dihtung glave sigurno.Mlad i Nevin wrote:Vozam Jettu mk2 sa 1.6 d motorom, i nakucao sam 14 000 km za nepunih 5 mjeseci. Auto sluša i nije me dosad ostavio na cesti a obišao sam cijelu državu.
Veliki servis sam uradio kad sam ga kupio, ulje sam mijenjao dva puta. Eh sad, na čepu od ulja i na iberlaufu izbacuje bijeli dim, a u zadnje vrijeme mi pomalo gubi vodu i diže temperaturu u vožnji. Troši ulja oko pola litre na 1000 km. Crijevo koje vodi od hladnjaka do motora je tvrdo i vrelo. Ja sumnjam na dihtung glave i gumice ventila (zbog bijelog dima). Ulje i vodu ne miješa, motor radi ko sat, vuče solidno za svoju snagu.
Koliko me može izaći veselje reparacije glave, znači novi dihtung, nove gumice, karike po potrebi, brušenje glave itd?
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- dulekrele
#2551 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
tempuser
#2552 Re: Pitamo Mehanicare ?
@sandrprc
U principu zbog raznih potrosaca za koje su predvidjeni upaljaci imaju nezavisnu instalaciju, svoj osigurac od 20A (sto je relativno veliki osig) i stalno napajanje (ne gase se prilikom gasenja auta). Najsigurnija varijanta je naci stalni plus veceg presjeka prije ili na samoj tabli s osiguracima, iskoristiti prazno mjesto u njoj i napraviti odvojenu instalaciju, alternativno mozes koristiti instalaciju postojeceg upaljaca, a u principu mozes "posuditi" plus odakle hoces, ali time djelomicno dovodis u opsanost i uredjaj sa kojim dijeli napajanje.
U principu zbog raznih potrosaca za koje su predvidjeni upaljaci imaju nezavisnu instalaciju, svoj osigurac od 20A (sto je relativno veliki osig) i stalno napajanje (ne gase se prilikom gasenja auta). Najsigurnija varijanta je naci stalni plus veceg presjeka prije ili na samoj tabli s osiguracima, iskoristiti prazno mjesto u njoj i napraviti odvojenu instalaciju, alternativno mozes koristiti instalaciju postojeceg upaljaca, a u principu mozes "posuditi" plus odakle hoces, ali time djelomicno dovodis u opsanost i uredjaj sa kojim dijeli napajanje.
-
direstraits0078
#2553 Re: Pitamo Mehanicare ?
Razlicito je rijeseno napajanje, negdje ide stalno, negdje ide preko kontakta. Negdje ide preko kontakta s mjerenjem pada napona, zavisi od klase automobila, trzista, jacine akumulatora itd.tempuser wrote:@sandrprc
- Qler
#2554 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma njemu treba da spoji mali potrosac, i upaljac u pretincu ce da stoji, tako da mu je najbolje na kasetofon da se spoji i miran. Najmanje ima provlaciti kablove, a bitno mu je da se upali kad upali auto...
- muz66
#2555 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da i ja upitam mehanicare...
Meckina K-glava, 2.3 100kW i ugradnja plina na isti? W123 linija je u pitanju. Kazu da je belaj plin na svaki slican motor. Ima li neko iskustvo iz prve ruke?
Meckina K-glava, 2.3 100kW i ugradnja plina na isti? W123 linija je u pitanju. Kazu da je belaj plin na svaki slican motor. Ima li neko iskustvo iz prve ruke?
-
530i
#2556 Re: Pitamo Mehanicare ?
Belaj, jeste, potrebno je ganjati neke modulatore koji bi regulisali ubrizgavanje benzina tokom vožnje na plin....mani se toga, ovdje niko nema da zna K-glavu popraviti na benzin, kamoli još plin.
-
tempuser
#2557 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na 3-4 zadnja auta i vecini koje koristim je stalno napajanje, a nedavno sam na 2 mjenao osigurac (oba puta 20A) koji je samo za upaljac, nema drugih potrosaca.direstraits0078 wrote:Razlicito je rijeseno napajanje, negdje ide stalno, negdje ide preko kontakta. Negdje ide preko kontakta s mjerenjem pada napona, zavisi od klase automobila, trzista, jacine akumulatora itd.tempuser wrote:@sandrprc
-
skylineGTR
#2558 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da li je normalno da prilikom hladnog starta lampica za nizak pritisak ulja ostane 2-3 sec pa se ugasi,ulje i filteri zamijenjeni prije 3000km,focus 1.6 tdci,dok je bio original filter gasila se nakon 1 sec,filter ulja je Filtron 
-
direstraits0078
#2559 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije normalno. Ili je lose ulje (velika vjerovatnoca) ili je pogresan filter. A tesko da moze biti pogresan filter, s obzirom da tu ide ulozak, koliko se sjecam.skylineGTR wrote:Da li je normalno da prilikom hladnog starta lampica za nizak pritisak ulja ostane 2-3 sec pa se ugasi,ulje i filteri zamijenjeni prije 3000km,focus 1.6 tdci,dok je bio original filter gasila se nakon 1 sec,filter ulja je Filtron
-
skylineGTR
#2560 Re: Pitamo Mehanicare ?
