Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PaulTracy

#2551 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Kada čovjek čita komentare rekao bi da je BiH jedina država sa problemima, kriminalom, mitom, korupcijom...
Mladi u BiH završe medicinski ili pravni fakultet i prva adresa na koju idu je UKC i sud/tužilaštvo u njihovom gradu. A tamo naravno nema novih 100/1000 mjesta svake godine.
Kad kažeš nekom iz Sarajeva ko je završio medicinski fakultet da ima mjesto u bolnici u Sanskom Mostu njegova reakcija je "znaš li ti gdje je to u PM, neću u tu vukoje.... ". A onaj sa pravnom diplomom ode u Njemačku,nađe posao na aerodromu i onda priča kako u Njemačkoj nema nepotizma, lobiranja, korupcije i sl. stvari. Pokušaj druže da se zaposliš u sudu u Munchenu pa ćeš vidjeti da li je lako kao na aerodromu u Munchenu dobit posao.
U BiH se desi ubistvo ili nemiri nekakvi,prvi komentar na Klixu je "treba bježat iz ove države". U USA svako ima oružje, svako malo djeca pucaju po školama, luđaci po marketima, na semaforu ne smiješ da staneš jer neki idiot može da ti priđe i metak ti u čelo saspe. U svakom gradu su četvrti u koje u po bijela dana ne smiješ da zaviriš.
Isto tako Njemačka, Pegida i drugi neonacisti paradiraju svako malo, nasilje i buling po školama x puta gore nego kod nas, ne znaš ko ti je komšija i iz koje PM je došao u Njemačku, puno je narkomana, uličara... Ali valjda čovjek zanemari to dok na Mobile.de gleda koji autić sebi da kupi 😀
skafiskafsnjak

#2552 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 14/12/2022 22:10 Znaci vec privedeni ili ?

Vozac i ostatak grupe?
Mora da @n+1 ima neke insajderske info :lol:
"Policija je obaviještena o incidentu, međutim nemaju više informacija i rade na rasvjetljavanju događaja."
sumirprimus

#2553 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

I ovo u njemackoj probaj pred drotovima ko kod nas glumit mangupa. Been ther than that :lol:
sumirprimus

#2554 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

PaulTracy wrote: 14/12/2022 22:11 Kada čovjek čita komentare rekao bi da je BiH jedina država sa problemima, kriminalom, mitom, korupcijom...
Mladi u BiH završe medicinski ili pravni fakultet i prva adresa na koju idu je UKC i sud/tužilaštvo u njihovom gradu. A tamo naravno nema novih 100/1000 mjesta svake godine.
Kad kažeš nekom iz Sarajeva ko je završio medicinski fakultet da ima mjesto u bolnici u Sanskom Mostu njegova reakcija je "znaš li ti gdje je to u PM, neću u tu vukoje.... ". A onaj sa pravnom diplomom ode u Njemačku,nađe posao na aerodromu i onda priča kako u Njemačkoj nema nepotizma, lobiranja, korupcije i sl. stvari. Pokušaj druže da se zaposliš u sudu u Munchenu pa ćeš vidjeti da li je lako kao na aerodromu u Munchenu dobit posao.
U BiH se desi ubistvo ili nemiri nekakvi,prvi komentar na Klixu je "treba bježat iz ove države". U USA svako ima oružje, svako malo djeca pucaju po školama, luđaci po marketima, na semaforu ne smiješ da staneš jer neki idiot može da ti priđe i metak ti u čelo saspe. U svakom gradu su četvrti u koje u po bijela dana ne smiješ da zaviriš.
Isto tako Njemačka, Pegida i drugi neonacisti paradiraju svako malo, nasilje i buling po školama x puta gore nego kod nas, ne znaš ko ti je komšija i iz koje PM je došao u Njemačku, puno je narkomana, uličara... Ali valjda čovjek zanemari to dok na Mobile.de gleda koji autić sebi da kupi 😀
Ne mozes to poredit. U njemackoj i u uredjenim zemljana gdje god odes kolika hod zabit bila imas bar sve prikljucke, plin struju internet vodu kanalizaciju. Apoteku. Skolu I ostalo.probaj kod nas
Blixen

