REFERENDUM

Locked
al_akhisari

#2551 Re: REFERENDUM

Post by al_akhisari »

DGT wrote:
poznanik wrote:
al_akhisari wrote:...dosli smo do (skoro ) kraja price o referendumu; ...iako mi nije bilo drago vidjeti da predstavnica eu ide u bl, moram se sloziti sa iznesenim od strane nekih forumasa, a koja ide u pravcu da je posjeta estonove, u stvari davanje posljednje i tanke slamke spasa za, ono malo kredibiliteta koji je jos ostao predstavnicima rs; zelim jos jednu vaznu strav istaci, a odnosi se na cinjenicu da je mz ovoga puta "govorila" jezikom ( jedinim ) koji bahati dodik razumije, a to je cvrst i ultimativni pristup ( sjetite se izjava incka po dolasku na aerodrom, izjave predstavnika ambasade usa,...)...nadam se da smo sada svi pametniji i mudriji, i da smo naucili vrijednu lekciju ( posebno, se to odnosi na siroke narodne mase u rs i na predstavnike mz )
Gledajući Dodika juče, nakon sastanka sa Eštonovom, po njegovom razdraganom ponašanju i širokom osmjehu stiče se dojam kao da je dobio životnu premiju na lotu, a ne suprotno - da je mu je "nos natrljan" i zaprijećeno...
Skeptik sam u razvoju daljih događanja na relaciji RS_Dodik - Ostatak BiH i EU, imam osjećaj da je Dodik dobio mnogo više nego što je i sam pretpostavljao.

Da je referendum i održan, i da je većina na pitanje glasala pozitivno, šta bi bio slijedeći potez vlasti RS na realizaciji, kako bi ili čime mogli sprovesti svoje državotvorne provokacije. Meni se čini - nikako i ničim, tako da je jučerašnji dan veliki poraz federalne i državne vlasti, a velika, nenadana pobjeda RS_Dodika.
Točno
...ne mogu se sloziti s ovom ocjenom; zasto je ovo veliki poraz federalne i drzavne vlasti i zbog cega je ovo velika pobjeda vlasti rs; mislim da federalna i drzavna vlast sigurno dobija ( kratkorocno i dugorocno); kratkorocno dobijamo svi ( eniteti i drzava ), na nacin da se prestanemo baviti manje bitnim stvarima i okrenemo pravim problemima ( kojih ima na pretek ), a izdvaja se formiranje vlasti; dugorocno, opet svi dobijamo ( iako se ovi iz rs nece sloziti, ali sam ubjedjenja da je tako ), na nacin da otvaranje pitanja reforme pravosudja ( koja je podsjecam jedan od redovnih i obaveznih uslova svim drzavama kandidatima za clanstvo u eu ), pri cemu se nastoji pravosudni sistem uskladiti sa vazecim normama u eu; na taj nacin ce se nacin ( nadam se ) "zavrisiti" pravosudna piramida ( formiranje vrhovnog suda )...
Boom71

#2552 Re: REFERENDUM

Post by Boom71 »

ultima_palabra wrote:Vjerovatno ima istine u onom članku... da je Amerika htjela oštriji pristup ovom problemu, a da je EU zasad Dodika pripitomila jednim zglobnim šamarom 8-)
Iako je USA prijatelj BiH, ipak mislim da je evropski pristup ovom pitanju bolji... šta bi se dobilo smjenom Dodika, samo bi napravili od njega novi velikosrpski mit i heroja. Bolje ga je ostaviti da hoda podvijenog repa i odgovara svom biračkom tijelu za sva neispunjena obećanja :)
Ocigledno se ide na tu varijantu.
Da veseli srpskorepublikanci sami dodju do pameti.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2553 Re: REFERENDUM

Post by plain vanilla »

ne znam sta su pojedinci ocekivali? Da ce bombardovati RS? :roll:

Dodik je prije samo par dana rekao da nece popustiti pritiscima i da nema odustajanja niti odgadjanja referenduma, i onda je odustao.
I vi sad ovdje nesto nezadovoljni. .. :-)
NorisCak

#2554 Re: REFERENDUM

Post by NorisCak »

Koliko znam Mile , koji je inace stvarni ''pokretac'' teme , rekao je ''referendum za sada nije neophodan'' .
Misljenja sam da ovu temu treba zatvoriti , bolje receno zamrznuti .
DGT

#2555 Re: REFERENDUM

Post by DGT »

kv99 wrote:
Da je referendum i održan, i da je većina na pitanje glasala pozitivno, šta bi bio slijedeći potez vlasti RS na realizaciji, kako bi ili čime mogli sprovesti svoje državotvorne provokacije. Meni se čini - nikako i ničim,
i sta se desilo ? Da li su automatski dobili sta su zeljeli ? Nisu , vec su krenuli da i fizicki nametnu stanje na terenu koje im je bilo potrebno da ostvare taj cilj. I da odrze neki novi refererndum o odcjepljenju i da ostanu na tome imali bi samo gore stanje po sebe nego danas. Referendum bez kretanja na nametanja stanja na terenu koje im odgovara je besmislen , jer svako ko moze da pogleda kartu vidjece da u stanju u kakvom je danasnja genocidna stvorevina odcjepljenja ne moze doci .
Fora je u tome što genocidaši ne moraju nikoga da napadaju.Taktikom izazivanja stalnih kriza i napetosti kakva je i ova epizoda sa referednumom,genocidaši objektivno slabe volju međunarodne zajednice da očuva BiH u postojećim granicama.Na ruku im idu i problemi koji postoje u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata.
plain vanilla

#2556 Re: REFERENDUM

Post by plain vanilla »

NorisCak wrote:Koliko znam Mile , koji je inace stvarni ''pokretac'' teme rekao je ''referendum za sada nije neophodan'' .Misljenja sam da ovu temu treba zatvoriti , bolje receno zamrznuti .
a to nije odustajanje?

a, da, to je pobjeda nad Europom..ma bravo, Mile, svaka ti ovakva pobjeda bila :bih: :bih:
NorisCak

#2557 Re: REFERENDUM

Post by NorisCak »

plain vanilla wrote:
NorisCak wrote:Koliko znam Mile , koji je inace stvarni ''pokretac'' teme rekao je ''referendum za sada nije neophodan'' .Misljenja sam da ovu temu treba zatvoriti , bolje receno zamrznuti .
a to nije odustajanje?

a, da, to je pobjeda nad Europom..ma bravo, Mile, svaka ti ovakva pobjeda bila :bih: :bih:
Pa jeste . :)
Naslo se drugo rjesenje.
DGT

#2558 Re: REFERENDUM

Post by DGT »

plain vanilla wrote:
a to nije odustajanje?

Pobjedio svekoliku Jevropu i svijet :bih:
plain vanilla

#2559 Re: REFERENDUM

Post by plain vanilla »

NorisCak wrote:
plain vanilla wrote:
a to nije odustajanje?

Naslo se drugo rjesenje.
odustao je od onoga za sta je rekao da nece ni odgoditi

ko to vidi kao pobjedu, blago njemu :D
Frankyee

#2560 Re: REFERENDUM

Post by Frankyee »

