Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#2526 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Hakiz »

Kad već budeš na Bebeku, probaj sjesti u Ask (Ašk, ljubav) kafe. Hladno je da umočiš noge u vodu, ali nema veze.
skafiskafsnjak

#2527 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by skafiskafsnjak »

Revolucionar ★ wrote:
mousstapha wrote:
Revolucionar ★ wrote:Nisam zelio otvarati novu temu, trebao bi mi savjet . Kako najlakse putovati po Njemackoj, konkretno wizzairom bih letio npr. do Frankfurta, a onda bi nekako trebao pronaci najjeftiniju opciju da dodjem Erfurta. I da li mi neko moze dati website njemacke zeljeznice, jer kad guglam, ovi 3d party sajtovi mi nude karte, ali cijene su žera
Jeftinije karte imas ako trazis preko Sparpreis.
https://www.bahn.de/p/view/angebot/spar ... nder.shtml

Inace za nekog iz BiH putovati zeljeznicama nije uopste jeftino, pogotovo na tako duge destinacije. Imas i opciju Flixbus ako bas trazis jeftino.
fakat je prebacivanje poprilicno skupo :D vidis , na flix sam zaboravio, moram provjerit da li bi bilo voznji na zeljeni datum
U deutsche ban imaju one karte po regijama. Ja sam uzimao za Bavariu... npr 26eur za 1 osobu, za drugu dodas 5eur.i vozis se taj dan koliko ti volja.

Samo ja mislim da Frankfurt i Erfurt nisu u istoj heehehehhe
mousstapha

#2528 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mousstapha »

Ima to i za njemacku cijelu, kosta oko 40 eura, ali mora biti neradni dan i prije se karta rezervise cini mi se.
skafiskafsnjak

#2529 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by skafiskafsnjak »

mousstapha wrote:Ima to i za njemacku cijelu, kosta oko 40 eura, ali mora biti neradni dan i prije se karta rezervise cini mi se.
Ne znam, dobra je stvar. Ja sam dan prije rezervisao....
alibaba_i_30_godina

#2530 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

Revolucionar ★ wrote:
mousstapha wrote:
Revolucionar ★ wrote:Nisam zelio otvarati novu temu, trebao bi mi savjet . Kako najlakse putovati po Njemackoj, konkretno wizzairom bih letio npr. do Frankfurta, a onda bi nekako trebao pronaci najjeftiniju opciju da dodjem Erfurta. I da li mi neko moze dati website njemacke zeljeznice, jer kad guglam, ovi 3d party sajtovi mi nude karte, ali cijene su žera

Inace za nekog iz BiH putovati zeljeznicama nije uopste jeftino, pogotovo na tako duge destinacije. Imas i opciju Flixbus ako bas trazis jeftino.
fakat je prebacivanje poprilicno skupo :D vidis , na flix sam zaboravio, moram provjerit da li bi bilo voznji na zeljeni datum
Flixbus je jedna od najpovoljnijih opcija, može se naći karta za EUR 15, zavisi i to od vremena kada polaziš (jutro, popodne ili mrak) i naravno dana. Bahn je super ali su skupe karte ... bem mu. Baš sam i ja danas planirao i gledao kako da se iz jednog grada najpovoljnije prebacim u drugi a da nije auto.
alibaba_i_30_godina

#2531 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Zoya wrote:Ako budeš hodala po tom Bebeku, obavezno se dobro obuci. Još ako sada ili zimi ideš. Puše, nosi :-? I hej, zakopčaj se do grla u protivnom nećeš ostati od Turaka. Ima da ti se nabacuju od 11-80 godina. Poganijeg muškog svijeta vidjela nisam. Nadam se da ćete imati pratnju muškarca (uzmi jednog od svojih sedmoro braće :D). I tako.... Ja, napuši se nargile,meni je tamo poseban osjećaj bio :skoljka:
Joj, još ovo.. Gužve su ogromne oko Aja Sofije, galata kule i generalno ovih popularnih objekata. Najmanje se dva sata čeka u redu tako da ti je moj prijedlog da odaberete jedno nesto ili dvoje sto želite vidjeti.
Zlato ti je jeftinije nego kod nas, pa ako imaš para kupi. Nemoj nikad da daješ cijenu koju traže ako ćeš nesto kupovati, odmah pola cijene od toga(ovo da upamtiš). Cjenkaj se.
Nema :nargila: ko u Istanbulu. Ja sam nekada davno volio otići sa društvom u Tophane i tu izaberemo jedno od onih mjesta i igramo tavle i družimo se. Sada ih tu nema skoro nikako. :sad:
Revolucionar ★

