PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

M416

#25426 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

PhilJacksonIzvala wrote: 17/10/2022 09:21 cuj 5 reklamacija, imal sta da je radilo
Nije do imela nego Kimtec i CT uvukli turu defektnih monitora i svaki koji mi posalju imao neku manu :D vjeruj da sam u bilo kojoj drugoj radnji imao taj problem nakon drugog monitora bi vec bio problem sigurno,ali oni su istrajali i maksimalno se potrudili u toj mojoj agoniji koja je trajala oko 3 mjeseca.
mickey84

#25427 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mickey84 »

@PhilJacksonIzvala

😂😂😂😂

Samo da potvrdim, 850W je i vise nego dovoljno za 6800 XT + bilo koji cpu. U sustini, kvalitetno 850W napajanje je bilo neki zlatni standard za high end konfiguracije, sve do pojave Rtx 4090.
Ja u svojoj glavnoj konfiguraciji uvijek drzim PSU po vise god, pa jedno PSU promijeni po 2-3-4 konfiguracije :).

Kad sam se vec dotakao Rtx 4090, kartice su stvarno monstruzno velike i teske - sada je ovo bukvalno cigla ;). Ali, zaista odlicno ohladjene.

Za Psu, Corsair Rm serija je standardno dobra, mada su i oni malo poceli fuseriti sa kablovima i kvalitetom.
M416

#25428 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

Nije smijesno prijatelju ovo je zabrinjavajuce kakva se roba uvozi kod nas tj posebno monitori,a sve moze potvrditi i @febo_acm koji je 3 monitora iz kutije dobio defektna ( Dell,LG i Samsung Odyssey G7 ) kao i ja i to sva 3 monitora oko 1000km ili preko kao sto je i kod mene slucaj bio.Kod nas veleprodaje ocigledno uvlace ponekad monitore koji su reklamirani i prepakovani u Srbiji ili Hrvatskoj pa podvaljuju ovdje,ako im prodje naravno.Ja sam dobio defektna 3x Asusa,LG i Acer Predator.

Jedan Asus sam dobio tako smijesno prepakovan da bi dijete iz osnovne skole bolje upakovalo i jos je displej i nazad plastika bila sa desetinama otisaka prstiju.
mickey84

#25429 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mickey84 »

@M416
Bez da bilo koga branim ili kanalim, 99% sam siguran da to nije bilo do veleprodaja.
febo_acm

#25430 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

M416 wrote: 17/10/2022 10:33 Nije smijesno prijatelju ovo je zabrinjavajuce kakva se roba uvozi kod nas tj posebno monitori,a sve moze potvrditi i @febo_acm koji je 3 monitora iz kutije dobio defektna ( Dell,LG i Samsung Odyssey G7 ) kao i ja i to sva 3 monitora oko 1000km ili preko kao sto je i kod mene slucaj bio.Kod nas veleprodaje ocigledno uvlace ponekad monitore koji su reklamirani i prepakovani u Srbiji ili Hrvatskoj pa podvaljuju ovdje,ako im prodje naravno.Ja sam dobio defektna 3x Asusa,LG i Acer Predator.

Jedan Asus sam dobio tako smijesno prepakovan da bi dijete iz osnovne skole bolje upakovalo i jos je displej i nazad plastika bila sa desetinama otisaka prstiju.
u 20 dana vratio 4 AOC monitora, 1 DELL i 1 Samsung. Nakon toga i OLED BX. Sve problem do problema i pod prijetnjom inspekcije. Mada iskreno, firme su bile korektne.
To što kod nas 95% ljudi ne zna šta ja clouding, bleeding, ghosting, burn in itd... Je već druga stvar. Gleda film na crnoj sceni sve bijelo probija na svakom ćošku i kaže dobar je, treba to tako :D

Specifično masa problema je vezana baš za monitore i televizoru. Neće proć i u Njemačkoj, ali zato hoće u BiH.

Oled BX koji sam ja vratio, pa sam par dana nakon toga vidio izložen u jednoj radnji, ali neću reći u kojoj :lol:
M416

#25431 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

mickey84 wrote: 17/10/2022 11:53 @M416
Bez da bilo koga branim ili kanalim, 99% sam siguran da to nije bilo do veleprodaja.
Ne znam do koga je ali ekipu iz imela znam vrlo dobro i ljudi sto dobiju tako i posalju.Uglavnom dosta mojih prijatelja i poznanika su imali probleme sa monitorima iz nasih veleprodaja.CT je posebno bezobrazna veleprodaja pri svakoj reklamaciji i uglavnom im se mora prijetiti inspekcijom jer kupca prave budalom skoro pa svaki put,a Kimtec je za svaku pohvalu,nikada nikakvih problema s njima sa reklamacijama.
PhilJacksonIzvala

#25432 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by PhilJacksonIzvala »

M416 wrote: 17/10/2022 12:30
mickey84 wrote: 17/10/2022 11:53 @M416
Ne znam do koga je ali ekipu iz imela znam vrlo dobro i ljudi sto dobiju tako i posalju.Uglavnom dosta mojih prijatelja i poznanika su imali probleme sa monitorima iz nasih veleprodaja.CT je posebno bezobrazna veleprodaja pri svakoj reklamaciji i uglavnom im se mora prijetiti inspekcijom jer kupca prave budalom skoro pa svaki put,a Kimtec je za svaku pohvalu,nikada nikakvih problema s njima sa reklamacijama.
Slagacu ti koje su kartice bile jer se ne sjecam, uglavnom u Targetu sam kupio graficku prije 5-6 godina, u garantnom roku joj vent otisao, bio pravo bucan. Poslali me oni u CT, ovi pregledali, skontali da nemaju istu na stanju i dali mi u zamjenu dosta bolju :D

sve zavrseno u 2 dana.

To je doduse moje jedino iskustvo sa njima, prihvatam mogucnost da su kod drugih stvari bili losi.
M416

#25433 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

PhilJacksonIzvala wrote: 17/10/2022 12:38 To je doduse moje jedino iskustvo sa njima, prihvatam mogucnost da su kod drugih stvari bili losi.
Ma naravno sve je od slucaja do slucaja npr. moja zadnja reklamacija za aorus waterforce x 360 u CT je prosla bez problema ikakvih.Za dva monitora sa ociglednim problemom sam morao prijetiti inspekcijom da bi kroz 15 minuta nazvali i odobrili,ali drugi put kao povrat novca jer ne zelimo sa vama vise nista niti cemo vam ista ponuditi u zamjenu i tako oni imelu vrate novac i ja opet od njih narucim LG 32GK850-B koji evo koristim pune 3 godine :D
DonieBrasco

#25434 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Kako to mene nervira kod prodavaca hoce da zaradi a nudi nesto sto on prvi zna da je neispravno, prepakovano ili ne znam ti sta vec. A onda se on ljuti na tebe sto mu trazis povrat novca ili da ispostuje garanciju, na kraju krajeva da dobijes ispravan uređaj. Umjesto da ti kaze da je prepakovano, mozda je osteceno, a da ti dadne postenu cijenu, ali ne hoce da ti uvali i jos dobro naplati.

Sve ih prijavljujete, inspekcije im zovite, yebat ih neka zatvore radnje, bolje da ostave radnike bez primanja ako se misle praviti pametni i varati druge.

Ja sam sad u potrazi za novim monitorom, i treba da dadnem 600-700 KM za isiti a da me neko pravi budalom. :-)
SanskiBiser

#25435 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

Evo Jufes sa Frame Chasers kanala imao je placenu konsultaciju i podesavanje racunara sa 13900K raptor lake, covjek dobio procesor kroz PREORDER ranije. Jufes nakon tuning iskoristio da testira i uporedi preformanse sa 12900k u igrama i razlika je svega od 1 do 4% tako da ce biti bolji za productivity tj. u aplikacijama od Alder Lake ali u Igrama donosi malo cak u Warzone nema razlike u odnosu na 12900K...
nivla

#25436 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by nivla »

na novom serveru crko disk isti dan kad je upaljen, 2 mjeseca cekao CT da posalju novi, trazili logove, preprodavac mi dao neki manji obicni ssd dok to nije doslo, sad kad nesto nabavljam gledam da CT nije dobavljac jer u trenutku prodaje nisu imali nista rezervno za server koji su prodali
_coRey_

#25437 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by _coRey_ »

ferratilis

#25438 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Kazu da je AMD smanjio proizvodnju Zen4 zbog lose prodaje. Nikakvo cudo, s obzirom na nadolazecu recesiju i cijene maticnih i DDR5. Jos jedan faktor o kojem se inace ne prica je sto je dosta ljudi sastavilo novi racunar tokom pandemije, pa im nova platforma toliko i ne treba. Ima AM4 jos dosta zivota u sebi :D
DonieBrasco

#25439 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Bice to bolje u 2023. nema sumnje, cekamo nove kartice od AMD sad u novembru.
Plavo-bijeli

#25440 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Plavo-bijeli »

febo_acm wrote: 17/10/2022 11:57
M416 wrote: 17/10/2022 10:33 Nije smijesno prijatelju ovo je zabrinjavajuce kakva se roba uvozi kod nas tj posebno monitori,a sve moze potvrditi i @febo_acm koji je 3 monitora iz kutije dobio defektna ( Dell,LG i Samsung Odyssey G7 ) kao i ja i to sva 3 monitora oko 1000km ili preko kao sto je i kod mene slucaj bio.Kod nas veleprodaje ocigledno uvlace ponekad monitore koji su reklamirani i prepakovani u Srbiji ili Hrvatskoj pa podvaljuju ovdje,ako im prodje naravno.Ja sam dobio defektna 3x Asusa,LG i Acer Predator.

u 20 dana vratio 4 AOC monitora, 1 DELL i 1 Samsung. Nakon toga i OLED BX. Sve problem do problema i pod prijetnjom inspekcije. Mada iskreno, firme su bile korektne.
To što kod nas 95% ljudi ne zna šta ja clouding, bleeding, ghosting, burn in itd... Je već druga stvar. Gleda film na crnoj sceni sve bijelo probija na svakom ćošku i kaže dobar je, treba to tako :D

Specifično masa problema je vezana baš za monitore i televizoru. Neće proć i u Njemačkoj, ali zato hoće u BiH.

Oled BX koji sam ja vratio, pa sam par dana nakon toga vidio izložen u jednoj radnji, ali neću reći u kojoj :lol:
Eo ja veze nemam oko monitora, imam ovaj Dell u2312hm već jedno 7 godina i nisam nikad ni nesto posebno zahtjevao i bio uvijek prezadovoljan sa njim do mozda posljednjih godinu dana kad sam saznao sta svega ima na trzistu... :-D

Sad mi u četvrtak dolazi SAmsung G7 pa me zanima ima li sta na internetu da se sve to testira da i meni nesto ne uvale...

edit: sad malo googlam, ima raznih nacina da se sve to testira, pa hajde kad dodje.... svoj monitor cu ostaviti nek imam za ne daj Boze...prije mi se znalo desiti sa mobitelom od 1500km da ga trebam poslati na popravak i imam kvalitetnu garanciju pa mozda dobijem i novi tel, al znam da ce ostat kod njih 2 mjeseca a nemam rezervni i na kraju ga nikad ne posaljem...
Last edited by Plavo-bijeli on 17/10/2022 22:52, edited 1 time in total.
von_admir

#25441 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by von_admir »

mickey84 wrote: 14/10/2022 12:08 Imam ja u dolasku Gigabyte M27Q, a bice i popust za forumase :)
Miki napravi mi cijenu za AMD Ryzen 7 5700X 3.40GHz AM4 BOX
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING / ASUS ROG STRIX B550-F GAMING Wifi II moze na pp :) da te ne ganjam po piku :lol: :lol:
mickey84

#25442 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mickey84 »

@von_admir

Pisi sutra na viber :)
von_admir

#25443 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by von_admir »

mickey84 wrote: 17/10/2022 23:24 @von_admir

Pisi sutra na viber :)
Nece moci na Viber nazalost blokiran mi broj nisam uspio odblokirati cak sam i zvao podrsku cc,kad mi je riknuo mjenjac na 407 zvao redom po piku da nadjem i posle toga me blokirali :D
Filadendron96

#25444 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Filadendron96 »

@mickey84 Zamjena za bubreg haha
Možemo li se nadati nekom sniženju za Black Friday ove godine, konkretno za grafičke?

Image
M416

#25445 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

Poceli su problemi sa topljenjem konektora i kablova sto je bilo i najavljeno kao moguci problem.Na srecu ovog korisnika microcenter je uvazio reklamaciju dok bi kod nas jedva docekali da kazu fizicko ostecenje.

