Gojeni H wrote:
Ipak, 70% ljudi sprema djecu poslati van da se spase. 60-70,000 godišnje iz tako male zemlje, nije šala. Bosna je poluprazna, a priraštaj opada.
Zalosno, mada ima i ono "vidjela zaba konje da se potkivaju pa i ona digla nogu".
Da bi se ovaj trend ublazio, mora doci prvo do vladavine prava, pa onda kapitalnih investicija.
Zalosno jeste, ali nema veze s potkovanim i nepotkovanim konjima. Ja malog saljem sljedece godine vani, a evo i razloga, vrlo pragmaticnih.
1. Skolarina jeftinija nego ovdje. Npr. u Trstu i Gracu se cak ta skolarina za strane studente racuna po socijalnom stanju porodice u zemlji iz koje student dolazi (brojnost, primanja, itd.). Nasa djeca vrlo lako mogu dobiti cak i stipendije, pa ih onda skolarina po semestru, vjerovao ti meni ili ne, ponekad dodje bukvalno 17 EUR (imam jarana koji toliko placa u Gracu, a cerka studira ni manje ni vise nego - medicinu).
2. Diploma priznata svugdje
3. Profesori ne uslovljavaju studente da MORAJU kupiti "njihovu" knjigu ili skriptu da bi pristupili ispitu ("njihovu" je pod navodnicima jer se radi o klasicnim malo doradjenim plagijatima, a ne njihovom autorskom djelu). Ovdje je to redovna praksa na svim fakultetima, sto privatnim, sto drzavnim.
4. Studenti uopste ne moraju kupovati knjige ili skripte ukoliko ne zele, jer na raspolaganju imaju fakultetske biblioteke u kojima mogu birati da li ce uciti iz hard copy varijante (knjige) ili digitalno (racunari). Besplatno!
5. Mogucnost brzog zaposlenja nakon studija
6. Mogucnost organizovanog rada uz studiranje
I onda, kada uporedimo troskove studiranja i kvalitet diplome, dobijemo nekakvo ovakvo stanje:
BiH, drzavni faks, recimo medicina, samofinansirajuci studij (farmacija i stomatologija su slicne):
- Skolarina, godisnje: 6.000 KM (x6 godina = 36.000 KM)
- Knjige/skripte, koje su neophodne da bi se ispit uopste mogao prijaviti: u prosjeku 400 KM/godina (x 6 godina = 2.400 KM)
- Troskovi zivota (stan, rezije, hrana) - recimo da budu 0, ako se zivi kod staraca. Da samo malo olaksamo racunicu, iako nikako ne moze biti 0.
Zbir troskova studiranja medicine u Sarajevu je na kraju, minimalno, 38.400 KM.
Da vidimo stanje za sve isto, ali u Gracu (takodjer medicina):
- Skolarina, godisnje: 0 - 500 EUR (ukoliko je prosjek dobar i ako je prijemni dobar, skolarina bude free, ili najcesce ispod 100 EUR). Posto ne znam nikoga odavde da placa puni iznos, a znam ih dosta koji su tamo djecu poslali i maksimalno za godinu placaju 200 EUR, to je onda 200 x 6 godina = 1.200 EUR (2.350 KM)
- Knjige/skripte: Besplatno.
- Troskovi zivota: Stan - 300-500 EUR, s rezijama. Kako nikad niko nije sam, nego ima cimera s kojim dijeli troskove, recimo da uzmemo skuplju varijantu i da to bude 250 EUR/mj. x 12 mjeseci = 3.000 EUR (5.870 KM). Neka na hranu mjesecno trosi jos toliko, to je onda jos 3.000 EUR godisnje.
Zbir troskova studiranja medicine u Gracu je na kraju minimalno 72.750 KM
Skoro duplo vise, a?

ALI - stranim studentima se tamo omogucava organizovani rad kroz studentske sluzbe, pa imaju mogucnost rada u picerijama, kaficima, bibliotekama, starackim domovima, itd., a najminimalnije mjesecno primanje je 500 EUR. Koliko znam, 90% nase djece ovo maksimalno koriste (a i nisu blesavi da ne koriste). Na taj nacin se godisnji za roditelje moze umanjiti za 6.000 EUR, odnosno 36.000 EUR (70.500 KM), sto je skoro cijeli iznos zivota.
Nista od ovoga nisam napisao napamet, nego 100% znam da je tako jer imam primjere cak i u familiji. Vrlo je slicno i u Trstu.
I, sta je i gdje je onda bolje studirati?