Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2526 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Jednom sam govorio,a evo opet cu,a neka me neko strucniji i ko moze reci sa 100% sigurnoscu sta je ispravno.
Savremeni dizel motori uvijek uzimaju max kolicinu zraka,a snaga se regulise kolicinom goriva koje se ubrizgava.
Za vise snage treba,logicno,vise goriva i meni isto nekako ne drzi vodu prica da tamo neki covjek moze napraviti optimalniju mapu od npr Renaulta,Fiata ili bilo kojeg drugog proizvodjaca
:roll:
Jedino sto je meni prihvatljivo objasnjenje jeste da se neki chipovan auto lakse i sa manje gasa vozi nego prije,da se sa malo vise snage motor lakse bori sa karoserijom od npr 1.5t
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2527 Re: Alfa Romeo

Post by bitanga_sa_otesa »

mali_milojica wrote: meni isto nekako ne drzi vodu prica da tamo neki covjek moze napraviti optimalniju mapu od npr Renaulta,Fiata ili bilo kojeg drugog proizvodjaca
moze krvolok,coek Ćipuje autobuse....smanjena potrosnja i crni dim su osnovni faktori.....stejĐ 4
Seawolf

#2528 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:Jednom sam govorio,a evo opet cu,a neka me neko strucniji i ko moze reci sa 100% sigurnoscu sta je ispravno.
Savremeni dizel motori uvijek uzimaju max kolicinu zraka,a snaga se regulise kolicinom goriva koje se ubrizgava.
Za vise snage treba,logicno,vise goriva i meni isto nekako ne drzi vodu prica da tamo neki covjek moze napraviti optimalniju mapu od npr Renaulta,Fiata ili bilo kojeg drugog proizvodjaca
Jedino sto je meni prihvatljivo objasnjenje jeste da se neki chipovan auto lakse i sa manje gasa vozi nego prije,da se sa malo vise snage motor lakse bori sa karoserijom od npr 1.5t
Ne mogu baš 100% tvrditi, ali moje shvatanje "čipovanja" dizel motora je ovakvo: Sa novom mapom (koju ne isporučuje proizvođač motora), raste masa vazduha koja ulazi u cilindre motora pri istom broju obrtaja i pri istom položaju pedale gasa (vjerovatno zbog većeg broja obrtaja turbine i kompresora).

Sistem za ubrizgavanje goriva, na informaciju o povećanoj masi vazduha koja ulazi u cilindar, dozira veću količinu goriva koje ulazi u proces sagorijevanja. Veća masa vazduha i goriva, koji učestvuju direktno i indirektno u procesu sagorijevanja, daju veće pritiske i temperature, pri istom broju obrtaja motora i istom položaju pedale gasa, nego kada je uključena fabrička mapa.

Sa ovim porastom pritiska i temperature u cilindru, raste snaga motora, opada specifična potrošnja goriva (odnos između količine potrošenog goriva i razvijene snage motora), opada količina emitovanog CO, smanjuje se trajnost motora i komponenti za prenos snage i (drastično) raste količina NOx-a u izduvnim gasovima.

Kako se (vjerovatno) radi o motoru koji nema naknadni tretman NOx-a u izduvnom sistemu, motor više ne zadovoljava normu izduvnih gasova za koju ga je proizvođač deklarisao.

Ukratko: U odnosu na originalnu mapu, "čipovana" daje: Veći obrtni moment, veću snagu, manju specifičnu potrošnju goriva, manje emitovanog CO u izduvnim gasovima, manju trajnost motora i komponenti za prenos snage i puno više NOx-a u izduvnim gasovima.
jefferson

#2529 Re: Alfa Romeo

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:Jednom sam govorio,a evo opet cu,a neka me neko strucniji i ko moze reci sa 100% sigurnoscu sta je ispravno.
Renault, Fiat, VW, ko god, prave motor koji treba da traje minimalno 300,000km, trosi najmanju kolicinu goriva itd, itd.
Kada "chipujes" auto, a to je danas vrlo lako, u sustini ti povecavas pritisak turbine. Danasnje turbine su vrlo izdrzljive i blago povecanje pritiska nije problem, pogotovo uz danasnja ulja koja sve to mogu bez problema podmazati, odvuci toplotu itd.
Kada povecas pritisak, povecao si i dotok zraka i kao sto je Seawolf rekao odmah se i kolicina goriva povecava.
Pitanje je: koliko ce takav motor trajati?
Ozbiljni tuneri tipa APR rade godinama na tuniranju odredjenog motora. Npr. u SAD oni su pokusavali skoro 6 gdina da izbace optimalni chip za 3.0TDI motor. S druge strane imas divlje chip tunere koji ce ti ponuditi brdo ks i nm, ali ce sve to se raspasti za 10,000km.
Walther

