SDA-All about

palermo

#25401 Re: SDA-All about

Post by palermo »

Alfons Kauders wrote:
Pa et, ne znam onda otkud da mi magnetnu rezonancu radi tehnicar iz Beograda, a mobitel popravlja takodjer majstor iz Beograda... Bice da su ovi nasi vec otisli vani za boljim poslovima? Ili da su pak po kladionicama? :D
Zaista nema nikakve potrebe da ti u Tuzli magnetnu rezonancu radi tehničar iz Beograda. To znam.
A vjerujem da bi se našao i kakav tuzlak majstor za popravke mobitela. Jedino ako su vama tuzlacima draži ovi iz Beograda.

Pretjerujete, debelo pretjerujete, do mjere da vas se više ne može shvatiti ni ozbiljno
Banksy

#25402 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

daddy-kool wrote:
Banksy wrote:
Komšije su, ipak, u velikoj mjeri zadržale svoje elite samom činjenicom da su uspjeli izbjeći granatiranja, opsade i sl. fizička ugrožavanja, kao i etnička čišćenja i veće demografske potrese i pokrete stanovništva, zadržavajući tako svoja cehovska jezgra koliko-toliko neoštećenima, iz čega su danas dobili relativno neoštećene elite, uz, naravno, veliki broj mladih koji je, kao bilo gdje u svijetu, mobilan u potrazi za boljim životnim uvjetima. Njihove elite su danas stabilne i aktivne i, u svim segmentima, vode procese približavanja evropskim standardima.
Kad su u pitanju naše elite - a tu mislim na najbolje od najboljih, u svim profesijama - imamo tri problema i dva negativna trenda: Prvi je ovaj o kojem govorim iznad, onemogućavanje povratka predratnih elita, drugi problem je vrlo osiromašena, neobrazovana, zapuštena i primitivna baza srednjeg sloja koja privatnim školstvom i sasvim korumpiranim, kriminalnim društvom treba izroditi onih 10% elite, a treći problem i trend je nepovratni odlazak sve mlade inteligencije iz zemlje. Ukratko, elite nema ko i nema šta izroditi, a i ako ih izrodi, momentalno ih gubi.
Vrlo jednostavan test kojim slikamo stvarnost je usporedba naših najboljih i najboljeg nakon rata, s onima i onim što imamo danas, na svim poljima i u svim segmentima društva. Slika je katastrofalna, trendovi također, gdje ćemo završiti i kako, ko zna ...
Nisam toliko siguran za komšije koji konstantno gube kvalifikovano (i mlađe) stanovništvo, taman od raspada Jugoslavije. Hrvatska ubrzano od prijema u EU, i imaju velikih problema da zadrže visokokvalifikovane mlade ljude. Srbija je preživila demografsku katastrofu, i još je preživljava. Rat u BiH ih nije direktno pogodio, ali i tada je pametnijim i sposobnijim u Srbiji bilo jasno koliko je sati, i bježali su glavom bez obzira. I to upravo oni najbolji iz generacija koje su sada stasale da ih vode. Zar mislite da su Tadić, Vučić ili Nikolić najbolje što je moglo izaći iz tog naroda?

Drugi problem, podebljano, se potpuno slažem. Najvažniji zadatak za naše društvo danas je da to promijeni.

Treće - odlazak mladih ljudi - je prisutan svugdje u okruženju, a kod nas je posebno izražen. Jedno vrijeme sam mislio da će biologija učiniti svoje, pa da ćemo 20 godina nakon pada komunizma imati ljude koji će biti okrenuti budućnosti. Biološki gledano, ljudi od 20-30 godina su nam mnogo važniji i potrebniji nego oni od 60-70. Na koga trošimo više novca, prema kome je više država okrenuta, da li je društvo spremno na sadašnje teškoće radi bolje budućnosti? Kao što sam već pisao, koliko trebaš biti glup da tjeraš najbolje, najperspektivnije, mlade, zdrave i jake od sebe?
Komšije gube mlađe, obrazovano i kvalificirano stanovništvo, ali gube ga i druge, manje razvijene zemlje. Svijet je danas selo, a radna snaga brza i moblina, ne čudi, ide se tamo gdje se znanje i rad više cijene.
A da bismo vidjeli koliko smo inferiorni, intelektualno i stručno, profesionalno masakrirani, napravi usporedbu njihovih i naših kadrova i scena: inženjera, mašinaca, građevinaca, ljekara, stomatologa, novinara, političara, slikara, pijanista, sve će ti se reći gdje smo i šta smo.
A Kao što sam već pisao, koliko trebaš biti glup da tjeraš najbolje, najperspektivnije, mlade, zdrave i jake od sebe? - Ne glup, već svjestan svoje nesvjesti i sopstvenih limita, taman toliko da kao glupan i mediokritet sačuvaš sopstveno radno mjesto da ti ga takav perspektivan, mlad, zdrav i jak ne ukrade. Šta ćeš drugo nego tjerati ih odavde, što dalje.
Kakogod, slažemo se, to je to.
madner

