Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post Reply
vee-jay

#2526 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by vee-jay »

"Slucaj" Divjak je dokaz koliko su bosanske snage u BiH slabe i sramota svih nas a pogotovo tih bosanskih snaga na politickoj sceni BiH...
Skijaš

#2527 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Skijaš »

vee-jay wrote:"Slucaj" Divjak je dokaz koliko su bosanske snage u BiH slabe i sramota svih nas a pogotovo tih bosanskih snaga na politickoj sceni BiH...
Ovo ću dugo vremena zamjeriti SDP-u. Od SDA ništa i nisam očekivao ali sam se svo ovo vrijeme nadao ozbiljnoj reakciji SDP-a. Da ovako kurvanjski šute, katastrofa brate, katastrofa.
popajic

#2528 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by popajic »

Skijaš wrote:
vee-jay wrote:"Slucaj" Divjak je dokaz koliko su bosanske snage u BiH slabe i sramota svih nas a pogotovo tih bosanskih snaga na politickoj sceni BiH...
Ovo ću dugo vremena zamjeriti SDP-u. Od SDA ništa i nisam očekivao ali sam se svo ovo vrijeme nadao ozbiljnoj reakciji SDP-a. Da ovako kurvanjski šute, katastrofa brate, katastrofa.
Na zalost , potpuno isti osjecaj i kod mene.Bruka !
Ako nista pametnije i konkretnije , ocekivao sam bar od Komsica jednu nediplomatsku , ali ljudsku reakciju.
Smrdi ova sutnja do boga :x
vee-jay

#2529 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by vee-jay »

Skijaš wrote:
Ja znam da sve ima svoj razlog. Ali bilo koji razlog da mi padne na um po meni nije ni priblizno jak kao izgovor za ovu sutnju.
brucos7

#2530 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by brucos7 »

vee-jay wrote:
Skijaš wrote:
Ja znam da sve ima svoj razlog. Ali bilo koji razlog da mi padne na um po meni nije ni priblizno jak kao izgovor za ovu sutnju.

Ma kakv SDP! Ublehasi!! Vise ih interesuje gdje ce udomiti Masica i kako ce se Lagumdzija provesti na putu u Kini i jel Zeljko popio pivu u "Titu"... odron. Neka im je na casti! Generale izdrzi. Bar ti je sada jasno od koga da (ne)ocekujes pomoc.
Skijaš

#2531 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Skijaš »

Prošlo je 135 dana od donošenja odluke u sarajevskim političkim krugovima da Jovan Divjak bude napušten i prepušten beogradskim silama zla.
seln

#2532 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by seln »

Mogu ga zaboraviti i Kunta i Panta, i Zlaja i Silaja, ali ne zaboravlja sitna raja. Jednom sam vidio generala, prvi i posljednji put.
rahmanjin

#2533 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by rahmanjin »

Ma koje bosanske snage? Samo gledaju sebe i kako doci do fotelja i moci a ostalo nije bitno. Briga njih i za Divjaka i za sviju hajmo mi postaviti poltrone za ministre, ambasadore, direktore...
samo vas gledam

#2534 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by samo vas gledam »

što se mene tiče,još jedan osumnjičeni,šta je naroda nastradalo malo ih je ovih komandanata sad da su nesto krivi.
Skijaš

#2535 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Skijaš »

Prošlo je 136 dana od donošenja odluke u sarajevskim političkim krugovima da Jovan Divjak bude napušten i prepušten beogradskim silama zla.
Nele9

#2536 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Nele9 »

samo vas gledam wrote:što se mene tiče,još jedan osumnjičeni,šta je naroda nastradalo malo ih je ovih komandanata sad da su nesto krivi.
Uh, ko ti kupi kompjuter, stid ga bilo.
mahalik

#2537 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by mahalik »

Ministri Helez i Ajnadžić posjetili generala Divjaka: Federalno i kantonalno ministarstvo za boračka pitanja na raspolaganju generalu Divjaku i njegovom advokatskom timu
18.07.2011 (azra.djozo)
General Divjak.jpg