#2530 Re: Alfa Romeo

Post by Walther »

Ramzess Veliki wrote:A j... mu priču sad ... da je tjuniram mapiram ili ne? :shock:
u tvom slucaju... ne
Ramzess Veliki

#2531 Re: Alfa Romeo

Post by Ramzess Veliki »

Walther wrote:
Ramzess Veliki wrote:A j... mu priču sad ... da je tjuniram mapiram ili ne? :shock:
u tvom slucaju... ne
Veliš - ne barći razbotalićeš nešta. :D

Nema druge nego bacit' cigare, ne čašćavati raju i smanjiti pivu pa za koju godinu uštedjeti za Giuliju. :D
Walther

#2532 Re: Alfa Romeo

Post by Walther »

Ramzess Veliki wrote:
Walther wrote:
u tvom slucaju... ne
Veliš - ne barći razbotalićeš nešta. :D

Nema druge nego bacit' cigare, ne čašćavati raju i smanjiti pivu pa za koju godinu uštedjeti za Giuliju. :D
Bingo. Sve falinke su kod tog modela sredjene, svako cackanje ce imati posljedice a bitne razlike nece biti. Ako zelis "vise" zamijeni za 2.4 i cuniraj. Kod ozbiljnog cunera svakako... Ovo da se po mailu mape salje ... :run: Ja trenutno trazim TBi verziju 8)

Guilija mi je katastrofa :(
Last edited by Walther on 06/01/2016 11:17, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2533 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:
mali_milojica wrote: meni isto nekako ne drzi vodu prica da tamo neki covjek moze napraviti optimalniju mapu od npr Renaulta,Fiata ili bilo kojeg drugog proizvodjaca
moze krvolok,coek Ćipuje autobuse....smanjena potrosnja i crni dim su osnovni faktori.....stejĐ 4

Ne razumijem vasu sprdnju sa SM, zaista. Ja doticnog gospodina ne poznajem, cuo sam za njega, a poznajem dosta raje koja je radila kod njega chip tuning . Ono sto ja znam, je, da su svi zadovoljni uradjenim. Moguce je, da neko nije dobio uslugu koju je trazio, al' vecina ima pozitivne komentare za njega.
bitanga_sa_otesa

#2534 Re: Alfa Romeo

prodavac magle
konektovan

#2535 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:prodavac magle

Ne znam, onda kod ovih, sto im je uradio, neka kvalitetna magla je u pitanju. :zoka:
Pirija

#2536 Re: Alfa Romeo

Post by Pirija »

mozda ne znaju za bolje :D
konektovan

#2537 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

Pirija wrote:mozda ne znaju za bolje :D
Mozda i ne znaju, al' je raja zadovoljna. Za neke 4 stoje, cini mi se, radili su optimum chip, i dao je rezultate. Svi su osjetili dobitak snage, a to je ono sto su trazili. Ja sam ubjedjen da postoje i bolje mape, al' one su i dosta skuplje.
Pirija

#2538 Re: Alfa Romeo

Post by Pirija »

konektovan wrote:
Pirija wrote:mozda ne znaju za bolje :D
Mozda i ne znaju, al' je raja zadovoljna. Za neke 4 stoje, cini mi se, radili su optimum chip, i dao je rezultate. Svi su osjetili dobitak snage, a to je ono sto su trazili. Ja sam ubjedjen da postoje i bolje mape, al' one su i dosta skuplje.

subjektivni osjecaj :izet:
ElDzidziIbnDzo

#2539 Re: Alfa Romeo

Post by ElDzidziIbnDzo »

konektovan wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:

Ne razumijem vasu sprdnju sa SM, zaista. Ja doticnog gospodina ne poznajem, cuo sam za njega, a poznajem dosta raje koja je radila kod njega chip tuning . Ono sto ja znam, je, da su svi zadovoljni uradjenim. Moguce je, da neko nije dobio uslugu koju je trazio, al' vecina ima pozitivne komentare za njega.
Pa on i jeste frajer samo za sprdnju.I nista vise. On i njegova ekipa Muhic & Co...
Trebas biti podobro blesav pa njima dati auto u ruke :lol: :lol:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2540 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

konektovan wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:

Ja za nj nista nisam rekao,ali po iskustvima drugih,ne bih da probavam :D
johntra

#2541 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

haj otvorite posebnu temu ćuning za ovo, nemojte ovdje kvariti...

