CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
marn

#2526 Re: CARINA U BiH

Post by marn »

Hvala opet. :)
marn

#2527 Re: CARINA U BiH

Post by marn »

Možete li mi samo još reći koji broj da zovem na carini? Pošto je na web-siteu hiljade nekih brojeva :?
DON_eARL

#2528 Re: CARINA U BiH

Post by DON_eARL »

marn wrote:
DON_eARL wrote:
DON_eARL wrote:Zna li neko pod kojom se carinskom tarifom vode UTP kablovi kategorije 5,6 i 7? :D
Iko?
Download-uj http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... /CTBiH.pdf, snimi kao pdf, pa pokušaj pomoću search-a pronaći te kablove.
Našao sam to već, ali je "problem" što mogu da se vode u više tarifa, pa sam očekivao da neko zna iz iskustva... Hvala u svakom slučaju.
marn

#2529 Re: CARINA U BiH

Post by marn »

Imam pitanje vezano za praćenje paketa preko neta. Naime, dobio sam broj za praćenje pošiljke od bpost-a (belgijska pošta) i na njihovom sajtu kada unesem svoj tracking number piše mi da je paket otpremljen prema konačnom odredištu. I to mi stoji već pet dana, nema ništa novo. Da li to znači da sam taj paket mogao pratiti na njihovoj stranici samo dok nije napustio Belgiju? Ili će mi se pojaviti obavijest i kada paket uđe u našu državu?
dinooh

#2530 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

marn wrote:Imam pitanje vezano za praćenje paketa preko neta. Naime, dobio sam broj za praćenje pošiljke od bpost-a (belgijska pošta) i na njihovom sajtu kada unesem svoj tracking number piše mi da je paket otpremljen prema konačnom odredištu. I to mi stoji već pet dana, nema ništa novo. Da li to znači da sam taj paket mogao pratiti na njihovoj stranici samo dok nije napustio Belgiju? Ili će mi se pojaviti obavijest i kada paket uđe u našu državu?
ukucaj ovdje broj ili na posta.ba pa vidi je li stigao u BiH.
http://www.trackitonline.ru/
marn

#2531 Re: CARINA U BiH

Post by marn »

E hvala vam. Na ovom servisu na koji ste mi dali link piše da je paket stigao u BiH danas i da je otpremljen iz izmjenične pošte. Nadam se da će mi stići skoro i da me neće oderati na carini :D.
marn

#2532 Re: CARINA U BiH

Post by marn »

Molim upućene za još malo pomoći. Na posta.ba mi ne izbacuje ništa za moj tracking number, ali evo na ovom servisu dobih sljedeće:

1. Arrival at international place of exchange - Sarajevo,
2. Otprema pošiljke iz izmjenične pošte za HP Mostar.

Već sam čitao kako je nekim ljudima prije ove otpreme pošiljka išla na carinu, pa da li ovo znači da moj paket neće proći carinjenje?
began

#2533 Re: CARINA U BiH

Post by began »

Ljudi dobio sam vaucer u iznosu od 50 franka ali mogu ih samo utrosit preko amazon.com i sta god pokusam narucit ne salju i BiH i plus te carine omg sta da radim?
dinooh

#2534 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

began wrote:Ljudi dobio sam vaucer u iznosu od 50 franka ali mogu ih samo utrosit preko amazon.com i sta god pokusam narucit ne salju i BiH i plus te carine omg sta da radim?
glavom u zid.
Mozes knjige kupit
dinooh

#2535 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

marn wrote:Molim upućene za još malo pomoći. Na posta.ba mi ne izbacuje ništa za moj tracking number, ali evo na ovom servisu dobih sljedeće:

1. Arrival at international place of exchange - Sarajevo,
2. Otprema pošiljke iz izmjenične pošte za HP Mostar.

Već sam čitao kako je nekim ljudima prije ove otpreme pošiljka išla na carinu, pa da li ovo znači da moj paket neće proći carinjenje?
mozda je na carini u Mostaru. Vidi na post.ba
marn

#2536 Re: CARINA U BiH

Post by marn »

dinooh wrote: mozda je na carini u Mostaru. Vidi na post.ba
Ništa ni na jednoj od ovih naših pošti. Naručio sam brusni kamen, platio 150 KM preko deviznog računa, ali oni se (prema Carinskoj tarifi) ne carine. Ali opet, s obzirom kako kod nas u državnim službama rade podobni, a ne sposobni, bojim se da mi ne opale carinu na kamen.
began

#2537 Re: CARINA U BiH

Post by began »

Raja sta mislite oceli me oderat carinom i PDV-om narucujem sa ebay-a i kosta me 51,78km,mala je stvarcica dalice mi ubacit carinu i PDV sta mislite?
dinooh

#2538 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

began wrote:Raja sta mislite oceli me oderat carinom i PDV-om narucujem sa ebay-a i kosta me 51,78km,mala je stvarcica dalice mi ubacit carinu i PDV sta mislite?
imaju pravo jer prelazi 50KM. Sada zavisi hoce li pregledat i kako ce procijeniti kada pregledaju paket, vrijedi li cariniti ili ne. Niko ti ne moze sa sigurnoscu reci hoce li cariniti ili nece
Mehemed
Vozim: automobil

#2539 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

begane to ti je sve sada do srece
halifa81

#2540 Re: CARINA U BiH

Post by halifa81 »

Dali je iko narucivao asic masinu za mining bitcoin,litecoin ?
Kako prolazi na carini ?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2541 Re: CARINA U BiH

Post by Entropio »

.
guzonjinsin

#2542 Re: CARINA U BiH

Post by guzonjinsin »

Zivim van BiH, tacno receno u Njemackoj i zelim da uvezem polovan namjetaj (pola za sebe u kucu, a pola rodjaku koji kucu pazi).
Ja bi prevezao stvari sa svojim Sprinterom.

Ne znam kako je to sa Carinom, jel se placa, i koliko se placa, kakve papire da pripremim. Kakav je nacin prijavljivanja i kakav je carinski postupak nad robom pri ulasku carinske granice Bosne i Hercegovine.
Koji je granicni prijelaz najbolji - da puno ne maltretiraju. Uvijek sam isao na Bosanski Brod ali sa praznim autom.
Nameštaj je polovan, i nemam racuna. Osim ovog namjestaj sto sam sebi kupio.

Ako neko ima iskustva ili vec uvozio namjestaj u BiH ili se razumije o Zakonu za Uvoz i Carinu zamolio bi vas da mi pomognete. Uz put bih prebacio neke svoje stvari za licnu upotrebu.

Interesuje me kolike su porezne povlastice povratnika. Jer planiram za godinu dana da se vratim u Bih.

Hvala puno.
sharp1

#2543 Re: CARINA U BiH

Post by sharp1 »

Pozdrav,

Nisam nigdje uspio pronaci neki slican problem u vezi carine kao sto imam. Prije par dana mi je doslo rjesenje od UIO da moram platiti dodatnu carinsku dadzbinu za auto. Auto je uvezeno 2013 godine iz EU na izjavu bez EUR1 obrasca. Auto je proizvedeno u Njemackoj (VW Passat) ali provjerom izjave oni su dobili od hrvatske uprave carina (carinski papiri za izvoz su uradjeni u Hrvatskoj-notarski ugovor i sve ostalo) da auto nije iz EU te ne zadovoljava preferencijalni uvoz (najvjerovatnije jer nisu imali EUR1 obrazac niti potvrdu proizvodjaca). Na rjesenje UIO ulazem zalbu uz koju prilazen potvrdu proizvodjaca na kojoj se vidi da je auto proizvedeno u EU tj. u Njemackoj i juce dobijam odbijenicu zalbe. Imam pravo da se zalim direktoru UIO ali zalba ne odgadja naplatu dadzbina i zatezne kamate za svaki dan kasnjenja. Danas sam kontaktirao spediciju u Hrvatskoj koja je uradila izvoznu deklaraciju i kazu da naknadni EUR1 ne mogu izdati. Sta raditi u ovom svemu? Auto je proizvedeno u EU sto dokazuje potvrda porijekla vozila ali UIO to nije uopce priznala!!

