4G u BiH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Zux

#2551 Re: 4G u BiH

Post by Zux »

thekupus wrote:Ma pusti nas malo da se ispušemo, merak je gledati razliku u odnosu na onu patnju prije :D

Ja još nisam naišao na 100+ DL brzinu, to tražim, tek ću se tada smiriti. :lol:
Image

Evo ga, Stari Grad :)
allem_77

#2552 Re: 4G u BiH

Post by allem_77 »

TESLA_EDISON wrote:Pa nije to kako ko tumači. Mtel nije privatna firma i to je činjenica. Ostalo je sve izvlačenje. Čuj privatna u okvirima BiH. Dakle negdje malo privatna, negdje malo državna ... To što ne spadaju pod Zakon o javnim nabavkama je znači da je privatna. I Gras je državni pa kupuje vozila mimo javnih nabavki.

Javne nabavke su druga stvar i iste nisu nikakva kočnica. 4G komercijalno postoji od 2010. godine i BHT je imao punih 9 godina da rekonstruiše mrežu. Nikakve javne nabavke ne mogu biti opravdanje za kašnjenje. Ako gledamo stvari, gledajmo ih realno.
Možda je i bolje što mrežu nisu rekonstruisali prije devet godina. Sve bi to koroziralo do sada? :D
Da su pametniji svake godine bi svu dobit trebali upumpati u infrastrukturu, a ne da krpe budžetske rupe?
Tesla Edison

#2553 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

allem_77 wrote:
TESLA_EDISON wrote:Pa nije to kako ko tumači. Mtel nije privatna firma i to je činjenica. Ostalo je sve izvlačenje. Čuj privatna u okvirima BiH. Dakle negdje malo privatna, negdje malo državna ... To što ne spadaju pod Zakon o javnim nabavkama je znači da je privatna. I Gras je državni pa kupuje vozila mimo javnih nabavki.

Javne nabavke su druga stvar i iste nisu nikakva kočnica. 4G komercijalno postoji od 2010. godine i BHT je imao punih 9 godina da rekonstruiše mrežu. Nikakve javne nabavke ne mogu biti opravdanje za kašnjenje. Ako gledamo stvari, gledajmo ih realno.
Možda je i bolje što mrežu nisu rekonstruisali prije devet godina. Sve bi to koroziralo do sada? :D
Da su pametniji svake godine bi svu dobit trebali upumpati u infrastrukturu, a ne da krpe budžetske rupe?
E oko toga se oni ne pitaju. Vlada uzima kako im ćejf.
Cookie85

#2554 Re: 4G u BiH

Post by Cookie85 »

Iz pouzdanih izvora (bhtelecom) da nisu mogli ranije postaviti 4G zato sto su imali ugovor sa Ericsson, a Ericsson oprema je naravno stara za 4G, za nadogradnju opreme su trazili nesto puno miliona, pa kad je istekao ugovor nabavili su ( nisam siguran ail mislim da je HTC) za dosta jeftinije nego sto je trazio Ericsson.

Druga stvar, problemi sa terenom i manjim gradovima, jer se u manjim gradovima i ne isplati uvodjenje 4G jer vecina i nema potrebu za 4G.

To je sve naravno uzimanje, jer neko je napravio takav ugovor sa Ericssonom da ga nisu mogli prekinuti ili nesto uraditi dok nije istekao.

Pa sad ko se obogatio sa tim potezom, ne znam, ali neko jest! :D
escobar__

#2555 Re: 4G u BiH

Post by escobar__ »

BIlo je riječi o tome na ovoj i temi BH Telekom. Kao kompanija koja podliježe Zakonu o javnim nabavkama logično je da će izabrati povoljniju varijantu (o tome koliko se ko i gdje ugrađuje nećemo), a to je ovog puta bio Huawei.

Što se pokrivenosti tiče, čini mi se da je uslov dozvole da unutar 5 godina od dodjele pokriju čini mi se 90% teritorije (dakle ne stanovništva) nezavisno od toga jesu li u pitanju gradovi, gradići ili sela. Samo će ovim iz sela trebat dosta više strpljenja od stanovnika gradova. :D
high_volume

#2556 Re: 4G u BiH

Post by high_volume »

Cookie85 wrote:Iz pouzdanih izvora (bhtelecom) .....
Druga stvar, problemi sa terenom i manjim gradovima, jer se u manjim gradovima i ne isplati uvodjenje 4G jer vecina i nema potrebu za 4G...
Da li postoji zakonska obaveza telecom operatera da kroz sve svoje bazne stanice uvodi 4G mrežu, ili je njeno uvođenje stvar pojedinca ili manje grupe, koja slobodnom procjenom utvrđuje kome treba 4G mreža, ili možda kome treba mreža ikako, itd?

Šta je sa roamingom tri BiH telecom operatera za 4G mrežu?
shalla

#2557 Re: 4G u BiH

Post by shalla »

4G+ na Dobrinji ispred DMa, 163/66, neće ni nešto screenshot :thumbup:
Mehemed
Vozim: automobil

#2558 Re: 4G u BiH

Post by Mehemed »

shalla wrote:4G+ na Dobrinji ispred DMa, 163/66, neće ni nešto screenshot :thumbup:
Probaj kliknuti share
shalla

#2559 Re: 4G u BiH

Post by shalla »

Mrsko mi bilo tražiti sliku jer je od četvrtka :lol:

Image
player_

#2560 Re: 4G u BiH

Post by player_ »

Al srcu ovi speedtestovi megabajte :mrgreen:
shalla

#2561 Re: 4G u BiH

Post by shalla »

Realno, ne treba mi ni šestina ovoga, samo nek je mreža stabilna i nek je pokrivenost kako treba :thumbup:
player_

#2562 Re: 4G u BiH

Post by player_ »

I ja kazem isto al et, dje ces dalje kad mi je brzi sad net na mobu nego telemach zicani :D
Cupko_

#2563 Re: 4G u BiH

Post by Cupko_ »

high_volume wrote:
Druga stvar, problemi sa terenom i manjim gradovima, jer se u manjim gradovima i ne isplati uvodjenje 4G jer vecina i nema potrebu za 4G...
Da li postoji zakonska obaveza telecom operatera da kroz sve svoje bazne stanice uvodi 4G mrežu, ili je njeno uvođenje stvar pojedinca ili manje grupe, koja slobodnom procjenom utvrđuje kome treba 4G mreža, ili možda kome treba mreža ikako, itd?

Eronet bi u toku mjeseca mogao imati potpisan ugovor sa T-Mobile HR o korištenju 4G mreže svojih korisnika koji su u roamingu u Hrvatskoj, a u toku godine će se pristupiti širenju na ostale mreže u Europi iz Deutsche Telekom grupacije.
rida1976

#2564 Re: 4G u BiH

Post by rida1976 »

Cupko_ wrote:
high_volume wrote:

Eronet bi u toku mjeseca mogao imati potpisan ugovor sa T-Mobile HR o korištenju 4G mreže svojih korisnika koji su u roamingu u Hrvatskoj, a u toku godine će se pristupiti širenju na ostale mreže u Europi iz Deutsche Telekom grupacije.
ŠtA ovo znači konkretno u praksi? Možeš li pojasniti malo?
mirza_15

#2565 Re: 4G u BiH

Post by mirza_15 »

https://www.klix.ba/biznis/sedin-kahrim ... /190412013
No, uveliko se govori i o uvođenju 5G mreže?

Po pitanju 5G, za koji je u toku standardizacija i za koji se pojavljuju neki rani komercijalni modeli, važno je istaći da će BH Telecom sustići sve svjetske trendove razvoja mreža u mobilnom segmentu. 4G + oprema koju sada implementiramo je 5G ready, što znači da u trenutku sticanja uslova za uvođenje 5G, BH Telecom neće imati velike infrastrukturne radove i ulaganja. Više će se raditi o nekim softverskim upgradeima i unapređenjima.
Je li tačno da kod m:tel-a nije 4G+?
Hakiz

#2566 Re: 4G u BiH

Post by Hakiz »

Kako je počeo 4G, tako pozivi ne rade. Jutros razgovaram, prekida razgovor između 2 mobitela na bhtelecom mreži nakon nekoliko sekundi. Bilo koji mobitel da bude pozivni. Sa fiksnog na mobitel radi kako treba. Isto se desilo prije neki dan, onda nekoliko dana radilo normalno, i danas opet. Oba mobitela ispravna, dovoljno kredita, jedan pretplata jedan ultra, baterije pune. Pretplata je novi SIM, ultra nije.

Prije 4G se to nikada nije dešavalo.

Stručnjaci...
Cupko_

#2567 Re: 4G u BiH

Post by Cupko_ »

rida1976 wrote:
Cupko_ wrote:
ŠtA ovo znači konkretno u praksi? Možeš li pojasniti malo?
Tvoj matični operater (npr. Eronet) mora imati potpisan ugovorom sa operaterom u čijoj se ti mreži nalaziš, između ostalog i o dozvoljenom korištenju frekventnog spektra. U praksi to znači da ti u roamingu ne možeš koristiti 4G mrežu ukoliko tvoj operater nije dogovorio takve uslove sa roaming operaterom čiju mrežu koristiš. Budući da do sada nismo imali licence za 4G ni u našoj državi, bilo je besmisleno (a mislim i nemoguće) takve uslove osigurati u roamingu.
Dobijanjem dozvole Eronet je odmah krenuo u pregovore, prvo sa T-Mobile HR a kako sam i naveo, kasnije će biti i sa ostalim članicama DT grupe.
mirza_15

#2568 Re: 4G u BiH

Post by mirza_15 »

Dzafer wrote:Mtel u Tuzli

Image
Gubitak paketa "samo" 7,6 %
seoBIH

#2569 Re: 4G u BiH

Post by seoBIH »

Sto znaci da ne znači ništa. Ne koristi se 2G u romingu a ne 4G jer deru s cijenama. Prema tome, za 95% korisnika roaming Internet ne znači apsolutno ništa.

Pa jeftinije uzeti bilo koju karticu Telekoma države u koju ideš, nego preuzeti 50mb podataka u romingu.
escobar__

#2570 Re: 4G u BiH

Post by escobar__ »

mirza_15 wrote:Gubitak paketa "samo" 7,6 %
A dobro, je li m:tel ili nije. :mrgreen:
Hakiz

#2571 Re: 4G u BiH

Post by Hakiz »

.
Last edited by Hakiz on 12/05/2019 13:30, edited 1 time in total.
escobar__

#2572 Re: 4G u BiH

Post by escobar__ »

seoBIH wrote:Sto znaci da ne znači ništa. Ne koristi se 2G u romingu a ne 4G jer deru s cijenama. Prema tome, za 95% korisnika roaming Internet ne znači apsolutno ništa.

Pa jeftinije uzeti bilo koju karticu Telekoma države u koju ideš, nego preuzeti 50mb podataka u romingu.
15 KM 1 GB u roamingu, mjesec dana. Šta će mi druga kartica?
i agree

#2573 Re: 4G u BiH

Post by i agree »

Od danas postajem vjerni mtelov korisnik,jedini mi za sad dopustaju 4g bez zamjene kartice po povoljnoj cijeni interneta,2km 7 dana 4gb,vidjecu jos posto ce od sutra haloo ili tokom sedmice aktivirat svoj 4g hoce li radit i kako ali od bhtelekoma definitivno dizem ruke.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2574 Re: 4G u BiH

Post by mk ultra »

Hakiz wrote:Kako je počeo 4G, tako pozivi ne rade. Jutros razgovaram, prekida razgovor između 2 mobitela na bhtelecom mreži nakon nekoliko sekundi. Bilo koji mobitel da bude pozivni. Sa fiksnog na mobitel radi kako treba. Isto se desilo prije neki dan, onda nekoliko dana radilo normalno, i danas opet. Oba mobitela ispravna, dovoljno kredita, jedan pretplata jedan ultra, baterije pune. Pretplata je novi SIM, ultra nije.

Stručnjaci...
+1
Pisao sam prije nekoliko stranica, 3g mi je misaona imenica, H+, G ili E, nemam cesto mreze, hocu da nazovem - signala ima mreza ne radi, za minut proradi, internet isto tako... poruku da posaljem, viber kaze offline... :-)

Na raznim mjestima u Sarajevu
studiorum_tuzlaensis

#2575 Re: 4G u BiH

Post by studiorum_tuzlaensis »

mk ultra wrote:
Hakiz wrote:Kako je počeo 4G, tako pozivi ne rade. Jutros razgovaram, prekida razgovor između 2 mobitela na bhtelecom mreži nakon nekoliko sekundi. Bilo koji mobitel da bude pozivni. Sa fiksnog na mobitel radi kako treba. Isto se desilo prije neki dan, onda nekoliko dana radilo normalno, i danas opet. Oba mobitela ispravna, dovoljno kredita, jedan pretplata jedan ultra, baterije pune. Pretplata je novi SIM, ultra nije.

Stručnjaci...
+1
Pisao sam prije nekoliko stranica, 3g mi je misaona imenica, H+, G ili E, nemam cesto mreze, hocu da nazovem - signala ima mreza ne radi, za minut proradi, internet isto tako... poruku da posaljem, viber kaze offline... :-)

Na raznim mjestima u Sarajevu
Vjerovatno nije riješen handover preko BS koje rade na različitim kontrolerima. Poziv puca uvijek kad pređeš sa jednog na drugi. Telekom, kako sam razumio, mijenja komplet mobilnu mrežu, dok Eronet i m:tel samo vrše nadogradnju na postojeću opremu.

Vrati postavke na 2G/3G u mob, bez LTE i ne bi trebalo biti problema, barem u ovom prijelaznom periodu.
Post Reply