Budizam, religija ili filozofija ?
- shmizlica
#2551 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
volil' Bog Slovake?
budimo realni

- fatamorgana
#2552 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Znao sam da nisi o'šo,Great Cornholio wrote:Nije to moguće, On podržava Onog za koga On smatra da mu treba podrškafatamorgana wrote:
Ne zaboravi da poneseš i Isusa kad kreneš,![]()
E 'vako, ja ću moliti Budu da izgubimo a ti moli Isusa za pobjedu pa ćemo vidjeti ko je jaĆi,
-
Great Cornholio
#2553 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
E ne ide to tako, kad se moliš Bogu uvijek moraš dodati " Bože, ako ti misliš da je tako najbolje", jer onda se nikad ne možeš razočarati ako izgubiš, jer to je normalno, normalno da ne mogu obje strane pobijediti, ali isto tako je normalno da ako neko ne želi da igra s tobom fudbal, ne možeš sam sebe pobijediti.fatamorgana wrote:Znao sam da nisi o'šo,Great Cornholio wrote:Nije to moguće, On podržava Onog za koga On smatra da mu treba podrškafatamorgana wrote:
Ne zaboravi da poneseš i Isusa kad kreneš,![]()
![]()
E 'vako, ja ću moliti Budu da izgubimo a ti moli Isusa za pobjedu pa ćemo vidjeti ko je jaĆi,
Odoh sad, i ne zapitkuj više, ako ti šta bude nejasno objasniću ti to drugi put
Ova je "najžešča", pa da se malo "dopingujemo"
- fatamorgana
#2554 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ma Isus je na ovoj temi bog,Great Cornholio wrote:E ne ide to tako, kad se moliš Bogu uvijek moraš dodati " Bože, ako ti misliš da je tako najbolje", jer onda se nikad ne možeš razočarati ako izgubiš, jer to je normalno, normalno da ne mogu obje strane pobijediti, ali isto tako je normalno da ako neko ne želi da igra s tobom fudbal, ne možeš sam sebe pobijediti.fatamorgana wrote:
Odoh sad, i ne zapitkuj više, ako ti šta bude nejasno objasniću ti to drugi put![]()
![]()
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#2555 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
I Isus i Budha i Muhamed a.s. su bili božiji prijatelji , božiji glasnici
Budha je otišao u samoću u džunglu
Isus je otišao u pustinju 40 dana
Muhamed a.s. je bio u pećini Hira do 40-te godine kad je počeo primati objavu preko Džibrila .a.s (Gabriela)
koji se u Kur'anu naziva originalno "Ruhul kudus" što znači "sveti Duh". Međutim Ruhom se naziva i "ono što je udahnuto u čovjeka prilikom stvaranja"
Ruhul kuduss je spustio Isaa .a.s u utrobu djevice Marije , po Kur'anu najbolje žene i zato je on Ruhullah -Dah Allahov
Iako u svima nama postoji taj dah (i bukvalno i metforički) Isaov .a.s je čist od nefsa -ega
Dah je život i sve dok dišeš -živ si ! Ali je dah i svijest i oni koji meditiraju znaju da je dah ključ svake meditacije i putem njega se osvješćuje sadašnji trenutak
Budha i Muhamed a.s. su imali nefs do zadnjeg daha ali su oni svoj nefs transformirali u Ruh i zato su oni veliki učitelji. Isus je rekao "lakše sam mrtvog oživio (to je mogao raditi jer je podržan Ruhom koji jeste dah i život) nego budalu promijenio"
I Budha i Isus i Muhamed a.s. su samo govorili o božijim manifestacijama u svijetu , o hakikatu (realnosti) i putevima marifeta (spoznaje) ali niko od njih nije govorio o Zatillahu (božijem Biću) . Budha kad su ga pitali samo je šutao , Isus nikad nije rekao o tome ništa (i ono što možda negdje piše u Bibliji to su ljudi dodali ) , Muhamed a.s. se ljutio na svoje prijatelje kad su poečli raspravljati o tome . Jednostavno ko god počne pričati o božijem Biću kao da ga poznaje - priča gluposti!