#2555 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

PaulTracy wrote: 14/12/2022 21:19 A sa druge strane milijarde ljudi sline kad vide život nekog Bosanca koji ima vlastitu kuću, vozi Škodu Oktaviu staru 5g, u kući ima Netflix, laptop, playstation, 4 mobitela, ide na more, zimovanje, hoda po restoranima...
Naravno
Da hoće biti više takvih u BiH bilo bi svima bolje
PaulTracy

#2556 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

sumirprimus wrote: 14/12/2022 22:16
PaulTracy wrote: 14/12/2022 22:11 Kada čovjek čita komentare rekao bi da je BiH jedina država sa problemima, kriminalom, mitom, korupcijom...
Ne mozes to poredit. U njemackoj i u uredjenim zemljana gdje god odes kolika hod zabit bila imas bar sve prikljucke, plin struju internet vodu kanalizaciju. Apoteku. Skolu I ostalo.probaj kod nas
Njemačka, Švedska ili Austrija nisu pravilo, to su izuzeci, super bogate države u kojim možeš po zanimanju da budeš čuvar babe koji je 20g knjigu pročitao nije a onda završio neki smiješni ausbildung i vozi novi BMW. To je moguće u 35/40 država planete koje čine manje od 12% svjetske populacije. U ostalih 150+ država u kojim živi više o 7 milijardi ljudi to je NEMOGUĆE.
sumirprimus

#2557 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

A u toj njemackoj austirji i svici i plus u skandinsviji zivi 90% nase dijaspore koja je ciljna grupa a u vezi teme.. dakle za ovu temu pravilo..ko pita za indiju i kinu.
PaulTracy

#2558 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Blixen wrote: 14/12/2022 22:25
PaulTracy wrote: 14/12/2022 21:19 A sa druge strane milijarde ljudi sline kad vide život nekog Bosanca koji ima vlastitu kuću, vozi Škodu Oktaviu staru 5g, u kući ima Netflix, laptop, playstation, 4 mobitela, ide na more, zimovanje, hoda po restoranima...
Naravno
Ja poznajem dosta takvih koji su otišli jer su se vodili računicom "Ja cu da zaradim 2000, zena 1700, mjesecno potrosimo 2500, uštedimo 1200. Dovoljno da 5g staru Oktaviu zamijenimo 3g starim Audi A6, apartman od 60€ u Makarskoj sa all inclusive **** hotelom u Turskoj, Samsung A52 sa Iphoneom 14, playstation 4 sa playstation 5...
Puno ljudi koji su imali više nego dobar život je otišlo a naslušao sam se izgovora tipa "Neću da mi ona koza Amra uči dijete". Pa pomislim "čovječe znaš li gdje uopšte ideš, ko će tamo da ga uči, kako će da podnese tu 180° promjenu, s kim će da ide u razred, da li će tamo da naleti na grupu Nijemaca, Sirijaca, Rumuna koji će da ga maltretiraju...
Blixen

#2559 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

PaulTracy wrote: 14/12/2022 22:35
Blixen wrote: 14/12/2022 22:25

Naravno
Ja poznajem dosta takvih koji su otišli jer su se vodili računicom "Ja cu da zaradim 2000, zena 1700, mjesecno potrosimo 2500, uštedimo 1200. Dovoljno da 5g staru Oktaviu zamijenimo 3g starim Audi A6, apartman od 60€ u Makarskoj sa all inclusive **** hotelom u Turskoj, Samsung A52 sa Iphoneom 14, playstation 4 sa playstation 5...
Puno ljudi koji su imali više nego dobar život je otišlo a naslušao sam se izgovora tipa "Neću da mi ona koza Amra uči dijete". Pa pomislim "čovječe znaš li gdje uopšte ideš, ko će tamo da ga uči, kako će da podnese tu 180° promjenu, s kim će da ide u razred, da li će tamo da naleti na grupu Nijemaca, Sirijaca, Rumuna koji će da ga maltretiraju...
U pravu si.
Ja ne znam u detalje kako je raji koja sada odlazi.

Za škole se ne mogu složiti sa tobom.
Puno su bolje, sadržajnije i modernije.
Ozimician

#2560 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

JanuaryJones wrote: 14/12/2022 21:13
Ozimician wrote: 14/12/2022 20:42

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Tebi je ovo možda smiješno ali žalosno je da žalosnije ne može biti, on so many levels.