eh zaboravi,auto je stajalo 5 dana,moze li biti da kroz ovaj zamjenski filter sporije prolazi uljedirestraits0078 wrote:Nije normalno. Ili je lose ulje (velika vjerovatnoca) ili je pogresan filter. A tesko da moze biti pogresan filter, s obzirom da tu ide ulozak, koliko se sjecam.skylineGTR wrote:Da li je normalno da prilikom hladnog starta lampica za nizak pritisak ulja ostane 2-3 sec pa se ugasi,ulje i filteri zamijenjeni prije 3000km,focus 1.6 tdci,dok je bio original filter gasila se nakon 1 sec,filter ulja je Filtron
-
530i
#2561 Re: Pitamo Mehanicare ?
Probaj sa zamjenom filtera, taj Filtron je ukrajinski, uzmi unico, mann, knecht, nešto normalno. Gdje si i kakvo ulje kupio i sam znaš. Nema veze koliko auto stoji, meni stoji i po 10 dana nekad i gasi odmah lampicu.
-
nightvision
#2562 Re: Pitamo Mehanicare ?
do filtera moze biti samo ako nije mijenjan pet godina unazad pa je zacepio, nebitno jel filtron ili neki drugi. kakve ima veze sto je filtron? cuj ukrajinski pa zato nije dobar? A nije ni ukrajinski nego poljski, u ukrajini su fabriku otvorili. evo ja sam zadnju zamjenu uradio sa filtronom i nista mu ne fali. dobar je citavoj evropi ali bosnji ne valja. klasika...
- skafiskafsnjak
#2563 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da li je neko imao problema sa airbagom na Laguni 2... Non stop mi pokazuje problem... Vjerovatno kablovi ispod sjedista kontakt imaju...
-
530i
#2564 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jesi li se to naljutio što sam kritikovao tvoju marku filtera? Ne budi dijete. Filter ulja je ozbiljna stvar i nije se zezati sa tim. Filtron je proizvođač jeftinijih filtera...nisam siguran da bih za 5 ili 10 ili 20 maraka pravio kompromis na filteru za ulje. Potpuno nov filter ulja može stvarati probleme ako nije odgovarajući jer je slabog kvaliteta, ima grešku u proizvodnji, kopija je i slično. Čemu rizikovati sa jeftinijim filterom za ulje? To nikako ne shvatam...nightvision wrote:do filtera moze biti samo ako nije mijenjan pet godina unazad pa je zacepio, nebitno jel filtron ili neki drugi. kakve ima veze sto je filtron? cuj ukrajinski pa zato nije dobar? A nije ni ukrajinski nego poljski, u ukrajini su fabriku otvorili. evo ja sam zadnju zamjenu uradio sa filtronom i nista mu ne fali. dobar je citavoj evropi ali bosnji ne valja. klasika...
- johntra
#2565 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vjerovatno kablovi ispod suvozačkog sjedišta...probaj ih nekako učvrstiti i nešto slično...meni se to dešavalo zimi, ljeti nikako...nije ni zimi nešto često bilo...skafiskafsnjak wrote:Da li je neko imao problema sa airbagom na Laguni 2... Non stop mi pokazuje problem... Vjerovatno kablovi ispod sjedista kontakt imaju...
-
direstraits0078
#2566 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije bas tako. Zavisi koja je konstrukcija samog filtera, da li je u njemu nepovratni ventil, itd. Mislim da se ovdje radi o umetku, tj. filteru koji dolazi bez kucista, on ne bi trebalo da pravi probleme.nightvision wrote:do filtera moze biti samo ako nije mijenjan pet godina unazad pa je zacepio, nebitno jel filtron ili neki drugi. kakve ima veze sto je filtron? cuj ukrajinski pa zato nije dobar? A nije ni ukrajinski nego poljski, u ukrajini su fabriku otvorili. evo ja sam zadnju zamjenu uradio sa filtronom i nista mu ne fali. dobar je citavoj evropi ali bosnji ne valja. klasika...
Ali s obzirom da je auto stahalo moze biti i do drugih stvari.
-
direstraits0078
#2567 Re: Pitamo Mehanicare ?
dupli
Last edited by direstraits0078 on 26/08/2015 21:28, edited 1 time in total.
-
skylineGTR
#2569 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ulje je : Liqui moly toptec 4200 5w30 low saps,zadovoljava sve propisane standarde530i wrote:Probaj sa zamjenom filtera, taj Filtron je ukrajinski, uzmi unico, mann, knecht, nešto normalno. Gdje si i kakvo ulje kupio i sam znaš. Nema veze koliko auto stoji, meni stoji i po 10 dana nekad i gasi odmah lampicu.
-
530i
#2570 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa to je ok ulje, ako je original.
Nažalost, nije se igrati sa lampicom od ulja...što prije ispitaj šta je uzrok. Može sama lampica, njena instalacija i senzor biti neispravni, pritisak ulja neodgovarajući ili da filter zeza. Moguće i da ulje nije original, LM ima uvoznika za BiH i oni bi trebali da drže ok ulje s aspekta porijekla... Ako je jedina promjena od ranijih uljnih servisa filter onda se bojim da je tu najvjerovatnije problem, zamijeni ga odmah, nemoj odugovlačiti niti jedan dan.
