TheMule wrote:
Kad vec volite gledati sta rade druge zemlje, imas primjer u Americi, gdje u mnogim gradovima policija moze odmah ubiti, udomiti, ili izvesti psa izvan grada i tu ga ostaviti. U drugim moraju nakon dvije sedmice biti ubijni - milioni i milioni dolara se trose na to (koje BiH nema). U Njemackoj drzava ne trosi pare na eutanizaciju koja nije ni dozvoljena, a zakon je takav da svaki vlasnik mora sterilizovati psa. Ali mi nismo ostale drzave, nas problem je malo poseban, ja znam da ja ne bi mogo licno pobiti te zivotnje, mnogi od njih malisani tek progledali. Bar bi im dao sansu da prezive u coporu kako priroda zahtjeva.
A to oko rusenja eko sistema, daj mi jedan primjer gdje se to desilo? To se moze desiti na ostrvu gdje je ekosistem zatvoreni krug, ne u BiH, gdje je sistem otvoren i gdje su zivotinje naviknule na predatore kao sto su vukovi. Psi bi bili sterilizovani, i ako bi se i poremetila ravnoteza malo u korist pasa, kad umru prirodnom smrcu, vratila bi se nazad. Ne govorimo o milionima zivotinja.
Vas argument da je ubijanje humano meni je pravo cudan, jer ubijanje nikad ne moze biti humano, osim ako je zivotinja vec u bolovima.
Moje rijesenje nije perfektno, ali je kompromis gdje bi se psi sklonili sa ulica, a ipak ne bi bili ubijeni, tj sve zainteresovane stranke bi dobile ono sto zele u velikoj mjeri iako ne bas u potpunoj mjeri.
tito dragi
po redu, u kojem to gradu u americi ostavljaju pse u divljini
koliko znam njemacka nije na listi zemalja koje NE vrse eutanaziju
dalje, kazes da su zivotnje naviknute na predatore

koje zivotinje? kontejnerski avlijaner? naviknut na vuka
znas li ti koje zivotinje umiru prirodnom smrcu u prirodi? slonovi, kitovi ... zivotnje koje nemaju prirodnog neprijatelja jer su prevelike.
ulicar ce krepati od gladi u sumi, to nije prirodna smrt, ili ce ga pojesti kakvo zvjerinje ili ce ga ubiti seljak kad mu udje u kokosinjac. ili ce dobiti coporativno bjesnilo od lisica.
sve je to agonija i za sve to je eutanazija najbolje i najhumanije rjesenje.