Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jeza u ledja

#25301 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

_BataZiv_0809 wrote: 02/06/2025 19:36
jeza u ledja wrote: 02/06/2025 19:23
Gdje ima u paketu da pise direktan kontakt sa doktorom na privatni telefon ili tako nesto? O tome govorimo.

A evo od drugih forumasa cemo valjda saznati koliko je takvo nesto cesto.
Na privatni telefon da zoves doktora? Jedino ako ste dobri drugovi. Mislim imam i ja na viberu doktoricu iz ambulante porodicne medicine, ali smo privatno dobri.

Sto bi neko koristio privatni telefon za posao? Jedino njegova dobra volja.
Pa tako sam ja shvatio Bodkina. Kaze zna nekoga moze dobiti svog doktora nad Viber kad hoce. Mozda je to neki klinicki Viber?
jeza u ledja

#25302 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

moimoi wrote: 02/06/2025 20:00
ultima_palabra wrote: 02/06/2025 19:36
izvrsni direktor wrote: 02/06/2025 19:29 Jebo doktora koji pristane na to da ga handri na viber svakakav probisvijet u dvako doba dana. Studiraa 100 godina za doktora i pristanes na takvo nesto :-)
Ne kontam ni ja to, prvi put cujem.

Pedijatrija gdje vodimo djecu ima telefonsku liniju otvorenu citavu noc, i to nije lose za imati. Odraslom ako je nesto, ima brate hitna.
Novopeceni roditelji su najgori. Mom krenulo mlijeko iz nosa ja kontak gotovo.. panika.. sizim.Zvace i kada stuca. Ne znam koji je pedijatar toliko lud da da svoj broj. Da sam ja imala privatni br pedijatra taj ne bi vise bio medu zivima. Izvrsio bi harakiri.
Haha pa jeste tako. :lol:

Ne bih rekao da ova nasa doktorica tek tako dijeli svoj broj. A nit smo nesto bliski.
Jednostavno nakon vise posjeta i razgovora na telefon “regularnim” putem (da mi prvo nazovemo kliniku pa ona nazove nas). U jednom trenutku nam ona samo prosljedila svoj privatni broj i cao.
Nakon sto je prosla ta bolest s djetetom nismo je vise nikad nazvali na taj broj vec regularno. (nije nista strasno bilo pa da nas sad bas specijalno pripazi).
Normalno nije ovo zvanicna polica klinike, ali isto tako predpostavljam da mi nismo jedini.
Osmi Socrates

#25303 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Pristojno je ne zloupotrijebljavati doktorovu spremnost da pruži dodatne usluge.

Anyway, sve dijaspora ovakva, dijaspora onakva, a ovaj se njoj ruga što ima jeftin zdravstveni plan u BiH. :roll:

Classic, što bi rekli.
jeza u ledja

#25304 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Samo jos da dodam ovo posto se ovdje govori o razlicitim stvarima izgleda - obicni telefonski razgovori sa doktorima bilo kakve vrste, pogotovo nakon vec etabliranog odnosa sa tim doktorom, su sasvim normalna pojava u Americi i dostupna svima.
Mozda ako se radi o nekom superstar hirurgu za kojeg dolaze sa drugog kraja svijeta, onda se mora nesto cekati, inace je razhovor na telefon sasvim normalna pojava.

Zar to nije tako svugdje pa i kod nas?

Edit: I jos jedno pitanje. Je li relativno normalna pojava da vas doktor sam nazove i pita kako se osjecate (nakon neke posjete ili procedure) ili nakon nekog razgovora nesto jos da dodatno pojasni. Ovo pitam jer mi desilo za zadnje dvije stvari za koje sam ja isao kod doktora u zadnjih par godina. (Oba puta ja se nisam javio i otislo na voicemail :skoljka: ) Pretpostavljam naravno da su me zvali iz kancelarije.
Last edited by jeza u ledja on 03/06/2025 00:02, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#25305 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Osmi Socrates wrote: 02/06/2025 23:38 Pristojno je ne zloupotrijebljavati doktorovu spremnost da pruži dodatne usluge.

