Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Smrcak15

#2551 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Zato i niko od ovih ljudi koji sire nebuloze koje re-postiras nije nikada dosao na ideju da na primjer od CERN-a dobije potvrdu da je u kuranu opisan pulzar. :-)
Propaganda za naivne i glupe na koju si nasjeo.
stani malo jeli im iko ponudio da analiziraju? nije

a sto bi to oni sebi zadavali posla kad imaju posla Preko glave, evo i da hoce da analiziraju sami, nemogu jer neznaju arapski, znaci osakacen si odmah da na svoju ruku analiziras bez pomoci
Smrcak15

#2552 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:
koji , jeli to neki naucnik kompetentniji od mene da cita orginalni Kuran, on kad vidi arapski njemu se manta odmah , i kako je kompetentni onda??
Odustajem. :-)

Ti si najkompetentniji na citavom svijetu. Jebes Hawkinga, Einsteina i Higgsa.

Jebes i sve one naucnike koji imaju arapski kao maternji jezik.

Niko od njih ne zna. Samo ti, Harum Yahya i Kuduzovic znate. :D
nisam, ali realno geldam na stavri i nedam da mi iko podmece jaja za bubrege
Optimus Prime

#2553 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote:
Zato i niko od ovih ljudi koji sire nebuloze koje re-postiras nije nikada dosao na ideju da na primjer od CERN-a dobije potvrdu da je u kuranu opisan pulzar. :-)

a sto bi to oni sebi zadavali posla kad imaju posla Preko glave, evo i da hoce da analiziraju sami, nemogu jer neznaju arapski, znaci osakacen si odmah da na svoju ruku analiziras bez pomoci
Od 6000 ljudi u CERN-u niko ne govori arapski?
Moze li neko prevesti sva potencijalna znacenja tog ajeta?
Smrcak15

#2554 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote:

neznam ko govori ali bi volio licno ja da imam nekome prezentirati stvari na dateljnom nivou pa da vidim sta ima da kaze.

cim mi se bude nekad ukazala prilika ima da pokazem pa da cujem misljenje kompetetntiji ljudi iz tih oblasti.
Optimus Prime

#2555 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote: neznam ko govori ali bi volio licno ja da imam nekome prezentirati stvari na dateljnom nivou pa da vidim sta ima da kaze.

cim mi se bude nekad ukazala prilika ima da pokazem pa da cujem misljenje kompetetntiji ljudi iz tih oblasti.
Ja te podrzavam u toj namjeri. :thumbup:

Ali radi se naravno o gubljenu vremena. Da je u kuranu nedvosmisleno i precizno opisan pulzar, to bi se znalo vec dan poslije nego sto su ga naucnici otkrili.
Smrcak15

#2556 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote:

Moze li neko prevesti sva potencijalna znacenja tog ajeta?
hoces da ti kazem kako su ga tumacili prije, Tariq znaci onaj koji kuca, od rijeci taraqa sto znaci kucati, posto kad se davno prevodio Quran na engleski recimo Yusuf ali, prevo ga kao zvijezda Danica, morning star , ili planeta venera, sto apsolutno nema veze svezom jer ta tijec apsolutno nema veze sa planetom kao venera. Tako da su lutanja prisutna bila niko nije znao prevesti to , jer neshvatljivo zvuci zvijezda da kuca, tesko pojmiljvo dok nisu 1969 tad nekad otkrili pulsar koji ja Davao signale a mislis su da su otkrili signal vanzemaljaca.

sakib znaci probijati probusiti

zadnja rijec je Nezdm sto znaci zvijezda.

nema ni jedan objekat koji moze da se primjeni na ove ajete osim pulsara, ako neko misli da je nesto drugo u pitanju nek nam pokaze ovdje bas bi volio vidjeti.
Optimus Prime

#2557 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
hoces da ti kazem kako su ga tumacili prije, Tariq znaci onaj koji kuca, od rijeci taraqa sto znaci kucati, posto kad se davno prevodio Quran na engleski recimo Yusuf ali, prevo ga kao zvijezda Danica, morning star , ili planeta venera, sto apsolutno nema veze svezom jer ta tijec apsolutno nema veze sa planetom kao venera. Tako da su lutanja prisutna bila niko nije znao prevesti to , jer neshvatljivo zvuci zvijezda da kuca, tesko pojmiljvo dok nisu 1969 tad nekad otkrili pulsar koji ja Davao signale a mislis su da su otkrili signal vanzemaljaca.

nema ni jedan objekat koji moze da se primjeni na ove ajete osim pulsara, ako neko misli da je nesto drugo u pitanju nek nam pokaze ovdje bas bi volio vidjeti.
Shuriken zvijezda odgovara ovom opisu.

Objasnjeno ti je da pulzar nije prava zvijezda, da niti kuca a i ne busi. Pjesnicka sloboda ne igra nikakvu ulogu u naucnom metodu.
Smrcak15

#2558 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote: neznam ko govori ali bi volio licno ja da imam nekome prezentirati stvari na dateljnom nivou pa da vidim sta ima da kaze.

Ja te podrzavam u toj namjeri. :thumbup:

Ali radi se naravno o gubljenu vremena. Da je u kuranu nedvosmisleno i precizno opisan pulzar, to bi se znalo vec dan poslije nego sto su ga naucnici otkrili.
ako ti poznajes nekoga barem dobrog matematicara dovedi ga ovdje na forum, da razmijenimo koju pametnu :D jer tesko da ces nacu naucnika iz prirodnih nauka ili astronomije.

Da je u kuranu nedvosmisleno i precizno opisan pulzar, to bi se znalo vec dan poslije nego sto su ga naucnici otkrili
pricas o 1969 godini a tad mozda mnogi nisu imali na TV akamoli da budu upuceni u naucna otkrica sta se sve desava, i jos da ih povezuju sa Kuran, neshvatljivo da moze tako brzo kad uslovi nisu bili tu, lahko je meni i tebi sad samo napisemo "sound of pulsar" na youtube i dobijes zbukove pulsara i jos imamo Kuran na dlanu jos mozemo prevoditi rijeci po rijec. a prije meni barem nezamislivo da odmah neko moze povezati u kasnim 60tim godinama.
r_faruk

#2559 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:
koji , jeli to neki naucnik kompetentniji od mene da cita orginalni Kuran, on kad vidi arapski njemu se manta odmah , i kako je kompetentni onda??
Odustajem. :-)

Ti si najkompetentniji na citavom svijetu. Jebes Hawkinga, Einsteina i Higgsa.

Jebes i sve one naucnike koji imaju arapski kao maternji jezik.

Niko od njih ne zna. Samo ti, Harum Yahya i Kuduzovic znate. :D

'ta ce hawking, ne zna hodat :-)
on nas'o istrazivat, a sve vec pise u kuranu....
Smrcak15

#2560 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:

Objasnjeno ti je da pulzar nije prava zvijezda, da niti kuca a i ne busi. Pjesnicka sloboda ne igra nikakvu ulogu u naucnom metodu.
zvijeda ali mrtva zvijezda, isto kao sto mrtav covjek je ipak covjek, ali mrtav, jeli prestao mrtav covjek biti covjek, il ise po tvojoj definiciji postao zivotinja ili nesto drugo?

NASA kaze jest, ti kaze nije

http://imagine.gsfc.nasa.gov/science/ob ... sars1.html
Simply put, pulsars are rotating neutron stars. And pulsars appear to pulse because they rotate!

kako to Shuriken kuca? vidis da ti glupa teorija ne pije vode
r_faruk

#2561 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

smrcak, ako si zaista ubijedjen u tvrdnje koje iznosis i smatras da su dokazane, zasto ne napises rad.
moram priznati da na iscrpnom nivou analiziras sve ovo o cemu pricas, i da jako puno vremena trosis na sve ovo sto ovdje prezentiras, sto opet implicira da imas neku poprilicno veliku arhivu (na stranu sto meni ili nekome drugom to ne pije vode jer u naucnim krugovima ovakve stvari imaju skoro pa nikakav uticaj), ali zasto ne bi probao objaviti to sto radis? mozda je ova zadnja recenica oksimoron, ali bilo bi vrlo interesantno da napises rad i objavis, naravno ako rad prodje.... da li si do sada pokusao napraviti nesto slicno ?
Smrcak15

#2562 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:smrcak, ako si zaista ubijedjen u tvrdnje koje iznosis i smatras da su dokazane, zasto ne napises rad.
moram priznati da na iscrpnom nivou analiziras sve ovo o cemu pricas, i da jako puno vremena trosis na sve ovo sto ovdje prezentiras, sto opet implicira da imas neku poprilicno veliku arhivu (na stranu sto meni ili nekome drugom to ne pije vode jer u naucnim krugovima ovakve stvari imaju skoro pa nikakav uticaj), ali zasto ne bi probao objaviti to sto radis? mozda je ova zadnja recenica oksimoron, ali bilo bi vrlo interesantno da napises rad i objavis, naravno ako rad prodje.... da li si do sada pokusao napraviti nesto slicno ?
jesam , ali sa kim sa god pricao nema niko kapaciteta da se uhvati u kostac sa tim stvarima sto iznosim jer trebas biti multidisciplinaran, moras znati, engleski, arapski, moras znati nauku, moras znati i matematiku, moras imati Kuranske pretrazivace, moras imati dostupne big number digitrone koji mogu racunati ogromne cifre do 257 cifri veliki itd znaci sve to moras imati na jednom mjestu i znati baratati sa tim da bi mogao analizirati ono sto pisem.