Nažalost, nije se igrati sa lampicom od ulja...što prije ispitaj šta je uzrok. Može sama lampica, njena instalacija i senzor biti neispravni, pritisak ulja neodgovarajući ili da filter zeza. Moguće i da ulje nije original, LM ima uvoznika za BiH i oni bi trebali da drže ok ulje s aspekta porijekla... Ako je jedina promjena od ranijih uljnih servisa filter onda se bojim da je tu najvjerovatnije problem, zamijeni ga odmah, nemoj odugovlačiti niti jedan dan.
-
dgL_
#2571 Re: Pitamo Mehanicare ?
direstraits0078 wrote:Nije bas tako. Zavisi koja je konstrukcija samog filtera, da li je u njemu nepovratni ventil, itd. Mislim da se ovdje radi o umetku, tj. filteru koji dolazi bez kucista, on ne bi trebalo da pravi probleme.nightvision wrote:do filtera moze biti samo ako nije mijenjan pet godina unazad pa je zacepio, nebitno jel filtron ili neki drugi. kakve ima veze sto je filtron? cuj ukrajinski pa zato nije dobar? A nije ni ukrajinski nego poljski, u ukrajini su fabriku otvorili. evo ja sam zadnju zamjenu uradio sa filtronom i nista mu ne fali. dobar je citavoj evropi ali bosnji ne valja. klasika...
ista stvar je i kod mene... to mi se prije nije desavalo... medjutim zadnjih mjeseci je tako... mjenjao sam i ulje i filter... medjutim isto se desava... nakon hladnog starta lampica od ulja se gasi poslije lampice odnosno slike akumulatora... ostane mozda 2 sekunde i ugasi se... ne ostane vise... kad palim zagrijan motor ugasi je momentalno... ako auto odstoji 4-5 sati ponovo ostane da gori samo manje nego kad je recimo potpuno hladan... nikad skontao do cega je...
-
skylineGTR
#2572 Re: Pitamo Mehanicare ?
kupljeno u hondasu,mozda sam i pretjerao,vjerovatno je oko 2 sec najvise,ali samo na prvom startu,poslije je normalno,takodje nema cudnih zvukova koji bi upucivali na to da je visok ili nizak pritisak ulja,na sipci je ulje fino bez necistoca,ocigledno filter nije na visini zadatka530i wrote:Pa to je ok ulje, ako je original.
-
skylineGTR
#2573 Re: Pitamo Mehanicare ?
a je li normala sve radi,ne kucka,ne lupkadgL_ wrote:direstraits0078 wrote:Nije bas tako. Zavisi koja je konstrukcija samog filtera, da li je u njemu nepovratni ventil, itd. Mislim da se ovdje radi o umetku, tj. filteru koji dolazi bez kucista, on ne bi trebalo da pravi probleme.nightvision wrote:do filtera moze biti samo ako nije mijenjan pet godina unazad pa je zacepio, nebitno jel filtron ili neki drugi. kakve ima veze sto je filtron? cuj ukrajinski pa zato nije dobar? A nije ni ukrajinski nego poljski, u ukrajini su fabriku otvorili. evo ja sam zadnju zamjenu uradio sa filtronom i nista mu ne fali. dobar je citavoj evropi ali bosnji ne valja. klasika...
ista stvar je i kod mene... to mi se prije nije desavalo... medjutim zadnjih mjeseci je tako... mjenjao sam i ulje i filter... medjutim isto se desava... nakon hladnog starta lampica od ulja se gasi poslije lampice odnosno slike akumulatora... ostane mozda 2 sekunde i ugasi se... ne ostane vise... kad palim zagrijan motor ugasi je momentalno... ako auto odstoji 4-5 sati ponovo ostane da gori samo manje nego kad je recimo potpuno hladan... nikad skontao do cega je...
-
dgL_
#2574 Re: Pitamo Mehanicare ?
skylineGTR wrote:
a je li normala sve radi,ne kucka,ne lupka
sve apsolutno normalno... digne malo obrtaje, smiri se poslije sve sve oke... apsolutno nikakvo kuckanje lupkanje ili bilo sta sto bi upucivalo na nesto ... lampica sekund do 2 se ugasi nakon lampice akumulatora i nikad se vise u voznji ne upali ili nesto slicno... isao sam na more obisao dosta, dosta... nigdje nikakav kvar...
-
skylineGTR
#2575 Re: Pitamo Mehanicare ?
joj olaksanjadgL_ wrote:skylineGTR wrote:
a je li normala sve radi,ne kucka,ne lupka
sve apsolutno normalno... digne malo obrtaje, smiri se poslije sve sve oke... apsolutno nikakvo kuckanje lupkanje ili bilo sta sto bi upucivalo na nesto ... lampica sekund do 2 se ugasi nakon lampice akumulatora i nikad se vise u voznji ne upali ili nesto slicno... isao sam na more obisao dosta, dosta... nigdje nikakav kvar...