Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#2551 Izvještaj

Post by Mu'min »

Jučer probali ukiseljenu mrkvu po receptu kojeg smo spominjali u ovoj temi i mogu reći da je ocjena 9/10.
Plaho zadovoljni.

Jučer obrao mini papričice iz 2 saksije, danas ih kiselimo ako Bog da.

A ona na njivi čekamo da li će biti šta od njih prije nego što udari mraz.

Ostali?
holowey

#2552 Re: Bášča

Post by holowey »

od ovog mog eksperimenta mi je ostalo 5-6 velikih crvenih paprika... kontam da napravim filete od njih i stavim u teglu da se kisele... koja je procedura za to?
ekonomistica78

#2553 Re: Bášča

Post by ekonomistica78 »

holowey wrote:od ovog mog eksperimenta mi je ostalo 5-6 velikih crvenih paprika... kontam da napravim filete od njih i stavim u teglu da se kisele... koja je procedura za to?
Možeš ih obariti tj. prokuhati u vreloj vodi, zatim poredati u tegle, (ovo je previše za tvoju količinu paprika) uzeti 2,5 l vode, pola litra ocata, 125 gr. soli, 125 gr šećera, četvrtinu kesice vinobrana i konzervansa, sve to dobro izmješati i zaliti paprike.
Na kraju dodati isjeckan bijeli luk, peršun i biber u zrnu, bude odlično.
flag

#2554 Re: Bášča

Post by flag »

Evo i mene - a evo i onog što je ostalo još da se ubere :-D
mladi luk, posađen negdje početkom avgusta.
Image
zebra paradajz, još se dobro drži.
Image
bijeli, jaje patlidžan, nema ga više Oti, ovo je zadnje što je bilo da se ubere
Image
Mumineeee, evo paprika, onako... malo opasne (ljute)
Image
i obične paprike
Image
I gotovooooo sa baščom. To je to za ovu godinu, imam još nešto malo luka (mladog) i nešto boranije koja odlično napreduje. Jah, zaboravih... ovo je ubrano prekjučer, 9-og. Nije loše skoro za sredinu oktobra.
kerima1

#2555 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Flag sta cete vi sa zelenim paradajzom daj mi ideju kod mene puna basta tog zelenisa,a ne moze vise uzreti.
posto Mu"min trazi izvjestaj da kazem osto"ovaj paradajz zeleni,persun,blitva.susil"ko persun?ja zavezem na spagu i objesim zavezljaj kad se osusi rukom izmrvim i u tegle.
flag

#2556 Re: Bášča

Post by flag »

kerima1 wrote:Flag sta cete vi sa zelenim paradajzom daj mi ideju kod mene puna basta tog zelenisa,a ne moze vise uzreti.
posto Mu"min trazi izvjestaj da kazem osto"ovaj paradajz zeleni,persun,blitva.susil"ko persun?ja zavezem na spagu i objesim zavezljaj kad se osusi rukom izmrvim i u tegle.
Ma ovi su zebra - taj ostaje zelene boje i kada je skroz zreo. Na ovoj slici ovi malo tamniji su zreli i već su skoro pojedeni. A onaj obični paradajz - koji je ostao zelen a počeo je da maveni... nih čekamo da pocrvene na prozorskoj dasci i takođe u salatu :D. A onaj koji baš neće da se zacrveni... nemam pojma šta će moja žena uraditi s tim, valjda će ukiseliti. Nemam baš neku korisnu ideju za zeleni paradajz.
bizet

#2557 Re: Bášča

Post by bizet »

:) ma gdje ste bastovani

ja imam 2 tikvice u basti...to ce se pojesti ovaj vikend...trebam povaditi mrkvicu i u zamrzivac...kisele salate i kiselu zimnicu ne pravim...muz ne jede kiselo a meni rijetko padne a um...dobijemo od nasih da ni ne stignemo pojesti, jedino sto volim imati je kiseli kupus zbog sarme i to je sve

no evo moj mali nar...nikla su 3...zna li ko kako cu ove biljcice uzgojiti?

