Identitet Bosnjaka
-
pemanapemani
#2551 Re: Identitet Bosnjaka
Moja porodica nije bila u SDA, nismo ni Bošnjaci, pa su nas velikosrbi protjerali i pobili kao i komšije Bošnjake, uopće ne praveći razliku.
Opet ponavljam - glavni cilj velikosrpske politike je odbiti građane od ideje Bosne/bosanstva. 60 - 70% građana smatra BiH svojom domovinom, bez obzira na različite identitete. Treba pod svaku cijenu spriječiti da ti ljudi govore jednim glasom kada je u pitanju državnost BiH.
Nažalost, dio Bošnjaka se "upecao" na taj mamac.
Opet ponavljam - glavni cilj velikosrpske politike je odbiti građane od ideje Bosne/bosanstva. 60 - 70% građana smatra BiH svojom domovinom, bez obzira na različite identitete. Treba pod svaku cijenu spriječiti da ti ljudi govore jednim glasom kada je u pitanju državnost BiH.
- SmokingMan
#2552 Re: Identitet Bosnjaka
Ne vidim ni da SDA istinski radi na suživotu,osim što potvrđuju ono što njihovi,nazovimo ih politički protivnici,forsiraju.Izađu u javnost i kao stanu u zaštitu naroda,tako što već od ranije ispranim frazama natope moždane vijuge mase,čisto da se mogu psihološki vratiti u rane bolne devedesete.Kao da za nas ne postoji bolje sutra,i da moramo ostati u tom filmu kako bi smo sačuvali naše "bošnjaštvo",i produbili svoju mržnju prema svim srbima i hrvatima.Zar to pomalo ne liči na velikosrbstvo?
- CPT
#2553 Re: Identitet Bosnjaka
Licne price za ovu pricu nisu bitne al ok. Kod vas mozda nisu pravili razliku ali u 99,9% slucajeva itekako jesu. Kad su kod nas svratile komsije prvo na listi su bili iz SDA. SDA je u ocima Srba bila odgovorna za odlazak BIH iz okvira tadasnje drzave. Glavni cilj je bilo zapisavanje nacionalnog teritorija nakon raspada bivse drzave. Kako ce "preostali" dio zvati, kako ce zivjeti, odnos do BiH, odnos do bosanstva, njih tad ne zanima...pemanapemani wrote:Moja porodica nije bila u SDA, nismo ni Bošnjaci, pa su nas velikosrbi protjerali i pobili kao i komšije Bošnjake, uopće ne praveći razliku.
Pricati kako 60-70% gradjana je malo, cak i da je istina. Po izbornim rezultatima je to negdje oko 30%. Svi ostali kao domovinu vide susjednu drzavo bas onako kao sto je to bilo i devedesetih kad smo dobili dvije paradrzave. Kao i UZP i genocid.
-
pemanapemani
#2554 Re: Identitet Bosnjaka
30% građana BiH smatra domovinom? Znači, po tebi skoro pola Bošnjaka ne smatra BiH domovinom?CPT wrote:Licne price za ovu pricu nisu bitne al ok. Kod vas mozda nisu pravili razliku ali u 99,9% slucajeva itekako jesu. Kad su kod nas svratile komsije prvo na listi su bili iz SDA. SDA je u ocima Srba bila odgovorna za odlazak BIH iz okvira tadasnje drzave. Glavni cilj je bilo zapisavanje nacionalnog teritorija nakon raspada bivse drzave. Kako ce "preostali" dio zvati, kako ce zivjeti, odnos do BiH, odnos do bosanstva, njih tad ne zanima...pemanapemani wrote:Moja porodica nije bila u SDA, nismo ni Bošnjaci, pa su nas velikosrbi protjerali i pobili kao i komšije Bošnjake, uopće ne praveći razliku.
Pricati kako 60-70% gradjana je malo, cak i da je istina. Po izbornim rezultatima je to negdje oko 30%. Svi ostali kao domovinu vide susjednu drzavo bas onako kao sto je to bilo i devedesetih kad smo dobili dvije paradrzave. Kao i UZP i genocid.
Druže, kako bi rekli, gubiš se ko abdest.
