Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nosara

#2551 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Gojeni H wrote: Negdje kasnije sam procitao da se desava s ljudima kojima promjena na gore znaci raspad njihovog zivota, i takvi odbijaju da prihvate realnost te nastavljaju zivjeti u paralelnom svijetu - svijetu snova. Gadna bolja.
Ovdje nema skoro niko ko ne zivi bolje i konfornije nego prije... Ali postoji vise dimenzija zivota, pogotovo u sirem okviru... Ja, meni, moje... nije prava slika...

Jebena je boljka bit svjestan da si se zajebao u izboru tamo nekad, a to sebi ne smijes priznat...
skupljac_zeljeza

#2552 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

nosara wrote: Da su zapucali, bilo bi "diktatura"... :-)
Kako nije? Ginulo se.

Gojeni H

#2553 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

nosara wrote: Da su zapucali, bilo bi "diktatura"... :-)

Ciji je problem sto je birano i izabrano smece...? Mogli su volovi birat Antu i Nijaza... Sami pali sami se ubili...
Ili Kecmanovica? :D

Rahmetli Nijaz je svoj patriotizam i integritet pokazao (za razliku od nekih koji su slucajno prolazili), ali realno nije bio dovoljno jak da vodi narod u onakvom trenutku. Kakogod, bilo je sta je bilo.
Gojeni H

#2554 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

nosara wrote:
Gojeni H wrote: Negdje kasnije sam procitao da se desava s ljudima kojima promjena na gore znaci raspad njihovog zivota, i takvi odbijaju da prihvate realnost te nastavljaju zivjeti u paralelnom svijetu - svijetu snova. Gadna bolja.
Ovdje nema skoro niko ko ne zivi bolje i konfornije nego prije... Ali postoji vise dimenzija zivota, pogotovo u sirem okviru... Ja, meni, moje... nije prava slika...

Jebena je boljka bit svjestan da si se zajebao u izboru tamo nekad, a to sebi ne smijes priznat...
Naravno da skoro svi zive bolje. I naravno da je svako licno pao u moralnom smislu.
Prije smo se zalili savezu komunista (mada je i tu svasta prolazilo), a sada nemamo kome, a gradjanske hrabrosti nemamo.
Sta je cemu uzrok neka odluci svako ponaosob. Na kraju, i nebitno je sta je uzrok.

Nikakvo opravdanje nije ali je i globalna tendencija priblizavanja hedonizmu i narcisoidnosti kao "vrijednostima".

Izbor nije imao veze s bilo cime. Srbi su se bili naherili, godinama izludjivali svoj narod kroz Vuk-ove i Kosovske bojeve, te vjecnu nepravdu i nebesko carstvo. Oganj u vidu JNA je bio iza njih i nista ih nije moglo sprijeciti u njihovim namjerama.
Mogli smo i subare staviti na glave, NISTA se ne bi promijenilo.
nosara

#2555 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Gojeni H wrote:
nosara wrote:

Naravno da skoro svi zive bolje. I naravno da je svako licno pao u moralnom smislu.
Prije smo se zalili savezu komunista (mada je i tu svasta prolazilo), a sada nemamo kome, a gradjanske hrabrosti nemamo.
Sta je cemu uzrok neka odluci svako ponaosob. Na kraju, i nebitno je sta je uzrok.

Nikakvo opravdanje nije ali je i globalna tendencija priblizavanja hedonizmu i narcisoidnosti kao "vrijednostima".

Izbor nije imao veze s bilo cime. Srbi su se bili naherili, godinama izludjivali svoj narod kroz Vuk-ove i Kosovske bojeve, te vjecnu nepravdu i nebesko carstvo. Oganj u vidu JNA je bio iza njih i nista ih nije moglo sprijeciti u njihovim namjerama.
Mogli smo i subare staviti na glave, NISTA se ne bi promijenilo.
Srbi bi bili mirni da nisu imali saveznike u susjedstvu... Interesantno, taj dio istorije, sto se bosnjaka tice, je zameo vjetar... Samo nam ne diraj Zagreb, to su vrata raja... :D
piupiu

