Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Nabucco
#2526 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma mozes ti voziti dok ne stane, ali nemoj da ti negdje u vukojebini stane
. Osjeti li se smra lamele u autu ? Trza li kad ga recimo pritisnes u drugoj pritisnes gas do poda i zavrtis ga od 1500-3500 ? Ako nema tih nekih simptoma mozes ti to jos dugo voziti. Ali moze ti se javiti i neko strucniji, jer ti ja ovo govorim sto su meni rekli, i ja sam mislio da je pred kraj, evo preso vec 20 000 sa njim, nista, jos nema znakova da ce uskoro otkazati.
- undefined007
#2527 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moze li se popraviti onaj upaljac u autu, mislim ne radi nikako il je on otišao onaj dio sto se vadi ili je komplet ono dole otislo ...
-
quarterback
#2528 Re: Pitamo Mehanicare ?
da ti nije otisao osigurac?undefined007 wrote:Moze li se popraviti onaj upaljac u autu, mislim ne radi nikako il je on otišao onaj dio sto se vadi ili je komplet ono dole otislo ...
tu u principu ni nema sta da ode jer je jednostavan mehanizam, a sam upaljac mozes po supermarketima naci i zamjenski pa ga samo utaknes
-
Mlad i Nevin
#2529 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vozam Jettu mk2 sa 1.6 d motorom, i nakucao sam 14 000 km za nepunih 5 mjeseci. Auto sluša i nije me dosad ostavio na cesti a obišao sam cijelu državu.
Veliki servis sam uradio kad sam ga kupio, ulje sam mijenjao dva puta. Eh sad, na čepu od ulja i na iberlaufu izbacuje bijeli dim, a u zadnje vrijeme mi pomalo gubi vodu i diže temperaturu u vožnji. Troši ulja oko pola litre na 1000 km. Crijevo koje vodi od hladnjaka do motora je tvrdo i vrelo. Ja sumnjam na dihtung glave i gumice ventila (zbog bijelog dima). Ulje i vodu ne miješa, motor radi ko sat, vuče solidno za svoju snagu.
Koliko me može izaći veselje reparacije glave, znači novi dihtung, nove gumice, karike po potrebi, brušenje glave itd?
Veliki servis sam uradio kad sam ga kupio, ulje sam mijenjao dva puta. Eh sad, na čepu od ulja i na iberlaufu izbacuje bijeli dim, a u zadnje vrijeme mi pomalo gubi vodu i diže temperaturu u vožnji. Troši ulja oko pola litre na 1000 km. Crijevo koje vodi od hladnjaka do motora je tvrdo i vrelo. Ja sumnjam na dihtung glave i gumice ventila (zbog bijelog dima). Ulje i vodu ne miješa, motor radi ko sat, vuče solidno za svoju snagu.
Koliko me može izaći veselje reparacije glave, znači novi dihtung, nove gumice, karike po potrebi, brušenje glave itd?
- undefined007
#2530 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koliko košta zamjena tog osigurača? Ne treba mi upaljač nego da radi to "dole" radi transmitera ...quarterback wrote:da ti nije otisao osigurac?undefined007 wrote:Moze li se popraviti onaj upaljac u autu, mislim ne radi nikako il je on otišao onaj dio sto se vadi ili je komplet ono dole otislo ...
tu u principu ni nema sta da ode jer je jednostavan mehanizam, a sam upaljac mozes po supermarketima naci i zamjenski pa ga samo utaknes
-
quarterback
#2531 Re: Pitamo Mehanicare ?
ama sta ce kostati, to sam zamjenis, samo pogledaj u upustvu od auta gdje se nalazi, ako nemas isti kupis na pumpi i rijesen problem
- Optimist
#2532 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mlad i Nevin wrote:Vozam Jettu mk2 sa 1.6 d motorom, i nakucao sam 14 000 km za nepunih 5 mjeseci. Auto sluša i nije me dosad ostavio na cesti a obišao sam cijelu državu.
200-300 KM sa dijelovima i rukama.
-
530i
#2533 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad dimi na čepu, iberlaufu, štangi za mjerenje ulja, to je znak da je motor potrošen komplet, ne samo dihtung glave. Svakako nakon skidanja glave će se vidjeti šta i kako, rekao bih da zamijeniš i ležejeve na radilici, ali upitno je u kakvom je motor stanju, kupio si ga kad je već bilo toplo, vidjet ćeš zimi kako će paliti...Mlad i Nevin wrote:Vozam Jettu mk2 sa 1.6 d motorom, i nakucao sam 14 000 km za nepunih 5 mjeseci. Auto sluša i nije me dosad ostavio na cesti a obišao sam cijelu državu.