Ni jedan od njih nije "došao" toliko blizu jer gledanje u njegovo Lice bez zastora se ne može podnijeti a da se ne izgubi svijest o vlastitoj egzistenciji
Dakle svaka predodžba o tome je besmislena i kontraproduktivna i predodžbe se mogu stvarati samo u manifestaciji božijih imena (ili spoznaja realnosti kod budista) i bilo kakav govor o Zatillahu je nečija šuplja .Pričati o Bogu kao o "ocu" je također kontraproduktivno jer se vrši identifikacije u glavi vjernika sa slikom ili osjećanjem oca, koji je uvjek bio simbol autoriteta i strogoće,pogotvu u prijašnjem zemanu. Naravno ljudi vole stvarati sebi slike i predodžbe pa su tako u kršćanstvu se zaljepili za sliku Isusa a.s. ali i u islamu postoje stalne tendencije ortodoxnih formalista poput vehabija da stvore sljedbenicima nekakvu sliku o Bogu koji sjedi u stolici negdje na nebu , ima prste noge lice itd
Iako je u manjini ta akida(način poimanja) koja čini možda 10 % nekakve prihvaćenosti najveća je naravno u Saudi Arabiji u zadnje vrijeme je postala jako poznata i progresivna, zbog politizacije vjere i tih prostora
Bog zna za koje je to dobro
*ovo je lično moj stav koji sam stekao spletom okolnosti i nije stav nikojeg učenja, a Allah zna najbolje
Budha je otišao u samoću u džunglu
Isus je otišao u pustinju 40 dana
Muhamed a.s. je bio u pećini Hira do 40-te godine kad je počeo primati objavu preko Džibrila .a.s (Gabriela)
koji se u Kur'anu naziva originalno "Ruhul kudus" što znači "sveti Duh". Međutim Ruhom se naziva i "ono što je udahnuto u čovjeka prilikom stvaranja"
Ruhul kuduss je spustio Isaa .a.s u utrobu djevice Marije , po Kur'anu najbolje žene i zato je on Ruhullah -Dah Allahov
Iako u svima nama postoji taj dah (i bukvalno i metforički) Isaov .a.s je čist od nefsa -ega
Dah je život i sve dok dišeš -živ si ! Ali je dah i svijest i oni koji meditiraju znaju da je dah ključ svake meditacije i putem njega se osvješćuje sadašnji trenutak
Budha i Muhamed a.s. su imali nefs do zadnjeg daha ali su oni svoj nefs transformirali u Ruh i zato su oni veliki učitelji. Isus je rekao "lakše sam mrtvog oživio (to je mogao raditi jer je podržan Ruhom koji jeste dah i život) nego budalu promijenio"
I Budha i Isus i Muhamed a.s. su samo govorili o božijim manifestacijama u svijetu , o hakikatu (realnosti) i putevima marifeta (spoznaje) ali niko od njih nije govorio o Zatillahu (božijem Biću) . Budha kad su ga pitali samo je šutao , Isus nikad nije rekao o tome ništa (i ono što možda negdje piše u Bibliji to su ljudi dodali ) , Muhamed a.s. se ljutio na svoje prijatelje kad su poečli raspravljati o tome . Jednostavno ko god počne pričati o božijem Biću kao da ga poznaje - priča gluposti!
Ni jedan od njih nije "došao" toliko blizu jer gledanje u njegovo Lice bez zastora se ne može podnijeti a da se ne izgubi svijest o vlastitoj egzistenciji
Dakle svaka predodžba o tome je besmislena i kontraproduktivna i predodžbe se mogu stvarati samo u manifestaciji božijih imena (ili spoznaja realnosti kod budista) i bilo kakav govor o Zatillahu je nečija šuplja .Pričati o Bogu kao o "ocu" je također kontraproduktivno jer se vrši identifikacije u glavi vjernika sa slikom ili osjećanjem oca, koji je uvjek bio simbol autoriteta i strogoće,pogotvu u prijašnjem zemanu. Naravno ljudi vole stvarati sebi slike i predodžbe pa su tako u kršćanstvu se zaljepili za sliku Isusa a.s. ali i u islamu postoje stalne tendencije ortodoxnih formalista poput vehabija da stvore sljedbenicima nekakvu sliku o Bogu koji sjedi u stolici negdje na nebu , ima prste noge lice itd
Iako je u manjini ta akida(način poimanja) koja čini možda 10 % nekakve prihvaćenosti najveća je naravno u Saudi Arabiji u zadnje vrijeme je postala jako poznata i progresivna, zbog politizacije vjere i tih prostora
Bog zna za koje je to dobro
*ovo je lično moj stav koji sam stekao spletom okolnosti i nije stav nikojeg učenja, a Allah zna najbolje
-
bizet
#2556 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
@Nurudine, I actually like ovaj tvoj stav
ja procitah da su ruh i nefs duh i dusa, a ne dah
-
Great Cornholio
#2557 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Znači, Bog više voli slovake, ili nije gledao ovu utakmicu
I porazi su sastavni dio sporta, biće bolje, kad su Slovaci mogli nas pobijedit u Zenici, možemo i mi njih u Žilini za četiri dana, nadam se da su i naši fudbaleri "vjernici".