Image

Image
hrastov žižak

#2558 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

@flag
sviđa mi se vizuelno taj bijeli patlidžan. ima li njegovih sjemenki u komercijalnoj prodaji?
Mu'min

#2559 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Image
Image
Image
i obične paprike
Image
I gotovooooo sa baščom. To je to za ovu godinu, imam još nešto malo luka (mladog) i nešto boranije koja odlično napreduje. Jah, zaboravih... ovo je ubrano prekjučer, 9-og. Nije loše skoro za sredinu oktobra.
Svaka čast FLAG.

Kad kad su prošli izbori, nadam se da ćemo se čuti šta češće. Bar još ovu heftu dok sam kraj računara. :)
Ovaj bijeli patlidažn je baš simpatičan.
A paprike su ti prave, možda neće razljutiti komšiju ti vojnika al ne brini dobi će i on svoju "dozu". :lol:

Kako se ti sviđa Green Zebra? Mene ovi zeleni nisu previše očarali.

Ja moram sutra-prekosutra opet pogledati moje paprike (jedine ostale) i pokoji paradajz, dok čekamo mrkvu.
flag

#2560 Re: Bášča

Post by flag »

hrastov žižak wrote:@flag
sviđa mi se vizuelno taj bijeli patlidžan. ima li njegovih sjemenki u komercijalnoj prodaji?
Ima, ja ovo kupio proljetos u Agricomu u Hadžićima. Vjerovatno ima u svakoj poljoapoteci, proizvođač je Semenarna Ljubljana i F1 je - znači nema ostavljanja sjemena.
Mu'min

#2561 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:F1 je - znači nema ostavljanja sjemena.
Tebi haman izbori naškodili? :lol:
Šta nema ostavljanja ako je F1? :D
flag

#2562 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote: Kad kad su prošli izbori, nadam se da ćemo se čuti šta češće. Bar još ovu heftu dok sam kraj računara. :)
Ovaj bijeli patlidažn je baš simpatičan.
A paprike su ti prave, možda neće razljutiti komšiju ti vojnika al ne brini dobi će i on svoju "dozu". :lol:

Kako se ti sviđa Green Zebra? Mene ovi zeleni nisu previše očarali.

Ja moram sutra-prekosutra opet pogledati moje paprike (jedine ostale) i pokoji paradajz, dok čekamo mrkvu.
evo vidiš... ha prošli izbori - ha ja udario po pisaniji... Ma ovaj bijeli je baš ukusan i lijepo izgleda. Ja sam u mojoj bližoj mahali jedini ovaj posadio. Svi su ga gledali sumnjivo... k'o kontaju kakav je ovo albino... roba sa greškom :lol: :lol: :lol:
Paprika bi bilo k'o u Makedoniji da je bilo više vode ljetos, nikada nisu ovako hvala Bogu rodile. I još ima neobranih koliko hoćeš, ali su sitne pa se ne isplati ni obrati ih! Jadnice valjda se tek sada dočepale vode pa počele cvjetati k'o lude.
Za komšiju nažalost sumnjam da će probati - imao je tešku operaciju i nema više ljutog.
Pa meni je fina ova zebra Mu'mine, ima interesantan ukus, malo je kiselkasta... k'o da ima i viška C vitamina. I ova Zelena zebra je bila čudo u mahali... i ovo je bezbeli roba sa mahanom :lol:
Mu'min wrote:
flag wrote:F1 je - znači nema ostavljanja sjemena.
Tebi haman izbori naškodili? :lol:
Šta nema ostavljanja ako je F1? :D
Pa nije više to - to, jeste opet ta biljka, ali i urod, a Bogme i ukus dosta ofali
vrtlar

#2563 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ko ima zelenog paradajza neka ga umota u novinu i u podrum ili na neko hladnije mjesto imat ce oko nove god paradajza.Ukus nije kao friski ali je ipak super u odnosu na kupovni.
Mu'min

