Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Cholina_Lokica

#2551 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

Pa terapije i ne treba da se naplacuju, meni nikad niko nije naplatio terapiju, posto je po zakonu da je uracunato u cijenu to. Uvijek platim prvi dan, i onda sljedeca 3 dana se nista ne placa
kakav nered

#2552 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

Cholina_Lokica wrote:Pa terapije i ne treba da se naplacuju, meni nikad niko nije naplatio terapiju, posto je po zakonu da je uracunato u cijenu to. Uvijek platim prvi dan, i onda sljedeca 3 dana se nista ne placa
Pod terapijom sam mislila na sve lijekove, infuziju,... to mi je samo simbolično naplaćivao, više jer sam ja inzistirala, a preglede nikako pa ni taj prvi dan... tako da nije imalo u šta biti uračunato :)
mefistofilis

#2553 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mefistofilis »

i dobro, kome ja sad da odvedem macka :D
kod amara sam bio, i bilo je dobro nekolika dana, sada se maca opet "umrtvljuje". ne znam sta mu je. slicni simptomi kao i prilikom prvog odlaska veterinaru, gdje nije ustanovljeno nista vise od temperature
kakav nered

#2554 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

mefistofilis wrote:i dobro, kome ja sad da odvedem macka :D
kod amara sam bio, i bilo je dobro nekolika dana, sada se maca opet "umrtvljuje". ne znam sta mu je. slicni simptomi kao i prilikom prvog odlaska veterinaru, gdje nije ustanovljeno nista vise od temperature

Pošto je Haris dobar dijagnostičar, a već si bio kod Amara i nije ti puno pomogao, otiđi kod Harisa...a možeš pokušati i s Milanom, i njega hvale...bitno je samo da mačka odveseš drugom veterinaru...
Kal El

#2555 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Moj mali Loki ubio malu zmiju :shock: :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2556 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

Kal El wrote:Moj mali Loki ubio malu zmiju :shock: :D
nemoj se iznenadit da lovi muhe i ostale kukce...mačka je po genima lovac i sve što se miče, puzi, gmiže, ona lovi...ko ima bašte i okolo starih kuća koje su legla, kukaca, gmazova, glodara...mačka je zahvalan ljubimac...kad skontaš da su ih stari egipčani obožavali ko svetu životinju jer im je čuvala žito u silosima od najezde glodara, sve je jasno...pas je dobar čuvarkuća al mačka je terminator za glodare...
mefistofilis

#2557 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mefistofilis »

nestalo struje, mrkli mrak u kuci, svijeca nekakva gori na stolu. kako plamen svijece lagano treperi tako se i odsjaj lustera, koji inace ima nekakvih zica i interesantan je, treperi na plafonu.
primjetim ja macak gleda u zrak i sve kontam interesantno mu kako se sve "to" krece na plafonu ali jok, macak u po frke skoci i uhvati ustima nekakvu bubu (skoro pa mrak , nisam uspio vidjeti sta je).
znaci ja u tom mraku jedva hodam kroz kucu a on lovi minijaturne bube :-) :D
sabljak

#2558 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by sabljak »

Ljudi treba mi pomoc :)

Imam macka, dvije godine je star i nije kastriran. Zivim u mirnom naselju tako da macak svojom slobodnom voljom izlazi i ulazi u kucu.

Sto se tice obavljanja nuzde sa njim nisam imao nikakvih problema, jos kao mace malo odmah je nasao pjesak sebi i tu je sve obavljao. Kako je narastao nije htio nikako koristiti pjesak nego je uvijek trazio da izadje van, ni malu nuzdu nije vrsio u pjesku ni veliku tako da je pjesak mogao stojati sedmicama cist sto se njega tice, tek kada je vani nevrijeme pa on ne moze izaci onda obavi sve na pjesku ( sto mu se nikako nije dopadalo ).

Uglavnom problem pocinje negdje prije par dana, samo koristi pjesak i mora svako malo obaviti veliku nuzdu. Nije proljev u pitanju, ali veoma cesto obavlja veliku nuzdu ( toku dana mozda jedno 5 puta odprilike ). Cesto se desi da mu moram obrisati g*zu jer ostanu tragovi poslije obavljanja velike nuzde, tako da uvijek dezuram kada ode u kupatilo gdje mu stoji pjesak.
Od malena cesto spava na mom krevetu i nikada nikakvih problema nije bilo i necistoca, ali isto tako u zadnjih par dana se znalo desiti da on legne spavati ( cist ) i da primjetim da u tih par sati sto spava skroz sitno "ispusti" malo od par milimetara gova*ce.

