Drzavljanstvo nema veze sa ovim. Vozacka dozvola se veze za mjesto prebivalista, a ne za drzavljanstvo. Ja imam strano drzavljastvo, ali moje je prebivaliste u BiH, moj vozacka je izdata i auto registrovan prema opstini boravista.holowey wrote: strana vozacka dozvola ne znaci automatski drzavljanstvo te zemlje nego samo dozvolu boravka, on je i dalje drzavljanin bih ali ima stranu vozacku... da li mu se onda zabranjuje upravljanje vozilom na nasoj teritoriji sa tom vozackom?
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#2551 Re: ZOBS
-
tempuser
#2552 Re: ZOBS
Pod deponovana se misli da su je DE vlasti uzele da bi ti izdale DE dzvolu. Nisam siguran da je vracena u BiH, po nekoj logici stvar ta VD je u tvom kartonu u Njemackoj kao osnova za idzavanje DE vozacke.friskyoreo wrote:Nije deponovana mi vozacka, mislim da je poslata u BiH. Na osnovu sporazuma između Njemačke i BiH, mislim da to oni nesto skupa surađuju, pa razmjenjuju informacije. Tako da ne mogu prijaviti kao izgubljenu.
-
tempuser
#2553 Re: ZOBS
Mislim da ne razumijes o cemu se radi. Ne radi se o tome imas li pravo da imas imovinu u BiH ili nemas. To mozes biti vlasnik auta, vlasnistvo stices zakljucivanje kupoprodajnog ugovora, ali taj auto ne mora biti registrovan. Ovdje se radi o tome da drzava hoce da ima evidenciju registrovanih vozila i vozaca koji imaju boraviste na njenoj teritoriji.Dzontra_Volta wrote:
Ne znam, nekako mi nelogično da ti nemaš pravo da imaš imovinu u BiH, dok živiš i radiš (privremeno) u inostranstvu. Auto u BiH treba psmatrati kao bilo koju pokretnu imovinu i ne vezati ga uz vozačku dozvolu. Vlasnik auta može biti i moja tetka koja nikad u životu nije polagala niti vozila auto.
Prema tome, ako imaš auto registrovano na sebe, ne mora značiti da moraš imati i boravište u BiH.
Naravno, kakva zemlja, takvi i zakoni, pa možda ono što po meni izgleda logično nema uporište u zakonu, tako da neću tvrditi da nisi u pravu.
Mislim da je najbolje da @friskyoreo kontaktira MUP (ili Ministarstvo komunikacija i transporta BiH) i dobije info iz prve ruke.
NIje to nista vezano za nasu drzavu. Svugdje u svijetu (uslovno) drzava u kojoj imas boraviste/prebivaliste trazi da u odredjenom roku vozacku dzvolu prilagodis prebivalistu. iz istog razloga kod nas imas rok od 30 dana da promjenis VD kad se preselis iz opstine u opstinu. Ne mozes imati auto reg. na svoje ime ako nemas boraviste u BiH, a cim imas to moras imati i BiH vozacku.
-
tempuser
#2554 Re: ZOBS
Sve to zavisi po kojoj osnovi boravis u stranoj zemlji.supercali wrote:Nije problem to da posjeduje auto
Nego je problem sto gore vozi pola godine godinu
Time pravis carinski prekrsaj i gore a i ovdje suprotnom situacijom
Znaci ja habam asfalt koristim sve a ne placam nista za to
Isto da dodjem sa pivom iz granapa u neki kafic i sjednem da pijem
Ako si obicni turista, tj nemas adresu/rjesen boravak u zemljama za koje vaze bezvizni rezimi imas pravo boraviti max 90 dana unutar 180 dana pocevsi od dana ulaska u zemlju, a samim time i tvoje vozilo moze toliko biti u inostranstvu, mada i tu ima varijacija na temu. Moj otac ima strano drzavljanstvo, ali ima boraviste u BiH, BiH vozacku i auto reg. u BiH. On i njegov auto uredno borave u inostranstvu po 6-7 mjeseci u komadu bez ikakvih goranicenja. Znaci moj otac je u tom medjunarodno vakuumu, njegov auto prakticno beskonacno moze habati aslfal strane zemlje
Stvar se bitno mijenjas kad nisi turista, tj kad imas rjesen borava tj adresu u inostrastvu. Onda drzava domacin propisuje rok u kojem moras vozacku prilagoditi toj adresi i registrovati auto.
