Vojnog eksploziva?155_mm wrote:pa valjda GINEX i znaci nesto kao Gorazdanska INdustrija EXploziva.
Pokusavam to pronaci na internetu ali nigdje se to ne spominje.
Vojnog eksploziva?155_mm wrote:pa valjda GINEX i znaci nesto kao Gorazdanska INdustrija EXploziva.
155_mm wrote: nikako mi nije jasno za ovu samohodnu haubicu iz BNT-a. toliko se o njoj prica a niko da je vidio i skicu od te haubice a kamo li prototip. a ovdje tvrde da je i proizvodnja usvojena. pa kako su poceli pocet ce je izvoziti a da je niko nece ni vidjeti.
Ovo se kod nas proizvodi???prog321 wrote:155_mm wrote: nikako mi nije jasno za ovu samohodnu haubicu iz BNT-a. toliko se o njoj prica a niko da je vidio i skicu od te haubice a kamo li prototip. a ovdje tvrde da je i proizvodnja usvojena. pa kako su poceli pocet ce je izvoziti a da je niko nece ni vidjeti.
Mocno oruzje.
prog321 wrote:Srbija proizvodi, Ali ako BNT radi onda sigurno kopiraju.
Napraviti haubicu 155ku je zavidan posao. Ako to znamo onda to sve staviti na kamion nije veliki pothvat.
e jebga sad. ja konto ovo iz bnt-a. mogo si komotno i neku američku samohodku postaviti, isto je to.prog321 wrote:Srbija proizvodi, Ali ako BNT radi onda sigurno kopiraju.
Napraviti haubicu 155ku je zavidan posao. Ako to znamo onda to sve staviti na kamion nije veliki pothvat.
Streptokok wrote:e jebga sad. ja konto ovo iz bnt-a. mogo si komotno i neku američku samohodku postaviti, isto je to.prog321 wrote:Srbija proizvodi, Ali ako BNT radi onda sigurno kopiraju.
Streptokok wrote:e jebga sad. ja konto ovo iz bnt-a. mogo si komotno i neku američku samohodku postaviti, isto je to.prog321 wrote:Srbija proizvodi, Ali ako BNT radi onda sigurno kopiraju.
evo i ovdje se pominje ta samohodna haubica. nevidljiva neka haubica.KIMBO wrote:Pošto se priča za ovu samohodnu haubicu 155mm, evo sinoć u onoj emisiji Trhulj reče za nju i za 148 drugih stvari iz namjenske industrije, "odnosno u periodu 2011-2014 g. 148 sredstava razvijeno". najzanimljivi dio 41-48 minute gdje to govori. E sad daj bože da je tako da mi radimo, pa makar da je i šista kopija neka je.
koristili su zatvarac i hidraulicku kocnicu. i zbog toga je vojska srbije morala proglasiti te topove m46 ne perspektivnim i dati ih na sjecu. nikako mi nije jasno sto te djelove nisu narucili u BNT-u. ovi bi im to sigurno napravili.muzicar_iz_parka wrote:Mislim da su u Srbiji koristili cijevi topa M-46 za tu njihovu "Noru".
mogu oni proizvoditi, ali nema ko kupovati.155_mm wrote:zna li ko zbog ceg namjenska industrija BiH ne moze da proizvodi za OS BiH?
ministar u ovom prilogu doslovno kaze "kada govorite o BiH koja ne moze da proizvodi za svoje OS".Klavikula wrote:mogu oni proizvoditi, ali nema ko kupovati.155_mm wrote:zna li ko zbog ceg namjenska industrija BiH ne moze da proizvodi za OS BiH?
Haubica je naš secret weapon ne mogu dušmani ove zemlje da je vide.155_mm wrote:interesantan prilog o namjenskoj industriji.
http://www.bhrt.ba/vijesti/bih/namjensk ... -privrede/
i ovdje se pominje ta famozna samohodna haubica dugog dometa koju niko do sada nije vidio. sto je kriju toliko
zna li ko zbog ceg namjenska industrija BiH ne moze da proizvodi za OS BiH? pa osnova namjenske industrije u srbiji je proizvodnja za vlastitu vojsku.
kako ministar tvrdi vitezit izgleda ide u stecaj. zavrsena prica.
kako da zavrsimo kad nismo ni poceli. niko nije ni vidio tu haubicu. niti se zna o kakvom konceptu se radi. a da zabuna bude jos vece sad se pominje jos jedno oruzje koje bi moglo biti brend BNT-a a mozda i BiH. da se tu ne radi mozda o novoj koncepciji ORKAN-a.iz zadnje klupe wrote:Da završimo vise priču o toj haubici, znači kako diretkor BNT reče, oni zadnje dvije rade na razvoju dva nova artilj. oružja, i završetak tih projekata zavisi od pomoći vlade, to rekao na BHT-u, ne znam gdje je taj snimak, evo slicnog priloga sa TV Kiseljak ( o tome priča od 2.09 minute)
http://www.tvkiss.net/index.php/vijesti ... ski-ugovor
Nego mene jedna stvar kopka...
Koliko znam na mašinskom fakultetu postoji odsjek za odbrambene tehnologije (http://www.dtd.ba) koji je u zadnjih 10 godina isškolovao dosta kadra.
Šta je s tim diplomcima, rade li u svojoj struci, je li se koji zaposlio u kojoj fabrici o kojoj smo pričali ovde, ili to podrazumijeva neki nivo tajnosti, jer nisam vidio da se tokom ove rasprave uključio bilo koji od njih ?
vjerovatno su onda u pitanju rezervni dijelovi i oprema za helikoptere.155_mm wrote:ministar u ovom prilogu doslovno kaze "kada govorite o BiH koja ne moze da proizvodi za svoje OS".Klavikula wrote:mogu oni proizvoditi, ali nema ko kupovati.155_mm wrote:zna li ko zbog ceg namjenska industrija BiH ne moze da proizvodi za OS BiH?
nikad nisam cuo za ratne gace PRETIS. vjerovatno imaju mali "dzepic" da se cojek more usrat rahat kad zagusti.Klavikula wrote:vjerovatno su onda u pitanju rezervni dijelovi i oprema za helikoptere.
od ostalog se nabavlja uglavnom gace, carape, krompir i te stvari.