tripple_dubble wrote:
Za ovo boldirano pogledaj rekonstrukciju.
Za slomljeni far, cije komade stakla je Tuzilastvo uvelo u dokaze, pogledaj snimak kombija iz Aleje.
Za ime odnosno izjavu sudinice pogledaj, kako sam ti vec ranije savjetovala, odluku apelacionog suda - imas u sluzbenom listu, proguglaj malo. Tekst je predugacak da bih sad trazila tacno tu recenicu, potrudi se ako te doista zanima.
Prvobitna optuznica je odbijena jer nije bilo elemenata krivicnog djela navedenog u toj optuznici, evo da buden preciznija. Tamo je receno: udario ga autom, kombijem, izasao iz istog i udario ga sipkom po glavi. Povrede nisu odgovarale TOM scenariju, jer je Dzenan imao, kao sto si rekao, samo jednu “znacajniju“ povredu, a to je bila povreda na glavi. Nije imao povrede koje upucuju na to da je udaren automobilom i jos plus sipkom. Sudinica koja je odbila takvu optuznicu je vjerovatno, kao i svako ko logicno sagleda takvu optuznicu, shvatila da stvar nije cista i da se tako nije mogla desiti. Odbila je istu. Pritisak javnosti na pustanje Ljube, Bekrije i Vasvije je mogao lako eskalirati. Imas mogucnost ponuditi verziju u kojoj Ljubo udara Dzenana sipkom ili necim slicnim u glavu, ali ti u toj verziji fali motiv, fali ti konekcija - nit poznanastva, nit razloga. I imas mogucnost ostati pri saobracajci, u kojoj Dzenana uspjeva glavom udubiti stok od kombija. U medjuvremenu Zujo mjenja 6 puta nalaz (“nadopunjuje ga“, po vlastitim rijecima) i ti kontas, da ce proci kao i za svaku “saobracajku“ do sada, tu se puno ne pita.
Naravno, nisu sve stvari u medijima onakve kakve su doista bile - kako na rocistima, tako na sastancima odredjenih aktera. Rocista su makar bila javna, moglo se prisustvovati koga je zanimalo. A mediji ko mediji, nekad nesto i polovicno, nekad pogresno, a nekad nikako ne prenesu. U nekim stvarima, sad za sad, jednostavno moras prihvatiti da je tako kako kazem ili odbaciti tvrdnju - ali, i ako neke stvari odbacis, ostaje ti dovoljno jasnih dokaza, da Dzenana Memica nije udarilo auto, a pogotovo ne kombi Ljube Seferovica sa Ljubom i citavom familijom u njemu.
Odgovorim ja tebi jos na neke stvari, dok se malo naspavam.
Ne vidim da si ovdje išta da odgovorila da osporiš verziju koju sam ponudio, naprotiv. Meni tvoj opis razloga odbijanja prve optužnice samo potvrđuje da je sudu ubistvo bila prejaka, preozbiljna kvalifikacija sa malo dokaza (Vasvija povukla izjavu o ubistvu šipkom, Ljubo je nikad nije ni dao, nema same šipke kao predmeta kojim je izvršeno ubistvo). Meni baš izgleda, i to na osnovu onog što pišete vi koji ste "uz porodicu", da se verzija iz prve optužnice savršeno uklapa u Dženanove povrede (povreda palicom/šipkom kao smrtonosna, a ostale povrede, koje su blaže, od udara kombijem), a da je razlog odbacivanja optužnice što nema jednoznačnih dokaza o ubistvu šipkom, jer je to vrlo teška optužba od strane tužilaštva, jer su takve povrede mogle nastati i od udara štokom kombija. Sud bez šipke kao sredstva ubistva, logično, ne prihvata optužnicu, jer sud u slučaju dvoumljenja treba odlučivati u korist okrivljenog. Zbog Vasvijine izjave, ali i Alisine da se na neki način sjeća "osobe prljavog lica", sklon sam vjerovati da je Ljubo bio van kombija. A šta se tačno dogodilo nakon možda blagog udarca kombijem, to znaju samo Ljubo i Vasvija. Meni je najlogičnije da je Dženan malo udaren kombijem i da se posvađao, možda i potukao sa Ljubom. Da sad ne provjeravam snimak rekonstrukcije, meni je u glavi sve vrijeme bila razbijena šajba kao prednja šajba. Ne znam jesu li razbijene prednja šajba i