Sirija vol. 2

Locked
Kikibombona

#25251 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

dragma wrote:
cbrt wrote:I ovo su zarobili...ali fakat neverovatno kako se razbeže
A vidi još ovo @cbrt, zijane neku čuku/položaj kao ono brdo na jugu Alepa koje im je Nusra uzela za par sati i onda ga bezuspješno vraćaju danima i danima i to još uz pomoć avijacije, ruskih helikoptera, hezbolaha, iranskih dobrovoljaca... itd.

A vamo šatro planiraju veliku akciju oslobađanja Alepa :-)
Koji će im k*rac kad će ga zijaniti za dva dana, samo će im bruka vojske izginuti bezveze.
Ma hajde, vratit ce izgubljeno Iranci, Iracani, Libanci, Afganistanci, Pakistanci... uz pomoc ruske avijacije...

Al' je SAA fakat legendarna. Zauzima Morek godinu dana i onda izgubi grad za dva sata. To je nezapamceno u historiji ratovanja. I njima se ponovilo bezbroj puta sto je dokaz da se ne radi o slucajnosti.

ISIL izgleda sprema napad na Dudijan, sjever Alepa...
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#25252 Re: Sirija vol. 2

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Opetja033 wrote:
fosna2014 wrote:
madner wrote:Realo, samo YPG pokazuje da bi mogao imati demokratsko drustvo nakon rata. Ksenofobno, ali demokratsko.

Ovi ostali se ne bore za demokratiju.
U sustini da. Ali postoji veliki broj ljudi u Damasku, Homsu, Halepu i na obali Sirije koji su za demokratsku Siriju u pravom smislu te rijeci. Jedini problem: manjina su. Tako da treba traziti neki srednji put koji ce dati neke smjernice prema pravom demokratskom drustvu. Demokratija kakvu mi poznajemo, tamo svakako nece biti.
Mogu se donekle sloziti sa ovim sto si napisao.

Ali da te pitam: ti zaista smatras da je pronalazak tih smjernica moguc sa Assadom na celu drzave?

I mislim da je demokratija moguca, uz teritorijalnu autonomiju etnoreligijskim manjinama.

E, sad znam zbog cega je demokratija u Americi na ovom nivou. :oops: :lol: :lol:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#25253 Re: Sirija vol. 2

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Avetinho wrote::pisnuo:

Moram priznati da se uvijek dobro zabavim kad moram cetiri puta procitati tvoj post da bih napokon shvatio o cemu govoris.

Mora da ti je ovo neki pakleni plan da postanes cetiri puta najcitaniji na forumu.
Plati mi da ti crtam sta #husein_kapetan hoce da kaze, pa da ne MORAS da citas po 4X. :D

Moranje i nije neka dobra zabava. :P
sarajevoxxxx

#25254 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Poljska: Rusija predstavlja veću prijetnju za Europu od Isila

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/po ... ja-od-isil
Novak20

#25255 Re: Sirija vol. 2

Post by Novak20 »

sarajevoxxxx wrote:Poljska: Rusija predstavlja veću prijetnju za Europu od Isila

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/po ... ja-od-isil
Jbt kakvi debili se uvaljuju u politiku, diplomatiju i novinarstvo WW III je neizbježan.

Realno današnja Rusija je kapitalistička zemlja kao i večina drugih koje vode kolo svjetske politike, uticaja i moći. Ruski kapitalisti imaju prostora za djelovanje u svojoj zemlji koliko hoće. Rusija danas nema neku posebnu ideologiju ili religiju koju treba da nameće drugima silom. Teritorije joj ne treba jer i svoju jedva kontroliše, prirodnih bogatstava, strateških, energetskih sirovina, resursa joj ne treba jer ima svega u maltene neiscrpnim količinama čime je nezavisnost i egzistencija njenog stanovništva zagarantovana na dug period.

Jedino što joj treba je način da sačuva svoje od onih koji su zinuli da joj otmu ono što je njeno. I onda se nađe budaletina da tvrdi kako je Rusija opasnija po Evropu od isisa a sve to fino naslovi Al lažira koja navija za isis.
ioannes

#25256 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

Novak, polako.... sad će Drvenija da potvrdi tu Saxxovu tezu
Ironmen

#25257 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Image
Maystor

#25258 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

husein_kapetan wrote:
Maystor wrote:
husein_kapetan wrote:Ovo sto se profilira j narednim danima u Aleppu se komotno moze nazvati majkom svih borbi dosad na tlu Sirije..
Citam vijesti upuceniih.. nusra i sateliti koncentrirali snage od oko 8000 efektivnih.. valja napomenuti da ih u samom Aleppu ima oko par hiljada.. plus onih minimalno 800 obucenih i opremljenih u Jordanu koji vise nego sigurno tamo idu.. nova oprema.. i objektivi..
Sa druge strane Tigar i njegovi racunaju na oko 12000 efektivnih ..
Nevjerovatno je koliko se interesa slama nad ovim gradom u ovom momentu..
Ne mogu, Kapetane, da filtriram informacije, ne slaže mi se to nikako. SAA i saveznici su koncentrisali 11000 vojnika, najavljuje se "ofanziva svih ofanziva", ipak, nešto mi tu ne štima. Navodno su Rusi bili protiv, sad kao i nisu, što, opet, ne mora značiti da će podržati operaciju (ako je bude, možda je sve ovo blef?). Ne znam vidjećemo. Pogledaj ovaj snimak, teroristička gamad gađa towom artiljerijsku bateriju, vidi se kamion Kamaz, kao i haubice 152mm novije generacije (2A65). Možda su Rusi, ipak, tu?

Majstore..druze..
Ima lijepo najmanje 5-6 mjeseci kako 'evidentirah' rusko presutno odobravanje izraelskih operacija po Siriji..sve na ustrb zajednickih sirijsko-ruskih " interesa"..
Danas im po volji nikako nisu no ovi sasvim ocekivani.. najavljivani i logicni sirijski izbori..Ko' biva mi se pitamo.. ali ipak tako nije.. niti ce biti..
Mislim da gospoda ipak prevelike apetite imaju pa se zaboravise pitati sta oni kojim se obracaju o tome misle.. i sta namjeravaju..
A ako podcijene predanost Sirije svome.. napravice kardinalnu gresku i mozda ostati bez onog u sta mnogo ulozise..
Danas je Sirija globalni poligon za ostrenje redova i pozicija mnogih i nista se sakriti neda'..
I.. u iskrene namjere bilo kog u ovoj igri ni najmanje ne vjerujem.. jer ih jednostavno niko nema..
Da, u pravu si. Jedino bih dodao to da je pozicija Irana specifična, s obzirom da je za njih Sirija egzistencijalno pitanje. Postoje ozbiljna razmimoilaženja između Irana i Rusije u ovom trenutku. Neki dan sam čitao dobar tekst jednog amerikanca koji ovo apostrofira, i kaže da bi Putin vrlo lahko mogao izgubiti sve.
Kasim Sulejmani je u ovom trenutku u Moskvi, i mislim da ćemo narednih dana saznati da li će Iranci dalje ići sami (bez Rusa). U jedno sam siguran, Iran neće odustati, čak ni ako se Rusija povuče. U tom svjetlu treba gledati nedavno slanje iranskih komandosa u Siriju.
Btw, tzv. opozicija (tj. saudija) prijeti napuštanjem pregovora, ukoliko SAA i saveznici pokrenu ofanzivu na Alep, čak i na one dijelove koje je nusra nedavno zauzela :lol:
Grean

#25259 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

Does the Middle East Need New Borders?

On May 17, 1916, France and the United Kingdom signed the Sykes-Picot agreement, named after the two diplomats who conducted the negotiations. The agreement was the first in a series of treaties that would eventually create the modern states of the Middle East following the dissolution of the Ottoman Empire. One hundred years later, analysts such as Robin Wright and Jeffrey Goldberg predict that the region’s borders will soon be redrawn once more.

https://www.foreignaffairs.com/articles ... ew-borders
Grean

#25260 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

Sto se tice stava da je Rusija danas opasnija za svjetski mir od ISIS-a to je sasvim realna teza sa ozbirom na desavanja u Ukrajini, Krimu, Gruziji, Moldaviji, Azerbejdzanu. Slanje specijalaca u manji bh entitet takodje nije za podcijeniti.

Poljak kaze da je Rusija opasnost za egzistenciju pojedinih drzava dok ISIS nema taj kapacitet.
asurbanipal

#25261 Re: Sirija vol. 2

Post by asurbanipal »

Em2r wrote:
ostre kite mlohave preko nevinog naroda, a u svojim zemljama sjede guze filipinke puse vutru i voze pozlacena auta.

I ti nalogodavci, a i ovi na terenu su Sufijanova i Hindina djeca...

sarajevoxxxx

#25262 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Delegacija UN-a danas ušla u Dariju ali bez humanitarne pomoći.

Ovo je prvi put da su predstavnici UN-a posjetili ovu malu enklavu u Damasku koju režim drži u okruženju od juna 2012. A od početka opsade pa do danas uprkos rezolucijama UN-a u grad nije ušao niti jedan konvoj humanitarne pomoći.
Last edited by sarajevoxxxx on 16/04/2016 12:38, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#25263 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Without humanitarian aid, a UN delegation headed by Ms. Khawla Matar, representative of UN envoy Staffan De Mistura, has arrived into Daraya in a mission to assess the humanitarian situation in the city that is under siege by Assad forces since November 2012. This is the first UN visit to Daraya since June 2012, and no aid has been delivered into the city where 8300 civilians live in terrible living conditions suffering lack of food, medicine and all basic services.

