Citati koje bi podijelili s drugima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2551 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

"Nesreća je u tome što tako često, kraće ili duže, javno ili tajno, hoćemo da budemo ono što nismo, ili da ne budemo ono što smo. Takvim našim prohtevima i čudima, kojima ne možeš videti cilja ni smisla, mi kvarimo svoj kratki život više nego što nam ga truju i zagorčavaju ljudi i prilike oko nas."

Ivo Andrić
frameni

#2552 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

Jedina naša duboka i iskrena želja jeste da se približimo nekome. Od tog trenutka počinju da se sklapaju veze, muškarac i žena ulaze u igru, ali ono što se desi prije toga – privlačnost koja ih je spojila – to je nešto što je nemoguće objasniti. To je nepatvorena želja, u najčistijem obliku. I dok je ta želja još u čistom obliku, muškarac i žena se zaljubljuju u život, proživljavaju svaki trenutak, s punom predanošću i sviješću, iščekujući neprestano pravi čas za objavu posvećenja. Osobe u tom stanju ne osjećaju nikakvu žurbu, ne ubrzavaju događaje nepromišljenim postupcima. Znaju da će se dogoditi ono što je neizbježno, da istina uvek pronađe način da se ispolji. A kad kucne čas, ne oklijevaju, ne propuštaju priliku, ne gube nijedan čarobani trenutak, jer poštuju vrijednost svake sekunde.

Paulo Coelho
frameni

#2554 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

"... Pomislio sam da vreme nije samo reka, koja se neprestano izliva iz korita, tako da covek mora da bezi, dok ona plavi sve iza njegovih ledja, da ne mora da bezi u buducnost, praznih ruku, bez icega, dok mu reka brise tragove sa svakim korakom, neprestano, kada iz jedne sekunde ulazi u drugu. Samo nasa beznadezna uskladjenost, umor cula, nestvarna snaga secanja i navika, koja nas stiti, vidi to nepoznato u ocima kada ih otvorimo ujutru, izbaceni talasima na obalu jos jednog nepoznatog dana. Svakog jutra stupamo na nepoznato mesto, i ostaju nam samo slaba i prevrtljiva secanja, koja nam govore ko bismo mogli da budemo. Nepovezana, pohabana secanja, koja vise ne prave razliku izmedju sveta kroz koji smo usput prosli i senki koje je on bacio na izbusenu vetrovitu glavu, dok smo bezali napred, sve dalje. Ponekad savladamo strah od spoticanja i okrecemo se da pogledamo poslednji put, jer ne razumemo to nepoznato sto nam ide u susret, i reci kojima cemo ga nazvati, ipak ce biti beznadezno neadekvatne, i tako bezimo od razaranja vremena, unazad, dok ne postanemo nista drugo do prica koja govori o svemu sto smo propustili...."

Jens Kristian Grendal
Lullaby5

#2555 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Lullaby5 »

U spomen nečeg
Večeras napunimo čaše
Znam da uspomene ponekad plaše
A ponekad se čine
Kao dobra djeca
Dobrih datuma
Ponekad se maska skine
Kad rominja plavi suton
Pa ti ruku tražim na krivom mjestu
Uronjen u azurnu vodu tvojih očiju
Pa ništa ne razumijem
Od tajnih kodova ljubavi
Ovu daljinu našu kao bolest podnosim
U spomen nečeg dobrog
Ova boca vina iz godine naše ljubavi
Dobra berba u rodnom vinogradu
Mjesec obješen iznad kreveta
Punoća koja se osjeća
A danas kao da je se nitko ne sjeća
Miris šampona
I zvona koja zvone i srce šire

Večeras za uspomene dajemo trenutak
Teško breme prošlosti koje vučemo za sobom
Još jednom pod poleglom tamom
Razotkrivamo i učimo kako se moglo
Sve izbjeći i sve predati sreći
Samo da se znalo
Moje milo
Moje izgubljeno malo
hanny12

#2556 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by hanny12 »

Image
Saian

#2557 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Saian »

To me, ultimately, martial arts means honestly expressing yourself. Now, it is very difficult to do. It has always been very easy for me to put on a show and be cocky, and be flooded with a cocky feeling and feel pretty cool and all that. I can make all kinds of phoney things. Blinded by it. Or I can show some really fancy movement. But to experience oneself honestly, not lying to oneself, and to express myself honestly, now that is very hard to do.

