Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Steph

#2551 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

Zaposlenom čovjeku uglavnom plaća onaj ko ga je zaposlio i također ne brine previše o tome, bitno je ono što legne na račun (dakle, nikad u životu nikoga nisam čuo da priča o ovome, svima je bitan samo "neto iznos"). Tačnije, mnogima su ovi zakoni "špansko selo" i nemaju pojma ni šta piše u njima.

Ne znam samo kako si zaključila da sam govorio s pozicije "više rase", samo ti pokušavam objasniti zašto ovdje nikome nije jasno 4%, kao što nisu jasne ni ostale nebuloze u ovoj državi. Ako ništa, mnogi će se sada aktivirati.
Hakiz

#2552 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hakiz »

Steph wrote:Ili jednostavnije, bili smo/su nezaposleni, radili na ugovor o djelu, nisu bili nikada prijavljeni i nisu imali potrebu znati za te debilizme?
Nepoznavanje zakona te ne oslobađa od odgovornosti za nepridržavanje istog.

Da, sve ovo, cijeli pravni okvir i pravilnici koji kao regulišu ovu materiju jesu idiotski. Čak ni pojmovi nisu definisani, a PU kao nešto uređuje.

Ali, prva rečenica je u osnovi svih pravnih sistema.
vjesticanametli

#2553 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

Steph pusti ba....ignore idemo dalje
Steph

#2554 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

Hakiz wrote:
Steph wrote:Ili jednostavnije, bili smo/su nezaposleni, radili na ugovor o djelu, nisu bili nikada prijavljeni i nisu imali potrebu znati za te debilizme?

Da, sve ovo, cijeli pravni okvir i pravilnici koji kao regulišu ovu materiju jesu idiotski. Čak ni pojmovi nisu definisani, a PU kao nešto uređuje.

Slažem se, nisam nigdje ni rekao da bilo koga oslobađa od bilo čega nego da većina u ovoj državi jednostavno nije upoznata s ovim "sitnicama".
Hakiz

#2555 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hakiz »

Steph wrote:Zaposlenom čovjeku uglavnom plaća onaj ko ga je zaposlio i također ne brine previše o tome, bitno je ono što legne na račun (dakle, nikad u životu nikoga nisam čuo da priča o ovome, svima je bitan samo "neto iznos"). Tačnije, mnogima su ovi zakoni "špansko selo" i nemaju pojma ni šta piše u njima.

Ne znam samo kako si zaključila da sam govorio s pozicije "više rase", samo ti pokušavam objasniti zašto ovdje nikome nije jasno 4%, kao što nisu jasne ni ostale nebuloze u ovoj državi. Ako ništa, mnogi će se sada aktivirati.
Da. Ja svakog februara ili marta dobijem od PU ovjeren list papira na kojem mi piše da mi je poslodavac platio (i koliko) porez i doprinose za svaku mjesečnu platu u prethodnoj godini. Ne razmišljam o tome jer o tome razmišlja moj poslodavac.

A na platnoj listi koju dobijem svaki mjesec piše kolika mi je bruto plata, koliko mi je uplaćeno za zdravstveno, penzijsko itd. I koliko zaista dobijem novca "na ruke", u stvari koliko mi legne na na račun.

Kako je freelancer sam sebi poslodavac, on sam o tome treba razmišljati. Ili platiti agenciju, osobu, računovođu, kogagod ko će o tome voditi računa za njega, da on ne bi o tome razmišljao.
sandra01

#2556 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

DP će uputiti saopštenje javnosti, poreskoj i vladi FBiH da se pravilnik opozove, da se "dug" oprosti i da se sazove hitna sjednica na kojoj će se razmatrati sam zakon, itd..., i to u roku do sedam dana.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2557 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Chmoljo »

Steph wrote:Zaposlenom čovjeku uglavnom plaća onaj ko ga je zaposlio i također ne brine previše o tome, bitno je ono što legne na račun (dakle, nikad u životu nikoga nisam čuo da priča o ovome, svima je bitan samo "neto iznos"). Tačnije, mnogima su ovi zakoni "špansko selo" i nemaju pojma ni šta piše u njima.

