Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
farisovo wrote:
Vjerovatno su se unutar koalicija trebali praviti takvi ustupci da je doslo do ovakve raspodjele pozicija. Sta je vazno? Vazno je da Bosnjaci ne prave greske kakve su pravili Srbi u SFRJ, Kakav ce biti odnos Srba i Hrvata prema BiH nije nesto sa cime se trebaju opterecivati Bosnjaci, jer sve rezultate srpske i hrvatske politike najskuplje ce platiti upravo srbi i hrvati.
Da Milosevic nije krenuo ukidati (ili najavljivati ukidanje) prava naroda/republika u SFRJ ili uzurpirati vlast na nivou Fedracije, Jugoslavija bi sada bila u EU kao prvi istocnoevropska drzava (naravno, za taj posao je imao svoje partnere i u drugim republikama, no o tom po tom).
Medjutim, vec sada je BiH daleko decentraliziranija nego sto je SFRJ ikada bila (npr. navedite mi jednu federalnu instituciju cija centrala nije bila u Beogradu; BiH ima vise takvih institucija). Ono cemu se Bosnjaci protive je dalja decentralizacija drzave (citaj podjela) i uvodjenje apartheida kao principa u izborni zakon). Nema tu nikakve paralele sa Srbima u SFRJ.
Nezrela nacionalna politika Srba i Hrvata u BiH kao na tacni servirala projekt stvaranja BiH, kao nacionalne države Bošnjaka.
Bošnjačka politika je svjesna da je BiH preživjela zadnji rat (a tokom rata je bila na ivici raspada) i da je BiH zbog niza faktora postala neupitna, a naročito zbog geopolitike. Svjesna je da unutrašnja dejtonska struktura države može biti opasnost samo u varijanti mogućeg otcjepljenja RS-a, a pošto otcjepljenje nije moguće, bošnjačka politika ima komoditet i vrijeme pred sobom da polako stvara dvotrećinsku većinu u BiH. Takođe je svjesna da je jedini pravi garant očuvanja nacionalnih interesa Srba i Hrvata u BiH njihov natalitet i prosperitet, a da je njihova borba za ustavno-pravnu zaokruženost promašena strategija u bh. slučaju. Dokaz ove teze je Kosovo, jer su Srbi u trajanju od 90 godina imali ustavno-pravnu nadležnost nad Kosovom, a ono je ipak postalo albansko u potpunosti, kako u formalnom smislu, tako i u suštinskom.
Iz ove perspektive gledano, fokusiranost Srba i Hrvata na očuvanje nadležnosti RS-a i formiranje trećeg entiteta je apsolutno gubljenje vremena i promašaj, što će se Srbima i Hrvatima vratiti kao bumerang kada se 2028. utvrdi stanje o dvotrećinskom udjelu Bošnjaka u bh. društvu. Tada će naročito nemoguće biti podijeliti BiH, jer ako Karadžić nije uspio '93.,'94., ili '95. u onom ludilu, pa Krajišnik i Poplašen u ludim poratnim godinama, pa kad nije uspio Dodik nakon kosovske nezavisnosti, vjerovatnoća da se to uradi za 20 godina u zemlji u kojoj će Bošnjaci imati 67% stanovništva apsolutno ne postoji.
Previdjas jednu bitnu cinjenicu a to je geografska rasporedjenost stanovnistva.
Sta vrijedi Bosnjacima i 3/4 ako su sabijeni na 30% teritorije i 15% granice???
Albanci upravo zbog 15% teritorije tj sjevera Kosova, gdje su manjina, nemaju drzavu vec protektorat.
Kljucno pitanje je kako dobiti demografsku vecinu u Podrinju, Prijedoru, Posavini.
Opet ponavljate fasisticku propagandu, niko nije "zbijen" nigdje. U BiH na 60% teritorije zive samo medvjedi. Od ostalih 40% kvalitetnog prostora Bosnjaci zive na barem 30%. Koga boli kurac sto u Kalinoviku ili Ravnom nema Bosnjaka? Tamo za 20 godina nece bit nikog. Bosnjaci su apsolutna vecina u BiH sa 51% udjela u stanovnistvu (novorodjeni 60%), drze glavne industrijske centre, zive u najvecim gradovima, ogromna vecina su u glavnom gradu drzave. Svake godine im raste udjel u stanovnistvu. Imaju podrsku NATO i US.
Razumijem paniku hrvatske i srbske dijaspore u BiH
512MB wrote:Opet ponavljate fasisticku propagandu, niko nije "zbijen" nigdje. U BiH na 60% teritorije zive samo medvjedi. Od ostalih 40% kvalitetnog prostora Bosnjaci zive na barem 30%. Koga boli kurac sto u Kalinoviku ili Ravnom nema Bosnjaka? Tamo za 20 godina nece bit nikog. Bosnjaci su apsolutna vecina u BiH sa 51% udjela u stanovnistvu (novorodjeni 60%), drze glavne industrijske centre, zive u najvecim gradovima, ogromna vecina su u glavnom gradu drzave. Svake godine im raste udjel u stanovnistvu. Imaju podrsku NATO i US.
Hidropotencijal sliva Drine vrijedi kao 16 Jablanica. Pa ti sad dalje pricaj o medvjedima ....
512MB wrote:Opet ponavljate fasisticku propagandu, niko nije "zbijen" nigdje. U BiH na 60% teritorije zive samo medvjedi. Od ostalih 40% kvalitetnog prostora Bosnjaci zive na barem 30%. Koga boli kurac sto u Kalinoviku ili Ravnom nema Bosnjaka? Tamo za 20 godina nece bit nikog. Bosnjaci su apsolutna vecina u BiH sa 51% udjela u stanovnistvu (novorodjeni 60%), drze glavne industrijske centre, zive u najvecim gradovima, ogromna vecina su u glavnom gradu drzave. Svake godine im raste udjel u stanovnistvu. Imaju podrsku NATO i US.
Gle cuda, vise se novca vrti u gradovima, te je u gradovima moguce zadrzati vise stanovnistva nego u selima oko Drvara i Varesa?
Ma ko bi rekao?
Nekako mi se cini da pojedinci pocinju uvidjati da standard zivota na svetoj srbskoj ili rvackoj zemlji 50 kilometara od najblizeg semafora bas i ne odgovara standardu u Sarajevu... I da ce nekim slabo naseljenim krajevima nase domovine biti dosta teze u predstojecem periodu, te ce razlike biti sve izrazenije
Tacno da se covjek zapita da li je mozda bilo bolje da nisu ni ratovali da zaokruze te ekonomski neodrzive teritorije s dvoje stanovnika na 100km2... No, poslije jebanja nema kajanja.
Hidropotencijal sliva Drine vrijedi kao 16 Jablanica. Pa ti sad dalje pricaj o medvjedima ....
Hvala bogu da drzava Bosna i Hervegovina ima dobar hudropotencijal. Trebalo bi to malo bolje koristit.
Gle cuda, vise se novca vrti u gradovima, te je u gradovima moguce zadrzati vise stanovnistva nego u selima oko Drvara i Varesa?
Ma ko bi rekao?
Nekako mi se cini da pojedinci pocinju uvidjati da standard zivota na svetoj srbskoj ili rvackoj zemlji 50 kilometara od najblizeg semafora bas i ne odgovara standardu u Sarajevu... I da ce nekim slabo naseljenim krajevima nase domovine biti dosta teze u predstojecem periodu, te ce razlike biti sve izrazenije
Tacno da se covjek zapita da li je mozda bilo bolje da nisu ni ratovali da zaokruze te ekonomski neodrzive teritorije s dvoje stanovnika na 100km2... No, poslije jebanja nema kajanja.
Sve super, samo to je Radovanova spika. Dobile ste gradove, sta hocete jos.
Bolje 850 km u padže redovno, nego motorka u golfu dvici ili u biti redu za vizu.