#25403 Re: SDA-All about

Post by madner »

Ja kao eljita ipak smatram do komsije nisu vidile ni lj od eljite. :D
Banksy

#25404 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Ti kao izmještena eljita nemaš pravo glasa ... :mrgreen:
madner

#25405 Re: SDA-All about

Post by madner »

Tu sam, samo provociram dijasporu sa lokacijom. :D
artime

#25406 Re: SDA-All about

Post by artime »

oridjidji wrote:
artime wrote:Ovdje u BiH ne mozes opstati kao mlad obrazovan covjek. Sta je rec. Sin od prijateljice zavrsio etf u roku, pametan mali sve ga zivo oko tehnologije interesuje, aplicirao u telecomu nije dobio od sina direktora nekog sektora SDA kadar :-)
Ne bih se nervirala, ali prijateljica je samohrana majka. Izgubila muza u ratu. Sta sad to dijete treba? Ti ne mozes stici na red od ovih SDA uhljeba. Katastostrofa, sve ce vrijeme ovog svijeta proci, a pamet nikada. Ode entuzijazam mladog stvorenja u tri lijepe.
Treba li dodati da taj mali nema ni fakultet zavrsen.... sve je pogano gdje je SDA...
Treba sam da se bori. Nek ne ocekuje da ce mu iko ista dati. Kad to prevali, onda ce moci naprijed. Meni je seka magistar, pa sjedi kuci.Prva u Sarajevu, koja izasla sa tek osnovanog odsjeka na PMF, pa broji na desetine odbijenica. Koliko se sjecam ima ih preko 60-tak samo u prosloj godini. Ja sam zavrsio srednju, pa opet radim, pristajao sam raditi i za 200 i za 300 i za 400 maraka. Gorilo je i moralo se. Napravio hiljadu zaokreta u zivotu, eto sada vrtim opet u jednoj firmi, sa momkom koji je zavrsio etf i imamo istu platu. Nije odlicno, ali nije ni katastrofa. Kad se uzme cijelokupna slika drustva i ovo je solidno. Al nema stajanja uvijek moze bolje. Sada sestru nagovaram da se prekvalifikuje, prvo sam je nagovarao na bitcamp da se upise, al to se nije desilo tvrdoglava, e sada cemo je nagovarati da skonta sta joj je volja od IT-a da gura.
Ma da, ali ko ce shvatiti jednog momka koji je odrastao bez oca i zavrsio faks u roku, prethodno skolu kao odlican djak.. sve sto mu je samohrana mama omogucila, bilo je do tada od 1 do 1. u mjesecu. Guravo uvijek.
Ne znam, knedla mi je u grlu dok ovo pisem. Ali vi tzv. muslimani, bosnjaci koji ste u SDA, koji ste nam ovo skrojili i koji ste na ovo klimali glavom, mora doobro da se napijete cim podnosite vlastiti odraz u ogledalu. FUJ.
JThomas

#25407 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

telecom ne može bez politike i to svi znamo. ali dobrom inžinjeru je opet mnogo lakše nego većini drugih, bez obzira misli li ostajati ovdje ili bježati.
daddy-kool

#25408 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

madner wrote:Ja kao eljita ipak smatram do komsije nisu vidile ni lj od eljite. :D
Sve je to prilično tanko.
Smiješno je kada se počne praviti fama oko lijevih ili desnih.
Last edited by daddy-kool on 05/05/2016 20:23, edited 1 time in total.
GeeTnT