- supercali
#2555 Re: ZOBS
Govorimo okvirno a ti prosiris pricu do tokija jbt
-
tempuser
#2556 Re: ZOBS
Nema tu nista okvirno, koliko dugo auto moze biti u stranoj zemlji zavisi od toga na osnovu cega njegov vlasnik boravi u njoj.supercali wrote:Govorimo okvirno a ti prosiris pricu do tokija jbt
Zakoni su jasni, a ti filozofiras napamet.
- supercali
#2557 Re: ZOBS
Cuj nema okvirnotempuser wrote:Nema tu nista okvirno, koliko dugo auto moze biti u stranoj zemlji zavisi od toga na osnovu cega njegov vlasnik boravi u njoj.supercali wrote:Govorimo okvirno a ti prosiris pricu do tokija jbt
Inace postoji samo jedan osnov po kojem vlasnik boravi u nekoj drzavi?
Daj ba gorane popusti bogati
Postoji milion osnova i milion verzija kad koliko gdje sta kako moze vlasnik voziti i sl a ti onda pocinjes pricu zakon je jasan
Jeste jasan al mi ne znamo na osnovu cega je ovaj gore i to je bit da govoris okvirno a ne direktno
-
tempuser
#2558 Re: ZOBS
Naravno da nema nista okvirno i naravno da je zakon jasan i upravo sam to potvrdjujes. Bas kao sto pises, postoji miion varijanti, a zakon je jasan, u zavisnosti od varijante toliko dugo mozes voziti svoj auto, nema okvirne varijante za sve.supercali wrote:Cuj nema okvirnotempuser wrote:Nema tu nista okvirno, koliko dugo auto moze biti u stranoj zemlji zavisi od toga na osnovu cega njegov vlasnik boravi u njoj.supercali wrote:Govorimo okvirno a ti prosiris pricu do tokija jbt
Inace postoji samo jedan osnov po kojem vlasnik boravi u nekoj drzavi?
Daj ba gorane popusti bogati
Postoji milion osnova i milion verzija kad koliko gdje sta kako moze vlasnik voziti i sl a ti onda pocinjes pricu zakon je jasan
Jeste jasan al mi ne znamo na osnovu cega je ovaj gore i to je bit da govoris okvirno a ne direktno
Ja ne znam na osnovu cega je ovaj gore, ali ako znam da ako ima DE VD da nije turista nego da ima regulisan boravaku Njemackoj.
- supercali
#2559 Re: ZOBS
Alo covjece mi pisemo okvirno jebem te nepismena nije zakon okviran
A pisemo okvirno upravo jer ne znamo na osnovu cega je ovaj gore jel ozenio helgu ili je gore gasterbajter ili je nesto trece peto deseto kao sto si potvrdio i sam
A pisemo okvirno upravo jer ne znamo na osnovu cega je ovaj gore jel ozenio helgu ili je gore gasterbajter ili je nesto trece peto deseto kao sto si potvrdio i sam
- friskyoreo
#2560 Re: ZOBS
Uh ovo se bas sve zakomplikova.
Ove godine sam odselio iz BiH, prije toga sam normalno registrovao auto na sebe. Sada imam njemacku vozacku, jer tu zivim i radim. Ali ne vozim auto.
Glupo mi je to sad nekako, jer ovdje mi ne treba auto. Mislim da bih čak i bio prva osoba koja je uvezla auto iz BiH u Njemačku.
A sta sa njega da radim, kad mi treba kad dodjem tamo.
Ima brat punomoć. Moze li on na sebe prevesti na osnovu te punomoći, pa da poslije da meni punomoć? I smijem li ja voziti sa stranom vozackom auto na BiH tablama i BiH punomoći?
Ove godine sam odselio iz BiH, prije toga sam normalno registrovao auto na sebe. Sada imam njemacku vozacku, jer tu zivim i radim. Ali ne vozim auto.
Glupo mi je to sad nekako, jer ovdje mi ne treba auto. Mislim da bih čak i bio prva osoba koja je uvezla auto iz BiH u Njemačku.
A sta sa njega da radim, kad mi treba kad dodjem tamo.
Ima brat punomoć. Moze li on na sebe prevesti na osnovu te punomoći, pa da poslije da meni punomoć? I smijem li ja voziti sa stranom vozackom auto na BiH tablama i BiH punomoći?