-
Mlad i Nevin
#2534 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na sipci od ulja jos ne dimi i ne izbacuje ulje, a koliko otprilike km moze jos odvaliti takav motor, auto je regan do januara i vjerovatno cu ga se rijesiti pred istek registracije i traziti nesto mladje.
- pepeljara
#2535 Re: Pitamo Mehanicare ?
JA postavih pitanje na skoda all about, ne znam jel smijem kopirat vam pitanje, ako nekom nije mrsko, problem vezano za skoda fabia 1.4 benzin 16v.
-
530i
#2536 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mlad i Nevin wrote:Na sipci od ulja jos ne dimi i ne izbacuje ulje, a koliko otprilike km moze jos odvaliti takav motor, auto je regan do januara i vjerovatno cu ga se rijesiti pred istek registracije i traziti nesto mladje.
Ako ćeš ga prodavati skoro nisam siguran koliko ti se isplati bilo šta mijenjati na tom motor, čak i ulje...samo dospi ako fali. Ako ne krene ozbiljno trošiti i vodu i ulje ništa je tu ne bih dir'o, prvenstveno jer se ne isplati, cijene takvih auta su i ispod hiljadarke (neregistrovanih). Ako ćeš ga zadržati još i ako je limarija u dobrom stanju, onda bi se i isplatilo davati par stoja...ovako sumnjam. Do januara su još 4 mjeseca...
-
Mlad i Nevin
#2537 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prelazim oko 3000 mjesecno sto je relativno puno, stoga mislim da je pametnije ne zadrzati auto duzi period jer ako recimo uradim osvjezenje, on ce opet da produva za 10 000 a za to para koliko bi ulagao u nju i plus ono za koliko se proda se moze naci poprilicno mladji neregan autic. Mijenjao sam joj pod i pragove...okvirno auto me sa svim dosad kostao 1600 maraka, ali isplatilo je se hvala Bogu.
Inace, skidam kapu dzeti/ golfu 2, nikad me nije ostavila a isao sam svugdje,od Banja Luke do Trebinja. Sve kilometre je presla bez mucenja, a i ja pazim na nacin voznje, bez gasanja i do 100 max. Uz Bradinu ide cetvrtom...
Inace, skidam kapu dzeti/ golfu 2, nikad me nije ostavila a isao sam svugdje,od Banja Luke do Trebinja. Sve kilometre je presla bez mucenja, a i ja pazim na nacin voznje, bez gasanja i do 100 max. Uz Bradinu ide cetvrtom...
-
530i
#2538 Re: Pitamo Mehanicare ?
Teško je biti pametan s takvim budžetom. Možeš ubosti dobar auto, a možeš i zavalu.
- undefined007
#2539 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koliko otprilike koštaju novi amortizeri za Golf 4 karavan ?! Je li ima neke razlike između amortizera za običnu 4 i karavana ?
Ima li slučajno neko od vas iskustva sa puhanjem guma azotom/dušikom ?! Čitao sam da azot ima mnoge prednosti u odnosu na klasični zrak, ima li mana kakvih ?!
Ima li slučajno neko od vas iskustva sa puhanjem guma azotom/dušikom ?! Čitao sam da azot ima mnoge prednosti u odnosu na klasični zrak, ima li mana kakvih ?!
- Bakir1
#2540 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima moras dopuhati opet azotom a to nije bas prakticno
- undefined007
#2541 Re: Pitamo Mehanicare ?
Osim toga, ima li još nešto bitno ?Bakir1 wrote:Ima moras dopuhati opet azotom a to nije bas prakticno
-
quarterback
#2542 Re: Pitamo Mehanicare ?
ja sam vozio 2-3 godine na gumama napunjenim azotom i ne mogu reci da sam ista konkretno primjetioundefined007 wrote:kakvih ?!
-
nightvision
#2543 Re: Pitamo Mehanicare ?
A ja sad nesto razmisljam kako bi bilo napuhati gume helijumom, da malo olaksa auto, manja potrosnja i to...quarterback wrote:ja sam vozio 2-3 godine na gumama napunjenim azotom i ne mogu reci da sam ista konkretno primjetioundefined007 wrote:kakvih ?!
a u slucaju guzve moze se izbaciti ona vreca pijeska iz gepeka i zaobici kolona zrakom, ne znam samo kako bi im pasos pokazao na granici.
-
cekek
#2544 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kada napuniš gume na pumpi običnim zrakom je svakako azot 78% u njima tako da ne vidim poentu šta će onaj ostatk učiniti/poboljšati.