Image
Image
Last edited by M416 on 19/10/2022 10:05, edited 2 times in total.
skajvoker22

#25446 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by skajvoker22 »

Može li se ova kartica osigurati, cifra je taman da možeš neko osiguranje platiti za ovaj komad elektronike.
Tabijat

#25447 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Tabijat »

Offtopic.
Hoću da gledam Hobita u nekoj dobroj rezoluciji. Imam na HBOMax HD, preloše, ma kriminalno.
Skinula neki dobar torrent ali pošto je HEVC, HDR10+, Atmos i štatigajaznam, sve boje izgledaju čudnjikavo. Bijedo, malo zelenćasto.
Na svakom playeru, od VLCa i MPCa do Plexa.
A PC mi je povezan HDMI-jem s TVom, koji navodno podržava sve ove gorespomenute standarde.
Ne znam šta mi je činiti? Ima li iko prijedlog?

*Znam da je offtopic al vi ste mi na forumu tehnički najpotkovaniji, a ipak PC vrti film a ne TV, zato ovdje pitam.
typeOnegative

#25448 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Hmm , tu može svašta bit, pa da krenemo jedno po jedno , ali mogu potvrditi da to može jer sam prije tim putem gledao filmove , sad ide samo gaming . Ugl . stvar radi i može se dobit 4K HDR sa pc-a
1. DV ni u kom slučaju ne možeš dobit sa PCa i njega možeš odmah izbacit iz jednadžbe .
2. Da bi dobila prikaz HDR/HDR10 formata tv mora biti spojen na PC kabelom minimalno hdmi 2.0 specifikacije koji to može pogurati , na TVu mora biti omogućena HDMI deep colour postavka ( tako se bar zove na LG ) i omogućen HDR u windowsima . Pogledaj to pa da vidimo dalje
Tabijat

#25449 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Tabijat »

1. Ne znam šta je DV al eto, izbačen je iz jednacine.
2. HDR jeste omogućen na Win, na Samsungu nemam HDMI opcija, za kabl moram provjeriti. Ali:
3. Slika ne valja ni na Windowsima,sto me navodi na zaključak da nije do kabla.

Nađoh Hobita na Amazonu u UHD rezoluciji, kao i može se gledati, ali ovo je problem koji mi se ponavlja. Skinem Torrent od 70 Gb i onda boje ne valjaju 🙄
Da ne kažem da je film snimljen u 48 fps i volio neko žanr ili ne, remek je djelo CGi-ja.

Istini za volju, Plex me upozori da će boje biti čudne i da je potrebno transkodiranje formata ali za njega je potreban Plex pass 🙄 (koji nemam, jelte)
typeOnegative

#25450 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Tabijat wrote: 19/10/2022 15:03 1. Ne znam šta je DV al eto, izbačen je iz jednacine.
2. HDR jeste omogućen na Win, na Samsungu nemam HDMI opcija, za kabl moram provjeriti. Ali:
3. Slika ne valja ni na Windowsima,sto me navodi na zaključak da nije do kabla.

Nađoh Hobita na Amazonu u UHD rezoluciji, kao i može se gledati, ali ovo je problem koji mi se ponavlja. Skinem Torrent od 70 Gb i onda boje ne valjaju 🙄
Da ne kažem da je film snimljen u 48 fps i volio neko žanr ili ne, remek je djelo CGi-ja.

Istini za volju, Plex me upozori da će boje biti čudne i da je potrebno transkodiranje formata ali za njega je potreban Plex pass 🙄 (koji nemam, jelte)

DV je Dolby Vision, al nije ni vazno jer sad vidim da imas Samsung koji svakako ne podržava taj format, mislio sam da je i on spomenut, do mene je.
Sto se pomenute hdmi opcije tiče, to trebas vidjet gdje ti je, jer ta opcija je neophodna za prikaz hdr-a na tv-u (evo proguglao sam, kod Samsunga se to zove' hdmi uhd colour 'pa potraži po opcijama i uključi za taj hdmi na kojem ti je zakačen pc ako već nije)
Kažeš, ne valja ti prikaz ni u windowsima?ako je navedeno uključeno i i dalje ne valja slika , u tom slučaju mislim da je bas do kabela, nema dovoljno propusnosti za hdr.. naučio kod sebe na teži način, kupio dva tri i svaki imao probleme (čudne boje, artefakti, blinkanje , gubljenje signala itd).. na kraju uzeo certificirani i riješio sve probleme.
90% da je do toga, pokušaj s boljim kabelom.
Post Reply