Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
tuitamo wrote: ↑22/10/2023 21:29
Koliko ljudi u dijaspori je voljno platiti 200€ po osobi tj. 400€za par ili 800€ za četveročlanu porodicu za povratni let npr. Berlin - Sarajevo?
To je neka ok cijena sa malim koferom.
Niko
Realno, sve sem jeftinih letova je utopija, pa taman bilo i 50 linija
Put autom košta 200-300 eura, i to ako dolaziš iz sjevernijeg dijela Njemačke ili Beneluxa.
To je neka granica iza koje putovanje avionom najčešće više ne dolazi u obzir.
Onda vi i ne uzimate u obzir da si u BiH bez auta bukvalno muha bez glave.
Dijaspora jednostavno nije neki faktor kada su letovi u pitanju. Definitivno ima uticaj, ali npr. 100 hiljada ljudi u Njemačkoj ne znači da ćeš imati i 100 hiljada putnika u avionima.
Put autom košta više od te procjene zbog poskupljenja goriva i putarina.
Bez obzira na to računa se i to ‘dole sam bez auta’ pa naši ljudi još uvijek puno više voze nego što lete.
Također treba gledati dijasporu skoro kao i sezonski turizam jer se najviše dolazi za vrijeme ferija.
Čitava avio-industrija je na koljenima. Sve bitnije kompanije guraju države a letovi su sve skuplji.
Let iz EU za Sa sa presjedanjem u Beču je u najboljem slučaju 350€ a redovno 450€ po osobi.
tuitamo wrote: ↑22/10/2023 21:42
Bez obzira na to računa se i to ‘dole sam bez auta’ pa naši ljudi još uvijek puno više voze nego što lete.
Također treba gledati dijasporu skoro kao i sezonski turizam jer se najviše dolazi za vrijeme ferija.
Čitava avio-industrija je na koljenima. Sve bitnije kompanije guraju države a letovi su sve skuplji.
Let iz EU za Sa sa presjedanjem u Beču je u najboljem slučaju 350€ a redovno 450€ po osobi.
Ma, 250 eura, i to sa kombijem koji zna trošiti i do 8-9 litara. Put nekih 1600 kilometara.
Evo, meni se isplati ići Eurowingsom za nekih 100-150 eura. Sve preko toga, jok.
Još po ovim manjim mjestima imaš vozače koji voze ljude tamo-vamo, čak se i to više većini na kraju u glavi više isplati nego dati 3 stoje po osobi.
tuitamo wrote: ↑22/10/2023 21:42
Dijaspora vecinom, ode prvo malo na more, Bosna, pa malo opet more i nazad. Plus prednost je biti sa autom u BiH nego rentat. A i mora se malo pofalit
A meni to sa autom doce kao family trip, bonding i testiranje zivaca Plus ko ima djecu... Kofera ko u prici.
Avionom samo sam ili sa suprugom.
Pa dolaze i ako je nesto hitno.na samo par dana. Neko u familiji bolestan, umro. Nekim neizbjeznim i hitnim poslom. Ne moze da ceka vidi mater do ljeta. Ima milion razloga Nije samo godisnji ljeti. I 400 ili 500 eura karta. Jedna.
elk wrote: ↑22/10/2023 21:57
Pa dolaze i ako je nesto hitno.na samo par dana. Neko u familiji bolestan, umro. Nekim neizbjeznim i hitnim poslom. Ne moze da ceka vidi mater do ljeta. Ima milion razloga Nije samo godisnji ljeti. I 400 ili 500 eura karta. Jedna.
Naravno da dolazi. Austrian je tu napravio dobar fazon:
Lete naveče u 22h iz Beča za Sa. Do tada u Beč slijeću naši ljudi iz čitavog svijeta i tu presjedaju.
elk wrote: ↑22/10/2023 17:24
Nema vise ni minhen iz sarajeva odavno. Bila lufthansa linija bukvalno skoro odmah iza rata. Sat i 15 minuta voznje. Sad presjedaj. Kome je ovo dobro i veli da ne moze bolje....
Moze preko ciriha
Leti iz Frankfurta za Sa Lufthansa...nekih 100eur "jeftinija" karta (ručni prtljag max 8kg only)...naravno mnogo skuplje kada su "ferije", praznici itd.
Red letenja SA Bec SA je takav da omogucuje poslovnim ljudima iz SA da odu u Bec i da se vrate nazad u istom danu a omogucuje i transfernim putnicima veze za cijeli svijet. Dolazak iz SA upada u najudarnije valove konekcija . Ujutro su uglavnom transferi za Ameriku (zapamtio sam da ima u 10h za Chicago).
Berlin. Lufthansa ili tadasnji Germanwings u prije 5-6 godina letili 2x sedmixno Berlin SA Berlin pa je ukinuta ta libija. Vjerovatno nema potraznje za tu liniju a ako je bilo, to znaci smanjenje putnika za Lufthansine hub-ove (Frankfurt, Minhen) i Eurowings (Koln/Bonn).
Iz Zagreba je isto ukinut Berlin, ne znam sada Ryanair da li leti
konami666 wrote: ↑22/10/2023 21:20
Ma ovo je stvarno očajno, nema letova za europske gradove pune BH dijaspore a zato ima za Abu dabi i Istanbul 50x dnevno.
