Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
_veleposlanik

#2551 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by _veleposlanik »

jeza u ledja wrote:@Zah
Probaj odgovarati na postove kronoloski. Malo je glupo kad ti neko odgovori na post koji poslije izmjenis.

@ veleposlanik,
Nemam nikakvog komentara na 'namjestanje izbora 2004-e' jer o tome ne postoje validni dokazi.
Ja sam postavio pitanje u vezi svemocnog cionistickog lobija koji navodno upravlja svijetom. Upravo, kao sto ti rece, iz prakse i stvarnog zivota znam kakvo je misljenje Jevreja u SAD o politici SAD na Bliskom Istoku. Nesto o cemu ti vjerovatno mozes saznati samo u kojekakvim blogovima i 'alternativnim medijima'. Pitanje je ako americkim Jevrejima odgovara politika koju sprovodi Bush zasto onda nisu glasali za njega?
nije gospodine jezu, pitanje je drugo. zbog ovolike demagogije ja sam sa tobom zavrsio!

izbori su isli na sud gdje je kompanija softvera za odbrojavanje glasova, cak i mediji koji su tebi vjerodostojni, ala wikipedija, kazu ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/2004_Unite ... troversies - procitati dio "points of controversies". pa gledao sam svjedocenje na sudu brate, sto si tako neposten? mene kada ubijedis u nesto, ja se fino poklopim i usutim. budi covjek, ili makar pola... al nemoj tako ofirno, vidis da vise raje ovo cita...

ne postoje validni dokazi, a kompanija softvera govori o sigurnom namjestanju koje oni nisu u stanju kontrolisati ili ispitati... bjezi tamo ba...
_veleposlanik

#2552 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by _veleposlanik »

ljubav_aha wrote:
_veleposlanik wrote:
Zah wrote:Pa ne mogu Jevreji SAD izbrati predsjednika, ali mogu uticati na njegovu politiku, jer drze sav kapital u svojim rukama.Procitaj ili poslusaj govor B. Fridmana pa ce ti biti sve jasno kako oni upravljaju SAD, kako su SAD ulazile u rat, kako su Englezi obecali Palestinu itd.

Sve ovo sto sam kasao potvrdio je i ovaj ugledni izraelski politicar.

" „Svaki put kada mi uradimo nešto vi mi kažete Amerika će uraditi ovo ili ono...Želim nešto otvoreno da vam kažem: ne brinite o američkom pritisku na Izrael. Mi, jevrejski narod, kontrolišemo Ameriku,i Amerikanci to znaju.“ (riječi izraelskog premijera Ariela Sharona, kako je objavio Kol Yisrael radio 2. oktobra 2001. godine).
:thumbup:
bravo majstore, bio sam skoro zaboravio ovaj citat
vas dvojica ,kao da ste se sad probudili iz kome :lol: halo,narod to vac zna :mrgreen:
bravo i tebi za tvoje licemjerje i ameropatriotizam... sve je to normala, samo nedajte Ahmu da razvija nuklearna postrojenja...
jeza u ledja

#2553 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

_veleposlanik wrote:
jeza u ledja wrote:@Zah
Probaj odgovarati na postove kronoloski. Malo je glupo kad ti neko odgovori na post koji poslije izmjenis.

@ veleposlanik,
Nemam nikakvog komentara na 'namjestanje izbora 2004-e' jer o tome ne postoje validni dokazi.
Ja sam postavio pitanje u vezi svemocnog cionistickog lobija koji navodno upravlja svijetom. Upravo, kao sto ti rece, iz prakse i stvarnog zivota znam kakvo je misljenje Jevreja u SAD o politici SAD na Bliskom Istoku. Nesto o cemu ti vjerovatno mozes saznati samo u kojekakvim blogovima i 'alternativnim medijima'. Pitanje je ako americkim Jevrejima odgovara politika koju sprovodi Bush zasto onda nisu glasali za njega?
nije gospodine jezu, pitanje je drugo. zbog ovolike demagogije ja sam sa tobom zavrsio!

izbori su isli na sud gdje je kompanija softvera za odbrojavanje glasova, cak i mediji koji su tebi vjerodostojni, ala wikipedija, kazu ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/2004_Unite ... troversies - procitati dio "points of controversies". pa gledao sam svjedocenje na sudu brate, sto si tako neposten? mene kada ubijedis u nesto, ja se fino poklopim i usutim. budi covjek, ili makar pola... al nemoj tako ofirno, vidis da vise raje ovo cita...

ne postoje validni dokazi, a kompanija softvera govori o sigurnom namjestanju koje oni nisu u stanju kontrolisati ili ispitati... bjezi tamo ba...
I sta je na tom sudu odluceno?

