Slučaj Dženan Memić

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Vjerujete li da je poginuo nakon udara kombija?

Da
91
9%
Ne
915
91%

Total votes: 1006

SmokingMan

#2551 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by SmokingMan »

Nadzorna_ploca wrote:Pa nece otac ubijenog govoriti ko je ubio momka. Za koji qrac onda postoje sudovi. U drzavi u kojoj nema reda i ljudi su dusmani jedni drugima ovaj covjek se casno i posteno bori. Ja bi licno nekoga zadavio a on samo navodi da zna ime. I nasao se sad neki ovdje da to kao ismijava. Ne hranite trollove molim vas.
Muriz je rekao,parafiziram "Neka Dalida kaže prezime,ja ću ime...."

Ako smo došli do ivice provalije gdje neko preko nje treba biti gurnut neka tako i bude.

Sada će tek biti zanimljivo ovo sa tužilaštvom i onih 12.policajaca koji su bili uključeni u ovaj slučaj.
foton

#2552 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by foton »

karakters wrote: ...
Šta radi tužilaštvo? Uklapa se u kvalifikaciju suda, jer nema izbora. Dokazuje nenamjerno ubistvu u saobraćajci, ali zato što u pitanju nije samo saobraćajka, nego i ubistvo, a Ljubo i njegova odbrana to znaju, advokati koriste činjenicu da tužilaštvo dokazuje nešto što nije u potpunosti tačno. LJubo i advokati tačno znaju gdje su pukotine u tužilačkoj verziji i potenciraju ih. Istovremeno i porodica i njen advokat vrše, koliko mogu, pritisak na sudsko vijeće, kroz lažne izjave o tome kako znaju ko je ubica, mobilizaciju protesta, neke svoje navodne dokaze i slično.
...
Vještačenja su napola, iskrena, ali neubjedljiva, "mogao je štok auta, retrovizor...a nije morao".
...
Hmmm... mozda grijesim ali meni ovo zvuci kao opravdanje za fabrikovanje dokaza za "nešto što nije u potpunosti tačno". Iz zarke zelje za pravdom. :run:
wewa

#2553 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by wewa »

tuzioci su se, dakle, zabrinuli. neka.
JThomas

#2554 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by JThomas »

i ljubo ubija jednog svjedoka nesreće, a drugom (drugoj) se namršti i kaže, ti mala da ćutiš, da dobiješ aamneziju... :mrgreen:
Hendrix

#2555 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Hendrix »

Jeko ovaj Karakters? Mensur alias ili mu kolega sa platne liste?

Nisam pratio temu odavno ali je ofirno kako se pojave likovi koji lafo ne prate ali bi da kazu nesto i onda ide esej jebote gdje se toliko ofirno vidi pokusaj kontriranja zdravom razumu. :-)

Eto da se ne bi ko lincovo slucajno...ofiran si Karakters ba, kad vec glumis Majku Terezu eno tema o migrantima pa pomozi kome je stvarno potrebno.
karakters

#2556 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by karakters »

JThomas wrote:neću da se nadmudrujem sa vama ali... :lol:
Jebiga, motivisali ste me načinom na koji ste odgovorili na moj prvi post, koji je trebao biti i jedini. A pravo nadmudrivanje bi bilo nadjebavanje u maniru vaših postova pokvarene nadrndane djece, ali izbjegavam da tako pišem zato što temu ne doživljavam kao izvor zabave, zajebancije i veselih smjehotresnih doskočica kao što vidim da je neki od vas doživljavaju. :thumbup:
karakters

#2557 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by karakters »

foton wrote:
karakters wrote: ...
Šta radi tužilaštvo? Uklapa se u kvalifikaciju suda, jer nema izbora. Dokazuje nenamjerno ubistvu u saobraćajci, ali zato što u pitanju nije samo saobraćajka, nego i ubistvo, a Ljubo i njegova odbrana to znaju, advokati koriste činjenicu da tužilaštvo dokazuje nešto što nije u potpunosti tačno. LJubo i advokati tačno znaju gdje su pukotine u tužilačkoj verziji i potenciraju ih. Istovremeno i porodica i njen advokat vrše, koliko mogu, pritisak na sudsko vijeće, kroz lažne izjave o tome kako znaju ko je ubica, mobilizaciju protesta, neke svoje navodne dokaze i slično.
...
Vještačenja su napola, iskrena, ali neubjedljiva, "mogao je štok auta, retrovizor...a nije morao".
...
Hmmm... mozda grijesim ali meni ovo zvuci kao opravdanje za fabrikovanje dokaza za "nešto što nije u potpunosti tačno". Iz zarke zelje za pravdom. :run:
Ako su vještačenja, onakva kakva su, rađena nakon pada prve optužnice, onda bi se moglo razmišljati u tom pravcu. Ali ako nisu, onda se radi o tome da tužilaštvo od početka djeluje na osnovu raspoloživih dokaza (nema nijedan pred sudom valjan dokaz za ubistvo šipkom), a samo su dokazi ono što se broji pred sudom.
Roccohljup

#2558 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Roccohljup »

Pozivamo sve ljude iz cijele Bosne i Hercegovine i šire, da nam se pridruže na velikom skupu podrške porodici Memić u ime pravde za Dženana Memića.