#25409 Re: SDA-All about

Post by GeeTnT »

artime wrote: Ma da, ali ko ce shvatiti jednog momka koji je odrastao bez oca i zavrsio faks u roku, prethodno skolu kao odlican djak.. sve sto mu je samohrana mama omogucila, bilo je do tada od 1 do 1. u mjesecu. Guravo uvijek.
Ne znam, knedla mi je u grlu dok ovo pisem. Ali vi tzv. muslimani, bosnjaci koji ste u SDA, koji ste nam ovo skrojili i koji ste na ovo klimali glavom, mora doobro da se napijete cim podnosite vlastiti odraz u ogledalu. FUJ.
Cini mi li se ili si profulao/la temu i forum...zasto to mislim, pa zato sto tragom tvoje zalopojke dodjoh na isti svjez izvor..

http://www rtvbn com/3816786/Sin-poginulog-borca-Da-li-sam-i-ja-izdajnik

PS: Pjesma ovog mladica ima smisla..
VjecitiStudent

#25410 Re: SDA-All about

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote: Komšije gube mlađe, obrazovano i kvalificirano stanovništvo, ali gube ga i druge, manje razvijene zemlje. Svijet je danas selo, a radna snaga brza i moblina, ne čudi, ide se tamo gdje se znanje i rad više cijene.
A da bismo vidjeli koliko smo inferiorni, intelektualno i stručno, profesionalno masakrirani, napravi usporedbu njihovih i naših kadrova i scena: inženjera, mašinaca, građevinaca, ljekara, stomatologa, novinara, političara, slikara, pijanista, sve će ti se reći gdje smo i šta smo.
A Kao što sam već pisao, koliko trebaš biti glup da tjeraš najbolje, najperspektivnije, mlade, zdrave i jake od sebe? - Ne glup, već svjestan svoje nesvjesti i sopstvenih limita, taman toliko da kao glupan i mediokritet sačuvaš sopstveno radno mjesto da ti ga takav perspektivan, mlad, zdrav i jak ne ukrade. Šta ćeš drugo nego tjerati ih odavde, što dalje.
Kakogod, slažemo se, to je to.
Šta ste se raskukali, na svakog stručnjaka koji ode, DIF za deset dana naštanca tri nova.

Iz prve ruke, naš premijer:
Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, je predstavio prezentaciju pod nazivom "Sarajevo kao međunarodno obrazovno središte", istaknuvši da je cilj vlade koju predvodi - reforma obrazovnog sistema u Sarajevu.

"Ovo je kozmopolitski grad sa bogatom historijom i naša misija je da Sarajevo postane regionalni lider u visokom obrazovanju. Naša diploma mora biti validna, to je naša misija: prepoznate, valjane diplome.

Od ponedjeljka kreće misija prepoznavanja valjanih sarajevskih diploma, premijerova je prva na redu ...
madner

#25411 Re: SDA-All about

Post by madner »

Dobar ETFovac moze naci bolji posao od Telekoma.

Tuga je da mu je to opste san.
artime

#25412 Re: SDA-All about

Post by artime »

GeeTnT wrote:
artime wrote: Ma da, ali ko ce shvatiti jednog momka koji je odrastao bez oca i zavrsio faks u roku, prethodno skolu kao odlican djak.. sve sto mu je samohrana mama omogucila, bilo je do tada od 1 do 1. u mjesecu. Guravo uvijek.
Cini mi li se ili si profulao/la temu i forum...zasto to mislim, pa zato sto tragom tvoje zalopojke dodjoh na isti svjez izvor..

Hahah, znam ja vrlo dobro sta sam napisala. Neka ostane na tome da sam prebrzo napisala. Ali svakako da nije slucajno. Nisam fulila temu. Ne zelim vise o tome pisati. A bas me briga kako si ti moju "zalopojku" shvatio.
Da zavrsim sa opcim mjestom u cijeloj prici, a to je da perspektivne mlade vlast ne zeli. a vlast cini....
Ne znam, mozda da se svi igramo budale.
JThomas

#25413 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

realno madner je u pravu, ako je dobrom inžinjeru bh telecom krajnji san i ambicija, onda je i on dio tog mentaliteta.
daddy-kool

#25414 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

To studenti jedne druge ubijaju u pojam šta je šta i kako funkcionišu stvari u realnom svijetu, pa etf-ovci uglavnom diplomiraju sa željom da se uhljebe u bh telecom ili ep. Ranije nekad sam pisao o inžinjerima koji su dobijali te poslove pa ih napuštali zbog bolje plate i boljeg posla. Naša bi omladina trebala da se ranije uključuje u život te da rade poslove i dok studiraju, pa i one ispod njihovog nivoa.
palermo

#25415 Re: SDA-All about

Post by palermo »

ma dobro, i vi se raspisali sad oko želja jednog mladog čovjeka. Život je dug, nadoći će.

A objektivnio, nije telecoim loš kao početak, želja da se radi u njemu nije nimalo nelogična. Samo, kao što neko reče, telecom je politika, ne možeš padati u veliku tugu zbog toga što nisi tamo prošao.
oridjidji

#25416 Re: SDA-All about

Post by oridjidji »

Alfons Kauders wrote:
oridjidji wrote: Imaju oni problema radi mnogo cega, nemojmo mi to svoditi samo na jednu apelaciju, njihovi problemi nisu od juce i jasno je da su oni rezultat srpskog sovinizma, nacionalizma, fasizma, tj. cetnistva. Kad ih vec ne podrzavamo, ne trebamo im ni zivot zagorcavati, provocirajuci cetnike sa sigurnog tj. stvarajuci tenzije. Cak i kad ih oni stvaraju, na iste ne treba odgovarati. Ko sto rekoh lako je iz Sa biti bitke po Srpskoj.

Nigdje ne rekoh da apelacija nema smisla, niti da je ona antiustavna, samo rekoh da kao takva izaziva otpor preko milion Srba u BiH i nikad zesce do sada nisu obiljezili dan RS. Prije ce biti da joj je politicki momenat pogresan, tj. za posljedicu ima homogeniziranje Srba oko iste.
Kao sto rekoh, zaboli me. To sto oni nisu za sekularnu drzavu nije moj problem, neka rade sta hoce, ali zakoni i institucije moraju biti sekularne. Jebe mi se sto ce bilo ko cmizdrit, bez obzira na vjeru.
Ne trebas mi pricati o povratnicima iz Konjevic Polja, sa njima sam imao priliku pricati o tome na pragu njihovih kuca, kada smo tu stigli prije par godina s jednom akcijom pomoci. Njima sam strana uvijek jer nazalost oni su prvi i posljednji koji Bosnu osjecaju u njenim istinskim granicama. Nazalost mnogima U FBIH se BiH svodi na carsiju u kojoj zive i puca im neka stvar za povratnike. Ko sto rekoh lako je iz Banja Luke, pa i Sarajeva zatezati odnose koji se lome preko glava obicnih gradjana, a dok se sami politicari po koktelima ljube i druze medjusobno, a djeca im se medjusobno prce.
Kako mislis zatezati odnose? Traziti da drzava bude sekularna je zatezanje odnosa? Onda Ustav zateze odnose, ne apelacija, jer apelacija se zasniva na Ustavu.
Samo prodani Dzevad Galijasevic moze voljeti RS i navijati za nju, ona nazalost postoji i vojno je Bosnjaci mogu samo poraziti, sve dok je u njoj vecina Srba brani, politicki ce tesko doci do njenog rasturanja a da tome i Srbi daju AMIN. To je trenutno nasa realnost.
Meni nije do rasturanja RS. Zaboli me, trenutno stanje nam odlicno odgovara, zapravo tek sad pocinje biti zanimljivo, a naredna decenija ce biti jos bolja (za nas, ne za njih). Samo trazim da se drze dogovorenog i postuju Ustav, sto znaci da ne mogu praviti pravoslavnu dzamahiriju. Ako hoce da krse Ustav i prave vjersku drzavu, ako krenu u tom smjeru, to je jebiga rat. Opet, to je njihova odluka - ako oni smatraju da treba ratovati za krsne slave skola i neradni januar, sta mi tu mozemo?
Sva politicka igranja se pravdaju ustavom. Eto apelacija prosla kod suda, nije prosla kod Srba. Sta se postiglo? Pojo vuk magarca, slavice i dogodine krsna slava u cast RS. Da su Srbi htijeli odvajati institucije RS od SPC, nani Fati bi davno onu crkvu srusili, ali njima je vise stalo do lickanja SPC, tako da ce crkva u njenoj avliji prezivjeti jos hejbet godina.

To boljenje kurca u politici mnogo kosta, prica o sekularnoj drzavi i insistiranje na njoj, ne moze biti razlogom da se povlace politicki potezi koji ne donose u ovome momentu nikakvu korist. Kao sto rekoh RS nece postati sekularna sredina u kojoj ce popovi ljubiti ruku Dodiku, kao sto on ljubi ruku njima sada. Sta je apelacija donjela? Ko ce je ispostovati? Prije cemo sa njom mi Bosanci/Bosnjaci guzicu obrisati, pa je pojesti, nego sto ce ona promjeniti odnos Srba prema RS.

Upravo ta prica kako tebi nije do resturanja RS i jeste boljka Bosanaca i Bosnjaka jer takvih je mnogo koji su na sigurnom i sa sigurnog odrekli su se onoga sto je njihova zemlja od pamtivjeka, zato povratnici i jesu ti koji BiH jos osjecaju cijelom. Zato se oni bore za svoje pravo kao ovi iz Konjevic Polja, dok ih politicari po noci obilaze ispred OHR-a da ih kamere nebi snimile, a Sarajlije ispijaju kafu boleci ih kurac za iste. To sto ti pricas nema smisla, RS je kako samo ime kaze za Srbe Republika Srpska, mi cemo ih dozivljavati kao entitet, a oni sebe drzavu unutar drzave i oni su postavili standard koji tamo vlada, a to je nazalost vjerska drzava i budi siguran naredne godine ce jos zesce proslaviti Dan RS i imati sve sto imaju i sada od slava.
oridjidji

#25417 Re: SDA-All about

Post by oridjidji »

artime wrote:
oridjidji wrote:
artime wrote:Ovdje u BiH ne mozes opstati kao mlad obrazovan covjek. Sta je rec. Sin od prijateljice zavrsio etf u roku, pametan mali sve ga zivo oko tehnologije interesuje, aplicirao u telecomu nije dobio od sina direktora nekog sektora SDA kadar :-)
Ne bih se nervirala, ali prijateljica je samohrana majka. Izgubila muza u ratu. Sta sad to dijete treba? Ti ne mozes stici na red od ovih SDA uhljeba. Katastostrofa, sve ce vrijeme ovog svijeta proci, a pamet nikada. Ode entuzijazam mladog stvorenja u tri lijepe.
Treba li dodati da taj mali nema ni fakultet zavrsen.... sve je pogano gdje je SDA...
Treba sam da se bori. Nek ne ocekuje da ce mu iko ista dati. Kad to prevali, onda ce moci naprijed. Meni je seka magistar, pa sjedi kuci.Prva u Sarajevu, koja izasla sa tek osnovanog odsjeka na PMF, pa broji na desetine odbijenica. Koliko se sjecam ima ih preko 60-tak samo u prosloj godini. Ja sam zavrsio srednju, pa opet radim, pristajao sam raditi i za 200 i za 300 i za 400 maraka. Gorilo je i moralo se. Napravio hiljadu zaokreta u zivotu, eto sada vrtim opet u jednoj firmi, sa momkom koji je zavrsio etf i imamo istu platu. Nije odlicno, ali nije ni katastrofa. Kad se uzme cijelokupna slika drustva i ovo je solidno. Al nema stajanja uvijek moze bolje. Sada sestru nagovaram da se prekvalifikuje, prvo sam je nagovarao na bitcamp da se upise, al to se nije desilo tvrdoglava, e sada cemo je nagovarati da skonta sta joj je volja od IT-a da gura.
Ma da, ali ko ce shvatiti jednog momka koji je odrastao bez oca i zavrsio faks u roku, prethodno skolu kao odlican djak.. sve sto mu je samohrana mama omogucila, bilo je do tada od 1 do 1. u mjesecu. Guravo uvijek.
Last edited by oridjidji on 11/05/2016 01:02, edited 1 time in total.
oridjidji

#25418 Re: SDA-All about

Post by oridjidji »

artime wrote:
GeeTnT wrote:

Hahah, znam ja vrlo dobro sta sam napisala. Neka ostane na tome da sam prebrzo napisala. Ali svakako da nije slucajno. Nisam fulila temu. Ne zelim vise o tome pisati. A bas me briga kako si ti moju "zalopojku" shvatio.
Da zavrsim sa opcim mjestom u cijeloj prici, a to je da perspektivne mlade vlast ne zeli. a vlast cini....
Ne znam, mozda da se svi igramo budale.
...
Last edited by oridjidji on 10/05/2016 23:58, edited 1 time in total.
statixx

