Hajlac wrote:damper wrote:LG inverter V A12RK + atlantic konvektor 2 kw------jucer sam ubacio jos jedan konvektor 2 kw u spavacu za slucaj kad upekne minus....
povrsina grijanja 75 m2 ---- povremeno 85 m2
prvih pola mjeseca sam experimentirao sa temperaturama 28 - 30 C i vjerujem da je zbog toga potrosnja bila veca...
druga polovina mjeseca konstantno na ugodnih 21-22 celzija
mjesec novembar racun samo za grijanje 120 KM
u pitanju je privatna samostojeca kuca ,SARAJEVO , bez termo izolacije ali sa debelim zidovima od cigle
ne znam kako ce se sve ovo odvijati kad krenu malo zesci minusi ali zasad da kucnem od drvo....
"PERFORMANSAMA " ( kao mi smo specijalisti u ovoj oblasti ) ove klime sam zadovoljan....
inace imam razvedeno centralno na plin i u novembru prosle godine je racun za plin bio malo iznad 250 KM....
Praktično duplo manja cijena s osrednjom klimom + konvektorima naspram plinskog! A tek samo s klimama...
Kakva je s defrostom pri ovim učestalim magluštinama?
hajde da i ja napisem esej
kako sam vec i prije napisao u pitanju je kuca bez izolacije,ali sa duplim debelim zidovima od tzv sarajke cigle,povrsine 150 m2 na jednom spratu,ali tokom zime se grije malo vise od pola sprata--nonstop 75 m2 a radnu sobu od dodatnih 10 m2 svaki dan predvece otvorim da umlacim da mi se prsti ne ukoce
.......visina plafona je standardna 270 cm.....mislim da je to standard...
zbog velikih "plinskijeh" racuna tijekom sezone, odlucio sam da nesto uradim po tom pitanju i na kraju kad sam sve oduzeo i sabrao odlucio se za struju kao primarni energent, s tim da instalaciju od centralnog grijanja na plin nisam skidao razmisljajuci u tom pravcu da mi ostane kao back-up ako nam se februar 2011 ponovi
i kao svaki drugi "nenormalni" covjek proguglam koju masinku na struju da copim.....
zbog povoljnog rasporeda prostorija u kuci odluka je pala na jednu klimu u kombinaciji sa konvektorom.....
klima 4kw i konvektor 2kw sto je po mojim a i majstorovim proracunima sasvim dovoljno za nacin na koji sam mislio grijati.......dnevna - trpezarija - kuhinja - 21c ....kupatilo - hodnik - 19-20c....djecija soba 22c...velika spavaca 18-19c
ove temperature su namjestene po cijeli dan i cijelu noc, osim djecije spavace koja ide na 19c tokom noci a u njoj se i nalazi konvektor.....
prije par dana sam postavio jos jedan konvektor u veliku spavacu iz dva razloga: u slucaju velikih minusa a i zbog toga sto mi je taj uredjaj "ispao" povoljno.....
prva polovina novembra i nije bila mnogo hladna---temperature su bile od 5 do 10c i u tom periodu sam je testirao sa nabijanjem unutrasnje temperature na 28c....zbog velike kvadrature to se nije moglo uraditi brzo ali nakon nekoliko dana hajcanja u citavih 85m2 je bilo 28-29c....

....i meni svakakve fix ideje padaju na um....ali jednostavno sam htjeo da vidim kako sta kuda gdje zasto
hvalospjeve o brendu klime i konvektora necu pisati a ni porediti sa drugim jer nisam imao dodir sa nekom drugom.......
milion hvalospjeva odredjenih forumasa na racun ovog ili onog brenda klima uredjaja je vec napisano i ne zelim se uplitati u cyber svadju

......... ponekad otvorim ovu temu na forumu da procitam mozda nesto korisno , ako nista da izvucem neku pouku iz konteksta, ali i da se nasmijem jer morate priznati da neki "cyber boys" imaju dobar smisao za "HUMOR " ...............
na samom pocetku citanja ove teme sve je nekako i islo ali kasnije se sve razvodnilo i postalo zbunjujuce tako da sam vecinu informacija sa ove teme uzimao sa rezervom sto ce se na kraju i ispostaviti ispravnom odlukom.....
sve price o performansama , oznakama , i raznim tabelarnim prikazima ostavljam " cyber strucnjacima "........neka se pojedinci ne nadju uvrijedjenim jerbo i danasnji doktori prvo proguglaju pa tek onda daju dijagnozu....
sve u svemu ovim nacinom grijanja sam zadovoljan posebno u finansijskom smislu .....
znam da se tesko ljudi odluce nesto novo probati ...znam jer sam i sam bio skeptik ali ko ne riskira taj i ne profitira sto kaze ceh svabo a Bogami i englez.....
......javim se ponovo kad budem imao sta korisno i " PAMETNO " podijeliti.....
P.S. sto se tice " defrosta " .......svi su oni u pet deka.........to je moje misljenje