BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Streptokok

#2551 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

155_mm wrote:pa valjda GINEX i znaci nesto kao Gorazdanska INdustrija EXploziva.
Vojnog eksploziva?

Pokusavam to pronaci na internetu ali nigdje se to ne spominje.
prog321

#2552 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

155_mm wrote: nikako mi nije jasno za ovu samohodnu haubicu iz BNT-a. toliko se o njoj prica a niko da je vidio i skicu od te haubice a kamo li prototip. a ovdje tvrde da je i proizvodnja usvojena. pa kako su poceli pocet ce je izvoziti a da je niko nece ni vidjeti.
Image

Mocno oruzje.
Streptokok

#2553 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

zna li se ko proizvodi ova vozila?
lajkujMe

#2554 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by lajkujMe »

prog321 wrote:
155_mm wrote: nikako mi nije jasno za ovu samohodnu haubicu iz BNT-a. toliko se o njoj prica a niko da je vidio i skicu od te haubice a kamo li prototip. a ovdje tvrde da je i proizvodnja usvojena. pa kako su poceli pocet ce je izvoziti a da je niko nece ni vidjeti.
Image

Mocno oruzje.
Ovo se kod nas proizvodi??? :shock:
prog321

#2555 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

Srbija proizvodi, Ali ako BNT radi onda sigurno kopiraju.
Napraviti haubicu 155ku je zavidan posao. Ako to znamo onda to sve staviti na kamion nije veliki pothvat.
kopijas34

#2556 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kopijas34 »

prog321 wrote:Srbija proizvodi, Ali ako BNT radi onda sigurno kopiraju.
Napraviti haubicu 155ku je zavidan posao. Ako to znamo onda to sve staviti na kamion nije veliki pothvat.
:-)
prog321

#2557 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

Sta je nejasno ?
Pa haubica je 3/4 posla.

To moze i ovako izgledati.

Image
Streptokok

#2558 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

e jebga sad. ja konto ovo iz bnt-a. mogo si komotno i neku američku samohodku postaviti, isto je to. :D
KIMBO

#2559 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KIMBO »

Pošto se priča za ovu samohodnu haubicu 155mm, evo sinoć u onoj emisiji Trhulj reče za nju i za 148 drugih stvari iz namjenske industrije, "odnosno u periodu 2011-2014 g. 148 sredstava razvijeno". najzanimljivi dio 41-48 minute gdje to govori. E sad daj bože da je tako da mi radimo, pa makar da je i šista kopija neka je.

prog321

#2560 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

Streptokok wrote:
e jebga sad. ja konto ovo iz bnt-a. mogo si komotno i neku američku samohodku postaviti, isto je to. :D

Po nekim pricama BNT i proizvodi neke od tih srpskih samohotki.
Prodaje je nekoj srpskoj firmi koja ih izvozi pod srpskom zastavom. Ne znam koliko je tacno.
muzicar_iz_parka

#2561 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by muzicar_iz_parka »

Mislim da su u Srbiji koristili cijevi topa M-46 za tu njihovu "Noru".
155_mm

#2562 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Streptokok wrote:

ma niko do sada nije vidio tu BNT-ovu samohodnu haubicu tako da je nemoguce i postaviti. a ovi vec usvojili proizvodnju. :shock:
u srbiji bi se do sad svi ministri u vladi slikali sa skicom te haubice a kamoli sa gotovim proizvodom.

ali ako i bude sta od toga bit ce najvjerovatnije isti koncept kao u srbije "turi topce na kamionce i vozi misko"
155_mm

#2563 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

KIMBO wrote:Pošto se priča za ovu samohodnu haubicu 155mm, evo sinoć u onoj emisiji Trhulj reče za nju i za 148 drugih stvari iz namjenske industrije, "odnosno u periodu 2011-2014 g. 148 sredstava razvijeno". najzanimljivi dio 41-48 minute gdje to govori. E sad daj bože da je tako da mi radimo, pa makar da je i šista kopija neka je.

evo i ovdje se pominje ta samohodna haubica. nevidljiva neka haubica. :D
ali dobro je da se napokon sve vise izlazi u javnost sa namjenskom industrijom da se poveca interes javnosti kako bi se otezale malverzacije.
155_mm

#2564 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

muzicar_iz_parka wrote:Mislim da su u Srbiji koristili cijevi topa M-46 za tu njihovu "Noru".
koristili su zatvarac i hidraulicku kocnicu. i zbog toga je vojska srbije morala proglasiti te topove m46 ne perspektivnim i dati ih na sjecu. nikako mi nije jasno sto te djelove nisu narucili u BNT-u. ovi bi im to sigurno napravili.
prog321