Anyway, sve dijaspora ovakva, dijaspora onakva, a ovaj se njoj ruga što ima jeftin zdravstveni plan u BiH. :roll:

Classic, što bi rekli.
Ah da, i to sam primjetio, al covjek ko s poslom nasmija se. Glavno je da on to ima.
Bodkin

#25306 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 02/06/2025 23:27
jeza u ledja wrote: 02/06/2025 19:23
Gdje ima u paketu da pise direktan kontakt sa doktorom na privatni telefon ili tako nesto? O tome govorimo.

A evo od drugih forumasa cemo valjda saznati koliko je takvo nesto cesto.
Na privatni telefon da zoves doktora? Jedino ako ste dobri drugovi. Mislim imam i ja na viberu doktoricu iz ambulante porodicne medicine, ali smo privatno dobri.

Pa tako sam ja shvatio Bodkina. Kaze zna nekoga moze dobiti svog doktora nad Viber kad hoce. Mozda je to neki klinicki Viber?
doslovno je tako. ne, nije to zvanicna usluga koju placas, to je bila moja poenta. ili blizak sa doktorom ili je stvorio bliskost, tipicno za nas i juznjake. zato kazem, taj momenat nemas na zapadu. mozda imas da ga platis i kao dio usluge.

ali je krenulo od toga "sta cu ja vani sad, pisem doktoru na viber kad god mi treba djetetu".
haubica_i_to_teshka

#25307 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by haubica_i_to_teshka »

jeza u ledja wrote: 02/06/2025 23:40 Samo jos da dodam ovo posto se ovdje govori o razlicitim stvarima izgleda - obicni telefonski razgovori sa doktorima bilo kakve vrste, pogotovo nakon vec etabliranog odnosa sa tim doktorom, su sasvim normalna pojava u Americi i dostupna svima.
Mozda ako se radi o nekom superstar hirurgu za kojeg dolaze sa drugog kraja svijeta, onda se mora nesto cekati, inace je razhovor na telefon sasvim normalna pojava.

Edit: I jos jedno pitanje. Je li relativno normalna pojava da vas doktor sam nazove i pita kako se osjecate (nakon neke posjete ili procedure) ili nakon nekog razgovora nesto jos da dodatno pojasni. Ovo pitam jer mi desilo za zadnje dvije stvari za koje sam ja isao kod doktora u zadnjih par godina. (Oba puta ja se nisam javio i otislo na voicemail :skoljka: ) Pretpostavljam naravno da su me zvali iz kancelarije.
Nije relativno normalna pojava nego zakonska obaveza. Ljekar je duzan da prati oporavak pacijenta nakon posjete/bolnickog lijecenja, do vremena koliko( ako )je zakonski propisano za odredjene bolesti/hirurske zahvate.

U protivnom, ako dodje do zdravstvenog pogorsanja pacijenta sa posljedicama, je njegova odgovornost. Onda "eticari nagaze", suspenzija ili gubitak dozvole za rad, a moze i krivicna/civilna prijava na kraju.

Sto se djece tice, tu je "nulta tolerancia", znaci sve i odmah je pod MORANJE!!!

Ako moj pacient izjavi( ili po mojoj procjeni) moze da ugrozi tudje ili svoje zdravlje(ubistvo/samoubistvo,samopredjivanje ili povreda nekog drugog) moram obavijestiti i organizovati psihijatrijsko lijecenje(bolnica) i policiju.Za vrijeme hospitalizacije bolnicki psihijatar duzan je odrzava redovan kon takt sa mnom kao primarnim psihijatrom pacijenta (dijagnoza/terapija ,et centera) sve do izlaska iz bolnice.

Ako pacijent nema historiju bolesti, nema psihijatra/terapeuta...do daljnje on mora da vodi brigu o tom pacijentu..video/telefonski pozivi sve dok po njegovom misljenju pacijent nije opasnost po sebe /druge, ili ne dobije van bolnickog psihijatra .

