PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

Ana Maria

#2551 Re: PROTESTI!!!

Post by Ana Maria »

Salmir Kaplan
Ministar sigurnosti se igra socijalnim kategorijama i lozi ih da mene pitaju odakle mi stan u Vogosci od 58 kvadrata koji jos nisam otplatio, a on ima avion, brod, blindirana auta, toranj, vikendice, stan u Importaneu, kucu, drugi toranj, drugi stan, zgradu u Tuzli, treci stan... Zaradio od Avaza?? Ok ali odakle mu Avaz?? Ja cu za sve sto imam poloziti racun u dvije minute a on nece ni za dvije godine samo ako se neko sjeti pa ga upita.
Evoo malo na Fahraonov racun, zasluzio je.
http://www.youtube.com/watch?v=uqhIUuDpqgU&sns=fb

Sve shvatam, ali da neko uzima sebi za pravo da g-dina Fahrudina uporedjuje sa Hitlerom, pa to je stvarno previshe, jedan ministar ovako da se ponasa, krajniji bezobrazluk :roll:
Banksy

#2552 Re: PROTESTI!!!

Post by Banksy »

sanjin_1 wrote:
Zoran Čegar, jedan od ratnih zapovjednika specijalne policije BiH, rekao je u razgovoru za Novu TV kako je došlo do kraha pravne države.
Haj bolan Zoka šta ti znaš...ovo su "spontani" protesti :zzzz:
''Zoka'' je kriminalac, ološ i prije svega, pacijent.
Gdje se onaj pojavi može biti samo zlo i belaj.
Nije dobro.
Michio Kaku

#2553 Re: PROTESTI!!!

Post by Michio Kaku »

agnostic_front wrote:
Pa dobro, jesam neozbiljan, ali eto izguglaj, neka ti se samo kaže. Nebitno je da li sam ja ozbiljan ili ne, sam možeš da vidiš.

ne slažem se da treba stopirati međunarodne trgovinske ugovore ili samostalno kao zemlja sprovoditi antitrzisne mjere jer bi to bila glupost. em trziste velikim djelom funkcionise i ima pozitivnu strsanu em mi ionako nemamo kapacitet za bilo sta samostalno.

međutim, ti očito ne poznaješ ekonomiju niti način na koji kapitalizam funcioniše. veneceuela, kuba, sjevera kotreja, banglades, siera leone, sudam, kongo, indonezija, afganistan... sve je to kapitalizam i jedno trziste. wall street ne bi wall street da nije malezije ili kine gdje rade djeca-roblje od 9 godina za 5 centi na sat. nike, adidas, h&m, sve se to pravi u indoneziji u fabrikama privatiziranim mmf novcem sa političarima koji su izvršili prevrat i genocid, ili recimo kongo gdje postoji bezvlašće u kojem je u zadnjih 15 godina ubijeno 5 miliona ljudi, ali svaka paramilitarna i parapoliticka banda ima deal ili sa nokiom ili sa iphonom ili motorolom za eksploataciju dijamanata iz rudnika. ta tržišta nisu nesređena i te zemlje nisu nesređene i te zemlje nisu anti neoliberalne. te zemlje se perfektno, trzisnom logikom uklapaju u sistem i da bi belgija bila beligija, amerika amerika a svicarska svicarska - one moraju biti takve.

protesti kod nas su samo jedan te isti talas protesta koji se desava sirom svijeta od 2008 a uzrok je kriza kapitalizma. ljudima nikako da dođe iz guzice u glavu da neoliberalizam, bas kao i nas samoupravni socijalizam, nisu nista drugo nego utopije. to je isto tako ideologija koja eksplicitno proklamuje neka nacela (konkurencija, nevidljiva ruka trzista, tolerancija, multikultura, svako kroji svoju sudbinu, stenja, rad, inovacije) a implicitno i u realnosti podrazumjeva socijalizam i monopol za elitu a slobodno trziste za one koji u njemu ne mogu da se takmice.

zivimo u iluziji da kapitalizam kakav jeste moze da traje bez ogromne implozije kao sto su neki zaluđeni komunizmnom mislili da komunizam propada jer nismo bili dovoljno dobri komunisti. isto tako sada kad kapitalizam ne ide pricaju istu pricu, nismo dovoljno dobri kapitalisti, ostale su komunjare, komunisticki mentalitet, bla, bla... to je tužna i opsana iluzija...
Eniac

#2554 Re: PROTESTI!!!