Zasto mi odgovaras uopste?
jefferson

#2554 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jefferson »

Veleposlanik, daj majke ti 103 strane je bilo OK, i sad najednom opet provlacis ono sto dovis po jos jedno 5-6 tema, od kojih pola uopce nije krenulo sa pitanjem Amerike i izraela.
Ili pricaj o izborima ili neka ti moderator otvori poseban podforum o kataklizmiskim dogadjajima, zavjerama, NLO, azirama, kasikama i nozevima!

De popusti vise!
ahuseino

#2555 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ahuseino »

Sto se tiche Jevreja i americhkih partija...

Mislim da generalno Jevrejski lobiji vole Demokratsku partiju jer su dio iste elite, tipa Manhattan Upper East / West Side, and Hollywood...

To sto su im se sada ciljevi align sa Republikanskim interesima je istorijska sluchajnost.

Svi americhnki antisemiti, kao svaki 'dobar' rasista, su white supremacists, ista govna ko republikanski konzervativci... Ako se neko nadje uvrijeden, to je samo moje privatno misljenje, a dopustam da valjda moze biti jedan ili dva normalna co'eka konzervativca... valjda...

Republikanci su brzi na obarachu kad je upitanju interesna sfera, a Demokrate su dosta sporiji. Kad dodje chisto do obaracha u vezi Izraela, mislim da bi Demokrate bili brzi, jedino u ovom sluchaju.
izvor

#2556 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by izvor »

I, dodjoste li do zakljucka, k'o će da pobijedi? Obama ili onaj Mc Cain? I koja je razlika, kad je u pitanju Izrael, izmedju Demokrata i Republikanaca? Inace, kad je u pitanju USA vanjska politika, zar im nije isti cilj. Laicki receno, ovladavanje resursima nafte, plina (pogotovo u tzv.islamskim zemljama)...priblizavanje Rusima, drzanje Pakistana i Indije nemirnim, da se zabave o sebi, ne dati Iranu da ovlada nuklearnom tehnologijom :? (licemjerno nema sta) ( Druga opcija je da oni indirektno njime ovladaju, kao sto su u vrijeme shaha. Btw tad im je Iran valjo, bez obzira sto ni tad nisu cvjetala ljudska prava u njemu. Bila gora, nego danas. ); Cilj(Biti broj 1 u svijetu! ) opravdava sredstvo(ubijati neduzne ljude po Iraku, Afganistanu, Siriji, :sad: naoruzavati one koji to cine u ime Islama i zovu se al-Qaida, talibani, kako se sve ne zovu, i ko li im dade takva imena)...To je jasno.
Soul_Sista

#2557 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Soul_Sista »