-
tempuser
#2561 Re: ZOBS
Koji dio ti nije jasan: Ne mozes pisati nista okvirno, ne znas stvarno stanje stvati, a zakon ne daje okvirna rjesenja.supercali wrote:Alo covjece mi pisemo okvirno jebem te nepismena nije zakon okviran
Znamo da covjek ima DE vozacku i da mu je BiH vozacka deponovana, znaci da ima regulisan boravak u Njemackoj i da nije turista, sto dalje znaci sva okvirna prica o voznji svog auta sa BIH tablama do 90 dana ne vazi.
Da se vratimo na temu, po onome sto znamo, covjek ima auto reg. na sebe u BiH, sto znaci da ovdje ima prebivaliste. Po zakonu BiH, ako je on prijavljen na adresi na kojoj mu je reg. auto vise od 30 dana jedina vazeca dozvola na teritoriji BiH je BiH vozacka dozvola izdata u MUP-u opstine gdje je ta adresa.
-
Dzontra_Volta
#2563 Re: ZOBS
Samo me interesuje po kojem zakonu moraš imati stalno prebivalište u BiH, ako je auto registrovano na tebe? Može li naziv zakona i član?tempuser wrote:Koji dio ti nije jasan: Ne mozes pisati nista okvirno, ne znas stvarno stanje stvati, a zakon ne daje okvirna rjesenja.supercali wrote:Alo covjece mi pisemo okvirno jebem te nepismena nije zakon okviran
Znamo da covjek ima DE vozacku i da mu je BiH vozacka deponovana, znaci da ima regulisan boravak u Njemackoj i da nije turista, sto dalje znaci sva okvirna prica o voznji svog auta sa BIH tablama do 90 dana ne vazi.
Da se vratimo na temu, po onome sto znamo, covjek ima auto reg. na sebe u BiH, sto znaci da ovdje ima prebivaliste. Po zakonu BiH, ako je on prijavljen na adresi na kojoj mu je reg. auto vise od 30 dana jedina vazeca dozvola na teritoriji BiH je BiH vozacka dozvola izdata u MUP-u opstine gdje je ta adresa.
-
tempuser
#2564 Re: ZOBS
Ne razumijem pitanje, kako ces registrovati auto u BiH ako nemas registrovano prebivalste odnosno boraviste u BiH? Sta da ti upisu u saobracajnu u ruriku o adresi vlasnika i JMBG?Dzontra_Volta wrote:
Samo me interesuje po kojem zakonu moraš imati stalno prebivalište u BiH, ako je auto registrovano na tebe? Može li naziv zakona i član?
Po zakonu tj pravilniku o registraciji vozila uz zahtjev za registraciju KS Clan 6.tacka e, uz zahtjev za registraciju moras priloziti:
dokaz o identitetu vlasnika vozila (licna karta za fizičku osobu, odnosno ovjerena kopija rješenja o upisu u sudski registar za pravne osobe ili drugog registra);
Da bi imao liicnu kartu moras imati JMBG, da bi imao JMBG moras biti drzavljanin BiH i imati registrovano prebivaliste, odnosno stranac za boravistem u BiH.
-
Dzontra_Volta
#2565 Re: ZOBS
Svaki državljanin BiH koji radi u inostranstvu (i tamo ima prebivalište) ima i ličnu kartu u BiH, i to sasvim legalno. Dakle, taj uslov je ispunjen.tempuser wrote:Ne razumijem pitanje, kako ces registrovati auto u BiH ako nemas registrovano prebivalste odnosno boraviste u BiH? Sta da ti upisu u saobracajnu u ruriku o adresi vlasnika i JMBG?Dzontra_Volta wrote:
Samo me interesuje po kojem zakonu moraš imati stalno prebivalište u BiH, ako je auto registrovano na tebe? Može li naziv zakona i član?
Po zakonu tj pravilniku o registraciji vozila uz zahtjev za registraciju KS Clan 6.tacka e, uz zahtjev za registraciju moras priloziti:
dokaz o identitetu vlasnika vozila (licna karta za fizičku osobu, odnosno ovjerena kopija rješenja o upisu u sudski registar za pravne osobe ili drugog registra);
Da bi imao liicnu kartu moras imati JMBG, da bi imao JMBG moras biti drzavljanin BiH i imati registrovano prebivaliste, odnosno stranac za boravistem u BiH.
-
tempuser
#2567 Re: ZOBS
Pod br. 1, imati dva prebivalista istovremeno je nelegalno, mozes imati jedno prebivaliste i eventualno jedno boraviste. To je crna rupa nastala kao posljedica rata.Dzontra_Volta wrote:
Svaki državljanin BiH koji radi u inostranstvu (i tamo ima prebivalište) ima i ličnu kartu u BiH, i to sasvim legalno. Dakle, taj uslov je ispunjen.