http://proauto.ba/alfa-romeo-ubrzano-ra ... oju-suv-a/

Image
bitanga_sa_otesa

#2542 Re: Alfa Romeo

konektovan wrote:

Ne znam, onda kod ovih, sto im je uradio, neka kvalitetna magla je u pitanju. :zoka:
ja sam Ćipovo vodokotlic na stejĐ 4 stavili su mi i vece dizne,puno serem pa nece da ode.....
ElDzidziIbnDzo wrote: Pa on i jeste frajer samo za sprdnju.I nista vise. On i njegova ekipa Muhic & Co...
Trebas biti podobro blesav pa njima dati auto u ruke :lol: :lol:
:thumbup: :thumbup:
konektovan

#2543 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

Eh eto, i vi ste neki znalci, al' po sprdnji.

Johntra, izvinjajem se na oftopičarenju. :skoljka: :mrgreen:
Mislim da ce taj suv kasniti, i to dobro. :wink:
bitanga_sa_otesa

#2544 Re: Alfa Romeo

ja nemam pojma ,ja sam seljak...
amar1994

#2545 Re: Alfa Romeo

Post by amar1994 »

bitanga_sa_otesa wrote:
konektovan wrote:

ja sam Ćipovo vodokotlic na stejĐ 4 stavili su mi i vece dizne,puno serem pa nece da ode.....
:lol: :lol: :lol: :lol:
Kako li tek ide na custom mapi :lol: :lol:
konektovan

#2546 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:ja nemam pojma ,ja sam seljak...

Kao prvo, nisi ti seljak, ti si arogantan, i to previse. Tvoja arogancija, bar ovdje na forumu je jako izrazena, a druga stvar, pravis se da sve zivo znas i nemas respekta prema drugim. Kad na tim stvarima poradis, bices mnogo kvalitetnija ličnost, bez uvrede. :wink:
bitanga_sa_otesa

#2547 Re: Alfa Romeo

svaka cast ,vidim znas sve o meni ,samo razocaracu te...ne vrijedjam se na pixele..ja se ne pravim da znam ,vec sve sto znam to i kazem ,sto ne znam sutim....za razliku od vas pametologa i mudrologa koji ste svakom loncu poklopac...
konektovan

#2548 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:svaka cast ,vidim znas sve o meni ,samo razocaracu te...ne vrijedjam se na pixele..ja se ne pravim da znam ,vec sve sto znam to i kazem ,sto ne znam sutim....za razliku od vas pametologa i mudrologa koji ste svakom loncu poklopac...

Tvoje fraze su vise otrcane, ti pixeli, vodokotlici, hm, mislim da je vrijeme da promijenis nesto. Niko te ne vrijedja, samo ti skrecem paznju na neke stvari, a ako sam te necim uvrijedio, neka me moderacija kazni iz ovih stopa?! ;-) :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#2549 Re: Alfa Romeo

prestiglo me vrijeme ,dolaze novi poput tebe pa cu im ustupiti mjesto...
samo slabo kontas i te otrcane fazone... sam si pisao bez uvrede, pa ti objasnih da se ne vrijedjam na pixele ...
i naravno da cu biti arogantan ,sta si ocekivao da ce te svugdje tetosit i govoriti to maca braca havere ?niti znam ko si niti si mi interesantan,vecina vas seratora ovdje zna ko sam ja ,a svi se krijete iza nekih nickova i serete iz potaje.uzivo ste manji od makovog zrna...
konektovan

#2550 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:prestiglo me vrijeme ,dolaze novi poput tebe pa cu im ustupiti mjesto...
samo slabo kontas i te otrcane fazone... sam si pisao bez uvrede, pa ti objasnih da se ne vrijedjam na pixele ...
i naravno da cu biti arogantan ,sta si ocekivao da ce te svugdje tetosit i govoriti to maca braca havere ?niti znam ko si niti si mi interesantan,vecina vas seratora ovdje zna ko sam ja ,a svi se krijete iza nekih nickova i serete iz potaje.uzivo ste manji od makovog zrna...
Hahah, cuj maca braca, tetosenje. :lol: Opet ta arogancija?!
Ajde malo oladi. Opet se palis bez razloga. Ja te ne poznajem licno, cuo sam za tebe od drugih, i nesto iz medija. :mrgreen: Niko se ne krije iza nikova, samo postujem privatnost. :wink: Ti, slobodno stavi svoje pravo ime na forum, mislim da nije zabranjeno. Ako te zanima moje ime, mozes se obratiti u pm, takodjer nije problem.
Post Reply