Jedete li svinjetinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Jedete li svinjetinu?

Da
57
61%
Ne
37
39%

Total votes: 94

BarbaDue

#2551 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by BarbaDue »

Samo da ne bi bilo zabune, nemam ništa protiv onih koji takve stvari konzumiraju. A Ilustracije radi takođe nikad ne bih probao meso od psa ili mačke.
Connaisseur Karlin

#2552 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Connaisseur Karlin »

Nastasia wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Islam u BiH nije iskjuciv, ali jeste u serijatksim drzavama :D

svaka relgija je iskljuciva ako ima dovoljno sansi u drustvu koju je prakaticira :) relgije ovise od drustva :)
Ja koliko znam, a zovite Arzu da me ispravi ako griješim, (rekla bih smrčka, al' po njemu smo svi osuđeni na vječnu vatru) Kur'an nije toliko isključiv što se tiče izlaska iz vjere i prema Kur'anu iz vjere izvodi samo negiranje da je Bog Allah i obožavanje još nekoga osim Allaha, te čini mi se, bavljenje "crnom magijom" iliti sihirima. A kur'an je isti i u BiH i u šerijatskim državama.

Kako tako lahko osuđujemo i etiketiramo ljude. "Ti nisi musliman" ko da eto neko zna šta je u nečijem srcu i duši i šta radi iza zatvorenih vrata.

Konzumiranje svinjetine je jednak grijeh konzumiranju alkohola, ali je i dalje samo to - grijeh.
pa nijedan Sveti Zapis bilo koje religje nije iskljuciv :) ali, ranije napisah, ljudi/drustva su iskljucivi/a, a ako mogu, svoju iskljucivost ce primjeniti u relgiijama :)
basicm

#2553 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by basicm »

U BiH, regiji pa i jos negdje, konzumiranje svinjetine je zadnji level koji se ne smije prijeci, i prelazak toga znaci dibidus izlazak iz dina. On nije najgori grijeh u vjeri, ali je kao neki pokazatelj jeli neko ostao u miletu ili ne.
Nastasia

#2554 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Nastasia »

Nastasia wrote:
Islam u BiH nije iskjuciv, ali jeste u serijatksim drzavama :D

svaka relgija je iskljuciva ako ima dovoljno sansi u drustvu koju je prakaticira :) relgije ovise od drustva :)
Ja koliko znam, a zovite Arzu da me ispravi ako griješim, (rekla bih smrčka, al' po njemu smo svi osuđeni na vječnu vatru) Kur'an nije toliko isključiv što se tiče izlaska iz vjere i prema Kur'anu iz vjere izvodi samo negiranje da je Bog Allah i obožavanje još nekoga osim Allaha, te čini mi se, bavljenje "crnom magijom" iliti sihirima. A kur'an je isti i u BiH i u šerijatskim državama.

Kako tako lahko osuđujemo i etiketiramo ljude. "Ti nisi musliman" ko da eto neko zna šta je u nečijem srcu i duši i šta radi iza zatvorenih vrata.

Konzumiranje svinjetine je jednak grijeh konzumiranju alkohola, ali je i dalje samo to - grijeh.
pa nijedan Sveti Zapis bilo koje religje nije iskljuciv :) ali, ranije napisah, ljudi/drustva su iskljucivi/a, a ako mogu, svoju iskljucivost ce primjeniti u relgiijama :)
A ono na sreću, konačni sud nije na ljudima. :D
insomnia78

#2555 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by insomnia78 »

Samo se ti tjesi
drndalo

#2556 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by drndalo »

Skontah da bih mogao nabaviti novoh Madjarskog ovcara kao ljubimca... :roll:

Image
Nastasia

#2557 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Nastasia »

insomnia78 wrote:Samo se ti tjesi
Ja se ne tješim, nisam religiozna nikako.

Ali to što vi pišete o ljudima koji nisu muslimani (po vama) jer ovo ili ono rade, samo govori o vama.
Mislim da je veći grijeh izigravati božanstvo i suditi drugome, nego jesti neku hranu ;)
Connaisseur Karlin

#2558 Re: Jedete li svinjetinu?

Nastasia wrote:
Nastasia wrote:

A ono na sreću, konačni sud nije na ljudima. :D
tako je :thumbup:
insomnia78

#2559 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by insomnia78 »

Nastasia wrote:

Ali to što vi pišete o ljudima koji nisu muslimani (po vama) jer ovo ili ono rade, samo govori o vama.
Mislim da je veći grijeh izigravati božanstvo i suditi drugome, nego jesti neku hranu ;)
Ja ne znam nikoga ko jede svinjetinu i za sebe kaze da je musliman. Znas li ti?
drndalo

#2560 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by drndalo »

insomnia78 wrote:
Nastasia wrote:

Znam ja... Doduse svi se mi zezamo da smo go ćafir...
kakavdanakneiskustvu

#2561 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by kakavdanakneiskustvu »

BarbaDue wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
BarbaDue wrote:Ako je glasalo za A, a to radi svjesno nije musliman. Samo nosi muslimansko ime.