Umjetne tenzije, na silu neke agende koje veze sa pameću nemaju a vamo pokraše boga oca. Ne dijeli se hostija i molitvenik, nego praznični poklon.
Brate, baš me zanima kako na tebe i tvoj život utiče što neko sprovede anketu uposlenicima ministarstva. S druge strane, da nije sproveo anketu, neko bi se žalio da ih nije ništa pitao. Svi mi imamo različite svjetonazore - ovako kako je on uradio to, je najpoštenije i iskreno ne znam zašto je ovo vijest. xD

Ali eto, jesil ti zbog toga spakovao kofere?
ibizza

#2561 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ibizza »

@PaulTracy upravu si...pisao sam već, kod mene drug magistrirao pravo, nije htio raditi kod advokata, samo ganjao državnu službu...5 godina to trajalo, na kraju ode u Njemačku da voza pakete(i jedan dio je radio na gradjevini)...kukao je da se vrati, da bilo kakav posao nadje vratio bi se, a onda se oženio i odvede mladu prošle godine...i stoop...kaže sada mu je bolje gore, nema vise želju za povratkom, odjednom
... :D
Ozimician

#2562 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 21:51
Didier wrote: 14/12/2022 21:49

Samo što @skafiskafsnjak ne čita njemačke medije, nego visi na našem forumu, pa i ne zna.
Jok ti citas
https://www.br.de/nachrichten/bayern/me ... en,SbSJebw

Otvori svaki dan bilo koji njemački medij i vidjet ćeš vijesti o nekakvim napadima.

Veliki mediji naravno ne objavljuju svaki, jer je velika zemlja, ali kad otvoriš lokalne novine nekog grada od 50 000 Stanovnika, pa vidiš crne hronike..uuuuu

Mada budimo realni, koliko to imigranata u Njemačkoj kupuje njemačke novine, a i za kvalitetnije online vijesti treba plaćati pretplatu.... tako da, neka nas na Klixu.
PaulTracy

#2563 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Blixen wrote: 14/12/2022 22:42
PaulTracy wrote: 14/12/2022 22:35

U pravu si.
Ja ne znam u detalje kako je raji koja sada odlazi.

Za škole se ne mogu složiti sa tobom.
Puno su bolje, sadržajnije i modernije.
Zakon spojenih posuda.
EU država otvori tržište rada ta građane BiH.
Covjek koji je nezaposlen ili ima loša primanja normalno spakuje svoje stvari i ode. To vidi čovjek koji ima plaću od 1300KM, pristojno živi i kaže "Kad on može da zaradi 2200€ i vozi Merc od 20 000€ zašto ne bih i ja". Ode i on.
To vide i inženjer mašinstva koji zarađuje 2300KM i doktor koji zarađuje 3000KM i kažu "Mi imamo 5x više škole od njih a oni više zarađuju. Hajmo i mi,zarađivat ćemo 3500/4500€ neto". Odu i oni. Ode tako 50% ljudi iz mahale, čovjek koji nije planirao da napušta državu vidi oko sebe tu pustoš i pomisli "nema ovdje budućnosti". Spakuje svoje stvari i ode i on. Jedno vuče drugo.
Pravilo za zapadni Balkan je za BiH i druge države koje su obuhvaćene istim je bio Pandorina kutija i od tad sve ide u pravcu totalne katastrofe.
Didier

#2564 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

U 99% Švaba čuči mali nacista. Ne bi oni možda svi ponovo porobljavali svijet oružjem, ali vrlo rado bi to radili ekonomijom. I upravo to i rade. Brend zemlje kakav grade je ubijedio Škafiškafnjaka da je Švabo bolji od njega za osam kopalja, i zato Škafiškafnjak ide u Švabiju i prostire se radeći ono što kući nije htio. To je moderna kolonizacija, nema više potrebe da se ubijaju ljudi, mada se i to radi malo dalje od Evrope.
Didier

#2565 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

PaulTracy wrote: 14/12/2022 22:35 Puno ljudi koji su imali više nego dobar život je otišlo a naslušao sam se izgovora tipa "Neću da mi ona koza Amra uči dijete". Pa pomislim "čovječe znaš li gdje uopšte ideš, ko će tamo da ga uči, kako će da podnese tu 180° promjenu, s kim će da ide u razred, da li će tamo da naleti na grupu Nijemaca, Sirijaca, Rumuna koji će da ga maltretiraju...
Pa tamo su veći problemi u prosvjeti nego kod nas. Svako malo nastavnici na dugotrajnim bolovanjima, burnoutima, i sl., mijenjaju se kao čarape, a sve redom priučeno. I to je kao bolji sistem. Jes', al' u kurcu.

