Jedete li svinjetinu?
- BarbaDue
#2551 Re: Jedete li svinjetinu?
Samo da ne bi bilo zabune, nemam ništa protiv onih koji takve stvari konzumiraju. A Ilustracije radi takođe nikad ne bih probao meso od psa ili mačke.
- Connaisseur Karlin
#2552 Re: Jedete li svinjetinu?
pa nijedan Sveti Zapis bilo koje religje nije iskljucivNastasia wrote:Ja koliko znam, a zovite Arzu da me ispravi ako griješim, (rekla bih smrčka, al' po njemu smo svi osuđeni na vječnu vatru) Kur'an nije toliko isključiv što se tiče izlaska iz vjere i prema Kur'anu iz vjere izvodi samo negiranje da je Bog Allah i obožavanje još nekoga osim Allaha, te čini mi se, bavljenje "crnom magijom" iliti sihirima. A kur'an je isti i u BiH i u šerijatskim državama.Connaisseur Karlin wrote:
Islam u BiH nije iskjuciv, ali jeste u serijatksim drzavama![]()
svaka relgija je iskljuciva ako ima dovoljno sansi u drustvu koju je prakaticirarelgije ovise od drustva
Kako tako lahko osuđujemo i etiketiramo ljude. "Ti nisi musliman" ko da eto neko zna šta je u nečijem srcu i duši i šta radi iza zatvorenih vrata.
Konzumiranje svinjetine je jednak grijeh konzumiranju alkohola, ali je i dalje samo to - grijeh.
- basicm
#2553 Re: Jedete li svinjetinu?
U BiH, regiji pa i jos negdje, konzumiranje svinjetine je zadnji level koji se ne smije prijeci, i prelazak toga znaci dibidus izlazak iz dina. On nije najgori grijeh u vjeri, ali je kao neki pokazatelj jeli neko ostao u miletu ili ne.
- Nastasia
#2554 Re: Jedete li svinjetinu?
A ono na sreću, konačni sud nije na ljudima.Connaisseur Karlin wrote:pa nijedan Sveti Zapis bilo koje religje nije iskljucivNastasia wrote:Ja koliko znam, a zovite Arzu da me ispravi ako griješim, (rekla bih smrčka, al' po njemu smo svi osuđeni na vječnu vatru) Kur'an nije toliko isključiv što se tiče izlaska iz vjere i prema Kur'anu iz vjere izvodi samo negiranje da je Bog Allah i obožavanje još nekoga osim Allaha, te čini mi se, bavljenje "crnom magijom" iliti sihirima. A kur'an je isti i u BiH i u šerijatskim državama.Connaisseur Karlin wrote:
Islam u BiH nije iskjuciv, ali jeste u serijatksim drzavama![]()
svaka relgija je iskljuciva ako ima dovoljno sansi u drustvu koju je prakaticirarelgije ovise od drustva
Kako tako lahko osuđujemo i etiketiramo ljude. "Ti nisi musliman" ko da eto neko zna šta je u nečijem srcu i duši i šta radi iza zatvorenih vrata.
Konzumiranje svinjetine je jednak grijeh konzumiranju alkohola, ali je i dalje samo to - grijeh.ali, ranije napisah, ljudi/drustva su iskljucivi/a, a ako mogu, svoju iskljucivost ce primjeniti u relgiijama
- insomnia78
#2555 Re: Jedete li svinjetinu?
Samo se ti tjesi
- drndalo
#2556 Re: Jedete li svinjetinu?
Skontah da bih mogao nabaviti novoh Madjarskog ovcara kao ljubimca...

- Nastasia
#2557 Re: Jedete li svinjetinu?
Ja se ne tješim, nisam religiozna nikako.insomnia78 wrote:Samo se ti tjesi
Ali to što vi pišete o ljudima koji nisu muslimani (po vama) jer ovo ili ono rade, samo govori o vama.
