Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
bersK

#2551 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by bersK »

Uvijek su me interesovale neke underrated lokacije tipa Estonija, Moldavija, Slovačka. Jel iko bio tamo? Kako najlakše doći do tamo tj najpovoljnije? Uskoro planiram da se otisnem ka ovoj prvoj....
Vitezanin

#2552 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

bersK wrote:Uvijek su me interesovale neke underrated lokacije tipa Estonija, Moldavija, Slovačka. Jel iko bio tamo? Kako najlakše doći do tamo tj najpovoljnije? Uskoro planiram da se otisnem ka ovoj prvoj....
Bio u Slovačkoj prije par godina. Lako je do Slovačke, mi smo pravili turu Češka-Slovačka-Mađarska. Bratislava je ok gradi(ić), nakon Praga teško su nas stvari mogle impresionirati, ali vrijedi napraviti turu.

U 12. mj. ću u Moldaviju. :D
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#2553 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Vitezanin wrote:
bersK wrote:Uvijek su me interesovale neke underrated lokacije tipa Estonija, Moldavija, Slovačka. Jel iko bio tamo? Kako najlakše doći do tamo tj najpovoljnije? Uskoro planiram da se otisnem ka ovoj prvoj....
Bio u Slovačkoj prije par godina. Lako je do Slovačke, mi smo pravili turu Češka-Slovačka-Mađarska. Bratislava je ok gradi(ić), nakon Praga teško su nas stvari mogle impresionirati, ali vrijedi napraviti turu.

U 12. mj. ću u Moldaviju
. :D
Zašto? Odmor ili službeno?
Hakiz

#2554 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Hakiz »

I zvanično. Od 2021. će nam trebati ETIAS vize za ulazak u EU. Koštaće 7 Eura. Tražiće se i podaci o zdravstvenom stanju itd.

https://etias.com/
Vitezanin

#2555 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

parappa wrote:
Vitezanin wrote:

U 12. mj. ću u Moldaviju
Odoh na odmor, Moldavija je već trebala biti ovo ljeto u komadu s Ukrajinom. Novogodišnji i božićni praznici u Kišinjevu. :D
mousstapha

#2556 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mousstapha »

Moldavke su super.
Thiago Amorabieta

#2557 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Thiago Amorabieta »

beni-bu-man wrote:
Thiago Amorabieta wrote:Pozdrav!

Prije tjedan dana sam stigao sa putovanja po gradovima srednje Europe. U Budimpešti proveo jednu večer i jedno jutro, u vrijeme kad su suvenirnice bile zatvorene, a kolekcionar sam tih šalica, magneta i takvih gluposti.
Ako će netko prema Budimpešti, dao bih mu 40 eura da mi kupi dvije šalice. Bit će tu i kusura za kave. Hvala!
Sta su ti "šalice" ????
Eto možemo reć da je šalica veliki fildžan s drškom, ili s kukom kako neko reče. U mom kraju se kaže "šolja", ali ja želio bit književan pa reko šalica.
Thiago Amorabieta

#2558 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

beni-bu-man wrote:

Prije tjedan dana sam stigao sa putovanja po gradovima srednje Europe. U Budimpešti proveo jednu večer i jedno jutro, u vrijeme kad su suvenirnice bile zatvorene, a kolekcionar sam tih šalica, magneta i takvih gluposti.
Ako će netko prema Budimpešti, dao bih mu 40 eura da mi kupi dvije šalice. Bit će tu i kusura za kave. Hvala!
Sta su ti "šalice" ????

https://www.amazon.com/Starbucks-Budape ... B00KYCSEAW
parappa

#2559 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Vitezanin wrote:
parappa wrote:
Vitezanin wrote:

U 12. mj. ću u Moldaviju
Odoh na odmor, Moldavija je već trebala biti ovo ljeto u komadu s Ukrajinom. Novogodišnji i božićni praznici u Kišinjevu. :D
Super... Želim ti dobar provod. :thumbup:
I ja imam odavno želju da odem u Moldaviju pa čak i Transistriju.
U Kijevu i Odesi sam bio prije par godina poslom i bilo mi je ekstra.
Thiago Amorabieta

#2560 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Bratislava je fina i ugodna, ali za mene ništa impresivna. Malo veća od Sarajeva, malo manja od Zagreba. Grad leži na moćnom Dunavu ali nikako nisam imao osjećaj da neka rijeka teče kroz taj grad. Uglavnom sam preko mostova prelazio s autom, i nisam naišao na nikakvu šetnicu uz Dunav, niti na most preko kojeg se ide pješice. Glavni trg ne baš prostran kao kod ostalih glavnih gradova Europe, pomalo i skučen. Katedrala svetog Martina u centru, vrijedna obilaska. Međutim, skoro u centru grada je jako velik broj srednjovjekovnih dvoraca, i tko voli obilazit te dvorce nemora se pet na neko brdo, dostupni su i zanimljivi.
Najbolja stvar su ipak pivnice. Općenito je noćni život odličan u Bratislavi. Ne bih čak rekao da je skupa, cijene su prikladne za jedan glavni grad srednje Europe, a piva je jeftinija nego u BiH. A odlična, nemoš falit koju god uzmeš. Za pravi doživljaj Bratislave, navečer u pivnici između krigli pive presijeć rakijom ili votkom.
Može se srest jako puno naših ljudi, iz svih dijelova bivše države, pogotovo iz Vojvodine.
beni-bu-man

#2561 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by beni-bu-man »

Thiago Amorabieta wrote:
beni-bu-man wrote:

Sta su ti "šalice" ????
Eto možemo reć da je šalica veliki fildžan s drškom, ili s kukom kako neko reče. U mom kraju se kaže "šolja", ali ja želio bit književan pa reko šalica.
Pa brate reci odma šolja
Vitezanin

#2562 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

@parappa Obavezno idem u Transnjistriju, zapravo to mi je glavni motiv da idem u Moldaviju. :-D :-D
Bluemore

#2563 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Bluemore »

mousstapha wrote:
Revolucionar ★ wrote:Nisam zelio otvarati novu temu, trebao bi mi savjet . Kako najlakse putovati po Njemackoj, konkretno wizzairom bih letio npr. do Frankfurta, a onda bi nekako trebao pronaci najjeftiniju opciju da dodjem Erfurta. I da li mi neko moze dati website njemacke zeljeznice, jer kad guglam, ovi 3d party sajtovi mi nude karte, ali cijene su žera
Jeftinije karte imas ako trazis preko Sparpreis.
https://www.bahn.de/p/view/angebot/spar ... nder.shtml

Inace za nekog iz BiH putovati zeljeznicama nije uopste jeftino, pogotovo na tako duge destinacije. Imas i opciju Flixbus ako bas trazis jeftino.
Ili opciju Blabla car
parappa

#2564 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Vitezanin wrote:@parappa Obavezno idem u Transnjistriju, zapravo to mi je glavni motiv da idem u Moldaviju. :-D :-D
Javi kako ti je bilo... Dali se isplati otići i to.

Bzw jesu li potrebne vize ili neke dodatne dozvole?
alibaba_i_30_godina

#2565 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

kiki-miki wrote:
Bila u Brnu i Bratislavi prosle godine. Brno fino mjesto, uredjeno, nije skupo.
Bratislava fensi malo, skuplja.
Meni se svidjelo ono sto se moglo vidjeti u tih 8 sati ukupno.
Imaju puno golubova, puno debljih nego nasih :mrgreen:
I punooooi jorgovana :)
Mene Bratislava nije nešto baš dojmila, doduše bili smo samo jedan dan i ono što smo obišli je sami centar, jeli i naravno popeli se do nekog bijelog velikog dvorca odakle se pruža lijep pogled na Dunav i dio grada. Mi smo došli vozom iz Beča, oko sat vremena je trajala vožnja, možda malo manje. Nije uopće komplikovan grad, ali nekako mi se činilo kao da sam u nekim ''našim'' sređenijm gradovima, a ne tamo nekom gradu/zemlji koja je odavno u EU.