Završio sam master vani, i vidio sam generaciju koja je završila slične fakultete kao i ja u Sarajevu, apsolutno ni po čemu nisu bili u prednosti, osim po imenu, pa su samim tim Bogom dani, a ja još u ratu išao u školu, fulio nekoliko godina pravog obrazovanja, pa ih opet učio na masteru kako se izračunava procenat. O integralu nisu ni u priči čuli, a kamoli ga u životu riješili.
Ozimician

#2566 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Otprilike tako, svako vidi ono što želi da vidi.

Naravno da nema korupcije i nepotizma kad se rade poslovi za kojeg nemaju radnika. Za svaki visokoobrazovani posao - primit će stranca samo u slučaju da se na konkurs ne javi a) nijedan Njemac b) nijedan s njemačkom diplomom

To je po meni normalno i treba to prihvatiti kao takvo, inače je borba s vjetrenjačama. Kvalitetna radna mjesta se i tamo dobijaju nepotizmom i napreduje se 2-3x brže, korupcije u klasičnom smislu ima vrlo malo, tj. rezervisana je samo za visoke nivoe, ali nepotizma ima itekako - uz "preporuku" sve ide 5x lakše i brže - jbg svijet funkcioniše tako i nema društva na kugli zemaljskoj da je operisano od toga.

Ursula von der Leyen - predsjednica evropske komisije - nije je narod izabrao, glavna referenca: ima uticajne prijatelje, među njima i Angela Merkel i ta osoba sasvim legitimno zastupa cijelu EU i donosi odluke...

I da, ponovo da se vratimo, jedan pravnik/politolog ispriča ovdje priču kako se prijavljivao na 100 konkursa (naravno po državnim firmama/institucijama) i kako se razočarao u državu i kako ide tamo gdje se "cijeni znanje" i gdje nema korupcije i nepotizma, na kraju gdje ide: ide da radi kao Pfleger u starački dom, ide u McD, DHL, Aerodrom München... itd.
...pa ljudino stvarno ti cijene tvoje znanje, nema šta...
PaulTracy

#2567 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Didier wrote: 14/12/2022 23:00
U 99% Švaba čuči mali nacista. Ne bi oni možda svi ponovo porobljavali svijet oružjem, ali vrlo rado bi to radili ekonomijom. I upravo to i rade. Brend zemlje kakav grade je ubijedio Škafiškafnjaka da je Švabo bolji od njega za osam kopalja, i zato Škafiškafnjak ide u Švabiju i prostire se radeći ono što kući nije htio. To je moderna kolonizacija, nema više potrebe da se ubijaju ljudi, mada se i to radi malo dalje od Evrope.
Skoro naleti na film Fast & furious. Ne znam koji je dio, mislim da je 5 ili 6. I u tom filmu ima dijalog u kojem jedan od aktera kaže:
"prije 500g u ovu državu su došli Španjolci i Portugalci. Španjolci su došli sa oružjem i domoroci su ih pobili. Ja više volim portugalske metode. Oni su došli sa draguljima, ogledalima, makazama, stvarima koje lokalno stanovništvo nije moglo sebi da pribavi. Zato danas Brazilci govore Portugalski jezik. Daj ljudima ono što nemaju i moći ćeš da upravljaš njima".
Zaključak:
Hitler je bio Španjolac, Merkel je Portugalka 😀
Ozimician

#2568 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sumirprimus wrote: 14/12/2022 22:16
Ja mislim da ti nisi izašao iz svoje mahale, svako selo u BiH ima sve to navedeno, osim ako nije teška zabit, ali ta zabit onda nema ni ambulante, tako da tamo ne možeš ni dobiti posao kao doktor.