- CPT
#2555 Re: Identitet Bosnjaka
Karikirao sam, nisam ni tvoje % sjeckao u prafaktore. Koliko tacno ima koga sam vec bar 10 objavio u ovoj temi. Bit price je da ljude koje glasaju za stranke koje negiraju drzavu BIH ima malo vise od 30-40%. Vecina drzave (2 od 3 konst naroda ako smo pedantni) ne smatra BIH svojom domovinom. Ne zbog SDA, Bosnjaka, muslimana ili Alije Izetbegovica.pemanapemani wrote:30% građana BiH smatra domovinom? Znači, po tebi skoro pola Bošnjaka ne smatra BiH domovinom?CPT wrote:Licne price za ovu pricu nisu bitne al ok. Kod vas mozda nisu pravili razliku ali u 99,9% slucajeva itekako jesu. Kad su kod nas svratile komsije prvo na listi su bili iz SDA. SDA je u ocima Srba bila odgovorna za odlazak BIH iz okvira tadasnje drzave. Glavni cilj je bilo zapisavanje nacionalnog teritorija nakon raspada bivse drzave. Kako ce "preostali" dio zvati, kako ce zivjeti, odnos do BiH, odnos do bosanstva, njih tad ne zanima...pemanapemani wrote:Moja porodica nije bila u SDA, nismo ni Bošnjaci, pa su nas velikosrbi protjerali i pobili kao i komšije Bošnjake, uopće ne praveći razliku.
Druže, kako bi rekli, gubiš se ko abdest.
-
pemanapemani
#2556 Re: Identitet Bosnjaka
Fakat se gubiš.CPT wrote:
Karikirao sam, nisam ni tvoje % sjeckao u prafaktore. Koliko tacno ima koga sam vec bar 10 objavio u ovoj temi. Bit price je da ljude koje glasaju za stranke koje negiraju drzavu BIH ima malo vise od 30-40%. Vecina drzave (2 od 3 konst naroda ako smo pedantni) ne smatra BIH svojom domovinom. Ne zbog SDA, Bosnjaka, muslimana ili Alije Izetbegovica.
Tačno je da većina populacije dva naroda ne smatra BiH svojom domovinom. Isto tako je tačno da manjina od ta dva naroda smatra BiH svojom domovinom (po meni 10% Srba i 20% Hrvata). Moje skromno mišljenje je da apsolutna većina Bošnjaka i ostalih, BiH smatra svojom domovinom, a navedenih ima cca. 55% u BiH. Dakle, kada se sve sabere dolazimo do brojke koju sam naveo.
Fazon je u tome da se upregla kuka i motika da spriječe zajedničko djelovanje proBiH građana različitih svjetonazora kada je u pitanju opstojnost BiH.
Žalosno je da je dio Bošnjaka prihvatio "šarenu lažu" nadajući se da će tako ojačato bošnjaštvo. Pod dio Bošnjaka smatram SDA i njihovu bošnjačku umjesto proBiH politike.
Kada se uzme u obzir činjenica da 50% populacije BiH, ili tebi draže, 50% pripadnika svakog konstitutivnog naroda ne izlazi na izbore, onda se uz kvalitetnu politiku postotak proBiH građana može povećati za nekoliko postotaka.
Mislim, svjestan sam da pričam u prazno i da nemaš kapaciteta ili ne želiš shvatiti šta pričam.
- madner
#2557 Re: Identitet Bosnjaka
Ne pricas uprazno nego je CPT dio tih Bosnjaka koji ne zele tu viziju, i da je moguca.
- Dozer
#2558 Re: Identitet Bosnjaka
@CPT
Ti si totalno pogubljen na ovoj temi, a sto je i logicno jer nemas nikakvih licnih iskustava ni sa cim ovdje. Samo laprdas na osnovu onoga sto si cuo i vidio na tv ili procitao na internetu.
I hajd' konacno prestani "karikirati", tj. vaditi se na "karikiranje" kad god te se presretne u gluposti, i, ako je moguce, pocni pisati suvislo i na bazi realnih cinjenica i argumenata.
Kroz cijelu temu stalno tupis jedno te isto, stalno nekakva prica o "tvojoj Sloveniji" i identitetu Bosnjaka tamo, a ovamo svima solis pamet kojekakvim besmislenim statistikama za koje svako ko zivi u BiH zna da nemaju veze s mozgom i realnoscu.