#2532 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Revolucionar ★ »

alibaba_i_30_godina wrote:
Revolucionar ★ wrote:
mousstapha wrote:Nisam zelio otvarati novu temu, trebao bi mi savjet . Kako najlakse putovati po Njemackoj, konkretno wizzairom bih letio npr. do Frankfurta, a onda bi nekako trebao pronaci najjeftiniju opciju da dodjem Erfurta. I da li mi neko moze dati website njemacke zeljeznice, jer kad guglam, ovi 3d party sajtovi mi nude karte, ali cijene su žera

Flixbus je jedna od najpovoljnijih opcija, može se naći karta za EUR 15, zavisi i to od vremena kada polaziš (jutro, popodne ili mrak) i naravno dana. Bahn je super ali su skupe karte ... bem mu. Baš sam i ja danas planirao i gledao kako da se iz jednog grada najpovoljnije prebacim u drugi a da nije auto.[/quote]

vozom je baš skupo majku mu :D steta sto wizz nema let blize erfurtu, ovako ko zeli direkt u berlin i slicno, njemu je milina, bilo kakvo prebacivanje po njemackoj je u skladu s njihovim standardom, sto je za nas žeraaaaa od cijene haha
alibaba_i_30_godina

#2533 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

sherbett wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:
Zoya wrote:Ako budeš hodala po tom Bebeku, obavezno se dobro obuci. Još ako sada ili zimi ideš. Puše, nosi :-? I hej, zakopčaj se do grla u protivnom nećeš ostati od Turaka. Ima da ti se nabacuju od 11-80 godina. Poganijeg muškog svijeta vidjela nisam. Nadam se da ćete imati pratnju muškarca (uzmi jednog od svojih sedmoro braće :D). I tako.... Ja, napuši se nargile,meni je tamo poseban osjećaj bio :skoljka:
Joj, još ovo.. Gužve su ogromne oko Aja Sofije, galata kule i generalno ovih popularnih objekata. Najmanje se dva sata čeka u redu tako da ti je moj prijedlog da odaberete jedno nesto ili dvoje sto želite vidjeti.
Zlato ti je jeftinije nego kod nas, pa ako imaš para kupi. Nemoj nikad da daješ cijenu koju traže ako ćeš nesto kupovati, odmah pola cijene od toga(ovo da upamtiš). Cjenkaj se.
Nema :nargila: ko u Istanbulu. Ja sam nekada davno volio otići sa društvom u Tophane i tu izaberemo jedno od onih mjesta i igramo tavle i družimo se. Sada ih tu nema skoro nikako. :sad:
Idem sa trojicom brace i rodjakom :mrgreen:
Znaci sa 4 muskih nema zime :lol:
Znaci cijene odmah u pila? Zar i u trgovinama?
Za ove guzve sam cula.. a da se ide ranije ujutro?
Jel ima sanse uci?

Jvala Zoya :thumbup:
Pokušajte, nema baš nekog pravila. Najbolje da se nekako prišlepate nekoj većoj grupi koja ima vodiča, uđete i kasnije svako na svoju stranu. Negdje sam čitao da su ljudi znali sami sebi praviti nešto kao novinarske akreditacije gdje su tako ulazili u pola cijene, a negdje u besplatno. Ali ja to svakako nisam pokušavao pa ne znam koliko je istina. :D

Ja vam inačene bih preporučio ništa posebno da kupujete na Kapali čaršiji, tu je sve dvostruko, ako ne i trostruko skuplje. Ako budete kupovali po nekim radnjama okolo starog dijela grada tu se svakako možete probati cjenkati, čak je i poželjno. Međutim, cjenkanja nema u tržnim centrima poput Dževahira ili još gore klix park gdje se nalaze Armani, Dior, Calvin Klein i slično.

Nauči brojati do 10, nije teško a bit će ti od koristi.