#2556 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
piupiu wrote:
Fudo387 wrote:
Pa ko ce vama titoljupcima reci da se spremate za rat?
Da je javno pozvao na pripremu za rat dok su haubice ravnale Vukovar, vi bi ga prvi spremili u prdekanu jer vas k'o biva zavadja sa komsijama.
Cak i kad je pola drzave gorilo i najvecem kretenu bilo jasno da je vrag odnio salu, po Tuzli su hapsili ljude koji su na reveru imali ljiljana. Nasem narodu vazda neko kriv, neko ga zajebo, a nikad nece da skupi dovoljno snage i prizna sebi da je bio mamlaz.
No dobro, haj' sto onda, ipak su mu pedesetak godina ispirali lobanju glupostima, al' kako danas, nakon svega, opet iste gluposti naprdjiva?
Ma sta se ja cudim, kad jedan obrazovan dripac ima nedoumice, tipa pjani Kazaz, i ne iznenadjuje da obican insan ne zna je li pos'o il' je dos'o.
Boga ti, Fudo, jesi ti bio u Bosni 1992.? Samo pitam jer mi se neka tvoja pitanja čine naivnim.
Pitanja mu nisu nimalo naivna. Ljudi koji su kako-tako pokusavali da se pripreme za odbranu ce znati tacno o cemu DoFu govori.
Sta mislis kako su chapili Vahida Karavelica?
a dovoljno je i pogledati slike demonstaracija u Sarajevu. Dobar, dobar dio naroda u potpunosti zaludjen i nespreman prihvatiti realnost.

Negdje kasnije sam procitao da se desava s ljudima kojima promjena na gore znaci raspad njihovog zivota, i takvi odbijaju da prihvate realnost te nastavljaju zivjeti u paralelnom svijetu - svijetu snova. Gadna bolja.
Pa, eno, za početak - odgovorio je Detroit - Bošnjaci u tom trenutku nisu bili politički narod, a kamo li homogen politički narod, oni to tek sada postaju. Dalje - ko bi ga naoružao i kako u geopolitičkoj konstelaciji stvari? I od čijih para? Od bošnjačke dijaspore? Koje bošnjačke dijaspore? Od zapadne volje? Od istočne volje? Gdje je tu kritična masa, gdje motivacioni faktor, gdje istorijski saveznici, a gdje političko znanje (i Tudjman i Milošević su bili politički kadrovi)? Alija je, kao što rekoh, bio prvenstveno intelektualac, pri tome, ne treba zaboraviti - demokratski nastrojen, ali stvarno demokratski nastrojen, šta god neko mislio o njemu ...

Pa, onda, u tom trenutku Alija nije bio jedini pretendent na 'oca nacije', bilo ih je još, u trenutku za odlučno djelovanje, to je hendikep. Pa, onda, prije nekoliko godina sam bila s grupom prijatelja na jednom velikom starom posjedu, naki lordovi, palci, neki dogadjaj, ovo ono ... i udjem u biblioteku, sobu za čitanje - kako hoćeš, to je vladajuća klasa, je l' ... a na klaviru, od stotina knjiga u biblioteci - srpska kraljevska porodica ... to su mali detalji, ali jako bitni. Stavila sam prije nekoliko strana i članak onog hrvatskog historičara, čovjek je napravio poprilično dobru analizu koja se tiče ovog pitanja, i jedan odgovor koji je tu dao čini mi se jako bitnim - Bosanci su igrali "sporednu ulogu" u srpsko-hrvatskom ratu, mislim da su Bosanci na početku rata (Hrvatska) sebe upravo tako i doživljavali i da ih je i svjetska politička zajednica tako doživljavala ... dok nije odnio vrag šalu. http://pescanik.net/vjekoslav-perica-intervju/
piupiu

#2557 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Gojeni H wrote: Naravno da skoro svi zive bolje.
Je l' ovo ozbiljno misliš? :shock:
nosara

#2558 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

piupiu wrote:
Da se razumijemo, ja sam napisao "ovdje" misleci na forum... Kolega je to "malo" prosirio na sve...

Ko zna gdje on zivi...
piupiu

#2559 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

nosara wrote:
piupiu wrote:
Da se razumijemo, ja sam napisao "ovdje" misleci na forum... Kolega je to "malo" prosirio na sve...

Ko zna gdje on zivi...
Nije da je neki opšti indikator, ali sinoć na Facebooku izadje ovaj status, psovka iz duše, i za 3 sata dobije 10,000 lajkova (bukvalno) sa ne znam ti koliko istih takvih komentara ... Martina Mlinarević Sopta ...
Nakon oglasa kojeg sam ovdje objavila da tražim nekoga za čuvanje mog malog ženskog, hodajućeg lunaparka, moram jasno reći, bez imalo sekirancije šta će ko misliti o mom vokabularu (nek razguli odavde ako mu duša ne može podnijeti) – Jebem vam sve, vi luzeri na vlasti, kretenske „vođe“ ove usrane zemlje, ljigavi kriminalci što se svađate za fotelje danima i mjesecima u novom sazivu vlasti. Za mijenjanje pelena mom zvrku redom su se javili diplomirani profesori, pravnici, inženjeri, ekonomisti, zdravstveni radnici, agronomi, učitelji, pedagozi, informatičari, višestruko nagrađivani studenti, besprijekorni mladi ljudi. Jer druge opcije nemaju. Pa jebem li vam obraz kojeg nemate i uhljebljenu familiju na državnom budžetu koju imate! Dabogda ostali sami u ovoj rupi bez dna. Naravno, samo vi i "vitalni nacionalni interes." Čisto da vam nije dosadno. Vidjet ćete kako je to zanimljiv jedan jaran. Nas jebete dvadeset godina s njim i ne date nam da dišemo. No, lako za to. Dok se za zrak borimo, uzeli ste sva raspoloživa radna mjesta za svoju svojtu i rođake, a mlađariju natjerali da se preko granice na Doljanima ne vrate navečer nakon kupanja na moru. Nego da odu tamo negdje daleko i ostanu. Da ostanu. Čujete li me bolan? Pratila vas suza svakog onog roditelja što je od svoje mizerne plaće godinama odvajao za fakultet svog djeteta, dok se ono danas prijavljuje da mi Uni briše slinice. A vaša djeca upravo natankavaju tisuće eura u svoje preskupe jahte da bace još koji đir morem prije jeseni. Stoko.
Gojeni H

#2560 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

nosara wrote: Srbi bi bili mirni da nisu imali saveznike u susjedstvu... Interesantno, taj dio istorije, sto se bosnjaka tice, je zameo vjetar... Samo nam ne diraj Zagreb, to su vrata raja... :D
Naravno da im je godila pojava Tudjmana, hrvatsko koketiranje s "dijasporom" i ikonografija "neovisne", ali nista pa ni odsustvo Tudjmana ih nije moglo zaustaviti. Jugoslavija, kao produzena Velika Srbija, u kojoj oni vuku konce je bilo jedino na sto su mogli pristati.
Bilo kakva "labavija" zajednica je Srbe, kroz njihovu percepciju, dovodila u nezavidan polozaj.

Dobiti sve zapadno od Drine poslije 1918. i to tek tako prepustiti na odluke pojedinih republika je za Srbe bilo ravno kapitulaciji.

S obzirom da im svi kreatori politike ne vide nikakav drugi nacin za ostvarenje ciljeva osim uklanjanja "nepozeljnih elemenata", izvrsili su genocid.
Isto kao sto su ga izvrsili i 1941-1945. god., i isto kao sto ce ga opet pociniti ako ojacaju a drugi budu znatno slabiji.
Cak ni gubitak Kosova ih nije sprijecio u njihovim namjerama. Ovaj period je samo pauza, do daljnjeg.

U geoplotickoj slici ovog podrucja, Srbija nikada nece svoj uticaj vrsiti prema Bugarskoj, Rumuniji ili Madjarskoj jer su prejake za nju.
Srbija u slijedecim regionalnim ili svjetskim previranjima krece ponovo ka zapadu odnosno Bosni i Hrvatskoj.
Samo iz tog razloga je u interesu i BiH i Hrvatske da se odrzavaju dobrosusjedski odnosi.
Gojeni H

#2561 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:Pa, eno, za početak - odgovorio je Detroit - Bošnjaci u tom trenutku nisu bili politički narod, a kamo li homogen politički narod, oni to tek sada postaju. Dalje - ko bi ga naoružao i kako u geopolitičkoj konstelaciji stvari? I od čijih para? Od bošnjačke dijaspore? Koje bošnjačke dijaspore? Od zapadne volje? Od istočne volje? Gdje je tu kritična masa, gdje motivacioni faktor, gdje istorijski saveznici, a gdje političko znanje (i Tudjman i Milošević su bili politički kadrovi)? Alija je, kao što rekoh, bio prvenstveno intelektualac, pri tome, ne treba zaboraviti - demokratski nastrojen, ali stvarno demokratski nastrojen, šta god neko mislio o njemu ...