I, za pocetak, mogao bi bar nauciti maternji jezik za koji, po tvom pisanju, tvrdis da je - bosanski. Kad se malo iznerviras, onda na povrsinu ispliva nepoznavanje tog jezika. Vuce te malo na pravi maternji, a...tj. slovenacki.
I, za tvoju informaciju - Srbi su ovdje proganjali i ubijali sve sto nije srpsko, tj. muslimane i katolike. Kad je rat poceo, ako nisi znao (kao sto ni ne znas), Bosnjaci nisu ni postojali kao termin, a pogotovo ne kao ime naroda. Samim tim, Srbi nisu proganjali ni Bosnjake ni SDA clanove, nego samo muslimane (a koji su ogromnom vecinom cinili SDA clanstvo).
Da budemo do kraja realni i iskreni - niko ovdje nije ni znao za taj naziv "Bosnjaci" do '93 (spadao je u istorijske stvari), niti je taj naziv igdje postojao ni ovdje, ni vani, niko ga nije koristio. Tako da je besmisleno danas pricati o identitetu Bosnjaka u istorijskom smislu, pogotovo jer taj identitet, kako sam vec X puta napisao, nije isti do i od 19. vijeka. I tu je kraj svake price o tome, jer su ovo istorijske cinjenice.
Osim, naranvo, ako ne zeli(te)s ici mitomanskim stopama Srba i Hrvata... Onda mozemo naglabati do besvijesti, falsifikovati istoriju, naprdjivati da su Bosnjaci, identicno Srbima i Hrvatima, stariji od paramecijuma, itd.
Ti si totalno pogubljen na ovoj temi, a sto je i logicno jer nemas nikakvih licnih iskustava ni sa cim ovdje. Samo laprdas na osnovu onoga sto si cuo i vidio na tv ili procitao na internetu.
I hajd' konacno prestani "karikirati", tj. vaditi se na "karikiranje" kad god te se presretne u gluposti, i, ako je moguce, pocni pisati suvislo i na bazi realnih cinjenica i argumenata.
Kroz cijelu temu stalno tupis jedno te isto, stalno nekakva prica o "tvojoj Sloveniji" i identitetu Bosnjaka tamo, a ovamo svima solis pamet kojekakvim besmislenim statistikama za koje svako ko zivi u BiH zna da nemaju veze s mozgom i realnoscu.
I, za pocetak, mogao bi bar nauciti maternji jezik za koji, po tvom pisanju, tvrdis da je - bosanski. Kad se malo iznerviras, onda na povrsinu ispliva nepoznavanje tog jezika. Vuce te malo na pravi maternji, a...tj. slovenacki.
I, za tvoju informaciju - Srbi su ovdje proganjali i ubijali sve sto nije srpsko, tj. muslimane i katolike. Kad je rat poceo, ako nisi znao (kao sto ni ne znas), Bosnjaci nisu ni postojali kao termin, a pogotovo ne kao ime naroda. Samim tim, Srbi nisu proganjali ni Bosnjake ni SDA clanove, nego samo muslimane (a koji su ogromnom vecinom cinili SDA clanstvo).
Da budemo do kraja realni i iskreni - niko ovdje nije ni znao za taj naziv "Bosnjaci" do '93 (spadao je u istorijske stvari), niti je taj naziv igdje postojao ni ovdje, ni vani, niko ga nije koristio. Tako da je besmisleno danas pricati o identitetu Bosnjaka u istorijskom smislu, pogotovo jer taj identitet, kako sam vec X puta napisao, nije isti do i od 19. vijeka. I tu je kraj svake price o tome, jer su ovo istorijske cinjenice.
Osim, naranvo, ako ne zeli(te)s ici mitomanskim stopama Srba i Hrvata... Onda mozemo naglabati do besvijesti, falsifikovati istoriju, naprdjivati da su Bosnjaci, identicno Srbima i Hrvatima, stariji od paramecijuma, itd.