napisah prije nekoliko dana da se zdravstveno plaća i kada se radi sa ugovorom o djelu.

https://capitalia.ba/2011/05/31/kalkula ... a-o-djelu/

ovdje ima kalkulator za UOD, pa čisto da vidite da ti ugovori nikad nisu bili stvar samo naručioca i izvršitelja.

mislim da bi bilo puno efikasnije kada bi se plata prikazivala u bruto iznosu. čisto da ljudi imaju osjećaj koliko se izdvaja za doprinose i poreze. očito da malo ko čita platne liste.
vjesticanametli

#2558 Re: Porez na dohodak na freelancing?

sandra01 wrote:DP će uputiti saopštenje javnosti, poreskoj i vladi FBiH da se pravilnik opozove, da se "dug" oprosti i da se sazove hitna sjednica na kojoj će se razmatrati sam zakon, itd..., i to u roku do sedam dana.
:thumbup:
DaffyDuck

#2559 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DaffyDuck »

e pa bilo bi super da sve ide na racun pa da sami sebi ljudi uplacuju 73% koje moraju dati drzavi od onog sto zarade pa mozda, ali mozda onda ljudi ovdje malo mucnu svojom glavom.
O tom ti ja pricam. A freelanceri su mogli biti pokretac svega, ali...
Hakiz

#2560 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hakiz »

Steph wrote:
Hakiz wrote:

Slažem se, nisam nigdje ni rekao da bilo koga oslobađa od bilo čega nego da većina u ovoj državi jednostavno nije upoznata s ovim "sitnicama".
To je tačno. Mi uglavnom ne razmišljamo o stvarima dok nam se ne dese. A onda belaj...

Kada bi svako ko počne da radi, u ovom slučaju kao freeancer, skupio novac, otišao kod pravnika koji je specijalizovan za ovu oblast po pravni savjet, bilo bi manje neznanja. Ali rijetko ko o tome razmišlja kada, na primjer, kupi fotoaparat i kao vanjski saradnik počne fotografisati za neki projekat ili recimo OSCE, UNICEF, SFF, itd.
seoBIH

#2561 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by seoBIH »

Bogati, kojih 73% jbte? Neki dan sam racunao i mislim da nije preko 48%.
Steph

#2562 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

Hakiz wrote:

Da. Ja svakog februara ili marta dobijem od PU ovjeren list papira na kojem mi piše da mi je poslodavac platio (i koliko) porez i doprinose za svaku mjesečnu platu u prethodnoj godini. Ne razmišljam o tome jer o tome razmišlja moj poslodavac.

A na platnoj listi koju dobijem svaki mjesec piše kolika mi je bruto plata, koliko mi je uplaćeno za zdravstveno, penzijsko itd. I koliko zaista dobijem novca "na ruke", u stvari koliko mi legne na na račun.

Kako je freelancer sam sebi poslodavac, on sam o tome treba razmišljati. Ili platiti agenciju, osobu, računovođu, kogagod ko će o tome voditi računa za njega, da on ne bi o tome razmišljao.
E pa vidiš, ja sam prve veće novce preko banke dobio sa 16 godina i ni tada me nije interesovalo 10, 4, 15, 25 (%), samo mi je bilo bitno dići novac. Godinama me niko nije pitao ni šta ni kako, niko nije ni pokušavao da me provjeri, nijedna državna služba se nije oglašavala, a onda je sve postalo masovno, "stranke" su skontale da bi se tu na foru mogao uzeti ozbiljan keš, dodale su neke pravilnike i počele "prijetiti" kovertama. U principu, koliko god sam ja kriv što me neke stvari nisu zanimale, toliko je kriva i država kojoj ništa od toga nije bilo problem godinama, a sada kao jeste. Bitch, please...
Chmoljo wrote:

napisah prije nekoliko dana da se zdravstveno plaća i kada se radi sa ugovorom o djelu.

https://capitalia.ba/2011/05/31/kalkula ... a-o-djelu/

ovdje ima kalkulator za UOD, pa čisto da vidite da ti ugovori nikad nisu bili stvar samo naručioca i izvršitelja.

mislim da bi bilo puno efikasnije kada bi se plata prikazivala u bruto iznosu. čisto da ljudi imaju osjećaj koliko se izdvaja za doprinose i poreze. očito da malo ko čita platne liste.
Ma slažem se.