Ishranu mu nisam mjenjao, vecinom ga hranim kupovnom macijom hranom i onim sto ja jedem jer uvijek on mora sa mnom rucati kad je nesto na stolu :D ( maca ko maca :) )

Ja bih najradije njega odveo veterinaru, ali on se jadan sav frapira u onoj korpi i u autu do veterinara... A iskustvo mi kaze da za sta sam ga god odveo kod veterinara da su ga samo onako preko oka pregledali i dali vitaminske inekcije ili antibiotike neke...

Bio bih jako zahvalan kada bi mi neko mogao reci od cega je mogla doci ova promjena u ponasanju i stolici i kako da mu pomognem.

Hvala :kiss:
htcxone

#2559 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by htcxone »

od tri mačića, dva su "debela" :)
treca je u zadnjih 7 dana postala mršava.... prije mjesec daana sam im dao tablete protiv parazita....
jel moguce da vec poslije mjesec opet je dobila parazite i dam tabletu trebam joj dati.... kad je uzmem u ruke osjetim da je mrsava dok ova dva druga ko bumbari :(
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2560 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

htcxone wrote:od tri mačića, dva su "debela" :)
treca je u zadnjih 7 dana postala mršava.... prije mjesec daana sam im dao tablete protiv parazita....
jel moguce da vec poslije mjesec opet je dobila parazite i dam tabletu trebam joj dati.... kad je uzmem u ruke osjetim da je mrsava dok ova dva druga ko bumbari :(
a to ćeš vidjeti po stolici (govnetu) dal ima parazite...mali bijeli i mrdaju :mrgreen: ...a može biti i od hrane...ipak veterinar je tu najkompetentniji...
una_bo

#2561 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by una_bo »

pici wrote:
htcxone wrote:od tri mačića, dva su "debela" :)
a to ćeš vidjeti po stolici (govnetu) dal ima parazite...mali bijeli i mrdaju :mrgreen: ...a može biti i od hrane...ipak veterinar je tu najkompetentniji...
paraziti se prenose tako što pas/mačka pomiriše kakicu koja je zaražena tim parazitima. trebao si očistiti nakon prve tablete za 2 sedmice ponovo, ako su imali parazite, ta tableta je ubila samo odrasle, a za 14 dana larve porastu ali nisu još polegla jaja, zato se to radi 2 puta. i nakon toga svaka 3 do 4 mjeseca
__Phoenix__

#2562 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by __Phoenix__ »

Gdje se najjeftinije prodaju frontline kapi?
una_bo

#2563 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by una_bo »

__Phoenix__ wrote:Gdje se najjeftinije prodaju frontline kapi?
mislim da je cijena u 5 deka svugdje. treba li ti za velikog ili malog psa, cijena zavisi od kilograma. mi kupujemo kod armana.
eluna

#2564 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

pici wrote:
Kal El wrote:Udomio mačka (1,5mj) :) Napravio mu korpicu samo za njega kad sam odlučio da uzmem macu,i maleni neće u korpicu nego kod mene da spava ili evo sada na svojoj dekici na podu pored mog kreveta spava :mrgreen:

Gdje se ima kupiti ogrlica protiv buha? Ono preventiva...:)
ne možeš mu ogrlicu protiv buha još je mali...imaš u ZOO centru na grbavici na raskrsnici prema vracama nemereš mašit velika reklama na zgradi...ampule protiv buha...jedna ampula je oko 10 KM i staviš samo pola iza vrata dje se maca ne može lizat jer je otrovna, znači na sami potiljak, razmakni dlake i na kožu...samo pola, jer čitava je za odraslu macu...ja sam sve probao kupao ga onim šamponom protiv buha, nosio veterinaru da ga napraši ma djaba, tek kad sam ovu ampulu stavio, nidje ni jedne...uzmi odmah i tablete protiv parazita, jedna je 2 KM, na mačiča ide četvrtina al pošto jako teško je namamit da pojede, ja uzmem pola izmrvim, malo vode i mala šprica i nabrzinu mu saspem u grlo, pola izbazi pola proguta tako da eto četvrtine i već sljedeća stolica nema glista...uzmi plastićnu WC za mace 12KM i stavi obićnu kesicu onu što dobijaš iz granapa pa po njoj pijesak imaš u Amku 5 KM i samo malo odzgo po kesici, i rješio si problem ...mačič kad se na to navikne, očisti od buha i parazita je zahvalan ljubimac :thumbup: ...nadam se da sam koliko toliko pomogao jest malo opširno al treba ljubav i njega ...kad naraste jedno 3 mjeseca onda mu u ZOO centru uzmi ogrlicu protiv buha 10KM neke njemačke kažu da su dobre...sretno.