Post by Eniac »

Havatar wrote:
Eniac wrote:Ali u tom slucaju je i komunizam bolji od neoliberalnog kapitalizma. Jer nije ti neki izbor izmedju kapitalistickog drustva koje je sluga MMF-a i kojem je 90% ljudi gladno a 10% bogato i drustva u kojem je 100% ljudi gladno. U tom izboru, ja sam za ovo drugo. Da svi budemo gladni, a ne da neko na mojoj gladi zaradjuje i dobro zivi. Komunizam tada izgleda mnogonbolje. Jer kada smo svi gladni, svi imamo potrebu da mijenjamo situaciju. U prvom slucaju onih 10% ce sve uraditi da zadrze status quo.
Uravnilovka odnosno da svako ima isto bez obzira na neciju sposobnost , rad , trud je nesto najgore sto postoji i ne bi uopste donijelo dobro niti drustvu niti drzavi i treba imati socijalne programe za pomoc siromasnim ali nikako ogranicavati ljude i ne dozvoljavati razvoj i napredak.
Ono o cemu ja pisem nije uravnilovka. Nisam ni ja zato da svi imamo prosjek. Ali nema veze.
Toffee karamela

#2555 Re: PROTESTI!!!

Post by Toffee karamela »

Breathless wrote:
Toffee karamela wrote:
Ma ja, on je uspio rastjerati one vehabije koje su branile alžirsku petorku dok su neki drugi komandanti policije malo kilavili oko tog posla (čitaj Muhamed Gafić). Sada bi opet da se dokazuje. Ne bi me čudilo da su i njemu napunili uši svakojakom propagandom, neko od pretpostavljenih :?
Je li ovo narod poredi sa cetnicima ili se meni cini?
Boga pitaj čime političari pune glavu policijskim komesarima ova 3-4 dana. Valjda su se prepali glavama, vikendicama i vilama. Fahro reče neku noć da niti on nema efektivnu kontrolu nad njima, ali kod nas to sve ide po nekoj minder-liniji, pogotovo SDA.
jeretik

#2556 Re: PROTESTI!!!

Post by jeretik »

Esad Jaganjac‎

50 000 ljudi na ulice za bolje sutra

https://www.facebook.com/50.000.Za.Bolj ... 2547919027

"Narode ja sam prezivio i 92 i znam tacno koje su greske pravljene i kako se skala agresije mogla umanjii ili mozda cak izbjeci. Mozda ce zvucati utopijski ali ovo bi mogao biti plan koji ce sprijeciti eskalaciju u nezeljenom pravcu, sto nikome ne treba.

Prvo principi:

1. Sa fasistima, teroristima, kriminalcima, mafijom, veleizdajnicima i stranom agenturom se ne pregovara jer nikakav pravedan po sviju dogovor nije moguce sa njima postici.

2. Treba slijediti POLITICKI DOGOVOR koji su postigli ljudi sa reputacijom, dignitetom a to su antifasisti i to je ZAVNOBIH, a ne predstavnici agresora, ratni zlocinci, kriminalci i veleizdajnici kako je to bio slucaj u Dejtonu. Dejtonski pregovaraci nisu imali mandat prema unutarnjem i internacionalnom pravu da pregovaraju Ustav i stoga je njihov "dogovor" nevazeci. Na prmjer Predsjednik Francuske Hollande nema mandat da pregovara sa Markel ili Camerunom unutarnje uredjenej Francuske republike ili ne daj Boze Ustav Francuske Republike, bez obzira bila agresija, bio gradjanski rat i td. Te stvari su zabranjene i po Beckoj konvenciji i po paragrafima UN-a i po vazecem Ustavu doticne drzave. Dejtonski Ustav nije ni mogao biti stavljen na dnevni red Parlamenta Republike BH jer Ustav RBH ne predvidja mogucnost vlastitog ukidanja pa je i stavljanje na dnevni red tog pitanja bio ilegalan cin veleizdaje Republike BH.