#2565 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

Zar nije 130mm na M-46?
Mada kad pogledam ovu srpsku samohotku po izgledu cijevi ne podsjeca na našu Noru nikako.
Streptokok

#2566 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

meni i dalje nije jasno ko im je proizvođač eksploziva. ginex definitivno nije. drago bi mi bilo da ga neko proizvodi osim vitezita, ali sve mi se čini da je to novinar lupao gluposti.
racionalista

#2567 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by racionalista »

goraždani ;)

POZITIVAN TREND IZVOZA NAMJENSKE INDUSTRIJE BIH - GINEX OČEKUJE PRIHOD OD 25 MILIONA KM U OVOJ GODINI
U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu danas je održan sastanak Grupacije namjenske industrije, a povod je bio Sporazum BiH i Republike Turske o saradnji u oblasti odbrambene industrije, koji je stupio na snagu u februaru ove godine. - Postoje određeni modeli koji se mogu iskoristiti za tješnju saradnju i to posebno na projektima između odbrambene industrije Turske i BiH i danas je prvi pripremni sastanak između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Grupacije namjenske industrije kako bismo sagledali koji su to modeli direktne privredne saradnje koju možemo ostvariti na osnovu tog sporazuma - izjavila je pred početak sastanka direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović.
Izvoz namjenske industrije BiH bilježi dobre trendove posebno u odnosu na 2013. godinu jer je već za deset mjeseci ove godine premašen ukupan prošlogodišnji izvoz. U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) kažu da bi, ukoliko se ovakav trend zadrži do kraja godine, taj izvoz mogao premašiti 85 miliona KM.
Izvoz je već porastao i tu nije riječ samo o oružju i municiju, već i tzv. proizvodima posebne namjene. Tako naprimjer fabrike u Goraždu izvoze čaure ili određene dijelove za sportsku municiju koji se u EU ne tretiraju kao oružje, ali se zbog pooštrene kontrole u našoj državi to vodi i posebnim procesima također kontroliše.
Direktor Unis Ginexa iz Goražda Jusuf Hubjer kazao je da izuzetno dobro rade i posluju u odnosu na prije desetak godina kada su imali ukupan prihod tri do četiri miliona KM, a ove godine se nadaju da će biti 25 miliona KM, od čega je više od 80 posto izvoza.
Firma izvozi u Tursku, a od ovog sastanka, kako je dodao Hubjer, očekuju da prošire saradnju sa tom zemljom.
Na pitanje ko im je najviše pomogao, Hubjer je rekao da su najmanje pomoći imali od države, a najviše od radnika koji su izdvajali od svojih primanja.
"Ukupni kapital fabrike je bio 16 miliona KM, a sada je 32 miliona KM", istakao je Hubjer.
Naveo je da se bave proizvodnjom inicirajućih sredstava - inicijalne kapisle za malu municiju do 12,7 mm, detonatorske kapisle za artiljerijsku municiju preko 20 mm i rade u zadnje vrijeme električne detonatore za raketne sisteme. Zaposleno je trenutno oko 500 radnika, a u početku ih je bilo 150.
FENA
155_mm

#2568 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

interesantan prilog o namjenskoj industriji.

http://www.bhrt.ba/vijesti/bih/namjensk ... -privrede/

i ovdje se pominje ta famozna samohodna haubica dugog dometa koju niko do sada nije vidio. sto je kriju toliko :?

zna li ko zbog ceg namjenska industrija BiH ne moze da proizvodi za OS BiH? pa osnova namjenske industrije u srbiji je proizvodnja za vlastitu vojsku.

kako ministar tvrdi vitezit izgleda ide u stecaj. zavrsena prica.
Klavikula

#2569 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Klavikula »

155_mm wrote:zna li ko zbog ceg namjenska industrija BiH ne moze da proizvodi za OS BiH?
mogu oni proizvoditi, ali nema ko kupovati.
155_mm

#2570 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Klavikula wrote:
155_mm wrote:zna li ko zbog ceg namjenska industrija BiH ne moze da proizvodi za OS BiH?
ministar u ovom prilogu doslovno kaze "kada govorite o BiH koja ne moze da proizvodi za svoje OS".
jao_situacije

#2571 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

155_mm wrote:interesantan prilog o namjenskoj industriji.

http://www.bhrt.ba/vijesti/bih/namjensk ... -privrede/

i ovdje se pominje ta famozna samohodna haubica dugog dometa koju niko do sada nije vidio. sto je kriju toliko :?