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida rata Zukan Helez i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić posjetili su u četvrtak 14. jula ove godine generala armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka u Beču. Također su, ovom prilikom, posjetili i Ambasadu Bosne i Hercegovine i u razgovoru sa ambasadorom BiH u Austriji Harisom Hrleom dogovorili aktivnosti koje ova ministarstva mogu poduzeti kako bi ubrzali rješavanje slučaja generala Divjaka. U razgovoru sa generalom Divjakom ministri su pokazali interesovanje za pravne radnje njegovog advokatskog tima, te istakli da svakako stoje na raspolaganju generalu Divjaku i njegovom advokatskom timu u pravnom ali i u finansijskom smislu.

˝Ja vjerujem da je general Jovan Divjak nevin, da niti jedna optužba ne može biti osnovana, da je on časno i legitimno branio državu Bosnu i Hercegovinu i raduju me optimistične prognoze, bez obzira na komplikovan proces, koje nam je dao uvijek dobro raspoloženi general Divjak˝, izjavio je ministar za boračka pitanja KS Nedžad Ajnadžić, ističući da bi u septembru mjesecu trebao biti poznat epilog ovog pravnog slučaja, čiji ishod će biti, kako se nada, povratak generala Divjaka u Bosnu i Hercegovinu i njegovo Sarajevo.

Prema riječima ministra Ajnadžića, podrška iz Sarajeva generalu Jovanu Divjaku puno znači, te je ovim putem ohrabrio sve one koji imaju kontakt sa generalom da mu se redovno javljaju. Dodao je i da je general Divjak naglasio da je Beč lijep grad, ali da je jako poželio Sarajevo.

˝Dio skromnih finansijskih sredstava koje smo namjenili njemu, on je poslao djeci iz Udruženja 'Obrazovanje gradi BiH' i ovih dana ćemo poštujući njegovu odluku ta sredstva uručiti predstavnicima ovog udruženja u njegovo ime,˝, najavio je ministar Ajnadžić, te naglasio da će Vlada i ministarstvo za boračka pitanja KS kao i do sada, naći način za finansijsku pomoć, koju će preko Fondacije istina, pravda i dostojanstvo usmjeriti advokatskom timu generala Jovana Divjaka.
vladaks.^gov.ba
Skijaš

#2538 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Skijaš »

mahalik wrote:
Ministri Helez i Ajnadžić posjetili generala Divjaka: Federalno i kantonalno ministarstvo za boračka pitanja na raspolaganju generalu Divjaku i njegovom advokatskom timu
18.07.2011 (azra.djozo)
General Divjak.jpg

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida rata Zukan Helez i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić posjetili su u četvrtak 14. jula ove godine generala armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka u Beču. Također su, ovom prilikom, posjetili i Ambasadu Bosne i Hercegovine i u razgovoru sa ambasadorom BiH u Austriji Harisom Hrleom dogovorili aktivnosti koje ova ministarstva mogu poduzeti kako bi ubrzali rješavanje slučaja generala Divjaka. U razgovoru sa generalom Divjakom ministri su pokazali interesovanje za pravne radnje njegovog advokatskog tima, te istakli da svakako stoje na raspolaganju generalu Divjaku i njegovom advokatskom timu u pravnom ali i u finansijskom smislu.

˝Ja vjerujem da je general Jovan Divjak nevin, da niti jedna optužba ne može biti osnovana, da je on časno i legitimno branio državu Bosnu i Hercegovinu i raduju me optimistične prognoze, bez obzira na komplikovan proces, koje nam je dao uvijek dobro raspoloženi general Divjak˝, izjavio je ministar za boračka pitanja KS Nedžad Ajnadžić, ističući da bi u septembru mjesecu trebao biti poznat epilog ovog pravnog slučaja, čiji ishod će biti, kako se nada, povratak generala Divjaka u Bosnu i Hercegovinu i njegovo Sarajevo.