- CPT
#2559 Re: Identitet Bosnjaka
Cek, jel ti to o Bosnjacima na bazi licnog iskustva ili? O migrantima si na bazi licnog iskustva ili? O Njemackoaj na bazi licnog iskustva ili? Nece biti valjda da si citao na netu o tome?Dozer wrote:@CPT
Ti si totlano pogubljen na ovoj temi, a sto je i logicno jer nemas nikakvih licnih iskustava ni sa cim ovdje. Samo laprdas na osnovu onoga sto si cuo i vidio na tv ili procitao na internetu.
I hajd' konacno prestani "karikirati", tj. vaditi se na "karikiranje" kad god te se rpesretne u gluposti, i, ako je moguce, pocni pisati suvislo i na bazi realnih cinjenica i argumenata.
I, za pocetak, mogao bi bar nauciti jezik za koji, po tvom pisanju, tvrdis da je - bosanski. Kad se malo iznerviras, onda na povrsinu ispliva nepoznavanje tog jezika. Vuce te malo na pravi maternji, a...tj. slovenacki.
Da budemo do kraja realni i iskreni - niko ovdje nije ni znao za taj naziv "Bosnjaci" do '93, niti je taj naziv igdje postojao ni ovdje, ni vani, niko ga nije koristio. Tako da je besmisleno danas pricati o identitetu Bosnjaka u istorijskom smislu, pogotovo jer taj identitet, kako sam vec X puta napisao, nije isti do i od 19. vijeka. I tu je kraj svake price o tome, jer su ovo istorijske cinjenice.
Osim, naranvo, ako ne zeli(te)s ici mitomanskim stopama Srba i Hrvata... Onda mozemo naglabati do bezvijesti, falsifikovati istoriju, naprdjivati da su Bosnjaci, identicno Srbima i Hrvatima, stariji od paramecijuma, itd.
Da pokusas jednom nesto osim "vidi mu gl00ve"?
Srbi jesu proganjali sve sto nije srpsko. Kako tacno su koga progonili je zavisilo od puno stvari. Clanstvo u SDA je obicno znacilo bar automatska karta za logor ako ne i smrt. Sto za druge bas i nije vazilo. To znam (izmedju ostalog) jer su i moji tako zavrsili u logoru, na kraju i u grobnici. Jedan dio kraja je ne samo da nije protjeran vec je ostao zivjeti sa Srbima do '95. Kakvo tacno se Bosnjaci tad zvali bas i nema neke veze. Srbi su svakako koristili nesto trece.
U ovoj temi sam ti pored Slovenije naveo HR, Srbiju (vise puta) kao dokaz da je ono sto pricas glupost. To si cak i sam dokazao kad se se blamirao sa
pasosem Srbije.
p.s.: a to sa negiranjem Bosnjaka mozes sa Radovanom u detalje uz prigodnu
Nacionalni Bosanci kommen su koristili vani... 100%

sto ti sigurno znas iz licnog iskustva jelte
- Dozer
#2560 Re: Identitet Bosnjaka
Jesi ti fakat glup, ili se samo pravis ...?CPT wrote: Cek, jel ti to o Bosnjacima na bazi licnog iskustva ili? O migrantima si na bazi licnog iskustva ili? O Njemackoaj na bazi licnog iskustva ili? Nece biti valjda da si citao na netu o tome?
Na tvoju zalost, ja ne spadam u ove koji ovako pricaju, nego im se smijem svaki danDa pokusas jednom nesto osim "vidi mu gl00ve"?
Kakve veze ima sta su koristili Srbi? Znas li ti uopste sta su "istorijske cinjenice"?Srbi jesu proganjali sve sto nije srpsko. Kako tacno su koga progonili je zavisilo od puno stvari. Clanstvo u SDA je obicno znacilo bar automatska karta za logor ako ne i smrt. Sto za druge bas i nije vazilo. To znam (izmedju ostalog) jer su i moji tako zavrsili u logoru, na kraju i u grobnici. Jedan dio kraja je ne samo da nije protjeran vec je ostao zivjeti sa Srbima do '95. Kakvo tacno se Bosnjaci tad zvali bas i nema neke veze. Srbi su svakako koristili nesto trece.