"Domaće" poslove sam često radio na ugovor o djelu i niko mi nije spominjao bilo kakve postotke jer svakako nije bilo na meni da platim bilo šta i jedino me interesovalo kada je dostupno na računu. Znao sam da su porezi manji na takve ugovore, ali nisam ni sanjao da postoji ovih 4% na nešto što svakako ne mogu koristiti.
sandra01

#2563 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

Sad mi pade na pamet, ako oni traze da freelanceri plate tih 10 posto dali to znaci da ce im u radne knjizice biti upisane 3 godine staza?
Ako ne,onda je i to potpuna glupost kao i ovo 4 posto za zdravstveno na koje nismo imali pravo :?
nekome

#2564 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

....
Last edited by nekome on 02/07/2025 14:43, edited 1 time in total.
she+

#2565 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

sandra01 wrote:Sad mi pade na pamet, ako oni traze da freelanceri plate tih 10 posto dali to znaci da ce im u radne knjizice biti upisane 3 godine staza?
Ako ne,onda je i to potpuna glupost kao i ovo 4 posto za zdravstveno na koje nismo imali pravo :?
:-) :lol: :sad:
Chmoljo

#2566 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Chmoljo »

opet ista priča... :D

možda bi ti upisali u knjižicu kada bi uplatila onoliko koliko se i plaća PIO.

također, zdravstveno osiguranih radnika se ne plaća 4% nego više, i ne plaća se 4% da bi bila osigurana, nego kao vid poreza. kako rekoh, identična situacija je i sa ugovorom o djelu.
vjesticanametli

#2567 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Cmoljkane ba pa koji DZavo se placa daj ba cuj plato onako oj drzave i zakona....ne bjezi niko od placanja al uredi zakon obavijesti i udri al posteno a ne ova nakarada....a trolovi nek sebi muda grizu :mrgreen:
Steph

#2568 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

Ah da, kroz proteklih deset godina kompletna priča o porezu se završavala na "nije to još uređeno kod nas, ne zna se kad će biti". :mrgreen:

Nema staža, isto kao što nema ni ovdje na ugovore o djelu. Pa ja imam nula dana radnog staža, a radim skoro od kraja srednje :lol: Privatnici na taj način "izbjegavaju" veliki porez već godinama, garant je taj 4% harač uveden kako bi izvuklo još malKo više.

Svi ovi pozivi imaju za cilj samo jedno - da se uvuče panika među redove ovih nestašnih freelancera i da na foru uplate oni koji se najviše useru, to je sve. Polako... Porez neće nigdje pobjeći, milijarde se duguju državi na osnovu toga, vaših par hiljada neće promijeniti ništa. Dok ne bude nekih "konačnih" verzija zakona nema potrebe plaćati bilo šta.

Jedini način je da se izabere jedna stranka koja će gurati naše interese, a koja će na kraju biti nagrađena s "pun kurac" glasova i to je to. Opet kažem, jedino pozitivno u svemu ovome je što će se mnogi aktivirati, a izbori su zaista način da se štošta promijeni.
Last edited by Steph on 31/07/2018 00:05, edited 1 time in total.
Chmoljo

#2569 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Chmoljo »

ma meni je drago što se ovo dešava. ne daj Bože, da sam zlurad, nego da se više ljudi, koji su nadam se pismeniji, uključi malo u sve ove zajebancije oko poreskih politika, javne potrošnje i ostalih stvari koje ih dosad nisu dodirivale.

jebiga, usvajaju se prijeko bitni zakoni, a niko kurcem ne mrda. konta neće mene. hoće, hoće :D
Steph

#2570 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

Chmoljo wrote:ma meni je drago što se ovo dešava. ne daj Bože, da sam zlurad, nego da se više ljudi, koji su nadam se pismeniji, uključi malo u sve ove zajebancije oko poreskih politika, javne potrošnje i ostalih stvari koje ih dosad nisu dodirivale.