Jer ispade da u Sanskom Mostu nikad nisu čuli za ove stvari koje nabrajaš ... stvarno Sanski Most subsaharska Afrika.

EDIT: I da, svako ko dođe u Njemačku iz BiH, jedno od negativnih iznenađenja je mobilni signal, izvan gradova zaboravi 4G, ja lično nisam imao mobilnog signala u muzeju u centru Berlina, uđeš u IKEA-u - izgubiš signal. xD
Didier

#2569 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 14/12/2022 23:08 EDIT: I da, svako ko dođe u Njemačku iz BiH, jedno od negativnih iznenađenja je mobilni signal, izvan gradova zaboravi 4G, ja lično nisam imao mobilnog signala u muzeju u centru Berlina, uđeš u IKEA-u - izgubiš signal. xD
Najgori mobilni internet na svijetu. Kad god vozim kroz Švabiju, nasnimam sebi na Spotify muzike jer su im radio stanice neslušljive previše komercijalne, jezik odvratan, a muzika budibogsnama. I onda još nema interneta, majko mila, u 21. vijeku.
Didier

#2570 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

PaulTracy wrote: 14/12/2022 23:08

Skoro naleti na film Fast & furious. Ne znam koji je dio, mislim da je 5 ili 6. I u tom filmu ima dijalog u kojem jedan od aktera kaže:
"prije 500g u ovu državu su došli Španjolci i Portugalci. Španjolci su došli sa oružjem i domoroci su ih pobili. Ja više volim portugalske metode. Oni su došli sa draguljima, ogledalima, makazama, stvarima koje lokalno stanovništvo nije moglo sebi da pribavi. Zato danas Brazilci govore Portugalski jezik. Daj ljudima ono što nemaju i moći ćeš da upravljaš njima".
Zaključak:
Hitler je bio Španjolac, Merkel je Portugalka 😀
:D :D :D
Ozimician

#2571 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Didier wrote: 14/12/2022 23:38
Ozimician wrote: 14/12/2022 23:08 EDIT: I da, svako ko dođe u Njemačku iz BiH, jedno od negativnih iznenađenja je mobilni signal, izvan gradova zaboravi 4G, ja lično nisam imao mobilnog signala u muzeju u centru Berlina, uđeš u IKEA-u - izgubiš signal. xD
Najgori mobilni internet na svijetu. Kad god vozim kroz Švabiju, nasnimam sebi na Spotify muzike jer su im radio stanice neslušljive previše komercijalne, jezik odvratan, a muzika budibogsnama. I onda još nema interneta, majko mila, u 21. vijeku.
Ali to bilo kome kad govoriš ko to nije doživio - teško može povjerovati, da je internet na Tajlandu bolji nego u Njemačkoj. xD

Ali neću duše griješiti, Njemačka je izuzetak po tome na Zapadu (bar ovo što sam ja vidio), Švedska, Austrija, Danska... imaju odličan internet i vrhunske brzine.
Didier

#2572 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 14/12/2022 23:45
Didier wrote: 14/12/2022 23:38

Ali to bilo kome kad govoriš ko to nije doživio - teško može povjerovati, da je internet na Tajlandu bolji nego u Njemačkoj. xD

Ali neću duše griješiti, Njemačka je izuzetak po tome na Zapadu (bar ovo što sam ja vidio), Švedska, Austrija, Danska... imaju odličan internet i vrhunske brzine.
U Vijetnamu je takođe internet bolji. Svugdje je bolji nego u Njemačkoj, i to koju god mrežu da izabereš.

Ništa mi draže nema nego ugledati putokaz za Arnhem ili Passau, znam da je agoniji od 200 km/h, lošem internetu i groznim radio stanicama došao kraj.
JanuaryJones

#2573 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

Ozimician wrote: 14/12/2022 22:51
JanuaryJones wrote: 14/12/2022 21:13

Tebi je ovo možda smiješno ali žalosno je da žalosnije ne može biti, on so many levels.