Dženan Memić je ubijen, oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću za izazivanje dokazano nepostojeće saobračajne nesreće je samo još jedan dokaz za to. Vrijeme je da se stane u kraj kriminalnoj hobotnici koja nam ubija djecu i prikriva ubice, vrijeme je za pravdu za Dženana, za pravdu za svu našu djecu.

Dođite u subotu 21.7.2018. godine, u 18:00h pred Narodno pozorište u Sarajevu, jer ova predstava traje već predugo!

Pokažimo zajedno da smo uz porodicu Memić, pokažimo da im djecu više nećemo dati.

Pravda za Dženana!
karakters

#2559 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by karakters »

tripple_dubble wrote: Za ovo boldirano pogledaj rekonstrukciju.
Za slomljeni far, cije komade stakla je Tuzilastvo uvelo u dokaze, pogledaj snimak kombija iz Aleje.
Za ime odnosno izjavu sudinice pogledaj, kako sam ti vec ranije savjetovala, odluku apelacionog suda - imas u sluzbenom listu, proguglaj malo. Tekst je predugacak da bih sad trazila tacno tu recenicu, potrudi se ako te doista zanima.

Prvobitna optuznica je odbijena jer nije bilo elemenata krivicnog djela navedenog u toj optuznici, evo da buden preciznija. Tamo je receno: udario ga autom, kombijem, izasao iz istog i udario ga sipkom po glavi. Povrede nisu odgovarale TOM scenariju, jer je Dzenan imao, kao sto si rekao, samo jednu “znacajniju“ povredu, a to je bila povreda na glavi. Nije imao povrede koje upucuju na to da je udaren automobilom i jos plus sipkom. Sudinica koja je odbila takvu optuznicu je vjerovatno, kao i svako ko logicno sagleda takvu optuznicu, shvatila da stvar nije cista i da se tako nije mogla desiti. Odbila je istu. Pritisak javnosti na pustanje Ljube, Bekrije i Vasvije je mogao lako eskalirati. Imas mogucnost ponuditi verziju u kojoj Ljubo udara Dzenana sipkom ili necim slicnim u glavu, ali ti u toj verziji fali motiv, fali ti konekcija - nit poznanastva, nit razloga. I imas mogucnost ostati pri saobracajci, u kojoj Dzenana uspjeva glavom udubiti stok od kombija. U medjuvremenu Zujo mjenja 6 puta nalaz (“nadopunjuje ga“, po vlastitim rijecima) i ti kontas, da ce proci kao i za svaku “saobracajku“ do sada, tu se puno ne pita.

Naravno, nisu sve stvari u medijima onakve kakve su doista bile - kako na rocistima, tako na sastancima odredjenih aktera. Rocista su makar bila javna, moglo se prisustvovati koga je zanimalo. A mediji ko mediji, nekad nesto i polovicno, nekad pogresno, a nekad nikako ne prenesu. U nekim stvarima, sad za sad, jednostavno moras prihvatiti da je tako kako kazem ili odbaciti tvrdnju - ali, i ako neke stvari odbacis, ostaje ti dovoljno jasnih dokaza, da Dzenana Memica nije udarilo auto, a pogotovo ne kombi Ljube Seferovica sa Ljubom i citavom familijom u njemu.