http://zoo-centar.com/
pravo nabasah na informaciju koja mi treba, hvala pici, ali mislim da je moja udomljena maca malo starija ...mislim da je proljetno mače, pa bi sad mogla da ima cca 4mj

u svakom slučaju planiram da je odvedem u zoo centar da mi oni bolje kažu, nego - kakva je to "tuta" za mace koje spominjete??
eluna

#2565 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

:roll: vidim da dosta vas kaže da mace ne trpe domaće ili vam mlijeko iz tetrapaka - ono kupovno .....moja maca ima u zdjelicama suhu hranu- whiskas kroketi junior, mokru hranu - whiskas za mačiće iz konzervi, vodu i mlijeko kupovno ..... i bogami se najčešće vrati na ono mlijeko, a stolica joj je u redu, kod mene je od nedelje nisam vidjela da je povratila bilo šta, normalno ide u wc kad joj je ćejf (pijesak) jarga po kući sve u 16, noću kad mi spavamo mirna je a mjauče samo ako u dnevnoj sobi ne može da nađe mjesto da piški - još uvijek je učimo da je pijesak i za piškiti, za kakiti zna i uvijek ide tamo

eh i da - je li istina ono da mace ne smiju jesti pileće kosti :roll:
mefistofilis

#2566 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mefistofilis »

moj evo vec skoro dvije odine jede ziva pileca krilca, macje hrane nece ni naopako, jedino iz DM-a hoce onih zezancija, suhih krekera i onih stapica sto su kao dopuna ishrani
eluna

#2567 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

znači, mačetu od cca 4 mj smijem dati pileće kosti??

samo da budem na sigurno, jer hrskavicu jede
mefistofilis

#2568 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mefistofilis »

pa sad, ja mu nisam tako malom davao tako da ne mogu nista tvrditi.. ali sa nekih 6-7-8 mjeseci je vec jeo
(problem je sto ne znam koliko je bio star, macka nisam udomio vec sam ga kao malog izvadio iz komsijine supe u kojoj je citavo jutro mjaukao, ili se je bio izgubio ili ga je majka napustila ali u svakom slucaju nije mogao imati vise od dva mjeseca)
Amazonka27

#2569 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

eluna wrote::roll: vidim da dosta vas kaže da mace ne trpe domaće ili vam mlijeko iz tetrapaka - ono kupovno .....moja maca ima u zdjelicama suhu hranu- whiskas kroketi junior, mokru hranu - whiskas za mačiće iz konzervi, vodu i mlijeko kupovno ..... i bogami se najčešće vrati na ono mlijeko, a stolica joj je u redu, kod mene je od nedelje nisam vidjela da je povratila bilo šta, normalno ide u wc kad joj je ćejf (pijesak) jarga po kući sve u 16, noću kad mi spavamo mirna je a mjauče samo ako u dnevnoj sobi ne može da nađe mjesto da piški - još uvijek je učimo da je pijesak i za piškiti, za kakiti zna i uvijek ide tamo

ne smiju.
zivotni vijek mace vani je do 3 god...u kuci 16 i vise... pilece kosti su krhke i lomljive i ne zelis da ti se maci u grlo zaglavi jedna takva koska.
Naravno da ce da jede mlijeko jer joj je lakse jesti to. Mace se ne hrane ljudskom hranom zbog taurina kojeg nema u ljuduskoj a ima ga u hrani za mace. Mlijeko joj nemoj davati pa ce se okrenuti hrani koja je dobra za njeno zdravlje.
Banksy

#2570 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Banksy »

eluna wrote:znači, mačetu od cca 4 mj smijem dati pileće kosti??