poznanik wrote:
al_akhisari wrote:...dosli smo do (skoro ) kraja price o referendumu; ...iako mi nije bilo drago vidjeti da predstavnica eu ide u bl, moram se sloziti sa iznesenim od strane nekih forumasa, a koja ide u pravcu da je posjeta estonove, u stvari davanje posljednje i tanke slamke spasa za, ono malo kredibiliteta koji je jos ostao predstavnicima rs; zelim jos jednu vaznu strav istaci, a odnosi se na cinjenicu da je mz ovoga puta "govorila" jezikom ( jedinim ) koji bahati dodik razumije, a to je cvrst i ultimativni pristup ( sjetite se izjava incka po dolasku na aerodrom, izjave predstavnika ambasade usa,...)...nadam se da smo sada svi pametniji i mudriji, i da smo naucili vrijednu lekciju ( posebno, se to odnosi na siroke narodne mase u rs i na predstavnike mz )
Gledajući Dodika juče, nakon sastanka sa Eštonovom, po njegovom razdraganom ponašanju i širokom osmjehu stiče se dojam kao da je dobio životnu premiju na lotu, a ne suprotno - da je mu je "nos natrljan" i zaprijećeno...
Skeptik sam u razvoju daljih događanja na relaciji RS_Dodik - Ostatak BiH i EU, imam osjećaj da je Dodik dobio mnogo više nego što je i sam pretpostavljao.

Da je referendum i održan, i da je većina na pitanje glasala pozitivno, šta bi bio slijedeći potez vlasti RS na realizaciji, kako bi ili čime mogli sprovesti svoje državotvorne provokacije. Meni se čini - nikako i ničim, tako da je jučerašnji dan veliki poraz federalne i državne vlasti, a velika, nenadana pobjeda RS_Dodika.
Dodik je od nicega napravio nesto.

1. Potvrdio je da je on jedini stvarni akter politickog zivita u BiH, i losed i dobrog
2. Politicari u Federaciji nisu ni sudjelovali raspravama kada se odluke donose dakle relacija OHR-Beograd-RS-Rusija- SAD - EU
3. Niti jedna reforma nece se zapoceti a da se prvo ne usaglasi na gornjim relacijama. Bosnjaci ce ionako da potpisu sve kada vec bude dogovoreno.
4. Mediji u RS i Srbiji to ce lako pretvoriti u veliki politicki kapital Dodika
5. Srbija nije kaznjenja za svoju destruktivnu ulogu.
DGT

#2561 Re: REFERENDUM

Post by DGT »

zagazaga wrote:
DGT wrote:
kv99 wrote:
Da je referendum i održan, i da je većina na pitanje glasala pozitivno, šta bi bio slijedeći potez vlasti RS na realizaciji, kako bi ili čime mogli sprovesti svoje državotvorne provokacije. Meni se čini - nikako i ničim,
i sta se desilo ? Da li su automatski dobili sta su zeljeli ? Nisu , vec su krenuli da i fizicki nametnu stanje na terenu koje im je bilo potrebno da ostvare taj cilj. I da odrze neki novi refererndum o odcjepljenju i da ostanu na tome imali bi samo gore stanje po sebe nego danas. Referendum bez kretanja na nametanja stanja na terenu koje im odgovara je besmislen , jer svako ko moze da pogleda kartu vidjece da u stanju u kakvom je danasnja genocidna stvorevina odcjepljenja ne moze doci .
Fora je u tome što genocidaši ne moraju nikoga da napadaju.Taktikom izazivanja stalnih kriza i napetosti kakva je i ova epizoda sa referednumom,genocidaši objektivno slabe volju međunarodne zajednice da očuva BiH u postojećim granicama.Na ruku im idu i problemi koji postoje u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata.
Ja tu oslabljenu volju ne vidjeh ni u MZ ni u federaciji a evo i dodik se državnički bori za evropsku budućnost BiH. Možda sam nešto propustila :?
Dodik je najveći neprijatelj BiH ali ima i nas probosanskih patroJota da mu se suprostavimo svim sredstvima :bih: :bih:
poznanik

#2562 Re: REFERENDUM

Post by poznanik »

plain vanilla wrote:ne znam sta su pojedinci ocekivali? Da ce bombardovati RS? :roll:
Dodik je prije samo par dana rekao da nece popustiti pritiscima i da nema odustajanja niti odgadjanja referenduma, i onda je odustao.
Samo jednostavno, prosto, Eštonova je predložila Dodiku reformu pravosuđa u zamjenu za odustajanje od referenduma, a ovaj objeručke prihvatio prijedlog?