Odgovorim ja tebi jos na neke stvari, dok se malo naspavam.
Ne vidim da si ovdje išta da odgovorila da osporiš verziju koju sam ponudio, naprotiv. Meni tvoj opis razloga odbijanja prve optužnice samo potvrđuje da je sudu ubistvo bila prejaka, preozbiljna kvalifikacija sa malo dokaza (Vasvija povukla izjavu o ubistvu šipkom, Ljubo je nikad nije ni dao, nema same šipke kao predmeta kojim je izvršeno ubistvo). Meni baš izgleda, i to na osnovu onog što pišete vi koji ste "uz porodicu", da se verzija iz prve optužnice savršeno uklapa u Dženanove povrede (povreda palicom/šipkom kao smrtonosna, a ostale povrede, koje su blaže, od udara kombijem), a da je razlog odbacivanja optužnice što nema jednoznačnih dokaza o ubistvu šipkom, jer je to vrlo teška optužba od strane tužilaštva, jer su takve povrede mogle nastati i od udara štokom kombija. Sud bez šipke kao sredstva ubistva, logično, ne prihvata optužnicu, jer sud u slučaju dvoumljenja treba odlučivati u korist okrivljenog. Zbog Vasvijine izjave, ali i Alisine da se na neki način sjeća "osobe prljavog lica", sklon sam vjerovati da je Ljubo bio van kombija. A šta se tačno dogodilo nakon možda blagog udarca kombijem, to znaju samo Ljubo i Vasvija. Meni je najlogičnije da je Dženan malo udaren kombijem i da se posvađao, možda i potukao sa Ljubom. Da sad ne provjeravam snimak rekonstrukcije, meni je u glavi sve vrijeme bila razbijena šajba kao prednja šajba. Ne znam jesu li razbijene prednja šajba i vjetrobransko staklo koje mi je sad zaparalo uši ili samo jedno od to dvoje. Ako je samo vjetrobransko staklo, i to sa strane vozača, moguće je da Dženan bio samo lakše povrijeđen, te da je bio ljut na Ljubu, možda mu i prijetio, možda čak i šakom razbio vjetrobransko staklo sa Ljubine strane, nakon čega je Ljubo uzeo šipku i ubio Dženana. Možda je Ljubo i ranije izašao, pa se potukli, pa tek onda Ljubo otišao po šipku i ubio Dženana. Možda je Dženan pri svijesti ležao i prijetio Ljubi koje je stao, pa Ljubo ga Ljubo kao svjedoka ubio šipkom, ali mi je na osnovu svega najvjerovatnije da su Dženan i Ljubo posvađali, vjerovatno i potukli, pa ga Ljubo na kraju bio šipkom. Dženanova smrtonosna povreda glave je od šipke, ali ostale mogu biti od udara od kombijem, a mogu biti i isključivo od tuče. Tuča je onda Ljubin motiv, čudi me da ti taj motiv nije odmah pao na um. U toj verziji ubistvo šipkom nije ubistvo svjedoka, nego ubistvo u tuči. Alisu je možda udario (samo) kombi, možda je Ljubo i nju pretukao, pa doživjela šok od straha ili od prostog svjedočenja ubistvu Dženana. U toj verziji, Ljubo nakon tuče prosto bježi sa lica mjesta, ne računajući na Alisinu amneziju za koju ne može ni znati (ovo pod uslovom da je Alisa bila neonesviještena). Ljubo se odmah sutradan zadaje u sakrivanje dokaza (kupovina i zamjena oštećenih dijelova auta, prefarbavanje, prodaja) i čeka policiju. Ali Alisa ima amneziju i mjeseci prolaze dok policija konačno uspijeva pronaći Ljubu kao vlasnika zelenog kombija. Da se ne ponavljam, Ljubo priznaje slučajnu saobraćajku, jer ga ona čuva od ubistva šipkom. Ali, Vasvija je izletjela, ali srećom po Ljubu, njena izjava bez advokata nema vrijednost i Ljubo i advokat dolaze do Vasvije da joj poruče da treba povući izjavu o Ljubinom ubistvu šipkom, što ona i radi. Ljubo se i pred advokatom i sa advokatom sve vrijeme drži priznanja o saobraćajci, jer za to ne može dobiti strogu kaznu. To je Ljubina i advokatova strategija. Ne vidim razlog da Ljubo, ako nije kombijem na licu mjesta, prizna saobraćajku u prvom ispitivanju i onda se drži te priče sve vrijeme, u dogovoru sa advokatom i još pruži i materijalne dokaze vezane za kombi koji su u vezi sa tom pričom. Ne vidim razlog da prizna da je uradio nešto što nije, tj. da prizna da je bio na licu mjesta ako nije. Ali vidim debeo razlog da prizna samo saobraćajku da bi se sačuvao ubistva šipkom. Vidim da je Omar mjesečar u nekom trenutku nakon odbacivanja prve optužnice zamijenjen Karkinom. Omar je sa Ljubom očito dogovorio da se drže verzije samo saobraćajke i da će sa njom dobiti blažu kaznu. A drugi advokat je shvatio, nakon pada prve optužnice, da postoji jaz između stvarnog ubistva šipkom i samo saobraćajke na koju je spala optužnica i da to može potencirati u suđenju, u čemu je, uz pomoć porodice, i uspio.

U tom svjetlu je tvoj akcenat na retrovizor, rekonstukciju i slično, promašen, jer Ljubo laže da je prošao i gledao u retrovizor ili šta već i nije se zaustavio. Onda je sva ta priča oko rekonstrukcije upitna, jer se naslanja na Ljubinu priču koja je neistinita u dijelovima u kojima Ljubu tereti za bilo šta više osim nenamjerne saobraćajke bez zaustavljanja.