Umjetne tenzije, na silu neke agende koje veze sa pameću nemaju a vamo pokraše boga oca. Ne dijeli se hostija i molitvenik, nego praznični poklon.
Brate, baš me zanima kako na tebe i tvoj život utiče što neko sprovede anketu uposlenicima ministarstva. S druge strane, da nije sproveo anketu, neko bi se žalio da ih nije ništa pitao. Svi mi imamo različite svjetonazore - ovako kako je on uradio to, je najpoštenije i iskreno ne znam zašto je ovo vijest. xD

Ali eto, jesil ti zbog toga spakovao kofere?
Jašta sam, kako nisam. Evo ko zapeta puška.
anelsol

#2574 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Jedno vrijeme je u BiH vladala manija za fakultetima i studiranjem pa bilo čega, samo neka se ide na fakultet. E tu su se mnogi zajebali pa imamo masu pravnika, ekonomista, difovaca i sl. Uglavnom stručne spreme koja nije bila potrebna na tržištu rada. Onda kad je tako na jedno mjesto pravnika u nekoj službi se javi 50 kandidata. Upadne jedan, a onih 49 se razočara zato što je taj imao jaču štelu od istalih 49. Problem je bio što su svih tih 50 pravnika vidili svoju budućnost u javnom sektoru, a malo ih je zamišljalo o privatnom. Ko je tada bio "glup" i izučio kakav zanat ispao je pametniji od velike većine. Tu zaista krivim i roditelje koji nisu znali uputiti svoju djecu da ne troše vrijeme uzalud. Ja htio biti novinar. Uspješnom intervencijom roditelja odgovore me i daju savjete. E to je meni promjenilo život, i da nisam poslušao njihov dobronamjerni savjet Bog zna sta bi sa mnom bilo.

Masa takvih ljudi koja nije mogla naći posao u struci, a bilo im iz poniženja raditi neki posao ispod ranga njihove diplome su otišli vani i zaposlili se na radnom mjestu ispod ranga njihove diplome.

Mozda čak i neke kolege forumaši.
Ozimician

#2575 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 15/12/2022 00:09 Jedno vrijeme je u BiH vladala manija za fakultetima i studiranjem pa bilo čega, samo neka se ide na fakultet. E tu su se mnogi zajebali pa imamo masu pravnika, ekonomista, difovaca i sl. Uglavnom stručne spreme koja nije bila potrebna na tržištu rada. Onda kad je tako na jedno mjesto pravnika u nekoj službi se javi 50 kandidata. Upadne jedan, a onih 49 se razočara zato što je taj imao jaču štelu od istalih 49. Problem je bio što su svih tih 50 pravnika vidili svoju budućnost u javnom sektoru, a malo ih je zamišljalo o privatnom. Ko je tada bio "glup" i izučio kakav zanat ispao je pametniji od velike većine. Tu zaista krivim i roditelje koji nisu znali uputiti svoju djecu da ne troše vrijeme uzalud. Ja htio biti novinar. Uspješnom intervencijom roditelja odgovore me i daju savjete. E to je meni promjenilo život, i da nisam poslušao njihov dobronamjerni savjet Bog zna sta bi sa mnom bilo.

Masa takvih ljudi koja nije mogla naći posao u struci, a bilo im iz poniženja raditi neki posao ispod ranga njihove diplome su otišli vani i radili poslove ispod ranga njihove diplome.
Da tačno, to je bio period od prije 10-15 god. Tad je značilo, ako ne ideš na fakultet - nisi normalan.
Bukvalno je svako ganjao fakultet, po svaku cijenu i svi su govorili "svako ima svoju nafaku".

Roditelji ko roditelji, žele svojoj djeci najbolje, stvar je samo koliko su oni sposobni vidjeti neke stvari, ali većina se vodi trendom, nažalost.
Tad su roditelji odvajali crno ispod noktiju da dijete pošalju na fakultet, kao što danas savjetuju djecu da po svaku cijenu idu iz zemlje.

Budimo objektivni, sa 18 god. ne znaš gdje ti je glava, gdje gu*ica i treba da odabereš nešto čim ćeš se baviti do kraja života. Jako nezahvalna pozicija.
U suštini iz ovog što sam do sad vidio, najbolje su prošli oni koji su imali roditelje koji su ih znali uputiti gdje treba, što se ostalih tiče - faktor sreće i upornosti na kraju je doveo (ili ne doveo) do željenih rezultata.
Post Reply