#25419 Re: SDA-All about

Post by statixx »

JoseMujica wrote:
Banksy wrote:Za vica, nego šta. U Jugoslaviji smo se utapali u masi, šlepajući se o bolje i pametnije, pa smo se i drugima i sami sebi činili boljima nego što smo zapravo bili. Danas, kad smo svoji na svom, precizno pokazujemo ko smo i šta smo i koji su nam dometi. Taman smo tu gdje nam je mjesto.
tačno s time da je Bosna bila oplođavana prijeko potrebnim školovanim kadrovima i za vrijeme KuK i za vrijeme Tita

ovi domači nikad sa školom nisu bi na ti
:D

Image
Alfons Kauders

#25420 Re: SDA-All about

Post by Alfons Kauders »

oridjidji wrote:
Alfons Kauders wrote:
oridjidji wrote: Imaju oni problema radi mnogo cega, nemojmo mi to svoditi samo na jednu apelaciju, njihovi problemi nisu od juce i jasno je da su oni rezultat srpskog sovinizma, nacionalizma, fasizma, tj. cetnistva. Kad ih vec ne podrzavamo, ne trebamo im ni zivot zagorcavati, provocirajuci cetnike sa sigurnog tj. stvarajuci tenzije. Cak i kad ih oni stvaraju, na iste ne treba odgovarati. Ko sto rekoh lako je iz Sa biti bitke po Srpskoj.

Nigdje ne rekoh da apelacija nema smisla, niti da je ona antiustavna, samo rekoh da kao takva izaziva otpor preko milion Srba u BiH i nikad zesce do sada nisu obiljezili dan RS. Prije ce biti da joj je politicki momenat pogresan, tj. za posljedicu ima homogeniziranje Srba oko iste.
Kao sto rekoh, zaboli me. To sto oni nisu za sekularnu drzavu nije moj problem, neka rade sta hoce, ali zakoni i institucije moraju biti sekularne. Jebe mi se sto ce bilo ko cmizdrit, bez obzira na vjeru.
Ne trebas mi pricati o povratnicima iz Konjevic Polja, sa njima sam imao priliku pricati o tome na pragu njihovih kuca, kada smo tu stigli prije par godina s jednom akcijom pomoci. Njima sam strana uvijek jer nazalost oni su prvi i posljednji koji Bosnu osjecaju u njenim istinskim granicama. Nazalost mnogima U FBIH se BiH svodi na carsiju u kojoj zive i puca im neka stvar za povratnike. Ko sto rekoh lako je iz Banja Luke, pa i Sarajeva zatezati odnose koji se lome preko glava obicnih gradjana, a dok se sami politicari po koktelima ljube i druze medjusobno, a djeca im se medjusobno prce.
Kako mislis zatezati odnose? Traziti da drzava bude sekularna je zatezanje odnosa? Onda Ustav zateze odnose, ne apelacija, jer apelacija se zasniva na Ustavu.
Samo prodani Dzevad Galijasevic moze voljeti RS i navijati za nju, ona nazalost postoji i vojno je Bosnjaci mogu samo poraziti, sve dok je u njoj vecina Srba brani, politicki ce tesko doci do njenog rasturanja a da tome i Srbi daju AMIN. To je trenutno nasa realnost.
Meni nije do rasturanja RS. Zaboli me, trenutno stanje nam odlicno odgovara, zapravo tek sad pocinje biti zanimljivo, a naredna decenija ce biti jos bolja (za nas, ne za njih). Samo trazim da se drze dogovorenog i postuju Ustav, sto znaci da ne mogu praviti pravoslavnu dzamahiriju. Ako hoce da krse Ustav i prave vjersku drzavu, ako krenu u tom smjeru, to je jebiga rat. Opet, to je njihova odluka - ako oni smatraju da treba ratovati za krsne slave skola i neradni januar, sta mi tu mozemo?
Sva politicka igranja se pravdaju ustavom. Eto apelacija prosla kod suda, nije prosla kod Srba. Sta se postiglo? Pojo vuk magarca, slavice i dogodine krsna slava u cast RS. Da su Srbi htijeli odvajati institucije RS od SPC, nani Fati bi davno onu crkvu srusili, ali njima je vise stalo do lickanja SPC, tako da ce crkva u njenoj avliji prezivjeti jos hejbet godina.
Pa sta? To znaci da ne trebamo raditi nista, da se kao ne uvrijede? Da onda napisemo peticiju da se puste svi osudjeni u Hagu, jer ih i to nervira?
To boljenje kurca u politici mnogo kosta, prica o sekularnoj drzavi i insistiranje na njoj, ne moze biti razlogom da se povlace politicki potezi koji ne donose u ovome momentu nikakvu korist. Kao sto rekoh RS nece postati sekularna sredina u kojoj ce popovi ljubiti ruku Dodiku, kao sto on ljubi ruku njima sada. Sta je apelacija donjela? Ko ce je ispostovati? Prije cemo sa njom mi Bosanci/Bosnjaci guzicu obrisati, pa je pojesti, nego sto ce ona promjeniti odnos Srba prema RS.
Kao sto rekoh, nimalo me ne zanima odnos Srba prema RS i Ustavu. Ne kontam šta tu nije jasno?
Upravo ta prica kako tebi nije do resturanja RS i jeste boljka Bosanaca i Bosnjaka jer takvih je mnogo koji su na sigurnom i sa sigurnog odrekli su se onoga sto je njihova zemlja od pamtivjeka, zato povratnici i jesu ti koji BiH jos osjecaju cijelom. Zato se oni bore za svoje pravo kao ovi iz Konjevic Polja, dok ih politicari po noci obilaze ispred OHR-a da ih kamere nebi snimile, a Sarajlije ispijaju kafu boleci ih kurac za iste. To sto ti pricas nema smisla, RS je kako samo ime kaze za Srbe Republika Srpska, mi cemo ih dozivljavati kao entitet, a oni sebe drzavu unutar drzave i oni su postavili standard koji tamo vlada, a to je nazalost vjerska drzava i budi siguran naredne godine ce jos zesce proslaviti Dan RS i imati sve sto imaju i sada od slava.
Po ko zna koji put, boli me kurac ko sebe kako doživljava i šta misli. Mogu i ja sad pobudalit, pa hodat gradom obučen kao Napoleon, ali to ne znači da me cijeli grad treba salutirati i nazivati carem.
oridjidji

