SDA-All about

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#25301 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

MuaDib wrote:Koliko je konfuzna politička filozofija Alije Izetbegovića, najbolje govori sintagma sa osnivačke skupštine SDA koja govori o stranci islamskog civilizacijskoj kruga, koja pretenduje da preuzme vlast u državi zasnovanoj na republikanstvu koje je plod drugog civilizacijskog kruga. To će postati ishodište stalnog lutanja između koncepta građanske i koncepta klerikalne države.

ili poruka u svojoj vjeri i u svojoj zemlji :roll:

danas najbolje oslikava masovne grobnice :evil:
VjecitiStudent

#25302 Re: SDA-All about

Post by VjecitiStudent »

Iz CIA-ine arhive

27. septembar 1995.
The Bosnian Government: Divisions Show Confusion in Peace Negotiations

strana 2.
Bosnian Government leaders appear divided over how far to compromise on their long-standing goal of building a unitary multi-ethnic state. ---
Izetbegovic's own statements show that he probably would prefer to head a compact Muslim state rather than enter into complicated power-sharing arrangements with Croats and Serbs

http://www.foia.cia.gov/sites/default/f ... 09-27B.pdf
kako smo završili sa ovakvim Ustavom ...
Sacirbey reportedly was concerned how to explain the agreement to Bosnian Government officials and worried that he might have conceded too much, especially on constitutional principles.
XXS

#25303 Re: SDA-All about

Post by XXS »

oridjidji wrote:
Nista se ne zaboravlja. Procitaj moj post(prije tri, cetri stranice) o velikosrpskom projektu i zasto im je Alija bio najpozeljni igrac za nadolazece projekte. Zasto i kako su mu pomogli, od vadjenja iz zatvora, preko Delimustaficevih finansija za SDA do afera i uklanjanja komunjarske garniture koja je mogla nesto uraditi u sprijecavanju velikosrpskog projekta(Pozderci, Mikulic.....).

A ovo sto kazes da je Raif Dizdarevic katalizator srpskog nacionalizma pored Alijine islamske deklaracije zvuci smijesno i neozbiljno jer su velikosrbi upravo radi deklaracije izvadili Aliju iz zatvora i pomogli njegov uspon na vlast da bi deklaracijom mogli plasiti Srbe i usmjeriti ih ka nacionalizmu.

Ako neko nesto zaboravlja onda si to ti. Zaboravljas na mart 1991. i glasanje za uvodjenje vandrednog stanja u bivsoj YU. Malo sutra bi bilo ikakve nezavisnosti za bilo koju od republika da je to proslo. Zaboravljas da to nije proslo samo zbog glasa komunjare Bogica Bogicevica.
VjecitiStudent

#25304 Re: SDA-All about

Post by VjecitiStudent »

oridjidji wrote:
XXS wrote:
oridjidji wrote: ...

...
Nije narod birao na izborima 1990. i postavio Aliju Delimustafića (po zanimanju piljara) u Vladu na mjesto republičkog ministra unutrašnjih poslova, već Alija Izetbegović.
To je vjerovatno bila najvažnija pozicija u republičkoj vlasti uoči nadolazećeg rata i "dobri" dedo tu postavlja piljara.
Last edited by VjecitiStudent on 28/04/2016 20:11, edited 1 time in total.
palermo

#25305 Re: SDA-All about

Post by palermo »

jesu dobri ovih par zadnjih par stranica.... :D udarili junaci sa svih strana......

al od svega mi je zapravo samo nejasno kako neki forumaši dozvoljavaju sebu da se tako nađu na istoj strani sa.....šta znam, sa nekim.....
The BEN10

#25306 Re: SDA-All about

Post by The BEN10 »

XXS wrote:
oridjidji wrote: Nasi majmuni su se u toj prici obreli prvi put, tacnije ovi iz SDA. Prvi put na vlasti i to u najgorim momentima novije historije Balkana, donjeli su i greske. Al gresaka je bilo i nisu za sve greske oni krivi. Citav taj period do rata komunjare iz reda famoznih Muslimana, bile su pasivne u pripremanju otpora od rata koji se nazirao, osim Beslagica legende. Recimo Racan i Stipe iako su bili protivnici price HDZ, kad su odlucili se na put u nezavisnost sa Hrvatskom, vezali su zastave sa Tudzmanom i aktivno pravili pripreme za rat u Hr, iako su bili komunjare sa dobrom biografijom u KPJ. Kod na na prvim izborima 90-te, komunjare nece da cuju za SDA, cak iz jednog intervjua Nijazovog, on je bio ubjedjen da ce odvaliti na izborima sta se nije desilo, optuzili su SDA za kradju glasova, al poslje toga nije ni zelio da cuje o mogucoj koaliciji sa njima. Nase politicko nejedinstvo nas je i kostalo mnogo i do rata, u ratu i nakon rata.
Cuj nisu krivi za sve greske jer su se obreli u takvoj situaciji po prvi put. :shock:

Pa u tome i jeste poenta cijele BIH katastrofe. U cinjenici da su se piljari, koji su citav zivot proveli na marginama drustva mastajuci o imaginarnom umetu prihvatili vodjenja drzave. Drzavu su sjebali al' su vlastite novcanike napunili za naredne tri generacije i nakon minimum 50 000 bosnjackih zrtava, razorene zemlje i samo 24% teritorije za najmnogobrojni narod vicu kako se nije moglo bolje.

Otprilike kao kad bi ja sutra prihvatio poziciju direktora nuklearne elektrane i nakon 6 mjeseci elektrana se pretvori u pecurku, ja napunio novcanik za tri naredne generacije, a tokom istrage vicem da mi je to bilo prvi put da vodim nuklearnu elektranu. Bolje se nije moglo. AL' U KURCU..
[/quote]
Hajd ne pjeni, čovjek ti je fino objasnio. Šta je bila alternativa, šta!?!?!? Slučajni prolaznik? Duraković? Ko je bio taj koji je mogao učiniti nešto više, a da je pri tome HTIO TO DA URADI!?
VjecitiStudent

#25307 Re: SDA-All about

Post by VjecitiStudent »

oridjidji wrote:
VjecitiStudent wrote:
Nije narod birao na izborima 1990. i postavio Aliju Delimustafića (po zanimanju piljara) u Vladu na mjesto republičkog ministra unutrašnjih poslova, već Alija Izetbegović.
To je vjerovatno bila najvažnija pozicija u republičkoj vlasti uoči nadolazećeg rata i "dobri" dedo tu postavlja piljara.
Taj Kosovac, koji je popljackao Cenex, finansirao vise stranaka istovremeno, bio je Babin igrac, al posto pricamo o SDA u kojoj je svake nesojcadi bilo, pa i Babo izdajnik, onda se da naslutiti da to nije bila samo Alijina odluka, vec i drugih aktera u stranci.
Kako da ne ...

Evo kako najdražeg Alijinog piljara opisuje najdraži porodični prijatelj i tajkun Izetbegovića, Bakirov najdraži Šaja
ŠAHINPAŠIĆ: Ja se sa Alijom Delimustafićem znam i intenzivno saraðujem od juna 1984. godine. Meni je žao što je Alija u zatvoru. Alija je moj prijatelj od 1984. godine, i dan-danas je moj prijatelj. Nikad to prijateljstvo nije bilo upitno. Samo ću ti reći ovo: sa mnogo stvari koje su ljudi pokušali da vežu za njega, ja se nikad, pa ni danas, nisam složio. Za njegovu ulogu da je KOS-ovac, meni ne treba sud da me uvjeri da to nije èovjek koji može biti moj drug. Ja imam svoje tumaèenje, znam odvažnost koju je posjedovao da bi se mi na poèetku odbranili. Njegova je uloga za mene sjajna, za mnoge ljude nije. Ja sam bio direktni oèevidac takvih stvari i znam šta je sve bio spreman da uradi da bi mi uspjeli u odbrani Bosne. E, sad dolazi tu preplitanje sitnih interesa kad su u pitanju ministarska mjesta. Ti znaš, i danas dan idu tu optuživanja, svaki sljedeæi ministar zatvori onog iza sebe. Za mene je to pokvarena igra i ja ne volim ni slušati ni uèestvovati u takvim stvarima.
VjecitiStudent

#25308 Re: SDA-All about

Post by VjecitiStudent »

The BEN10 wrote:
XXS wrote:
oridjidji wrote: Nasi majmuni su se u toj prici obreli prvi put, tacnije ovi iz SDA. Prvi put na vlasti i to u najgorim momentima novije historije Balkana, donjeli su i greske. Al gresaka je bilo i nisu za sve greske oni krivi. Citav taj period do rata komunjare iz reda famoznih Muslimana, bile su pasivne u pripremanju otpora od rata koji se nazirao, osim Beslagica legende. Recimo Racan i Stipe iako su bili protivnici price HDZ, kad su odlucili se na put u nezavisnost sa Hrvatskom, vezali su zastave sa Tudzmanom i aktivno pravili pripreme za rat u Hr, iako su bili komunjare sa dobrom biografijom u KPJ. Kod na na prvim izborima 90-te, komunjare nece da cuju za SDA, cak iz jednog intervjua Nijazovog, on je bio ubjedjen da ce odvaliti na izborima sta se nije desilo, optuzili su SDA za kradju glasova, al poslje toga nije ni zelio da cuje o mogucoj koaliciji sa njima. Nase politicko nejedinstvo nas je i kostalo mnogo i do rata, u ratu i nakon rata.
Cuj nisu krivi za sve greske jer su se obreli u takvoj situaciji po prvi put. :shock:

Pa u tome i jeste poenta cijele BIH katastrofe. U cinjenici da su se piljari, koji su citav zivot proveli na marginama drustva mastajuci o imaginarnom umetu prihvatili vodjenja drzave. Drzavu su sjebali al' su vlastite novcanike napunili za naredne tri generacije i nakon minimum 50 000 bosnjackih zrtava, razorene zemlje i samo 24% teritorije za najmnogobrojni narod vicu kako se nije moglo bolje.

Otprilike kao kad bi ja sutra prihvatio poziciju direktora nuklearne elektrane i nakon 6 mjeseci elektrana se pretvori u pecurku, ja napunio novcanik za tri naredne generacije, a tokom istrage vicem da mi je to bilo prvi put da vodim nuklearnu elektranu. Bolje se nije moglo. AL' U KURCU..
Hajd ne pjeni, čovjek ti je fino objasnio. Šta je bila alternativa, šta!?!?!? Slučajni prolaznik? Duraković? Ko je bio taj koji je mogao učiniti nešto više, a da je pri tome HTIO TO DA URADI!?
Pitanje je prije svega ko je u tom trenutku bio NA VLASTI i kome je u OPISU POSLA bilo da brani državu i narod, sa svim polugama koje vlast pruža.

Nije valjda da sad treba optuživati alternative što nisu u tom trenutku napravile državni udar, otišle u ilegalu, ...????
VjecitiStudent

#25309 Re: SDA-All about

Post by VjecitiStudent »

oridjidji wrote:
VjecitiStudent wrote: Kako da ne ...

Evo kako najdražeg Alijinog piljara opisuje najdraži porodični prijatelj Šaja
ŠAHINPAŠIĆ: Ja se sa Alijom Delimustafićem znam i intenzivno saraðujem od juna 1984. godine. Meni je žao što je Alija u zatvoru. Alija je moj prijatelj od 1984. godine, i dan-danas je moj prijatelj. Nikad to prijateljstvo nije bilo upitno. Samo ću ti reći ovo: sa mnogo stvari koje su ljudi pokušali da vežu za njega, ja se nikad, pa ni danas, nisam složio. Za njegovu ulogu da je KOS-ovac, meni ne treba sud da me uvjeri da to nije èovjek koji može biti moj drug. Ja imam svoje tumaèenje, znam odvažnost koju je posjedovao da bi se mi na poèetku odbranili. Njegova je uloga za mene sjajna, za mnoge ljude nije. Ja sam bio direktni oèevidac takvih stvari i znam šta je sve bio spreman da uradi da bi mi uspjeli u odbrani Bosne. E, sad dolazi tu preplitanje sitnih interesa kad su u pitanju ministarska mjesta. Ti znaš, i danas dan idu tu optuživanja, svaki sljedeæi ministar zatvori onog iza sebe. Za mene je to pokvarena igra i ja ne volim ni slušati ni uèestvovati u takvim stvarima.

.
Koje crno hapšenje, tog "izvršioca državnog udara" Alija kažnjava tako što ga postavlja za ministra trgovine nakon rekonstrukcije vlade.
A taj i takav Šaja je svo vrijeme najdraži prijatelj porodice Izetbegović, po Bakirovom vlastitom priznanju koje smo svi vidjeli.