onaj ko svjesno pije alkohol,ko svjesno posjecuje kladionice,ko svjesno vara suprugu,svjesno psuje boga takodje nije musliman slozicemo se,samo nosi muslimansko ime?
Tako je, slažem se. Naravno, uvijek se može doći tobe s'tim da će za svoje postupke kad tad odgovarati.

to volim čuti
Connaisseur Karlin

#2562 Re: Jedete li svinjetinu?

insomnia78 wrote: Ja ne znam nikoga ko jede svinjetinu i za sebe kaze da je musliman. Znas li ti?

ja znam :-D
kakavdanakneiskustvu

#2563 Re: Jedete li svinjetinu?

basicm wrote:U BiH, regiji pa i jos negdje, konzumiranje svinjetine je zadnji level koji se ne smije prijeci, i prelazak toga znaci dibidus izlazak iz dina. On nije najgori grijeh u vjeri, ali je kao neki pokazatelj jeli neko ostao u miletu ili ne.

zbog cega je to tako?
Nastasia

#2564 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Nastasia »

insomnia78 wrote:
Nastasia wrote:

To je druga stvar da li neko za sebe kaže je li musliman ili nije.
Ja govorim o ljudima koji za druge govore da li su muslimani ili nisu. Je li na tebi ili na bilo kome drugom da ocjenite da li je neko musliman?
BarbaDue

#2565 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by BarbaDue »

basicm wrote:U BiH, regiji pa i jos negdje, konzumiranje svinjetine je zadnji level koji se ne smije prijeci, i prelazak toga znaci dibidus izlazak iz dina. On nije najgori grijeh u vjeri, ali je kao neki pokazatelj jeli neko ostao u miletu ili ne.

zbog cega je to tako?
evo kako je moj rahmetli dedo Agan volio kazati. "Sine, neke stvari se ne mogu objasniti, to je oduvjek tako!" :zoka:
kakavdanakneiskustvu

#2566 Re: Jedete li svinjetinu?

BarbaDue wrote:

zbog cega je to tako?
evo kako je moj rahmetli dedo Agan volio kazati. "Sine, neke stvari se ne mogu objasniti, to je oduvjek tako!" :zoka:

znaci gore probati malo prsuta nego sve ovo gore pobrojani raditi zajedno?
moonca

#2567 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by moonca »

Sine, neke stvari se ne mogu objasniti, to je oduvjek tako!
Mora se objasniti, zasto, kako, zbog cega.
Nastasia

#2568 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Nastasia »

Zato što nas na najočitiji način izdvaja iz anamo onih. :lol:
BarbaDue

#2569 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by BarbaDue »

kakavdanakneiskustvu wrote: znaci gore probati malo prsuta nego sve ovo gore pobrojani raditi zajedno?
iskreno, po meni, sve je stvar principa.
bez obzira što sam čuo da može biti pravo ukusno ja svinjetinu ne bih probao da me sad strijeljaju :wink:
Connaisseur Karlin

#2570 Re: Jedete li svinjetinu?

zbog cega je to tako?
jer narod ne zna reci " los musliman" , a nepravilno govore, jer umjesto za loseg muslimana ( jer ne slijedi pravila) kazu da je nemusliman :D

inace, kako otkriti lose muslimane u sluzbama religijskih isntitucija :D ili su i oni nemuslimani, jer ne slijede sva pravila :D
moonca

#2571 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by moonca »

BarbaDue wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: znaci gore probati malo prsuta nego sve ovo gore pobrojani raditi zajedno?
bez obzira što sam čuo da može biti pravo ukusno ja svinjetinu ne bih probao da me sad strijeljaju :wink:
:thumbup:
Ne bih ni ja one 'tripice' jelo- jel' se tako naziva? :roll: :lol: :lol:
kakavdanakneiskustvu

#2572 Re: Jedete li svinjetinu?

BarbaDue wrote:

zbog toga sto kazes da je prljava zivotinja ili zbog vjere?
BarbaDue

#2573 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by BarbaDue »

moonca wrote:
Sine, neke stvari se ne mogu objasniti, to je oduvjek tako!
Mora se objasniti, zasto, kako, zbog cega.
možda neko i može objasniti, ja stvarno ne.
u stvari niti tražim objašnjenje...jednostavno cijenim neke stvari koje su naši pretci praktikovali i nisam se nikad do sada zajebo, glede toga. :mrgreen:
Rugafet

#2574 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Rugafet »

aaaaaaa napraviste citavu nauku oko obicne klope pa sta je ovo :lol:
Warashii

#2575 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Warashii »

moonca wrote:
Warashii wrote:Jbte umrijet cu a necu probati najukusnija i najkvalitetnija jela na svijetu.
:run:
Ma probao si, al' je bilo zapakovano u celofanu. :-)

SALIM SE, u biti nista veliko neces propustiti. :)
Mnogi se dave jastogom, meni je bez veze. Neki ih jedu od malih nogu i tu nastaje ljubav prema nekim jelima.

Tu mogu svrstati i gicu.
Kazu da svaki "nejedac" svinjetine u svom zivotu pojede jednog osrednjeg pajceka.
A i to je tacno za raznoraznu drugu hranu neko nikad u zivotu ne bi okusio morske plodove dok drugi mogu zivjeti na njima.
Locked