Pod br. 2, sve dok ima BiH LK i prebivaliste u BiH i bez obzira na eventualna druga prebivalista i boravsta, na teritoriji BiH jedina vazeca vozacka dozvola je ona izdata u BiH i to od strane MUP-a u opstini u kojoj je prebivaliste.
-
Dzontra_Volta
#2568 Re: ZOBS
Ja ne mogu više, neka neko drugi preuzme.

-
tempuser
#2569 Re: ZOBS
Prebivaliste je mjesto na kojem imas namjeru stalno da se nastanis, boraviste je privremeno, ali si duzan i sa boravistem uskladiti vozacku dozvolu. Nijedna drzava nece dozvoliti da na svojoj teritoriji imas nastanjenog vozaca(privremeo ili stalno) i vozilo, a da nema administrativnu i pravnu nadleznost nad njima. Zasto bi inace postavljac pitanja bio primoran da svoju vozacku preda da bi dobio DE?kafanski_covjek wrote:prebivaliste ili boraviste?
-
tempuser
#2570 Re: ZOBS
Petljas se u stvari o kojima nemas pojma i laprdas napamet. Za pocetak procitaj zakone pa se javi!Dzontra_Volta wrote:Ja ne mogu više, neka neko drugi preuzme.![]()
- p206
- Laplace
#2572 Re: RE: Re: ZOBS
Moraću se i ja onda pripaziti. Kad krenem na posao, imam običaj ostaviti otvoren prozor da se soba provjetrava. Mogli bi mi zakačiti kaznu na ulazna vrata.mayab wrote:A VIDI OVO [emoji38] [emoji38]![]()
Bizarna kazna: Niste zatvorili prozor, e to vam je 300 kuna
Melita (47) je prozor ostavila otvoren dva centimetra. Policajac je zaključio da nije osigurala auto. Melita se pita što je s kabrioletima i traktorima koji nemaju prozor?
Tri puta sam u nevjerici čitala kaznu. Što je s kabrioletima i traktorima koji čak nemaju prozore? Stvarno ne znam dokle to ide, govori nam Melita (47).
Zagrepčanka se u četvrtak sa suprugom dovezla ispred Arena Centra. Dok je ona obavljala kupovinu, suprug ju je čekao dvadesetak metara od njihova Volva.
- Vidio je da policajac prolazi pokraj auta, ali mu nije ni na kraj pameti bilo da će napisati kaznu jer nema za što - govori nam Melita.
No dočekala ih je kazna od 300 kuna.
- Vozač nije osigurao auto, to jest nije zatvorio prozor na vozačevim vratima - stoji u obavijesti o počinjenom prekršaju.
Melita nam kaže kako je ostavila prozor otvoren dva, tri centimetra kako bi automobilom cirkulirao zrak. Ovome se nije nadala.
- Apsolutno ću se žaliti. Platit ću kaznu tek kad budu provjeravali prozore na svim automobilima. Ovo je apsurdno. Bave se ovakvim glupostima, doista ne znam kako drugačije da to nazovem, dok ih čeka puno ozbiljnijih stvari - kaže Melita, koja je zgrožena unatoč tome što se uvjerila da u članku zakona, prema kojem je kažnjena, doista stoji odredba o zatvaranju prozora.
“Prije nego što napusti vozilo, vozač je dužan poduzeti sve mjere kojima se sprečava da vozilo krene s mjesta na kojem je ostavljeno ili da ga neovlaštene osobe stave u pokret (isključiti rad motora, zatvoriti prozore, zaključati vozilo i ključeve uzeti sa sobom i sl.)”, stoji u članku 88. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
- Valjda više od tog policajca želim ostaviti svoj automobil sigurnim - zaključuje Melita.
Izvor iz Ministarstva unutarnjih poslova, kao i više policajaca, potvrđuju nam kako je unatrag nekoliko godina neslužbeni naputak, bez ikakvog pisanog traga, da policajci što više pišu novčane kazne kako bi se punio državni proračun.
- Stvarno je besmisleno da treniramo strogoću i držimo se zakona ko pijan plota na benignim prekršajima. Davno nam je rečeno da se u postaju nakon odrađene smjene ne smijemo vratiti bez pet, šest ispisanih kazni - kaže nam prometni policajac.
Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk
- Dozer
#2573 Re: ZOBS
Ovo gore vezano za Prebivaliste i Boraviste je tacno.
Drugi par rukava nastupa ako neko ima dvojno drzavljanstvo, a samim tim i duple licne dokumente, ali u razlicitim drzavama.