A sad nastavi o "dobrom" dedi ...
JoseMujica

#25310 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

oridjidji wrote: ...
hAlija prvovjenćani je Utemeljitelj stanja kakvo imamo danas i Mentor većini indijanaca koji drmaju poljitićkom scenom.....jedino šta ga u svemu pere je što je krepo, a mi imamo kolektivistićko-totalitarni obićaj da vićemo o mrtvima sve najbolje kolko god su nam život jebali u narednih 10 koljena
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#25311 Re: SDA-All about

Post by malakh »

palermo wrote:jesu dobri ovih par zadnjih par stranica.... :D udarili junaci sa svih strana......

al od svega mi je zapravo samo nejasno kako neki forumaši dozvoljavaju sebu da se tako nađu na istoj strani sa.....šta znam, sa nekim.....
ovdje nisi off topic, odgovori argumentirano.
palermo

#25312 Re: SDA-All about

Post by palermo »

malakh wrote:
palermo wrote:jesu dobri ovih par zadnjih par stranica.... :D udarili junaci sa svih strana......

važi, ali sutra......sad sam još pod utiskom Leicesterove titule....

neću zaboraviti,
Banksy

#25313 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

palermo wrote:
malakh wrote:

važi, ali sutra......sad sam još pod utiskom Leicesterove titule....

neću zaboraviti,
Evo, sutra :D
palermo

#25314 Re: SDA-All about

Post by palermo »

malakh wrote: ]

Dakle, da ne ostanem dužan odgovor. Zašto mislim da je vrijeme rahmetli Tihića unazadilo bošnjački korpus, tako sam nešto rekao., jel de...

Ultima (naš cijenjeni forumaš) je jednom rekao (parafraziram, ali mislim da sam suštinu pogodio) Tihić je bio u tim političkim krugovaima autsajder, i zbog toga je morao da pokaže politčku vještinu (čitaj spletkaranje iliti bavljenje unutarstranačkim odnosima) da bi opstao. Upravo to autsajderstvo je, po mom mišljenju naravno, i okarakteriziralo njegovu vladavinu. Njegovu politiku ja ne mogu drugačije okarakteristai nego kao autsajdersku. Okrenut samo jednoj misli, kako da poziciju koju je nekim čudom dobio, očuva. Zbog toga je njegov prioritet prije svega bilo stvaranje okruženja u kojem se on može osjećati ugodno i bezbjedno. Ima u teoriji managementa i izraz kojim se okarakteriše upravo ta situacija u kojoj onaj glavni po pravilu bira ljude nižeg profila od sebe. Najilustrativnije oličenje te njegove kadrovske politike je bio Sadik Ahmetović, ne bih da ga sad ovdje karakterišem, valjda dovoljno znači što sam ga stavio kao ilustraciju. Ili, meni bliski primjer, mostarskog rukovodstva SDA, deset uzaludnih godina, u kojima je ta tzv.lijeva obala ¸postala sirotinjski geto (bez obzira što me naši forumaši, što sarajevski, što dijasporaši uvjeravaju drugačije). Jeste, postala je.

Baveći se uglavnom unutarstranačkim borbama i očuvanjem svoje lične pozicije, rathmetli Tihić je takođe i bošnjački korpus stavio u inferiornu poziciju spram druga dva. Postali smo jednostavno autsajderi, oni koji ne pokreću inicijative, nego samo reaguju, postali smo objekt a ne subjekt. Već spominjano autsajderstvo (valjda sma pogodio izraz) je samo preneseno na odnose sa druga dva naroda. Kao direktnu posljedicu takve politike, sada imamo porast bošnjačkog nacionalizma (u onom negativnom smislu, jer nacionalizam može imati i svoje pozitivne konotacije) koji vrlo jasno možeš opazati i na ovom forumu. Možeš ga prepoznati i po tome što najveće slaganje vezano za odnose sa drugim narodima u BIH, se ,gotovo po pravilu,dešava između tzv ultraljevičara i onih tvrdokornih, ratobornih desničara (naravno, ova moja podjela je prilično klimava, jer je u nas teško govoriti o nekim ideološkim razlikama, ali mislim da ćeš makar na deskriptivnoj razini shvatiti).

Dakle, da ne duljim više i samo da sumiram, rahmetli Tihić je bio autsajder kome je osnovna pokretačka matrica bio nagon za samodržanjem. Rekao bih, tipično autsajderski.