#سوريا #داريا_بلا_مساعدات
#Break_Daraya_Siege #Daraya #Syria

https://m.facebook.com/daraya.council/
Krokodajl

#25264 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Otkud u Daraji 8300 ljudi, zar tamo ne živi 70 000, zar u Al Talu ne živi 1 000 000, nema veze Al Tal je sad opet uz Asada :oops:
Kad sam ja govorio da je većina stanovnika Daraje izbjegla u ostale dijelove Damaska još na početku kada je u grad umarširala Al Nusra bijah nazvan fašistom, nejse...
dječak sa šibicama

#25265 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

Krokodajl wrote: Kad sam ja govorio da je većina stanovnika Daraje izbjegla u ostale dijelove Damaska još na početku kada je u grad umarširala Al Nusra bijah nazvan fašistom, nejse...
Prije 3 mjeseca, ranije nisi mogao :oops: :D
cbrt

#25266 Re: Sirija vol. 2

Post by cbrt »

Krokodajl wrote:Otkud u Daraji 8300 ljudi, zar tamo ne živi 70 000, zar u Al Talu ne živi 1 000 000, nema veze Al Tal je sad opet uz Asada :oops:
Kad sam ja govorio da je većina stanovnika Daraje izbjegla u ostale dijelove Damaska još na početku kada je u grad umarširala Al Nusra bijah nazvan fašistom, nejse...
Kakva Nusra u Darayi...u Al Talu je primrije, kakav crni Asad...
RepublikanskaGarda

#25267 Re: Sirija vol. 2

Post by RepublikanskaGarda »

Navodno ISIS ponovno presjekao putnu komunikaciju Hama-Alep, posto izvor nije bas medju pouzdanijim treba pricekati, a ako je istina sta reci nego ajmo jovo na novo :-)
cbrt

#25268 Re: Sirija vol. 2

Post by cbrt »

Znaju li se rezultati parlamentarnih izbora? Javlja li ko? Novinska agencija Severne Koreje?
Ironmen

#25269 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

cbrt wrote:Znaju li se rezultati parlamentarnih izbora? Javlja li ko? Novinska agencija Severne Koreje?

Novinska agencija Raja iz Idliba objavila da su izbori nedemokratski jer su zene glasale :(
Herr Flick

#25270 Re: Sirija vol. 2

Post by Herr Flick »

RepublikanskaGarda wrote:Navodno ISIS ponovno presjekao putnu komunikaciju Hama-Alep, posto izvor nije bas medju pouzdanijim treba pricekati, a ako je istina sta reci nego ajmo jovo na novo :-)

Koje ublhehe iz SAA :lol: :lol: :lol:
Herr Flick

#25271 Re: Sirija vol. 2

Post by Herr Flick »

Evo fasovo ovaj iz Orienta :-) :-) :-)

cbrt

#25272 Re: Sirija vol. 2

Post by cbrt »

Ironmen wrote:
cbrt wrote:Znaju li se rezultati parlamentarnih izbora? Javlja li ko? Novinska agencija Severne Koreje?

Novinska agencija Raja iz Idliba objavila da su izbori nedemokratski jer su zene glasale :(
Živ nisam dok ne dočekam rezultate...ko li je samo pobedio...
Ironmen

#25273 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Herr Flick wrote:Evo fasovo ovaj iz Orienta :-) :-) :-)

Ziv je nije rana bila duboka a neki cak twiterasi tvrde da je snimak fake.
RepublikanskaGarda

#25274 Re: Sirija vol. 2

Post by RepublikanskaGarda »

Raja iz Idleba 2/3 vecinom odlucila da SNC i dalje nesmije u Idleb :(
Krokodajl

#25275 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

cbrt wrote:
Krokodajl wrote:Otkud u Daraji 8300 ljudi, zar tamo ne živi 70 000, zar u Al Talu ne živi 1 000 000, nema veze Al Tal je sad opet uz Asada :oops:
Kakva Nusra u Darayi...u Al Talu je primrije, kakav crni Asad...

Nije Nusra nego oni drugi.
A u Al Talu jest primirje, al kakvo, kada je ISIL počeo šamarati FSA u kvartu onda "uj braćo pomagajte" i sad SAA ima punktove po Milijunskom gradu na periferiji Damaska.

@dječak sa šibicama, tada nekad i jesam, mrsko mi tražiti post ali znam da je rasprava bila baš oko Al Tala i Daraje, sam centar Daraje nikad i nije bio pod kontrolom pobunjenika, oni se drže uglavnom na južnoj periferiji tog naselja.

Image

Ist. Kalamun, prostor Dumayra, ovo tamno crveno je SAA oslobodila od ISIL-a u zadnjih dan dva.
ISIL nije presjekao ni jednu cestu, a negdje oko Kanasira ih je SAA zaustavila da nastave dalje, ova sela i položaje su praktično uzeli bez borbe.

Što se tiče izbora, izbori su parlamentarni, većina kandidata su članovi iste partije, ali razlika između kandidata svakako postoji, nešto kao u USA, gdje u istoj stranci imaš Trumpa i Kasicha, ili Klintonovku i Bernija, Sirija ima aš sličan izborni proces kao i USA, samo što u USA imaš 2 stranke u Siriji imaš jednu i po :D :D :D :D a znate kako kažu "ko se tuče taj se voli" :P
Locked