokraj garaze (prema cetvorci) i oko onih radnickih kontejnera pokraj stadiona OFK Novog Grada (prema Bjelopoljskoj).
Bancho

#2558 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bancho »

Pregledah novi dokumentarac Avde Huseinovica DOBRINJA, OPSADA U OPSADI i mogu reci da vrijedi pogledati. Sala je bila dubke puna, a u jednom momentu mislim da je 90 posto sale bilo u suzama. Ima dosta snimaka koji do sada nisu nigdje objavljeni. Djelili su besplatno CD-ove pa se nadam da ce neko uskoro postavitii i na youtube.
trambusek88

#2559 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Nadam se da je bilo dosta snimaka koji se nisu mogli naći na internetu.

Bilo je i na TVSA al ja zaboravio prebaciti, tek sam zadnje 3-4 minute uhvatio.
SmokingMan

#2560 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by SmokingMan »

Ja tek čuo jučer oko pola sedam navečer za tu premijeru u opštini.Kontao sam poći ali sumnjam da bi mogao ući u salu,budući da je,kako forumaš tvrdi,isti bila puna.Zamolio bih da neko,ukoliko posjeduje materijal,postavi na YT,i doda link.
Repetitor

#2561 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Bice danas u 13 i 40 na TV SA.Repriza

Milan Trivic je imao tonu tih autenticnih snimaka.Ne znam koliko je tih snimaka prezivjelo.Uglavnom ako bude i 5% od svega sto je imao,bice itekako dobrog materijala za vidjeti.

Jedino sto neki likovi koji ce govoriti u filmu narusavaju neke stvari ali eto...

Cekam link sa yt pa mozda i pogledam
Cholina_Lokica

#2562 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Cholina_Lokica »

Repetitor wrote:Bice danas u 13 i 40 na TV SA.Repriza

Milan Trivic je imao tonu tih autenticnih snimaka.Ne znam koliko je tih snimaka prezivjelo.Uglavnom ako bude i 5% od svega sto je imao,bice itekako dobrog materijala za vidjeti.

Jedino sto neki likovi koji ce govoriti u filmu narusavaju neke stvari ali eto...

Super, hvala za info, moram pogledati kod Milana je bilo dosta snimaka mog tate,
eeeeeee

#2563 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by eeeeeee »

Repetitor wrote:Bice danas u 13 i 40 na TV SA.Repriza

Bio sam ja sinoc i mogu ti reci da je dokumentarac onako mislim da se tu moglo vise toga ubaciti, materijala je sigurno bilo vise nego dovoljno s obzirom da je Dobrinja posebna prica...

Mozda sam ja ocekivao vise jer poslije vanzemaljaca iznad Sarajeva i drugih dokumentaraca

P.S. postavicu materijal cim prije dijelili su diskove...
Repetitor

#2564 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Jel bilo autenticnih snimaka? Mislim iz borbe i tako to
eeeeeee

#2565 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by eeeeeee »

Repetitor wrote:Jel bilo autenticnih snimaka?

Bilo je ali kazem ti ocekivao sam vise. Skoro ni jedna bitka tipa za mojmilo, onako nekako mi je vise "civilno" uradjen, vise ima na youtube nego u ovom dokumentarcu.

Mislim bilo je ali nije to to ne znam pogledacete i dati svoj komentar, kazem meni su vanzamaljci uradjeni extra, ovo u odnosu na to je limunada mada se iz Dobrinje moglo izvuci puno vise.
Repetitor

#2566 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Kao sto sam predpostavljao sigurno. Masa tih snimaka koje je Milan imao ostala su 17tog u naselju...i unistena.
Steta svakako.

Tada nije bilo tehnike kao sad,da svako moze da snima. Ko je imao kameru to je bilo...wooow :-D
eeeeeee

#2567 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by eeeeeee »

Repetitor wrote:Kao sto sam predpostavljao sigurno. Masa tih snimaka koje je Milan imao ostala su 17tog u naselju...i unistena.
Steta svakako.

Tada nije bilo tehnike kao sad,da svako moze da snima. Ko je imao kameru to je bilo...wooow :-D
Znam ali opet kazem Dobrnija je imala svoju televiziju...