Ono što je Vasvija rekla prosto nije vrsta stvari koju neko u njenoj situaciji izmišlja, a da se nije stvarno desila.

Meni je, kako god okrenem, Ljubo u centru svega. Ako bi porodica ili kasnije tužilaštvo iznijeli nove dokaze u nekom drugom pravcu, možda bi oni promijenili moj način razmišljanja, ali na osnovu ovog što mi je poznato, Ljubo je na licu mjesta i ubica na ovaj ili onaj način.
Nadzorna_ploca

#2560 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Nadzorna_ploca »

Trla baba lan da joj prodje dan.
Haris.ba

#2561 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Haris.ba »

JThomas wrote:i ljubo ubija jednog svjedoka nesreće, a drugom (drugoj) se namršti i kaže, ti mala da ćutiš, da dobiješ aamneziju... :mrgreen:
Možda je šovinista. Ubije muškarca, a poštedi žensko. I još joj baci čini da dobije amneziju.
Kona__

#2562 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Kona__ »

JThomas wrote:i ljubo ubija jednog svjedoka nesreće, a drugom (drugoj) se namršti i kaže, ti mala da ćutiš, da dobiješ aamneziju... :mrgreen:

vizualizirano :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ultima_palabra

#2563 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by ultima_palabra »

Haris.ba wrote:
Možda je šovinista. Ubije muškarca, a poštedi žensko. I još joj baci čini da dobije amneziju.
Ciganska posla :mrgreen:
ultima_palabra

#2564 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by ultima_palabra »

... ću napisati traktat od deset kartica teksta, da vam pokažem koliko me ovo ne zanima.
wewa

#2565 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by wewa »

ultima_palabra wrote:
... ću napisati traktat od deset kartica teksta, da vam pokažem koliko me ovo ne zanima.
ono kad pokusavas sebe ubijediti u svoju istinu, da konacno dodje san na oci.

ali sta mi znamo, ispralo nam mozak naknadnim subliminalnim porukama. muriz nam ih pusta nocu kao white noise s tv-a.
wowausername

#2566 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by wowausername »

karakters wrote:Meni je najlogičnije da je Dženan malo udaren kombijem
Kako ces bit malo udaren kombijem? Nevjerovatno...
Roccohljup

#2567 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Roccohljup »

wowausername wrote:
:-) :-) :-) :-) :-)
JThomas

#2568 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by JThomas »

i izlazi i čini ubistvo, da ućutka svjedoka neuporedivo lakšeg djela. drugog svjedoka ostavlja, jer zna da će se njoj subliminalno naknadno pomiješati istina sa lažima i teorijama zavjera iz okoline.
karakters

#2569 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by karakters »

Roccohljup wrote:
wowausername wrote:
Da, kako čovjek sa velikom šakom može njome pomilovati mače, a da ne zdrobi? Nevjerovatno...
Roccohljup

#2570 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Roccohljup »

karakters wrote:
Roccohljup wrote:
Da, kako čovjek sa velikom šakom može njome pomilovati mače, a da ne zdrobi? Nevjerovatno...
O bože dragi koja poređenja i koja nagađanja........jarane zapitas li se ti makar na sekundu pa jel moguce da sma samo ja u pravu i niko drugi? :-) :-) :-)
karakters

#2571 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by karakters »

JThomas wrote:i izlazi i čini ubistvo, da ućutka svjedoka neuporedivo lakšeg djela. drugog svjedoka ostavlja, jer zna da će se njoj subliminalno naknadno pomiješati istina sa lažima i teorijama zavjera iz okoline.
Možda je bila tuča, možda se ne radi o ušutkivanju svjedoka, svi nagađamo, ali su u svoju pamet najuvjereniji neki čije misli i ne zvuče previše bistro.

A možda je Dženan bio pri svijesti, a Alisa ležala onesviještena, pa Ljubo mislio da ju je ubio i ubio Dženana. Možda ovo, možda ono, jedino za Ljubu, "heroja, a ne zločinca" i Vasviju nema "možda".
JThomas

#2572 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by JThomas »

možda bi još jedan traktat ili esej to razjasnio.
karakters

#2573 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by karakters »

JThomas wrote:možda bi još jedan traktat ili esej to razjasnio.
Jok, Ljubo bi bio dovoljan.
ultima_palabra

#2574 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by ultima_palabra »

A možda su u šumi.
JThomas

#2575 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by JThomas »

a ja, tebe ovo ne zanima...zaboravih.
Locked