#2564 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Za komšiju nažalost sumnjam da će probati - imao je tešku operaciju i nema više ljutog.
:? Šteta. :(
flag wrote:Pa meni je fina ova zebra Mu'mine, ima interesantan ukus, malo je kiselkasta... k'o da ima i viška C vitamina. I ova Zelena zebra je bila čudo u mahali... i ovo je bezbeli roba sa mahanom :lol:
Ja kako vidim ti si čudo u mahali. :lol:
Kao što reko zeleni paradajzi me ne privlače previše al svake godine posadim po 1 do 2 sadnice, reda radi.
flag wrote:
Mu'min wrote:Šta nema ostavljanja ako je F1? :D
Pa nije više to - to, jeste opet ta biljka, ali i urod, a Bogme i ukus dosta ofali
Daj ba flag, mani te komercialne priče. To je možda priča za nekog koji hoće 1.000 sadnica iste sorte i kad nosi na pijacu da su svi isti kod blizanci, da je tolika i tolika rodnost inače propada sezona.

A mi obična raja, samo neka je ukusa in rodnost srednja. Ako je malo kvrdžav neće propast svijet.
Ova priča sa "arijsko čistim F1 sjemeni" paše proizvođačima koji se vežu da samo kod njih kupuješ.
Gore od ovog je Monsanto priča.
vrtlar

#2565 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:Evo i mene - a evo i onog što je ostalo još da se ubere :-D
mladi luk, posađen negdje početkom avgusta.

zebra paradajz, još se dobro drži.

i obične paprike

A slike cvijeca :? :? :-) :-) :mrgreen: :D ;-) Ovo je super za oktobar ali nemoj se ti stiditi postavi slike i cvijeca ja cu zacepiti usta da ne pricam. :mrgreen: :D
flag

#2566 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote:Ko ima zelenog paradajza neka ga umota u novinu i u podrum ili na neko hladnije mjesto imat ce oko nove god paradajza.Ukus nije kao friski ali je ipak super u odnosu na kupovni.
Pa gdje si ti cvje... mh Vrtlaru, majka mu stara :D. Eto kod mene već su novine na paradajzu - mogu pročitati stare vijesti prije nego pojedemo. K'o nekad kada se na sirnicu novina oslika...
Važi, stižu i slike cvijeća, evo me na poslu - nemam ovdje tih slika :D
flag

#2567 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote: Daj ba flag, mani te komercialne priče. To je možda priča za nekog koji hoće 1.000 sadnica iste sorte i kad nosi na pijacu da su svi isti kod blizanci, da je tolika i tolika rodnost inače propada sezona.

A mi obična raja, samo neka je ukusa in rodnost srednja. Ako je malo kvrdžav neće propast svijet.
Ova priča sa "arijsko čistim F1 sjemeni" paše proizvođačima koji se vežu da samo kod njih kupuješ.
Gore od ovog je Monsanto priča.
Iz vlastitog iskustva Mu'mine... Predprošle godine ostavili sjeme Kalifornijskog čuda (paprika Semenarne Ljubljana - F1) Prošle godine to sjeme sadili... ma ni na šta nalik... Bile su one rodile, onako, hajd' recimo solidan urod. Ali veličina i debljina "mesa" parprike.... ma smiješmo... Odmah do su bile posađene iz kesice (takođe Ca čudo istog proizvođača), ma nema teorije da se uopšte može porediti. Ove "iz kesice" su bile baš prave paprike, a one koje smo ostavili - k'o da smo ih 93-će na humanitarnoj pomoći dobili :lol: :x
Mu'min

#2568 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Zato sadi ono što je provjereno.
Mani se Semenarne Ljubljana jer je zadnje vrijeme pravi šalabajzeri što se tiče sjemena.
Al eto prihvaćam tvoj komentar ko istinit i prema tome F1 tu očito se pika.

No kakva li je paprika moja rahmetli nena imala a nikad F1 čula ni vidjela, ni apoteke, već što sjeme ostavi ove godine to sije druge .
Treba malo zakupat dublje da se vidi šta je uzrok takvim razlikama...

ms
Mu'min
flag

#2569 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:Zato sadi ono što je provjereno.
Mani se Semenarne Ljubljana jer je zadnje vrijeme pravi šalabajzeri što se tiče sjemena.