O Bakiru neću ovdje, nije tema ove emisije, možda samo to da on u startu ima prednost u odnosu na rahmetli Tihića. Da li će je znati iskoristiti u korist prevashodno Bosne i Hercegovine, a time i bošnjačkog korpusa, za nekih par godina. Ako se bude živo i zdravo.

I još ovo, ne plediram da netko se mora slagati sa mnom, ili da imam tapiju na istinu. Ovo je jednostavno moje viđenje.
Banksy

#25315 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Nije Tihić izumitelj te matrice. Evo, nema ga već par godina, a ''autsajderstvo'' je izraženije no ikad.
palermo

#25316 Re: SDA-All about

Post by palermo »

Banksy wrote:Nije Tihić izumitelj te matrice. Evo, nema ga već par godina, a ''autsajderstvo'' je izraženije no ikad.
Nije naravno izumitelj. Rekao bih čak da je to samo prirodni nagon, ljudski. Ali sa sobom nosi i negativne posljedice.

Oko ovog drugog se nećemo vjerovatno složiti, nemam utisak da je sada to toliko izraženo kao u vrijeme rahmetli Tihića. Time, naravno ni u kom slučaju, ne želim reći da je sada sve idealno, i da se ne može naći more gluposti.
JoseMujica

#25317 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

ta pasivnost prošnjaćke politike nije od Goluma nastala...njeni korjeni sežu daleko dalje u prošlost, a fenomenalno je opisao i Humo u svojim djelima...naćeš je još u Husein-kapetanovom pokretu koji se, dok drugi države grade, bavi očuvanjem propalih feudalnih odnosa....Čitava epoha KuK karakteriše prošnjačka politička pasivnost, gdje se isprva opiru novoj državi da bi u njenom slomu ginuli za nju...u SHS postaju tek loptica srpsko-hrvatskih odnosa da bi za par fotelja dizali ruku kad radikalima treba...u NDH su uredno cvijeće.....i tek mali izuzetak u toj čitavoj priči je ono malo komunista, ali opet ideološki zastranjenih..........a jel bilo većeg pasivnjaka od hAlije Prvovjenčanog?

jednostavno dok mlate praznu slamu po islamskom kulturno-povijesnom krugu, izmićući se tako iz ojrope, Prošnjaci ne razumiju Modernu i ekonomske, socijalne i političke procese koje ona nosi

najpogubniji momenat je kad jedan školovani pravnik ne razumije značaj pravnog sistema kao osnove u političkim odnosima već pitanje budućnosti RBiH svodi na kafansko minderanje...Golum je samo nasljednik tog ćobansko-mektebskog pravca
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#25318 Re: SDA-All about

Post by malakh »

palermo wrote:
Dakle, da ne ostanem dužan odgovor. Zašto mislim da je vrijeme rahmetli Tihića unazadilo bošnjački korpus, tako sam nešto rekao., jel de...

Ultima (naš cijenjeni forumaš) je jednom rekao (parafraziram, ali mislim da sam suštinu pogodio) Tihić je bio u tim političkim krugovaima autsajder, i zbog toga je morao da pokaže politčku vještinu (čitaj spletkaranje iliti bavljenje unutarstranačkim odnosima) da bi opstao. Upravo to autsajderstvo je, po mom mišljenju naravno, i okarakteriziralo njegovu vladavinu. Njegovu politiku ja ne mogu drugačije okarakteristai nego kao autsajdersku. Okrenut samo jednoj misli, kako da poziciju koju je nekim čudom dobio, očuva. Zbog toga je njegov prioritet prije svega bilo stvaranje okruženja u kojem se on može osjećati ugodno i bezbjedno. Ima u teoriji managementa i izraz kojim se okarakteriše upravo ta situacija u kojoj onaj glavni po pravilu bira ljude nižeg profila od sebe. Najilustrativnije oličenje te njegove kadrovske politike je bio Sadik Ahmetović, ne bih da ga sad ovdje karakterišem, valjda dovoljno znači što sam ga stavio kao ilustraciju. Ili, meni bliski primjer, mostarskog rukovodstva SDA, deset uzaludnih godina, u kojima je ta tzv.lijeva obala ¸postala sirotinjski geto (bez obzira što me naši forumaši, što sarajevski, što dijasporaši uvjeravaju drugačije). Jeste, postala je.