...ma Obama ce pobijediti...100 % Amerika :D :D :D :D
jeza u ledja

#2558 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

izvor wrote:I, dodjoste li do zakljucka, k'o će da pobijedi? Obama ili onaj Mc Cain? I koja je razlika, kad je u pitanju Izrael, izmedju Demokrata i Republikanaca? Inace, kad je u pitanju USA vanjska politika, zar im nije isti cilj. Laicki receno, ovladavanje resursima nafte, plina (pogotovo u tzv.islamskim zemljama)...priblizavanje Rusima, drzanje Pakistana i Indije nemirnim, da se zabave o sebi, ne dati Iranu da ovlada nuklearnom tehnologijom :? (licemjerno nema sta) ( Druga opcija je da oni indirektno njime ovladaju, kao sto su u vrijeme shaha. Btw tad im je Iran valjo, bez obzira sto ni tad nisu cvjetala ljudska prava u njemu. Bila gora, nego danas. ); Cilj(Biti broj 1 u svijetu! ) opravdava sredstvo(ubijati neduzne ljude po Iraku, Afganistanu, Siriji, :sad: naoruzavati one koji to cine u ime Islama i zovu se al-Qaida, talibani, kako se sve ne zovu, i ko li im dade takva imena)...To je jasno.
Ih svasta ti nabroja. Kad je u pitanju Izrael, politika je otprilike ista. Takodje kad je u pitanju Iran.
Ostalo....priblizavanje Rusima ih ne interesuje, zadnje sto zele je Pakistan i Indiju nemirnim, naravno da hoce biti prvi u svijetu, da su licemjerni - jesu.
Da zele 'islamsku naftu' - bogami ne zele. Cak sta vise potpuno suprotno. Ameri su vec skontali da su se zavadili sa muslimanima zbog te glupe nafte, zato ce im i biti cilj u narednim decenijama da se postepeno oslobadjaju te ovisnosti, a samim time i sranja sa islamskim svijetom. Kako ce se u tome snalaziti u borbi protiv naftnih kompanija ili OPECa vidjecemo. Postoje i drugi lobiji, koji promovisu 'green energy' pa bujrum.
Mislim da preko pola stanovnistva SAD danas zeli neku vrstu izolacionizma, a jedno 15-20 zeli potpuno zaustavljanje politike intervencionizma bilo gdje u svijetu, ukljucujuci Irak, Iran, Bosnu, Izrael, bilo sta. Tu ima ljudi s obje strane politickog spektruma. (Recimo Ron Paul se zalaze za potpuno povlacenje americke vojske iz baza u svijetu i ima podrsku dobrog broja ljudi.)
O ubijanju neduznih ljudi.....i u Srbiji je 99-e ubijeno na stotine neduznih ljudi za vrijeme bombardovanja. Da li je tadasnji cilj bio opravdan sredstvima?
izvor

#2559 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by izvor »

jeza u ledja wrote:Da zele 'islamsku naftu' - bogami ne zele. Cak sta vise potpuno suprotno. Ameri su vec skontali da su se zavadili sa muslimanima zbog te glupe nafte, zato ce im i biti cilj u narednim decenijama da se postepeno oslobadjaju te ovisnosti, a samim time i sranja sa islamskim svijetom. Kako ce se u tome snalaziti u borbi protiv naftnih kompanija ili OPECa vidjecemo. Postoje i drugi lobiji, koji promovisu 'green energy' pa bujrum.
U ovo definitivno ne vjerujem, i sta ce im onda rat u Iraku, Afganistanu... Nisi ni ti valjda jedan od naivnih koji misle da je sve to zbog demokratije? Ma hajde, nikad! ima jos zemalja u svijetu u kojima je blago receno nedemokratsko drustvo, pa Ameri ne idu sas trupama u te zemlje. Iran ima mozda najbolji geostrateski polozaj (mozda Afganistan ima bolji) i Ameri bi se rado docepali ponovnog kontrolisanja Irana kao i prije 1979. Sem toga Iran je jedina zemlja od tzv.islamskih zemalja koja ne slusa slijepo USA. A ovi lobiji koji promovisu green energy, sta mogu naftnom lobiju i proizvodjacima naoruzanbja u US? Ne finansiraju oni ni Mc Caina Niti Obamu.
jeza u ledja wrote:O ubijanju neduznih ljudi.....i u Srbiji je 99-e ubijeno na stotine neduznih ljudi za vrijeme bombardovanja. Da li je tadasnji cilj bio opravdan sredstvima?
Nije. Mogli su oni i nad druge nacine pritisnuti Beograd, ali... nisu. Zasto? :?
jeza u ledja