Također, kada naručuješ na broj dodaš tane i odmah ti je lakše, u vašem slučaju kažeš beštane bira! - dakle, 5 piva molim. :mrgreen:
sumirprimus

#2534 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

dobro ima li koje drugo mjesto osim istanbula za obic?
i nije neki izazov :roll:
TheGodfather001

#2535 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by TheGodfather001 »

Istanbul - ima li nekih update-a pored ovih na str. 60. (istanbul-t67761s1475.html) ?
Bio sam u septembru, kratko, i nisam stigao obići sve. Malo Bešiktaš, malo Šišli (Cevahir) i Taksim. Opet sam rezervisao smještaj na Šišli-u, jer mi je tu metro, bus, pa se nekako lakše snalazim (Cevahir je sada puno jeftiniji zbog devalvacije lire), a sada bih želio obići malo više. Džamije, crkve, ostale znamenitosti, ostavio bih za neki drugi put, osim ako baš ne bude gužve na ulazu onda bih i pogledao unutrašnjost.
Letim iz Sa za Is(Ataturk), odatle je transfer metroom do Šišli-a.
Odakle je najbolje krenuti na krstarenje Bosforom?
Hvala unaprijed.
maliq53

#2536 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by maliq53 »

TheGodfather001 wrote:Istanbul - ima li nekih update-a pored ovih na str. 60. (istanbul-t67761s1475.html) ?
Bio sam u septembru, kratko, i nisam stigao obići sve. Malo Bešiktaš, malo Šišli (Cevahir) i Taksim. Opet sam rezervisao smještaj na Šišli-u, jer mi je tu metro, bus, pa se nekako lakše snalazim (Cevahir je sada puno jeftiniji zbog devalvacije lire), a sada bih želio obići malo više. Džamije, crkve, ostale znamenitosti, ostavio bih za neki drugi put, osim ako baš ne bude gužve na ulazu onda bih i pogledao unutrašnjost.
Letim iz Sa za Is(Ataturk), odatle je transfer metroom do Šišli-a.
Odakle je najbolje krenuti na krstarenje Bosforom?
Hvala unaprijed.
Sa Eminonu-a ti polaze ture Bosforom... Preporucio bi ti onaj full cruise koji je 25 lira, ali ne znam koliko je to dobro u ovo doba godine; ja sam isao ljeti i zaista je prelijepo odvede te skroz do zadnjeg ribarskog gradica i gore se mozes popeti na staru tvrdjavu gdje imas lijep pogled na treci most i Crno more...
Pitarrr82

#2537 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Pitarrr82 »

Kod Eminonu-a gdje su ture, malo zavuceno ima onaj gril, predobri riblji sendvici ali ne sjecam se kako se gril zove...
TheGodfather001

#2538 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by TheGodfather001 »

@maliq53 i @Pitarrr82 - Hvala obojici. Tura po Bosforu, je idealna opcija da se provede dan...
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#2539 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Revolucionar ★ wrote:
vozom je baš skupo majku mu :D steta sto wizz nema let blize erfurtu, ovako ko zeli direkt u berlin i slicno, njemu je milina, bilo kakvo prebacivanje po njemackoj je u skladu s njihovim standardom, sto je za nas žeraaaaa od cijene haha
mozes letiti i za berlin pa brzim vozom za 1:40h u erfurt. ima nekad ponuda za 20-30€. fin je taj ice i nema presjedanja
a flix je svakako najjeftinija opcija

PS: flixbus treba duplo duze do erfurta nego ice.
Pitarrr82

#2540 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Pitarrr82 »

TheGodfather001 wrote:@maliq53 i @Pitarrr82 - Hvala obojici. Tura po Bosforu, je idealna opcija da se provede dan...

Ma nista ja sam 2x bio, oba puta poslovno. Prvi put nesto krace i bukvalno sam imao 7, 8h prije leta. Drugi put 10tak dana, zakacio me vikend i imao lokalne prijatelje vec s kojima je obilazak vec druga prica... Ja recimo kod te ture sa Eminonu ne bih nikada ni primjetio taj gril, mozda sam ne bih ni usao jer izgleda kao neka birtijica ali je stalno prepuno, nekada su se tu kao hranili studenti jer je jeftina klopa bila a sad je vec drugacija malo prica turisti ovo, ono...

