U kojem si ti Sarajevu govorio "kod Ibra", "kod baba", bas me zanima. Onom novopazarskom?corsa wrote:Muhamed Đakmić wrote:Ali Slavka jeste ispravno, baš kao Željka, Marka i slično. Da se na glavu nasadite, pravilno je po našem jeziku i samo ispadate seljaci ako to tako ne izgovarateAli dzaba pricati kad se u Sarajevu govori Zeljke, Dzeke i sl. Rodjen sam i odrastao u Sarajevu i sprcao trideset i kusur godina, ali znam sta je pravilno. Na kraju sam i ja poceo ovako pricati (sta cu, kad ne mozes protiv njih pridruzi im se), ali u krugu porodice trudim se da govorim pravilno. Pa po ovom Dzeke i Zeljke se ne zna ko je musko, a ko zenkso!
![]()
P.S. Vrhunac mi je bio kad sam cuo: "To je Jaskin drug."![]()
![]()
![]()
Novinarska (ne)pismenost
Moderator: anex
- Raigor Stonehoof
#2551 Re: Novinarska (ne)pismenost
- holowey
#2552 Re: Novinarska (ne)pismenost
garant mu uho slusalo da zabranjeno pusenje pjeva "neki odma' pocese da blate ibrov lik"Raigor Stonehoof wrote:U kojem si ti Sarajevu govorio "kod Ibra", "kod baba", bas me zanima. Onom novopazarskom?corsa wrote:Muhamed Đakmić wrote:Ali Slavka jeste ispravno, baš kao Željka, Marka i slično. Da se na glavu nasadite, pravilno je po našem jeziku i samo ispadate seljaci ako to tako ne izgovarateAli dzaba pricati kad se u Sarajevu govori Zeljke, Dzeke i sl. Rodjen sam i odrastao u Sarajevu i sprcao trideset i kusur godina, ali znam sta je pravilno. Na kraju sam i ja poceo ovako pricati (sta cu, kad ne mozes protiv njih pridruzi im se), ali u krugu porodice trudim se da govorim pravilno. Pa po ovom Dzeke i Zeljke se ne zna ko je musko, a ko zenkso!
![]()
![]()
![]()
- Jara
#2554 Re: Novinarska (ne)pismenost
Kad smo već kod Ibre i Ibra (pravilno i jedno i drugo), javi mi se jedna asocijacija
( nema direktne veze s diskusijom, ali ima s gramatikom
).
U Sarajevu se odavno, po Paulini Irbi, jedna ulica zove Mis Irbina .
Da je u čast Marije Kiri, da li bi se, analogno, ulica zvala Mis Kirina?

U Sarajevu se odavno, po Paulini Irbi, jedna ulica zove Mis Irbina .
Da je u čast Marije Kiri, da li bi se, analogno, ulica zvala Mis Kirina?
- orinoco
#2555 Re: Novinarska (ne)pismenost
Odakle uzimate ovakve informacije o pravopisu, gdje su napisane, u kojem relevantnom spisu?Jara wrote:Kad smo već kod Ibre i Ibra (pravilno i jedno i drugo)...
- holowey
#2556 Re: Novinarska (ne)pismenost
marije kirije
kirijina, podstanarska 
- Jara
#2557 Re: Novinarska (ne)pismenost
Nije ovo informacija o pravopisu nego o gramatici.orinoco wrote:Odakle uzimate ovakve informacije o pravopisu, gdje su napisane, u kojem relevantnom spisu?Jara wrote:Kad smo već kod Ibre i Ibra (pravilno i jedno i drugo)...
Ima u gramatikama, a pričali nam i profesori (deklinacija imenica muškog roda).
Potrudi se i naći ćeš!
- Raigor Stonehoof
#2558 Re: Novinarska (ne)pismenost
Hoće to u Sandžaku tako.Jara wrote:Nije ovo informacija o pravopisu nego o gramatici.orinoco wrote:Odakle uzimate ovakve informacije o pravopisu, gdje su napisane, u kojem relevantnom spisu?Jara wrote:Kad smo već kod Ibre i Ibra (pravilno i jedno i drugo)...![]()
Ima u gramatikama, a pričali nam i profesori (deklinacija imenica muškog roda).
Potrudi se i naći ćeš!
- Jara
#2559 Re: Novinarska (ne)pismenost
Sve je napisano, al' malo ko čita! 