#2560 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

izvor wrote:
jeza u ledja wrote:Da zele 'islamsku naftu' - bogami ne zele. Cak sta vise potpuno suprotno. Ameri su vec skontali da su se zavadili sa muslimanima zbog te glupe nafte, zato ce im i biti cilj u narednim decenijama da se postepeno oslobadjaju te ovisnosti, a samim time i sranja sa islamskim svijetom. Kako ce se u tome snalaziti u borbi protiv naftnih kompanija ili OPECa vidjecemo. Postoje i drugi lobiji, koji promovisu 'green energy' pa bujrum.
U ovo definitivno ne vjerujem, i sta ce im onda rat u Iraku, Afganistanu... Nisi ni ti valjda jedan od naivnih koji misle da je sve to zbog demokratije? Ma hajde, nikad! ima jos zemalja u svijetu u kojima je blago receno nedemokratsko drustvo, pa Ameri ne idu sas trupama u te zemlje. Iran ima mozda najbolji geostrateski polozaj (mozda Afganistan ima bolji) i Ameri bi se rado docepali ponovnog kontrolisanja Irana kao i prije 1979. Sem toga Iran je jedina zemlja od tzv.islamskih zemalja koja ne slusa slijepo USA. A ovi lobiji koji promovisu green energy, sta mogu naftnom lobiju i proizvodjacima naoruzanbja u US? Ne finansiraju oni ni Mc Caina Niti Obamu.
jeza u ledja wrote:O ubijanju neduznih ljudi.....i u Srbiji je 99-e ubijeno na stotine neduznih ljudi za vrijeme bombardovanja. Da li je tadasnji cilj bio opravdan sredstvima?
Nije. Mogli su oni i nad druge nacine pritisnuti Beograd, ali... nisu. Zasto? :?
U koje ne vjerujes? Da ne zele islamsku naftu? Ne, oni zele energetske resurse, kao i svi drugi. To je danas nafta, ali to nema veze sa islamom, vec samo sa naftom. Kontas? Sutra to moze biti neki drugi energent. U svakom slucaju, nikom se ne svidja da ovisi o nekom drugom.
ld

#2561 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ld »

jeza u ledja wrote:
izvor wrote:I, dodjoste li do zakljucka, k'o će da pobijedi? Obama ili onaj Mc Cain? I koja je razlika, kad je u pitanju Izrael, izmedju Demokrata i Republikanaca? Inace, kad je u pitanju USA vanjska politika, zar im nije isti cilj. Laicki receno, ovladavanje resursima nafte, plina (pogotovo u tzv.islamskim zemljama)...priblizavanje Rusima, drzanje Pakistana i Indije nemirnim, da se zabave o sebi, ne dati Iranu da ovlada nuklearnom tehnologijom :? (licemjerno nema sta) ( Druga opcija je da oni indirektno njime ovladaju, kao sto su u vrijeme shaha. Btw tad im je Iran valjo, bez obzira sto ni tad nisu cvjetala ljudska prava u njemu. Bila gora, nego danas. ); Cilj(Biti broj 1 u svijetu! ) opravdava sredstvo(ubijati neduzne ljude po Iraku, Afganistanu, Siriji, :sad: naoruzavati one koji to cine u ime Islama i zovu se al-Qaida, talibani, kako se sve ne zovu, i ko li im dade takva imena)...To je jasno.
Ih svasta ti nabroja. Kad je u pitanju Izrael, politika je otprilike ista. Takodje kad je u pitanju Iran.
Ostalo....priblizavanje Rusima ih ne interesuje, zadnje sto zele je Pakistan i Indiju nemirnim, naravno da hoce biti prvi u svijetu, da su licemjerni - jesu.
Da zele 'islamsku naftu' - bogami ne zele. Cak sta vise potpuno suprotno. Ameri su vec skontali da su se zavadili sa muslimanima zbog te glupe nafte, zato ce im i biti cilj u narednim decenijama da se postepeno oslobadjaju te ovisnosti, a samim time i sranja sa islamskim svijetom. Kako ce se u tome snalaziti u borbi protiv naftnih kompanija ili OPECa vidjecemo. Postoje i drugi lobiji, koji promovisu 'green energy' pa bujrum.
Mislim da preko pola stanovnistva SAD danas zeli neku vrstu izolacionizma, a jedno 15-20 zeli potpuno zaustavljanje politike intervencionizma bilo gdje u svijetu, ukljucujuci Irak, Iran, Bosnu, Izrael, bilo sta. Tu ima ljudi s obje strane politickog spektruma. (Recimo Ron Paul se zalaze za potpuno povlacenje americke vojske iz baza u svijetu i ima podrsku dobrog broja ljudi.)
O ubijanju neduznih ljudi.....i u Srbiji je 99-e ubijeno na stotine neduznih ljudi za vrijeme bombardovanja. Da li je tadasnji cilj bio opravdan sredstvima?
vrlo interesantno
na osnovu cega si dosao do tog zakljucka,nesto slicno sam i ja zakljucio
jeza u ledja