Mislim da je veći grijeh izigravati božanstvo i suditi drugome, nego jesti neku hranu
- Connaisseur Karlin
#2558 Re: Jedete li svinjetinu?
tako jeNastasia wrote:A ono na sreću, konačni sud nije na ljudima.Connaisseur Karlin wrote:pa nijedan Sveti Zapis bilo koje religje nije iskljucivNastasia wrote:
Ja koliko znam, a zovite Arzu da me ispravi ako griješim, (rekla bih smrčka, al' po njemu smo svi osuđeni na vječnu vatru) Kur'an nije toliko isključiv što se tiče izlaska iz vjere i prema Kur'anu iz vjere izvodi samo negiranje da je Bog Allah i obožavanje još nekoga osim Allaha, te čini mi se, bavljenje "crnom magijom" iliti sihirima. A kur'an je isti i u BiH i u šerijatskim državama.
Konzumiranje svinjetine je jednak grijeh konzumiranju alkohola, ali je i dalje samo to - grijeh.ali, ranije napisah, ljudi/drustva su iskljucivi/a, a ako mogu, svoju iskljucivost ce primjeniti u relgiijama
- insomnia78
#2559 Re: Jedete li svinjetinu?
Ja ne znam nikoga ko jede svinjetinu i za sebe kaze da je musliman. Znas li ti?Nastasia wrote:Ja se ne tješim, nisam religiozna nikako.insomnia78 wrote:Samo se ti tjesi
Ali to što vi pišete o ljudima koji nisu muslimani (po vama) jer ovo ili ono rade, samo govori o vama.
Mislim da je veći grijeh izigravati božanstvo i suditi drugome, nego jesti neku hranu
- drndalo
#2560 Re: Jedete li svinjetinu?
Znam ja... Doduse svi se mi zezamo da smo go ćafir...insomnia78 wrote:Ja ne znam nikoga ko jede svinjetinu i za sebe kaze da je musliman. Znas li ti?Nastasia wrote:Ja se ne tješim, nisam religiozna nikako.insomnia78 wrote:Samo se ti tjesi
-
kakavdanakneiskustvu
#2561 Re: Jedete li svinjetinu?
BarbaDue wrote:Tako je, slažem se. Naravno, uvijek se može doći tobe s'tim da će za svoje postupke kad tad odgovarati.kakavdanakneiskustvu wrote:BarbaDue wrote:Ako je glasalo za A, a to radi svjesno nije musliman. Samo nosi muslimansko ime.
onaj ko svjesno pije alkohol,ko svjesno posjecuje kladionice,ko svjesno vara suprugu,svjesno psuje boga takodje nije musliman slozicemo se,samo nosi muslimansko ime?
to volim čuti
- Connaisseur Karlin
#2562 Re: Jedete li svinjetinu?
insomnia78 wrote: Ja ne znam nikoga ko jede svinjetinu i za sebe kaze da je musliman. Znas li ti?
ja znam
-
kakavdanakneiskustvu
#2563 Re: Jedete li svinjetinu?
basicm wrote:U BiH, regiji pa i jos negdje, konzumiranje svinjetine je zadnji level koji se ne smije prijeci, i prelazak toga znaci dibidus izlazak iz dina. On nije najgori grijeh u vjeri, ali je kao neki pokazatelj jeli neko ostao u miletu ili ne.
zbog cega je to tako?
- Nastasia
#2564 Re: Jedete li svinjetinu?
To je druga stvar da li neko za sebe kaže je li musliman ili nije.insomnia78 wrote:Ja ne znam nikoga ko jede svinjetinu i za sebe kaze da je musliman. Znas li ti?Nastasia wrote:Ja se ne tješim, nisam religiozna nikako.insomnia78 wrote:Samo se ti tjesi
Ja govorim o ljudima koji za druge govore da li su muslimani ili nisu. Je li na tebi ili na bilo kome drugom da ocjenite da li je neko musliman?
- BarbaDue
#2565 Re: Jedete li svinjetinu?
evo kako je moj rahmetli dedo Agan volio kazati. "Sine, neke stvari se ne mogu objasniti, to je oduvjek tako!"kakavdanakneiskustvu wrote:basicm wrote:U BiH, regiji pa i jos negdje, konzumiranje svinjetine je zadnji level koji se ne smije prijeci, i prelazak toga znaci dibidus izlazak iz dina. On nije najgori grijeh u vjeri, ali je kao neki pokazatelj jeli neko ostao u miletu ili ne.
zbog cega je to tako?
-
kakavdanakneiskustvu
#2566 Re: Jedete li svinjetinu?
