Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
apsidejzi

#2551 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by apsidejzi »

kerima1 wrote:Nurudine,kazes da su Umejevici prepisali kur'an od Medinskih zidova,a prije toga opravdavas taj ajet o ocavajanju.mozes li objasniti to?
Mislim da nisi najbolje skontala Nurudinovu konstataciju. Religiju su prepisali a ne Kur'an. Kada zagrebes ispod povrsine vidjeces da je veoma velika razlika izmedju ta dva pojma.
Nurudin wrote:...i upravo oni stvorili okvire današnje muslimanske religije prepisujući je ....šta mislite od koga...
apsidejzi

#2552 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by apsidejzi »

Ja vjerujem da je ismijavanje svog nasljedja temelj omogucavanja ismijavanja nas samih. Sufizam i sufijsko vidjenje islama je moje islamsko nasljedje koje ja ne prakticiram niti sam ljubitelj istog ali tu je i pripada onome cemu ja pripadam. U cilju treniranja vlastitog nefsa, ne zelim sebi dozvoliti da ismijavam drugaciji pristup samo zato sto JA MISLIM da imam BOLJI PRISTUP.

Trebamo se ugledati na Aliju r.a. koji je u jednoj bitci savladao protivnika pa mu htio zadati zavrsni udarac a ovaj ga pljune. Tada je Alija odustao od udarca. Kada su ga kasnije pitali zasto on im je odgovorio da je cin pljuvanja u njemu promijenio nijet. Dosao je sa nijetom da se bori u ime Allaha ali kada ga je ovaj pljunuo onda ga je uhvatila huja sto je poremetilo prvobitni nijet. Alija r.a. nije dozvoljavao nefsu da nadvlada nad njim.

Mozda mogu imati bolju metodologiju od Nurudina, mozda mogu misliti da imam bolju metodologiju. No sve dok ta misao stoji u meni ruh pobjedjuje nefs, ali ako neka emocija prevagne pa je iznesem u javnost, onda je nefs pobijedio ruh. Sustina onoga s cim je dosao Muhammed a.s. jeste upravo borba nefsa i ruha. Borba materije i duhovnosti. Borba kojoj smo izlozeni svaki dan. To je ta sloboda izbora o kojoj pricamo. Mi imamo punu slobodu da se priklonimo nefsu ili ruhu i taj izbor nije jednokratan nego svakodnevan.

Zato... Ja u ruganju nekome, bilo kome, a pogotovo nekome ko pripada onome cemu ja pripadam, vidim iskusenje. A sta je iskusenje nego izbor izmedju ruha i nefsa? Kako onda da ocekujem da se meni neko ne ruga ako se ja rugam samom sebi?
Benjo73

#2553 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Benjo73 »

Mislim da Nurudin nije htio ništa da ismijava, naprotiv.

Prije par godina sam odgledao serijal ''Dolasci''. Ne bih komentarisao sadržaj, ali mi je nešto zapalo za oko. Ispočetka je serijal imao pozitivne komentare i ocjene. Međutim, čim je autor počeo da istražuje istoriju Imama, koji su po krvnoj liniji čisti potomci Muhameda alejhiselam, odmah je nastao haos, osude, optužbe da je serijal prošitski... A ljudi koji su ga radili su sunije, vjerujem u iskrenoj namjeri da nepristrasno istraže tu ''misteriju'' oko 12 Imama.

A fakat, svi do sad su poubijani, većinom otrovani, ne mogu da se ne upitam zašto, je li to baš slučajno, šta se to htjelo zataškati ???

I inače, zašto se ovakvi događaji očito zataškavaju od strane oficijelne sunijske uleme, od Kerbele pa dalje...

Uz to, svjedoci smo današnjem materijalističkom pristupu Islamu, pa ljudi i kad (ako) nešto pitaju, traže potvrdu za svoju, već donešenu, odluku...onako kako njima u datom momentu odgovara...
Last edited by Benjo73 on 12/06/2014 09:55, edited 1 time in total.
dustaban

#2554 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dustaban »

Navratim ovdje ponekad, virnem, nekad nesto i napisem, ali svaki put, nakon citanja ovih vasih postova, se neizbjezno zapitam: ZNATE LI VI UOPCE STA JE SMISAO RELIGIJE ?!
Istina-True

