Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Selmir_Tz

#2551 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Ja sam, čini mi se, davno na ovoj temi isto pitao za Xtrail ali niko mi nije odgovorio. Auto mi se isto baš svidja, ima dosta prostora, nije previse glomazan, ima solidnu motorizaciju i ipak je to Nissan. Vise informacija o autu, posebno od ljudi koji ga imaju ili su imali, bilo bi vrlo dobrodošle.
kreso_atac

#2552 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

vrhovny wrote:Pozdrav za posljednje Mohikance!! Kreso ako si prisutan trebalo bi mi iscitavanje jednog VIN broja 1J4GZN8M2TY128961....I da te pitam, prijatelj uzeo GC 96.g. 2.5td i ima problem, ne radi mu obrtomjer i kilometer sat...km sat je mrtav totalno a obrtomjer takodje ali povremeno divlja kazaljka na trenutak pri voznji, takodjer prvo paljenje ujutro ide veoma lose, vergla po par minuta dok ne upali! grijaci ispravni i filteri izmjenjani...ako imas neko konstruktivno rjesenje, dobro bi doslo!

Jedan clan foruma je sugeriorao da moze biti do csp sensora ali su ga pokusali naci I neuspijevaju, sta ti mislis?
Je li rade svjetla za rikverc? Ima li nekih lampica upaljeno (check engine, airbag ili nešto slično, provjeri imaju li sijalice uopšte, možda su "upaljene" samo se ne vidi zbog crknutih ili izvađenih lampica)? Kakvo je stanje sa kodovima grešaka. Nemojte se zaletiti sa kupovanjem dijelova, nije dobro "u zaletu" i na prvu uzimati sve što predlažu.
vrhovny

#2553 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Pozdrav Kreso...radi rikverc! A moguce da su lampice povadjene jer nista ne gori...taj sensor je narucen pa vidjecemo!!! Inace je malo lijen ali kad predje 2-3 hiljade obrtaja dodje sebi a kazaljka obrtomjera divlja onako nasumicno dok je km sat mrtav a ponekad zezaju I ostali te kad se auto ugrije hoce da pravi problem s kasetofonom I prozorima I kad se ohladi sve proradi osim satova. Probali su ga skopcati na dijagnostiku ali nece da uspostavi kontakt kao da je nesto u prekidu!
kreso_atac

#2554 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

meni to liči da negdje gubi masu
plucna mahramica

#2555 Re: Terenci i mehanika

Post by plucna mahramica »

Xtrail podignuta almera/primera i naravno pogonom na sve tockove. Komsija ima dizela, turbopunjace je mijenjao..zali se na niske temperature..
vrhovny

#2556 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

kreso_atac wrote:meni to liči da negdje gubi masu
Imas li neku ideju gdje bi se to moglo desavati da im kazem da probaju vidjeti?

A nije mi jasno sto onda km sat I obrtomjer su konstantno mrtvi!!

Evo sad mi rece I da mu to rikverc svjetlo nekad radi a nekad neradi!!!!!!!!!!!!!!!

A evo I sta se desava u voznji:
http://www.youtube.com/watch?v=3vh0q5kCeKw
kreso_atac

#2557 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

je li se nekad još nešto na instrument tabli ponaša čudno? paljenje immobiliser lampice, airbag i slično? očisti za početak konektore instrument table i provjeri mase jesu li sve uredne, senzor u reduktoru za brzinomjer je možda i crknut, ali imaš u svakom slučaju više problema.
sorcerer

#2558 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

ja ti ranije rekoh da provjeris napon 5V ,obrtomjer i brzinomjer ne mogu raditi bez tog napona ,ostali instrumenti na km satu rade na 12V
DENIS1309

#2559 Re: Terenci i mehanika

Post by DENIS1309 »

bog moj jeep grand cherokee 93 4.0 neće upali dali mi možete pomoći u vezi toga.i dali paše u njega neki dizel motor :-) :-D :?: :?:
sorcerer

#2560 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

pase naravno od golfa 2 1.6 D :D
vrhovny

#2561 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

sorcerer wrote:pase naravno od golfa 2 1.6 D :D
Hahahah ja sam taj motor samo turbo stavio u nivu..po ravnom brze nive nema na svijetu ali brdo vidi prije nego ja a prikolicu si uzbrdo mogao zaboraviti...ali sve u svemu dobra je bila...