No kakva li je paprika moja rahmetli nena imala a nikad F1 čula ni vidjela, ni apoteke, već što sjeme ostavi ove godine to sije druge .

ms
Mu'min
Pa bolan Mu'mine to i jeste logično. Tvoja rahmetli nana je vlastito sjeme reproducirala... Ako je nana eventualno kupila sjeme... pa kupila ga je od kone iz sela ili mahale koja je isto tako ostavljala sjeme od svoje nane. Nisu se naninog sjemena (još) bili dočepali laboratoriji... A kad su ga se dočepali... šta su uradili ? Uništili, osakatili i doveli te do situacije da kažeš sam sebi "ma hajde, pa kesica je samo 0,50 KM - ne isplati se ni ostavljati" Ali, šta li je u kesici sjemena?! Druga je priča sjeme koje sam ja ostavio za reprodukciju... kada je prvo sjeme koje sam imao već bilo genetski (100%) modifikovano. I šta očekivati od tog sjemena - da ti Semenarna ili bilo koja druga sjemenarna proda sjeme koje nikada više nećeš morati kod njih kupiti/obnovititi... Ma nema teorije moj Mu'mine
Last edited by flag on 12/10/2012 13:34, edited 1 time in total.
hrastov žižak

#2570 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

@flag, hvala
Disadvantages
The main advantage of F1 hybrids in agriculture is also their drawback. When F1 cultivars are used for the breeding of a new generation, their offspring (F2 generation) will vary greatly from one another. Some of the F2 generation will be high in homozygous genes, as found in the weaker parental generation, and these will have a depression in yield and lack the hybrid vigour. From the point of view of a commercial seed producer which does not wish its customers to produce their own seed, this genetic assortment is a desired characteristic.
Both inbreeding and crossing the lines requires a lot of work, which translates into a much higher seed cost. In general, the higher yield offsets this disadvantage.
F1 hybrids mature at the same time when raised under the same environmental conditions. This is of interest for modern farmers, because all ripen at the same time and can be harvested by machine. Traditional varieties are often more useful to gardeners because they crop over a longer period of time, avoiding gluts and food shortages.
Pa dobro, f1 su hibridi, nije to toliko loše naspram Monsantove đavolje rabote, barem ne po zdravlje.
safran

#2571 Re: Bášča

Post by safran »

Mu'min wrote:Zato sadi ono što je provjereno.

ms
Mu'min
Pa nema tu nikakve misterije. Nana je sadila čiste sorte što i mi danas možemo činiti. Nemojte saditi hibride i nema potrebe da vodite računa o F1 jer se ta oznaka odnosi samo na njih. Međutim, nana nije samo čuvala svoje sjeme. Radila je još nešto - razmjenjivala je sjeme sa komšinicama i rođacima - tj. bez znanja genetike nana je vodila računa o genetičkom diverzitetu svojih usjeva :lol: . Naime, evo šta se dešava - ako iz godine u godinu koristite istu reproduktivnu liniju sjemena, bez razmjene sa drugim proizvođačima, povećavate stopu ukrštanja u srodstvu i možete očekivati slabiji urod. Eh, sad, da razmnožavate krave - znali biste da kravu trebate odvesti biku koji joj nije blizak rod. Isto vam se odnosi i na biljke. Dakle, ne morate ovisiti o Sjemenarni - dovoljno je svake godine razmjeniti dio sjemena iste sorte sa proizvođačem ili više njih i naredne sezone saditi mješavinu sjemena.

Evo da malo približim na primjeru flagovih paprika. Kupljeno sjeme - dobar urod, ostavljeno sjeme - lošiji urod. Svaki organizam sadrži određenu kvotu "loših gena" koji svoj efekat ispoljavaju kada se u organizmu nađu u paru. Pri proizvodnji sjemenskog materijala proizvođač vodi računa da taj efekat bude minimalan (ne isključen, klijavost nikad nije 100 %). Kada takve biljke proizvedu sjeme - veća je šansa da se neki "loši geni" nađu u paru - pa se to ispolji kao slabija klijavost, slabija vitalnost biljke, slabiji urod i sl. Obično to nije tako izraženo u prvoj narednoj generaciji ali ako tako nastavite iz sezone u sezonu ta pojava je sve izraženija. Dakle, nemojte kriviti Semenarnu - krivite genetiku.

Sjemena označena kao F1 su hibridi. Semenarna vam garantuje kvalitetan i bogat urod u F1 generaciji koju ste kupili ali ne i u narednoj.
bizet

#2572 Re: Bášča

Post by bizet »

ma gdje ste bastovanke i bastovani :)...ja sam vas pozeljela pa vi pricajte sta hocete

dunje, ja odlucih da ih oberem ove godine...komsija grane na svojoj strani posjekao, tako da nemam razloga da se ustrucavam...e sad kerima, mene zanima da li ti si pravila sok i djem i kakvi su ispali, ili jos ne?

citam na netu, vidis tek se sad sjetih onog bosanskog kuhara sto podijelih sa vama ovdje...trebam i tamo zaviriti da vidim sta kaze, i mahom su recepti da isjecena dunja ide u hladnu, ili vec kljucalu (ali meni ovo pravi problem jer ce neka biti prekuhana, a zadnja ne npr.) vodu...ali naletih na jedan gdje kaze da se dunje samo operu pa cijele skuhaju pa tek onda gule....ovo zvuci prakticno, trebalo bi da omeksa a onda je lakse gulitit i rezati....misljenja
kerima1

#2573 Re: Bášča

Post by kerima1 »

evo me Bizet.i meni fali kad se ovdje nista ne pise covjek bi reko"samo ovdje virim :D
sto se tice guljenje dunja ako su bas fino zute veoma ih je lako oguliti nozem,a da ne govorim onom spravicom samo povuci prema dole i sve tanko spada.ne znam ubacivat slke da sad googlam i nadjem ovaj prakticni nozic za sjecenje salata.de ako kome nije mrsko neka ubaci,al nije ni vazno.
ja prvo donijela kesu dunja od mojih i posto prvi x pravim ja sebe ubijedila ispast ce sve ko od sale,kad..djem ispao suh al moze se jesti kao slatko,ne mora se mazati.danas donijela opet kesu jos bolje uzrele i pravim trenutno sok,njega sam prije pravila i ne strahujem od fulanja.napisala sam vec recept ovog soka Bizet opet ako nesto nije jasno pitaj.
od dunja se moze isto kompot praviit al gotov iz tegli.izrezane dunje prelijes vodom samo da ih potopi i poseceris kad se skuha u vrele tegle sipas i poklapas.moze isti postupak od bilo kojeg drugog voca ja probala i ocralo me zaista :)
Bizet javi kako ti ide :wink:
bizet

#2574 Re: Bášča

Post by bizet »

budem ti/vam javila :)

ma ja bi samo slatko pokusala napraviti, prvi put u zivotu...bude nekog hajra nadam se

i de ti meni zeno javi adresu na pp...ovih dana cu ubrati ljutace kod sestre...ima ona vise vrsta...da ja ne vadim sjeme pa mi ne propadne...nisam expert kao mu'min pa da sta ne zahebem...ja tebi njih fino u kutijicu upakujem i posaljem...nece njima nista biti...a ti onda vadi sjeme, jer si vjestija od mene u tome, i cuvaj za februara :)

mene stislo sa svih strana ali kako god okrenem nece stiska popustiti do i ha haj (kako god da se ovo pise)...zato oticon i flag, a i safran naravno, daj jedan od narednih vikenda, subota bolje nego nedjelja, da se dogovorimo za te cevape...vi medju se pa mi javite, ali barem sedmicu ranije...nemojte da odugovlacimo, ko zna sta nosi dan a sta noc...a voljela bih i da vas upoznam, ne da hedije udjeljujem misa mu niti da se kotarisem "duga"
kerima1

#2575 Re: Bášča

Post by kerima1 »

sta te toliko stislo bizet jel upala pluca :D ma koga ne stisce" u zivotu :)
hajd dam ti adresu pa salji,ja sebi danas kupila neke zute feferone,nadam se da ce nas oljutiti posteno :-D
Post Reply