Prema riječima ministra Ajnadžića, podrška iz Sarajeva generalu Jovanu Divjaku puno znači, te je ovim putem ohrabrio sve one koji imaju kontakt sa generalom da mu se redovno javljaju. Dodao je i da je general Divjak naglasio da je Beč lijep grad, ali da je jako poželio Sarajevo.

˝Dio skromnih finansijskih sredstava koje smo namjenili njemu, on je poslao djeci iz Udruženja 'Obrazovanje gradi BiH' i ovih dana ćemo poštujući njegovu odluku ta sredstva uručiti predstavnicima ovog udruženja u njegovo ime,˝, najavio je ministar Ajnadžić, te naglasio da će Vlada i ministarstvo za boračka pitanja KS kao i do sada, naći način za finansijsku pomoć, koju će preko Fondacije istina, pravda i dostojanstvo usmjeriti advokatskom timu generala Jovana Divjaka.
vladaks.^gov.ba
OK, probudili su se. Hajde da vidimo hoće li uraditi nešto konkretno. Nije dovoljno potapšati generala po ramenu i staviti na raspolaganje entitetsko i kantonalno ministarstvo, potrebno je navaliti se na deset telefona istovremeno, nazvati deset brojeva u Beogradu, zahtjevati da se sa ovim prestane i da se odmah povuče potjernicu. Treba pritisnuti Vukčevića a i one koji su Vukčeviću naredili da se ovako zajebava sa nama. Ako se stvar tretira kao pravno pitanje umjesto političko, dajemo legitimitet ovom upadu Srbije u bosanskohercegovačko pravosuđe. Ovo nije pravno pitanje, Srbija je, kao što je to i sudija u Londonu po pitanju Ganića zaključio, pokrenula politički motivisane procese i to treba riješiti, taj kabadahijski odnos Beograda prema Sarajevu.
haubica_i_to_teshka

#2539 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by haubica_i_to_teshka »

Skijaš wrote:
mahalik wrote:
18.07.2011 (azra.djozo)
General Divjak.jpg

vladaks.^gov.ba
OK, probudili su se. Hajde da vidimo hoće li uraditi nešto konkretno. Nije dovoljno potapšati generala po ramenu i staviti na raspolaganje entitetsko i kantonalno ministarstvo, potrebno je navaliti se na deset telefona istovremeno, nazvati deset brojeva u Beogradu, zahtjevati da se sa ovim prestane i da se odmah povuče potjernicu. Treba pritisnuti Vukčevića a i one koji su Vukčeviću naredili da se ovako zajebava sa nama. Ako se stvar tretira kao pravno pitanje umjesto političko, dajemo legitimitet ovom upadu Srbije u bosanskohercegovačko pravosuđe. Ovo nije pravno pitanje, Srbija je, kao što je to i sudija u Londonu po pitanju Ganića zaključio, pokrenula politički motivisane procese i to treba riješiti, taj kabadahijski odnos Beograda prema Sarajevu.
Shta cesh, neko dodje u “Europu” NA KAFU (“pozelio” se rodnog grada) i josh dobije poklone k’o da je oslobadjao Sarajevo, a nekom u Europi kucni pritvor, k’o da je ratni zlocinac .

“PROBUDILI SE” !? :skoljka:
ahuseino

#2540 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by ahuseino »

samo vas gledam wrote:što se mene tiče,još jedan osumnjičeni,šta je naroda nastradalo malo ih je ovih komandanata sad da su nesto krivi.

Sreca pa se TEBE ne tice, nit' koga boli raCku sta ti mislis o omjerima i balansu. Garant si od oNije' sto broje koliko je koja strana godina dobila, pa se zalis na neuobicajenu disproporciju.
tbv

#2541 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by tbv »

19.07.2011. Četiri bh. nevladine organizacije - Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost (SGV-PR), Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNVBiH) i Asocijacija nezavisnih intelektualaca - Krug 99 još jednom su pozvali bh. političare i nadležne državne institucije da se dodatno angažuju na planu iznalaženja mogućnosti za što skoriji povratak u BiH penzioniranog generala Armije RBiH Jovana Divjaka, koji se od 3. marta, a nakon hapšenja po potjernici iz Srbije, nalazi u Beču, gdje još čeka na odluku nadležnog austrijskog suda.