Mačka ni u kom slučaju ne smije jesti pileće kosti. Mlijeko nije preporučljivo.
Sve pojedinosti se lako mogu naći na internetu.
eluna

#2571 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

Amazonka27 wrote:
eluna wrote::roll: vidim da dosta vas kaže da mace ne trpe domaće ili vam mlijeko iz tetrapaka - ono kupovno .....moja maca ima u zdjelicama suhu hranu- whiskas kroketi junior, mokru hranu - whiskas za mačiće iz konzervi, vodu i mlijeko kupovno ..... i bogami se najčešće vrati na ono mlijeko, a stolica joj je u redu, kod mene je od nedelje nisam vidjela da je povratila bilo šta, normalno ide u wc kad joj je ćejf (pijesak) jarga po kući sve u 16, noću kad mi spavamo mirna je a mjauče samo ako u dnevnoj sobi ne može da nađe mjesto da piški - još uvijek je učimo da je pijesak i za piškiti, za kakiti zna i uvijek ide tamo

ne smiju.
zivotni vijek mace vani je do 3 god...u kuci 16 i vise... pilece kosti su krhke i lomljive i ne zelis da ti se maci u grlo zaglavi jedna takva koska.
Naravno da ce da jede mlijeko jer joj je lakse jesti to. Mace se ne hrane ljudskom hranom zbog taurina kojeg nema u ljuduskoj a ima ga u hrani za mace. Mlijeko joj nemoj davati pa ce se okrenuti hrani koja je dobra za njeno zdravlje.
hvala za info za kosti .....ali to za mlijeko ne kontam - i nana rahmetli je uvijek davala mlijeko svim svojima mačkama i bogami su sve bile zdrave i dugo živjele ..................ali ok - mlijeko ostavljamo kao nagradu za dobre postupke mace :-D
luna09

#2572 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Moj savjet pileće kosti nikako. Jedan zgodni mačak od oko godinu je zamalo platio glavom zbog oštre pileće košćice.
Preživio je vađenje iz grla ali i danas ima posljedice. :( :(
MJAU - da

#2573 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

sabljak wrote:Ljudi treba mi pomoc :)

Imam macka, dvije godine je star i nije kastriran. Zivim u mirnom naselju tako da macak svojom slobodnom voljom izlazi i ulazi u kucu.

Sto se tice obavljanja nuzde sa njim nisam imao nikakvih problema, jos kao mace malo odmah je nasao pjesak sebi i tu je sve obavljao. Kako je narastao nije htio nikako koristiti pjesak nego je uvijek trazio da izadje van, ni malu nuzdu nije vrsio u pjesku ni veliku tako da je pjesak mogao stojati sedmicama cist sto se njega tice, tek kada je vani nevrijeme pa on ne moze izaci onda obavi sve na pjesku ( sto mu se nikako nije dopadalo ).

Uglavnom problem pocinje negdje prije par dana, samo koristi pjesak i mora svako malo obaviti veliku nuzdu. Nije proljev u pitanju, ali veoma cesto obavlja veliku nuzdu ( toku dana mozda jedno 5 puta odprilike ). Cesto se desi da mu moram obrisati g*zu jer ostanu tragovi poslije obavljanja velike nuzde, tako da uvijek dezuram kada ode u kupatilo gdje mu stoji pjesak.
Od malena cesto spava na mom krevetu i nikada nikakvih problema nije bilo i necistoca, ali isto tako u zadnjih par dana se znalo desiti da on legne spavati ( cist ) i da primjetim da u tih par sati sto spava skroz sitno "ispusti" malo od par milimetara gova*ce.

Ishranu mu nisam mjenjao, vecinom ga hranim kupovnom macijom hranom i onim sto ja jedem jer uvijek on mora sa mnom rucati kad je nesto na stolu :D ( maca ko maca :) )

Ja bih najradije njega odveo veterinaru, ali on se jadan sav frapira u onoj korpi i u autu do veterinara... A iskustvo mi kaze da za sta sam ga god odveo kod veterinara da su ga samo onako preko oka pregledali i dali vitaminske inekcije ili antibiotike neke...

Bio bih jako zahvalan kada bi mi neko mogao reci od cega je mogla doci ova promjena u ponasanju i stolici i kako da mu pomognem.

Hvala :kiss:
Prema ovome što si napisao, postoji mogućnost da je dobio gliste, mada nema proljev. Je li ima pojačan apetit, a djeluje ti da je smršao? Kad si mu zadnji put davao tabletu protiv bakterija (glista)?
MJAU - da

#2574 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

Banksy wrote:

Mačka ni u kom slučaju ne smije jesti pileće kosti. Mlijeko nije preporučljivo.
Sve pojedinosti se lako mogu naći na internetu.
Ma smije onu hrskavicu, da mu skineš. To je mekano i sočno, samo ne kosti.
eluna

#2575 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

a pivo??? :D

nešto nam je snoć palo na pamet da je pivo puno B vitamina, pa smo kontali, pošto mačkica vazda viri nama na stol jer tamo naravno ne smije, da nije krenula na pivu :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply