Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Gandra_1

#2526 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Gandra_1 »

Molio bih vas za jedan savjet...

Kupio sam auto na kojem su dosle polovne ljetne gume, e sada posto je jos malo ostalo do 15 aprila, sta bi mi vi preporucili, da li da vozim po gradu jos ova 2 mjeseca na njima sa lancima u gepeku, da se ne izlazem dodatnom trosku ili da uzmem 2 prednje nove zimske gume ili da se zavalim i uzmem sve 4... Dimenzije su 205/55R16 , sto znaci kada bi uzimao kvalitetniju gumu ne bi me dosla jedna ispod 180KM...

Mislim svakako uzimati ljetne nove gume za par mjeseci, pa polako ostavljati pare i za slejdecu zimsku sezonu...
drug_profi

#2527 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Izgleda da nema od snijega nista,a i temperature su vec porasle. Gledajuci prognozu nema minusa na vidiku.

Ako ces samo po gradu voziti, mislim da ces na tim starim izgurati jos dva mjeseca. Ako i zapada snijeg, parkiraj koji dan.
Zasad samo opreznije ujutro i ako je mokra cesta.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2528 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Truba »

pogrešan topik :D
Teufik

#2529 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

Michelin izbacio novu seriju zimskih guma - Alpin 5 - nasljednicu Alpin 4.

Image

Image

PDF:

Code: Select all

http://www.michelin.com/corporate/content/newsAndPress/products_and_services/Tires/New-MICHELIN-Alpin-5-tire-Total-Performance-in-Winter.pdf
Drvosjeca iz Dejcica

#2530 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Teufik wrote:Michelin izbacio novu seriju zimskih guma - Alpin 5 - nasljednicu Alpin 4.

Image

Image

PDF:

Code: Select all

http://www.michelin.com/corporate/content/newsAndPress/products_and_services/Tires/New-MICHELIN-Alpin-5-tire-Total-Performance-in-Winter.pdf
Pljunuta Vredestain Snowtrack 3.

Image

Alpin4 se meni ove godine pokazao dobar u dimenziji 185x60 R14.
Zvek

#2531 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Zvek »

Ja sam zimske gume skinuo i stavio ljetnje. Lance nosim zbog policije.
Generalno mislim da za podrucije gdje zivimo, mozda su najisplativije cjelogodisnje gume, ali to cu probati za par godina.
drug_profi

#2532 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Jest, ali kad zapada u nedelju navece u ponedeljak ces klinac autom stici dalje od prve uzbrdice.
plucna mahramica

#2533 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by plucna mahramica »

Vidio sam da je bilo neke price, ali ne upratih nista konkretno. Ima li gdje naruciti nokian gume?
lavic

#2534 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by lavic »

plucna mahramica wrote:Vidio sam da je bilo neke price, ali ne upratih nista konkretno. Ima li gdje naruciti nokian gume?
U Sarajevu Nokian prodaje praonica WRC kod El Tarik pumpe.
saiks

#2535 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by saiks »

plucna mahramica wrote:Vidio sam da je bilo neke price, ali ne upratih nista konkretno. Ima li gdje naruciti nokian gume?
baci oko na pik.ba ima radnja jedna prodaje,nove,ima i drugih prizvođaca
plucna mahramica

#2536 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by plucna mahramica »

Pitao sam na piku, jedni nisu odgovorili, drugi ne mogu naruciti.
Gdje se nalazi ta praonica i pumpa?
lavic

#2537 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by lavic »

plucna mahramica wrote:Pitao sam na piku, jedni nisu odgovorili, drugi ne mogu naruciti.
Gdje se nalazi ta praonica i pumpa?
Praonica se nalazi kod tunela koji vodi od Velesica do Ciglana.
saiks

#2538 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by saiks »

Kakva se pokazal goodyear ultragrip 9,imao netko iskustva ili je to potpuno nova guma na trzistu?
Kostaju 112km po komadu. Koju gumu bi vi preporucili,dimenzija 195/65/15
Kakva je continental ts850,ona dodje 117km
AstorH

#2539 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by AstorH »

Yebote pa kao da sam ih juce skinuo, kad prije jesen :/

Sent from my iPad using Tapatalk
drug_profi

#2540 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

saiks wrote:Kakva se pokazal goodyear ultragrip 9,imao netko iskustva ili je to potpuno nova guma na trzistu?
UG9 je nova guma koliko znam. GY je uvijek imao vrhunske zimske gume oa je vjerovatno i ova.
ts850 je kod mene zimska, ali vozio sam je samo ovu zadnju zimu bez bogznakakvih iskusenja. Bila je vise nego dobra, ali za pravu ocjenu tek voznja po suhom snijegu moze dati dojam.
Uglavnom, ja obicno malo probam gumu na bezbjednim mjestima i nisam uspio da je natjeram na mokrom i bljuzgavom da izgubi kontrolu uz razumnu voznju.
Prije nje sam vozio na GY UG7 i bio prezadovoljan.

Poucen dobrim dojmom Continetala uzeo sam i ljetnu CPC5 i imao jos bolje iskustvo. Bukvalno sam isao sa njom do momenta kad mislim da ce proklizati i malo preko i... nisam uspio da izgubim grip. Kisa, suho, svejedno. Fantasticna guma i pruza nevjerovatnu sigurnost, ali to je za drugu temu.
Uglavnom do su premium marke i GY i Conti a imao sam iskustva sa obje i zimske i ljetne varijante. Nes se zahebat ni s jednom jer ces njene limite preci tek potpuno neprilagodjenom (ludom) voznjom.
jefferson

#2541 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

drugi profil wrote:
saiks wrote:Kakva se pokazal goodyear ultragrip 9,imao netko iskustva ili je to potpuno nova guma na trzistu?
UG9 je nova guma koliko znam. GY je uvijek imao vrhunske zimske gume oa je vjerovatno i ova.
ts850 je kod mene zimska, ali vozio sam je samo ovu zadnju zimu bez bogznakakvih iskusenja. Bila je vise nego dobra, ali za pravu ocjenu tek voznja po suhom snijegu moze dati dojam.
Uglavnom, ja obicno malo probam gumu na bezbjednim mjestima i nisam uspio da je natjeram na mokrom i bljuzgavom da izgubi kontrolu uz razumnu voznju.
Prije nje sam vozio na GY UG7 i bio prezadovoljan.

Poucen dobrim dojmom Continetala uzeo sam i ljetnu CPC5 i imao jos bolje iskustvo. Bukvalno sam isao sa njom do momenta kad mislim da ce proklizati i malo preko i... nisam uspio da izgubim grip. Kisa, suho, svejedno. Fantasticna guma i pruza nevjerovatnu sigurnost, ali to je za drugu temu.
Uglavnom do su premium marke i GY i Conti a imao sam iskustva sa obje i zimske i ljetne varijante. Nes se zahebat ni s jednom jer ces njene limite preci tek potpuno neprilagodjenom (ludom) voznjom.
Mislim da je sad Continental predvodnik kola kada su u pitanju zimske gume, pa onda GY.
Michelin vec 20 godina luta nekako u tom segmentu i trazi nesto sto ce oslikavati karakteristike njihovih ljetnih guma, tj. vrlo dug zivotni vijek uz ujednacene performanse, ali to je vrlo tesko sa zmiskim gumama uraditi.
Sto se tice CPC i Continental Sport 5 guma, jos uvijek su previse nove, i ne znam da li imau klasicnu Continentalovu manu slabog bocnog zida, koji nije bas neka sreca na nasim cestama. Tu je Michelin daleko bolji zbog daleko naprednijeg rjesenja konstrukcije bocnog zida.
Gandra_1

#2542 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Gandra_1 »

Gdje ima uzeti celicne felge 15ke?
skafiskafsnjak

#2543 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Pa lijepo upalis auto i provozas se po vulkanizerima ... bice u nekom
romeomoraprezivjeti

#2544 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by romeomoraprezivjeti »

Gandra_1 wrote:Gdje ima uzeti celicne felge 15ke?
Tesko da ceš gdje uzeti,mozes samo kupiti.:-D
Ridjobrki

#2545 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ridjobrki »

Ima li ko iskustva sa Starmaxx gumama? Lik koji trguje autogumama i zastupa više brandova mi doslovno kaže "starmaxx su i na mom autu a ti ako hoćeš meni da plaćaš zimovanje slobodno kupuj GY, Continental i ostale".

Osim ovoga, ima li neko nešto za preporučiti kad je u pitanju cijena i kvalitet, dimenzije su 185/65/15. Dalje, da li ostajati na ovim dimenzijama ili nešto mijenjati za zimu - auto je kompakt klasa, čelične felge. I jah, da li i felge da mijenjam na ALU? :-D
sema911s

#2546 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sema911s »

Ridjobrki wrote:Ima li ko iskustva sa Starmaxx gumama? Lik koji trguje autogumama i zastupa više brandova mi doslovno kaže "starmaxx su i na mom autu a ti ako hoćeš meni da plaćaš zimovanje slobodno kupuj GY, Continental i ostale".

Osim ovoga, ima li neko nešto za preporučiti kad je u pitanju cijena i kvalitet, dimenzije su 185/65/15. Dalje, da li ostajati na ovim dimenzijama ili nešto mijenjati za zimu - auto je kompakt klasa, čelične felge. I jah, da li i felge da mijenjam na ALU? :-D
slagao te je za gy conti,.. marze su im od 5-7% ako uzmu preko 100k€, sve ispod marza je od 2-3%
jedino ako na divljaka ne preprodaje
Frutek

#2547 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Frutek »

Zna li neko gdje ima 225/50/17 zimske po dobrim cijenama?
madner

#2548 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by madner »

Starmaxx Turska.

Barum je onako ne previse skup za 225/50/17, ako je Insignia; Opel te prodaje u svojim servisima tako da nisu ni toliko lose (podmarka Contientala).
kritichar

#2549 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kritichar »

Ridjobrki wrote:I jah, da li i felge da mijenjam na ALU? :-D
zimske se ne stavljaju na aluminijske, jer ako budeš stavljao lance oštetit ćeš ih
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2550 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

kritichar wrote: zimske se ne stavljaju na aluminijske
gdje to pise? ja skoro na svakom autu imao aluminijske i vozio i zimi i ljeti,pa nista nisam ostetio.....
Post Reply