- Laertes
#2560 Re: Novinarska (ne)pismenost
Mariah Carey Streetholowey wrote:marije kirijekirijina, podstanarska
- Jara
#2561 Re: Novinarska (ne)pismenost
Laertes wrote:Mariah Carey Streetholowey wrote:marije kirijekirijina, podstanarska
- Jara
#2562 Re: Novinarska (ne)pismenost
Misliš Salke ( Lagumdžije) ?Velkoski wrote:Na Dobrinji je SlavkE i meni će uvijek biti prirodnije da izgovorim tako. Od SlavkA me fata neka jeza
- corsa
#2563 Re: Novinarska (ne)pismenost
Mah, sto se rasprave na ovu temu tice, davno sam odustao...uzalud vam trud sviraci...Raigor Stonehoof wrote:U kojem si ti Sarajevu govorio "kod Ibra", "kod baba", bas me zanima. Onom novopazarskom?corsa wrote:Muhamed Đakmić wrote:Ali Slavka jeste ispravno, baš kao Željka, Marka i slično. Da se na glavu nasadite, pravilno je po našem jeziku i samo ispadate seljaci ako to tako ne izgovarateAli dzaba pricati kad se u Sarajevu govori Zeljke, Dzeke i sl. Rodjen sam i odrastao u Sarajevu i sprcao trideset i kusur godina, ali znam sta je pravilno. Na kraju sam i ja poceo ovako pricati (sta cu, kad ne mozes protiv njih pridruzi im se), ali u krugu porodice trudim se da govorim pravilno. Pa po ovom Dzeke i Zeljke se ne zna ko je musko, a ko zenkso!
![]()
![]()
![]()
-
KENJAC
#2564 Re: Novinarska (ne)pismenost
Mislim da je bas u ovom pitanju dat i odgovor. U kojem si ti Sarajevu.....?corsa wrote:Mah, sto se rasprave na ovu temu tice, davno sam odustao...uzalud vam trud sviraci...Raigor Stonehoof wrote:
U kojem si ti Sarajevu govorio "kod Ibra", "kod baba", bas me zanima. Onom novopazarskom?
Jarane , gramatika, lingvistika, pismesnost...je nesto sto se ne veze za Sarajevo ili neke druge toponime. Nesto , ili je ispravno ili nije ispravno. A to odlucuje pravopis. Onaj zvanicni.
Negdje sam vec pisao o mostu na ulazu u Dubrovnik. Iz zahvalnosti Hrvatu nad Hrvatima gradske vlasti su odlucile dati ime po Tudjmanu! Lokalni baja iz ADZ kaze da se zove Franje Tudjmana ! Ali gospodin , iz opstine lingvista po profesiji ih fino ubijedi da moze samo Franja Tudjmana ! I tako bi ! Most se zove Franja Tudjmana!
Zasto onda nije TitE , ako je ispravno FranjE ! Ili jos logicnije pitanje: Ako je kod MarkA sto nije kod KemA ? Ili je mozda pravilno rec : Bio sam kod Marke !
Davno sam pisao o ovome kao o necem sto se zove " Priznata jezicka greska"! Sto ce reci, pod navalom papanluka priznalo vam se to DzekE ( Djeke nije jos, ali posto ste vecina bit ce i to) Priznat ce vam se i ne poznavanje č i ć, priznat ce vam se i dijet za dijete, priznat ce vam se iznišo, unišo..... Sve ce vam se priznat jer to , sta ce biti priznato , a sta ne....odlucujete vi!
U mom komsiluku postoje brat i sestra Adnan i Adnana. Ja sam bio kod Ade. Jesam li iso na pivu il sam iso guzit ?
- Radio Sarajevo
#2565 Re: Novinarska (ne)pismenost
Mog'o si i njega guzit', a s njom na pivuKENJAC wrote:Mislim da je bas u ovom pitanju dat i odgovor. U kojem si ti Sarajevu.....?corsa wrote:Mah, sto se rasprave na ovu temu tice, davno sam odustao...uzalud vam trud sviraci...Raigor Stonehoof wrote:
U kojem si ti Sarajevu govorio "kod Ibra", "kod baba", bas me zanima. Onom novopazarskom?
Jarane , gramatika, lingvistika, pismesnost...je nesto sto se ne veze za Sarajevo ili neke druge toponime. Nesto , ili je ispravno ili nije ispravno. A to odlucuje pravopis. Onaj zvanicni.
Negdje sam vec pisao o mostu na ulazu u Dubrovnik. Iz zahvalnosti Hrvatu nad Hrvatima gradske vlasti su odlucile dati ime po Tudjmanu! Lokalni baja iz ADZ kaze da se zove Franje Tudjmana ! Ali gospodin , iz opstine lingvista po profesiji ih fino ubijedi da moze samo Franja Tudjmana ! I tako bi ! Most se zove Franja Tudjmana!
Zasto onda nije TitE , ako je ispravno FranjE ! Ili jos logicnije pitanje: Ako je kod MarkA sto nije kod KemA ? Ili je mozda pravilno rec : Bio sam kod Marke !
Davno sam pisao o ovome kao o necem sto se zove " Priznata jezicka greska"! Sto ce reci, pod navalom papanluka priznalo vam se to DzekE ( Djeke nije jos, ali posto ste vecina bit ce i to) Priznat ce vam se i ne poznavanje č i ć, priznat ce vam se i dijet za dijete, priznat ce vam se iznišo, unišo..... Sve ce vam se priznat jer to , sta ce biti priznato , a sta ne....odlucujete vi!
U mom komsiluku postoje brat i sestra Adnan i Adnana. Ja sam bio kod Ade. Jesam li iso na pivu il sam iso guzit ?
- corsa
#2566 Re: Novinarska (ne)pismenost
Bravo majstore!KENJAC wrote:Mislim da je bas u ovom pitanju dat i odgovor. U kojem si ti Sarajevu.....?corsa wrote:Mah, sto se rasprave na ovu temu tice, davno sam odustao...uzalud vam trud sviraci...Raigor Stonehoof wrote:
- Raigor Stonehoof
#2567 Re: Novinarska (ne)pismenost
Znaci ime mosta u jednoj zemlji je glavni argument za formiranje jezicke norme u drugoj?
Pasa, mozes ti guzit i AdA i Adu i IbrA i Ibru, to nece promijenit cinjenicu da pricas k'o seljak.
Pasa, mozes ti guzit i AdA i Adu i IbrA i Ibru, to nece promijenit cinjenicu da pricas k'o seljak.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2568 Re: Novinarska (ne)pismenost
A ti ko biva odredjujes kako ko prica 
-
omar little
#2569 Re: Novinarska (ne)pismenost
ne zna razliku izmedju pravopisa i gramatike, ali si daje autoritet za drzati nekome lekcije o gramatickom pitanju.
- Jara
#2570 Re: Novinarska (ne)pismenost
Most Franja Tuđmana u Dubrovniku.
U Čapljini - Most Franje Tuđmana, da li je to ispravno?

U Čapljini - Most Franje Tuđmana, da li je to ispravno?
- Banksy
#2571 Re: Novinarska (ne)pismenost
Koji raskošni tikvan...KENJAC wrote:Mislim da je bas u ovom pitanju dat i odgovor. U kojem si ti Sarajevu.....?corsa wrote:Mah, sto se rasprave na ovu temu tice, davno sam odustao...uzalud vam trud sviraci...Raigor Stonehoof wrote:
-
KENJAC
#2572 Re: Novinarska (ne)pismenost
Bas me interesuje, doklena će mo morat trpjest uvrede ada nihko ne reaguje ?
- Jara
#2573 Re: Novinarska (ne)pismenost
Simptomatično je da neki ono Džeke ili Džeka, Keme ili Kema itd. primaju kao ličnu uvredu!
Da ironija bude veća, gramatički su ispravna oba oblika.
Da ironija bude veća, gramatički su ispravna oba oblika.
- Raigor Stonehoof
#2574 Re: Novinarska (ne)pismenost
Nije to licna uvreda. To je otpor papanluku.
- karanana
#2575 Re: Novinarska (ne)pismenost
Sta je definicija papanluka? Po cemu je papanluk dzeka a gradski dzeke? Ko je to odredio? Koje tijelo je zaduzeno za odredjivanje sta je papanluk a sta nije? Mozda je frajeru u beogradu papanluk kad kazes dzeke.
Mislim jedno je reci da se odredjen izgovor ustalio u odredjenom mjestu, ali automatski sve drugo nazivati papanlukom iako je padeski ispravno....to mi nema veze.
Mislim jedno je reci da se odredjen izgovor ustalio u odredjenom mjestu, ali automatski sve drugo nazivati papanlukom iako je padeski ispravno....to mi nema veze.