vjetrobransko staklo koje mi je sad zaparalo uši ili samo jedno od to dvoje. Ako je samo vjetrobransko staklo, i to sa strane vozača, moguće je da Dženan bio samo lakše povrijeđen, te da je bio ljut na Ljubu, možda mu i prijetio, možda čak i šakom razbio vjetrobransko staklo sa Ljubine strane, nakon čega je Ljubo uzeo šipku i ubio Dženana. Možda je Ljubo i ranije izašao, pa se potukli, pa tek onda Ljubo otišao po šipku i ubio Dženana. Možda je Dženan pri svijesti ležao i prijetio Ljubi koje je stao, pa Ljubo ga Ljubo kao svjedoka ubio šipkom, ali mi je na osnovu svega najvjerovatnije da su Dženan i Ljubo posvađali, vjerovatno i potukli, pa ga Ljubo na kraju bio šipkom. Dženanova smrtonosna povreda glave je od šipke, ali ostale mogu biti od udara od kombijem, a mogu biti i isključivo od tuče. Tuča je onda Ljubin motiv, čudi me da ti taj motiv nije odmah pao na um. U toj verziji ubistvo šipkom nije ubistvo svjedoka, nego ubistvo u tuči. Alisu je možda udario (samo) kombi, možda je Ljubo i nju pretukao, pa doživjela šok od straha ili od prostog svjedočenja ubistvu Dženana. U toj verziji, Ljubo nakon tuče prosto bježi sa lica mjesta, ne računajući na Alisinu amneziju za koju ne može ni znati (ovo pod uslovom da je Alisa bila neonesviještena). Ljubo se odmah sutradan zadaje u sakrivanje dokaza (kupovina i zamjena oštećenih dijelova auta, prefarbavanje, prodaja) i čeka policiju. Ali Alisa ima amneziju i mjeseci prolaze dok policija konačno uspijeva pronaći Ljubu kao vlasnika zelenog kombija. Da se ne ponavljam, Ljubo priznaje slučajnu saobraćajku, jer ga ona čuva od ubistva šipkom. Ali, Vasvija je izletjela, ali srećom po Ljubu, njena izjava bez advokata nema vrijednost i Ljubo i advokat dolaze do Vasvije da joj poruče da treba povući izjavu o Ljubinom ubistvu šipkom, što ona i radi. Ljubo se i pred advokatom i sa advokatom sve vrijeme drži priznanja o saobraćajci, jer za to ne može dobiti strogu kaznu. To je Ljubina i advokatova strategija. Ne vidim razlog da Ljubo, ako nije kombijem na licu mjesta, prizna saobraćajku u prvom ispitivanju i onda se drži te priče sve vrijeme, u dogovoru sa advokatom i još pruži i materijalne dokaze vezane za kombi koji su u vezi sa tom pričom. Ne vidim razlog da prizna da je uradio nešto što nije, tj. da prizna da je bio na licu mjesta ako nije. Ali vidim debeo razlog da prizna samo saobraćajku da bi se sačuvao ubistva šipkom. Vidim da je Omar mjesečar u nekom trenutku nakon odbacivanja prve optužnice zamijenjen Karkinom. Omar je sa Ljubom očito dogovorio da se drže verzije samo saobraćajke i da će sa njom dobiti blažu kaznu. A drugi advokat je shvatio, nakon pada prve optužnice, da postoji jaz između stvarnog ubistva šipkom i samo saobraćajke na koju je spala optužnica i da to može potencirati u suđenju, u čemu je, uz pomoć porodice, i uspio.
U tom svjetlu je tvoj akcenat na retrovizor, rekonstukciju i slično, promašen, jer Ljubo laže da je prošao i gledao u retrovizor ili šta već i nije se zaustavio. Onda je sva ta priča oko rekonstrukcije upitna, jer se naslanja na Ljubinu priču koja je neistinita u dijelovima u kojima Ljubu tereti za bilo šta više osim nenamjerne saobraćajke bez zaustavljanja.
Ono što je Vasvija rekla prosto nije vrsta stvari koju neko u njenoj situaciji izmišlja, a da se nije stvarno desila.
Meni je, kako god okrenem, Ljubo u centru svega. Ako bi porodica ili kasnije tužilaštvo iznijeli nove dokaze u nekom drugom pravcu, možda bi oni promijenili moj način razmišljanja, ali na osnovu ovog što mi je poznato, Ljubo je na licu mjesta i ubica na ovaj ili onaj način.