#2562 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

ld wrote:
jeza u ledja wrote:
vrlo interesantno
na osnovu cega si dosao do tog zakljucka,nesto slicno sam i ja zakljucio
A na osnovu zivljenja u istoj, pracenja medija, sta ja znam. Generalno znam da tako mnogo ljudi razmislja. To je i prirodno, za probleme se krive uglavnom vanjski neprijatelji, te politicari koji vise brinu o desavanjima 'negdje tamo' umjesto kuci. Uopste u americkoj psihi je jako izrazen anti-government mentalitet. Mnogi ljudi ne vide nista pozitivno u postojanju vlade, cak sta vise htjeli bi da vlade bude sto manje, ako moze nikako. Manje taksi, manje izdvajanja za sve zivo, ukljucujuci i vojsku, manje uplitanja u privatni zivot, ukljucujuci pravo na oruzje, cak i pravo na abortus, pravo na konzumiranje droga, itd. Tim ljudima je uglavnom americki originalni Constitution svetinja i vide Ameriku kao zajednicu pojedinaca, ne kao nacionalnu drzavu. Da ne govorim da se mnogi zalazu za veca prava drzava u kojim zive u odnosu na Washington. Mislim ima toga dosta, raznih nijansi i frakcija. Ali generalno americki mentalitet, kad se malo dublje gleda, se drasticno razlikuje od evropskog. Takva im je tradicija.
ld

#2563 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ld »

bas danas sam razgovarao sa jednom amerikankom,magistrirala na oxfordu,i bas to isto kaze,amer se razlikuju od evropljana
ali sam se pravo zijanio kad mi je rekla da njene drugarice,oko 25 godina,idu redovno u lov na jelene
znam da tamo ima svasta,ali da trebe idu u lov i ganjaju sa pusketinama jelene i poslije ih papaju,to me bas zateklo

sto ljudi,sto cudi sto bi nas narod rekao

ali ima tu jedan drugi momenat,ako bi zaista doslo do nekog vida izolacionizma,a to ce se vjerovatno pojacati u narednim godinama,jer i ako obama pobijedi,naslijedice masu problema i ekonomiju koja skripi,tesko da ce moci nesto drasticno da napravi,i ako zaista dodje do toga,sto nije iskljuceno u nekoj buducnosti,u nasoj dragoj domovini ce rat izbiti u roku par sedmica
_veleposlanik

#2564 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by _veleposlanik »

jeza u ledja wrote:...Ameri su vec skontali da su se zavadili sa muslimanima zbog te glupe nafte...
:mrgreen:

:run:
jeza u ledja

#2565 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Ma Obama je, kako bih to nazvao, internacionalista. Pogledaj mu samo background, otac Kenijac, ocuh Indonezijac (Indonezanin?! :-? ), otisao u Evropu da skupi 200.000 ljudi da ga slusa.

Tih izolacionista ima sa obje strane politickog spektruma, ali rekao bih da su mahom desno orjentirani. Pa Ron Paul je Republikanac. Zato su ti ljudi i razocarani u Busha jer je on obecavao upravo suprotno od ovog sto je uradio - ne uplitanje u sukobe. Ma sama ta ideja je kontradiktorna, kao hajmo se izolirat, al hajmo istovremeno biti najbolji i najjaci i tuc svakog ko nas zajebe. Upravo u tome problemu lezi glavni razlog raskola u republikanskoj stranci. Pa oni su bili ti koji su se protivili intervenciji u BiH u devedesetim. Tako da ne vjerujem da ce se politika prema Bosni promjeniti nagore. Clinton, Holbrooke, Biden su upravo ljudi koji su se zalagali za americku intervenciju. (Sad da li su to uradili kako je trebalo to je druga stvar.)
Isto tako Obama ima stroziji pristup prema Pakistanu nego recimo McCain. Po meni, covjek vidi gdje su pravi problemi i odakle dolazi opasnost, i da li je uopste ima. McCain u svemu samo vidi vojnu moc ali protiv onih koji bi kao direktno da naude Americi. To je povrsno vidjenje stvari. Gasenje pozara. Zato izolacionizam ne fercera.
jeza u ledja

