malakh wrote:
]
ovdje nisi off topic, odgovori argumentirano.
Dakle, da ne ostanem dužan odgovor. Zašto mislim da je vrijeme rahmetli Tihića unazadilo bošnjački korpus, tako sam nešto rekao., jel de...
Ultima (naš cijenjeni forumaš) je jednom rekao (parafraziram, ali mislim da sam suštinu pogodio) Tihić je bio u tim političkim krugovaima autsajder, i zbog toga je morao da pokaže politčku vještinu (čitaj spletkaranje iliti bavljenje unutarstranačkim odnosima) da bi opstao. Upravo to autsajderstvo je, po mom mišljenju naravno, i okarakteriziralo njegovu vladavinu. Njegovu politiku ja ne mogu drugačije okarakteristai nego kao autsajdersku. Okrenut samo jednoj misli, kako da poziciju koju je nekim čudom dobio, očuva. Zbog toga je njegov prioritet prije svega bilo stvaranje okruženja u kojem se on može osjećati ugodno i bezbjedno. Ima u teoriji managementa i izraz kojim se okarakteriše upravo ta situacija u kojoj onaj glavni po pravilu bira ljude nižeg profila od sebe. Najilustrativnije oličenje te njegove kadrovske politike je bio Sadik Ahmetović, ne bih da ga sad ovdje karakterišem, valjda dovoljno znači što sam ga stavio kao ilustraciju. Ili, meni bliski primjer, mostarskog rukovodstva SDA, deset uzaludnih godina, u kojima je ta tzv.lijeva obala ¸postala sirotinjski geto (bez obzira što me naši forumaši, što sarajevski, što dijasporaši uvjeravaju drugačije). Jeste, postala je.
Baveći se uglavnom unutarstranačkim borbama i očuvanjem svoje lične pozicije, rathmetli Tihić je takođe i bošnjački korpus stavio u inferiornu poziciju spram druga dva. Postali smo jednostavno autsajderi, oni koji ne pokreću inicijative, nego samo reaguju, postali smo objekt a ne subjekt. Već spominjano autsajderstvo (valjda sma pogodio izraz) je samo preneseno na odnose sa druga dva naroda. Kao direktnu posljedicu takve politike, sada imamo porast bošnjačkog nacionalizma (u onom negativnom smislu, jer nacionalizam može imati i svoje pozitivne konotacije) koji vrlo jasno možeš opazati i na ovom forumu. Možeš ga prepoznati i po tome što najveće slaganje vezano za odnose sa drugim narodima u BIH, se ,gotovo po pravilu,dešava između tzv ultraljevičara i onih tvrdokornih, ratobornih desničara (naravno, ova moja podjela je prilično klimava, jer je u nas teško govoriti o nekim ideološkim razlikama, ali mislim da ćeš makar na deskriptivnoj razini shvatiti).
Dakle, da ne duljim više i samo da sumiram, rahmetli Tihić je bio autsajder kome je osnovna pokretačka matrica bio nagon za samodržanjem. Rekao bih, tipično autsajderski.
O Bakiru neću ovdje, nije tema ove emisije, možda samo to da on u startu ima prednost u odnosu na rahmetli Tihića. Da li će je znati iskoristiti u korist prevashodno Bosne i Hercegovine, a time i bošnjačkog korpusa, za nekih par godina. Ako se bude živo i zdravo.
I još ovo, ne plediram da netko se mora slagati sa mnom, ili da imam tapiju na istinu. Ovo je jednostavno moje viđenje.