Baveći se uglavnom unutarstranačkim borbama i očuvanjem svoje lične pozicije, rathmetli Tihić je takođe i bošnjački korpus stavio u inferiornu poziciju spram druga dva. Postali smo jednostavno autsajderi, oni koji ne pokreću inicijative, nego samo reaguju, postali smo objekt a ne subjekt. Već spominjano autsajderstvo (valjda sma pogodio izraz) je samo preneseno na odnose sa druga dva naroda. Kao direktnu posljedicu takve politike, sada imamo porast bošnjačkog nacionalizma (u onom negativnom smislu, jer nacionalizam može imati i svoje pozitivne konotacije) koji vrlo jasno možeš opazati i na ovom forumu. Možeš ga prepoznati i po tome što najveće slaganje vezano za odnose sa drugim narodima u BIH, se ,gotovo po pravilu,dešava između tzv ultraljevičara i onih tvrdokornih, ratobornih desničara (naravno, ova moja podjela je prilično klimava, jer je u nas teško govoriti o nekim ideološkim razlikama, ali mislim da ćeš makar na deskriptivnoj razini shvatiti).

Dakle, da ne duljim više i samo da sumiram, rahmetli Tihić je bio autsajder kome je osnovna pokretačka matrica bio nagon za samodržanjem. Rekao bih, tipično autsajderski.

O Bakiru neću ovdje, nije tema ove emisije, možda samo to da on u startu ima prednost u odnosu na rahmetli Tihića. Da li će je znati iskoristiti u korist prevashodno Bosne i Hercegovine, a time i bošnjačkog korpusa, za nekih par godina. Ako se bude živo i zdravo.

I još ovo, ne plediram da netko se mora slagati sa mnom, ili da imam tapiju na istinu. Ovo je jednostavno moje viđenje.
toliko si napisao, a zaboravio da je 2006. glavnu riječ u ime bošnjačkog, tog korpusa (kako iritantna riječ, koja podsjeća na rat i udara na emocije ljudi i plasirana direktno od strane SDA obavještajaca) je vodio haris silajdžić, 2010. su tu ulogu indirektno preuzeli zlaja i bake i šta smo dobili... nismo vidjeli neku značajniju razliku u odnosu na položaj bošnjaka - jedino smo dobili ojačanog dodika i ojačanog čovića.

klasična stranačka previranja i borba za moć, a bošnjaka se sjete pred izbore, tako da inferiornost bošnjačkog naroda do danas se nije promijenila. jedino što se promijenilo je sposobnost bošnjačkih predstavnika da sebi stvore jaku opoziciju kod druga dva naroda.

i još si zaboravio da je sda na čelu sa tihićem u istim tim mandatima činila apsolutnu vlast i pokrivala najbitnije funkcije, a nisu bili izborni pobjednici, a danas je baketu bitnije postaviti ženu bza direktoricu kcusa nego održati bošnjaka u elektroprivredi hzhb.

da rezimiramo, od vakta tihića, pa do danas sve je isto.

@banksy :thumbup:
palermo

#25319 Re: SDA-All about

Post by palermo »

malakh wrote:
palermo wrote:

toliko si napisao, a zaboravio da je 2006. glavnu riječ u ime bošnjačkog, tog korpusa (kako iritantna riječ, koja podsjeća na rat i udara na emocije ljudi i plasirana direktno od strane SDA obavještajaca) je vodio haris silajdžić, 2010. su tu ulogu indirektno preuzeli zlaja i bake i šta smo dobili... nismo vidjeli neku značajniju razliku u odnosu na položaj bošnjaka - jedino smo dobili ojačanog dodika i ojačanog čovića.

klasična stranačka previranja i borba za moć, a bošnjaka se sjete pred izbore, tako da inferiornost bošnjačkog naroda do danas se nije promijenila. jedino što se promijenilo je sposobnost bošnjačkih predstavnika da sebi stvore jaku opoziciju kod druga dva naroda.

i još si zaboravio da je sda na čelu sa tihićem u istim tim mandatima činila apsolutnu vlast i pokrivala najbitnije funkcije, a nisu bili izborni pobjednici, a danas je baketu bitnije postaviti ženu bza direktoricu kcusa nego održati bošnjaka u elektroprivredi hzhb.

da rezimiramo, od vakta tihića, pa do danas sve je isto.