Problem s drugovim jeepom je jos uvijek prisutan jer ceka taj sensor a nezna ispitati taj postojeci te mi je danas rekao sto ni ja ne razumijem da mu je sad poceo normalno paliti ali kad se ugrije da mu pobudali elektronika skroz, te kad se ohladi da se opet vrati na normal osim sto km I obrto sat konstantno nerade.
sorcerer

#2562 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

ja sam 2 mjeseca vozio novu nivu sa peugeotovim dizel motorom 1.7 TD ,nije bas isla nesto posebno,a trosila je kao benzinac...
bakir 1803

#2563 Re: Terenci i mehanika

Post by bakir 1803 »

relax11 wrote:Pozdrav!

Da li je neko imao iskustva da voza Nissan X-trail sa novijom tablom i novijim motorom 2.2 100kw 136ks koji je znatno bolji od 2.2 84kw 114ks.

Cuo sam da su otklonjene sve manje koje su bile kod prehodnog motora tj. od ovaga 84kw.

Ovaj noviji motor je od 2004

Image

Image

A ova tabla mi je dosta ruznija sto je do 2004

Razlika je mozda u 2-3 hiljade km

Image

Eto ako neko zna koje su mane, nedostatci, a koje pozitivne stvari kod x-traila od 2004 neka pise bio bi zahvalan posto ce u moju avliju najvjerovatnije krajem zime :)

Hvala!
vozio sam skoro dvije godine X Traila 2,2 DCI sa100KW, 2006god
odlicno porodicno auto, i za neki izlet i za auto put (ide do 180 bez problema)
nisam imao nikakvih problema osim sa DIznama.
znam bar tri koja su imali isti problem. na kraju sam prodao auto radi tih dizni
provjeri ga fino u servisu ako je sve ok ponekad na puni rezervar uli 1lit ATF ulja i samo gas

sretno
Marcone Klix

#2564 Re: Terenci i mehanika

Post by Marcone Klix »

Veliki pozdrav za sve forumase na ovoj temi.Nevjerovatni ste i koliko sam uspio da sinoć iščitam tema je očuvana od mržnje,primitivizma,uvreda,itd.
Poseban pozdrav za doktora Kresu. Svaka čast.

Od prije mjesec dana vlasnik sam Jeep Grand Cherokeeija 3,7 V6 157 KW , 4x4 ,laredo u koji sam prije nedelju dvije ugradio i plinski sistem AC STAG ,Tomaseto ,Hama brizgaljke. jeep je noviji model 2006 godište. predjena kilometraža je oko 130 000 Km .Jeepa sam kupio blago havarisanog,izguzvani svi prednji limovi,hauba,oboja prednja vrata.Sve sam zamijenio ,ofarbao i od skora je u funkciji tj svakodnevno ga vozim.
Pri kupovini vozilo nije moglo da se proba jer su i felne i gume bile oštećene. Moglo je da upali i krene par metara naprijed,nazad sto sam ja i isprobao.Odmah sam primjetio da pri pokušaju da u mjestu dam gas preko 2000 obrtaja dolazilo je do nestabilnog rada tj do jake varijacije broja obrtaja od 2000 do oko 2200 obrtaja pri cemu je konstantno papucica gasa bila pritisnuta čak do kraja .Pri vise pokušaja uglavnom se isto ponavljalo a u manjem broju slučajeva broj obrtaja je mogao preći 2000 obrtaja. Tako je i trenutno i planiram to rijesiti što prije.
Prije par dana sam promijenio svijećice ali ništa nije pomoglo.
Takođe imam i sledeći kvar tj pri vožnji te smanjenju gasa naglo donjim postrojem se prenose jaki udarci tj lupanje vjerovatno od mjenjača dolazi.Dakle nekoliko uzastopnih oštrih udaraca i to se dešava samo pri vožnji brzinom od nekih 70,80 na sat i pokusaju da se naglo oduzme gas.Servis mjenjača vjerovatno da nije nikad rađen jer je prethodna vlasnica veoma neodgovorna bila prema vozilu.Mijenjala je samo ulje u motoru i filtere i kočnice za šta sam dobio od nje račune od servisa.
Da li ova dva kvara tj trzanje i nemogućnost da vozilo glatko povećava broj obrtaja preko 2000 i udarci od pretpostavljam mjenjača imaju veze jedan sa drugim ?
U Bijeljini gdje ja boravim nema ni jedan majstor koji bi se usudio nešta raditi oko mjenjača a ni oko elktronike,bobina i sl..Najbliži su mi servisi u Beogradu i Novom Sadu što mi je poslednja opcija.Ili negdje u Sarajevu,Banja Luci.
Imate li neki savjet i da li je neko imao ovaj model Jeepa ?
Veliki pozdrav.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#2565 Re: Terenci i mehanika

Post by arman1 »

Svi mi uglavnom zapitkujemo osim par likova koji nešto i znaju.
sorcerer

#2566 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

za to lupanje provjeri malo kod nekoga na dizalici ,moguce da se raspao neki krst kardana
Marcone Klix

#2567 Re: Terenci i mehanika

Post by Marcone Klix »

provjeravao,sve u redu sto se tice postroja,sve yategnuto,nista nema lufta,kao novo je sve ispod, bar tako kaze majstor koji ga je detaljno pogledao,uradio optiku,zamjenu guma,i sve dotegao...moracu aman u ovlasteni servis otjerati Jeepa.
sparky

#2568 Re: Terenci i mehanika

Post by sparky »

Laik sam totalni ali ti rece da si ga kupio "blago" havarisanog i da su cak i tockovi bili osteceni.
Pa jel moguce da nesto nije oko mjenjaca pomjereno, odnosno jesi li to provjerio.
Marcone Klix

#2569 Re: Terenci i mehanika

Post by Marcone Klix »

Nije mjenjac niti postroj nego >
Motorni kompjuter izsgleda najvjerovatnije dobije od jedne od dvije lambda sonde podatak da izduvni gasovi nisu u redu te iskljucuje jedan ili dva cilindra da bi zastitio motor i katalizator od ostecenja...greska je prekid dizne cilindra broj 2 i broj 4 ili broj 1 i broj 3...kad obrisem greske auto ide normalno,cupa,ide preko 2000 obrtaja ...do momenta greske,dalje samo 2000 i pri pokusaju dati jaci gas trza kao da je mjenjac ali nije.kablovi svi u redu, crijeva u redu,da skidam dizne benzina ili sta...paralelno u sve to se komplikuje jer ima plin,kad prebacim na plin graeska odmah nastaje,povecavao sam MAPU tj obogacivao smjesu nista ni to nije pomoglo...moram vaditi benzinske dizna po svoj prilici ili mijenjati lambda sonde...
plucna mahramica

#2570 Re: Terenci i mehanika

Ako na plin odmah izbaci gresku, kako ce biti do brizgaljki benzina. Ostaju ti bobine ako si rijesio svjecice, to im je cest problem, izmjeris kompresiju u cilindrima, ocistis sonde pa onda dalje sta bude...
Moze i da bude senzor radilice, zbog njega izbacuje missfire na cilindrima. Koje su tacno greske u pitanju?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#2571 Re: Terenci i mehanika

Post by arman1 »

Napustio Klub. :sad:
-kampanjola ar55-

#2572 Re: Terenci i mehanika

Post by -kampanjola ar55- »

imam kampanjolu ar 55 i kada idem sumskim putevima zapinjem diferencijalom,cesto se i zaglavim,zna li iko ima li ikakav lift kit za kampanjolu ili koji bi se mogao ugraditi uz prepravke i stavio bih vece tockove
plucna mahramica

#2573 Re: Terenci i mehanika

Pa neces nikakve aftermarket lift kitove naci za to auto,fino kod majstora da napravi potrebne prepravke.. znaju oni sta se moze gdje podbacit da se podigne. Vece tockove moras jer to je jedino sto te dize od poda realno
BISCANIN2

#2574 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Neki dan ruzno se izokretao ,naletio na led , auto zadnjim krajem se zanese i prebacime na drugu traku .
Fala bogu negdje sam udjelio sadaku pa bez stete prodje.Sutra dan nove cooper gume.I put za Doboj po ledu i poledici bez problema guma ko da se ljepi za asfalt .Pun pozitivnog dojma o gumama samouvjereno odem na livade i brezuljke ,smijurija nisam mogao da maknem ,i najmanja strancica mi je bila ne premostiva .A spustio sam se bez ikakve kontrole nad autom ,bocno unazad pa pravo ,dobro izkreto dok nisam dohvatio ravnice.
Nije mi jasno da sam sa apsolutnom ćelavim gumama i unistenim bez ikakvih problema savladavao teze terene ,a sa novom gumom za snijeg ne mogu mrdnut na blatu i travi .
-kampanjola ar55-

#2575 Re: Terenci i mehanika

Post by -kampanjola ar55- »

plucna mahramica wrote:Pa neces nikakve aftermarket lift kitove naci za to auto,fino kod majstora da napravi potrebne prepravke.. znaju oni sta se moze gdje podbacit da se podigne. Vece tockove moras jer to je jedino sto te dize od poda realno

ma mogao bih ja to uradit samo kako? kakve mi opruge trebaju trebam li ista promjeniti ili samo prepraviti ???
Post Reply