zna li ko zbog ceg namjenska industrija BiH ne moze da proizvodi za OS BiH? pa osnova namjenske industrije u srbiji je proizvodnja za vlastitu vojsku.

kako ministar tvrdi vitezit izgleda ide u stecaj. zavrsena prica.
Haubica je naš secret weapon ne mogu dušmani ove zemlje da je vide.
iz zadnje klupe

#2572 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iz zadnje klupe »

Da završimo vise priču o toj haubici, znači kako diretkor BNT reče, oni zadnje dvije rade na razvoju dva nova artilj. oružja, i završetak tih projekata zavisi od pomoći vlade, to rekao na BHT-u, ne znam gdje je taj snimak, evo slicnog priloga sa TV Kiseljak ( o tome priča od 2.09 minute)

http://www.tvkiss.net/index.php/vijesti ... ski-ugovor

Nego mene jedna stvar kopka...

Koliko znam na mašinskom fakultetu postoji odsjek za odbrambene tehnologije (www.dtd.ba) koji je u zadnjih 10 godina isškolovao dosta kadra.

Šta je s tim diplomcima, rade li u svojoj struci, je li se koji zaposlio u kojoj fabrici o kojoj smo pričali ovde, ili to podrazumijeva neki nivo tajnosti, jer nisam vidio da se tokom ove rasprave uključio bilo koji od njih ?
155_mm

#2573 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

iz zadnje klupe wrote:Da završimo vise priču o toj haubici, znači kako diretkor BNT reče, oni zadnje dvije rade na razvoju dva nova artilj. oružja, i završetak tih projekata zavisi od pomoći vlade, to rekao na BHT-u, ne znam gdje je taj snimak, evo slicnog priloga sa TV Kiseljak ( o tome priča od 2.09 minute)

http://www.tvkiss.net/index.php/vijesti ... ski-ugovor

Nego mene jedna stvar kopka...

Koliko znam na mašinskom fakultetu postoji odsjek za odbrambene tehnologije (http://www.dtd.ba) koji je u zadnjih 10 godina isškolovao dosta kadra.

Šta je s tim diplomcima, rade li u svojoj struci, je li se koji zaposlio u kojoj fabrici o kojoj smo pričali ovde, ili to podrazumijeva neki nivo tajnosti, jer nisam vidio da se tokom ove rasprave uključio bilo koji od njih ?
kako da zavrsimo kad nismo ni poceli. niko nije ni vidio tu haubicu. niti se zna o kakvom konceptu se radi. a da zabuna bude jos vece sad se pominje jos jedno oruzje koje bi moglo biti brend BNT-a a mozda i BiH. da se tu ne radi mozda o novoj koncepciji ORKAN-a. :?
Klavikula

#2574 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Klavikula »

155_mm wrote:
Klavikula wrote:
ministar u ovom prilogu doslovno kaze "kada govorite o BiH koja ne moze da proizvodi za svoje OS".
vjerovatno su onda u pitanju rezervni dijelovi i oprema za helikoptere.

od ostalog se nabavlja uglavnom gace, carape, krompir i te stvari.
155_mm

#2575 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Klavikula wrote:vjerovatno su onda u pitanju rezervni dijelovi i oprema za helikoptere.

od ostalog se nabavlja uglavnom gace, carape, krompir i te stvari.
nikad nisam cuo za ratne gace PRETIS. vjerovatno imaju mali "dzepic" da se cojek more usrat rahat kad zagusti. :D
ovdje se doslovno govori da "kada govorite o BiH koja ne moze da proizvodi za svoje OS". a ne kaze se danas imamo veoma male OS tako da one malo kupuju od nas. iako vec dugo vremena pratim desavanje u namjenskoj industriji nikad nisam cuo da je na primjer PRETIS ili IGMAN bilo sta isporucili za OS BiH. znaci nije iskljuceno da namjenska ne moze da radi za OS BiH nekim ogranicenjem. znam da se je jos u dejtonu predlagalo od strane srba da se "zabrani aliji" da uspostavi ponovo namjensku industriju.

ako postoji neko ogranicenje onda ne postoji ni teoretska sansa da se te samohodne haubice nadju u naoruzanju OS BiH. a ako se uzme u obzir da HR nabavlja 12 haubica Pz2000 i da ce SRB vjerovatno morati na to odgovoriti sa minimalno 36 haubica NORA- B52 onda se postavlja pitanje kako udovoljiti ugovoru o izbalansiranosti vatrene moci u regionu ako BiH ne bude mogla nabaviti ni haubice vlastite proizvodnje.
Post Reply