Nije to teza sve si okrenuo naglavacke. Pjan sam pa mi mrsko objasnjavat ali ukucaj na guglet typical soviet residential neiborhood, ne izadje li dvocifren broj slika slicnih ovoj, ubij me odmah...Tempo wrote:stil sa ovih zadnjih slika zenica i esovi su proizvod saradnje sa Le Corbusieom, a dijelom sigurno vuku korjen sa becke arhitekture i od Petera Berhensa.ExNihilo wrote:Nisi shvatio. Potpuno je irelevantno da li se spominju ili ne zato što spominjanje stila u zapadnjačkom udžbeniku ni na koji način ne implicira da stil ima veze sa zapadnjačkom arhitekturom. Teza je nonsens.Tempo wrote:alo... na svijetu postoji relativno malo umjetnickih stilova ili drzavnih doktrina koje tretiraju umjetnost na bilo koji nacin tako da je za ocekivati da se svi ti stilovi i doktrine pominju u skolama, sa druge strane na svijetu ima puno, ali bas puno, tipova kuca a u skolama se pominje vrlo mali broj njih. npr. esovi.
vidis li sad?
ruskog utjecaja svakako nema, a i ne moze ga biti. to je teza. juga nije bila rusija, nije bila pod ruskom cizmom, nije bila pod ruskim kulturnim i politickim utjecajem i svakako nije postojalo nista iole znacajno "Soviet style baby".
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25276 Re: Zeničani
- kamen spoticanja
#25277 Re: Zeničani
jesi to na koncertu onog vlaha? 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#25278 Re: Zeničani
Zapisite mi broooojkamen spoticanja wrote:jesi to na koncertu onog vlaha?

- kamen spoticanja
#25279 Re: Zeničani
_BataZiv_0809 wrote:Zapisite mi broooojkamen spoticanja wrote:jesi to na koncertu onog vlaha?privedite me sutraaa
-
Tempo
- ZeModerator
#25280 Re: Zeničani
moguce, ali nismo mi to skinuli od njih niti su nam oni to diktirali. ovo sto imamo je nase, a skolovano je na zapadu. mislim, otkud rusi. od 48. do 56. nismo imali nikakve veze sa njima, a ni kasnije ih nismo jebavali ni dvaposto. elem, esovi, tacnije kuce A, su vec postojale u tadasnjoj mose pijade vec 1955. u cjeloj prici jedino se isticu upravo te kuce A ili esovi, vjerovatno zbog ovog
ovo ostalo je valjda svugdje isto. jebes ga, soliter ko soliter. isti je intersped u blatusi i nelson mandela house u peckhamu.Radeći u Zenici od 1939. godine do početka Drugog svjetskog rata, Juraj Najdhart postavlja koncept nove stambene arhitekture za radničke porodice uz slogan 'na malim stvarima leži svijet'.
Tipovi njegovih radničkih kuća su sinteza njegovih saznanja stečenih u Korbizijevom ataljeu i samostalnom istraživanju kulture stanovanja u Bosni.
Njegova savremena arhitektura se vodila načelima narodne tradicije koja je proizilazila iz kulta komšiluka, vodeći se izrekama 'ništa mimo svijeta i po mjeri čovjeka.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#25281 Re: Zeničani
E bravo. Haj sad nadji gdje Nihilo ili ja tvrdimo da smo to dobili kao diktat od Rusa...Tempo wrote:moguce, ali nismo mi to skinuli od njih niti su nam oni to diktirali.
-
Tempo
- ZeModerator
#25282 Re: Zeničani
nihilo je samo trolovao. nije nista tvrdio.Soviet style baby
-
Tempo
- ZeModerator
#25283 Re: Zeničani
_BataZiv_0809 wrote:E bravo. Haj sad nadji gdje Nihilo ili ja tvrdimo da smo to dobili kao diktat od Rusa...Tempo wrote:moguce, ali nismo mi to skinuli od njih niti su nam oni to diktirali.
jebem ga ja, napisao sam da nismo skinuli od rusa niti da su nam rusi diktirali zato sto su to jedina dva nacina da sovjetska arhitektura dodje kod nas, a ne zato sto si ti tvrdio da smo dobili diktat od rusa.
ti si samo napisao, kako ono, soviet style baby ili tako nesto. jbg, to je netacno. nema u zenici nista u soviet stilu. nema ni u cjeloj jugoslaviji nista sto je vrijedno pomena. bio je jedino goli otok u soviet stilu, ali on je ionako striktno prvaljen za ljubitelje sovjetske estetike pa su oni tu brzo dosli na svoje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#25285 Re: Zeničani
A mozda da nam je arhitekturu inspirisao isti stil?Tempo wrote:
jebem ga ja, napisao sam da nismo skinuli od rusa niti da su nam rusi diktirali zato sto su to jedina dva nacina da sovjetska arhitektura dodje kod nas, a ne zato sto si ti tvrdio da smo dobili diktat od rusa.
ti si samo napisao, kako ono, soviet style baby ili tako nesto. jbg, to je netacno. nema u zenici nista u soviet stilu. nema ni u cjeloj jugoslaviji nista sto je vrijedno pomena. bio je jedino goli otok u soviet stilu, ali on je ionako striktno prvaljen za ljubitelje sovjetske estetike pa su oni tu brzo dosli na svoje.
-
Tempo
- ZeModerator
#25286 Re: Zeničani
jeste, le corbusieov.
- kamen spoticanja
#25287 Re: Zeničani
ne znam.koji je al realno qurcu ne valja
osim par objekata ostalo lici na postcernobilsku havariju
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#25288 Re: Zeničani
BrutalizamTempo wrote:jeste, le corbusieov.
Ne bi vjerovao koliko poklonika ima ova arhitekturakamen spoticanja wrote:ne znam.koji je al realno qurcu ne valja
-
Ci-Nick
#25289 Re: Zeničani
Nemam veze sa arhitekturom ali primjećujem da je to što se kod nas gradilo,.. ono što se u Njemačkoj naziva socijalni stanovi i po izgledu zgrada i po kvadraturi stanova. Uz to smo ograničeni prostorom pa su te zgrade zbijene.
Koln:

Hamburg:

a ima toga i oko Pariza,..

Koln:

Hamburg:

a ima toga i oko Pariza,..
Last edited by Ci-Nick on 18/03/2018 11:07, edited 1 time in total.
- Inteligencija
#25290 Re: Zeničani
Kao laiku ubjedljivo najljepse zgrade su mi BNP, posta u Masarykovoj i hotel Internacional...
- ExNihilo
#25291 Re: Zeničani

Tri puta pogađati gdje se ove zgrade nalaze...
- ExNihilo
#25293 Re: Zeničani
Za ovu priču je potpuno nevažno jesmo li se politički distancirali od SSSR i da li je Tito rekao Staljinu da ga polabrnja. Ideološki kod dominantne ideologije je u pozadini obje arhitekture, barem ako govorimo o rezidencijalnim naseljima, a takvih je najviše: naglasak na funkcionalnostima nauštrb estetike i masovna urbanizacija, te stambeno zbrinjavanje radnika.
To što jugoslavenska rezidencijalna naselja nisu potpuna arhitektonska copypasta sovjetskih hruščkovki ili čehoslovačkih panelki, već tek blaga varijacija na temu, nimalo ne mijenja stvar, niti dokazuje suludu hipotezu kako imaju korijen u zapadnjačkoj arhitekturi.
To što jugoslavenska rezidencijalna naselja nisu potpuna arhitektonska copypasta sovjetskih hruščkovki ili čehoslovačkih panelki, već tek blaga varijacija na temu, nimalo ne mijenja stvar, niti dokazuje suludu hipotezu kako imaju korijen u zapadnjačkoj arhitekturi.
- Amagon
#25294 Re: Zeničani
Aleksandar zakuc'o!_BataZiv_0809 wrote:Zapisite mi broooojkamen spoticanja wrote:jesi to na koncertu onog vlaha?privedite me sutraaa
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#25295 Re: Zeničani
Slazem se kolegaAmagon wrote:
Aleksandar zakuc'o!Top bilo
Lukas ubica ziva
-
kakavdanakneiskustvu
#25296 Re: Zeničani
hm,malo se razocaram kad vidim sta pojedinci slusaju,na kakve koncerte idu,ali to sam opet samo ja
- Norm
#25297 Re: Zeničani
Nisi drug, ima nas jos sto se ibretimo...ali eto ako alkoholizirani narkic razvaljuje umove nasih omladinaca i uzdanica, mladih na kojima ostaje buducnost, uopste se netrebamo brinuti za istu...kakavdanakneiskustvu wrote:hm,malo se razocaram kad vidim sta pojedinci slusaju,na kakve koncerte idu,ali to sam opet samo ja
...ali i to je samo moje razmisljanje
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#25298 Re: Zeničani
Ne pretjerujte matori
Sve je to samo zabava...
Ko Lukasa i njemu slicne dozivljava kao zivotnog gurua, tome ne trebaju veci problemi u zivotu
Ko Lukasa i njemu slicne dozivljava kao zivotnog gurua, tome ne trebaju veci problemi u zivotu
-
kakavdanakneiskustvu
#25299 Re: Zeničani
žalosnoNorm wrote:Nisi drug, ima nas jos sto se ibretimo...ali eto ako alkoholizirani narkic razvaljuje umove nasih omladinaca i uzdanica, mladih na kojima ostaje buducnost, uopste se netrebamo brinuti za istu...kakavdanakneiskustvu wrote:hm,malo se razocaram kad vidim sta pojedinci slusaju,na kakve koncerte idu,ali to sam opet samo ja![]()
![]()
![]()
...ali i to je samo moje razmisljanje
-
kakavdanakneiskustvu
#25300 Re: Zeničani
_BataZiv_0809 wrote:Ne pretjerujte matoriSve je to samo zabava...
ma sve ok,samo sto ja ni u najvecem ludilu i pjanstvu na nesto takvo ne bi isao,ali kažem,to sam samo ja