Ali, svako ima svoje veselje

Ali, svako ima svoje veselje
-
quarterback
#2545 Re: Pitamo Mehanicare ?
nightvision wrote:A ja sad nesto razmisljam kako bi bilo napuhati gume helijumom, da malo olaksa auto, manja potrosnja i to...quarterback wrote:ja sam vozio 2-3 godine na gumama napunjenim azotom i ne mogu reci da sam ista konkretno primjetioundefined007 wrote:kakvih ?!![]()
a u slucaju guzve moze se izbaciti ona vreca pijeska iz gepeka i zaobici kolona zrakom, ne znam samo kako bi im pasos pokazao na granici.
u igo samo ugasis "on road navigation"
-
nightvision
#2546 Re: Pitamo Mehanicare ?
I ukljucis off roadquarterback wrote:![]()
u igo samo ugasis "on road navigation"
Majku mu, nesto kontam kako bi bilo da se napumpaju helijumom i zracni jastuci. Ima auto da leti
-
entuzijasta
#2547 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prije svega pozdrav dobrim ljudima na ovom podforumu
Nedavno sam uzeo Audi A6 1999 godiste 2.8 benzin quattro i trebao bih par stvari uraditi jer planiram da vozim to auto neko duze vrijeme.
Trenutno trazim majstora pa ako ko ima prijedlog neka mi posalje na PM, biti cu zahvalan
Prijasnje auto je bilo starije i jednostavnije pa sam ga odrzavao kod prijatelja, ovo vec ne mozemo.
Ima par stvari standardno da se uradi (mali servis i malo na prednjem trapu) ali konkretno me brine sljedeca stvar posto sam planirao ici na more uskoro i ne bih volio da me ostavi na putu.
Dok vozim auto osjeti se neki smrad kao paljevina. Prvo sam mislio da je kvacilo ali testirao sam sve da li proklize (vuce ok, nema naglog rasta obrtaja u visim brzinama, odvaja negdje malo iznad polovine puta papucice, ne trese i sl) i cini mi se ok. Posto sam na tehnickom pregledu uocio da je prednja lijeva kocnica malo slabija od desne (oko 10% razlike) obratio sam malo vise paznju na to i primjetio sam kao da smrad dolazi odatle. To vjerovatno znaci da kocnica mozda ne otpusta do kraja ali nisam 100% siguran pa bih volio da neko ko je strucniji to pogleda. Kolika je to popravka otprilike i da li moze uticati na quattro pogon (cak sam pomislio da nije mozda od njega dolazio smrad) u smislu da pravi neki neravnomjerni otpor i haba dijelove diferencijala?
Znam da je malo duzi post, ali nadam se da cu uspjeti naci majstora i rjesiti ovo prije odlaska na more,jer ne planiram ovako voziti na duze staze.
Nedavno sam uzeo Audi A6 1999 godiste 2.8 benzin quattro i trebao bih par stvari uraditi jer planiram da vozim to auto neko duze vrijeme.
Trenutno trazim majstora pa ako ko ima prijedlog neka mi posalje na PM, biti cu zahvalan
Ima par stvari standardno da se uradi (mali servis i malo na prednjem trapu) ali konkretno me brine sljedeca stvar posto sam planirao ici na more uskoro i ne bih volio da me ostavi na putu.
Dok vozim auto osjeti se neki smrad kao paljevina. Prvo sam mislio da je kvacilo ali testirao sam sve da li proklize (vuce ok, nema naglog rasta obrtaja u visim brzinama, odvaja negdje malo iznad polovine puta papucice, ne trese i sl) i cini mi se ok. Posto sam na tehnickom pregledu uocio da je prednja lijeva kocnica malo slabija od desne (oko 10% razlike) obratio sam malo vise paznju na to i primjetio sam kao da smrad dolazi odatle. To vjerovatno znaci da kocnica mozda ne otpusta do kraja ali nisam 100% siguran pa bih volio da neko ko je strucniji to pogleda. Kolika je to popravka otprilike i da li moze uticati na quattro pogon (cak sam pomislio da nije mozda od njega dolazio smrad) u smislu da pravi neki neravnomjerni otpor i haba dijelove diferencijala?
Znam da je malo duzi post, ali nadam se da cu uspjeti naci majstora i rjesiti ovo prije odlaska na more,jer ne planiram ovako voziti na duze staze.
-
mahalas505
#2549 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozda su upitanju kocionih kljesta. A koliko vidim ljudi hvale clana foruma po imenu @bitanga, pa pogledaj da ti on pogleda ako si u Sarajevu.entuzijasta wrote:Prije svega pozdrav dobrim ljudima na ovom podforumu![]()
![]()
Trenutno trazim majstora pa ako ko ima prijedlog neka mi posalje na PM, biti cu zahvalanPrijasnje auto je bilo starije i jednostavnije pa sam ga odrzavao kod prijatelja, ovo vec ne mozemo.
-
shandrprcSA
#2550 Re: Pitamo Mehanicare ?
gdje je najbolje spojiti ovo sa slike, na bravu paljenja ili na kasetofon posto se isti pali kad se da kontakt ili neka treca opcija