3. Treba biti mudar i insistirati na diplomatskom rejesenju krize, ali u pregovorima sa ljudima koji se nisu kompromitovali izdajom, zlocinima i kriminalom, dakle ni jedan predstavnik trenutne vlasti ne moze biti clan pregovarckog tima.

4. U pregovorima se mogu donositi samo odluke koje su u skladu sa unutarnjem i internacionalnom pravu, a nikako kao rezultat ucjene, pritisak iz vana, trenutne snage i potencijalnih prijetnji.

BAZIRANO NA OVIM PRINCIPIMA ONDA SLIJEDI OVAJ PLAN SPASA I TRAJNOG RJESENJA BOSANSKE KRIZE, KOJI CE RJESITI I SLUCAJ SEJDIC-FINCI I INVESTICIJE I NEZAPOLSENOST I OBEZBJEDITI I TRAJN I MIR U BH I EVENTUALNO u REGIONU:

1. SVE VLADE I SVI NIVOI U BH MORAJU DATI NEOPOZIVE OSTAVKE ODMAH, ALI I RADITI U TEHNICKOM MANDATU DO NOVIH IZBORA.

2. Formirati privremeno Savjetodavno tijelo na nivou BH koje ce donositi sve glavne odluke o pitanjima izlazka iz krize dok novoizbrana vlast ne preuzme vlast kada treba biti raspusteno. Savjetodavno tijelo treba sacinjavati struka a to su najeminentniji profesori unutarnjeg prava iz reda bosnjackog, srpskog, hrvatskog i reda ostalih. Oni ne smiju biti clanovi ni jedne postojece stranke i moraju dati zakletvu da ce postovati sve instance unutarnjeg (Ustav RBH) i internacionalnog prava (Medjunarodne konvencije i povelju UN-a). Kao sto sam napomenuo Dejtonski Ustav je ilegalan po sva tri pravna osnova i kao takav ne moze biti nikakav osnov za pregovaranje, vec samo predhodni legalni i legitimni gradjanski Ustav Republike bH i prethodni politicki dogoivor ZAVNOBIH, kao i sve instance unutranjeg prava. Posmatraci tih pregovara treba da budu OHR, predstavnik EU, kao i komandanti Federalne uprave policije i RS-a, Glavni komandant OS BH sa zamjenicima, te po jedan nekorumpiranni i ne osumnjiceni za ratni zlocin general ARBH, VRS i HVO, te jedan predstavnik medija, koji ce prenositi svim medijima tok pregovora. Posmatraci trebaju biti spona pregovaraca sa narodom (ima) i gradjanima.

3. Raspisati nove Parlamentarne izbore po Izbornom zakonu Republike BH.

4. Formirati vlast po Ustavu i zakonima Republike BH

5. Izmjeniti na legalan nacin Ustav Republike BH sa odlukama Savjetodavnog tijela koje bi morale biti tako formulisane da obezbjede najveci stepen demokratije, ravnopravnost svih gradjana Republike bH, sekularnu drzavu sa vladavinom prava, ravnopravnost svih naroda RBH, slobodu razvoja kulture svakog naroda i svake nacionalne manjine koja bi isla do granica koju sami ti narodi i manjine mogu finansirati, slobodu vjerosipovjesti, slobodu djelovanja svih vjerskih institucija na cjelokupnom podrucju RBH, edukaciju po planu i programu koji izaberu sami gradjani pojedinacno i td. Razumno je ocekivati da ti strucnjaci nece predloziti ponove teritorijalnu podjelu po genocidom ociscenim etnickim linijama. Mogu biti samo prijedlozi sa eventualnim ekonomskim regijama u kojima ni jedan narod nece imati vecinu i koje nece imati zakonodavnu i sudsku vlast.