BarbaDue wrote:evo kako je moj rahmetli dedo Agan volio kazati. "Sine, neke stvari se ne mogu objasniti, to je oduvjek tako!"kakavdanakneiskustvu wrote:basicm wrote:U BiH, regiji pa i jos negdje, konzumiranje svinjetine je zadnji level koji se ne smije prijeci, i prelazak toga znaci dibidus izlazak iz dina. On nije najgori grijeh u vjeri, ali je kao neki pokazatelj jeli neko ostao u miletu ili ne.
zbog cega je to tako?
znaci gore probati malo prsuta nego sve ovo gore pobrojani raditi zajedno?
-
moonca
#2567 Re: Jedete li svinjetinu?
Mora se objasniti, zasto, kako, zbog cega.Sine, neke stvari se ne mogu objasniti, to je oduvjek tako!
- Nastasia
#2568 Re: Jedete li svinjetinu?
Zato što nas na najočitiji način izdvaja iz anamo onih. 
- BarbaDue
#2569 Re: Jedete li svinjetinu?
iskreno, po meni, sve je stvar principa.kakavdanakneiskustvu wrote: znaci gore probati malo prsuta nego sve ovo gore pobrojani raditi zajedno?
bez obzira što sam čuo da može biti pravo ukusno ja svinjetinu ne bih probao da me sad strijeljaju
- Connaisseur Karlin
#2570 Re: Jedete li svinjetinu?
jer narod ne zna reci " los musliman" , a nepravilno govore, jer umjesto za loseg muslimana ( jer ne slijedi pravila) kazu da je nemuslimankakavdanakneiskustvu wrote:basicm wrote:U BiH, regiji pa i jos negdje, konzumiranje svinjetine je zadnji level koji se ne smije prijeci, i prelazak toga znaci dibidus izlazak iz dina. On nije najgori grijeh u vjeri, ali je kao neki pokazatelj jeli neko ostao u miletu ili ne.
zbog cega je to tako?
inace, kako otkriti lose muslimane u sluzbama religijskih isntitucija
-
moonca
#2571 Re: Jedete li svinjetinu?
BarbaDue wrote:iskreno, po meni, sve je stvar principa.kakavdanakneiskustvu wrote: znaci gore probati malo prsuta nego sve ovo gore pobrojani raditi zajedno?
bez obzira što sam čuo da može biti pravo ukusno ja svinjetinu ne bih probao da me sad strijeljaju
Ne bih ni ja one 'tripice' jelo- jel' se tako naziva?
-
kakavdanakneiskustvu
#2572 Re: Jedete li svinjetinu?
BarbaDue wrote:iskreno, po meni, sve je stvar principa.kakavdanakneiskustvu wrote: znaci gore probati malo prsuta nego sve ovo gore pobrojani raditi zajedno?
zbog toga sto kazes da je prljava zivotinja ili zbog vjere?
- BarbaDue
#2573 Re: Jedete li svinjetinu?
možda neko i može objasniti, ja stvarno ne.moonca wrote:Mora se objasniti, zasto, kako, zbog cega.Sine, neke stvari se ne mogu objasniti, to je oduvjek tako!
u stvari niti tražim objašnjenje...jednostavno cijenim neke stvari koje su naši pretci praktikovali i nisam se nikad do sada zajebo, glede toga.
- Rugafet
#2574 Re: Jedete li svinjetinu?
aaaaaaa napraviste citavu nauku oko obicne klope pa sta je ovo 
- Warashii
#2575 Re: Jedete li svinjetinu?
Kazu da svaki "nejedac" svinjetine u svom zivotu pojede jednog osrednjeg pajceka.moonca wrote:Ma probao si, al' je bilo zapakovano u celofanu.Warashii wrote:Jbte umrijet cu a necu probati najukusnija i najkvalitetnija jela na svijetu.
![]()
SALIM SE, u biti nista veliko neces propustiti.![]()
Mnogi se dave jastogom, meni je bez veze. Neki ih jedu od malih nogu i tu nastaje ljubav prema nekim jelima.
Tu mogu svrstati i gicu.
A i to je tacno za raznoraznu drugu hranu neko nikad u zivotu ne bi okusio morske plodove dok drugi mogu zivjeti na njima.