Ovo je vrijeme kada svako tuzi svakoga za bilo sta...tako da .. :D :skoljka:
freman

#25308 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by freman »

Ja iskreno vas ne kontam zašto je toliko bitno imati ličnog doktora dostupnog 24/7? Ako je nešto zaista hitno - postoji hitna pomoć, a ako nije hitno onda nazoveš (ili odeš) normalno sutra ujutro... Ne vidim neku prednost takve dostupnosti osim ako nije u pitanju osoba s nekim posebnim zdravstvenim stanjem.
moimoi

#25309 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

freman wrote: 03/06/2025 14:56 Ja iskreno vas ne kontam zašto je toliko bitno imati ličnog doktora dostupnog 24/7? Ako je nešto zaista hitno - postoji hitna pomoć, a ako nije hitno onda nazoveš (ili odeš) normalno sutra ujutro... Ne vidim neku prednost takve dostupnosti osim ako nije u pitanju osoba s nekim posebnim zdravstvenim stanjem.
Nekada je potrebna samo brzinska konsultacija. Upravo sto nisi siguran je li za hitne ili nije.Taj kratki tel poziv te moze smiriti ili spasiti zivot.
freman

#25310 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by freman »

moimoi wrote: 03/06/2025 15:19
freman wrote: 03/06/2025 14:56 Ja iskreno vas ne kontam zašto je toliko bitno imati ličnog doktora dostupnog 24/7? Ako je nešto zaista hitno - postoji hitna pomoć, a ako nije hitno onda nazoveš (ili odeš) normalno sutra ujutro... Ne vidim neku prednost takve dostupnosti osim ako nije u pitanju osoba s nekim posebnim zdravstvenim stanjem.
Nekada je potrebna samo brzinska konsultacija. Upravo sto nisi siguran je li za hitne ili nije.Taj kratki tel poziv te moze smiriti ili spasiti zivot.
Opet mi nije jasno kako može kratki poziv spasiti život? Možda u nekim izuzetnim scenarijima kakvi se ne događaju skoro nikada. Pa čak i kad nisi siguran, uvijek možeš otići i tamo ćeš dobiti zelenu boju pri trijaži, ili će te čak odmah vratiti kući... Jasno mi je, eto, da roditelji paniče zbog svakakvih gluposti i sitnica kad su djeca u pitanju i da ih poziv barem može smiriti. Međutim, opet ne vidim neku veliku prednost za veliku većinu ljudi da bi se to uzimalo kao nešto 'wow', kao što se ovdje piše.
dr_Evil

#25311 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

freman wrote: 03/06/2025 15:28
Opet mi nije jasno kako može kratki poziv spasiti život? Možda u nekim izuzetnim scenarijima kakvi se ne događaju skoro nikada. Pa čak i kad nisi siguran, uvijek možeš otići i tamo ćeš dobiti zelenu boju pri trijaži, ili će te čak odmah vratiti kući... Jasno mi je, eto, da roditelji paniče zbog svakakvih gluposti i sitnica kad su djeca u pitanju i da ih poziv barem može smiriti. Međutim, opet ne vidim neku veliku prednost za veliku većinu ljudi da bi se to uzimalo kao nešto 'wow', kao što se ovdje piše.
Vaznije je pitanje gdje ces otici kad iskoci sta na Sulejmanu Velicanstvenom, a ako ne mozes svom doktUru kad si toliko dobar sa njim da ga i na viber zoves :D
haubica_i_to_teshka

#25312 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by haubica_i_to_teshka »

samo poziv hitnoj ti moze spasiti zivot..ne gubi vrijeme, nekada sec znace razliku izmedju zivota i smrti
to ti je moj savjet
moimoi

#25313 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Porodicni dr zna ili bi trebao znatu tvoju istoriju bolesti kao i lijekove koje pijes ili si uzimao…Nesvjesno uzmes npr duplu dozu. .. Da li je za hitne i ispumpavanja zeluca ili je dovoljno da popijes casu soka.. lupam. Ili recimo nakon neke operacije tj zahvata primjetis krv u urinu.. a nisu ti rekli da se moze desiti… svako normalan se uspanici. Da li da odmah ides u hitnu, tamo cekas na red…opterecujes na neki nacin sistem.. da bi ti rekli da je to sasvim uobicajeno kod takve vrste zahvata? Mali milion slucajeva gdje je spas moci se brzinski konsultovati s dr.
Bodkin

#25314 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

nije cak ni hitno. nekad su to relativno normalna pitanja.
stranac u meni kaze da je normalno sacekati i otici doktoru.
ali bosanac u meni kaze da je normalno imati doktora na viberu kog znas ili licno ili preko nekoga, jer eto u sarajevo je lako doci do svakoga
freman

#25315 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by freman »

moimoi wrote: 03/06/2025 15:48 Porodicni dr zna ili bi trebao znatu tvoju istoriju bolesti kao i lijekove koje pijes ili si uzimao…Nesvjesno uzmes npr duplu dozu. .. Da li je za hitne i ispumpavanja zeluca ili je dovoljno da popijes casu soka.. lupam. Ili recimo nakon neke operacije tj zahvata primjetis krv u urinu.. a nisu ti rekli da se moze desiti… svako normalan se uspanici. Da li da odmah ides u hitnu, tamo cekas na red…opterecujes na neki nacin sistem.. da bi ti rekli da je to sasvim uobicajeno kod takve vrste zahvata? Mali milion slucajeva gdje je spas moci se brzinski konsultovati s dr.
U oba primjera koja ilustriraju neke rijetke situacije, ja i dalje ne vidim razlog zašto bi većini ljudi bilo korisno imati takvu uslugu, niti zašto bi se to predstavljalo kao nešto 'wow'... Bitno je da zdravstveni sistem radi kako treba generalno, a bitnost dostupnosti privatnog doktora 24/7 je tu nikakva ili marginalna rekao bih. Ali u redu, složimo se da se ne slažemo, da ne smaram dalje ljude na ovu temu.
Bodkin wrote: 03/06/2025 16:06 nije cak ni hitno. nekad su to relativno normalna pitanja.
ali bosanac u meni kaze da je normalno imati doktora na viberu kog znas ili licno ili preko nekoga, jer eto u sarajevo je lako doci do svakoga
Igrom slučaja poznajem puno doktora, i poslovno, i privatno, i prijateljski, a imam ih i u familiji, ali mi nikada nije ni palo na pamet da ih zovem radi nekih sitnica i nasumičnih pitanja, iako sam mogao. Jednom samo sam nazvao doktora s kojim sam sarađivao poslovno da ga pitam za privatni savjet, i bilo je nešto recimo veoma bitno ali ne i hitno. I u tom slučaju, naravno da mi nije mogao puno pomoći preko telefona, ali veoma cijenim njegov savjet jer znam o kakvom se stručnjaku radi. Inače, idem kao sav narod, prvo kod porodičnog, koji me onda uputi specijalisti itd. Jasno mi je kako ljudi u Bosni razmišljaju i odmah 'ganjaju štelu', ali jednostavno ne pripadam tom mentalitetu, iako sam tu odrastao. Možda sam ja čudan. :-D
moimoi

#25316 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Pa upravo za to i postoje. Za rijetke primjere… ili nesto sto ces nauciti pa vise nikad pitati neces. Evo se sjetih situacije s kojom se vecina mladih roditelja susrela… kada ti dijete ima visoku temp, pa mu stavis cepoc a onda se nakon 5min. pokaki :D Prvo sta se pitas.. smijes li mu opet staviti novi? Ako ides nekom logikom…ispostavi se da ne smijes.
freman

#25317 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by freman »

moimoi wrote: 03/06/2025 16:46 Pa upravo za to i postoje. Za rijetke primjere… ili nesto sto ces nauciti pa vise nikad pitati neces. Evo se sjetih situacije s kojom se vecina mladih roditelja susrela… kada ti dijete ima visoku temp, pa mu stavis cepoc a onda se nakon 5min. pokaki Prvo sta se pitas.. smijes li mu opet staviti novi? Ako ides nekom logikom…ispostavi se da ne smijes.
Ja svome ako dajem lijek, dam u formi sirupa pa nemam taj problem :-D
moimoi

#25318 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

freman wrote: 03/06/2025 17:02
moimoi wrote: 03/06/2025 16:46 Pa upravo za to i postoje. Za rijetke primjere… ili nesto sto ces nauciti pa vise nikad pitati neces. Evo se sjetih situacije s kojom se vecina mladih roditelja susrela… kada ti dijete ima visoku temp, pa mu stavis cepoc a onda se nakon 5min. pokaki Prvo sta se pitas.. smijes li mu opet staviti novi? Ako ides nekom logikom…ispostavi se da ne smijes.
Ja svome ako dajem lijek, dam u formi sirupa pa nemam taj problem :-D
Moj nije htio popiti sirup :D
jeza u ledja