jebiga, usvajaju se prijeko bitni zakoni, a niko kurcem ne mrda. konta neće mene. hoće, hoće :D
:thumbup:
DaffyDuck

#2571 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DaffyDuck »

nekome wrote:Mislim da ni po ugovoru o djelu nemaš pravo na zdr. osiguranje, iako i sa njim plaćaš 4%. Nisam siguran je li to tako.
Već je to valjda uspostavljeno kako bi poslodavci mogli odraditi minimalac+ug. o djelu, a država ipak nešto dobiti od njih. Tako ovaj crnjak ima zdr. a poslodavac manje doprinosa plati, a država dobije novac. Praktički, država progledala kroz prste za ove fiktivne ugovore o djelu.

Pojavili su se trollovi opet. Ignorišite ih i pokušajte što više konkretnih stvari iznositi.

Da nekima ponovim jer su izgleda banuli na temu ne čitajući ranije:
- iako su ljudi dužni poštovati zakone države, ne može ih svako znati detaljno i država ima obavezu da radi na reklamiranju određenih propisa i načina njihove implementacije od strane populacije (primjer: bit ćete kažnjeni ako ne sačuvate fiskalni račun)
- (neki) ljudi su se raspitivali kako uplatiti porez i niko im nije umio kazati, ni računoviđe/knjigovođe, ni nadležni u poreznoj
- upravo je i tema otvorena iz tog razloga ! prije ! cijele ove priče
- neke su ugurali u nepravilan postojeći okvir kroz obrazce koji nisu za ovu svrhu, kako bi mogli platiti
sandra01 wrote:Sad mi pade na pamet, ako oni traze da freelanceri plate tih 10 posto dali to znaci da ce im u radne knjizice biti upisane 3 godine staza?
Dobro pitanje.
provaljujes se.
Broj jedan, vecina poslodavaca je u istom sosu kao i ti, mora da plati drzavi koliko drzava trazi kako god zna i umije. Imao ili ne imao posla. Isto tako da plati radnika. To ti je kao hoces li ti dobiti posao ili onaj neki indijac...
Broj dva, ti tvoji fiktivni ugovori u tvojoj glavi ne postoje i ugovori o privremenim i povremenim poslovima se NE mogu zakljuciti u firmi u kojoj za navedeni posao postoji ugovor o radu. Znaci iskljucivo ugovor o radu, pa iako tebi treba dodatno neko dva sata sedmicno, sto je JEDAN radni dan mjesecno, firma treba da plati drzavi doprinose za puni mjesec dana, a platu radniku za dan.
nekome

#2572 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

.
Last edited by nekome on 31/07/2018 00:11, edited 1 time in total.
Steph

#2573 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

DaffyDuck wrote: Broj dva, ti tvoji fiktivni ugovori u tvojoj glavi ne postoje i ugovori o privremenim i povremenim poslovima se NE mogu zakljuciti u firmi u kojoj za navedeni posao postoji ugovor o radu. Znaci iskljucivo ugovor o radu, pa iako tebi treba dodatno neko dva sata sedmicno, sto je JEDAN radni dan mjesecno, firma treba da plati drzavi doprinose za puni mjesec dana, a platu radniku za dan.
Pa naravno da postoje. Samo ti izmisle da radiš nešto lijevo, tipa "održavanje weba", a ti veze nemaš s tim. Been there, had to take that crap :mrgreen:
Chmoljo

#2574 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Chmoljo »

i pošto imam osjećaj da mnogi ne barataju dobro određenim pojmovima, mali prilog kako se obračanavaju porezi na ugovor o djelu i plaću, odnosno kako je dosad bilo, jer se sada mijenja način obračuna poreza na dohodak.

Image

Image
DaffyDuck

#2575 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DaffyDuck »

nekome wrote:.
Pa kad je tako lako i jeftino otvorit firmu, najbolje da svi freelanceri sebi otvore firme i regulisu svoj status. Sretno :bih:
Post Reply