#2566 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

_veleposlanik wrote:
jeza u ledja wrote:...Ameri su vec skontali da su se zavadili sa muslimanima zbog te glupe nafte...
:mrgreen:

:run:
Maca pojela jezik?
ld

#2567 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ld »

jeza u ledja wrote:Ma Obama je, kako bih to nazvao, internacionalista. Pogledaj mu samo background, otac Kenijac, ocuh Indonezijac (Indonezanin?! :-? ), otisao u Evropu da skupi 200.000 ljudi da ga slusa.

Tih izolacionista ima sa obje strane politickog spektruma, ali rekao bih da su mahom desno orjentirani. Pa Ron Paul je Republikanac. Zato su ti ljudi i razocarani u Busha jer je on obecavao upravo suprotno od ovog sto je uradio - ne uplitanje u sukobe. Ma sama ta ideja je kontradiktorna, kao hajmo se izolirat, al hajmo istovremeno biti najbolji i najjaci i tuc svakog ko nas zajebe. Upravo u tome problemu lezi glavni razlog raskola u republikanskoj stranci. Pa oni su bili ti koji su se protivili intervenciji u BiH u devedesetim. Tako da ne vjerujem da ce se politika prema Bosni promjeniti nagore. Clinton, Holbrooke, Biden su upravo ljudi koji su se zalagali za americku intervenciju. (Sad da li su to uradili kako je trebalo to je druga stvar.)
Isto tako Obama ima stroziji pristup prema Pakistanu nego recimo McCain. Po meni, covjek vidi gdje su pravi problemi i odakle dolazi opasnost, i da li je uopste ima. McCain u svemu samo vidi vojnu moc ali protiv onih koji bi kao direktno da naude Americi. To je povrsno vidjenje stvari. Gasenje pozara. Zato izolacionizam ne fercera.
slazemo se oko obame
nesto drugo mene licno brine
sta moze i koliko ce moci obama da popravi,jer bush i co su mnogo toga usrali,pitanje je jel to moguce popraviti
oni su mu ostavili bruku problema,i on ako ne uspije da nesto promjeni na bolje,broj ljudi koji ce vidjeti rijesenje u izolacionizmu ce se drasticno povecati i nakon 4 godine da vlast uzme neko poput ron paula ili on sam
kad vidim sva ova desavanja u svijetu i oko politike,ekonomije,vojnih i sigurnosnih pitanja,nista me nebi iznenadilo
ali jedno sto sigurno znam,ako bi ameri se odlucili na taj korak,u bosni ni par hefti nebi proslo i zarokalo bi se
jer samo ameri drze nas na kakvom takvom okupu i u nekom miru,sto se tice evropljana,oni ne znaju bil srali ili pisali
jeza u ledja

#2568 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Znam sve to, al sta ces, mora se. Alternativa je nastavak ovog do sada.

Nece Obama biti sam. Imace Kongres iza sebe.
ld

#2569 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ld »

jeza u ledja wrote:Znam sve to, al sta ces, mora se. Alternativa je nastavak ovog do sada.

slazem se
drzim mu fige
juce sam gledao daily show sa stewartom,jesam se ismijao
pita on obamu za bradlyev efekat i kako ce njegova bijela polovice da mu dozvoli da glasa za crnog kandidata
obama se kao kreno jednom rukom da glasa,a drugom rukom uhvati prvu,kao ta bijela polovica mu neda,joj sege
ljubav_aha

#2570 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ljubav_aha »