Predsjednici SGV-PR-a, VKBI-a i HNV-a BiH - dr. Sretko Tomašević, prof. dr. Nedžad Mulabegović i fra Luka Markešić, kao i predstavnik Kruga 99 prof. dr. Hidajet Repovac danas su na pres-konferenciji u Sarajevu izrazili protest i ogorčenje zbog sporosti u razrješavanju statusa generala Divjaka - čovjeka koji se na najmoralniji i najljudskiji način opredjelio za odbranu dostojanstva građana Sarajeva i slobodu BiH.

Istakli su obavezu nadležnih institucija BiH da odlučno zaštite integritet vlastitih građana, te da u saradnji s austrijskim vlastima insistiraju na istini i pravdi za generala Divjaka, a protiv insinuacija i pokušaja protagonista velikosrpskog projekta da falsifikuju i revidiraju faktografiju i već utvrđene činjenice vezane za odbranu Bosne i Hercegovine.

Predstavnici četiri nevladine organizacije ocijenili su da je potjernica srbijanskog pravosuđa u vezi s događajima u Dobrovoljačkoj početkom maja 1992. godine pravno neutemeljena, te da predstavlja propagandno sredstvo s ciljem izjednačavanja agresora i žrtve.

Solidarišući se u potpunosti s generalom Divjakom, podsjetili su na činjenicu da se Haški tribunal (ICTY) već izjasnio u vezi sa tzv. slučajem "Dobovoljačka", ocijenivši kako u tom slučaju nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Četiri bh. nevladine organizacije smatraju neprimjerenim i krajnje zlonamjernim pokušaj izjednačavanja generala Divjaka s haškim optuženicima, koji se terete za najteže ratne zločine.

Predstavnici organizacija najavili su da će njihov angažman na planu što skorijeg povratka generala Divjaka u Sarajevo i domovinu BiH biti nastavljen, te da će pisma upućena na relevantne adrese pratiti i druge konkretne aktivnosti, uključujući i upoznavanje nevladinih organizacija u prijateljskoj Austriji o statusu generala, kao i traženje podrške od drugih međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

General Jovan Divjak je uhapšen 3. marta na Aerodromu u Beču po potjernici iz Srbije zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

Nakon kraćeg zadržavanja u ekstradicijskom pritvoru, general je uz kauciju pušten na slobodu i još se nalazi u Beču gdje bi se do kraja jula treba održati ročište u austrijskom sudu, nadležnom za rješavanje u ovom predmetu.

http://www.ljiljan.ba/bs/vijesti/bh.-in ... za-divjaka
popajic

#2542 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by popajic »

19.07.2011. Četiri bh. nevladine organizacije - Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost (SGV-PR), Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNVBiH) i Asocijacija nezavisnih intelektualaca - Krug 99 još jednom su pozvali bh. političare i nadležne državne institucije da se dodatno angažuju na planu iznalaženja mogućnosti za što skoriji povratak u BiH penzioniranog generala Armije RBiH Jovana Divjaka,...
Neshvatljivo , hinjavo i krajnje nemoralno da ih se mora pozivati na akciju :x
Da se DODATNO angazuju :? Kao pretrgli se do sada , samo da malo pojacaju gas :-) Jad i bijeda !
SOMA

#2543 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by SOMA »

popajic wrote:
19.07.2011. Četiri bh. nevladine organizacije - Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost (SGV-PR), Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNVBiH) i Asocijacija nezavisnih intelektualaca - Krug 99 još jednom su pozvali bh. političare i nadležne državne institucije da se dodatno angažuju na planu iznalaženja mogućnosti za što skoriji povratak u BiH penzioniranog generala Armije RBiH Jovana Divjaka,...
Da se DODATNO angazuju :? Kao pretrgli se do sada , samo da malo pojacaju gas :-) Jad i bijeda !
Zaje** to, sad imamo McDonalds... :run:
popajic

#2544 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by popajic »