Kad je tako, nisu li na isti način takav uspjeh mogli postići i federalni političari, pobjeda bi bila na obje strane. Zar je bilo tako teško pronaći ovakav izlaz iz krize?
ultima_palabra

#2563 Re: REFERENDUM

Post by ultima_palabra »

Nemaju se federalne stranke o čemu dogovarati sa Dodikom po ovom pitanju... on je najavljenim referendumom udario na mirovni sporazum i ustav koji je djelo MZ, i na njima je bilo da nađu odgovor.
Ako i kada MZ odustane od BiH u sadašnjem obliku poluprotektorata, onda ćemo braniti BiH... i to ne ovakvu, nego onu iz marta 1992. ;-)
Ripicipi

#2564 Re: REFERENDUM

Post by Ripicipi »

poznanik wrote:
plain vanilla wrote:ne znam sta su pojedinci ocekivali? Da ce bombardovati RS? :roll:
Samo jednostavno, prosto, Eštonova je predložila Dodiku reformu pravosuđa u zamjenu za odustajanje od referenduma, a ovaj objeručke prihvatio prijedlog?

Kad je tako, nisu li na isti način takav uspjeh mogli postići i federalni političari, pobjeda bi bila na obje strane. Zar je bilo tako teško pronaći ovakav izlaz iz krize?
Reforma pravosudja se MORA desiti, prije ili kasnije, to je jedan od uslova EU.
NorisCak

#2565 Re: REFERENDUM

Post by NorisCak »

plain vanilla wrote:
NorisCak wrote:
plain vanilla wrote: a to nije odustajanje?

Naslo se drugo rjesenje.
odustao je od onoga za sta je rekao da nece ni odgoditi

ko to vidi kao pobjedu, blago njemu :D
Ja mislim da je on postigao sta je zelio .
Ali ,aj dobro... ;-)
Ti mislis da nije, i to je uredu.
U svakom slucaju , tema je vec polako postala bajata.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#2566 Re: REFERENDUM

Post by prljavi Hare »

ultima_palabra wrote:Nemaju se federalne stranke o čemu dogovarati sa Dodikom po ovom pitanju... on je najavljenim referendumom udario na mirovni sporazum i ustav koji je djelo MZ, i na njima je bilo da nađu odgovor.
Ako i kada MZ odustane od BiH u sadašnjem obliku poluprotektorata, onda ćemo braniti BiH... i to ne ovakvu, nego onu iz marta 1992. ;-)
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ako ništa....pokušaćemo.dat ćemo sve od sebe!!!!Mada je preCjednik jak...beton...pa Slavuj,Majkićka,
Vlajki...... :? :shock: :?
Ali kao sto rekoh,boricemo se!! 8-)
Ripicipi

#2567 Re: REFERENDUM

Post by Ripicipi »

NorisCak wrote: Ti mislis da nije, i to je uredu.
Hajd nas prosvjetli i reci sta je Dodik uspio uraditi?
Sprovesti referendum? nije
Ukinuo sud i tuzilastvo? nije
Jedino sto je uspio je sacuvati svoju glavu za sada
Last edited by Ripicipi on 14/05/2011 12:54, edited 1 time in total.
plain vanilla

#2568 Re: REFERENDUM

Post by plain vanilla »

NorisCak wrote: Ja mislim da je on postigao sta je zelio .
Ali ,aj dobro... ;-)
Ti mislis da nije, i to je uredu.
To i ja mislim, samo se ne slazemo s tim sta je zelio

On je skrenuo pricu sa socijalnih problema, odgovora gdje su pare, bankrotu, mirovinskom fondu na referendum

Je iko gladan u RS ovh dana? Naravno da nije..referendum i PC su najvazniji
ova sad propaganda kako je PreCednik porazio EU ce hraniti gladna usta tamo..nek je i stomak prazan dok nam je Dodika
kv99

#2569 Re: REFERENDUM

Post by kv99 »