#25421 Re: SDA-All about

Post by oridjidji »

ne moras...
Alfons Kauders

#25422 Re: SDA-All about

Post by Alfons Kauders »

GeeTnT wrote:Sa ovakvom omladinom i ovakvim obrazovanjem BiH ne treba da brine za buducnost, a esdea za glasove....
oridjidji wrote: Bitno je ponekad slusati i neprijatelje, lako je voditi politiku bez sluha i braniti domovinu tudjim mrtvim sinom...
Ne znam za koga glasas i ciju partiju cijenis, ali ned'o Bog da nam oni sude...Prizivali bi esdea na povratak kao Tita sto prizivamo!
Plakali bi za Essom a.s.
GeeTnT

#25423 Re: SDA-All about

Post by GeeTnT »

Pogotovo za njim....Esso da je kojim slucajem na forumu, danas bi bio netadmin...
oridjidji

#25424 Re: SDA-All about

Post by oridjidji »

GeeTnT wrote:Sa ovakvom omladinom i ovakvim obrazovanjem BiH ne treba da brine za buducnost, a esdea za glasove....
oridjidji wrote: Bitno je ponekad slusati i neprijatelje, lako je voditi politiku bez sluha i braniti domovinu tudjim mrtvim sinom...
Ne znam za koga glasas i ciju partiju cijenis, ali ned'o Bog da nam oni sude...Prizivali bi esdea na povratak kao Tita sto prizivamo!
Glasam za one koje ne prelaze cenzus jer u velikim strankama za sada ne vidim nikakvo dobro. Grehote jednom se zajebo glaso za Komsica i SDP i tesko da cu ikada vise jer su i oni uhljebi kao i drugi.

A Tito, to je legenda, ima pocasno mjesto na vitrini...
Vidi sliku
GeeTnT

#25425 Re: SDA-All about

Post by GeeTnT »

..pa koji vrag onda piskaras po ovoj temi kad tvoj glas nije doprinjeo ni da pocese esdea...Savjetujem ti da udjes u esdea kao trojanski konj...sacekas da svi odu na dzumu, a onda im ispremeci obucu...
Post Reply