Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#25451 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mk ultra »

kao da je neka velika razlika sa ostalim ovlaštenim serviserima...
Throttle

#25452 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Jel te to alfa u crno zavila :mrgreen:
Ridjobrki

#25453 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ridjobrki »

liaar wrote: 31/01/2020 13:47
Ridjobrki wrote: 31/01/2020 13:20 Nije pitanje nego preporuka, odnosno kontrapreporuka vozačima Fiat, Alfa i Jeep vozila:

Kakav god da kvar imate zaobiđite A.C.I. servis u Rajlovcu.

Navodno njihova korporativna kontrola kvaliteta "odozgo" ima praksu zvati klijente ili ih kontaktirati e-mailom pa jedva čekam priliku da im nabrojim razloge zbog čega mi kao dugogodišnjem vozaču FCA vozila više ne pada na pamet ikad u životu kupiti nešto od tih auta. Krasni su to automobili ali ih uništavaju prodavači i serviseri.
Pojasni nam svoj post da raja zna zašto to govoriš
Imaš neke majstore koji ne znaju a imaš neke koji neće. Ovdje se spojilo oboje.

Prvo iz neznanja ne znaju prepoznati ili otkloniti kvar, a kao drugo fakturišu po tri sata za nešto što se realno može otkloniti za sat. Ne samo da me više neće vidjeti nego ću sadašnjeg Jeepa kojeg sam mislio za koju godinu zamijeniti za noviji model prodati i uzeti nekog Švabu ili Japanca.

Volim Jeep i Alfu ali stvarno nemam više živaca sa bezobraznicima i lopovima imati posla. Vrte glavama, prave od kvarova misterije, preplaćuju ti servis, navode te da ih ganjaš privatno da ti servisiraju auto...
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#25454 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by liaar »

Kum mi radi u ovlaštenom Škodinom servisu, i sve te stvari su drugačije nego regularni servisi (čitaj privatni servisi). Mali servis kao servis, traje cca 1 sat na većini auta, međutim proizvođačeva norma je 3 sata, i ovlašteni servis ti je dužan naplatiti onoliko koliko norma proizvođača nalaže.

To je samo jedna od mnogo stvari.
Ridjobrki

#25455 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ridjobrki »

Nije u pitanju nikakva norma, ljudi jednostavno lažu o obimu posla kojeg su morali obaviti.

Nešto je od ovoga do servisa (to nakucavanje cijene) a nešto je do majstora koje zapošljavaju a koji namjerno sabotiraju firmu. U svakom slučaju, korisnik je donji i ne treba ga zanimati da li je do vlasnika ili radnika. Što se mene tiče, ubuduće samo Švabo ili Japanac - ali ne zato što Talijani ne valjaju nego jer im je prodajna i servisna mreža za izbjegavati.
amar1994

#25456 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

liaar wrote: 31/01/2020 14:18 Kum mi radi u ovlaštenom Škodinom servisu, i sve te stvari su drugačije nego regularni servisi (čitaj privatni servisi). Mali servis kao servis, traje cca 1 sat na većini auta, međutim proizvođačeva norma je 3 sata, i ovlašteni servis ti je dužan naplatiti onoliko koliko norma proizvođača nalaže.

:thumbup:

ima situacija i kad oni najebu,eto meni kad su mijenjali vent kabine ostali su 2 dana na autu,a norma je vjrovao ili ne 30min(a citav donji dio table,tunel,volan i cluster se vadi samo da dodjes do njega) :D ,tako da bi me skuplje izaslo u nekom nezavisnom servisu..

skuplji je racun bio za punjenje klime nego za ovaj veci posao :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#25457 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

E ovako, drugu je prije nekih 20 dana seat altea xl 1.9 tdi pocela tesko paliti i to 2 dana prije odlaska na godisnji. Covjek je kupio 2010 nov auto na Alipašinu, tadasnja asa auto, a sadasnji porsche. Covjek planirao vozariti malo po zapadnoj evropi, i sta ce auto pravac u porsche Alipasino, dijagnostike, mačke piterine, predracun oko 1600 KM. Uglavnom, cini mi se dizna i još nesto da su po dihagnostici otisle i sa zamjenom to je ta cifra.....a covjek rezervisao smjestaj, sve isplanirao vec ranije, a auto ne moze biti zavrseno na vrijeme. Elem ubjede ga da to treba raditi, da ne moze ici nigdje dalje i upravitelj servisa mu još sredi njihov povoljni *renta car" za 8 dana....
E sad, sreca u nesreci pa nije ostavio auto da se radi do njegovog povratka sa godisnjeg, vec ga ostavio kuci. Kad se vratio, auto opet tesko palilo, i nagovor njegovog kuma ode do vesproma, i gle cuda, svo sranje je pravio akumulator. Kupio novi aku i sejo opet pali ko mina :mrgreen:
Naravno, otisao i u porsche i fino im se zahvalio jalijaški. :mrgreen:
Eto, jedno frisko iskustvo kako ovlasteni rade, tj. ne rade, hem su lopovi,hem ne znaju...
Dzontra_Volta

#25458 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzontra_Volta »

konektovan wrote: 31/01/2020 15:25 E ovako, drugu je prije nekih 20 dana seat altea xl 1.9 tdi pocela tesko paliti i to 2 dana prije odlaska na godisnji. Covjek je kupio 2010 nov auto na Alipašinu, tadasnja asa auto, a sadasnji porsche. Covjek planirao vozariti malo po zapadnoj evropi, i sta ce auto pravac u porsche Alipasino, dijagnostike, mačke piterine, predracun oko 1600 KM. Uglavnom, cini mi se dizna i još nesto da su po dihagnostici otisle i sa zamjenom to je ta cifra.....a covjek rezervisao smjestaj, sve isplanirao vec ranije, a auto ne moze biti zavrseno na vrijeme. Elem ubjede ga da to treba raditi, da ne moze ici nigdje dalje i upravitelj servisa mu još sredi njihov povoljni *renta car" za 8 dana....
E sad, sreca u nesreci pa nije ostavio auto da se radi do njegovog povratka sa godisnjeg, vec ga ostavio kuci. Kad se vratio, auto opet tesko palilo, i nagovor njegovog kuma ode do vesproma, i gle cuda, svo sranje je pravio akumulator. Kupio novi aku i sejo opet pali ko mina :mrgreen:
Eto, jedno frisko iskustvo kako ovlasteni rade, tj. ne rade, hem su lopovi,hem ne znaju...
I on lud pa auto staro 10 godina vozi u ovlašteni.
Zato i treba odvojiti prodaju i servis, da te dvije firme nemaju nikakve veze jedne s drugom.
konektovan

#25459 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

E hebiga, cojeku se zurilo i ovlasteni mu se cinio najboljom varijantom, ali.......
Dzontra_Volta

#25460 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzontra_Volta »

liaar wrote: 31/01/2020 14:18 Kum mi radi u ovlaštenom Škodinom servisu, i sve te stvari su drugačije nego regularni servisi (čitaj privatni servisi). Mali servis kao servis, traje cca 1 sat na većini auta, međutim proizvođačeva norma je 3 sata, i ovlašteni servis ti je dužan naplatiti onoliko koliko norma proizvođača nalaže.

Ne znam u kakvom servisu tvoj kum radi, ali ja imam račun iz škodinog ovlaštenog servisa, na kojem fino stoji da je zamjena ulja i svih filtera ukupno 100 radnih jedinica, što odgovara jednom satu rada.
Plus što se u ovom servisu (ne znam da li je u drugim škodinim servisima slično) ruke za mali servis ne naplaćuju, ako kod njih kupiš ulje i filtere.
Maraschino

#25461 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Maraschino »

Ridjobrki wrote: 31/01/2020 14:26 Nije u pitanju nikakva norma, ljudi jednostavno lažu o obimu posla kojeg su morali obaviti.

Nešto je od ovoga do servisa (to nakucavanje cijene) a nešto je do majstora koje zapošljavaju a koji namjerno sabotiraju firmu. U svakom slučaju, korisnik je donji i ne treba ga zanimati da li je do vlasnika ili radnika. Što se mene tiče, ubuduće samo Švabo ili Japanac - ali ne zato što Talijani ne valjaju nego jer im je prodajna i servisna mreža za izbjegavati.
Odi u Mercedesov servis pa vidi cijene. Ulje i filteri(bez filtera goriva) 500+KM.
Ljudi imaju normu i drze se toga.

p.s. jedne prilike me nasamario tako tip u garazi za 300€ da mi zamijeni 2 manzetne na kinetickom. ja mislio to je normalno jer i on kaze valja vaditi poluosovinu bla bla bla...nakon par godina isti problem u drugoj garazi tip mi zamijenio 2 za 20€ i 20€ manzetne.
Naslovnica

#25462 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

konektovan wrote: 31/01/2020 15:25 E ovako, drugu je prije nekih 20 dana seat altea xl 1.9 tdi pocela tesko paliti i to 2 dana prije odlaska na godisnji. Covjek je kupio 2010 nov auto na Alipašinu, tadasnja asa auto, a sadasnji porsche. Covjek planirao vozariti malo po zapadnoj evropi, i sta ce auto pravac u porsche Alipasino, dijagnostike, mačke piterine, predracun oko 1600 KM. Uglavnom, cini mi se dizna i još nesto da su po dihagnostici otisle i sa zamjenom to je ta cifra.....a covjek rezervisao smjestaj, sve isplanirao vec ranije, a auto ne moze biti zavrseno na vrijeme. Elem ubjede ga da to treba raditi, da ne moze ici nigdje dalje i upravitelj servisa mu još sredi njihov povoljni *renta car" za 8 dana....
I ja sam imao posjetu ovlaštenom SEAT servisu jer, navodno, jedino oni imaju adekvatnu dijagnostiku za SeyA mi umene.
82 KM me izašlo zadovoljstvo dijagnostike koja je pokazala da automobili nema problema osim starog software-a za koji su uradili update, 'bez naplate'.
Na autmobilu je, naravno, ostao isti problem koji se očituje nemirnim radom i povremenim smanjenjem i povećanjem broja obrtaja. Po njima, motor radi kako treba da radi a njima se obrtaji nisu smanjivali i povećavali. Elem, priča je išla daj da uradimo dijagnostiku i update pa ćemo da vidimo šta dalje. Nakon računa za dijagnostiku i priče šta sve može biti, vidim ja koliko je sati. Oni bi počeli od mijenjanja dizni, pa dalje... Na kraju bi me njihovo pogađanje šta bi mogao biti problem koštalo više nego što je vrijednost automobila.
Ridjobrki

#25463 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ridjobrki »

Maraschino wrote: 31/01/2020 15:54
Ridjobrki wrote: 31/01/2020 14:26 Nije u pitanju nikakva norma, ljudi jednostavno lažu o obimu posla kojeg su morali obaviti.

Odi u Mercedesov servis pa vidi cijene. Ulje i filteri(bez filtera goriva) 500+KM.
Ljudi imaju normu i drze se toga.

p.s. jedne prilike me nasamario tako tip u garazi za 300€ da mi zamijeni 2 manzetne na kinetickom. ja mislio to je normalno jer i on kaze valja vaditi poluosovinu bla bla bla...nakon par godina isti problem u drugoj garazi tip mi zamijenio 2 za 20€ i 20€ manzetne.
Nije problem kad odeš i kažu ti "problem je taj i taj i košta toliko i toliko". Reci mi šta je i koliko košta popravak i moje je da odlučim. Nego vrte glavama, ne znaju šta bi moglo biti, pa moglo bi biti ovo pa moglo bi biti ono... Jedino da im ostavim auto da zamijene sve što mogu smisliti. Bacio sam pare i nisam riješio problem a što se Mercedesa tiče imaš par lokacija u SA gdje ih kvalitetno rade i vjerovatno će mi zbog jednog od njih iduće vozilo biti Mercedes. Žao mi što to moram reći ali Alfe, Jeepovi i slični sami po sebi nisu smeće nego zbog majstora koji te natjeraju da se pokaješ što si ih kupio.
konektovan

#25464 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

@ Ridjobrki

Sve ti je to u 5 deka sto bi rekli kad su ovlasteni u pitanju.
iceman ze

#25465 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by iceman ze »

Sto bi rekao Kreso majstor iz Imotskog, ovo sr**e u Mercedes servisu naplacuju 250 eur, a prave ga u fabrici kod Doboja za 15 eur.... :)
kabal1337

#25466 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

sta bi za onu klapnu gasa i onaj senzor pedale gasa i misfire jesi li uspio to ispitati ?
malwarebyte

#25467 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by malwarebyte »

---
Last edited by malwarebyte on 25/10/2021 00:57, edited 1 time in total.
Naslovnica

#25468 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

kabal1337 wrote: 31/01/2020 19:22 sta bi za onu klapnu gasa i onaj senzor pedale gasa i misfire jesi li uspio to ispitati ?
Nisam drug.
Čekam platu pa da odem u neki NEovlašteni servis sa dijagnostikom, da mi na licu mjesta ispitaju i poprave ako je u tome problem.
:thumbup:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#25469 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

Naslovnica

#25470 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

:roll: :lol:
basicm

#25471 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Hahaha, xenon tekucina, plava.
sve na kvadrat

#25472 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sve na kvadrat »

bitanga_sa_otesa wrote: 01/02/2020 07:27

Vodeno hlađenje 😂😂
Throttle

#25473 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Image
amar1994

#25474 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Image
Haris.ba

#25475 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Haris.ba »

Pa mozda mu i jeste otisla dizna po dijagnostici. :D

Nek ode jos jednom na aparate. Bas me zanima sta ce pokazati.
Post Reply