Drugi par rukava nastupa ako neko ima dvojno drzavljanstvo, a samim tim i duple licne dokumente, ali u razlicitim drzavama.
-
tempuser
#2574 Re: ZOBS
Dvojno drzavljanstvo ne daje nikakve dodatne mogucnosti. Mozes imati 31 drzavljatvo, ali, postujuci nacionalne zakone koji se baziraju a reciprocitetu i podudaranju, mozes imati samo jedno stalno prebivaliste. Ne mozes ostovremenio zivjeli na 2 mjesta. Dupli licni dokumenti koji se izdaju prema mjestu prebivalista su nezakoniti. Kod nas su vrlo cesti ti slucajevi zbog nesretno aneksa 7 dejtonskog sporazuma i povratka svih na svoje pri cemu se "povratnicima" bezuslovno izdaju dokumenti prema prijeratnim prebivalistima i bez obzida na to sto 20 i kusur godina imaju stalno prebivaliste u 3. zemlji. Kod nas postoje zakoni i rokovi o prijavi i odjavi prebivalista i boravista, ali kako nema drzave sto se zloupotrebljava. Po pitanju vozacke dozvole drzave izjednacavaju stalanoprebivaliste i boraviste. razlog je vrlo jednostavan, nijedna drzava ne dozvoljava da je na njenoj teritoriji nastanjen ili boravi vozac nad kojim nema administrativnu i pravnu kontrolu. Ako postavljacu pitanja zbog privremenogboravka u Njemackoj BiH vozacka dozvola nije vazila, kako mu moze vaziti DE vozacka u BiH gdje je stalno nastanjen??? Cinjenica da ima auto reg. na svoje ime je element dokaz da ima prebivaliste u BiH.Dozer wrote:Ovo gore vezano za Prebivaliste i Boraviste je tacno.
- Dozer
#2575 Re: ZOBS
U slucaju dvojnog drzavljanstva mozes imati samo jedno stalno prebivaliste - u jednoj/svakoj zemlji u kojoj imas drzavljanstvo.
Npr. Ako imas DE drzavljanstvo, onda tamo imas i stalno prebivaliste. Ako imas i BH drzavljanstvo, onda imas stalno prebivaliste i u BIH.
Stvar je u tome sto ne mozes u jednoj zemlji prijaviti stalno prebivaliste u toj zemlji, a s dokumentima druge zemlje.
Da bi prijavio stalno prebivaliste u nekoj zemlji, moras imati i dokumente te zemlje. Ako ih nemas, onda ti je u toj zemlji samo boraviste, dok ti je prebivaliste u zemlji cije drzavljanstvo i dokumente imas.
Takodjer, cak i s dokumentima u svojoj zemlji, ipak mozes imati i prebivaliste i boraviste.
Prebivaliste je tamo gdje si u sistemu registrovan da ti je stalna adresa, sto dokazujes kupoprodajnim ugovorom, dugorocnim ugovorom o najmu, vjencanim listom (ukoliko stan/kuca nije na tvoje ime), a boraviste moze biti i hotel, rentirani stan, garaza, tj. sve ono gdje nisi prijavljen kao na stalnu adresu i sa licnim dokumentima, nego mozes tu biti privremeno na osnovu ugovora o zakupu.
Npr. Ako imas DE drzavljanstvo, onda tamo imas i stalno prebivaliste. Ako imas i BH drzavljanstvo, onda imas stalno prebivaliste i u BIH.
Stvar je u tome sto ne mozes u jednoj zemlji prijaviti stalno prebivaliste u toj zemlji, a s dokumentima druge zemlje.
Da bi prijavio stalno prebivaliste u nekoj zemlji, moras imati i dokumente te zemlje. Ako ih nemas, onda ti je u toj zemlji samo boraviste, dok ti je prebivaliste u zemlji cije drzavljanstvo i dokumente imas.
Takodjer, cak i s dokumentima u svojoj zemlji, ipak mozes imati i prebivaliste i boraviste.
Prebivaliste je tamo gdje si u sistemu registrovan da ti je stalna adresa, sto dokazujes kupoprodajnim ugovorom, dugorocnim ugovorom o najmu, vjencanim listom (ukoliko stan/kuca nije na tvoje ime), a boraviste moze biti i hotel, rentirani stan, garaza, tj. sve ono gdje nisi prijavljen kao na stalnu adresu i sa licnim dokumentima, nego mozes tu biti privremeno na osnovu ugovora o zakupu.