Pa, onda, u tom trenutku Alija nije bio jedini pretendent na 'oca nacije', bilo ih je još, u trenutku za odlučno djelovanje, to je hendikep. Pa, onda, prije nekoliko godina sam bila s grupom prijatelja na jednom velikom starom posjedu, naki lordovi, palci, neki dogadjaj, ovo ono ... i udjem u biblioteku, sobu za čitanje - kako hoćeš, to je vladajuća klasa, je l' ... a na klaviru, od stotina knjiga u biblioteci - srpska kraljevska porodica ... to su mali detalji, ali jako bitni. Stavila sam prije nekoliko strana i članak onog hrvatskog historičara, čovjek je napravio poprilično dobru analizu koja se tiče ovog pitanja, i jedan odgovor koji je tu dao čini mi se jako bitnim - Bosanci su igrali "sporednu ulogu" u srpsko-hrvatskom ratu, mislim da su Bosanci na početku rata (Hrvatska) sebe upravo tako i doživljavali i da ih je i svjetska politička zajednica tako doživljavala ... dok nije odnio vrag šalu. http://pescanik.net/vjekoslav-perica-intervju/
Slazemo se, bosnjacki narod pocetkom 90-ih nije bio homogeniziran i to je osnovni uzrok.
To ne amnestira one koji su mogli vise. Ako nisu znali trebali su ustupiti mjesto onima koji jesu.
Gojeni H

#2562 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

nosara wrote:
piupiu wrote:

Ko zna gdje on zivi...
Cuj kolege "gdje sam"? U guzici! :D
Ja sam svugdje, ali kad sam zadnji put provjeravao stalno mjesto boravka mi je bilo u Bosni, a pasos bosanski.
To sto ja dizem pare mrskim zapadnjackim kapitalistima pa trosim u svojoj zemlji je drugi par cipela. :D

piupiu
Nikada manje gladnih nije bilo u svijetu u historiji ljudskog roda.
Nikada granapi u Bosni nisu bili puniji, a za manje pare se moglo kupiti vise u historiji ove zemlje.
Bosanci, bez obzira na sve nedace jos uvijek spadaju medju 8-10% najbogatijih ljudi na Zemaljskoj kugli.

E sad:
- Ne volim krkanskog sefa, ali cim dobijem priliku, istresem se na radnicu na kasi u Bingu zato sto zena nema da mi vrati 20 feninga.
- Meljem kako su ljudi primitivni i nekulturni, ali ni ne pogledam lika koji mi je pridrzao vrata na ulazu u opstinu.
- Lajkujem Bozu i njegovih milju za Muzej, ali nisam spreman kupim maramu za lokalnu folklornu ekipu djecice u domu kulture.
- Nije mi drago sto je medicinska sestra papanka i ne shvata da je ona tu radi mene i ovakvih kao ja, ali kad sam ja radnik/ca na salteru za izdavanja "slj" forme za "znj" potvrdu onda imam pravo da se malo tresnem na stranku jer izgleda da je ruralnog poDrijetla i nema veze s babama.
- Bio mi je drag svaki paket sa strane za vrijeme rata, i bio sam zahvalan sto su mi Nijemci prihvatili zenu sa maramom i dimijama tigraste boje, ali su afro-azijske izbjeglice prljave i opasnost za Vas dunjaluk.

Usprkos tome:
- Nevidjena dobrota za vrijeme poplava cak i prema onima za koje smo znali da ce par sedmica trunit' o "mrskim Turcima".
- Amel Tuka ubi
- autoput, lakse i brze sto jest', jest'.
- Bekto osvaja, Gorazde - Singapur na Drini, itd.
sumirprimus

#2563 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sumirprimus »

eh ,a sloboda druga na tabeli?nikad bolje rekli bi... :D
piupiu

#2564 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Ma, ti si romantiĆar, :lol: :kiss:.
Gojeni H wrote: piupiu
Nikada manje gladnih nije bilo u svijetu u historiji ljudskog roda.
Globalizacija, svjetski trendovi, kad od kupusa dolje i mesa gore u sredini vidimo sarmu, što neko reče prije na ovoj temi. U Bosni ima puno više gladnih nego što ih je prije bilo. U Americi je 40% ljudi na ivici siromaštva, tako kažu oni, ali o tome ne pričamo kad gledamo na efekte globalizacije uopšteno. Indikator je to što ako je u jednom trenutku dijaspora doprinosila 20% BNPa (a, sad su te privatne doznake oko 11%, i to je samo ono što sistem 'vidi'), bez tih para bi bilo još deset puta gore. Mi i Filipini, Liban, Gaza, El Salvador - medju prvima na svijetu.
Nikada granapi u Bosni nisu bili puniji, a za manje pare se moglo kupiti vise u historiji ove zemlje.
Samo što je 50% naroda nezaposleno, pa nema da kupi i granapi svako malo završe u vječnim lovištima.
Bosanci, bez obzira na sve nedace jos uvijek spadaju medju 8-10% najbogatijih ljudi na Zemaljskoj kugli.
Ipak, 70% ljudi sprema djecu poslati van da se spase. 60-70,000 godišnje iz tako male zemlje, nije šala. Bosna je poluprazna, a priraštaj opada.

Što se mentaliteta tiče, tu se slažemo. Svi misle da su zakoni tu za druge i da prvo drugi treba da se mijenjaju, to smo mi. Ljudi su totalno deprimirani, usput, nemaju više energije jer je sve oko njih negativno i iscrpljujuće. Ja sam za izbjeglice, uvijek bila i uvijek ću biti. Ne samo iz humanitarnih razloga, nego i zato što Bosnu treba naseliti da bi opstala, a i treba je naseliti različitim narodima, da malo razblaži furku o 'različitosti' autohtonih i da počne stvarno razumijevati i živjeti multikulturalizam. Jedino, od čega će svi živjeti?
supercali

#2565 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Gojeni to sto nabrajas je jednostavno svjetski napredak
1959-e je bio najveci broj auta na svijetu do tada kao i televizora i telefona itd
1900-e isto mozes pricati u odnosu na proslost
Jednostavno to je opsti napredak a ne zbog toga da je bosna bolja od jugoslavije
Gojeni H

#2566 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

supercali wrote:Gojeni to sto nabrajas je jednostavno svjetski napredak
1959-e je bio najveci broj auta na svijetu do tada kao i televizora i telefona itd
1900-e isto mozes pricati u odnosu na proslost
Jednostavno to je opsti napredak a ne zbog toga da je bosna bolja od jugoslavije
Nisam uopste ni poredio.
Mozda malo nejasno ali poenta je bila da na ovim prostorima treba da izbije gigantski vulkan da bi kuknjava prestala biti dio zivljenja.
prog321

#2567 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

piupiu wrote: Samo što je 50% naroda nezaposleno,

Projugici ponavljaju ovu floskulu stalno. Koja nije tacna. :-D
Kao da niste svjesni o radu na crno.
Cak i World Bank zvanicno pokazuje da nam je nezaposlenost 26%, a realna je mnogo niza.
50% nezaposlenosti bi bio pogrom u bilo kojoj drzavi.
Last edited by prog321 on 02/09/2015 10:46, edited 1 time in total.
Gojeni H

#2568 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

sumirprimus wrote:eh ,a sloboda druga na tabeli?nikad bolje rekli bi... :D
:thumbup:
piupiu

#2569 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

prog321 wrote:

Cak i World Bank zvanicno pokazuje da nam je nezaposlenost 26%, a realna je mnogo niza.
Unemployment Rate in Bosnia and Herzegovina increased to 43.02 percent in June from 43.01 percent in May of 2015. Unemployment Rate in Bosnia and Herzegovina averaged 43.13 percent from 2007 until 2015, reaching an all time high of 46.10 percent in February of 2013 and a record low of 39.03 percent in May of 2008. Unemployment Rate in Bosnia and Herzegovina is reported by the Federal Office of Statistics, Federation of Bosnia and Herzegovina.

http://www.tradingeconomics.com/bosnia- ... yment-rate

P.S. Nisam ti ja projugić, ja sam pro-Francuz, pro-Danac, pro-Amerikanac, pro-Singapureanac, čvrsto s obje noge na zemlji ... projugići su oni koji žive vjerujući da BiH može opstati sa 14 nivoa vlasti i 20% realnog sektora. :wink:
prog321

#2570 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

5 0 5 wrote: opet, ako ovo produbljujemo, udaljavamo se od teme. jedna je zajednicka stvar i za aliju i tita. a to je da ne moze nista nazor. tito je pokusao napraviti osjecaj jugoslovenske nacije, za sto naravno vec izgradjene nacije nisu imale potrebu. kao sto su srbi ili hrvati npr.
alija je zelio nazor da nametne, i to je na foru u sred rata nametnuo, ime nacije, s kojom je zbunio prvensteveno svoj narod. zelio je da se muslimanski narod koncentrise oko svoje vjere zapostavljajuci drzavnost. jer muslimani kao narod su vec imali svoj identitet. bio je veoma jasan na prvim izborima. jednako tako su se osjecali i kao bosanci. no, bosanci nisu obuhvatali muslimane iz ostalih republika + bosanci nisu bili dovoljno vjerski ispolarizirani. zato se dovlacio svjetski sljam da nas uci "pravom islamu". i rezultat takve politike se vidi danas. narod je zbunjen. ni tamo ni vamo. a sve je to rezultat bezidejne nakaradne "velikodrzavne" politike iz devedesetih proslog vijeka.
trebali smo ostati muslimani (sa velikim m) dok nacionalnost ne izraste iz nas samih. nazor ne moze nista, i pretpostavljam da ce i eksperiment bosnjastva jednako zavrsiti kao i eksperiment jugoslovenstva.
Mnogo gresis, mnogo fantazija u ovih par recenica. Nije rijec Bosnjak izmislio Alija. To je bilo ukinuto i ponistavano pocevsi od Turaka u 19vj do Srboslavaca u prvoj i drugoj Jugi.
Mada si u pravu oko tog naziva za vrijeme rata. Da se vratilo u mirnodobskim uslovima, vjerovatno Bosnjak ne bi bio primaran naziv za muslimansko zivlje nego bi se puno veci broj katolika i pravoslavaca prikljucio. Ali to je sad nagadjanje.
Gojeni H

#2571 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:Ma, ti si romantiĆar, :lol: :kiss:.
:D Hoce me to, pogotovo kad se druzim s dervisima.
Samo što je 50% naroda nezaposleno, pa nema da kupi i granapi svako malo završe u vječnim lovištima.
Ovo jednostavno nije tacno. Ne znam kako ne primjecujes da ti je ovo jedna od bombi, bacena pa nikad eksplodirat'. Slazem se da jedni granapi opstaju, drugi se gase i cekaju da Bingo preuzme i njih. Dio stvaranja lanaca ...
Ipak, 70% ljudi sprema djecu poslati van da se spase. 60-70,000 godišnje iz tako male zemlje, nije šala. Bosna je poluprazna, a priraštaj opada.
Zalosno, mada ima i ono "vidjela zaba konje da se potkivaju pa i ona digla nogu".
Da bi se ovaj trend ublazio, mora doci prvo do vladavine prava, pa onda kapitalnih investicija.
prog321

#2572 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

piupiu wrote:
prog321 wrote:

Unemployment Rate in Bosnia and Herzegovina increased to 43.02 percent in June from 43.01 percent in May of 2015. Unemployment Rate in Bosnia and Herzegovina averaged 43.13 percent from 2007 until 2015, reaching an all time high of 46.10 percent in February of 2013 and a record low of 39.03 percent in May of 2008. Unemployment Rate in Bosnia and Herzegovina is reported by the Federal Office of Statistics, Federation of Bosnia and Herzegovina.
. :wink:

Ma ja ba,
Nema kod nas rada na crno. Niti ima zaposlenih koji nisu prijavljeni :lol:
piupiu

#2573 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

prog321 wrote:

Ma ja ba,
Nema kod nas rada na crno. Niti ima zaposlenih koji nisu prijavljeni :lol:
Naravno da ima, ima i ono da u jednu pekaru udje 6 ljudi na dan da pita za posao. Svega ima. Ali, to nije zaposlenost. Niti je to funkcionalna država.
prog321

#2574 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Ima puno vise slucajeva da u po bijela dana u kafanu udje 20-tak rasnih mladica koji bi brdo kasikom razvalili. I naruce kahvicu i pivce dok im dan prodje gledajuci cice i guzove mladih radodajki.
Ima svega. Naravno ima i bijede, ali mnogo i lezihljebovica.
Dozer

#2575 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Gojeni H wrote:
Zalosno, mada ima i ono "vidjela zaba konje da se potkivaju pa i ona digla nogu".
Da bi se ovaj trend ublazio, mora doci prvo do vladavine prava, pa onda kapitalnih investicija.
Zalosno jeste, ali nema veze s potkovanim i nepotkovanim konjima. Ja malog saljem sljedece godine vani, a evo i razloga, vrlo pragmaticnih.

1. Skolarina jeftinija nego ovdje. Npr. u Trstu i Gracu se cak ta skolarina za strane studente racuna po socijalnom stanju porodice u zemlji iz koje student dolazi (brojnost, primanja, itd.). Nasa djeca vrlo lako mogu dobiti cak i stipendije, pa ih onda skolarina po semestru, vjerovao ti meni ili ne, ponekad dodje bukvalno 17 EUR (imam jarana koji toliko placa u Gracu, a cerka studira ni manje ni vise nego - medicinu).
2. Diploma priznata svugdje
3. Profesori ne uslovljavaju studente da MORAJU kupiti "njihovu" knjigu ili skriptu da bi pristupili ispitu ("njihovu" je pod navodnicima jer se radi o klasicnim malo doradjenim plagijatima, a ne njihovom autorskom djelu). Ovdje je to redovna praksa na svim fakultetima, sto privatnim, sto drzavnim.
4. Studenti uopste ne moraju kupovati knjige ili skripte ukoliko ne zele, jer na raspolaganju imaju fakultetske biblioteke u kojima mogu birati da li ce uciti iz hard copy varijante (knjige) ili digitalno (racunari). Besplatno!
5. Mogucnost brzog zaposlenja nakon studija
6. Mogucnost organizovanog rada uz studiranje

I onda, kada uporedimo troskove studiranja i kvalitet diplome, dobijemo nekakvo ovakvo stanje:

BiH, drzavni faks, recimo medicina, samofinansirajuci studij (farmacija i stomatologija su slicne):
- Skolarina, godisnje: 6.000 KM (x6 godina = 36.000 KM)
- Knjige/skripte, koje su neophodne da bi se ispit uopste mogao prijaviti: u prosjeku 400 KM/godina (x 6 godina = 2.400 KM)
- Troskovi zivota (stan, rezije, hrana) - recimo da budu 0, ako se zivi kod staraca. Da samo malo olaksamo racunicu, iako nikako ne moze biti 0.
Zbir troskova studiranja medicine u Sarajevu je na kraju, minimalno, 38.400 KM.

Da vidimo stanje za sve isto, ali u Gracu (takodjer medicina):
- Skolarina, godisnje: 0 - 500 EUR (ukoliko je prosjek dobar i ako je prijemni dobar, skolarina bude free, ili najcesce ispod 100 EUR). Posto ne znam nikoga odavde da placa puni iznos, a znam ih dosta koji su tamo djecu poslali i maksimalno za godinu placaju 200 EUR, to je onda 200 x 6 godina = 1.200 EUR (2.350 KM)
- Knjige/skripte: Besplatno.
- Troskovi zivota: Stan - 300-500 EUR, s rezijama. Kako nikad niko nije sam, nego ima cimera s kojim dijeli troskove, recimo da uzmemo skuplju varijantu i da to bude 250 EUR/mj. x 12 mjeseci = 3.000 EUR (5.870 KM). Neka na hranu mjesecno trosi jos toliko, to je onda jos 3.000 EUR godisnje.
Zbir troskova studiranja medicine u Gracu je na kraju minimalno 72.750 KM
Skoro duplo vise, a? :D
ALI - stranim studentima se tamo omogucava organizovani rad kroz studentske sluzbe, pa imaju mogucnost rada u picerijama, kaficima, bibliotekama, starackim domovima, itd., a najminimalnije mjesecno primanje je 500 EUR. Koliko znam, 90% nase djece ovo maksimalno koriste (a i nisu blesavi da ne koriste). Na taj nacin se godisnji za roditelje moze umanjiti za 6.000 EUR, odnosno 36.000 EUR (70.500 KM), sto je skoro cijeli iznos zivota.

Nista od ovoga nisam napisao napamet, nego 100% znam da je tako jer imam primjere cak i u familiji. Vrlo je slicno i u Trstu.
I, sta je i gdje je onda bolje studirati?
Post Reply