DGT wrote:
kv99 wrote:
Jel ti stvarno mislis da MZ sprijecava kvislinge da ostvare svoj cilj ? Da bi USA, GB, Francuska, Svedska , Njemacka itd poslali svoje vojnike da sutra kvislinzi krenu da kolju i protjeruju po Brckom, Trnovu, Zvorniku, Prijedoru, Janji, Gornjem Vakufu, Mostaru, Stocu, Novom Travniku, Vitezu , Jajcu itd ? Izgleda da si zaboravio da je ista ta MZ 1994, kada je de-fakto granica Hrvatske bile u Kiseljaku a Srpska isla Miljackom predlagala da se prizna stanje na terenu i ti sada tvrdis da oni cuvaju granice ? Hajmo reci da velike sile odluce da kvislinzi dobiju sto zele , mislis li da ce oni da posalju svoje vojnike da protjeraju Bosnjake iz gore navednih gradova ili ce Bosnjaci sami da se pokupe sa par kesa u ruci i kazu : tako je rekao Brisel . Da je samo do Brisela i Vasingtona vecina nas ako bi danas bila ziva trebala da trazi vizu u Beogradu i Zagrebu ako bi zeljela da posjeti zavicaj , tj ako bi imali srece da ne zavrsimo na dnu neke masovne grobnice ili rijeke. Nikada USA, MZ, EU nece stati u odbranu drzave ako to prvi ne urade pro-bosanske snage.

P.S Ako mislis da kvislinzi ne trebaju da napadaju reci nam onda nacin kako da na miran nacin uklone ne-srbe ili ne-hrvate iz gore navednih mjesta a takvih ima jos ? Ako zele mirno odcjepljenje onda trebaju da smisle miran nacin da ostvare svoje ciljeve , tj da ponove " 3-5 % turskih okupatora na vekovnoj srpskoj i tisucljetnoj hrvatskoj zemlji " .
poznanik

#2570 Re: REFERENDUM

Post by poznanik »

potres_mozga wrote:Reforma pravosudja se MORA desiti, prije ili kasnije, to je jedan od uslova EU.
Dodik i vlasti u RS su i prije najave referenduma imali primjedbe na dio BiH pravosuđa, čini li se da im je Eštonova udovoljila željama i namjerama?
and

#2571 Re: REFERENDUM

Post by and »

poznanik wrote:
potres_mozga wrote:Reforma pravosudja se MORA desiti, prije ili kasnije, to je jedan od uslova EU.
Dodik i vlasti u RS su i prije najave referenduma imali primjedbe na dio BiH pravosuđa, čini li se da im je Eštonova udovoljila željama i namjerama?
čini,napokon će dobiti vrhovni sud bih i jake državne institucije koje su oduvijek željeli
Ripicipi

#2572 Re: REFERENDUM

Post by Ripicipi »

poznanik wrote:
Dodikova zelja i namjera je bila da ukine sud i tuzilastvo BiH, to valjda svi znamo.
To se nije desilo, niti ce se desiti, a kada i dodje do reforme, ta reforma ce biti po EU standardima, tako da je Zlatko bio zadovoljan sto je Dodik naceo tu temu.

Jedino sto je Dodik postigao poslije halabuke oko referenduma je to da ga ne sankcionisu, i to jeste njegova "pobjeda"
Last edited by Ripicipi on 14/05/2011 13:11, edited 2 times in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2573 Re: REFERENDUM

Post by PipiDugaDevetka »

and wrote:
poznanik wrote:
čini,napokon će dobiti vrhovni sud bih i jake državne institucije koje su oduvijek željeli
I Zakon o opljačkanoj imovini!
poznanik

#2574 Re: REFERENDUM

Post by poznanik »

and wrote:
poznanik wrote:
Kako znaš da ćemo dobiti Vrhovni sud BiH?
and

#2575 Re: REFERENDUM

Post by and »

tražio mile i dobio
Locked