Question: What are your thoughts when facing an opponent?
Bruce: There is no opponent.
Question: Why is that?
Bruce: Because the word ''l'' does not exist.
A good fight should be like a small play...but played seriously. When the opponent expands, l contract. When he contracts, l expand. And when there is an opportunity... l do not hit...it hits all by itself (shows his fist).
Any technique, however worthy and desirable, becomes a disease when the mind is obsessed with it.

A fight is not won by one punch or kick. Either learn to endure or hire a bodyguard.
Forget about winning and losing; forget about pride and pain. Let your opponent graze your skin and you smash into his flesh; let him smash into your flesh and you fracture his bones; let him fracture your bones and you take his life. Do not be concerned with escaping safely - lay your life before him.

Always be yourself, express yourself, have faith in yourself, do not go out and look for a successful personality and duplicate it.

Love is like a friendship caught on fire. In the beginning a flame, very pretty, often hot and fierce, but still only light and flickering. As love grows older, our hearts mature and our love becomes as coals, deep-burning and unquenchable.

Knowledge will give you power, but character respect.

Showing off is the fool's idea of glory.

Image
Aleluja

#2558 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Aleluja »

Čovjek je nerazuman, nelogičan i sebičan, nije važno, voli ga! Image
CUCINA

#2559 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by CUCINA »

Aleluja wrote:Da ostanemo ovo što smo.Sutra. I uvijek. Djeca. Ne veliki, ne odrasli.
Da se ne zavlačimo svako u svoju ljusku, da jedno drugom ne dopustimo da budemo ono što nismo, da ne gledamo vučijim očima i da se uvijek prepoznamo kada se sretnemo.

:thumbup:

Image
CUCINA

#2560 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by CUCINA »

Entropio wrote:"Onda je otac rekao: pamti, nesreća je što kod nas nitko ne misli da je na pravom mjestu, i svako svakome je mogući suparnik; ljudi preziru one koji ne uspiju, a mrze one koji se uspnu iznad njih; navikni se na prezir ako želiš mir, ili na mržnju ako pristaneš na borbu. Ali ne ulazi u okršaj ako nisi siguran da ćeš oboriti protivnika. Ne upiri prstom na tude nepoštenje ako nisi dovoljno jak da to ne moraš dokazivati."

Meša Selimović, "Derviš i smrt"
CUCINA

#2561 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by CUCINA »

Bratov brat wrote:“Uvijek su mi govorili da ja moram, recimo, promovirati ploču, da se moram slikati, davati intervjue… Pa sam ih pitao: “Jeste li čitali Dostojevskog?” Vele “Jesmo”! “A jeste li ga kad vidjeli?” – Johny Štulić
:-D
frameni

#2562 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

Notturno

Noćas se moje čelo žari,
noćas se moje vjeđe pote;
i moje misli san ozari,
umrijet ću noćas od ljepote.

Duša je strasna u dubini,
Ona je zublja u dnu noći;
Plačimo, plačimo u tišini,
Umrimo, umrimo u samoći.