@nurudine, budisti ne smatraju da je Buda bio Bog, ili da je imao ikakve veze sa Bogom, hrišćani smatraju da je Isus bio Bog a ne Božiji poslanik. Jedino muslimani smatraju da je Isus bio Božiji poslanik, a pošto si ti musliman očigledno je da "na svoj mlin okrećeš vodu".
@fata, ima na ovoj temi Bogova kol'ko ti Bog 'oće, a ja ne krijem da za Isusa "glasam".
laku noć svima
I porazi su sastavni dio sporta, biće bolje, kad su Slovaci mogli nas pobijedit u Zenici, možemo i mi njih u Žilini za četiri dana, nadam se da su i naši fudbaleri "vjernici".
@nurudine, budisti ne smatraju da je Buda bio Bog, ili da je imao ikakve veze sa Bogom, hrišćani smatraju da je Isus bio Bog a ne Božiji poslanik. Jedino muslimani smatraju da je Isus bio Božiji poslanik, a pošto si ti musliman očigledno je da "na svoj mlin okrećeš vodu".
@fata, ima na ovoj temi Bogova kol'ko ti Bog 'oće, a ja ne krijem da za Isusa "glasam".
laku noć svima
- fatamorgana
#2558 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ma mi smo ti više monotoni nego monoteisti, stalno isto ponavljamo, k'o švabo tra la la,siddo89 wrote:Citajuci o budistima skontah da su oni monoteisti,vise od krscana recimo,zasto ih islam ne stavi pod "people of book"?
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#2559 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
ruh i nefs su ...pa može se i tako reći ali se više preferira da su to sultanska i hajvanska duša ,a sultanska je duh ali je isto i udahnuta u nas , dakle udah. Kad za nekog kažeš da je umro kaže se i da je izdahnuo. Mogli bi reći da na neki način udišeš i izdišeš ruh , a kad ga postaneš svijestan postaješ svijestan i sadašnjeg trenutka za koji smo opet rekli da je najtanja ka realnosti ka osjećanju manifestacija božijih imenabizet wrote:@Nurudine, I actually like ovaj tvoj stav
-
Great Cornholio
#2560 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Što baš takvo poređenje, što baš sultanska duša za dušu koja je bolja, jesu l' to sultani bili nekakvi posebni ljudi, puno bolji od obične sirotinje raje?Nurudin wrote:ruh i nefs su ...pa može se i tako reći ali se više preferira da su to sultanska i hajvanska duša ,a sultanska je duh ali je isto i udahnuta u nas , dakle udah. Kad za nekog kažeš da je umro kaže se i da je izdahnuo. Mogli bi reći da na neki način udišeš i izdišeš ruh , a kad ga postaneš svijestan postaješ svijestan i sadašnjeg trenutka za koji smo opet rekli da je najtanja ka realnosti ka osjećanju manifestacija božijih imenabizet wrote:@Nurudine, I actually like ovaj tvoj stav
Duša je jedna, njom Bog oživi tijelo, kad ona napusti tijelo tijelo se počne raspadati na hemijske elemente od kojih je izgrađeno.
U Bibliji se navodi da Bog udahne čovjeku na nos Duh životni, i tako oživi tijelo, a ja za razliku od većine hrišćanskih teologa taj Duh ne doživljavam kao bezličnu životnu energiju, već kao temelj duše koja se tokom života formira u dobru ili lošu, u dušu sa dobrim ljudskim osobinama ili dušu sa lošim ljudskim osobinama, i ne bih je "cijepao" na dva dijela, na hajvansku i sultansku dušu.
- Nurudin
#2561 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
To je stvar lingvistike jer sultan je namjesnik, vođa , onaj koji upravlja . Kaže se isto da je ruh božiji halifa (vladar) u čovjeku i njegovo mjesto je u qalbu-srcu , srce je prijestolnica. Kad je dakle ruh, sultanska duša ili kako god da kažemo (eto tebi paše Duh) u srcu u svojoj prijestolnici onda u insanu vlada mir, sklad i tad si tek spreman da kreneš dalje..Great Cornholio wrote:Što baš takvo poređenje, što baš sultanska duša za dušu koja je bolja, jesu l' to sultani bili nekakvi posebni ljudi, puno bolji od obične sirotinje raje?Nurudin wrote:ruh i nefs su ...pa može se i tako reći ali se više preferira da su to sultanska i hajvanska duša ,a sultanska je duh ali je isto i udahnuta u nas , dakle udah. Kad za nekog kažeš da je umro kaže se i da je izdahnuo. Mogli bi reći da na neki način udišeš i izdišeš ruh , a kad ga postaneš svijestan postaješ svijestan i sadašnjeg trenutka za koji smo opet rekli da je najtanja ka realnosti ka osjećanju manifestacija božijih imenabizet wrote:@Nurudine, I actually like ovaj tvoj stav
Duša je jedna, njom Bog oživi tijelo, kad ona napusti tijelo tijelo se počne raspadati na hemijske elemente od kojih je izgrađeno.
U Bibliji se navodi da Bog udahne čovjeku na nos Duh životni, i tako oživi tijelo, a ja za razliku od većine hrišćanskih teologa taj Duh ne doživljavam kao bezličnu životnu energiju, već kao temelj duše koja se tokom života formira u dobru ili lošu, u dušu sa dobrim ljudskim osobinama ili dušu sa lošim ljudskim osobinama, i ne bih je "cijepao" na dva dijela, na hajvansku i sultansku dušu.
Međutim kad vlada nemir , vlada osjećaj da nešto fali , nešto nije u redu ...to je zato što je poremećen slijed u tebi pa je ruh svrgnut sa prijestolja , u tvojoj "zemlji" vlada nemir , bore se razne frakcije i u srcu se nastanila hajvanska duša ili nefs ili ego
Sad da još nešto kažem o dahu i ruhu tj povezanosti. Ruh se nalazi u krvi po učenju islama ali se također kaže u hadisu da i šejtan kola čovjekom poput krvi ili kroz krv . Kisik je izvor života i on svaki čas ulazi u krv i opskrbljuje nas potrebnom energijom za život. Mi smo ovisnici o kisiku i to je ovisnost ali i direktna povezanost...sami odlučite sa čim. Međutim to niko ne može zanegirati
Oni koji su nekad meditirali ili ne moraš čak ni meditirati nego koji su obratili nekad pažnju na dah (iako je to meditacija isto)
kad ti dah nije "čist" , primjetiš da si uznemiren ili ljut , tužan u brigama ili šta god ...uglavnom riječ je o negativnim emocijama koje onečišćuju naš dah , a sve te emocije su vezane, prolaze i grade ego ili nefs
One su smetnja dakle i one nas spriječavaju kroz nefs da prestanemo patiti, da vidimo realnost, manifestacije božijih imena....ali iza toga stoji nešto, stoji jedan vanjski uzrok u svijetu kojeg budisti zovu maja , a mi šejtan ili đavo!
To je iluzija koja nas spriječava da vidimo čistu realnost, to je zavodljiva prašina dunjaluka koju nam šejtan baca u oči ...zašto?
Da bi nas odvojio , da bi zanečistio našu vezu sa Izvorom odnosno sa Bogom , o kojem smo mi ovisni do zadnjeg daha
La ilahe ilallah -nema ništa osim Allaha (to je naziv koji se koristi oduvijek nije ga Muhamed a.s uveo) sve drugo je iluzija čak i naše samo postojanje je iluzija , iluzija o odvojenosti o zasebnosti
-
Great Cornholio
#2562 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nije valjda da smatraš da sam ja toliko loš čovjek, ili ti ovo o kad govoriš o hajvanskoj duši u srcu ne misliš konkretno na mene, ne misliš valjda da se u mom srcu nastanila hajvanska duša
?
- Nurudin
#2563 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Još jedan primjer da kažem o tzv. ljudima uma ili racionalistima u vjerama i o ljudima srca , misticima , ezotericima
Ova dva naziva ili tri koja sam spomenuo : maja, šejtan, đavo
zbog njih su ti racionalisti spremni da se ubijaju da se istrebljuju i da čine teški zulum , iako je nama, ljudima srca to sasvim jasno da je čista lingvistika , stvar jezika i podneblja i rada bi da se družimo i da se "natječemo u činjenju dobra"
Pa mi reci zar racionaliste njihovo mozganje nije odvelo u totalnu glupost , a nas navodno zaluđene u nešto dobro i korisno?
Ko je to mudriji um ili srce?
Ova dva naziva ili tri koja sam spomenuo : maja, šejtan, đavo
zbog njih su ti racionalisti spremni da se ubijaju da se istrebljuju i da čine teški zulum , iako je nama, ljudima srca to sasvim jasno da je čista lingvistika , stvar jezika i podneblja i rada bi da se družimo i da se "natječemo u činjenju dobra"
Pa mi reci zar racionaliste njihovo mozganje nije odvelo u totalnu glupost , a nas navodno zaluđene u nešto dobro i korisno?
Ko je to mudriji um ili srce?
- Nurudin
#2564 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
ne bolan , tako se naziva nefs ...i u meni se nalazi hajvanska duša i trebaš je krotiti i pitomiti kao konja kojeg treba da zajaše Duh ili sultanska dušaGreat Cornholio wrote:Nije valjda da smatraš da sam ja toliko loš čovjek, ili ti ovo o kad govoriš o hajvanskoj duši u srcu ne misliš konkretno na mene, ne misliš valjda da se u mom srcu nastanila hajvanska duša?
-
Great Cornholio
#2565 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Znaš šta nurudine, Bog nam je dao razum kojim smo mi stvorili nauku, a nauka dušu ne djeli na hajvansku i sultansku dušu. ID, Ego i Super Ego su tri dijela duše prema psihološkoj teoriji koju ja smatram ispravnom.Nurudin wrote:ne bolan , tako se naziva nefs ...i u meni se nalazi hajvanska duša i trebaš je krotiti i pitomiti kao konja kojeg treba da zajaše Duh ili sultanska dušaGreat Cornholio wrote:Nije valjda da smatraš da sam ja toliko loš čovjek, ili ti ovo o kad govoriš o hajvanskoj duši u srcu ne misliš konkretno na mene, ne misliš valjda da se u mom srcu nastanila hajvanska duša?
Ta tvoja hajvanska duša bi trebala biti smještena u ID-u jer to je nagonski dio duše, dio duše koji daje energiju za funkcionisanje ostala dva dijela duše, to smatra moj Super Ego, dio moje duše koji moralnim kočnicama i usmjerivačima vodi to hajvansku dušu koja bi da bude po njenom, da se ni na šta ne obazire.
A šta je mudrije srce ili razum ? Pa neko pametan reče da je savjest koja sluša isključivo zapovjest srca isto tako iskrivljena kao i savjest koja sluša isključivo zapovjest razuma, i ja se s tim slažem, mudrost je kombinacija srca i razuma.
- Nurudin
#2566 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Balans, balans...nigdje nisam isključio um , samo ti govorim ko treba da vodi ,ko je halifa . Isključivost ne pomaže , a zarobljenici uma (kakvi su danas ljudi većinom) jesu isključivi jer nefs-hajvanska duša i jeste proizvod uma.Great Cornholio wrote:Znaš šta nurudine, Bog nam je dao razum kojim smo mi stvorili nauku, a nauka dušu ne djeli na hajvansku i sultansku dušu. ID, Ego i Super Ego su tri dijela duše prema psihološkoj teoriji koju ja smatram ispravnom.Nurudin wrote:ne bolan , tako se naziva nefs ...i u meni se nalazi hajvanska duša i trebaš je krotiti i pitomiti kao konja kojeg treba da zajaše Duh ili sultanska dušaGreat Cornholio wrote:Nije valjda da smatraš da sam ja toliko loš čovjek, ili ti ovo o kad govoriš o hajvanskoj duši u srcu ne misliš konkretno na mene, ne misliš valjda da se u mom srcu nastanila hajvanska duša?
Ta tvoja hajvanska duša bi trebala biti smještena u ID-u jer to je nagonski dio duše, dio duše koji daje energiju za funkcionisanje ostala dva dijela duše, to smatra moj Super Ego, dio moje duše koji moralnim kočnicama i usmjerivačima vodi to hajvansku dušu koja bi da bude po njenom, da se ni na šta ne obazire.
A šta je mudrije srce ili razum ? Pa neko pametan reče da je savjest koja sluša isključivo zapovjest srca isto tako iskrivljena kao i savjest koja sluša isključivo zapovjest razuma, i ja se s tim slažem, mudrost je kombinacija srca i razuma.
Nefs bi ubio ruh da može odnosno protjerao bi ga iz tijela jer ga ne može ubiti. Nefs- hajvanska duša je : jesti , piti i razmnožavati se! Ni za što drugo ne zna . Ko je takav on je ubio svoj ruh(protjerao ga) on je živ ali je mrtav
Ruh međutim ne ubija nikoga , ruh ne želi ubiti nefs-koji je proizvod uma, ruh ga želi pripitomiti , očistiti ga od svih strahova i ružnih stanja tako da kad se spoje kao jahač i konj mogu krenuti u čist slobodan galop , prema Izvoru.
Ljudi se pitaju koja je njihova svrha ? To je naša svrha
Jung , tvorac moderne psihologije je rekao "Ko gleda vani on sanja, ko gleda unutra on se budi"
Šta ti misliš da je on otkrio nešto novo ? To znanje je oduvijek tu i rijetki ga mogu primiti , a psihologija od toga radi isto ono što rade često religije - racionaliziraju i odu u glupost
Možeš li to apsorbirati , to znanje ? Dotaknuo sam tvoje srce riječima pa hoćeš li mu povjerovati ili ćeš ostati zarobljenik uma?
-
Great Cornholio
#2567 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
@nurudine, kao što se Frojd i Jung nisu slagali po mnogim pitanjima duše tako se ni ti i ja ne slažemo kad je ta tematika u pitanju. Al' eto, raspravljamo, možda će ovo što mi pišemo probuditi u nekome neke sumnje pa će poželjeti da preispita vlastite stavove. Ja već odavno ne sumnjam u ono što smatram ispravnim, a meni se čini ni ti
Dosta od mene za danas, prijatan dan vam želim, pa se čujemo...
Dosta od mene za danas, prijatan dan vam želim, pa se čujemo...
-
Sati
#2568 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
807. Pet postignuća meditacije
Iako meditacija privlači mnoge ljude zbog svojih izvanrednih rezultata na planu relaksacije, oslobađanja od stresa i bola, kao i opšteg zdravlja tela i uma, u budističkom kontekstu važno je imati na umu još jedan skup ciljeva. Istrajnim naporom i redovnim vežbanjem možemo se nadati da ćemo ostvariti i pet važnih duhovnih postignuća.
Prvo, meditacija nam pomaže da postanemo potpuno svesni onoga što se događa u umu i telu ovde i sada. Prečesto prođemo kroz dan poput mesečara, zabavljeni prošlošću ili sanjareći o budućnosti. Sabranost nas uči da se probijemo kroz maglu i usmerimo fokus pažnje na sadašnji trenutak.
Drugo, zbog ove nove svesnosti, u stanju smo da jasnije vrednujemo razložnost i prikladnost svega što kažemo i činimo. I kao rezultat, pravimo mudrije i korisnije izbore.
Treće, meditacija nas uči da sopstveno telo, osećaje, opažaje, misli i svest vidimo upravo onako kakvi jesu, iz trenutka u trenutak. A videti sebe jasno jeste ključni prvi korak ka tome da na pozitivan način promenimo svoj život.
Četvrto, kako se naša praksa produbljuje, i svet oko sebe vidimo na naročit način, bez iskrivljavanja. Stižemo do razumevanja da sve što postoji -- uključujući i nas -- jeste u međusobnoj zavisnosti sa svime drugim i da je sve u neprekidnom procesu menjanja. Zbog toga, shvatamo da nam nijedna osoba, mesto, stvar ili situacija ne može doneti trajno zadovoljenje.
I na kraju, naučimo da sebe potpuno posvetimo kontemplaciji ili meditaciji, uviđajući da se jedino sledeći Budin primer možemo nadati da za sebe pronađemo trajni mir i sreću.
Henepola Gunaratana: The Four Foundations of Mindfulness in Plain English
Iako meditacija privlači mnoge ljude zbog svojih izvanrednih rezultata na planu relaksacije, oslobađanja od stresa i bola, kao i opšteg zdravlja tela i uma, u budističkom kontekstu važno je imati na umu još jedan skup ciljeva. Istrajnim naporom i redovnim vežbanjem možemo se nadati da ćemo ostvariti i pet važnih duhovnih postignuća.
Prvo, meditacija nam pomaže da postanemo potpuno svesni onoga što se događa u umu i telu ovde i sada. Prečesto prođemo kroz dan poput mesečara, zabavljeni prošlošću ili sanjareći o budućnosti. Sabranost nas uči da se probijemo kroz maglu i usmerimo fokus pažnje na sadašnji trenutak.
Drugo, zbog ove nove svesnosti, u stanju smo da jasnije vrednujemo razložnost i prikladnost svega što kažemo i činimo. I kao rezultat, pravimo mudrije i korisnije izbore.
Treće, meditacija nas uči da sopstveno telo, osećaje, opažaje, misli i svest vidimo upravo onako kakvi jesu, iz trenutka u trenutak. A videti sebe jasno jeste ključni prvi korak ka tome da na pozitivan način promenimo svoj život.
Četvrto, kako se naša praksa produbljuje, i svet oko sebe vidimo na naročit način, bez iskrivljavanja. Stižemo do razumevanja da sve što postoji -- uključujući i nas -- jeste u međusobnoj zavisnosti sa svime drugim i da je sve u neprekidnom procesu menjanja. Zbog toga, shvatamo da nam nijedna osoba, mesto, stvar ili situacija ne može doneti trajno zadovoljenje.
I na kraju, naučimo da sebe potpuno posvetimo kontemplaciji ili meditaciji, uviđajući da se jedino sledeći Budin primer možemo nadati da za sebe pronađemo trajni mir i sreću.
- fatamorgana
#2569 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Bogami Cornholio izgubi ti Isus ... i to još od Slovaka, 
- fatamorgana
#2570 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
ProĆitaj na vrhu stranice ko koga voli,siddo89 wrote:valjda je Isus pobjedio protiv Muhameda tufatamorgana wrote:Bogami Cornholio izgubi ti Isus ... i to još od Slovaka,
- zambaklija
#2571 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
od filozofije niko nije umro ili poginuo a od religije milioni.... 
-
bizet
#2572 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
ili Isus nije imao pojma da se tu nema sta rastavljati, ili je jadan vidio svega pa se odlucio fizicki isprijeciti izmedjuGreat Cornholio wrote:
"Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač. Jer sam došao da rastavim čoveka od oca njegovog i kćer od matere njene i snahu od svekrve njene: I neprijatelji čoveku postaće domašnji njegovi. Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan. I koji ne uzme krst svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan".
Neko pametan reče, razlika između vjernika i nevjernika je u tome što ovi prvi nisu ravnodušni.
u svakom slucaju ova mu je zlOtna
Cornholio, svaka cast na citatu
-
bizet
#2573 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
@Nurudine, lijepo si povezao dah sa duhom...sad mi je jasno sto moji ucenici tesko savladavaju pravilno disanje, pubertet pa ih nemir satra, a nije da ne kontaju 
uh kad ovo napisah..ma sad mi nije jasno sto ti @Cornholio nisi rad savladati pravilno disanje, nije zar da i tebe toliki nemir smori?
@Nurudine, kako ispade po tvojoj prici mi bi cijeli dan borbu sa svojim bicem vodili, ne bi se stiglo nista posla uraditi, a da ne spiminjem borbe sa drugima da bi sebe ocuvali...ma nesto razmisljam srcem, nije Allah toliko komplikovan da bi svojoj kreaciji tako teske zadatke postavljao i toliko nemira i djelidbe u jednom insanu dozvolio
uh covjece pa ja sam ga tek onda nagrabusila...hem sam dupli znak u horoskopu, hem dupli u podznaku, hem jos ovaj dualizam dat od strane Stvoritelja...od ovoliko dualizma ima glava da me zaboli ko ce nas 3, 6, ko zna koliko vec, sve pomiriti.. .it looks like I am doomed
umjesto metafore o divljem konju kojeg treba krotiti....mrzim ovakav pristup bilo cemu....bilo bi ljepse govoriti o vodjenju, stavljanju putokaza...jedan od razloga zasto ne volim Islam, sve se mora ukrotiti...hajde vise uuuuu dzem od sljiva i krocenje...jer sve sto sputavas mora jednom eskalirati, ali ako vodis onda mozda i uspijes naci balans....ja bi prije potrcala pruziti ruku svojoj hendikepiranoj dusi i pomoci joj da hoda, nego sto bi uzela bic da krotim prelijepig divljeg konja
uh kad ovo napisah..ma sad mi nije jasno sto ti @Cornholio nisi rad savladati pravilno disanje, nije zar da i tebe toliki nemir smori?
@Nurudine, kako ispade po tvojoj prici mi bi cijeli dan borbu sa svojim bicem vodili, ne bi se stiglo nista posla uraditi, a da ne spiminjem borbe sa drugima da bi sebe ocuvali...ma nesto razmisljam srcem, nije Allah toliko komplikovan da bi svojoj kreaciji tako teske zadatke postavljao i toliko nemira i djelidbe u jednom insanu dozvolio
uh covjece pa ja sam ga tek onda nagrabusila...hem sam dupli znak u horoskopu, hem dupli u podznaku, hem jos ovaj dualizam dat od strane Stvoritelja...od ovoliko dualizma ima glava da me zaboli ko ce nas 3, 6, ko zna koliko vec, sve pomiriti.. .it looks like I am doomed
umjesto metafore o divljem konju kojeg treba krotiti....mrzim ovakav pristup bilo cemu....bilo bi ljepse govoriti o vodjenju, stavljanju putokaza...jedan od razloga zasto ne volim Islam, sve se mora ukrotiti...hajde vise uuuuu dzem od sljiva i krocenje...jer sve sto sputavas mora jednom eskalirati, ali ako vodis onda mozda i uspijes naci balans....ja bi prije potrcala pruziti ruku svojoj hendikepiranoj dusi i pomoci joj da hoda, nego sto bi uzela bic da krotim prelijepig divljeg konja
-
bizet
#2574 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Sati wrote:807. Pet postignuća meditacije
-
Great Cornholio
#2575 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Da bi čovjek mogao odrasti prvo treba prestati biti dijete kojim će upravljati njegovi roditelji, a pošto je u našoj kulturi, a i u vrijeme kad je Isus hodao Zemljom roditeljima najvažnije bilo da njihova djeca čitav život ostanu djeca kojom će upravljati, od kojih će zahtijevati da održavaju tradiciju koja je i tadašnje ljude, a i ove današnje dovodila do stalnog ponavljanja istih grešaka, koje se ne smatraju greškama samo zato što ih većina čini, zbog toga je Isus rekao riječi koje jee rekao, zbog toga Isus želi i da "rastavi" i snahu od svekrve njene, jer mnoge svekrve ne žele da prestanu da upravljaju sinom a preko sina i snahom, koče sina da odraste, a "dijete" nije sposobno za život u braku sa ženom.bizet wrote:ili Isus nije imao pojma da se tu nema sta rastavljati, ili je jadan vidio svega pa se odlucio fizicki isprijeciti izmedjuGreat Cornholio wrote:
"Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač. Jer sam došao da rastavim čoveka od oca njegovog i kćer od matere njene i snahu od svekrve njene: I neprijatelji čoveku postaće domašnji njegovi. Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan. I koji ne uzme krst svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan".
Neko pametan reče, razlika između vjernika i nevjernika je u tome što ovi prvi nisu ravnodušni.
u svakom slucaju ova mu je zlOtna
Cornholio, svaka cast na citatu
Isus želi da to promijeni, da ukloni ono što je uzrok ponavljanja "nasljednih" bolesti i patnji, to je svrha Njegovih riječi koje citirah.
Danas je mnogo onih koji govore da Je Isus taj kojeg uzimaju za vrhovni autoritet kad je u pitanju ispravno "uputstvo za život", ali ne prakticiraju ono što govore, gledaju kako će ugoditi roditeljima, ostati vjerni tradiciji, kulturi i državi u kojoj su se rodili. Kad bi Isus bio ideal kojemu bi težili sve bi bilo puno bolje, humanije, lakše, lakše bi "disali" svi, i oni koji žele da upravljaju ljudima, a i oni kojima drugi ljudi upravljaju, jer Isusove riječi "Kraljevstvo nebesko je u vama" bez ikakve sumnje govore da On želi da mi postanemo nezavisni, da sami upravljamo svojim životom, a da Njega pitamo za savjet ako se nekada "izgubimo" na tom putu.
A disanje je refleksna aktivnost, nije potrebno posebnu pažnju obraćati na disanje ako mislimo i radimo pravilno, disanje se poremeti ako se prema životu, drugim ljudima i sebi odnosimo na nepravilan način, ako slušamo samo razum ili samo srce, jer to dvoje moraju postati saveznici, mora srce davati razumu energiju da radi i da nas dobro služi, a razum se srcu mora "zahvaliti" time što će mu ubezbjediti uslove i kreirati situacije da može uživati bez straha ili stida, ali da to uživanje ne prouzrokuje patnju nikome.
Budisti misle da će sreću naći time što se ne vezuju ni za šta, ja mislim da će čovjek sreću naći ako se bude vezao za dobre ljude, stvari, situacije.
A u pravu si kad kažeš da je pogrešno uvijek se sputavati, gušiti emocije, to nije dobro ni zdravo, onaj ko želi da ostane zdrav neće to uspjeti ako stalno bude potiskivao emocije, stalno se "krotio" to će postići onaj ko pronađe način kako da ih iživi a da time ne stvori probleme ni sebi a ni drugima. To nam savjetuje Mentalna higijena, grana Psihologije kojoj je cilj očuvanje duševnog zdravlja, ili ponovnog uspostavljanja ako je ono narušeno.