#2555 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

dustaban wrote:Navratim ovdje ponekad, virnem, nekad nesto i napisem, ali svaki put, nakon citanja ovih vasih postova, se neizbjezno zapitam: ZNATE LI VI UOPCE STA JE SMISAO RELIGIJE ?!
Osjecaj zahvalnosti.
kerima1

#2556 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

dustaban wrote:Navratim ovdje ponekad, virnem, nekad nesto i napisem, ali svaki put, nakon citanja ovih vasih postova, se neizbjezno zapitam: ZNATE LI VI UOPCE STA JE SMISAO RELIGIJE ?!
Posto znas,reci ?
dustaban

#2557 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dustaban »

kerima1 wrote:
Posto znas,reci ?
Pa znam, smisao religije je stvaranje potpunog besmisla. Zato sam potpuno izvan tog cirkusa.
asurbanipal

#2558 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by asurbanipal »

Nurudin wrote: Recimo zanimljivo da ljudi nikako da povežu onaj dio o Umejadskom halifatu čije su halife bile veliki neprijatelji Muhameda a.s. i da su to i ostali nakon njegove smrti i smrti njegove porodice , i da su zasjeli na čeli muslimanske države i upravo oni stvorili okvire današnje muslimanske religije prepisujući je ....šta mislite od koga?
Pa od Aharonovih sunarodnjaka , jevrejskim plemena iz okolice Medine sa kojima su Umejadi bili sklopili savez i zajednički napali Muhameda a.s. u bitci na Hendeku odnosno u opkoljavanju Medine.
Kad nisu uspjeli i pretrpili teške poraze , jevreji na Hajberu a Umejadi padom Mekke u ruke muslimana , jednostavno su prešli na islam i kad su pobili sve najbliže Muhamedove a.s. samo su nastavili po starom
Ne bih se baš složio da su prepisali religiju od Jevreja. Mislim da za to nisu imali ni potrebu. Činjenica je da su Emevije i jevrejska plemena sarađivali, ali je i činjenica da su Emevije ostale vjerne svojoj staroj tradiciji, dakle predislamskoj, paganskoj, mitomanskoj i idolopokloničkoj arapskoj tradiciji. Sve su to izmiješali sa Objavom koju je prenio Poslanik a.s.
Iako među Arapima nije bilo nikakve tradicije o kontinuitetu monarhijske vlasti, Emevije su bili pioniri koji su uspostavili takvu vlast, po uzoru na istočnjačke despotije i Bizantsko carstvo. Za vrijeme Muavije uveden je dvor po uzoru na Bizant, uvedena je dvorska raskoš i harem. Hilafet je učinio nasljednim. Naslijedio ga je sin Jezid I. (680.-683.).
Može se sa sigurnošću utvrditi da se začetak vlasti Emevija može vidjeti već za vrijeme prvog halife, Ebu Bekra, koji je postavio nikog drugog nego Ebu Sufijana za sakupljača poreza, čime je prekršio Poslanikovu a.s. naredbu da se "El-Tuleqaa" ili oslobođenim robovima kojima je pripadao i Ebu Sufijan i njegova porodica, nikada i ni pod kakvim uslovima ne povjeravaju niti najmizernije javne funkcije,niti bilo kakvo povjerenje, bez obzira na njihovo formalno prihvatanje Islama. Zanimljivo je i da je po osvajanju Damaska i Šama halifa za namjesnika ove do tada najbogatije provincije, postavio starijeg Ebu Sufjanovog sina Jezida ibn Ebu-Sufijana i time na grbaču muslimana ponovo vratio najmoćnije i najbogatije Kurejšije, Benu Umejje. Nakon Jezidove smrti, drugi halifa, Omer ibn Hattab za upravnika Šama postavio je mlađeg Ebu Sufijanovog sina, Muawiju.