Vego, odosmo u off. Izgleda ništa od trećeg kao što sam i preDpostavljao. ima li barem išta od tog kalifata?
madner wrote:
Sve super, samo to je Radovanova spika. Dobile ste gradove, sta hocete jos.
100% BiH, sve ispod nije prihvatljivo.
100% ce i biti, samo sto su sad novac i stanovnistvo malo drukcije rasporedjeni u odnosu na 1990... Ali sta se moze kad ljudi insistiraju i nece da zive u gradovima s nama. Vole cist zrak, bez smoga i balija.
Bez obzira na drzavno uredjenje, neke stvari se nece moci promijeniti.
Hafis wrote:Bolje 850 km u padže redovno, nego motorka u golfu dvici ili u biti redu za vizu.
Vego, odosmo u off. Izgleda ništa od trećeg kao što sam i preDpostavljao. ima li barem išta od tog kalifata?
Da je i meni da mogu ziviti u devedesetim kao ti, gdje bi mi kraj bio...
Nego statistićaru nas, kako stoje uplate izravnih poreza u prvom kvartalu 2018 u poredjenju s istim kvartalom prosle i pretprosle godine?
Sta kaze digitron, hoce li barem biti za tih 850KM ili valja kresati na 790KM?
Da sam pripadnik srpskohrvatske dijaspore u BiH, tacno bi me neka tjeskoba ufatla kad vidim kartu, rasirile se Bahlije ko korov na sve strane sa populacijom i tom industrijom... Gorazde, tuzla, usk kanton, srednja bosna, konjic, mostar, brcko... i na sve to cisto Bosnjacko Rajvosa
Hafis wrote:Bolje 850 km u padže redovno, nego motorka u golfu dvici ili u biti redu za vizu.
Da je i meni da mogu ziviti u devedesetim kao ti, gdje bi mi kraj bio...
Nego statistićaru nas, kako stoje uplate izravnih poreza u prvom kvartalu 2018 u poredjenju s istim kvartalom prosle i pretprosle godine?
Sta kaze digitron, hoce li barem biti za tih 850KM ili valja kresati na 790KM?
Eh, pa ti mene pitaš kao da sam je ekonomski guru, a ne ti. Kaže kum Bili da smo još uvijek debelo ispred vas (TK) po indexu razivjenosti...i mi i ZHŽ. I još kaže da je to pravo mjerilo,ostalo je velikobošnjačka propaganda. Morat ću ja njega ovamo dovesti pa onda vas dvojica to rastaborite.
Vego, šta kažu gore u vezi onog prijedloga. ima li se vremena do raspisivanja izbora provesti ta neophodna redefinicija Doma naroda, i uspostaviti simetrična rješenja u dva entiteta? Da k'o čovjek izađem na izbore a da se ne brinem za implementaciju.
nesto razmisljam o ovom izbornom zakonu. osnova pozicije normalnosti i nekih demokratskih vrijednosti jeste ustavna konstitutivnost svih gradjana i naroda na cijelom teritoriju BiH. samim time, gradjanin iz stoca bi trebao imati sva predvidjena ustavom prava kao neko u tuzli i sl. daytonom to nije tako bilo odredjeno na entitetskim nivoima no apelacijama su promjenjene ustavne odredbe u federaciji i rs-u i uskladjene sa ustavom BiH. e sada, ionako slozena drzava, ima dosta asimetricnosti pa razmisljam moze jos jedna-dati hrvatima da po izbornom zakonu mogu birati clanove za dom naroda iz dva tri kantona iz kojih i traze dok bi bosnjaci i dalje imali birali na osnovu dosadasnjeg izbornog zakona-iz svih kanotna. samim time bi hrvati izgubili polozaj i ulogu drzavotvornog naroda u BiH a hrvati izvan tih kantona (npr srednjobosanski zenicki i tuzlanski) nek se bore za svoj politicki uticaj. ovako bi se hrvati jos vise getoizirali u kontekstu BiH ali ne i Bosnjaci. samo prijedlog, vjerovatno ima dosta tehnickih detalja ali bi se moglo zaigrati na ovu kartu.