Tin Ujević
hanny12

#2563 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by hanny12 »

Image
frameni

#2564 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

Od zla sam dobila dosta dobrog. Ćutanjem, potiskivanjem ničega, pažnjom i prihvatanjem stvarnosti, prihvatanjem stvari onakve kakve jesu, ne onakvih kakve bih željela da budu,radeći sve to došla sam do neobične spoznaje, kao i snage, takve kakvu ranije nisam mogla ni zamisliti. Uvijek sam mislila da kada prihvatamo stvari, one nas nadjačaju na ovaj ili onaj način. Ovo definitivno nije tačno; prihvatanjem stvari neko može jedino da zauzme stav u odnosu na njih. Tako da sad imam namjeru da igram životnu igru, primajući sve što dolazi do mene, i dobro i loše, sunce i sjenke koje se zauvijek smjenjuju i, na ovaj način, također prihvatam sopstvenu prirodu sa svim njenim pozitivnim i negativnim stranama. Stoga, za mene, u svemu ima više života. Kako sam luda bila što sam pokušala sve da stvari idu onim tokom kojim sam ja mislila da treba da idu.“

Jungova mapa duše,
Marej Stajn
vesela_sveska

#2565 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

Ali uvijek dođu ti dani uspomena, pa se raznježim, opet ga poželim i samu sebe razočaram... :-) :-)
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2566 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

frameni wrote:Od zla sam dobila dosta dobrog. Ćutanjem, potiskivanjem ničega, pažnjom i prihvatanjem stvarnosti, prihvatanjem stvari onakve kakve jesu, ne onakvih kakve bih željela da budu,radeći sve to došla sam do neobične spoznaje, kao i snage, takve kakvu ranije nisam mogla ni zamisliti. Uvijek sam mislila da kada prihvatamo stvari, one nas nadjačaju na ovaj ili onaj način. Ovo definitivno nije tačno; prihvatanjem stvari neko može jedino da zauzme stav u odnosu na njih. Tako da sad imam namjeru da igram životnu igru, primajući sve što dolazi do mene, i dobro i loše, sunce i sjenke koje se zauvijek smjenjuju i, na ovaj način, također prihvatam sopstvenu prirodu sa svim njenim pozitivnim i negativnim stranama. Stoga, za mene, u svemu ima više života. Kako sam luda bila što sam pokušala sve da stvari idu onim tokom kojim sam ja mislila da treba da idu.“

Jungova mapa duše,
Marej Stajn
Lullaby5

#2567 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Lullaby5 »

vesela_sveska wrote:Ali uvijek dođu ti dani uspomena, pa se raznježim, opet ga poželim i samu sebe razočaram... :-) :-)
:thumbup: :roll:
stachu

#2568 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by stachu »

Lullaby5 wrote:
vesela_sveska wrote:Ali uvijek dođu ti dani uspomena, pa se raznježim, opet ga poželim i samu sebe razočaram... :-) :-)
:thumbup: :roll:
Huh.... :roll:
vesela_sveska

#2569 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

Da bismo zaboravili prošlost, trebamo nešto bolje od nje...
vesela_sveska

#2570 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

Znaš da je poseban? Stojiš u gomili drugih ljudi, misleći samo na njega...
vesela_sveska

#2571 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

Uvijek ti se čini da vrijeme prolazi sporije kad ti nedostaje neko koga voliš...
vesela_sveska

#2572 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

Još uvijek te volim, to je činjenica. Ali ni milion izvinjenja me neće vratiti tebi.

Znam, nije jedini muškarac na svijetu, ali je jedini koji je važan.

A ona… Ona je ono što nijedna druga ne može biti.
vesela_sveska

#2573 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

Napraviti veliku životnu promjenu je prilično strašno. Ali, znaš šta je još strašnije? Kajati se.
vesela_sveska

#2574 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

Zaista, bili su slabi jedno na drugo. Imali su toliko prilika priznati to, a nikada nisu... :-)
stachu

#2575 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by stachu »

vesela_sveska wrote:Još uvijek te volim, to je činjenica. Ali ni milion izvinjenja me neće vratiti tebi.

Znam, nije jedini muškarac na svijetu, ali je jedini koji je važan.

A ona… Ona je ono što nijedna druga ne može biti.
Moram i ovo citirat... :thumbup: A poseban :thumbup: za boldirano!
Post Reply