Ko se na cemu blamirao, mislim da je forumskom pucanstvu vise nego jasno. Zalosno je sto se i dalje blamiras na istim stvarima, a to i dalje ne kontas...U ovoj temi sam ti pored Slovenije naveo HR, Srbiju (vise puta) kao dokaz da je ono sto pricas glupost. To si cak i sam dokazao kad se se blamirao sa
pasosem Srbije.
Da...definitivno se ne pravis... Ja vec par desetina puta napisao da su Bosnjaci jedan od BH naroda, a ti meni i dalje pokusavas podmetnuti ove idiotluke...p.s.: a to sa negiranjem Bosnjaka mozes sa Radovanom u detalje uz prigodnu
Ostalo je presipanje iz supljeg u prazno, pa nema smisla to vise ni komentarisati.
- CPT
#2561 Re: Identitet Bosnjaka
Dozer wrote:Jesi ti fakat glup, ili se samo pravis ...?CPT wrote: Cek, jel ti to o Bosnjacima na bazi licnog iskustva ili? O migrantima si na bazi licnog iskustva ili? O Njemackoaj na bazi licnog iskustva ili? Nece biti valjda da si citao na netu o tome?
Na tvoju zalost, ja ne spadam u ove koji ovako pricaju, nego im se smijem svaki danDa pokusas jednom nesto osim "vidi mu gl00ve"?
Kakve veze ima sta su koristili Srbi? Znas li ti uopste sta su "istorijske cinjenice"?Srbi jesu proganjali sve sto nije srpsko. Kako tacno su koga progonili je zavisilo od puno stvari. Clanstvo u SDA je obicno znacilo bar automatska karta za logor ako ne i smrt. Sto za druge bas i nije vazilo. To znam (izmedju ostalog) jer su i moji tako zavrsili u logoru, na kraju i u grobnici. Jedan dio kraja je ne samo da nije protjeran vec je ostao zivjeti sa Srbima do '95. Kakvo tacno se Bosnjaci tad zvali bas i nema neke veze. Srbi su svakako koristili nesto trece.
Ko se na cemu blamirao, mislim da je forumskom pucanstvu vise nego jasno. Zalosno je sto se i dalje blamiras na istim stvarima, a to i dalje ne kontas...U ovoj temi sam ti pored Slovenije naveo HR, Srbiju (vise puta) kao dokaz da je ono sto pricas glupost. To si cak i sam dokazao kad se se blamirao sa
pasosem Srbije.![]()
Da...definitivno se ne pravis... Ja vec par desetina puta napisao da su Bosnjaci jedan od BH naroda, a ti meni i dalje pokusavas podmetnuti ove idiotluke...p.s.: a to sa negiranjem Bosnjaka mozes sa Radovanom u detalje uz prigodnu
Ostalo je presipanje iz supljeg u prazno, pa nema smisla to vise ni komentarisati.
Da ponovim pitanje? Jel to znas iz licnog iskustva ili pises na bazi onog sto si procitao na netu? Nije valja ovo drugo? Jer svi znamo da samo ono prvo pika, zar ne? Ili ces sad okrenuti pricu?
Srbi (ako malo generaliziramo) nisu koristili i ne koriste naziv Bosnjak, Bosanac ili nacionalni Bosanac vec nesto trece. Sta se tad koristilo zbog slucjnog specificnog polozaja Bosnjaka u SFRJ se ne moze koristiti kao ozbiljan argument.
Kad si ovdje postavio sliku pasosa Seselja gdje bi se kao trebala vidjeti njegova nacionalnost nisi znao da je to zapravo drzavljanstvo. Jos manje si znao za novi zakon u Srbiji gdje je to cak i eksplicno navedeno. Znaci Seselju tj pasosu Srbije pise "DRZAVLJANSTVO REPUBLIKE SRBIJE". Cak i doslovce. Kao i kod ostalih btw, samo sto je kod Srba to doslovce tako zapisano.
Bosnjaci su jedan od BH naroda al usput ko i kako koristi taj naziv. Al uopste ne negiras, jelte. Znam da se vani taj izraz nije koristio ali svejedno. Ako je ovaj lika Bosnjak (a stranci vani su tako zapisali iako taj izraz nisu koristili?!)

Njegovi potomci su sta? Nacionalni Bosanci?

zasto imam osjecaj da se je taj izraz koristio i vani?!