#25319 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

haubica_i_to_teshka wrote: 03/06/2025 14:38
jeza u ledja wrote: 02/06/2025 23:40 Samo jos da dodam ovo posto se ovdje govori o razlicitim stvarima izgleda - obicni telefonski razgovori sa doktorima bilo kakve vrste, pogotovo nakon vec etabliranog odnosa sa tim doktorom, su sasvim normalna pojava u Americi i dostupna svima.

Nije relativno normalna pojava nego zakonska obaveza. Ljekar je duzan da prati oporavak pacijenta nakon posjete/bolnickog lijecenja, do vremena koliko( ako )je zakonski propisano za odredjene bolesti/hirurske zahvate.

U protivnom, ako dodje do zdravstvenog pogorsanja pacijenta sa posljedicama, je njegova odgovornost. Onda "eticari nagaze", suspenzija ili gubitak dozvole za rad, a moze i krivicna/civilna prijava na kraju.

Sto se djece tice, tu je "nulta tolerancia", znaci sve i odmah je pod MORANJE!!!

Ako moj pacient izjavi( ili po mojoj procjeni) moze da ugrozi tudje ili svoje zdravlje(ubistvo/samoubistvo,samopredjivanje ili povreda nekog drugog) moram obavijestiti i organizovati psihijatrijsko lijecenje(bolnica) i policiju.Za vrijeme hospitalizacije bolnicki psihijatar duzan je odrzava redovan kon takt sa mnom kao primarnim psihijatrom pacijenta (dijagnoza/terapija ,et centera) sve do izlaska iz bolnice.

Ako pacijent nema historiju bolesti, nema psihijatra/terapeuta...do daljnje on mora da vodi brigu o tom pacijentu..video/telefonski pozivi sve dok po njegovom misljenju pacijent nije opasnost po sebe /druge, ili ne dobije van bolnickog psihijatra .

Ovo je vrijeme kada svako tuzi svakoga za bilo sta...tako da .. :D :skoljka:
Obicno kancelarija od doktora nazove ili samo posalje email, “da pita za zdravlje”. I to u 90% slucajeva ja mislim radi sestra, ne doktor.
Zato i spominjem ova dva puta koja su se meni desila, jer nije to jedini put da sam isao kod doktora.
Bukvalno imao preventativni razgovor sa doktorom u vezi necega sto je normalno u mojim godinama i bila prica eto da li ako je rezultat XY trebamo poceti sada sa minimalnom dozom ili cekati godinu da vidimo progres. Nema sanse da je on licno bio obavezan da me sutra odmah zove i kaze “da ne treba”, lol. Hocu da kazem ne radi se o necemu ozbiljnom.
Ali sto sta ja znam sta je tu za njih obavezno.
jeza u ledja