@skijas
...Ovo nije pravno pitanje, Srbija je, kao što je to i sudija u Londonu po pitanju Ganića zaključio, pokrenula politički motivisane procese i to treba riješiti, taj kabadahijski odnos Beograda prema Sarajevu.
Gledajuci ove zadnje fotke "slavne" petorke od predsjednika, ne primjetih, a i ne cuh ni naznaku ljutnje prema ovom kabadahijskom odnosu :x
Samo suplja diplomatija o nekakvom pomirenju , zajednickim planovima...vec vidjeno bla- bla - bla.
Smio bih se kladiti da Divjakov slucaj nije narusio idilu.
A tako bih volio da grijesim !
Zbog generala , a i zbog svih onih koji su ( kao i on ) ljude dijelili samo na dobre i lose. I onda i danas.
popajic

#2545 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by popajic »

SOMA wrote:
popajic wrote:
Zaje** to, sad imamo McDonalds... :run:
Dobro si...ni podrska nasem generalu , ni podrska zrtvama onom monstrumu od dzenerala , ni katastrofalna ekonomija....nista nije moglo okupiti toliko ljudi kao vecerasnje otvaranje McD. :shock:
Skijaš

#2546 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Skijaš »

Sramota, šta da ti kažem ? Kad se general vrati, ne znam kad ga sretnem na ulici kako da mu pogledam u oči.
Skijaš

#2547 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Skijaš »

Prošlo je 138 dana od donošenja odluke u sarajevskim političkim krugovima da Jovan Divjak bude napušten i prepušten beogradskim silama zla.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2548 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by PipiDugaDevetka »

Ne vjerujem da će sud u Austriji donijeti odluku da Jovu predaju Beogradu.
Zašto je velikosrbima toliko stalo da dokažu da je bilo nekog zločina nad vojnicima JNA 2. i 3. maja 1992.g. u Sarajevu? Tog 2. maja skršene su 3 VELIKE, Velika Srbija, Velika Hrvatska i AP Velika Kladuša.
Predavanjem gen. Jove beogradskom sudu bi značilo kao da je sve i jedan heroj koji su odbranili Predsjedništvo i oslobodili predsjednika države predati tom istom sudu.

Krajem jula Sud će donijeti odluku, ja se spremam za doček gen. Jove na SJJ aerodromu. Spremam parolu na francuskom jeziku.
liberté fraternité l'égalité
l'éducation construit la Bosnie-Herzégovine!
sloboda bratstvo jednakost
obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu!
exliberal

#2549 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by exliberal »

PipiDugaDevetka wrote:Ne vjerujem da će sud u Austriji donijeti odluku da Jovu predaju Beogradu.
Zašto je velikosrbima toliko stalo da dokažu da je bilo nekog zločina nad vojnicima JNA 2. i 3. maja 1992.g. u Sarajevu? Tog 2. maja skršene su 3 VELIKE, Velika Srbija, Velika Hrvatska i AP Velika Kladuša.
Predavanjem gen. Jove beogradskom sudu bi značilo kao da je sve i jedan heroj koji su odbranili Predsjedništvo i oslobodili predsjednika države predati tom istom sudu.

Krajem jula Sud će donijeti odluku, ja se spremam za doček gen. Jove na SJJ aerodromu. Spremam parolu na francuskom jeziku.
liberté fraternité l'égalité
l'éducation construit la Bosnie-Herzégovine!
sloboda bratstvo jednakost
obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu!
Ma pustit ce ga ko sto su i Gancija pustili....o tome se nemora raspravljati i brinuti.
Njegov povratak ce biti proslavljen kao "jos jedna pobjeda demokratije" medjutim svjesni smo da od te demokratije nema nista. Licno mislim da ce se Divjak povuci jos vise jer je ocito da nije pozeljan u sarajevskim politickim krugovima, pogotovo kad se usudio direktno prozvat pojedince da ga ignorisu kad su oni njemu potrebni. Ja mislim da je on duboko razocaran u Sarajevo i odnos prema njemu.....necemo sad o protestima i parolama...znas se ko kapu kroji a ko je nosi.
Post Reply