Sa kojima sam pricao, je Dzemaludin Latic, Kuduzovic, Pezic, Porca, Ramic i jos neki ovamo koje mozda neznate.
r_faruk

#2563 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

vise sam mislio da objavis rad u nekom casopisu, tu ti ne bi niko trebao. napises i posaljes na recenziju! platis kotizaciju i ako se rad odobri oni ce ga stampati!
Lopov-eliminator

#2564 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

Smrcak15 wrote: jesam , ali sa kim sa god pricao nema niko kapaciteta da se uhvati u kostac sa tim stvarima sto iznosim jer trebas biti multidisciplinaran, moras znati, engleski, arapski, moras znati nauku, moras znati i matematiku, moras imati Kuranske pretrazivace, moras imati dostupne big number digitrone koji mogu racunati ogromne cifre do 257 cifri veliki itd znaci sve to moras imati na jednom mjestu i znati baratati sa tim da bi mogao analizirati ono sto pisem.

Sa kojima sam pricao, je Dzemaludin Latic, Kuduzovic, Pezic, Porca, Ramic i jos neki ovamo koje mozda neznate.
A mislis li da ti imas kapacitet za sve to? Ti koji ne znas sta je logika, na cemu se zasnivaju logicki zakljucci, sta je znanje, sta je naucna teorija, sta je fakt, sta je naucni zakon, osnove statistike, ekonomije, empatije i kamaru drugih stvari. Hajd da vidimo hoces li obrisati ovu drugu recenicu iz quotea.
Optimus Prime

#2565 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Lopov-eliminator wrote:
Smrcak15 wrote: jesam , ali sa kim sa god pricao nema niko kapaciteta da se uhvati u kostac sa tim stvarima sto iznosim jer trebas biti multidisciplinaran, moras znati, engleski, arapski, moras znati nauku, moras znati i matematiku, moras imati Kuranske pretrazivace, moras imati dostupne big number digitrone koji mogu racunati ogromne cifre do 257 cifri veliki itd znaci sve to moras imati na jednom mjestu i znati baratati sa tim da bi mogao analizirati ono sto pisem.

A mislis li da ti imas kapacitet za sve to? Ti koji ne znas sta je logika, na cemu se zasnivaju logicki zakljucci, sta je znanje, sta je naucna teorija, sta je fakt, sta je naucni zakon, osnove statistike, ekonomije, empatije i kamaru drugih stvari. Hajd da vidimo hoces li obrisati ovu drugu recenicu iz quotea.
On moze samo nacrtati slikovnicu sa svim "naucnim cudima". :D
Smrcak15

#2566 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:vise sam mislio da objavis rad u nekom casopisu, tu ti ne bi niko trebao. napises i posaljes na recenziju! platis kotizaciju i ako se rad odobri oni ce ga stampati!
vidjet cemo sta ce buducnost donijeti :D nikad ne reci nikad
Smrcak15

#2567 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Lopov-eliminator wrote:

ma nista ja neznam :zzzz:
Optimus Prime

#2568 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
r_faruk wrote:vise sam mislio da objavis rad u nekom casopisu, tu ti ne bi niko trebao. napises i posaljes na recenziju! platis kotizaciju i ako se rad odobri oni ce ga stampati!
Samo nemoj da te iznenadi kada kroz "Peer Review" dokazu sve naucne kontradikcije iz kurana :D :
https://wikiislam.net/wiki/Scientific_E ... _the_Quran
Smrcak15

#2569 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:
Samo nemoj da te iznenadi kada kroz "Peer Review" dokazu sve naucne kontradikcije iz kurana :D :
https://wikiislam.net/wiki/Scientific_E ... _the_Quran
hajde Ovako, da dogovirmo

pogledaj tu stranicu, i izaberi sto mislis da je nemoguce objasniti gresku pa postiraj mi ovdje, vazi :thumbup:

jesi li barem to u stanju?
Optimus Prime

#2570 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:

pogledaj tu stranicu, i izaberi sto mislis da je nemoguce objasniti gresku pa postiraj mi ovdje, vazi :thumbup:

Novokomponovana tumacenja jasnih ajeta po metodologiji, "ako zvuci kao glupost onda se radi o metafori", nije objasnjenje.
Ali ne shvatas ti to.

Nisi mi jos objasnio zasto su autori u kuranu opisali naucno sasvim pogresni starogrcki kosmoloski model sa sedam nebesa i zvijezdama u prvom nebu.
Smrcak15

#2571 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:

Novokomponovana tumacenja jasnih ajeta po metodologiji, "ako zvuci kao glupost onda se radi o metafori", nije objasnjenje.
Ali ne shvatas ti to.

Nisi mi jos objasnio zasto su autori u kuranu opisali naucno sasvim pogresni starogrcki kosmoloski model sa sedam nebesa i zvijezdama u prvom nebu.
nigdje nema naznake da je kopirano, cak sta vise ovdje se radi o univerzumima, a dokaz za to je hadis, gdje se kaze kad dusa umre prelazi iz jednog neba u drugi, tako da prolazi kroz sedam nebesa/univerzuma sve dok ne dodje do krajnje granice tamo gdje se nalazi Raj/dzennet.

sto jasno govori da se radi o prelasku iz uuniverzuma u univerzum, niko ama bas niko od islamski ucenjaka ne govori da je to onako kako grcki model opisuje. to prvi put vidim i to od Tebe.
Optimus Prime

#2572 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
nigdje nema naznake da je kopirano, cak sta vise ovdje se radi o univerzumima, a dokaz za to je hadis, gdje se kaze kad dusa umre prelazi iz jednog neba u drugi, tako da prolazi kroz sedam nebesa/univerzuma sve dok ne dodje do krajnje granice tamo gdje se nalazi Raj/dzennet.
Kopirano jedan na jedan.

To sto su neuki arapi mislili da se dzenet nalazi iza 7. neba, dokazuje samo da su mislili da se dzenet nalazi iza 7. neba.
Ne mijenja cinjenicu da je opisan pogresni starogrcki model svemira.
Smrcak15 wrote: sto jasno govori da se radi o prelasku iz uuniverzuma u univerzum, niko ama bas niko od islamski ucenjaka ne govori da je to onako kako grcki model opisuje. to prvi put vidim i to od Tebe.
Pa naravno da ne govore jer bi time priznali da je kuran napisao neki neuki covjek iz 6.stoljeca.
Smrcak15

#2573 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:
Kopirano jedan na jedan.

To sto su neuki arapi mislili da se dzenet nalazi iza 7. neba, dokazuje samo da su mislili da se dzenet nalazi iza 7. neba.
Ne mijenja cinjenicu da je opisan pogresni starogrcki model svemira.
Smrcak15 wrote: sto jasno govori da se radi o prelasku iz uuniverzuma u univerzum, niko ama bas niko od islamski ucenjaka ne govori da je to onako kako grcki model opisuje. to prvi put vidim i to od Tebe.
Pa naravno da ne govore jer bi time priznali da je kuran napisao neki neuki covjek iz 6.stoljeca.
Kopirano jedan na jedan.
ni blizu

slabo kontas, arapi su mogli okom da vide daleke zvijezde isto kao sto mi mozemo danas daleke zvijezde da vidimo sto su daleko izvan naseg suncevog sistem, Kuran jasno kaze najblize nebo/univerzum je okicen zvijezdama, to znaci da nikako nemoze biti grcki model , jer te zvijezde sto vidis iznad sebe u cistoj noci bez oblaka je prvo nebo/univerzum

tako da ti pada u vodu ta tvoja glupa teorija sto veze svezom nema.
zijancer

#2574 Re: Svijet bez religija

Post by zijancer »

je li najblize nebo moze biti materija, mislim granica materije ili tako nekako
Optimus Prime

#2575 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote: slabo kontas, arapi su mogli okom da vide daleke zvijezde isto kao sto mi mozemo danas daleke zvijezde da vidimo sto su daleko izvan naseg suncevog sistem, Kuran jasno kaze najblize nebo/univerzum je okicen zvijezdama, to znaci da nikako nemoze biti grcki model , jer te zvijezde sto vidis iznad sebe u cistoj noci bez oblaka je prvo nebo/univerzum

tako da ti pada u vodu ta tvoja glupa teorija sto veze svezom nema.
Pocinjes da trabunjas.

Pa to je tacno ono sto su Grci tvrdili. Da je najblize nebo okiceno zvijezdama.
Samo se dalje ukopavas.
Locked