Mada su spomenuli da su dosta materijala predali armiskom korpusu i da je dobar dio njih nestao... uglavnom kako god zalosno sto se ovo nije uradilo prije kad je bilo snimaka...
Bancho

#2568 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bancho »

@ eeeeeee

A vidi sat I po je malo vremena da bi se ubacilo toliko materijala. Ja mislim da dokumentarac od 10 sati ne bi bio dovoljan da se prikaze sta se sve desavalo u Dobrinji. Avdo je to pokusao, hajmo reci, ugrubo da predstavi I pokaze sta se sve desavalo ne ulazeci bas previse u detalje. Ovdje je prikazano samo jedan posto materijala koje je Milan snimio tokom rata.

Da ima autenticnih snimaka borbe iz aerodromskog naselja, bolnice, svakodnevnog zivota gradjana itd.
eeeeeee

#2569 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by eeeeeee »

Bancho wrote:@ eeeeeee

A vidi sat I po je malo vremena da bi se ubacilo toliko materijala. Ja mislim da dokumentarac od 10 sati ne bi bio dovoljan da se prikaze sta se sve desavalo u Dobrinji. Avdo je to pokusao, hajmo reci, ugrubo da predstavi I pokaze sta se sve desavalo ne ulazeci bas previse u detalje. Ovdje je prikazano samo jedan posto materijala koje je Milan snimio tokom rata.

Da ima autenticnih snimaka borbe iz aerodromskog naselja, bolnice, svakodnevnog zivota gradjana itd.
Slazem se naravno ni 10 sati ne bi bilo dovoljno...

Al eto meni je nekako ostalo da je to moglo bolje ne znam
Repetitor

#2570 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Pregledah i ja ovaj film.
sta reci...
Mislim da je ovim filmom zakacena jedna kap iz mora svega sto se desavalo. Svakako sve pohvale za rad,ali da li u nedostatku snimaka autenticnih ili necega drugog,99,99% drugih stvari je ostalo neispricano.
Pojavljuje se par padobranaca u filmu i ima par netacnih navoda.Hajde da ne koristim grubu rijec,par neistina ali eto.

Nadam se da ce ubrzo link na yt da ovi koji zele da pregledaju film biti u mogucnosti uciniti to.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#2571 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Admir_1984 »

al ona scena kada majka ljubi mrtvo dijete, pa zaplaka sinoć ko malo kad u životu :( :(
trambusek88

#2572 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Repetitor wrote:Pregledah i ja ovaj film.
sta reci...
Mislim da je ovim filmom zakacena jedna kap iz mora svega sto se desavalo. Svakako sve pohvale za rad,ali da li u nedostatku snimaka autenticnih ili necega drugog,99,99% drugih stvari je ostalo neispricano.
Pojavljuje se par padobranaca u filmu i ima par netacnih navoda.Hajde da ne koristim grubu rijec,par neistina ali eto.

Nadam se da ce ubrzo link na yt da ovi koji zele da pregledaju film biti u mogucnosti uciniti to.
Kaže "nije bilo pljački prodavnica na Dobrinji s početka rata, možda su eventualno 2 opljačkane"
Jeste da sam bio dijete u ratu pa tada nisam ni bio svjestan šta se sve dešava osim da puca, ruši i gine te da je mnogo toga drugačije, ali kasnije iz priča roditelja i poznanika nešto baš nebi reko da je ovo sasvim tačno.
Repetitor

#2573 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Pa nisu opljackane.
Vec poharane :lol: :lol:

Ili mali balavi Mujica,pojavljuje se par sekundi u filmu i prica o zlocinu nad rahmetli Sljivom.
A caca mu suradjivao sa cetnicima i preko njih se ispalio u Frankfurt.

Denis i njegovi cetnici sa pancirima do clanaka :twisted: :mrgreen: :lol: Vazda je bilo,da u strahu su velike oci :shock:

Svaka cast Avdi za film,ali moglo je sa moje tacke gledista,mnogo mnogo vise da se isprica ali eto...

Sjetih se i Ademovica kad vidjeh onu scenu da napada Trivica :lol: :lol:
Jos je on ekcesa imao :mrgreen:
arzuhal

#2574 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by arzuhal »

Admir_1984 wrote:al ona scena kada majka ljubi mrtvo dijete, pa zaplaka sinoć ko malo kad u životu :( :(
Pa...Ne znam da može biti insan a da ne pusti suzu...
arzuhal

#2575 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by arzuhal »

Repetitor wrote: Sjetih se i Ademovica kad vidjeh onu scenu da napada Trivica :lol: :lol:
Jos je on ekcesa imao :mrgreen:
A šta onaj pretrčava most i pozdravlja, poguren:''Đe si Mile..'' :lol:
Post Reply