Nakon što je jedan od haridžija ubio Hazreti Aliju, i nakon što se Hasan povukao sa vlasti nakon dogovora sa Muawiyom, kojeg je ovaj potonji izigrao, vlast je i "pravno" i formalno pripala kurejšijskoj aristokratiji, konkretno Muaviji, sinu nekadašnjeg najžešćeg Muhammedovog a.s. protivnika, Ebu Sufjana. Stekavši vlast halife, Muavija je osnovao dinastiju Emevija (Omejada) koja je vladala od 661. godine do 750. godine. Njezin režim odlučno je pristupio izgradnji osebujnog sistema eksploatatorske vlasti nad pokorenim stanovništvom u kojem su se čak prepletali elementi kasnoantičkih robovlasničkih odnosa sa ranim oblicima feudalizma. Vjerski karakter emevijske vlasti je vrlo brzo oslabio pred njezinim laičkim obilježjima. Uprkos uvažavanju regionalnih tradicija, Muavija i njegovi prvi nasljednici pomno su čuvali pvlašten položaj Arapa. Oni su ostali vojnički stalež i korisnici okupacije osvojenih krajeva; i dalje su okupatorska milicija (džund), stacionirana u garnizonima, koja je živjela na teret pokorenog stanovništva primajući godišnje penzije i plaće u novcu i naravi iz državnoga fonda. Ali još od kraja Osmanove, a pogotovo od Muavijine vladavine, sve veći broj najuglednijih Arapa dobiva kupnjom ili poklonom iz državnog zemljoposjeda prostrana imanja. Ta je zemlja i dalje u načelu ostajala državno vlasništvo, a arapski korisnici su je uživali na temelju zakupa (katija). Po nekim svojim obilježjima katija (katiya) je bila nalik na kasnorimsku i ranobizantsku emfiteuzu, koja je u Justinijanovo doba poprimila obilježje otuđivoga i nasljednoga zakupnog prava na tuđem zemljištvu, uz obvezu trajnog obrađivanja, plaćanja godišnje dažbine vlasniku i vršenja javnih tereta što ih na tu zemlju razrezuje država. Ali katija je sadržala i neke elemente feudalnih posjedovnih oblika i nije bila samo privatnopravni, posjedovni odnos, nego je obuhvatala i dio javnopravnih kompetencija. Korisnik katije, ako je bio Arapin, nije plaćao državi ni zemljarinu (harač), ni glavarinu (džiziju) nego samo desetinu ili ušur, ali je bio dužan od nearapskog stanovništva na svojem zemljoposjedu u ime države ubirati poreze i predavati ih državnoj upravi.

Dinastija Emevijja je postala poznata po tome što je vladala radi svojih ličnih interesa, a tiranska priroda Emevija i zaokupljenost ovozemaljskim stvarima imala je više osobina predislamskog doba nego islama. Može se reći da se u suštini radilo o aristokratsko-vojničkom režimu. U Arabiji je bio uvijek običaj da se pojedincu ne pokazuje poštovanje veće nego što se pokazuje prema njegovom plemenu ili porodici. Tako smo imali uzdizanje kolektivnog, plemenskog nad individualnim. Emevije su ovu praksu, uprkos islamu, prenijele izvan granica Arabije. Pokoreni narodi nisu imali plemenskih veza koje bi ih štitile, pa su smatrani ljudima bez statusa, osim ako bi, što je bilo obavezno, pronašli nekog arapskog zaštitnika. Ova sveprisutna ovisnost uzrokovala je veliku mržnju i bila je simbol emevijskog ugnjetavanja, a u konačnici je izazvala pobunu i kraj dinastije Emevija. Omer ibn Abdulaziz ukinuo je ovaj sistem, ali je šteta do tada već bila učinjena.

Trebalo bi istaći i praksu proklinjanja i ponižavanja hazreti Alije, svakog petka. Muawija ibn Ebu Sufjan (661.-680.) koji je bio šesti halifa, uveo je u praksu proklinjanje Alije r.a. svakog petka, na džumi, sa minbera. Praksa proklinjanja Alije r.a. trajala je počevši od Muawije za vrijeme halifa: Jezida I., Muawije II., Mervana I., Abdul-Melika ibn Mervana, Velida ibn Abdul-Melika, Sulejmana ibn Abdul-Melika. Praksu proklinjanja Alije r.a. je ukinuo halifa Omer ibn Abdul-Aziz (717.-720.). Dakle ovo proklinjanje Alije r.a. je trajalo oko 56 godina. Međutim po nekim izvorima, ova praksa je nastavljena poslije Omerove smrti, pa čak i za vrijeme Abasida...Ovu odluku je donio Muawija, a provodila ju je tadašnja ulema u većem dijelu Carstva. Postavljam pitanje, onda, o kakvoj ulemi, o kakvom narodu, o kakvim muslimanima je riječ, kada su to mogli izvršavati i slušati ? Da li bi nam oni trebali biti uzor ? Istovremeno uz proklinjanje i ponižavanje Alije, Muawiya je uveo i običaj hvaljenja Ebu Bekra, Omera i Osmana. Zanimljivo je da se ti ostaci mogu i danas primjetiti na džumi, uoči hutbe, s tim što imam na minberu nabraja uz zasluge navedene trojice halifa i zasluge Alije i Ehli-bejt. Treba istaći, da je Alija, uz ostalu trojicu halifa naknadno uveden tek nakon nekih 200 godina, za vrijeme imama Hanbela, dakle otprilike sredinom IX.-og vijeka...
dustaban

#2559 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dustaban »

Istina-True wrote:
Osjecaj zahvalnosti.
Kako znas KOME (kojoj religiji) se trebas zahvaliti? I zasto?

(vidi ovog gore sta napisa... :-) . Blago vama zavedenim & beskorisnim. Ne dao bog da su svi ko vi, ne biste nikad docekali ni struje, ni auta, ni aviona, ni telefona, ni interneta... i zivo vas se yebe ekspanzija Kine, bitno je znati sve o Hasanu koji se povukao sa vlasti nakon dogovora sa Muawiyom...)

:-)
Istina-True

#2560 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

dustaban wrote:
Istina-True wrote:
Osjecaj zahvalnosti.
Kako znas KOME (kojoj religiji) se trebas zahvaliti? I zasto?

(vidi ovog gore sta napisa... :-) . Blago vama zavedenim & beskorisnim. Ne dao bog da su svi ko vi, ne biste nikad docekali ni struje, ni auta, ni aviona, ni telefona, ni interneta... i zivo vas se yebe ekspanzija Kine, bitno je znati sve o Hasanu koji se povukao sa vlasti nakon dogovora sa Muawiyom...)

:-)
Zato sto sve sto imam, zivot i sve dobro sto mi se ikada desilo, nije rezultat mog rada niti slucajnosti. Ja nisam uradio apsolutno nista da zivim, imam zivot i uzivanje u zivotu. kad lijepo vidim imam potrebu da nekome zahvalim.
Ja nemam nikakvo pravo da sudim ljudima i njihovu percepciju Boga. Krscani,Jevreji i Muslimani vjeruju u Boga.

Sto se tice znanja (u koje spada i auto, struja i internet...) sve to predstavlja dio mog svjetonadzora.izucavanje i razumjevanje svijeta, doprinost koristi svim ljudima je dio moje zadace.

zahvalan sam Gospodaru, Onom kakvim je sam Sebe opisao (Kome pripada zahvala i priznanje za sve, koji daje milost svim ljudima - ne samo vjernicima, kojeg sve velica, ne samo ljudi, koji je zadnja stanica za sve nas).
harač

#2561 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by harač »

dustaban wrote:(vidi ovog gore sta napisa... :-) . Blago vama zavedenim & beskorisnim. Ne dao bog da su svi ko vi, ne biste nikad docekali ni struje, ni auta, ni aviona, ni telefona, ni interneta... i zivo vas se yebe ekspanzija Kine, bitno je znati sve o Hasanu koji se povukao sa vlasti nakon dogovora sa Muawiyom...)
:lol: i onda opet neko otvori prije par dana temu o razlozima pada islama i propasti islamske civilizacije. da parafraziram x-files: dokazi su oko nas :D
vatrogasac

#2562 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

harač wrote:
dustaban wrote:(vidi ovog gore sta napisa... :-) . Blago vama zavedenim & beskorisnim. Ne dao bog da su svi ko vi, ne biste nikad docekali ni struje, ni auta, ni aviona, ni telefona, ni interneta... i zivo vas se yebe ekspanzija Kine, bitno je znati sve o Hasanu koji se povukao sa vlasti nakon dogovora sa Muawiyom...)
:lol: i onda opet neko otvori prije par dana temu o razlozima pada islama i propasti islamske civilizacije. da parafraziram x-files: dokazi su oko nas :D
Gdje je pao?
apsidejzi

#2563 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by apsidejzi »

vatrogasac wrote:
harač wrote:
Gdje je pao?
Mah, pusti... Eto ko biva nemoguce je spojiti istrazivanje o islamskoj historiji sa radom za dobrobit covjecanstva. Ja svoj radni dan odradim i ostane mi jos najmanje 8 sata budnog vremena da ga utrosim u sta ja hocu.
harač

#2564 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by harač »

vatrogasac wrote:
harač wrote:
Gdje je pao?
pitaj lika što otvori temu. po meni nikad nije ni bio na visini :wink:
vatrogasac

#2565 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

harač wrote:
vatrogasac wrote:
harač wrote:
Gdje je pao?
pitaj lika što otvori temu. po meni nikad nije ni bio na visini :wink:
To je drugo.
dustaban

#2566 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dustaban »

Padaju sve religije, nezaustavivo. Neki to jos ne primjete kao sto sporo primjecuju i sve druge dramaticne promjene kojima je uzrok - INTERNET.

Oni koji su svjesni toga, a svjestan je recimo Papa Franjo, nastoje taj proces ublaziti odnosno prikazati Internet kao nesto sto nije u sukobu sa religijom. Ali uzalud, to mu ga je isto kao sto citaci papirnih knjiga vele da papiru nije kraj. Cisto samozavaravanje.

A internet, pa to je tako jasno, naprosto dovodi do potpunog besmisla tumace boga, odnosno posrednike izmedju ljudi i tzv. Boga.

I shvatite, ovo sto govorim nije kontra Boga odnosno onoga sto mi slobodni mislioci nazivamo Misterijom Univerzuma. Nije dakle bezbozno, ali je zestoko antireligiozo tj. ateisticno. Dakle nije, niti moze biti grijeh nista sto je na tragu ISTINE.

ISTINA je da smo vec podobro usli u novu carobnu fazu, fazu OKUPLJANJA SVIH LJUDI U JEDNU MREZU. Okupljamo svo ljudsko znanje i cinimo ga trenutno dostupnim svima. Vidimo sve sto zelimo da gledamo, bez obzira gdje na ovoj planeti, komuniciramo sa svakim koga zelimo...

Koje nevjerovatne promjene, a vi zarobljenici prastarih religijskih dogmi pokusavate zaustaviti ono sto je neumitno - prociscenje duhovnosti (oslobadjanje od religije) i njeno sjedinjenje sa istrazivackom radoznaloscu.

Eto, to sam vam imao reci u 3:30 odoh sad probati zaspat!
Kal El

#2567 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kal El »

Grohotom se smijem,grohotom... :lol: čuj padaju... Hah
dustaban

#2568 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dustaban »

Kal El wrote:Grohotom se smijem,grohotom... :lol: čuj padaju... Hah
Jok eto dizu se!
I puna bogomolja moze biti bez vjernika!
Istina-True

#2569 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

dustaban wrote:Padaju sve religije, nezaustavivo. Neki to jos ne primjete kao sto sporo primjecuju i sve druge dramaticne promjene kojima je uzrok - INTERNET.

Oni koji su svjesni toga, a svjestan je recimo Papa Franjo, nastoje taj proces ublaziti odnosno prikazati Internet kao nesto sto nije u sukobu sa religijom. Ali uzalud, to mu ga je isto kao sto citaci papirnih knjiga vele da papiru nije kraj. Cisto samozavaravanje.

A internet, pa to je tako jasno, naprosto dovodi do potpunog besmisla tumace boga, odnosno posrednike izmedju ljudi i tzv. Boga.

I shvatite, ovo sto govorim nije kontra Boga odnosno onoga sto mi slobodni mislioci nazivamo Misterijom Univerzuma. Nije dakle bezbozno, ali je zestoko antireligiozo tj. ateisticno. Dakle nije, niti moze biti grijeh nista sto je na tragu ISTINE.

ISTINA je da smo vec podobro usli u novu carobnu fazu, fazu OKUPLJANJA SVIH LJUDI U JEDNU MREZU. Okupljamo svo ljudsko znanje i cinimo ga trenutno dostupnim svima. Vidimo sve sto zelimo da gledamo, bez obzira gdje na ovoj planeti, komuniciramo sa svakim koga zelimo...

Koje nevjerovatne promjene, a vi zarobljenici prastarih religijskih dogmi pokusavate zaustaviti ono sto je neumitno - prociscenje duhovnosti (oslobadjanje od religije) i njeno sjedinjenje sa istrazivackom radoznaloscu.

Eto, to sam vam imao reci u 3:30 odoh sad probati zaspat!
Nije to nova faza, to je uvijek bilo takvo, u manjoj ili vecoj mjeri. I to ce uvijek biti tako.

"Ovim nam se već odavno prijeti, i nama i precima našim, a ovo su samo izmišljotine naroda drevnih." - Mravi:68

Ljudi ce to uvijek govoriti. Kako je drevno, prastaro... ali to nije iznenadjenje jer pise da ce tako biti.

Ali postoji nesto sto ce svakako pomoci vjernicima u toj "novoj fazi". Shvatit ce koliko su izgubili napustanjem nauke, istrazivanja i promisljanja. To je temelj vjerovanja. Vjernici ce se mjenjati ali ne na gore. Broj/kvantitet svakako nije mjerilo niti je ikada bio.. Koristiti taj isti internet za stvari kao sto je saklupljanje informacija, ucenje, razmjena misljenja..

I ja se nadam prociscenju duhovnosti - sa manje anti-depresiva, psihajatara..

Vjernik ne zatvara oci prema nauci, jer istina je uvijek jedna i istina ne moze biti kontradiktorna istini. Onako kako su radili oni mnogo prije nas.

Za materijalistu svakako to nema puno znacenja, jer za materijalistu sama slobodna volja je iluzija, prema tome da li neko vjeruje ili ne i nije vlastiti izbor... Stvar stohastike...

"The God of the Bible is also the God of the genome. He can be worshiped
in the cathedral or in the laboratory. His creation is majestic,
awesome, intricate, and beautiful and it cannot be at war with itself.
Only we imperfect humans can start such battles. And only we can end
them.
" - Francis Collins ( leader of the Human Genome Project)
kerima1

#2570 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

Vjernik ne zatvara oci prema nauci,
Tesko da je ovo istina,ja sve sto sam vidila ili vecinu nema sa naukama nikakve veze.
Istina-True

#2571 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

kerima1 wrote:
Vjernik ne zatvara oci prema nauci,
Tesko da je ovo istina,ja sve sto sam vidila ili vecinu nema sa naukama nikakve veze.
i opet, broj ne igra nikakvu ulogu...

to sto sto vecina nema i jeste razlog tuznog stanja. ne moze svako ni baviti naukom, ali treba da razumije da mu je to svakako bolje. zato se i ja kao i dustban radujem internetu..

interesatno je da trend kovertita (recimo na islam) u Engleskoj raste, dok nisam siguran da je u arapskom svijetu takav trend... i to nesto znaci.

Internet je odlicna stvar svakako...
kerima1

#2572 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

igra jasta,jer se radi o velikom broju istih.Neznanje je najveci neprijatelj covjekov,isto imati znanje znaci imati svu opremu svijeta.
Istina-True

#2573 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

kerima1 wrote:
igra jasta,jer se radi o velikom broju istih.Neznanje je najveci neprijatelj covjekov,isto imati znanje znaci imati svu opremu svijeta.
Mislim da govorimo o razlicitim stvarima.

Validnost vjerovanja se ne potvrdjuje brojem. jos vaznije/relevantnije, ispravnost vjerovanja i postupanja (u sta i kako) se ne potvrdjuje brojem.

Mislim da nisi bas razumjela moj post (niti sta sam mislio pod vjernikom), pa da ne idemo u nekom drugom smjeru :)
zlokruhovic

#2574 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

Ako je nauka komptibilna sa verom u nadnaravno biće i religiju onda kako vernici objašnjavaju religijska čuda jer prosto je glupo samo za te(verske) slučajeve ignorisati nauku a za sve drugo biti razuman i pomoću nauke raskrinkavati neistine i laži.
Istina-True

#2575 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

zlokruhovic wrote:Ako je nauka komptibilna sa verom u nadnaravno biće i religiju onda kako vernici objašnjavaju religijska čuda jer prosto je glupo samo za te(verske) slučajeve ignorisati nauku a za sve drugo biti razuman i pomoću nauke raskrinkavati neistine i laži.
Vjernik je po definiciji dualista. Nauka se ne bavi dualnoscu.

Da li moguce odstupanje od fizikalnih zakona? Da, moguce je. Ali to ne znaci da ti fizikalni zakoni ne postoje. Nauka je jedan od covjekovih metoda spoznaje istine i kao takva je ogranicena, jer je covvjek ogranicen. Tacna (ili principijelno tacna), ali ogranicena. To je stav vjernika (dualiste). I taj stav nije nekompatibilan sa naukom.
Post Reply