#25320 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

freman wrote: 03/06/2025 16:32
moimoi wrote: 03/06/2025 15:48 Porodicni dr zna ili bi trebao znatu tvoju istoriju bolesti kao i lijekove koje pijes ili si uzimao…Nesvjesno uzmes npr duplu dozu. .. Da li je za hitne i ispumpavanja zeluca ili je dovoljno da popijes casu soka.. lupam. Ili recimo nakon neke operacije tj zahvata primjetis krv u urinu.. a nisu ti rekli da se moze desiti… svako normalan se uspanici. Da li da odmah ides u hitnu, tamo cekas na red…opterecujes na neki nacin sistem.. da bi ti rekli da je to sasvim uobicajeno kod takve vrste zahvata? Mali milion slucajeva gdje je spas moci se brzinski konsultovati s dr.
U oba primjera koja ilustriraju neke rijetke situacije, ja i dalje ne vidim razlog zašto bi većini ljudi bilo korisno imati takvu uslugu, niti zašto bi se to predstavljalo kao nešto 'wow'... Bitno je da zdravstveni sistem radi kako treba generalno, a bitnost dostupnosti privatnog doktora 24/7 je tu nikakva ili marginalna rekao bih. Ali u redu, složimo se da se ne slažemo, da ne smaram dalje ljude na ovu temu.
Bodkin wrote: 03/06/2025 16:06 nije cak ni hitno. nekad su to relativno normalna pitanja.
Igrom slučaja poznajem puno doktora, i poslovno, i privatno, i prijateljski, a imam ih i u familiji, ali mi nikada nije ni palo na pamet da ih zovem radi nekih sitnica i nasumičnih pitanja, iako sam mogao. Jednom samo sam nazvao doktora s kojim sam sarađivao poslovno da ga pitam za privatni savjet, i bilo je nešto recimo veoma bitno ali ne i hitno. I u tom slučaju, naravno da mi nije mogao puno pomoći preko telefona, ali veoma cijenim njegov savjet jer znam o kakvom se stručnjaku radi. Inače, idem kao sav narod, prvo kod porodičnog, koji me onda uputi specijalisti itd. Jasno mi je kako ljudi u Bosni razmišljaju i odmah 'ganjaju štelu', ali jednostavno ne pripadam tom mentalitetu, iako sam tu odrastao. Možda sam ja čudan. :-D
Ne bih rekao da je rijetka vec pocesta situacija jer znam i druge roditelje.
Jednostavno neces da nosis bolesno dijete bezveze u hitnu jer si se ti eto prepo, a djetetu u stvari “nista”. moimoi je sve objasnila
jeza u ledja

#25321 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Bodkin wrote: 03/06/2025 13:02

doslovno je tako. ne, nije to zvanicna usluga koju placas, to je bila moja poenta. ili blizak sa doktorom ili je stvorio bliskost, tipicno za nas i juznjake. zato kazem, taj momenat nemas na zapadu. mozda imas da ga platis i kao dio usluge.

ali je krenulo od toga "sta cu ja vani sad, pisem doktoru na viber kad god mi treba djetetu".
Pa eto onda smo se shvatili. Bukvalno to smo imali sa nasom pedijatricom. Na lijepe oci, sta ja znam.
Bodkin

#25322 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 03/06/2025 18:42

Pa eto onda smo se shvatili. Bukvalno to smo imali sa nasom pedijatricom. Na lijepe oci, sta ja znam.
Ma sve pet. Ali vjerovatnoca da ces to imati je mislim veca kod nas jer smo topliji narod generalno plus malo lokalna poznanstva.

I onda ako je to standard, nije bas da to dobijes svugdje vani. A ako ti je bitno, bolje ostani dole. To je bio moj argument
Osmi Socrates

#25323 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Koristiti argument kao "topliji narod" baš i nema mnogo smisla kada se uzme u obzir da u Americi (i Kanadi) ima ljudi (i doktora) koji su porijeklom iz svih krajeva svijeta.

Ako je daljnji argument da je u BiH "topliji sistem", ni to baš ne pije vode, jer iz generalnog pisanja na ovom forumu se vidi da je sistem u BiH itekako okrutan, i da ljudi, generalno govoreći, jedni prema drugima baš ne pokazuju neku toplinu. Il' treba da se navode primjeri?
moimoi

#25324 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 03/06/2025 18:57

Ma sve pet. Ali vjerovatnoca da ces to imati je mislim veca kod nas jer smo topliji narod generalno plus malo lokalna poznanstva.

I onda ako je to standard, nije bas da to dobijes svugdje vani. A ako ti je bitno, bolje ostani dole. To je bio moj argument
Jeste kod privatnika. U drzavnim ne mozes ni kartoteku dobiti uvijek a kamo li dr da s tobom prica.
jeza u ledja

#25325 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Bodkin wrote: 03/06/2025 18:57

:thumbup:

No eto, odredjeni forumas je insinuirao da “i on to ima”, valjda, te jos da dosta i drugih ljudi to ima, i da on valjda posjeduje informacije o tome. Kad smo krenuli malo dublje, e onda se ispostavilo da naravno nije mislio na ovo. Ali eto preko pocetne izjave cemo preskociti.

A s tobom se manje-vise nadjoh u sredini. Moguce da si u pravu, stvarno ne znam. Vise je stvar feelinga, tj. percepcije.
Post Reply