Svaki dobronamjeran savjet u ovom slucaju je dobrodosao. Hvala :)
seoBIH

#2544 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Obrati se svercerima i slicno. Bez eur1 obrasca bi trebao moci uvesti auto, ali ces platiti i carinu i PDV. Mora se samo zadovoljiti euro norma.
salvatore paradise

#2545 Re: CARINA U BiH

Post by salvatore paradise »

sharp1 wrote:Pozdrav,

Nisam nigdje uspio pronaci neki slican problem u vezi carine kao sto imam. Prije par dana mi je doslo rjesenje od UIO da moram platiti dodatnu carinsku dadzbinu za auto. Auto je uvezeno 2013 godine iz EU na izjavu bez EUR1 obrasca. Auto je proizvedeno u Njemackoj (VW Passat) ali provjerom izjave oni su dobili od hrvatske uprave carina (carinski papiri za izvoz su uradjeni u Hrvatskoj-notarski ugovor i sve ostalo) da auto nije iz EU te ne zadovoljava preferencijalni uvoz (najvjerovatnije jer nisu imali EUR1 obrazac niti potvrdu proizvodjaca). Na rjesenje UIO ulazem zalbu uz koju prilazen potvrdu proizvodjaca na kojoj se vidi da je auto proizvedeno u EU tj. u Njemackoj i juce dobijam odbijenicu zalbe. Imam pravo da se zalim direktoru UIO ali zalba ne odgadja naplatu dadzbina i zatezne kamate za svaki dan kasnjenja. Danas sam kontaktirao spediciju u Hrvatskoj koja je uradila izvoznu deklaraciju i kazu da naknadni EUR1 ne mogu izdati. Sta raditi u ovom svemu? Auto je proizvedeno u EU sto dokazuje potvrda porijekla vozila ali UIO to nije uopce priznala!!

Svaki dobronamjeran savjet u ovom slucaju je dobrodosao. Hvala :)
Platices punu carinu i pdv. Jebiga...
vješalica

#2546 Re: CARINA U BiH

Post by vješalica »

ima li neko iskustva sa naručivanjem lijekova kako prolaze carinu?
Mehemed
Vozim: automobil

#2547 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

34.05$(oko 49.70KM), do sada najskuplja pošiljka koju sam naručio prošla bez da je išla na carinu :)
Hvala carinski službenici, nakon što mi je naplačeno 3.50KM za otvaranje punjača koji je koštao manje od toga, ovo je dobro iskupljenje :D

Image
dinooh

#2548 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

Mehemed wrote:34.05$(oko 49.70KM), do sada najskuplja pošiljka koju sam naručio prošla bez da je išla na carinu :)
Hvala carinski službenici, nakon što mi je naplačeno 3.50KM za otvaranje punjača koji je koštao manje od toga, ovo je dobro iskupljenje :D

Image
ne bi mogli jer je manje od 50KM. tako da se nemas na cemu zahvaliti
Ringhio

#2549 Re: CARINA U BiH

Post by Ringhio »

Mehemed wrote:34.05$(oko 49.70KM), do sada najskuplja pošiljka koju sam naručio prošla bez da je išla na carinu :)

Image
Ne carini se nista ispod 50 KM tako da i da je otislo na carinu nebi platio nista sem otvaranja paketa.
2lud4you

#2550 Re: CARINA U BiH

Post by 2lud4you »

2014-08-08 11:35, BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Otprema pošiljke u uvozu prema:
2014-08-08 11:33, BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Vraćanje pošiljke sa carine - UVOZ
2014-08-07 07:44, BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Evidentiranje carinskih podataka o pošiljci - UVOZ
2014-08-06 16:51, BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Otprema pošiljke na Carinu - UVOZ
2014-08-06 12:59, BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
2014-07-25 11:20, NETHERLANDS (THE), NLAMSA - AMSTERDAM INTERNATIONAL MAIL CENTRE, Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka )
Jel ovo znaci da bi mi mogli naplatiti carinu? inace posiljka je vrijednosti 80$ medjutim ima 4-5 razlicitih artikala unutra?
Post Reply