jeza u ledja wrote:A na osnovu zivljenja u istoj, pracenja medija, sta ja znam. Generalno znam da tako mnogo ljudi razmislja. To je i prirodno, za probleme se krive uglavnom vanjski neprijatelji, te politicari koji vise brinu o desavanjima 'negdje tamo' umjesto kuci. Uopste u americkoj psihi je jako izrazen anti-government mentalitet. Mnogi ljudi ne vide nista pozitivno u postojanju vlade, cak sta vise htjeli bi da vlade bude sto manje, ako moze nikako. Manje taksi, manje izdvajanja za sve zivo, ukljucujuci i vojsku, manje uplitanja u privatni zivot, ukljucujuci pravo na oruzje, cak i pravo na abortus, pravo na konzumiranje droga, itd. Tim ljudima je uglavnom americki originalni Constitution svetinja i vide Ameriku kao zajednicu pojedinaca, ne kao nacionalnu drzavu. Da ne govorim da se mnogi zalazu za veca prava drzava u kojim zive u odnosu na Washington. Mislim ima toga dosta, raznih nijansi i frakcija. Ali generalno americki mentalitet, kad se malo dublje gleda, se drasticno razlikuje od evropskog. Takva im je tradicija.
JUL ,upravo tako,i to javno pricaju o tome,i to je nesto u cemu se doslovno svi slazu :)
ljubav_aha

#2571 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ljubav_aha »

ld wrote:
jeza u ledja wrote:Znam sve to, al sta ces, mora se. Alternativa je nastavak ovog do sada.

slazem se
drzim mu fige
juce sam gledao daily show sa stewartom,jesam se ismijao
pita on obamu za bradlyev efekat i kako ce njegova bijela polovice da mu dozvoli da glasa za crnog kandidata
obama se kao kreno jednom rukom da glasa,a drugom rukom uhvati prvu,kao ta bijela polovica mu neda,joj sege
mozda obama pravi shegu od bradlyevog efekta,jer zna da postoj tzv. revrese/ed/ bradly efekat
jeza u ledja

#2572 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Moja djevojka mi neki dan rece, eto ja sam glasala za Obamu izmedju ostalog zato sto bi voljela da imamo crnca za predsjednika. :roll:

Ja reko haj dobro... :-)
ljubav_aha

#2573 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:Sto se tiche Jevreja i americhkih partija...

Mislim da generalno Jevrejski lobiji vole Demokratsku partiju jer su dio iste elite, tipa Manhattan Upper East / West Side, and Hollywood...

To sto su im se sada ciljevi align sa Republikanskim interesima je istorijska sluchajnost.

Svi americhnki antisemiti, kao svaki 'dobar' rasista, su white supremacists, ista govna ko republikanski konzervativci... Ako se neko nadje uvrijeden, to je samo moje privatno misljenje, a dopustam da valjda moze biti jedan ili dva normalna co'eka konzervativca... valjda...

Republikanci su brzi na obarachu kad je upitanju interesna sfera, a Demokrate su dosta sporiji. Kad dodje chisto do obaracha u vezi Izraela, mislim da bi Demokrate bili brzi, jedino u ovom sluchaju.

sta bi obama bez BIDEN-a :)

BIDEN VOUCHES FOR OBAMA ON ISRAEL

Biden offered a vigorous defense of Barack Obama's credibility when it comes to Israel, saying he would not have accepted his invitation to join the ticket if they were not on the same page.

“I want to remind those of you … who don't know me and those of you who do know me what my record has been. It has been unstinting in the defense and support of Israel,” he said at a community center, having discussed at length his travels there and work as chairman of the Senate Foreign Relations Committee. “I give you my word as a Biden, I would not have given up that job to be Barack Obama's vice president if I didn't -- in my gut, and in my heart, and in my head -- know that Barack Obama is exactly where I am on Israel.”

http://firstread.msnbc.msn.com/archive/ ... 27751.aspx
ld

#2574 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ld »

jeza u ledja wrote:Moja djevojka mi neki dan rece, eto ja sam glasala za Obamu izmedju ostalog zato sto bi voljela da imamo crnca za predsjednika. :roll:

ma i ova amerikanka je bjelkinja,iz tempe,2004 kad joj je mati glasala za busha nije sa mamom pricala mjesec dana,iz konzervativne porodice,ali ipak glasa za obamu
ali i ona je ubjedjena da nece obama moci sta drasticno da napravi,ali nadati je se boljem u svakom slucaju
u svakom slucaju go,obamo,go :thumbup:
ljubav_aha

#2575 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ljubav_aha »

jeza u ledja wrote:Moja djevojka mi neki dan rece, eto ja sam glasala za Obamu izmedju ostalog zato sto bi voljela da imamo crnca za predsjednika. :roll:

uf,sto ce se crnci ufurati,ako obama pobjedi :lol:
Post Reply