Te linije nisu zbog BiH građana već stranaca/turista. Prošla turistička sezona, nema više ni letova za ME. I građanje BiH te linije ne koštaju ništa, za razliku od eventualnih subvencionisanih linija prema EU.
akcija007 wrote: ↑23/10/2023 07:55
Red letenja SA Bec SA je takav da omogucuje poslovnim ljudima iz SA da odu u Bec i da se vrate nazad u istom danu a omogucuje i transfernim putnicima veze za cijeli svijet. Dolazak iz SA upada u najudarnije valove konekcija . Ujutro su uglavnom transferi za Ameriku (zapamtio sam da ima u 10h za Chicago).
Berlin. Lufthansa ili tadasnji Germanwings u prije 5-6 godina letili 2x sedmixno Berlin SA Berlin pa je ukinuta ta libija. Vjerovatno nema potraznje za tu liniju a ako je bilo, to znaci smanjenje putnika za Lufthansine hub-ove (Frankfurt, Minhen) i Eurowings (Koln/Bonn).
Iz Zagreba je isto ukinut Berlin, ne znam sada Ryanair da li leti
Ryan jos uvijek leti Banja Luka-Berlin, nedavno mi je rodica isla, vrlo dobro popunjen avion... Berlin sam po sebi nije LH hub, kao sto je FRA, i malo manje MUC, pa presjedacki valovi sa drugih aerodroma tamo nisu dominantni.
akcija007 wrote: ↑19/10/2023 18:38
Govorili su da nasi ne daju dozvole za let iz TZ a ustvari problem na direkcijama drzava EU.
Za Air Montenegro odbijenica iz 4 EU zemlje znaci nema letova za tamo a Luksemburg se jos ceka.
Samo Mastriht i Istanbul.
A Wizz je letio za Eidhofen.
E sada kako im se isplati Tuzla Istanbul kada iz SA i iz BG ima dnevno 5-6 letova za Istanbul ? Lete Turkish Epagsus i Air Serbia. Do sada su ti ljudi iz Tuzle za IST isli ili u SA ili u BG na avion
Sta vam ja rekoh neki dan za dozvolu za letenje non-EU kompanije iz jedne zemlje, koja treba da leti iz druge non-EU zemlje za EU? I za "petu i sedmu slobodu"?
"Govorili su nasi"? Ko je govorio? Upuceni "strucnjaci" iz Skupstine TK? Strucnjaci s ove teme koji zahtijevaju svoje ljudsko pravo na jeftine avio karte?
Elem, nek se nesto desava, neka krenu, iz svega ovoga ce svi nesto i nauciti... Valjda...
Svjestan si i ti da su vrlo, vrlo male šanse da Air Montenegro krene i sa ovim letovima za İstanbul i za Maastricht sa tuzlanskog aerodroma, zar ne.
A320 jutranji u 06 10 h za Bec prosle aedmice kada sam letio je pun puncat. Nema se gdje rucni prtljag ostaviti pa su primali besplatno rucni na check inu, i stavljali putnici ispod nogu.
Znaci full pun avion. 30 tak redova 180 putnika
akcija007 wrote: ↑19/10/2023 18:38
Govorili su da nasi ne daju dozvole za let iz TZ a ustvari problem na direkcijama drzava EU.
Za Air Montenegro odbijenica iz 4 EU zemlje znaci nema letova za tamo a Luksemburg se jos ceka.
Samo Mastriht i Istanbul.
A Wizz je letio za Eidhofen.
E sada kako im se isplati Tuzla Istanbul kada iz SA i iz BG ima dnevno 5-6 letova za Istanbul ? Lete Turkish Epagsus i Air Serbia. Do sada su ti ljudi iz Tuzle za IST isli ili u SA ili u BG na avion
Sta vam ja rekoh neki dan za dozvolu za letenje non-EU kompanije iz jedne zemlje, koja treba da leti iz druge non-EU zemlje za EU? I za "petu i sedmu slobodu"?
"Govorili su nasi"? Ko je govorio? Upuceni "strucnjaci" iz Skupstine TK? Strucnjaci s ove teme koji zahtijevaju svoje ljudsko pravo na jeftine avio karte?
Elem, nek se nesto desava, neka krenu, iz svega ovoga ce svi nesto i nauciti... Valjda...
Svjestan si i ti da su vrlo, vrlo male šanse da Air Montenegro krene i sa ovim letovima za İstanbul i za Maastricht sa tuzlanskog aerodroma, zar ne.
Naravno da jesam, posebno ako ostane da imaju samo ove 2 dozvole, pa im se logisticki avion ne bude isplatio tamo ni stacionirati, a mozda ni u W petlji vrtiti... TZL ima i problem zime, pa bi i to moglo smetati koristenje aviona u toku dana. Zbog mogucih poremecaja reda letenja ostalih letova.
Ja kada bih sanjao za TZL, ja bih sanjao barem jos 1-2 dozvolu uz ove dvije, i neku W petlju sa TGD/TIV aerodroma, sa dodatno iznajmljenim E175 samo za TZL potrebe, i da se to placa od TK/FBiH. Za prvu godinu bi vec i to bio pomak. I onda praviti plan za naredne 3 godine da se to udupla.
Veceras otkazan dolazak iz Zagreba.
Trade Air iz Malage nakon sto islrca putnike se vraca prazan u Zagreb. Umjesto da je Croatia Airlines veveras u 23 30h prebacila putnike ko hoce na taj prazan let.