- славянин
#2562 Re: Identitet Bosnjaka
Da kao geografsko porijeklo - hercegovci krajisnici tog tipa. Pogledaj sad te "Bosniaken" u ww1 pa pogledaj vjerski sastav - kada to procitas i vidis da je u tim Bosniaken bilo manje od 50% muslimana po religiji onda mozda ti nesto i klikne u glavi 
Ili ukratko za Austro-ugari svi iz Bosne su bili Bosniaken
- Dozer
#2563 Re: Identitet Bosnjaka
Nece njemu nista kliknuti u glavi...bar ne u pozitivnom smislu...
Haj ba slovenac, razligu. Smaras ponavljanjem jedne te iste besmislene price, zaobilazis sve cinjenicno sto ti se napise, ne kontas ni 10% napisanoga i pokazanoga, stalno nesto petljas, spinujes, izvrces...i hoces fol nesto da pricas.
Haj ba slovenac, razligu. Smaras ponavljanjem jedne te iste besmislene price, zaobilazis sve cinjenicno sto ti se napise, ne kontas ni 10% napisanoga i pokazanoga, stalno nesto petljas, spinujes, izvrces...i hoces fol nesto da pricas.
- sadie_forever
#2564 Re: Identitet Bosnjaka
славянин wrote:Da kao geografsko porijeklo - hercegovci krajisnici tog tipa. Pogledaj sad te "Bosniaken" u ww1 pa pogledaj vjerski sastav - kada to procitas i vidis da je u tim Bosniaken bilo manje od 50% muslimana po religiji onda mozda ti nesto i klikne u glavi
sto su nemuslimani nosili fesove?
- славянин
#2565 Re: Identitet Bosnjaka
Prije svega volio bih da naucis malo nesto o historiji fesa - pa cemo onda krenuti prema tome da nisu samo bosnjaci/muslimani na ovim prostorima nosili fesove - ali sve to nakon sto malo nesto i procitas o fesu - ne prijesadie_forever wrote:славянин wrote:Da kao geografsko porijeklo - hercegovci krajisnici tog tipa. Pogledaj sad te "Bosniaken" u ww1 pa pogledaj vjerski sastav - kada to procitas i vidis da je u tim Bosniaken bilo manje od 50% muslimana po religiji onda mozda ti nesto i klikne u glavi
- sadie_forever
#2566 Re: Identitet Bosnjaka
sve sto znam o fesu je sljedece: kad je beg Gradascevic bio protiv odbacivanja turbana za cafirski fes pa rekao neka ga nosi cafir sultan na svojoj glavi a nase neka se kloniславянин wrote:Prije svega volio bih da naucis malo nesto o historiji fesa - pa cemo onda krenuti prema tome da nisu samo bosnjaci/muslimani na ovim prostorima nosili fesove - ali sve to nakon sto malo nesto i procitas o fesu - ne prijesadie_forever wrote:славянин wrote:Da kao geografsko porijeklo - hercegovci krajisnici tog tipa. Pogledaj sad te "Bosniaken" u ww1 pa pogledaj vjerski sastav - kada to procitas i vidis da je u tim Bosniaken bilo manje od 50% muslimana po religiji onda mozda ti nesto i klikne u glavi
- славянин
#2567 Re: Identitet Bosnjaka
Jeste dobro si nacela temu - fes je bio prakticno dio “westernizacije” otomanskog carstva - isti je nametnut vojsci a turban zabranjen , ne samo vojsci nego i sluzbenicima. Nosilo ga je dosta slavenskih naroda u otomanskom carstvu jedanko tako - cesto su crni mislim okarakterisani kao srpski - ovaj od bosniaken je bio zelen/siv
valjda austro-ugarski da svima bude potamam
Sto se tice Husein kapetana - ako mislis da je njegova pobuna bila zbog vjere malo si se zafrkala
malo vise zbog ukidanja benificija vlasteli u bosni i cackanja oko uprave nad vojskom.I pazi braca Turci poslase srbina da gusi pobunu 
Sto se tice Husein kapetana - ako mislis da je njegova pobuna bila zbog vjere malo si se zafrkala