5. Po usvajanju ovih amandmana raspustiti Savjetodavno tijelo i dati vlast u ruke zakonodavnoj, sudskoj i izvrsnoj vlasti Republike BH i opstina.

I onda svi skupa krenuti u prospertitet, EU i NATO.

OHR i EU trebaju svojim prisustvom obezbjediti da se ovaj proces odvija u miru i sprijece kriminalce, mafiju, cetnike, ustase, balije da ga ugroze po bilo kom osnovu. Kao sto rekoh, prvi princip je da se sa teroristoima, fasistima, mafijom, kriminalcima, veleizdajnicima ne pregovara i NE TREBA NAS BITI BRIGA STA ONI MISLE. Oni trebaju biti briga EU trupa i NATO-a.

Alternativa ovom planu je ili nova agonija u narednih 50 godina ili nedaj boze gradjanski rat, koji niko ne zeli, osim sljedbenika ratnih zlocinaca Milosevica, Tudjmana i dokazanih veleizdajnika iz Sarajeva."
HM 2011

#2557 Re: PROTESTI!!!

Post by HM 2011 »

Nego ovako ćemo neka pročitaju naglas:

HM 2011, username sa KLIX.ba poručuje:

Želimo da vidimo advokata svakog od pritvorenih ovdje pred nama, Kriminalci koji rade drumska razbojništva bivaju pušteni za 24 sata da se brane sa slobode, da vidimo kakav je to problem u ovom slučaju: Ako je problem da će opet uništavati - evo mi ne uništavamo sa njima ili bez njih, imate njihove podatke, pustite ih da se brane sa slobode.

Želimo da vidimo postupajućeg Tužioca u tom slučaju - ko je, kakvo je njegovo stajalište zašto su ti ljudi u pritvoru,

Želimo da vidimo ljekara koji će nam opisati zdravstveno stanje pritovrenih i jemčiti za to zdravstveno stanje.

Tu pred nama odmah.

------------------------------------------------------

Jel iko pročitao naglas ?
Last edited by HM 2011 on 09/02/2014 16:02, edited 1 time in total.
Swedbank

#2558 Re: PROTESTI!!!

Post by Swedbank »

Dok god ne traže smanjivanje plata političarima, ukidanje benificija, povrat nelegalno stečene imovine, nezavisno tužilaštvo, ispuniće sve.

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Rene Higuita

#2559 Re: PROTESTI!!!

Post by Rene Higuita »

BIJELJINA
FOTO: Mirni protesti u Bijeljini
Danas su u Bijeljini održani mirni protesti, bez incidenata.

*** SPAM ***/foto_vijest.php?id=135517
baxul

#2560 Re: PROTESTI!!!

Post by baxul »

Nuken wrote:jebem mater onome koje je objavio ovaj članak.Kakve pljjačke???Bagro jedna samo hoćete da mrtva glava padne i smješkate se očekujući mrtve glave.JEBEM VAM MATER!!!

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sanski-m ... /140209045
piše SRNA :D
Eniac

#2561 Re: PROTESTI!!!

Post by Eniac »

Michio Kaku wrote:
agnostic_front wrote:
Pa dobro, jesam neozbiljan, ali eto izguglaj, neka ti se samo kaže. Nebitno je da li sam ja ozbiljan ili ne, sam možeš da vidiš.

ne slažem se da treba stopirati međunarodne trgovinske ugovore ili samostalno kao zemlja sprovoditi antitrzisne mjere jer bi to bila glupost. em trziste velikim djelom funkcionise i ima pozitivnu strsanu em mi ionako nemamo kapacitet za bilo sta samostalno.

međutim, ti očito ne poznaješ ekonomiju niti način na koji kapitalizam funcioniše. veneceuela, kuba, sjevera kotreja, banglades, siera leone, sudam, kongo, indonezija, afganistan... sve je to kapitalizam i jedno trziste. wall street ne bi wall street da nije malezije ili kine gdje rade djeca-roblje od 9 godina za 5 centi na sat. nike, adidas, h&m, sve se to pravi u indoneziji u fabrikama privatiziranim mmf novcem sa političarima koji su izvršili prevrat i genocid, ili recimo kongo gdje postoji bezvlašće u kojem je u zadnjih 15 godina ubijeno 5 miliona ljudi, ali svaka paramilitarna i parapoliticka banda ima deal ili sa nokiom ili sa iphonom ili motorolom za eksploataciju dijamanata iz rudnika. ta tržišta nisu nesređena i te zemlje nisu nesređene i te zemlje nisu anti neoliberalne. te zemlje se perfektno, trzisnom logikom uklapaju u sistem i da bi belgija bila beligija, amerika amerika a svicarska svicarska - one moraju biti takve.

protesti kod nas su samo jedan te isti talas protesta koji se desava sirom svijeta od 2008 a uzrok je kriza kapitalizma. ljudima nikako da dođe iz guzice u glavu da neoliberalizam, bas kao i nas samoupravni socijalizam, nisu nista drugo nego utopije. to je isto tako ideologija koja eksplicitno proklamuje neka nacela (konkurencija, nevidljiva ruka trzista, tolerancija, multikultura, svako kroji svoju sudbinu, stenja, rad, inovacije) a implicitno i u realnosti podrazumjeva socijalizam i monopol za elitu a slobodno trziste za one koji u njemu ne mogu da se takmice.

zivimo u iluziji da kapitalizam kakav jeste moze da traje bez ogromne implozije kao sto su neki zaluđeni komunizmnom mislili da komunizam propada jer nismo bili dovoljno dobri komunisti. isto tako sada kad kapitalizam ne ide pricaju istu pricu, nismo dovoljno dobri kapitalisti, ostale su komunjare, komunisticki mentalitet, bla, bla... to je tužna i opsana iluzija...
Michio Kaku, Vi ili ste jedna od osoba cija imena mi prolaze kroz glavu ili od njih prepisujete :)

Svaki Vas post mi je za udzbenika i da se uokviri.
Cossack

#2562 Re: PROTESTI!!!

Post by Cossack »

Swedbank wrote:Dok god ne traže smanjivanje plata političarima, ukidanje benificija, povrat nelegalno stečene imovine, nezavisno tužilaštvo, ispuniće sve.

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Prije 6 godina nisu pristali na bilo šta...

http://youtu.be/qiIcN-dyF04

Tada je Tajo vedrio i oblačio... 8-)
Last edited by Cossack on 09/02/2014 16:04, edited 1 time in total.
elma89_

#2563 Re: PROTESTI!!!

Post by elma89_ »

baxul wrote:
Nuken wrote:jebem mater onome koje je objavio ovaj članak.Kakve pljjačke???Bagro jedna samo hoćete da mrtva glava padne i smješkate se očekujući mrtve glave.JEBEM VAM MATER!!!

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sanski-m ... /140209045
piše SRNA :D

Ne cudi
sanjin_1

#2564 Re: PROTESTI!!!

Post by sanjin_1 »

Banksy wrote:
sanjin_1 wrote:
Zoran Čegar, jedan od ratnih zapovjednika specijalne policije BiH, rekao je u razgovoru za Novu TV kako je došlo do kraha pravne države.
Haj bolan Zoka šta ti znaš...ovo su "spontani" protesti :zzzz:
''Zoka'' je kriminalac, ološ i prije svega, pacijent.
Nije dobro.
Poenta je na "spontanim" protestima ...no dobro ostavimo to za neki drugi put
Havatar

#2565 Re: PROTESTI!!!

Post by Havatar »

Rene Higuita wrote:BIJELJINA

U nekim medijima pise da je bio i kontramiting.
HM 2011

#2566 Re: PROTESTI!!!

Post by HM 2011 »

Nego ovako ćemo neka pročitaju naglas:

HM 2011, username sa KLIX.ba poručuje:

Želimo da vidimo advokata svakog od pritvorenih ovdje pred nama, Kriminalci koji rade drumska razbojništva bivaju pušteni za 24 sata da se brane sa slobode, da vidimo kakav je to problem u ovom slučaju: Ako je problem da će opet uništavati - evo mi ne uništavamo sa njima ili bez njih, imate njihove podatke, pustite ih da se brane sa slobode.

Želimo da vidimo postupajućeg Tužioca u tom slučaju - ko je, kakvo je njegovo stajalište zašto su ti ljudi u pritvoru,

Želimo da vidimo ljekara koji će nam opisati zdravstveno stanje pritovrenih i jemčiti za to zdravstveno stanje.

Tu pred nama odmah.

------------------------------------------------------

Jel iko pročitao naglas ?

Treba mi potvrda - neka čita jedno 10 puta zaredom i neka slobodno stavi "HM 2011, username sa KLIX.ba poručuje". Da vidimo kako funkcioniše naš sistem.
Swedbank

#2567 Re: PROTESTI!!!

Post by Swedbank »

https://www.youtube.com/watch?v=agRLalt5bgw

Specijalci upali u Stan I uhapsili sina. Vec 24 sata ne zna nista o njemu
dobojlija81

#2568 Re: PROTESTI!!!

Post by dobojlija81 »

Havatar wrote:

Bilo je ratkooo mladic,ratkooo mladic od ovih kontraša...
Rene Higuita

#2569 Re: PROTESTI!!!

Post by Rene Higuita »

Havatar wrote:

Da, bio je miting i kontramiting.
Banksy

#2570 Re: PROTESTI!!!

Post by Banksy »

sanjin_1 wrote:
Banksy wrote: ''Zoka'' je kriminalac, ološ i prije svega, pacijent.
Nije dobro.
Poenta je na "spontanim" protestima ...no dobro ostavimo to za neki drugi put
Svako ko u ovako osjetljivom trenutku na bijesan narod šalje osobu s dijagnozom, želi, traži i očekuje samo belaj.
Cossack

#2571 Re: PROTESTI!!!

Post by Cossack »

sanjin_1 wrote: Poenta je na "spontanim" protestima ...no dobro ostavimo to za neki drugi put
Poenta je u ovome:

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2572 Re: PROTESTI!!!

Post by Velkoski »

Narod i jeste kriv, narod je izabrao Bakira, narod i ne zaslužuje ništa bolje. :zoka:
shibonja

#2573 Re: PROTESTI!!!

Post by shibonja »

Bihac jucer

vjesticanametli

#2574 Re: PROTESTI!!!

Post by vjesticanametli »

prije 6 godina su nam rekli da smo placenici i sada opet ista prica..........sve je isto :(
ne treba stati ali treba ici kucama ovih krvopija pa paliti sve sto su pokrali a ne arhiv i kojesta :-)
nema nista od pregovora i mirnih protesta

rumunija 2 treba ovdje da se desi pa kom opanci kom ..... :D

a bakira treba posjetiti hitno na poljinama jer je rekao da ce braniti sve zgrade vojskom, policijom i nekakvim narodom hahahhahahahhaha samo ne znam kojim narodom
Allydax

#2575 Re: PROTESTI!!!

Post by Allydax »

http://www.youtube.com/watch?v=qiIcN-dy ... e=youtu.be

Sjećate li se???????????????????????????
Last edited by Allydax on 09/02/2014 16:15, edited 2 times in total.
Post Reply