Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#2551 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Master.DKP wrote:Mozemo i dalje.

Od 1. Novembra, sa Beogradskog aerodrom Nikola Tesla ce biti 45 diretkih letova Beograd - Bec - Beograd sa 3 avio kompanije ! Pri tome, avio karte su uglavnom u raspondu do 100 EUR-a povratne BG - VIE ! Uz ranije bookiranje moguce je cak kupiti kartu recimo zu oktobar 2011. BG-VIE-BG za 60 EUR !

Usput Aerodrom u BG je dobrom poslovnom politikom, rapidnim smanjivanjem aerodromske taxe, dolaskom mnogobrojih kompanija aerodrom koji danas ima promet od preko 2,5 miliona putnika koliko se odekuje do kraja 2011 godine.

Aerodrom u Beogradu je naravno uzeo dobar dio putnika iz BiH. ( Vecina RS-a, Tuzlansi kanton itd) umjesto da ti putnici koriste aerodrom u Sarajevu ili neki drugi u BiH...
http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ ... -77847.php
\
Ovdje vise nije problem toliko broj linija koliko putna infrastruktura. Iz TZ je psihicki lakse doci do BGD kada se izadje na Auto-put ZAG-BGD nego doci do Sarajeva. Dok prodjes 120km, prezivis 6-7 saobracajnih patrola koje iskacu iz grmlja, preticanja po punoj liniji, odroni, onda sarajevska guzva, a o stupu da ne govorimo, ipak za BL i TZ a o Bihacu da ne govorimo ZAG i BGD su daleko bolje rjesenje.
Ja kad iz Zenice idem za Sarajevo nekad mi treba krace do B. Broda nego do Sarajeva, sto zbog radova na a. putu (sto je OK, normalno) ali kad udjem u onaj kosmar na stupskoj petlji znam i po dva sata izgubiti.
FreeSol

#2552 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by FreeSol »

Master.DKP wrote:Aerodrom u Tirani ima preko 40 europskih destinacija na koje se redovno leti sa ovoga aerodroma. I preko 40 kompanija koje se bore za da odvode i dovode turiste, putnike i poslovne ljude u i iz Albanije. E to su oni od kojih smo puno gori.

http://www.tirana-airport.com/?RoseToke ... 0231crc339

P.S. Kako mislite da putuje turista u BiH, 20 sati autobusom preko 7 granica ili da plati 1000 KM od recimo Beca/Minhena do Sarajeva a do Tirane mu treba 100 EURa.I jos ima za manje od 2 EURa novi, klimatizirani autobus koji ga svakih pola sata vozi do glavnog trga u Tirani. A taxi u Sarajevo 40 KM i porcija dobre rasprave i verbalnog zlostavljanja taxiste koji te "dovezao" u grad !
Ti stvarno ne kontas neke stvari, ne bori se ni jedna avio kompanija da dovodi turiste u svoju zemlju, kompanije se bore da vrse transport putnika i robe od mjesta A do mjesta B. Turisticka ponuda drzave i avio kompanija su dva razlicita pojma. To trebas razgraniciti.

Ovo sto sam stavio kao bold, je dokaz tvoje ogranicenosti. Ocigledno ne znas da ni autobuski ni taxi saobracaj nije organizovan od strane aerodroma.
FreeSol

#2553 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by FreeSol »

jefferson wrote:
FreeSol wrote:Master.DKP, nemam volje da te citiram, vidim da pljujes po svemu sto je nase. A isto i pametujes, samo ti ne ide od ruke, vjerovatno zbog ogranicenih kapaciteta.

Prvo, Osijek nije primarni aerodrom Hrvatske kao drzave, vec Zagreb. Zato i lete LCC na te aerodrome, upravo zbog taxi. Sarajevo je primarni aerodrom BiH, taxe logicno je moraju biti vece i samim tim LCC ne lete skoro nikad na primarne aerodrome.

Drugo, ako ti se ne svidjaju cijene, ne svidja aerodrom itd, imas "lijepu nasu" pa se preseli tamo, pa ce ti zivot biti po volji. Leti za 20 eura do po cijeloj Europi sto se mene tice.

Trece, sto nisi zavrsio neki fakultet vezan za avijaciju pa da dodjes ti na aerodrom i da pokazes kako si samo ti sposoban. :?:
DKP ima donekle poentu, i to je cijela sustina ove teme. U posao oko LCC-a necu da ulazim. To su ciste subvencije drzava i to se npr. HR isplati, pitanje je bil se nama isplatilo. Ja licno mislim da je bolje te subvencije za LCC preusmjeriti na auto-put nego gurati jedan Rayan Air i sl.
Medjutim, da se vratimo na BHA koji je sustina problema a ne aerodrom u SA.
BHA je ukinuo linije za FRA i VIE ne zato sto je bio pun, nego sto nisu znali da se uvezu sa ostalim kompanijama. Ja letim dva puta godisnje iz SAD u BiH i NIKAD nisam letio sa BHA. Razlog je sto ih jednostavno nema u ponudi kada kupujem kartu. Ja sam jednom htio da poguram nasu komapniju, i kada sam vidio da je to rodjacka veza tipa iz Saint Louisa sa nekim u BHA i kako se dilaju karte preko Ciriha, odustao sam. Rodjaci, amidzici i sl nece biti gurani iz mog dzepa. Vecina ljudi kada kupuje karte, a pogotovo u SAD, ide preko Expedia i sl. BHA uospte nema u ponudi jer 1. nemaju ugovore sa npr. Unitedom, AA ili Deltom o preuzimanju putnika a o code sharingu je suvisno i pricati. Croatia i JAT to imaju!!! Znaci, osim sto Austrian u becu ima na svom letu ljude koji zive u austriji ili nase studente tamo ili nase poslovne ljude iz BiH, Austrian preuzima ljude koji dolaze u bec iz SAD, Australije, Japana itd i dalje ih prebacuje za SJJ. To BHA nikad nije uradila osim sto imaju code sharing sa THY sto bas i nije za pohvalit se kada su u pitanju veze THY sa SAD.
2. Ja koliko znam Vlada FBiH drzi 51% BHA, ali ocito kako Koshpa kaze zadnjih 3 mjeseca turci vode glavnu rijec. Medjutim, koliko god Koshpa pokusavao da prebaci krivicu na THY, sve probleme smo mi proizveli jer sama kompanija je nastala na rodjacko-jaranskim odnosima,a to dok se ne privatizuje 100% nece funkcionisati. Doci u poziciju da se proda 49% kompanije je suludo u nasim uslovima. Nudzeim Recica nije mogao napraviti profitabilnu avio kompaniju sa 2 ATR-72 koji bi bili dupke puni da su se potpisali ugovori sa velikim kompanijama ili code sharing ugovori. I jbg, covjek je nagradjen ambasadorskim mjestom nakon toga!
:thumbup:
ljubav_aha

#2554 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

Master.DKP wrote: Evo neka ovde ovi koji se razumiju u avijaciju objasne to nama svima !
...

Jednostvno, nismo konkurentni i neko nesto defitivno dobro ne radi......
uh,postoji masa uzrocno-posljedicnih-uzroka

BiH nije dio EU,ne postojanje codeshare ,ugovora,marketinga ,turisticke agencije , a mislim da nesto nije u redu ni sa odnosima THY i obratno ... jedino mi je drago sto nasi piloti jos uvijek rade,imaju posao,iako ,sigurna sam,mnogi mogu nastaviti radtiti sa THY
akcija007

#2555 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Proslu subotu jutarnji let za Zagreb pun ko sibic 75 PUTNIKA U AVIONU ....
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2556 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/110917082

Da mi je znati koliko košta karta...
Edin H.

#2557 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Edin H. »

FreeSol wrote:
Master.DKP wrote:Aerodrom u Tirani ima preko 40 europskih destinacija na koje se redovno leti sa ovoga aerodroma. I preko 40 kompanija koje se bore za da odvode i dovode turiste, putnike i poslovne ljude u i iz Albanije. E to su oni od kojih smo puno gori.

P.S. Kako mislite da putuje turista u BiH, 20 sati autobusom preko 7 granica ili da plati 1000 KM od recimo Beca/Minhena do Sarajeva a do Tirane mu treba 100 EURa.I jos ima za manje od 2 EURa novi, klimatizirani autobus koji ga svakih pola sata vozi do glavnog trga u Tirani. A taxi u Sarajevo 40 KM i porcija dobre rasprave i verbalnog zlostavljanja taxiste koji te "dovezao" u grad !
Ti stvarno ne kontas neke stvari, ne bori se ni jedna avio kompanija da dovodi turiste u svoju zemlju, kompanije se bore da vrse transport putnika i robe od mjesta A do mjesta B. Turisticka ponuda drzave i avio kompanija su dva razlicita pojma. To trebas razgraniciti.

Ovo sto sam stavio kao bold, je dokaz tvoje ogranicenosti. Ocigledno ne znas da ni autobuski ni taxi saobracaj nije organizovan od strane aerodroma.
Grohotom se nasmijah ovoj mudrosti :shock: cuj samo ih interesuje prevoz od tacke A do tacke B.
Jesi li cuo za rijec sastanak zainteresiranih strana.
Hajde sada malo na website ryanaira pa pogledaj sta sve ljudi valjaju i uzimaju pinku :oops: smjestaj, osiguranje, rent-a-car, karte za javni transport (kod nas bi morali raditi sa onim lopovima taksistima).
Znaju da ce dovesti turiste i stoga normalno da i traze od odgovornih u mjestima gdje lete niske takse i druge dodatne olaksice.
Master.DKP

#2558 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Master.DKP »

Prema mom skromnom misljenju, vaznije nam je imati dobre i jeftinije avio veze nego vecerati svaki dan ! Nista pozitivnije ne utice na promet ljudi, turista i poslovnih ljudi, unaprijedenje poslovanja, kvalitete zivota nego dobre i jeftine avio linije ! Pogledajte samo bilo koji grad u siroj regiji, od Beograda do Sofije u Bugarskoj pa do Albanije itd.

SVI ONI LETE znacajno bolje i znacajno jeftinije nego MI. I u privredi i zivotu se to JAKO osijeti !
FreeSol

#2559 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by FreeSol »

Edin H. wrote:
FreeSol wrote:

Grohotom se nasmijah ovoj mudrosti :shock: cuj samo ih interesuje prevoz od tacke A do tacke B.
Jesi li cuo za rijec sastanak zainteresiranih strana.
Hajde sada malo na website ryanaira pa pogledaj sta sve ljudi valjaju i uzimaju pinku :oops: smjestaj, osiguranje, rent-a-car, karte za javni transport (kod nas bi morali raditi sa onim lopovima taksistima).
Znaju da ce dovesti turiste i stoga normalno da i traze od odgovornih u mjestima gdje lete niske takse i druge dodatne olaksice.
I ja se tvojim "mudrostima" smijah ranije :dance:
Otvori sebi aviokompaniju pa ti uvodi nove standarde :-)
Edin H.

#2560 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Edin H. »

FreeSol wrote: I ja se tvojim "mudrostima" smijah ranije :dance:
Ne, nego imam ja bolju ideju, tebe postaviti za Direktora ovih nesposobnjakovica i leziljebovica.

Odlicno bi se ukolopio tim ne talasaj, super nam je ovako kako je, moze i gore, odnosom.
FreeSol

#2561 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by FreeSol »

Edin H. wrote:
FreeSol wrote: I ja se tvojim "mudrostima" smijah ranije :dance:
Ne, nego imam ja bolju ideju, tebe postaviti za Direktora ovih nesposobnjakovica i leziljebovica.

Odlicno bi se ukolopio tim ne talasaj, super nam je ovako kako je, moze i gore, odnosom.
Nemoj previse misliti, mozes mozak preforsirati, pa ce jos neko pomisliti i da si pametan :-)
sarajevsko_pivo

#2562 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sarajevsko_pivo »

Idemo dalje:cheers:

[QUOTE=Boyledd;83904188][FONT="Arial Black"]U Međugorje odsad letom za Mostar, a ne iz Dubrovnika i Splita[/FONT]

Image

Zrakoplov BH Airlinesa jučer je prvi put sletio u Mostar iz talijanske Pescare, čime je otvorena zračna linija između ova dva grada. Let je organizirao talijanski turoperator Ceranno tours i putnička agencija Fortuna travel iz Mostara, uz veliku potporu mostarskih vlasti te talijanske regije Abruzzo.

Upravo su gosti iz regije Abruzzo bili prvi putnici koji su ovom zračnom linijom došli u Mostar. Izaslanstvo je predvodio viceguverner regije Abruzzo Alfredo Castiglione i šef ureda dr. Tiziano Petrucci. U ime talijanske Vlade u posjet je došao pokrajinski upravitelj dr. Vicenzo D’Antuono, zatim predsjednik Gospodarske komore Pescare Daniele Becci, predsjednik Gospodarske komore Chieti Silvio Di Lorenzo, inače i čelni čovjek tvrtke Honda za Italiju, i na koncu direktor regionalnog dnevnog lista Il Cnetro Sergio Baraldi. U Zračnoj luci ih je dočekao mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, kao i niz drugih dužnosnika Sretni smo danas zbog otvaranja Mostara prema Europi i Europskoj uniji, a upravo se to učinilo otvaranjem zračne linije Mostar - Pescara.

Također dugujemo veliku zahvalu viceguverneru Alfredu Castiglioneu koji je uložio sebe u ovaj projekt. Ovaj događaj daje dodatni impuls razvoju turizma u Mostaru i već sada mogu reći kako uskoro možemo očekivati otvaranje novih zračnih linija prema drugim gradovima u Europi”, kazao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u dobrodošlici gostima pristiglim iz Italije. Također dodao je kako Mostar duguje veliku zahvalu i BH Airlinesu koji je pristao prevoziti putnike iz Pescare u Mostar. Direktor mostarske Zračne luke Marin Raspudić nije krio zadovoljstvo otvaranjem nove zračne linije s Italijom. “Već imamo dogovoreno devet letova i nadamo se da će taj broj u budućnosti biti znatno veći.

Samo u petak smo imali u Zračnoj luci Mostar 580 putnika. Sletjela su nam tri Air basa s hodočasnicima za Međugorje i to je dobar pokazatelj kako bi i zračna linija s Pescarom mogla funkcionirati u budućnosti”, naglasio je Raspudić. Dodao je kako iduće godine očekuju oko 100 tisuća putnika u Zračnoj luci Mostar. U proteklih nekoliko dana mostarsku Zračnu luku su kontaktirali predstavnici BH Airlinesa te najavili kako planiraju intenzivirati suradnju sa Zračnom lukom Mostar “. Iako naše poslovanje bilježi pozitivne trendove, naša obveza je pronaći strateškoga partnera koji će osigurati razvoj Zračne luke Mostar kroz investicije”, zaključio je direktor Raspudić. Šezdesetak gostiju koji su jučer doputovali iz Italije, domaćini su dočekali brojnim poklonima.

Vidno iznenađeni Talijani rekli su nam kako još nigdje nisu dočekani na ovako srdačan način. Iznenađen je bio i veceguverner regije Abruzzo Alfredo Castiglione koji je u svojoj izjavi za medije naglasio kako ova zračna linija nije samo na relaciji Mostar - Pescara nego je ona ustvari linija na relaciji Abruzzo - Hercegovina. “Mnoga mala i srednja poduzeća iz naše regije već rade u Hercegovini i ova zračna linija će im zasigurno značajno olakšati posao. Godine 2012. planiramo dva leta tjedno, od ožujka do studenoga”, zaključio je viceguverner Castiglione.

http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/hodo% ... a-i-splita[/QUOTE]

Go Mostar i BHA:cheers:

Samo u petak smo imali u Zračnoj luci Mostar 580 putnika. Sletjela su nam tri Air basa s hodočasnicima za Međugorje i to je dobar pokazatelj kako bi i zračna linija s Pescarom mogla funkcionirati u budućnosti”
ljubav_aha

#2563 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

ovo je zalosno,svaki let BiH aviona se "dozivljava" kao posebna atrakacija :-)
Entropio

#2564 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

Imaju li gdje cijene karata?
ljubav_aha

#2565 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

Entropio wrote:Imaju li gdje cijene karata?
zasto je problem naci cijene karata :?:
sarajevsko_pivo

#2566 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sarajevsko_pivo »

ljubav_aha wrote:ovo je zalosno,svaki let BiH aviona se "dozivljava" kao posebna atrakacija :-)
Ovo nije zbog BHA, vec zbog Mostara koji je konacno povezan sa Italijom!

Ova linija je pun pogodak za BHA :bih:
Entropio

#2567 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

ljubav_aha wrote:
Ne ide mi se na njihov sajt jer vjerovatno nije up to date. Tamo vjerovatno nema. Zato pitam... Najavljuju novu liniju, a najvažniju stvar ne spominju, a to je cijena.
ljubav_aha

#2568 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

sarajevsko_pivo wrote:
ljubav_aha wrote:ovo je zalosno,svaki let BiH aviona se "dozivljava" kao posebna atrakacija :-)
Ovo nije zbog BHA, vec zbog Mostara koji je konacno povezan sa Italijom!

Ova linija je pun pogodak za BHA :bih:
objasni profil putnika ;-)
ljubav_aha

#2569 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

Entropio wrote:
ljubav_aha wrote:
Ne ide mi se na njihov sajt jer vjerovatno nije up to date. Tamo vjerovatno nema. Zato pitam... Najavljuju novu liniju, a najvažniju stvar ne spominju, a to je cijena.
zovnes telefonom SJJ ili BiH ailrines :D
macan prvi

#2570 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

sarajevsko_pivo wrote:Idemo dalje:cheers:
Boyledd;83904188 wrote:[FONT="Arial Black"]U Međugorje odsad letom za Mostar, a ne iz Dubrovnika i Splita[/FONT]

Image
Ovo je odlicna vijest, ako se bar takva konekcija ustabili. Ali je nevjerovatno da nikome u Mostaru nije palo napamet da taj aerodrom reklamira zbog blizine Medjugorja - recimo da se preimenuje u Airport Mostar-Medjugorje mogli bi praviti reklamu kao Ryanairov Frankfurt Hahn ( :D ) i na taj nacin privlaciti veliki broj turista za Medjugorje. Samo ne treba zaboraviti da mostarski Aerodrom i dalje ima velike probleme recimo oko cijene goriva koja je daleko veca od one na drugim aerodromima...
Bodkin

#2571 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Bodkin »

vrhunac debilizma je ukinuti let sjj-vie i sjj-fra. sjj-vie sa austrianom i croatiom uvijek pun a nasi nepismeni, retardirani i nesposobni idioti ne mogu oduzeti po 25% putnika da naprave profitabilnu liniju. kombinovano 400k ljudi u ova dva grada a mi nemam liniju...popizdim svaki put kad o ovome pricam
FreeSol

#2572 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by FreeSol »

Bodkin wrote:vrhunac debilizma je ukinuti let sjj-vie i sjj-fra. sjj-vie sa austrianom i croatiom uvijek pun a nasi nepismeni, retardirani i nesposobni idioti ne mogu oduzeti po 25% putnika da naprave profitabilnu liniju. kombinovano 400k ljudi u ova dva grada a mi nemam liniju...popizdim svaki put kad o ovome pricam
Entropio

#2573 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

Bodkin wrote:vrhunac debilizma je ukinuti let sjj-vie i sjj-fra. sjj-vie sa austrianom i croatiom uvijek pun a nasi nepismeni, retardirani i nesposobni idioti ne mogu oduzeti po 25% putnika da naprave profitabilnu liniju. kombinovano 400k ljudi u ova dva grada a mi nemam liniju...popizdim svaki put kad o ovome pricam
Mora da ima nešto što mi ne znamo. Nema šanse da se ukinu te linije "onako"... Nešto je tu sumnjivo. :roll:
macan prvi

#2574 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

ljubav_aha

#2575 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

Veličan also added that Sarajevo Airport is working to attract low cost airlines. Currently, only Germanwings and Norwegian Air Shuttle offer low cost flights to the Bosnian capital. However, according to some sources, Wizz Air has expressed interest to commence flights to Bosnia and Herzegovina. Tuzla is hoping that it will bag the low cost airline ahead of Sarajevo.
Post Reply