- sadie_forever
#2568 Re: Identitet Bosnjaka
O Huseinu imam gotov esej,lik je u ono doba bio konzervativac,opcenito je BIH bila konzervativna u odnosu na stambol i zbog toga je sultan bio omrazen ,ali to je drugih par cipelaславянин wrote:Jeste dobro si nacela temu - fes je bio prakticno dio “westernizacije” otomanskog carstva - isti je nametnut vojsci a turban zabranjen , ne samo vojsci nego i sluzbenicima. Nosilo ga je dosta slavenskih naroda u otomanskom carstvu jedanko tako - cesto su crni mislim okarakterisani kao srpski - ovaj od bosniaken je bio zelen/sivvaljda austro-ugarski da svima bude potamam
![]()
Sto se tice Husein kapetana - ako mislis da je njegova pobuna bila zbog vjere malo si se zafrkalamalo vise zbog ukidanja benificija vlasteli u bosni i cackanja oko uprave nad vojskom.I pazi braca Turci poslase srbina da gusi pobunu
inace kako to da danas svi muslimani nose taj fes? cak i u dalekoj maleziji koja veze s osmanlijama nema
- славянин
#2569 Re: Identitet Bosnjaka
Zato sto je sultan bio i kalifa svima a otomansko carstvo kao prvak medju islamskim zemljama - ako mislis neku konkretnu vezu sa islamom - zasto onda arapi po arabiji itd ne nose fesove i imali gdje u hadisima ili kuranu spomenut fes 
- славянин
#2570 Re: Identitet Bosnjaka
Pa procitaj o ustanku koji su razlozi - a sultani su inace volili maznuto evropljanku - pa tako i ona srpska kraljica/princeza sta je zavrsi mu kao miljenicasadie_forever wrote:O Huseinu imam gotov esej,lik je u ono doba bio konzervativac,opcenito je BIH bila konzervativna u odnosu na stambol i zbog toga je sultan bio omrazen ,ali to je drugih par cipelaславянин wrote:Jeste dobro si nacela temu - fes je bio prakticno dio “westernizacije” otomanskog carstva - isti je nametnut vojsci a turban zabranjen , ne samo vojsci nego i sluzbenicima. Nosilo ga je dosta slavenskih naroda u otomanskom carstvu jedanko tako - cesto su crni mislim okarakterisani kao srpski - ovaj od bosniaken je bio zelen/sivvaljda austro-ugarski da svima bude potamam
![]()
Sto se tice Husein kapetana - ako mislis da je njegova pobuna bila zbog vjere malo si se zafrkalamalo vise zbog ukidanja benificija vlasteli u bosni i cackanja oko uprave nad vojskom.I pazi braca Turci poslase srbina da gusi pobunu
inace kako to da danas svi muslimani nose taj fes? cak i u dalekoj maleziji koja veze s osmanlijama nema
- sadie_forever
#2571 Re: Identitet Bosnjaka
славянин wrote:Pa procitaj o ustanku koji su razlozi - a sultani su inace volili maznuto evropljanku - pa tako i ona srpska kraljica/princeza sta je zavrsi mu kao miljenicasadie_forever wrote:O Huseinu imam gotov esej,lik je u ono doba bio konzervativac,opcenito je BIH bila konzervativna u odnosu na stambol i zbog toga je sultan bio omrazen ,ali to je drugih par cipelaславянин wrote:Jeste dobro si nacela temu - fes je bio prakticno dio “westernizacije” otomanskog carstva - isti je nametnut vojsci a turban zabranjen , ne samo vojsci nego i sluzbenicima. Nosilo ga je dosta slavenskih naroda u otomanskom carstvu jedanko tako - cesto su crni mislim okarakterisani kao srpski - ovaj od bosniaken je bio zelen/sivvaljda austro-ugarski da svima bude potamam
![]()
inace kako to da danas svi muslimani nose taj fes? cak i u dalekoj maleziji koja veze s osmanlijama nemasve to mnogo prije liberalnog sultana.