Lijepo za vidjeti svakako, ali sumnjam da ću ikada opet otići.
VenomousV

#2566 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by VenomousV »

alibaba_i_30_godina wrote: Mene Bratislava nije nešto baš dojmila, doduše bili smo samo jedan dan i ono što smo obišli je sami centar, jeli i naravno popeli se do nekog bijelog velikog dvorca odakle se pruža lijep pogled na Dunav i dio grada. Mi smo došli vozom iz Beča, oko sat vremena je trajala vožnja, možda malo manje. Nije uopće komplikovan grad, ali nekako mi se činilo kao da sam u nekim ''našim'' sređenijm gradovima, a ne tamo nekom gradu/zemlji koja je odavno u EU.

+1
mi smo prokomentarisali da nam djeluje kao kakvo bi sarajevo bilo da udjemo u eu
alibaba_i_30_godina

#2567 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

VenomousV wrote:
alibaba_i_30_godina wrote: Mene Bratislava nije nešto baš dojmila, doduše bili smo samo jedan dan i ono što smo obišli je sami centar, jeli i naravno popeli se do nekog bijelog velikog dvorca odakle se pruža lijep pogled na Dunav i dio grada. Mi smo došli vozom iz Beča, oko sat vremena je trajala vožnja, možda malo manje. Nije uopće komplikovan grad, ali nekako mi se činilo kao da sam u nekim ''našim'' sređenijm gradovima, a ne tamo nekom gradu/zemlji koja je odavno u EU.

+1
mi smo prokomentarisali da nam djeluje kao kakvo bi sarajevo bilo da udjemo u eu
Pa tako smo se i mi nekako osjećali. Oni tramvaji stari, nekakvi nikakvi, sve nekako kao da nije samo 60 km udaljeno od Beča već znatno više. Željeznička stanica zapuštena i prljava. Potražit ću par slika i postaviti ako nađem u ovim silnim albumima.

Tu su negdje i sa cijenama, nešto skuplje nego kod nas.
Vitezanin

#2568 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

parappa wrote:
Vitezanin wrote:@parappa Obavezno idem u Transnjistriju, zapravo to mi je glavni motiv da idem u Moldaviju. :-D :-D

Za Moldaviju ne, a za Transnjistriju "kupiš" vizu na "granici" za 6 eura.
shake69

#2569 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by shake69 »

Vitezanin wrote:
parappa wrote:

Za Moldaviju ne, a za Transnjistriju "kupiš" vizu na "granici" za 6 eura.
Stvarno? :shock: I ono trazi vizu umjesto da mole da neko dodje i vidi tu Nedodjiju koja se upinje da bude drzavetina ko i ''nasa'' Republika Mrska, iako zaista ima skoro sve potrebne atribute za to!? Niko ih ne priznaje osim nekih abhazija i osetija i vidi ti to, naplacuju vizu. Javite Laktashenku da sta i on zaradi.

Neg znam da je ta Transnistria gola sirotinja kao i cijela Moldova i da imaju neki nevjerovatni projekat Sheriff, ogromna kompanija koja je prakticno drzava u drzavi, drze sve pod kontrolom i cak fudbalski klub s velikim stadionom i trening centrom koji ponekad i u Evropi odigra zapazenu ulogu.
Neprivlacno mi pa eto. Svaka cast ko zrtvuje vrijeme da bi to vidio.
Vitezanin

#2570 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Pa ne žrtvujem ništa, uživam u tim "no go" zonama jer me zanima geopolitika i istok. A i financijski jeftinije prođem, a bude mi jednako uzbudljivo kao da sam u nekom top gradu. A i ne sudaram se s hordama turista.

Taj dio Moldavije ima tu tešku industriju pa je po nekim aspektima ispred ostatka države mada je to sve daleko ispod bilo čega u BiH, te bivše zemlje SSSR-a su fakat loše (vidio sam 4).

Interesantno je da, iako je odmetnut dio, nekada nacionalni tim (Moldavije) igra utakmice u Tiraspolju, a ne u Kišinjevu. Upravo zbog tog Šerifa koji ima vrhunski stadion. Zamisli da reprezentacije Srbije igra u Prištini. :D :D Ili Cipar na turskom dijelu. Znači, odnosi u Moldaviji nisu tako loši, i jedni i drugi su prihvatili status quo i nema pucačine kao npr. između Karabaha i Azerbejdžana (gdje sam bio prošlo ljeto :lol: ).

Uglavnom, jedva čekam da nabacim novi putopis. :D

A paralela RS i ove odmetnute državice na istoku ipak nisu u istoj kategoriji ni po čemu, teško je to porediti.
Vitezanin

#2571 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

VenomousV wrote:

+1
S tim da je Sarajevo daleko interesantniji i estetski ljepši grad od Bratislave. Infrastrukturno i ekonomski naravno daleko lošiji (zona Bratislave ima jedan od najviših GDP-ova u EU :shock: ), a Bratislava privlači sve više investicija zbog odlične geografske pozicije, blizine izuzetno bogatog Beča itd. Mi te prednosti nemamo da ne znam koliko se povežemo s Europom, opet smo daleko od glavnih tokova.
mousstapha

#2572 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mousstapha »

Vitezanin wrote: Interesantno je da, iako je odmetnut dio, nekada nacionalni tim (Moldavije) igra utakmice u Tiraspolju, a ne u Kišinjevu. Upravo zbog tog Šerifa koji ima vrhunski stadion. Zamisli da reprezentacije Srbije igra u Prištini. :D :D Ili Cipar na turskom dijelu. Znači, odnosi u Moldaviji nisu tako loši, i jedni i drugi su prihvatili status quo i nema pucačine kao npr. između Karabaha i Azerbejdžana (gdje sam bio prošlo ljeto :lol: ).
Kakav je etnicki odnos u toj regiji u odnosu na ostatak Moldavije? Religija, jezik...na koju foru se odvajaju :)
sumirprimus

#2573 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

bas je sarajevo interesantnije od trokuta bratislava bec prag , mislim svoji smo, al da smanjimo ribicu? :D
shake69

#2574 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by shake69 »

Vitezanin wrote:Pa ne žrtvujem ništa, uživam u tim "no go" zonama jer me zanima geopolitika i istok. A i financijski jeftinije prođem, a bude mi jednako uzbudljivo kao da sam u nekom top gradu. A i ne sudaram se s hordama turista.

Taj dio Moldavije ima tu tešku industriju pa je po nekim aspektima ispred ostatka države mada je to sve daleko ispod bilo čega u BiH, te bivše zemlje SSSR-a su fakat loše (vidio sam 4).

Interesantno je da, iako je odmetnut dio, nekada nacionalni tim (Moldavije) igra utakmice u Tiraspolju, a ne u Kišinjevu. Upravo zbog tog Šerifa koji ima vrhunski stadion. Zamisli da reprezentacije Srbije igra u Prištini. :D :D Ili Cipar na turskom dijelu. Znači, odnosi u Moldaviji nisu tako loši, i jedni i drugi su prihvatili status quo i nema pucačine kao npr. između Karabaha i Azerbejdžana (gdje sam bio prošlo ljeto :lol: ).

Uglavnom, jedva čekam da nabacim novi putopis. :D

A paralela RS i ove odmetnute državice na istoku ipak nisu u istoj kategoriji ni po čemu, teško je to porediti.
Drug mi bio u istoku Rumunije i cini mi se puno privlacnije od Transistrije. To ne bi bila zrtva, hem bar formalno EU a i nudi vise sigurnosti. Zamisli da ti neko slupa auto u toj Transistriji? Ne vjerujem da bi i jedan rent a car tamo dao da odes, ali to je druga tema.
A salio sam se bezbeli za Laktashenkovu guberniju (premda je tvoje poredjenje Kisinjeva i Pristine jos gore :mrgreen: )jer ovi lafo bivsi Moldavci su se fino opredijelili, polaq Moldova, pola s ruskim pasosem a rado bi i svoj, iako ''drzavne simbole'' imaju, ali ih jebe sto ih priznaje samo iste takve fantomske drzavice Abhazija, Osetija i jos jedna posve nepoznata i niko ozbiljan drugi u svijetu.
Licno ne bih dosao ni do granice gdje pocinje vlast Sheriffa. :mrgreen: Ali opet, dobro je nekad vidjeti i vecu sirotinju od nase. Radi utjehe. :wink:
Vitezanin

#2575 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

sumirprimus wrote:bas je sarajevo interesantnije od trokuta bratislava bec prag , mislim svoji smo, al da smanjimo ribicu? :D
Ja sam rekao samo Bratislava, Prag i Beč su sasvim druga liga.
Post Reply