ma veze nemaju baš će amerika davati pare a da se ne kupe američki helikopteriarchi_a wrote:https://www.fokus.ba/vijesti/bih/ovo-su ... eo/963960/
Ili mi imamo poprilično dobre informacijeili ovi novinari “istaživači“ čitaju po forumu.
Frajer objasnio u jednom postu zasto onu genocidnu tvorevinu treba ukinuti. Da napomenem da se susjedna država redovno naoružava već neko vrijeme.heckler wrote:Moj prijedlog je jednostavan. NATO standard postavlja 2% BDPa kao minimalno za odbranu sto je pregledom odbrane i usvojeno kao cilj BiH. Ono sto na drzavnom nivou srbi blokiraju da se ulozi, treba federacija da nadoknadi i ulozi direktno gdje se procjeni da je najefikasnije.
Neke od mogucnosti su pravljenje neke vrste lake pjesadije/militirizovane policije ala Zandarmerija ili Carabinieri. Uz njih i oklop i helikopterske jedinice idu prirodno. Znaci direktno suplementiras slabosti OSBiH. Onda dalje razmotriti uvodjenje rezervenog sastava MUPa. Sve u svemu uz trenutni sastav OS i MUPa plus rezervu da mozes 40-50 000 ljudi mobilizovati u roku od 24 sata dok ostale mobilizujes i obucis.
Te jedinice se ne mogu opremati teskim naoruzanjem naravno, ali to se moze kroz namjensku industriju rijesiti drzanjem rezervi i poluzavrsenih proizvoda koji se mogu finalizarati za jako kratko vrijeme.
Znaci,
BDP BiH = 30 milijardi (2015)
2% BDPa = 600 miliona
Vojni budzet BiH = 290 miliona (2016)
Razlika = 310 miliona
Federacija bi trebala da raspolaze sa cca 200-300 miliona godisnje za ove svrhe (zavisno ako se ide da se nadoknadi sve ili samo 2/3 federalnog dijela). Ova cifra bi mogla da bude i veca jer ekonomija federacije vise nije 2:1 naspram genocidne tvorevine nego je blize 2.75:1 sa tendencijom rasta.
300 miliona godisnje vec skoro 10g godina smo mi kratki a zamislite sta se moglo sa tim uraditi do sada. Te pare vec postoje, ali su prozdrane stokakvim financiranjem kriminogenih GRASova, Zeljeznica i inih luzerskih preduzeca u kojima se subvencira armija parazita/glasaca.
Teško naoružanje imaš u kasarnama. Mislim da je dovoljno ovo što sada imamo.Itsoktobealone wrote:Frajer objasnio u jednom postu zasto onu genocidnu tvorevinu treba ukinuti. Da napomenem da se susjedna država redovno naoružava već neko vrijeme.heckler wrote:Moj prijedlog je jednostavan. NATO standard postavlja 2% BDPa kao minimalno za odbranu sto je pregledom odbrane i usvojeno kao cilj BiH. Ono sto na drzavnom nivou srbi blokiraju da se ulozi, treba federacija da nadoknadi i ulozi direktno gdje se procjeni da je najefikasnije.
Neke od mogucnosti su pravljenje neke vrste lake pjesadije/militirizovane policije ala Zandarmerija ili Carabinieri. Uz njih i oklop i helikopterske jedinice idu prirodno. Znaci direktno suplementiras slabosti OSBiH. Onda dalje razmotriti uvodjenje rezervenog sastava MUPa. Sve u svemu uz trenutni sastav OS i MUPa plus rezervu da mozes 40-50 000 ljudi mobilizovati u roku od 24 sata dok ostale mobilizujes i obucis.
Te jedinice se ne mogu opremati teskim naoruzanjem naravno, ali to se moze kroz namjensku industriju rijesiti drzanjem rezervi i poluzavrsenih proizvoda koji se mogu finalizarati za jako kratko vrijeme.
Znaci,
BDP BiH = 30 milijardi (2015)
2% BDPa = 600 miliona
Vojni budzet BiH = 290 miliona (2016)
Razlika = 310 miliona
Federacija bi trebala da raspolaze sa cca 200-300 miliona godisnje za ove svrhe (zavisno ako se ide da se nadoknadi sve ili samo 2/3 federalnog dijela). Ova cifra bi mogla da bude i veca jer ekonomija federacije vise nije 2:1 naspram genocidne tvorevine nego je blize 2.75:1 sa tendencijom rasta.
300 miliona godisnje vec skoro 10g godina smo mi kratki a zamislite sta se moglo sa tim uraditi do sada. Te pare vec postoje, ali su prozdrane stokakvim financiranjem kriminogenih GRASova, Zeljeznica i inih luzerskih preduzeca u kojima se subvencira armija parazita/glasaca.
Hvala ti prijatelju na ovako opsežnom odgovoru. Shvatio sam sve.archi_a wrote:Hehe drug, odakle da ti počnem. Već smo skoro sve napisali na ovoj temi o strukturi i brojevima u OSBiH.
Hajde da probam, krenut ću od kraja. Zašto se ponovo aludira da je vojska podijeljena, kad nije. Da li bi bila kada bi došlo do "nečega", mnogi tvrde da bi, ja neću da se deklarišem. Sad za sad, svi pripadnici OSBiH su vojska Bosne i Hercegovine i ja ih tako gledam. Kada bi i ako bi se neko drugačije ponašao u datom trenutku, oglušio se o komandu i odbio zapovijed, za to postoje i sankcije, i zakon, i sud i zna se kako se postupa sa onima koji su dali zakletvu da će braniti suverenost, nezavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i to na kraju eventualno ne urade i odbiju naredbe!!! Dakle da ne trčimo pred rudu, neka ide sve svojim tokom.
Pometnja je uglavnom nastala prošle godine prilikom postrojavanja "počasne jedinice" na neustavnom obilježavanju 9. Januara. Da li je smjela biti postrojena?!? Zašto nisu sankcionisani akteri?!? Odgovor: nisu sankcionisani jer nije prekršeno ništa. Kako? Pa jednostavno. Jedinica koja je postrojena u Bluci, nije počasna jedinica OSBiH-plave svečane uniforme (ta jedinica-multinacionalna, se postrojava između ostalog i na zahtjev predsjedništva, ali samo konsenzusom)Nije bilo konsenzusa i ta jedinica nije postrojena. Postrojena je jedinica iz 1bataljona6PBr koja se može postrojiti u čast jednog člana predsjedništva koji joj dođe u obilazak. To je iskoristio ivanić, zahtjevao je raport te jedinice i oni su se postrojili u čast dolaska člana predsjedništva, to jest jednog od njihovih komadanata. To bi isto morali uraditi i da se sad u Bluci pojavi Izetbegović sa zahtjevom
i to samo sa zastavom Bosne i Hercegovine kao što je bio slučaj i sa ivanićem. Dakle, prošle godine se nije postrojila nikakva počasna jedinica OSBiH, niti rs puk u ime 9.januara, već počasni vod 1bataljona6PBr oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji je stacioniran u Banjaluci i to na predaju raporta jednom od glavnokomandujućih lica.
i nisu učestvovali u paradi, već su stajali mirno. Prema zakonu, sud nema za šta da ih sankcioniše. Pustite političare i kako su oni to predstavili svojim glasačima koji puše foru.
OSBiH imaju tri pješadijske brigade koje su multinacionalne. Svaka brigada ima tri bataljona u kojima su po jedan bataljon srba, hrvata i bošnjaka. Bataljoni su jednonacionalni. Pored toga brigade imaju vod veze, vod vojne policije, artiljerijski bataljon i izviđačku četu. Ovi dijelovi brigade su multinacionalni. Komande brigada su isto tako multinacionalne i ne može se desiti da npr. u komandi 6 pBr u Banjaluci nema bošnjaka ili hrvata pored srbina.
Ono što potencira ivanić, da je puk rs pod njegovom komandom je priča za srpske glasače i politička igra za skupljanje poena. Može okačiti mačku o rep. Sami pukovi su administrativne cjeline koje u principu i nisu vojska. To je počasna "kancelarija" u okviru OSBiH, koja je ostavljena tako da organizuje "kulturne" manifestacije, muzej, štampa biltene i obilježava ostale obljetnice iz historije, organizuju vjerske manifestacije zavisno kojem narodu pripadaju, kao zaostavština bivših vojski koje su bile u ratu. Nemaju nikakve komandne ingerencije.Pukovi su ostavljeni, može se reći kao rješenje da se ne oduzme baš svo dostojanstvo vojskama koje su formiranjem OSBiH ugašene.
Ovim trima brigadama odnosno vojnicima u bataljonima brigada je dozvoljeno da pored državne zastave na rukavu imaju i obilježje pukova, zavisno koju bivšu vojsku preferiraju. Čisto da se mogu poistovijetiti.Komandni kadar u okviru brigada ne smije imati obilježje pukova. I svi oficiri iznad toga, isto tako.
Pored ove tri brigade postoje još dvije i to brigada taktičke podrške i brigada ratnog zrakoplovstva i protivzračne odbrane. One su apsolutno multinacionalne i nikakvo drugo obilježje osim državnog ne smiju nositi.
Sistem komandovanja u OSBiH je sljedeći:
Predsjedništvo prema ministarstvu odbrane, mo prema zajedničkom štabu, zš prema operativnoj komandi koja ima komandu nad svim brigadama ili zš prema komandi za podršku koja komanduje logistici. Sve ove instance su multinacionalne i nema mogućnosti za izdavanje komande preskakanjem hijerarhije. Naravno, šta bi bilo kad bi bilo, u situacijama da dođe do podrivanja suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine, zna se kako bi se tretirali oni koji ruše poredak.
Dakle, odgovor na tvoje pitanje, koliko ljudi odgovara glavnom štabu u Sarajevu je: sad za sad svi i tu nema problema, niti bilo ko pokušava da ne odgovara.
Dakle, koliko ljudi je pod komandom federacije? Odgovor: entitet fBiH i entitet rs nemaju mogućnost komandovanja!
Ako baš insistiraš Bošnjaka u okviru OSBiH, od cjelokupnog broja ima, recimo oko 4700. Od rezerve koja nikad nije uspostavljena do kraja, oko 2500.
Eto. To bi bilo to i još jednom, dodik ne može postrojiti ni jednog vojnika OSBiH, pa makar on imao na rukavu amblem 3. Pješadijskog puka, kao što ne bi mogao ni ovaj predsjednik iz entiteta federacije. Oni samo mogu zamoliti komandu, po hijerarhiji u OSBiH da im izađu u susret pa da se eventualno neko pojavi, ako bi bilo odobreno.
Nažalost ne. Obuka u UK. Kraljevska vojna akademija.jao_situacije wrote:archi vidim nose bulpup kad je to nabavljeno
ahaarchi_a wrote:Nažalost ne. Obuka u UK. Kraljevska vojna akademija.jao_situacije wrote:archi vidim nose bulpup kad je to nabavljeno
archi_a wrote:@mehoxy
Ne znam gdje čitaš ali ovo oružja što je po magacinima, iako nije najnaprednije što se u svijetu oružja danas proizvodi je sasvim dovoljno da te niko iz komšiluka sa svojim snagama neće ni pomisliti napasti. Sad, vjeruj ili nemoj. Mogu se slati otrovne strelice preko granice, mogu političari slati poruke svojim glasačima, to se ne može spriječiti. Al krenuti, to je malo teže. I nije samo u pitanju oružje koje se nalazi u magacinima širom Bosne, a koje je uredno sortirano, popisano, obezbjeđeno, nadopunjeno i raspoređeno, ima još razloga, a i da nema više razloga nego samo oružje u magacinima, dovoljno je. Razlika između 92 kada nije postojala armija, nije postojao sistem popunjavanja, nisu postojali planovi i danas kada imaš kompletan sistem razrađen do u najmanje detalje od vrha komande, do zadnjeg vojnika u hijerarhiji. Rasporedu snaga, sistemu mobilizacije, obuke i popunjavanja snaga u slučaju potrebe..... Sve to postoji sada kako u glavama, tako i u papirima.E sad, nećemo se ubjeđivati dalje, možeš vjerovati u to, možeš misliti drugačije, to je na tebi. Da li može bolje? Može i hoće biti! Proces je nezaustavljiv. Ja, otkad sam se malo dublje zakopao u problematiku, prošao, uspio vidjeti i naučiti o nekim stvarima, malo mirnije spavam.
Pozdrav. Od osnivanja OSBiH konstantno se nabavljaju nove uniforme u modelu i printu koji je usvojen. Što se novih pušaka tiče, nabavljaju se i uvode puške M4. Od sitnije opreme, šljemova, taktičkih prsluka uvijek se nadopunjuje.amhop wrote:Pozdrav imam jedno pitanje koje me mucilo duze vremena ali mi niko nije mogao odgovorit
Da li su se osbih ikako modernizovale od kako su osnovane pricam o uniformama oruzjem vozilima itd
Da li ima ikakvih planova nabavljati artileriju,tenkove itd ako ne zasto?
Dobijamo nove mlade pripadnike je li broj vojnika raste ili ovi stariji se samo zamjenjuju
Moze li se u vojsku otici dobrovoljno sluzit odredjen period cisti zbog obuke
Gledam ove slike sto meces, i primjetio sam jednu, mozda banalnu i nebitnu stvar, al' jebi ga, bode mi oci.archi_a wrote:Pozdrav. Od osnivanja OSBiH konstantno se nabavljaju nove uniforme u modelu i printu koji je usvojen.