ako mislis na sultan Sulejmana i njegovu zenu ukrajinku Hurrem(nije srpkinja) da smatra se da od njega carstvo ide na dno,od njega je pocelo
- славянин
#2572 Re: Identitet Bosnjaka
Na ovu mislim :

O da to si upravu - nebi to prvo carstvo bilo koje su zene raskucile

O da to si upravu - nebi to prvo carstvo bilo koje su zene raskucile
- CPT
#2573 Re: Identitet Bosnjaka
mislis nesto kao Bosanci?славянин wrote:Da kao geografsko porijeklo - hercegovci krajisnici tog tipa. Pogledaj sad te "Bosniaken" u ww1 pa pogledaj vjerski sastav - kada to procitas i vidis da je u tim Bosniaken bilo manje od 50% muslimana po religiji onda mozda ti nesto i klikne u glavi
Last edited by CPT on 27/05/2019 07:44, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#2574 Re: Identitet Bosnjaka
A bosnjacki interesi nisu probosanski? Ono, Bosjacima nije stalo da BiH opstane i da je bolje mjesto za zivot za sve?jeza u ledja wrote:Nominalno - sve koje nisu stranke koje predstavljaju samo jednu od BHS.hAZNADAR wrote:
Pa koje su onda probosanske stranke u BiH?
Nisu valjda samo Niksa i Kojo?
Dakle apsolutno i Niksa i Kojo. SDA nikako.
S tim sto je SDP bosanska nacionalna stranka (promovira bosanski nadnacionalizam naustrb etnonacionalnog), a NS anacionalna stranka.
Kazem nominalno, jer i SDA je nominalno stranka koja se bori za bosnjacke interese. A u stvarnosti, moze se raspravljati koliko se bilo koja od ovih stranaka bori za interese glasaca. No to je druga prica.
Sta je sa SzaBiH, SBB,... isto antibosanci?
SDA je populisticka stranka a jedina ideologija koju imaju je mladomuslimanska. A SDA populizam je samo i jedino usmjeren na Bosnjake koji su bili i ostali probosanski orjentisani.
I ako vec cjelokupnu probosansku politiku svodis samo na par jugoljevicara - moras prvo dokazati da Bosnjaci nisu probosanski.
- Dozer
#2575 Re: Identitet Bosnjaka
Pogledas ovu i slicne teme, i sagledas koliko oni koji su se pisali kao Bosnjaci na njima pjene na one koji se upisase kao Bosanci...i sve ti se samo kaze...
Njie nista drugacije ni u RL ovdje...
I sve radi samo dvije stvari:
1. Radi neobrazovanosti i neznanja.
2. Radi SDA/HDZ/SNSD+ medijske politke "zamucivanja vode" radi lakse manipulacije i ubiranja glasova.
Ja i u RL imam ceste "rasprave" na ovu temu sta je sta (ne ko je ko, nego bas - sta je sta), a vrlo cesto se oko toga raspravljam i s ljudima koji cak nisu ni rodjeni ovdje, tipa raznih mladjih dijasporaca, sandzaklija i sl.
Prije neki dan sam se lijepo ismijao liku na jednom sastanku... Covjek od nekih 30-33 godine, i ide neobavezno caskanje, standardno i oko fudbala, i covjek kao da je citao ovu temu (a mozda i jeste), kaze - "Ne kontam ja sto se ova takmicenja zovu "Liga nacija", a na njima ucestvuju drzavne reprezentacije."
Lijepo me suze zalile od smijeha
Njie nista drugacije ni u RL ovdje...
I sve radi samo dvije stvari:
1. Radi neobrazovanosti i neznanja.
2. Radi SDA/HDZ/SNSD+ medijske politke "zamucivanja vode" radi lakse manipulacije i ubiranja glasova.
Ja i u RL imam ceste "rasprave" na ovu temu sta je sta (ne ko je ko, nego bas - sta je sta), a vrlo cesto se oko toga raspravljam i s ljudima koji cak nisu ni rodjeni ovdje, tipa raznih mladjih dijasporaca, sandzaklija i sl.
Prije neki dan sam se lijepo ismijao liku na jednom sastanku... Covjek od nekih 30-33 godine, i ide neobavezno caskanje, standardno i oko fudbala, i covjek kao da je citao ovu temu (a mozda i jeste), kaze - "Ne kontam ja sto se ova takmicenja zovu "Liga nacija", a na njima ucestvuju drzavne reprezentacije."
Lijepo me suze zalile od smijeha