@banksy :thumbup:
As I said samo moje mišljenje. Nemam običaj da druge ubjeđujem u ispravnost svoga mišljenja.
daddy-kool

#25320 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

Samo da podcrtam da niko nema bianco podršku za predstavljanje čitavog naroda i da je ta "titula" prelaznog karaktera. Komentari na ovoj stranici su uglavnom na mjestu, a meni možda i najviše smeta slabljenje (čak i napuštanje) bosanskog identiteta u korist bošnjačkog. To smatram konceptualnom i strateškom greškom. Osim onog očiglednog , tj davanja za pravo separatističkim pokretima u BiH, loše je napuštati inkluzivni koncept koji omogućuje integisanje drugih i drugačijih, i to ne samo Srba i Hrvata. Budućnost BiH je u jačanju bosanskog "nacionalizma", te otvorenosti društva i kosmopolitizma, što smatram komplementarnim te pravim receptom za oslobađanje unutrašnje snage društva.
Banksy

#25321 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

daddy-kool wrote:Samo da podcrtam da niko nema bianco podršku za predstavljanje čitavog naroda i da je ta "titula" prelaznog karaktera. Komentari na ovoj stranici su uglavnom na mjestu, a meni možda i najviše smeta slabljenje (čak i napuštanje) bosanskog identiteta u korist bošnjačkog. To smatram konceptualnom i strateškom greškom. Osim onog očiglednog , tj davanja za pravo separatističkim pokretima u BiH, loše je napuštati inkluzivni koncept koji omogućuje integisanje drugih i drugačijih, i to ne samo Srba i Hrvata. Budućnost BiH je u jačanju bosanskog "nacionalizma", te otvorenosti društva i kosmopolitizma, što smatram komplementarnim te pravim receptom za oslobađanje unutrašnje snage društva.
:thumbup:

I što je najgore, ni taj bošnjački identitet nije do kraja, zapravo nije nikako, definiran i artikuliran, pa da makar to imamo jasno i zaokruženo, potkrijepljeno kadrovima, ciljevima, konceptom, polugama, institucijama, ništa. Jedno nije ojačano, a drugo je sasvim oslabljeno, skoro poništeno.
VjecitiStudent

#25322 Re: SDA-All about

Post by VjecitiStudent »

Jedini potpuno prepoznatljivi identitet vladajuće politike u Bošnjaka, od 1990. do danas, je "u se, na se i poda se"
Alfons Kauders

#25323 Re: SDA-All about

Post by Alfons Kauders »

daddy-kool wrote:Samo da podcrtam da niko nema bianco podršku za predstavljanje čitavog naroda i da je ta "titula" prelaznog karaktera. Komentari na ovoj stranici su uglavnom na mjestu, a meni možda i najviše smeta slabljenje (čak i napuštanje) bosanskog identiteta u korist bošnjačkog. To smatram konceptualnom i strateškom greškom. Osim onog očiglednog , tj davanja za pravo separatističkim pokretima u BiH, loše je napuštati inkluzivni koncept koji omogućuje integisanje drugih i drugačijih, i to ne samo Srba i Hrvata. Budućnost BiH je u jačanju bosanskog "nacionalizma", te otvorenosti društva i kosmopolitizma, što smatram komplementarnim te pravim receptom za oslobađanje unutrašnje snage društva.
Nisam to primjetio. Zapravo, primjecuje se upravo suprotno, bilo da se Harisu letvom razbija glava, da se Zlaju istrazuje za pokusaj drzavnog udara, ili da se lezerno sahrane Fahro i drugi.

Gradjanski, bosanski nacionalizam nije moguc, barem ne sa SDA i IZ. Njima to jednostavno nije u interesu. Njima je jedini interes da Bosnjake svedu na pleme, na vjersku skupinu. Drzavotvornosti u djelovanju SDA i IZ nema mjesta, jer jos uvijek nisu odlucili sta oni zapravo hoce: sekularnu drzavu u kojoj su Bosnjaci narod, ili nesekularnu nakazu u kojoj su Bosnjaci sinonim za pripadnike jedne vjere koji podrzavaju jednu stranku.

Mislim da vise vuku na ovu drugu opciju.
oridjidji

#25325 Re: SDA-All about

Post by oridjidji »

VjecitiStudent wrote:Jedini potpuno prepoznatljivi identitet vladajuće politike u Bošnjaka, od 1990. do danas, je "u se, na se i poda se"
Dobar model, od Turaka primili. :lol:
Cekamo da Kakir napravi harem. :lol:
Post Reply