Pierre Loti je odlican vidikovac, limunada s mentom :thumbup:, sve naravno zavisi od vremenskih prilika...
alibaba_i_30_godina

#2541 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Pitarrr82 wrote:
TheGodfather001 wrote:@maliq53 i @Pitarrr82 - Hvala obojici. Tura po Bosforu, je idealna opcija da se provede dan...

Ma nista ja sam 2x bio, oba puta poslovno. Prvi put nesto krace i bukvalno sam imao 7, 8h prije leta. Drugi put 10tak dana, zakacio me vikend i imao lokalne prijatelje vec s kojima je obilazak vec druga prica... Ja recimo kod te ture sa Eminonu ne bih nikada ni primjetio taj gril, mozda sam ne bih ni usao jer izgleda kao neka birtijica ali je stalno prepuno, nekada su se tu kao hranili studenti jer je jeftina klopa bila a sad je vec drugacija malo prica turisti ovo, ono...

Pierre Loti je odlican vidikovac, limunada s mentom :thumbup:, sve naravno zavisi od vremenskih prilika...
Balik Ekmek je za prste pojesti bilo gdje tu na Eminonu. :mrgreen:
Pitarrr82

#2542 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Pitarrr82 »

@alibaba_i_30_godina

E to, ja sam morao dva, drugi bez ikakvog pica da sve fino osjetim jer su mi uz prvo ponudili da pijem neki onaj sok od kiseline, salata nekih sta je vec ne znam :lol: :lol:
sumirprimus

#2543 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

:roll:
bumboo

#2544 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by bumboo »

Hvala svima na odgovorima o Istanbulu. Čini mi se da ćemo ipak čekati april ili maj pa ići. Ne isplati se dati preko 600 Eura za 4 karte pa se smrzavati tamo s djecom.
Zoya

#2545 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Zoya »

bumboo wrote:Hvala svima na odgovorima o Istanbulu. Čini mi se da ćemo ipak čekati april ili maj pa ići. Ne isplati se dati preko 600 Eura za 4 karte pa se smrzavati tamo s djecom.
Dobra ideja. Nama je čak i u Maju bilo pohladno. Gledajte da to bude krajem maja, eventualno početkom Juna.

Sherbett, cjenkaj se valahi gdje god stigneš. Upitno je koliko je original ustvari 'original'.
Glede gužvi, hm, možda budete te sreće pa da ne čekate puno ali je to ogroman grad, masu ljudi, vrvi od turista i teško da ćete negdje proći bez čekanja. Mi smo recimo za tu žičaru čekali debela tri sata a nismo znali da je možda pola sata hodanja uzbrdo. Da smo to znali sigurno ne bi čekali u redu. Tabanaj ako si pametna. I obavezno idite ranije jer je već oko 11 sati prepuno. Popij čaj u kafiću Eyup. Super pogled na Stambol :)
Image
vjesticanametli

#2546 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vjesticanametli »

Ima na forumu pisai smo o tim press fake akreditacijama....ja imam svoju i koristila u budimp. I istanbulu .....prolazi :D :-D na ovoj temi su upute....vidi post8ve od prije 4 i po god. :)
Thiago Amorabieta

#2547 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Thiago Amorabieta »

Pozdrav!

Prije tjedan dana sam stigao sa putovanja po gradovima srednje Europe. U Budimpešti proveo jednu večer i jedno jutro, u vrijeme kad su suvenirnice bile zatvorene, a kolekcionar sam tih šalica, magneta i takvih gluposti.
Ako će netko prema Budimpešti, dao bih mu 40 eura da mi kupi dvije šalice. Bit će tu i kusura za kave. Hvala!
beni-bu-man

#2548 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by beni-bu-man »

Thiago Amorabieta wrote:Pozdrav!

Prije tjedan dana sam stigao sa putovanja po gradovima srednje Europe. U Budimpešti proveo jednu večer i jedno jutro, u vrijeme kad su suvenirnice bile zatvorene, a kolekcionar sam tih šalica, magneta i takvih gluposti.
Ako će netko prema Budimpešti, dao bih mu 40 eura da mi kupi dvije šalice. Bit će tu i kusura za kave. Hvala!
Sta su ti "šalice" ????
moonca

#2549 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

--findzan sa kukicom--- :lol:
exliberal-ex

#2550 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

moonca wrote:--findzan sa kukicom--- :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply